
Multiomics analyses in de sport: een nieuwe revolutie?
Ooit al gehoord van 'sportomics'? Het is één van de nieuwe wetenschappelijke (r)evoluties die gebruikt kan worden in de sportwereld. Het kan in de toekomst misschien wel een rol spelen in sportprestatie en talentidentificatie! Bewegingswetenschapper Dieter Deprez vertelt je alles over 'sportomics' en geeft je een voorbeeld hoe het praktisch geïmplementeerd kan worden.

Neuroplasticiteit bij patiënten met een chronische enkelinstabiliteit: een systematische verkenning van functionele en structurele breinveranderingen
Wetenschappers van de Vrije Universiteit van Brussel deden onderzoek naar neuroplasticiteit bij patiënten met een chronische enkelinstabiliteit. Kom hier te weten wat deze onderzoekers ontdekt hebben in hun systematische verkenning van functionele en structurele breinveranderingen.

Corona-adviezen voor sporters
Er zit opnieuw meer coronavirus in het rioolwater en artsen merken het ook in hun paktijken: covid rukt weer op en experten verwachten nieuwe piek half-oktober, dus: voorzichtigheid is geboden, ook in de sport. De vereniging van Sport- en Keuringartsen (SKA) heeft vier heldere adviezen voor sporters.

Naast de fysieke opbouw speelt ook 'voeding' een belangrijke rol bij voetballers in de voorbereiding
De voorbereiding van een nieuw voetbalseizoen vraagt veel aandacht op verschillende vlakken. Zo moet er hard getraind worden om de spelers terug op een fysiek hoog niveau te krijgen. Hierbij speelt voeding een niet te onderschatte rol! Sportdiëtist van KAA Gent Gino Devriendt vertelt je over de voorbereidingen inzake de voeding bij een voetbalclub.

Fifa Women's World Cup 2023
Sportkinesitherapeut Fabienne Van De Steene behoort tot de medische staf van onze Red Flames. Na de verloren kwalificatiewedstrijd tegen Portugal kwam er helaas een einde aan de WK-droom van onze Belgische voetbalvrouwen. Fabienne vertelt onder meer over deze teleurstelling en over het WK dat zondag 20 augustus beëindigd werd.

De bilspieren: anatomie, biomechanica en trainingspraktijk
De gluteus maximus is de krachtigste spier van het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol in prestatieverbetering, blessurepreventie en lichaamshouding. Het is zowel een prime mover als een stabilisator. Dit artikel beschrijft de anatomie en functie van de bilspieren in relatie tot de prestatie en de neuromusculaire controle en vertaalt de wetenschap naar de trainingspraktijk.

Helpt publiek sporters om beter te presteren?
Tijdens corona werd er geen of minder publiek toegestaan op alle sportevents: geen juigende wielerfans langs de weg tijdens de Tour de France, geen aanmoedigende menigte in de tribune tijdens de Olympische Spelen 2021. Zou de afwezigheid van supporters de prestaties van de sporters verbeteren of net verslechteren? En waarom is dat? Professor sportpsychologie aan de KU Leuven Filip Boen laat het je weten in een podcast!

Hoe weet je welke sport het beste bij je past?
Onze spieren zijn opgebouwd uit twee soorten spiervezeltypes: trage en snelle. Sommige mensen hebben meer trage, andere weer meer snelle en de meeste mensen hebben een 50/50 verdeling. Bewegingswetenschapper aan de UGent Eline Lievens legt je het verschil uit tussen de twee soorten spiervezels, welke eigenschappen erbij passen en welke sport je het beste uitvoert o.b.v. je spiervezeltypeverdeling!

Waarom kijk je beter rechtstaand tv?
Het is een gewoonte geworden: 's avonds in de zetel ploffen na een zware werkdag. Maar is dat wel een goed idee als je al de hele dag voor je bureau hebt gezeten? Dr. prof. Marieke De Craemer vertelt je over hoeveel (weinig) we per dag bewegen en hoe we dit kunnen veranderen.

Wat heb je nodig om indoor te fietsen?
Ben je op zoek naar een nieuwe sport? Misschien wel naar een sport waarvoor je je huis niet buiten moet komen? Dan is indoor fietsen wel iets voor jou! Charlotte Van Tuyckom (HoWest) vertelt je hoe je hieraan moet beginnen en wat je allemaal nodig hebt!
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- 4
- ...
- 32
- Volgende pagina