Waarom is het belangrijk om je menstruatiecyclus te begrijpen als recreatief of professioneel fietster?

Waarom is het belangrijk om je menstruatiecyclus te begrijpen als recreatief of professioneel fietster?

Elke Bleyaert, founder van The Women Peloton, volgde in 2021 de opleiding ‘women are not small men’ van Dr. Stacy Sims. Dit is een cursus die zich verdiept in de fysiologie van vrouwen en het effect ervan op sport. Samen met The Women Peloton wil Elke zorgen voor meer onderbouwde kennis voor vrouwen binnen het recreatief en professioneel wielrennen.
Sporter Blog Fietsen
Zo nu en dan wordt er in de media eens aandacht besteed aan een belangrijk onderwerp binnen de sportwereld, namelijk de menstruatiecyclus van vrouwelijke sporters. Denk maar aan de US Open en de verplichte witte tenues, en de recent aangestelde menstruatiecoach bij de vrouwen van Club Brugge. De menstruatiecyclus speelt dan ook een - niet te onderschatte - rol in het sporten! Elke Bleyaert zet het belang van dit onderwerp in de kijker met haar organisatie The Women Peloton. Zij vertelt je in deze blogpost alles wat je moet weten over de menstruatiecyclus en wielrennen op gezondsporten.be! Een must read voor elke sportfanaat!

Het is materie die we lang geleden op de middelbare school geleerd hebben: onze menstruatiecyclus. Maar wat weten we daar nog van? En waarom kan deze kennis van belang zijn als je sport en in ons geval aan wielrennen doet?

Eerst en vooral wil ik benadrukken dat je geen wetenschapper hoeft te zijn om je lichaam beter te leren begrijpen. Zelf ben ik kleuterjuf van opleiding en heb ik dus geen wetenschappelijke achtergrond. Wel ben ik geïnteresseerd in hoe mijn lichaam werkt en reageert en hoe ik beter kan gaan trainen en functioneren in het dagelijks leven door mijn lichaam te begrijpen. 

Tot op heden zijn er nog steeds te weinig en te veel tegenstrijdige studies rond sporten en de menstruatiecyclus. Vandaar dat ik het nog belangrijker vind dat je zelf de tijd neemt om je lichaam te leren kennen en te begrijpen. 

Enkel jij kan je lichaam door en door leren kennen. En enkel op deze manier kan je die belangrijke en vaak onderschatte kennis gebruiken om te delen met bv. je coach om je training te gaan optimaliseren i.f.v. een bepaald doel. 

Maar laat ons even beginnen bij het begin. Hoe werkt onze natuurlijke cylcus (= een cyclus zonder anticonceptie)?

Back to basics 

Een gemiddelde menstruatiecyclus is 28 dagen lang. Gemiddeld wil niet zeggen dat iedere vrouw haar cyclus exact zo lang is. Zeker niet! Afhankelijk van vrouw tot vrouw kan een menstruatiecyclus duren tussen de 21 en 35-40 dagen. Onze menstruatiecyclus bestaat uit twee grote fases: de folliculaire fase of lage hormoon fase en de luteale fase of de hoge hormoon fase. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en halfverwege je cyclus heb je je eisprong of ovulatie. Heb je een langere cyclus? Dan zal je folliculaire fase ook vaak langer duren. 

Je menstruatie hebben is een héél belangrijk teken van een gezond functionerend lichaam. Meer en meer duiken er bekentenissen op van vrouwelijke atleten die gedurende lange tijd hun menstruatie niet meer kregen. Vroeger werd dit vaak als een teken gezien van ‘hard genoeg trainen’. Terwijl de waarheid is dat je o.a. te hard traint en je lichaam helemaal niet meer in balans is. 

Welke hormonen spelen een belangrijke rol in onze cyclus?

(Hier ga ik niet te diep op in, het is hier geen Biologie-les. Wel licht ik kort de belangrijkste hormonen toe, zodat je kan begrijpen hoe deze een invloed kunnen hebben op je dagelijks en sportief leven.) 

