


Een trainingsplan, waarom en hoe begin ik eraan?
Een nieuw jaar brengt vaak goede voornemens met zich mee, waaronder meer bewegen of specifieke doelen halen zoals het uitlopen of uitfietsen van een bepaalde wedstrijd. Maar hoe zorg je ervoor dat je hiervoor klaar bent? Hoe bouw je zo'n trainingsplan op? En op wat moet je letten? Sportcoach Reinout Van Schuylenbergh geeft je een antwoord op deze vragen!

Hoe Darwin de sportgeneeskunde op weg hielp
Gezond Sporten-lid en sportarts Jos Benders schreef een column in het Nederlandse vakblad V&VN Ambulancezorg over de evolutie van de aanwezigheid van medisch personeel in het wielerpeloton.

Sportarts op de Spelen - Belgische wielerploeg

Management van traumatische huidwonden bij beroepswegrenners

Helpt een sporthorloge als je aan je conditie wil werken?
Heb je ook zo'n sporthorloge aan je pols maar weet je niet goed wat al die data betekent? Sportfysioloog Bert Op 't Eijnde (UHasselt) legt je graag uit wat hartslagzones juist zijn, wat ze betekenen, hoe deze worden bepaald en hoe je hiermee aan de slag kan gaan.

Verantwoord opbouwen naar...
Hier vind je enkele voorbeelden van trainingsschema’s terug die zijn opgesteld voor specifieke prestatiedoelstellingen zoals het lopen van 10km of het beklimmen van de Mont Ventoux, dit voornamelijk voor lopers en wielrenners.

Welke trainingen kan ik uitvoeren?
Naargelang het beoogde doel (welk energiesysteem wil ik trainen?) leg je het accent op aerobe trainingen en/of op anaerobe trainingen. Een combinatie van beide trainingsvormen kan zeker. Hier vind je de verschillende trainingsmethoden.

Glycogeen laden, iets voor mij?
Koolhydraten zijn onze belangrijkste energiebron wanneer we intensief sporten. We kunnen intensieve inspanning maar voor een beperkte tijd volhouden mede omdat de opslag van deze brandstof beperkt is en onze koolhydraatreserves dus snel uitgeput raken. Maar bestaat er misschien een manier dat we deze opslag (tijdelijk) kunnen uitbereiden met oog op een wedstrijd?
- Vorige pagina
- 1
- 2
- Volgende pagina