Waarom is het belangrijk om je menstruatiecyclus te begrijpen als recreatief of professioneel fietster?

Waarom is het belangrijk om je menstruatiecyclus te begrijpen als recreatief of professioneel fietster?

Elke Bleyaert, founder van The Women Peloton, volgde in 2021 de opleiding ‘women are not small men’ van Dr. Stacy Sims. Dit is een cursus die zich verdiept in de fysiologie van vrouwen en het effect ervan op sport. Samen met The Women Peloton wil Elke zorgen voor meer onderbouwde kennis voor vrouwen binnen het recreatief en professioneel wielrennen.
Sporter Blog Fietsen
Zo nu en dan wordt er in de media eens aandacht besteed aan een belangrijk onderwerp binnen de sportwereld, namelijk de menstruatiecyclus van vrouwelijke sporters. Denk maar aan de US Open en de verplichte witte tenues, en de recent aangestelde menstruatiecoach bij de vrouwen van Club Brugge. De menstruatiecyclus speelt dan ook een - niet te onderschatte - rol in het sporten! Elke Bleyaert zet het belang van dit onderwerp in de kijker met haar organisatie The Women Peloton. Zij vertelt je in deze blogpost alles wat je moet weten over de menstruatiecyclus en wielrennen op gezondsporten.be! Een must read voor elke sportfanaat!

Het is materie die we lang geleden op de middelbare school geleerd hebben: onze menstruatiecyclus. Maar wat weten we daar nog van? En waarom kan deze kennis van belang zijn als je sport en in ons geval aan wielrennen doet?

Eerst en vooral wil ik benadrukken dat je geen wetenschapper hoeft te zijn om je lichaam beter te leren begrijpen. Zelf ben ik kleuterjuf van opleiding en heb ik dus geen wetenschappelijke achtergrond. Wel ben ik geïnteresseerd in hoe mijn lichaam werkt en reageert en hoe ik beter kan gaan trainen en functioneren in het dagelijks leven door mijn lichaam te begrijpen. 

Tot op heden zijn er nog steeds te weinig en te veel tegenstrijdige studies rond sporten en de menstruatiecyclus. Vandaar dat ik het nog belangrijker vind dat je zelf de tijd neemt om je lichaam te leren kennen en te begrijpen. 

Enkel jij kan je lichaam door en door leren kennen. En enkel op deze manier kan je die belangrijke en vaak onderschatte kennis gebruiken om te delen met bv. je coach om je training te gaan optimaliseren i.f.v. een bepaald doel. 

Maar laat ons even beginnen bij het begin. Hoe werkt onze natuurlijke cylcus (= een cyclus zonder anticonceptie)?

Back to basics 

Een gemiddelde menstruatiecyclus is 28 dagen lang. Gemiddeld wil niet zeggen dat iedere vrouw haar cyclus exact zo lang is. Zeker niet! Afhankelijk van vrouw tot vrouw kan een menstruatiecyclus duren tussen de 21 en 35-40 dagen. Onze menstruatiecyclus bestaat uit twee grote fases: de folliculaire fase of lage hormoon fase en de luteale fase of de hoge hormoon fase. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en halfverwege je cyclus heb je je eisprong of ovulatie. Heb je een langere cyclus? Dan zal je folliculaire fase ook vaak langer duren. 

Je menstruatie hebben is een héél belangrijk teken van een gezond functionerend lichaam. Meer en meer duiken er bekentenissen op van vrouwelijke atleten die gedurende lange tijd hun menstruatie niet meer kregen. Vroeger werd dit vaak als een teken gezien van ‘hard genoeg trainen’. Terwijl de waarheid is dat je o.a. te hard traint en je lichaam helemaal niet meer in balans is. 

Welke hormonen spelen een belangrijke rol in onze cyclus?

(Hier ga ik niet te diep op in, het is hier geen Biologie-les. Wel licht ik kort de belangrijkste hormonen toe, zodat je kan begrijpen hoe deze een invloed kunnen hebben op je dagelijks en sportief leven.) 

