
De genderscan
De genderscan helpt sportorganisaties om hun beleid rond gender te evalueren aan de hand van vragen over verschillende thema’s. Op basis hun jouw antwoorden krijg je advies en tips om aan de slag te gaan rond het thema. Na het invullen van elk deel kan je een document downloaden met jouw antwoorden en onze tips. Je kan ook zelf vrijblijvend goede praktijken uit jouw sportorganisatie delen. We raden aan om de genderscan in te vullen in groep (bijvoorbeeld tijdens een bestuursvergadering).

Ga aan de slag met de Safe Sport Allies toolbox
Hoe reageer je als clubbestuurder, ouder, trainer of sporter als er zich een situatie van grensoverschrijdend gedrag voordoet in jouw sportclub? De Safe Sport Allies toolbox bevat verschillende leuke tools zoals posters, praatkaarten, kennisclips en een video om binnen jouw sportclub iedereen hierover te informeren! Ga tijdens een trainersvergadering aan de slag met de praatkaarten voor coaches, doe één van de oefeningen voor sporters tijdens een training en hang de posters voor sporters, trainers en ouders op in jouw sportclub. Het Safe Sport Allies project is een Erasmus+ project, gesubsidieerd door de Europese Unie.

Eerste hulp bij tandongevallen
Een tandongeval is een ongeval waarbij een tand verplaatst wordt, gebroken raakt of uitvalt. Het is erg belangrijk om bij een tandongeval snel te reageren. Zo is de kans het grootst op herstel. Personen die contactsporten doen of sporten waarbij je een hogere kans hebt op vallen, hebben meer kans op een tandongeval.
Afhankelijk van wat er juist gebeurd is (is de tand gebroken, uitgevallen of verplaatst) en of het een melktand of een blijvende tand is, onderneem je een andere actie. Het is dus erg belangrijk om de EHBTO kaart op een plek te hangen die duidelijk zichtbaar is. Zo weet iedereen meteen wat ze moeten doen!
Iemand die een hoger risico heeft op tandongevallen kan een mondbeschermer laten maken door de tandarts of mondhygiënist. Dit zorgt voor extra bescherming tijdens het sporten.
Een gezonde mond steunt op drie pijlers: goede mondhygiëne, het (half)jaarlijks mondonderzoek en mondvriendelijke voeding. In de sportclub kan je ook werken rond mondvriendelijke voeding door een beleid rond sportdranken in te voeren. Gezond Leven biedt meer informatie aan rond sportdrankbeleid in de sportclub.

Is jouw sportclub ook in topvorm?
Wil jij je sportclub helpen groeien? Wil je de kwaliteit van je organisatie verbeteren? Kan je financiële, materiële of sporttechnische ondersteuning gebruiken? Of zoek je manieren om je sportclub gezonder te maken?
Onze toolkit helpt sportclubs om hun werking scherp te stellen. En dat op de meest uiteenlopende vlakken. Hoe we dat doen? Door met verschillende organisaties als één team achter jouw sportclub te gaan staan. Zo vind jij alle slimme tools, inspirerende projecten en handige ondersteuningsmiddelen terug op één plek.
Eén toolkit die ervoor zorgt dat jouw sportclub in topvorm is!

EHBO in de sportclub
Sporten is gezond, maar af en toe loopt het mis op of naast het sportveld of de sportmat. In zo’n situatie is het van groot belang dat je weet wat er aan de hand is en wat je moet doen om de persoon in kwestie te helpen. Gezond Sporten helpt je sportclub graag op weg om op elk moment eerste hulp te kunnen bieden zodat elke sporter zo snel en zo goed mogelijk geholpen kan worden.
Leer alles over de eerste hulp bij de meest voorkomende sportblessures via onze e-learning en voorzie een uitgeruste EHBO-sportkoffer in jouw sportclub!

Gezond eten in de sportclub
Op het vlak van gezondheid gaan beweging en voeding hand in hand. Want sporters hebben véél energie en vocht nodig om er tegenaan te gaan. Er zal dus zeker gesproken worden over eet- en drinkgewoontes in je club. Daarom lanceerden Gezond Leven vzw en Eetexpert vzw het project ‘Gezond eten in de sportclub’.
Ons doel? Sportclubs aanmoedigen om in 7 (hink-)stappen de sprong te wagen naar een kwaliteitsvol voedingsbeleid en een beleid rond gezond eetgedrag, met aandacht voor groeibevorderende communicatie rond de thema’s eten en voeding. We bieden daarvoor heel wat kant-en-klare acties aan.
Deze info is voor álle sportclubs interessant. Groot of klein, recreatief, competitief of topsport, individuele sporten of teamsporten, sporten voor personen met een beperking … Er zijn verschillende manieren om te werken aan gezond eetgedrag in de sportclub. Om te komen tot een gezonde(re) sportclub, vertrek je van wat leeft binnen de club en ga je stap voor stap aan de slag met concrete acties en kant-en-klare materialen. Met kleine aanpassingen. En vergis je niet: die kleine aanpassingen kunnen echt een groot verschil maken.