  • Follikel stimulerend hormoon (FSH). Zoals de naam het zelf zegt, stimuleert FSH de groei van de follikels. Dit hormoon is vooral actief aan het begin van je cyclus.
  • Oestrogeen. Oestrogeen is het hormoon dat wordt afgegeven door de ontwikkelde follikels. Tijdens de eerste helft van je cyclus is het vooral oestrogeen die de kop van het peloton leidt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je straalt en je je goed voelt. 
   Je voelt je sterk op de fiets en hebt het gevoel makkelijk en snel te recuperen. 
  • Luteïniserend hormoon (LH). 24 uur voor je ovulatie, stimuleert oestrogeen de afgifte van het luteïniserend hormoon. Dit in samenwerking met FSH zorgt voor je eisprong (wanneer je geen anticonceptie neemt). Zie het als een treintje van wielrensters in de sprint die samenwerken om één renster als eerste over de meet te krijgen. Doordat deze hormonen zo mooi samenwerken en oestrogeen tijdens deze periode een piek bereikt, wordt dit ook vaak ervaren als een moment waarop jij je op je best, mooist en sterkste voelt.
   Herken je dat moment wanneer je het gevoel hebt dat je plots onoverwinnelijk bent op de fiets? 
  • Progesteron. Progesteron is het hormoon dat de leiding in het peloton neemt tijdens de tweede helft van de koers (m.a.w. je cyclus). In tegenstelling tot oestrogeen zorgt progesteron ervoor dat je je minder goed in je vel voelt en durft te kampen met minder leuke gevoelens. Vergelijk het met een dipje op je training of die zwaardere tweede helft van een koers of beklimming.
   Tijdens deze periode komen de herkenbare dipjes in training voor. Je voelt je vaak opgeblazen en je cyclingkit voelt helemaal niet meer comfy aan. Je hebt misschien ook wat meer last van hoofdpijn en opeens voel je je terug een groentje op de fiets. Van een zware training recuperen lukt opeens ook niet zo makkelijk meer. 

Menstruatiecyclus 

Waarom is het belangrijk om als wielrenster/recreatief fietster je bewust te zijn van je menstruatiecyclus?

Eerst en vooral ben ik ervan overtuigd dat het niet alleen als professioneel sporter belangrijk is om je bewust te zijn van je cyclus, maar vooral ook als vrouw en persoon in het algemeen. Bij mannen is dit iets voor de hand liggender, mannen hun hormonen zijn stabieler en gelijkmatiger, al verandert dit ook wel een beetje doorheen de jaren. Bij ons vrouwen is dit duidelijk een ander verhaal. 

Onze hormonen beïnvloeden dag per dag onze gemoedsrust. Dit heeft dan weer een invloed op hoe we ons gedragen op het werk of als we een training op de fiets uitoefenen. Ik denk dat iedere vrouw dit kan beamen dat geen enkele dag hetzelfde aanvoelt op de fiets. De ene dag voel je je precies super woman en wil je honderd maal de Mont Ventoux beklimmen en andere dagen heb je het gevoel dat je precies alleen maar tegen de wind in aan het fietsen bent (ook al staat er helemaal geen wind). Eénmaal je beter begrijpt hoe je cyclus en hormonen daar een invloed op hebben, zal je ook beter kunnen plaatsen waarom bepaalde trainingen of fietsritten zo aanvoelen.

Als je nu aan het werken of het fietsen bent. Het zal normaal gezien eenvoudiger aanvoelen tijdens de eerste helft van je cyclus.

Trainingen en herstel zullen meestal tijdens de tweede fase, de fase waarin progesteron het meeste aanwezig is, van je cyclus zwaarder aanvoelen.

Enkele voorbeelden van hoe wij, vrouwen, ons kunnen voelen in die tweede fase en hoe dat komt:

  • Een opgeblazen gevoel: Je cycling kit zal enkele dagen voor je menstruatie minder comfortabel aanvoelen en je zal opeens het gevoel hebben dat het precies wat aan de kleine kant is. Dat komt omdat oestrogeen en vooral progesteron dan aan het werk zijn. Zij hebben dan weer een effect op de vochtregeling in je lichaam.
  • Warmte voelt opeens nog warmer: Progesteron zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur iets hoger is. Je start dus al een training met een ‘warmer’ gevoel. Tijdens deze fase zal het ook moeilijker zijn voor je lichaam om te zweten en zelf af te koelen. Daarom is het ook belangrijk om voor je training reeds voldoende vocht op te nemen. 
  • Hoofdpijn: Hoofdpijn is natuurlijk niet zo’n bevordelijk gevoel wanneer je weet dat je de komende uren een helm moet opzetten. Dit komt doordat ons oestrogeen level verandert in deze periode.
  • Mood swings en het verliezen van je vibe: Enkele dagen voor je menstruatie heb je opeens het gevoel dat je opnieuw een groentje bent op de fiets, je weet niet meer waar links en rechts is of je bent opeens vergeten hoe je moet in klikken.