  • Follikel stimulerend hormoon (FSH). Zoals de naam het zelf zegt, stimuleert FSH de groei van de follikels. Dit hormoon is vooral actief aan het begin van je cyclus.
  • Oestrogeen. Oestrogeen is het hormoon dat wordt afgegeven door de ontwikkelde follikels. Tijdens de eerste helft van je cyclus is het vooral oestrogeen die de kop van het peloton leidt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je straalt en je je goed voelt. 
   Je voelt je sterk op de fiets en hebt het gevoel makkelijk en snel te recuperen. 
  • Luteïniserend hormoon (LH). 24 uur voor je ovulatie, stimuleert oestrogeen de afgifte van het luteïniserend hormoon. Dit in samenwerking met FSH zorgt voor je eisprong (wanneer je geen anticonceptie neemt). Zie het als een treintje van wielrensters in de sprint die samenwerken om één renster als eerste over de meet te krijgen. Doordat deze hormonen zo mooi samenwerken en oestrogeen tijdens deze periode een piek bereikt, wordt dit ook vaak ervaren als een moment waarop jij je op je best, mooist en sterkste voelt.
   Herken je dat moment wanneer je het gevoel hebt dat je plots onoverwinnelijk bent op de fiets? 
  • Progesteron. Progesteron is het hormoon dat de leiding in het peloton neemt tijdens de tweede helft van de koers (m.a.w. je cyclus). In tegenstelling tot oestrogeen zorgt progesteron ervoor dat je je minder goed in je vel voelt en durft te kampen met minder leuke gevoelens. Vergelijk het met een dipje op je training of die zwaardere tweede helft van een koers of beklimming.
   Tijdens deze periode komen de herkenbare dipjes in training voor. Je voelt je vaak opgeblazen en je cyclingkit voelt helemaal niet meer comfy aan. Je hebt misschien ook wat meer last van hoofdpijn en opeens voel je je terug een groentje op de fiets. Van een zware training recuperen lukt opeens ook niet zo makkelijk meer. 

Menstruatiecyclus 

Waarom is het belangrijk om als wielrenster/recreatief fietster je bewust te zijn van je menstruatiecyclus?

Eerst en vooral ben ik ervan overtuigd dat het niet alleen als professioneel sporter belangrijk is om je bewust te zijn van je cyclus, maar vooral ook als vrouw en persoon in het algemeen. Bij mannen is dit iets voor de hand liggender, mannen hun hormonen zijn stabieler en gelijkmatiger, al verandert dit ook wel een beetje doorheen de jaren. Bij ons vrouwen is dit duidelijk een ander verhaal. 

Onze hormonen beïnvloeden dag per dag onze gemoedsrust. Dit heeft dan weer een invloed op hoe we ons gedragen op het werk of als we een training op de fiets uitoefenen. Ik denk dat iedere vrouw dit kan beamen dat geen enkele dag hetzelfde aanvoelt op de fiets. De ene dag voel je je precies super woman en wil je honderd maal de Mont Ventoux beklimmen en andere dagen heb je het gevoel dat je precies alleen maar tegen de wind in aan het fietsen bent (ook al staat er helemaal geen wind). Eénmaal je beter begrijpt hoe je cyclus en hormonen daar een invloed op hebben, zal je ook beter kunnen plaatsen waarom bepaalde trainingen of fietsritten zo aanvoelen.

Als je nu aan het werken of het fietsen bent. Het zal normaal gezien eenvoudiger aanvoelen tijdens de eerste helft van je cyclus.

Trainingen en herstel zullen meestal tijdens de tweede fase, de fase waarin progesteron het meeste aanwezig is, van je cyclus zwaarder aanvoelen.

Enkele voorbeelden van hoe wij, vrouwen, ons kunnen voelen in die tweede fase en hoe dat komt:

  • Een opgeblazen gevoel: Je cycling kit zal enkele dagen voor je menstruatie minder comfortabel aanvoelen en je zal opeens het gevoel hebben dat het precies wat aan de kleine kant is. Dat komt omdat oestrogeen en vooral progesteron dan aan het werk zijn. Zij hebben dan weer een effect op de vochtregeling in je lichaam.
  • Warmte voelt opeens nog warmer: Progesteron zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur iets hoger is. Je start dus al een training met een ‘warmer’ gevoel. Tijdens deze fase zal het ook moeilijker zijn voor je lichaam om te zweten en zelf af te koelen. Daarom is het ook belangrijk om voor je training reeds voldoende vocht op te nemen. 
  • Hoofdpijn: Hoofdpijn is natuurlijk niet zo’n bevordelijk gevoel wanneer je weet dat je de komende uren een helm moet opzetten. Dit komt doordat ons oestrogeen level verandert in deze periode.
  • Mood swings en het verliezen van je vibe: Enkele dagen voor je menstruatie heb je opeens het gevoel dat je opnieuw een groentje bent op de fiets, je weet niet meer waar links en rechts is of je bent opeens vergeten hoe je moet in klikken.

