Download de informatiebrochure Parkinson & Sport
Wenst u deze in uw praktijk, ziekenhuis of sportclub te verspreiden, dan kan u de brochures bestellen via info@sportieq.be.
Bewegen is essentieel voor iedereen, van jong tot oud, elk op hun eigen niveau. Ook bij de ziekte van Parkinson heeft beweging belangrijke voordelen en kan het de symptomen op een positieve manier beïnvloeden. Het helpt om de spieren soepel te houden, maar zorgt daarnaast ook voor het vertragen/stabiliseren van deze ziekte. Beweging draagt zo bij aan een betere levenskwaliteit bij mensen met de ziekte van Parkinson.
De ziekte van Parkinson is de op één na meest voorkomende neurodegeneratieve aandoening (= aandoening die de hersenen aantast). De ziekte ontstaat in de substantia nigra, een hersengebied dat dopamine aanmaakt, een stof die nodig is voor de signaaloverdracht tussen hersencellen. Bij de ziekte van Parkinson sterven deze cellen af, waardoor er minder dopamine beschikbaar is, wat zijn impact zal hebben op zowel de motoriek, het gemoed als het planmatig functioneren. De oorzaak is nog onbekend, maar waarschijnlijk spelen genetische en omgevingsfactoren (gifstoffen, zware metalen,…) een rol.
Verschillende motorische en niet-motorische symptomen kunnen gelinkt worden met de ziekte van Parkinson, maar gelukkig treden ze niet steeds allemaal op. De diagnose wordt meestal pas gesteld wanneer de motorische klachten op de voorgrond treden. Niet-motorische symptomen zoals vermoeidheid, slaapstoornissen en obstipatie kunnen eerder optreden, maar omdat ze in het beginstadium vaak weinig invloed hebben op het dagelijks functioneren, worden ze minder snel onderzocht.
Meerdere studies doen vermoeden dat sporten een neuroprotectief effect heeft en dus de progressie van de ziekte kan helpen vertragen. We sommen de voordelen van sport hieronder graag op:
Door de vergrijzing neemt het aantal personen toe, met in België naar schatting 40.000 gevallen. De ziekte van Parkinson komt meestal voor op latere leeftijd, waarbij symptomen zichtbaar worden bij personen tussen de 50 en 70 jaar. Vijf tot tien procent (5-10%) krijgt echter de diagnose voor 45 jaar.
Download de informatiebrochure Parkinson & Sport
Wenst u deze in uw praktijk, ziekenhuis of sportclub te verspreiden, dan kan u de brochures bestellen via info@sportieq.be.
De brochure kwam tot stand met medewerking van Ann Heremans (Vlaamse Parkinson Liga), Wim De Wilde (Neurologisch kinesitherapeut), Charlotte Schepens (Fysisch geneesheer) & Filip Pluym (Lotgenoot).
G-sport Vlaanderen is de Vlaamse federatie G-sport voor personen met een beperking, psychische kwetsbaarheid en chronische aandoening. G-sport Vlaanderen inspireert, creëert kansen en neemt drempels weg zodat alle (potentiële) G-sporters op een gezonde en kwaliteitsvolle manier aan sport en beweging kunnen doen – op maat van hun eigen behoeften, mogelijkheden en ambities.
Op hun website vind je een schat aan sporten en sportclubs die klaarstaan om jou te verwelkomen! Neem gerust een kijkje en ontdek alle mogelijkheden om in beweging te komen en nieuwe mensen te ontmoeten.
Bewegen is essentieel voor iedereen, van jong tot oud, elk op hun eigen niveau. Ook bij de ziekte van Parkinson heeft beweging belangrijke voordelen en kan het de symptomen op een positieve manier beïnvloeden. Beweging en sport zorgen voor verbeterde fysieke capaciteiten, maar kunnen ook zorgen voor een belangrijke sociale prikkel. Waarom is beweging noodzakelijk en welke sporten worden nu aangeraden voor personen met de ziekte van parkinson?
Sportieq heeft een brochure ontwikkeld die sportbegeleiders, trainers, ouders en sporters informeren over en ondersteunen bij het begeleiden van sporters met Parkinson. Naast meer algemene info worden mogelijke adviezen & tips mee gegeven.