Belangrijke side note: iedere vrouw is anders en dus ook iedere cyclus.

Belangrijk om ook voor ogen te houden is dat iedere vrouw verschilt. Denk maar aan de gesprekken in je wielerclub of vriendinnengroep waarbij je ene fietsmaatje er geen probleem mee heeft om te fietsen tijdens haar menstruatie en jijzelf het net verschikkelijk irritant vindt om dan uren op de fiets te zitten. Dit bleek ook uit een rondvraag bij onze volgers van The Women Peloton in juni ‘22. 

We stelden o.a. volgende vragen: 

  • Praat je graag over je menstruatiecyclus?
  • Heb je veel last van pijnklachten tijdens je menstruatie?
  • Heb je een natuurlijke cyclus of neem je anticonceptie?
  • Wanneer heb je het meeste last van een motivatie/energiedip?
  • Helpt fietsen bij het verminderen van je klachten?
  • … 

Er kwam heel wat reactie op deze vragen en daar waren we uiteraard heel blij om. Het is duidelijk dat onze menstruatiecyclus al lang geen taboe meer hoeft te zijn. 

Hieronder delen we graag met jullie de resultaten van de bevraging die plaatsvond via ons Instagram kanaal @thewomenpeloton.  

Menstruatiecyclus_vraag 1Menstruatiecyclus_vraag 2Menstruatiecyclus_vraag 3Menstruatiecyclus_vraag 4Menstruatiecyclus_vraag 5Menstruatiecyclus_vraag 6Menstruatiecyclus_vraag 7Menstruatiecyclus_vraag 8

Conclusie:

  • Iedere vrouw kan haar cyclus/menstruatie anders ervaren 
  • Een cyclus kan bij jezelf verschillen van periode tot periode (denk maar aan stressvolle periodes in je leven) 
  • Er is geen goed of fout, maar je lichaam leren kennen en leren begrijpen hoe het reageert tijdens bepaalde fases van je cyclus kan je een groot voordeel opleveren 

Gouden tip

Hou voor jezelf je cyclus bij. Noteer hoe je je voelt op bepaalde dagen en wat dat betekent voor je trainingen. Word je bewust van je cyclus. Onze hormonen zijn geen enkele week hetzelfde binnen onze cyclus. Waarom zouden we ons dan altijd hetzelfde moeten voelen na een bepaalde training? Analyseer na enkele maanden als je patronen herkent en hoe je daarop beter kan inspelen. 

Een gouden tip van Dr. Stacy Sims is ‘work with your physiology and not against it’. 

Train je met een coach of ben je van plan om te trainen met een coach? Hou dan ook deze data bij en deel die met je coach. Zo kunnen jullie samen leren op welke dagen en periodes in je cyclus je bijvoorbeeld beter herstelt of op welke dagen je beter een intensieve training inplant of net meer gaat werken aan je endurance vermogen. 

Algemeen gezien kan je zeggen dat:

  • De eerste periode van je cyclus beter is voor intensieve trainingen, zeker omdat dit een periode is waarin je beter kan herstellen. 
  • Je ovulatie vaak een goede periode is voor PR’s.
  • De tweede periode van je cyclus beter is om rustige duurtrainingen af te werken of om te werken aan je techniek op de fiets/ in de gym. 

Trainen is verschillend van performen 

“Training is different than performance.” – Dr. Stacy Sims. 

Heb nu maar geen schrik wanneer jouw belangrijk doel of wedstrijd tijdens je menstruatie valt of tijdens je luteale (tweede) fase van je cyclus. Je lichaam en mind zijn tot veel in staat. Dat wil zeggen dat wanneer je je training kan optimaliseren doorheen de voorbereidingsperiode, het helemaal niet uitmaakt wanneer je wedstrijd of doel valt. You got this!