Belangrijke side note: iedere vrouw is anders en dus ook iedere cyclus.

Belangrijk om ook voor ogen te houden is dat iedere vrouw verschilt. Denk maar aan de gesprekken in je wielerclub of vriendinnengroep waarbij je ene fietsmaatje er geen probleem mee heeft om te fietsen tijdens haar menstruatie en jijzelf het net verschikkelijk irritant vindt om dan uren op de fiets te zitten. Dit bleek ook uit een rondvraag bij onze volgers van The Women Peloton in juni ‘22. 

We stelden o.a. volgende vragen: 

  • Praat je graag over je menstruatiecyclus?
  • Heb je veel last van pijnklachten tijdens je menstruatie?
  • Heb je een natuurlijke cyclus of neem je anticonceptie?
  • Wanneer heb je het meeste last van een motivatie/energiedip?
  • Helpt fietsen bij het verminderen van je klachten?
  • … 

Er kwam heel wat reactie op deze vragen en daar waren we uiteraard heel blij om. Het is duidelijk dat onze menstruatiecyclus al lang geen taboe meer hoeft te zijn. 

Hieronder delen we graag met jullie de resultaten van de bevraging die plaatsvond via ons Instagram kanaal @thewomenpeloton.  

Menstruatiecyclus_vraag 1Menstruatiecyclus_vraag 2Menstruatiecyclus_vraag 3Menstruatiecyclus_vraag 4Menstruatiecyclus_vraag 5Menstruatiecyclus_vraag 6Menstruatiecyclus_vraag 7Menstruatiecyclus_vraag 8

Conclusie:

  • Iedere vrouw kan haar cyclus/menstruatie anders ervaren 
  • Een cyclus kan bij jezelf verschillen van periode tot periode (denk maar aan stressvolle periodes in je leven) 
  • Er is geen goed of fout, maar je lichaam leren kennen en leren begrijpen hoe het reageert tijdens bepaalde fases van je cyclus kan je een groot voordeel opleveren 

Gouden tip

Hou voor jezelf je cyclus bij. Noteer hoe je je voelt op bepaalde dagen en wat dat betekent voor je trainingen. Word je bewust van je cyclus. Onze hormonen zijn geen enkele week hetzelfde binnen onze cyclus. Waarom zouden we ons dan altijd hetzelfde moeten voelen na een bepaalde training? Analyseer na enkele maanden als je patronen herkent en hoe je daarop beter kan inspelen. 

Een gouden tip van Dr. Stacy Sims is ‘work with your physiology and not against it’. 

Train je met een coach of ben je van plan om te trainen met een coach? Hou dan ook deze data bij en deel die met je coach. Zo kunnen jullie samen leren op welke dagen en periodes in je cyclus je bijvoorbeeld beter herstelt of op welke dagen je beter een intensieve training inplant of net meer gaat werken aan je endurance vermogen. 

Algemeen gezien kan je zeggen dat:

  • De eerste periode van je cyclus beter is voor intensieve trainingen, zeker omdat dit een periode is waarin je beter kan herstellen. 
  • Je ovulatie vaak een goede periode is voor PR’s.
  • De tweede periode van je cyclus beter is om rustige duurtrainingen af te werken of om te werken aan je techniek op de fiets/ in de gym. 

Trainen is verschillend van performen 

“Training is different than performance.” – Dr. Stacy Sims. 

Heb nu maar geen schrik wanneer jouw belangrijk doel of wedstrijd tijdens je menstruatie valt of tijdens je luteale (tweede) fase van je cyclus. Je lichaam en mind zijn tot veel in staat. Dat wil zeggen dat wanneer je je training kan optimaliseren doorheen de voorbereidingsperiode, het helemaal niet uitmaakt wanneer je wedstrijd of doel valt. You got this!