Vergok je sportplezier niet
Leden van sportclubs spelen 5 keer meer sportweddenschappen en hebben 10 keer meer kans op risicovol gokken dan de algemene bevolking. Deze cijfers hebben de sportwereld aangemoedigd om met het thema aan de slag te gaan. Want sportweddenschappen leiden af van de essentie van de sport. Samen met VAD/De Druglijn tekenden verschillende sportkoepels en -federaties de krijtlijnen uit voor een nieuwe campagne met als slogan ‘Vergok je sportplezier niet’.
Onderteken net als zoveel andere sportclubs het charter van de campagne via de website - Vergok je sportplezier niet. Zo ondersteun je als club een omgeving waar de sportbeleving centraal staat, en gokken niet de norm is.
Na het ondertekenen van het charter ontvang je een aantal gratis affi ches en krijg je tips hoe je als sportclub preventief aan de slag kan gaan rond het thema.
Meer info: Factsheet ‘Gokken in de sport’
De campagne is een samenwerking van VAD/De Druglijn, Sport Vlaanderen, Gezond Sporten Vlaanderen, de Vlaamse Sportfederatie, het Centrum Ethiek in de Sport, Cycling Vlaanderen, Basketbal Vlaanderen, Voetbal Vlaanderen, de Hockey Liga en Tennis Vlaanderen.

Voorkom problemen met alcohol en drugs in je sportclub of pak ze aan met Sportivos
Draagt jouw sportclub gezondheid ook hoog in het vaandel? Hoewel veel sportclubs sterk bezig zijn met gezondheid, zijn sport en alcohol vaak met elkaar verweven. Met een glas voor de gezelligheid is niks verkeerd, maar alcohol kan ook zorgen voor overlast in en rond de sportclub. Denk maar aan dronken supporters, rijden onder invloed, …
Wat is Sportivos? Een preventietraject dat je sportclub helpt om problemen door alcohol of andere drugs te voorkomen en als ze zich toch voordoen aan te pakken en de schade te beperken. Zo toon je als club nog meer dat je begaan bent met de gezondheid en het welzijn van sporters, clubleden, sympathisanten en bezoekers. Sportivos bestaat uit drie fasen (Sportivos Brons, Sportivos Zilver, Sportivos Goud) die je op eigen tempo kan doorlopen om zo te komen tot een alcohol- en drugbeleid op maat van jouw club. Als sportclub sta je er zeker niet alleen voor en krijg je ondersteuning van een lokale, intergemeentelijke of regionale preventiewerker.
BRONS voor een actie veilig verkeer en verantwoord alcohol schenken in de kantine. ZILVER voor een clubvisie rond alcohol en drugs, sensibilisering van de sporters en het opleiden van een alcohol- en drug-coach. GOUD voor een actieve alcohol- en drugcoach in de club, preventieve acties en een clubreglement over alcohol en drugs
Interesse? Sportclubs kunnen zich via dit registratieformulier inschrijven om te starten met Sportivos Brons.

Voorkom eetproblemen in de sportclub
Eetproblemen en eetstoornissen zetten de mentale en fysieke gezondheid van een sporter onder druk én zijn op lange termijn nefast voor de prestaties. Daarom wil Eetexpert bewustwording creëren rond de thema’s voeding, eetgedrag en zelfbeeld bij sporters. Zo blijft sporten leuk en gezond.

Wat na een impact op het hoofd?
Dat een impact op het hoofd gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de sporter spreekt voor zich. Impact vermijden is de eerste boodschap. Valt het toch voor, zowel tijdens wedstrijden als tijdens trainingen, dan moeten we er gepast mee omgaan.
Daarom gingen we samen met verschillende actoren aan de slag om gepaste adviezen op te stellen. Waar moet een sporter en zijn omkadering alert voor zijn na zo’n impact? Wat zijn de signalen van een mogelijke hersenschudding? En hoe kan hij of zij nadien verantwoord het sporten hervatten? Afhankelijk van de ernst van de impact vind je advies rond de nodige rustperiode en de noodzaak van een tussentijds controle onderzoek. Je kan deze adviezen terugvinden op de website van het project “Impact op het hoofd in de sport”. Voor informatie bij risicovechtsporten, kan je terecht bij het Vechtsportplatform.
Download gratis de poster en sticker rond impact op het hoofd en hang deze op in jouw sportclub.

Bescherm je tegen de zon bij smeerweer
Met de term smeerweer wil de Vlaamse overheid de Vlaamse burger sensibiliseren om verstandig om te gaan met UV. Smeerweer is gelinkt aan de UV-index zoals die wordt aangeduid door het KMI. De UV-index krijgt een waarde van 0 (lage UV-intensiteit, huid verbrandt langzaam) tot 11+ (extreem hoge UV-intensiteit, huid verbrandt bijna onmiddellijk). Vanaf het cijfer 3 is het smeerweer. Bij smeerweer is het belangrijk dat je jezelf beschermt tegen schadelijke UV-straling, zelfs wanneer de zon op eerste zicht niet hard lijkt te schijnen.
En je beschermen tegen de zon, dat doe je op 3 manieren: zon weren, kleren en smeren! Het is veel sneller smeerweer dan je denkt!

Maak je sportclub rookvrij
Roken en sporten gaan niet samen. Roken is nefast voor de gezondheid en sportprestaties. Toch beginnen in België elke week nog honderden kinderen te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken.
Doorbreek die logica door je sportterrein rookvrij te maken (eventueel met een rookzone uit het zicht van kinderen). Zo beschermen we kinderen en jongeren tegen de verleiding om te starten met roken. Begin vandaag en voeg je bij de meer dan 200 rookvrije sportterreinen in België. Een stappenplan, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw helpt je op weg. Een kant-en-klare communicatiekit is beschikbaar via Generatie Rookvrij.
- Vorige pagina
- 1
- 2
- 3
- Volgende pagina