Wat dan met fietsen tijdens je menstruatie zelf? 

Ook dit is weer heel persoonlijk (zoals ook onze bevraging aantoont bij onze volgers). De ene vrouw heeft amper last van bloeding en fysieke klachten, terwijl iemand anders net met moeite kan rechtstaan van de krampen (laat staan uren op een fiets gaan zitten). Wat velen niet weten is dat je hormonaal gezien tijdens je menstruatie het meeste lijkt op een man en je dus degelijk goed zou kunnen presteren? Zo vertelde ook Jolien D’hoore in onze The Women Peloton Podcast dat toen ze 18 jaar was wereldkampioen werd tijdens haar menstruatie. Het is dus zeker mogelijk, als je dan tenminste je pijnklachten onder controle weet te houden. (Bij een erg pijnlijke menstruatie is het ten zeerste aan te raden om hulp te zoeken bij je huisdokter of gynaecoloog.) 

Voor sommige dames lijkt het bijna onmogelijk om te sporten tijdens deze periode, maar weet dat bewegen en sporten bij sommige dames (zoals bij mezelf) ook kan helpen om de pijnklachten te verminderen. Wil ik hiermee zeggen dat iedereen hun pijnklachten moet negeren en opeens moet gaan beginnen fietsen? Zeker niet! Maar misschien helpt een kleine wandeling wel al om je beter te voelen. 

Ook hier kan ik enkel de tip geven om te ontdekken wat jij al dan niet aankan tijdens deze periode. Voel jij je absoluut niet goed tijdens je menstruatie? Plan dan geen intensieve trainingen in, maar zoek voor een alternatieve training waar je je wel goed bij voelt. Ook extra rust inplannen kan geen kwaad wanneer jij voelt dat je lichaam daar nood aan heeft. 

Anticonceptie 

Wat als je anticonceptie neemt? 

Ook rond anticonceptie en de invloed ervan op sportprestaties zijn er nog te weinig onderbouwde studies. Anticonceptie heeft uiteraard een invloed op je cyclus. Jouw anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat er geen eisprong kan zijn. Je hormonen die je eisprong bevorderen worden dus onderdrukt. Normaliter zal je minder de hormoonpieken voelen en zal je dus ook bv. minder het ‘voordeel’ van oestrogeen ervaren. 

Enkele belangrijke tips die ik graag wil meegeven aan dames die anticonceptie nemen is:

  • Leer meer over welk anticonceptiemiddel je neemt (welke invloed heeft jouw AC op jouw hormonen?) 
  • Denk goed na waarom je AC neemt en hoe je deze gebruikt 
  • Hou toch ook voor jezelf bij hoe je reageert op bepaalde trainingen tijdens bepaalde periodes 
  • Een koperspiraaltje leunt het dichtst aan bij een natuurlijke cyclus, dus die kan je ook zo goed als op die manier benaderen 

Take aways

 
Enkele nuttige take aways: 

  • Weet dat iedere vrouw en dus ook menstruatiecyclus anders zijn 
  • Je menstruatiecyclus opvolgen en observeren kan bijdragen tot het optimaliseren van je trainingen 
  • Neem de tijd om je lichaam te leren kennen
  • Training is verschillend van performen, je lichaam in combinatie met je mind zijn tot veel instaat 
  • Durf praten met je coach over je menstruatiecyclus 

 
The Women Peloton 

Wil je graag meer leren over vrouwelijke topic’s binnen het (recreatief) wielrennen? Dan is ons online kennisplatform het juiste platform. We bieden er naast blogs, recepten en webinars van onze experten ook ondersteunde Core Stability en Pilates reeksen aan. 

Meer info op www.thewomenpeloton.be

  

Bronnen: 

Sims, Dr. T. Stacy. (2016) Roar, how to match your food and fitness to your female physiology for optimum performance, great health, and a strong, lean body for life. Rodale. A Hill, M. (2020). De Cyclus strategie. Xanders uitgever B.V.

Vind een expert

 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Willy Coosemans

 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Erik Van Lierde

 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Peter Plessers

 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Tour de France

Hoe eten de renners tijdens de Tour de France?

Sporter Blog Fietsen Voeding
Sluiten