Wat dan met fietsen tijdens je menstruatie zelf? 

Ook dit is weer heel persoonlijk (zoals ook onze bevraging aantoont bij onze volgers). De ene vrouw heeft amper last van bloeding en fysieke klachten, terwijl iemand anders net met moeite kan rechtstaan van de krampen (laat staan uren op een fiets gaan zitten). Wat velen niet weten is dat je hormonaal gezien tijdens je menstruatie het meeste lijkt op een man en je dus degelijk goed zou kunnen presteren? Zo vertelde ook Jolien D’hoore in onze The Women Peloton Podcast dat toen ze 18 jaar was wereldkampioen werd tijdens haar menstruatie. Het is dus zeker mogelijk, als je dan tenminste je pijnklachten onder controle weet te houden. (Bij een erg pijnlijke menstruatie is het ten zeerste aan te raden om hulp te zoeken bij je huisdokter of gynaecoloog.) 

Voor sommige dames lijkt het bijna onmogelijk om te sporten tijdens deze periode, maar weet dat bewegen en sporten bij sommige dames (zoals bij mezelf) ook kan helpen om de pijnklachten te verminderen. Wil ik hiermee zeggen dat iedereen hun pijnklachten moet negeren en opeens moet gaan beginnen fietsen? Zeker niet! Maar misschien helpt een kleine wandeling wel al om je beter te voelen. 

Ook hier kan ik enkel de tip geven om te ontdekken wat jij al dan niet aankan tijdens deze periode. Voel jij je absoluut niet goed tijdens je menstruatie? Plan dan geen intensieve trainingen in, maar zoek voor een alternatieve training waar je je wel goed bij voelt. Ook extra rust inplannen kan geen kwaad wanneer jij voelt dat je lichaam daar nood aan heeft. 

Anticonceptie 

Wat als je anticonceptie neemt? 

Ook rond anticonceptie en de invloed ervan op sportprestaties zijn er nog te weinig onderbouwde studies. Anticonceptie heeft uiteraard een invloed op je cyclus. Jouw anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat er geen eisprong kan zijn. Je hormonen die je eisprong bevorderen worden dus onderdrukt. Normaliter zal je minder de hormoonpieken voelen en zal je dus ook bv. minder het ‘voordeel’ van oestrogeen ervaren. 

Enkele belangrijke tips die ik graag wil meegeven aan dames die anticonceptie nemen is:

  • Leer meer over welk anticonceptiemiddel je neemt (welke invloed heeft jouw AC op jouw hormonen?) 
  • Denk goed na waarom je AC neemt en hoe je deze gebruikt 
  • Hou toch ook voor jezelf bij hoe je reageert op bepaalde trainingen tijdens bepaalde periodes 
  • Een koperspiraaltje leunt het dichtst aan bij een natuurlijke cyclus, dus die kan je ook zo goed als op die manier benaderen 

Take aways

 
Enkele nuttige take aways: 

  • Weet dat iedere vrouw en dus ook menstruatiecyclus anders zijn 
  • Je menstruatiecyclus opvolgen en observeren kan bijdragen tot het optimaliseren van je trainingen 
  • Neem de tijd om je lichaam te leren kennen
  • Training is verschillend van performen, je lichaam in combinatie met je mind zijn tot veel instaat 
  • Durf praten met je coach over je menstruatiecyclus 

 
The Women Peloton 

Wil je graag meer leren over vrouwelijke topic’s binnen het (recreatief) wielrennen? Dan is ons online kennisplatform het juiste platform. We bieden er naast blogs, recepten en webinars van onze experten ook ondersteunde Core Stability en Pilates reeksen aan. 

Meer info op www.thewomenpeloton.be

  

Bronnen: 

Sims, Dr. T. Stacy. (2016) Roar, how to match your food and fitness to your female physiology for optimum performance, great health, and a strong, lean body for life. Rodale. A Hill, M. (2020). De Cyclus strategie. Xanders uitgever B.V.

Vind een expert

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jempi Wilssens

 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Trees Dooms

 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Justine Vandenbroeck

 • Jan Boon

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Peter Plessers

 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ann Gillis

 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • BVBA Samcon

 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
Sluiten