Waarom is het belangrijk om je menstruatiecyclus te begrijpen als recreatief of professioneel fietster?

Waarom is het belangrijk om je menstruatiecyclus te begrijpen als recreatief of professioneel fietster?

Elke Bleyaert, founder van The Women Peloton, volgde in 2021 de opleiding ‘women are not small men’ van Dr. Stacy Sims. Dit is een cursus die zich verdiept in de fysiologie van vrouwen en het effect ervan op sport. Samen met The Women Peloton wil Elke zorgen voor meer onderbouwde kennis voor vrouwen binnen het recreatief en professioneel wielrennen.
Sporter Blog Fietsen
Zo nu en dan wordt er in de media eens aandacht besteed aan een belangrijk onderwerp binnen de sportwereld, namelijk de menstruatiecyclus van vrouwelijke sporters. Denk maar aan de US Open en de verplichte witte tenues, en de recent aangestelde menstruatiecoach bij de vrouwen van Club Brugge. De menstruatiecyclus speelt dan ook een - niet te onderschatte - rol in het sporten! Elke Bleyaert zet het belang van dit onderwerp in de kijker met haar organisatie The Women Peloton. Zij vertelt je in deze blogpost alles wat je moet weten over de menstruatiecyclus en wielrennen op gezondsporten.be! Een must read voor elke sportfanaat!

Het is materie die we lang geleden op de middelbare school geleerd hebben: onze menstruatiecyclus. Maar wat weten we daar nog van? En waarom kan deze kennis van belang zijn als je sport en in ons geval aan wielrennen doet?

Eerst en vooral wil ik benadrukken dat je geen wetenschapper hoeft te zijn om je lichaam beter te leren begrijpen. Zelf ben ik kleuterjuf van opleiding en heb ik dus geen wetenschappelijke achtergrond. Wel ben ik geïnteresseerd in hoe mijn lichaam werkt en reageert en hoe ik beter kan gaan trainen en functioneren in het dagelijks leven door mijn lichaam te begrijpen. 

Tot op heden zijn er nog steeds te weinig en te veel tegenstrijdige studies rond sporten en de menstruatiecyclus. Vandaar dat ik het nog belangrijker vind dat je zelf de tijd neemt om je lichaam te leren kennen en te begrijpen. 

Enkel jij kan je lichaam door en door leren kennen. En enkel op deze manier kan je die belangrijke en vaak onderschatte kennis gebruiken om te delen met bv. je coach om je training te gaan optimaliseren i.f.v. een bepaald doel. 

Maar laat ons even beginnen bij het begin. Hoe werkt onze natuurlijke cylcus (= een cyclus zonder anticonceptie)?

Back to basics 

Een gemiddelde menstruatiecyclus is 28 dagen lang. Gemiddeld wil niet zeggen dat iedere vrouw haar cyclus exact zo lang is. Zeker niet! Afhankelijk van vrouw tot vrouw kan een menstruatiecyclus duren tussen de 21 en 35-40 dagen. Onze menstruatiecyclus bestaat uit twee grote fases: de folliculaire fase of lage hormoon fase en de luteale fase of de hoge hormoon fase. Je cyclus begint op de eerste dag van je menstruatie en halfverwege je cyclus heb je je eisprong of ovulatie. Heb je een langere cyclus? Dan zal je folliculaire fase ook vaak langer duren. 

Je menstruatie hebben is een héél belangrijk teken van een gezond functionerend lichaam. Meer en meer duiken er bekentenissen op van vrouwelijke atleten die gedurende lange tijd hun menstruatie niet meer kregen. Vroeger werd dit vaak als een teken gezien van ‘hard genoeg trainen’. Terwijl de waarheid is dat je o.a. te hard traint en je lichaam helemaal niet meer in balans is. 

Welke hormonen spelen een belangrijke rol in onze cyclus?

(Hier ga ik niet te diep op in, het is hier geen Biologie-les. Wel licht ik kort de belangrijkste hormonen toe, zodat je kan begrijpen hoe deze een invloed kunnen hebben op je dagelijks en sportief leven.) 

    • Follikel stimulerend hormoon (FSH). Zoals de naam het zelf zegt, stimuleert FSH de groei van de follikels. Dit hormoon is vooral actief aan het begin van je cyclus.
    • Oestrogeen. Oestrogeen is het hormoon dat wordt afgegeven door de ontwikkelde follikels. Tijdens de eerste helft van je cyclus is het vooral oestrogeen die de kop van het peloton leidt. Dit hormoon zorgt ervoor dat je straalt en je je goed voelt. 
      Je voelt je sterk op de fiets en hebt het gevoel makkelijk en snel te recuperen. 
    • Luteïniserend hormoon (LH). 24 uur voor je ovulatie, stimuleert oestrogeen de afgifte van het luteïniserend hormoon. Dit in samenwerking met FSH zorgt voor je eisprong (wanneer je geen anticonceptie neemt). Zie het als een treintje van wielrensters in de sprint die samenwerken om één renster als eerste over de meet te krijgen. Doordat deze hormonen zo mooi samenwerken en oestrogeen tijdens deze periode een piek bereikt, wordt dit ook vaak ervaren als een moment waarop jij je op je best, mooist en sterkste voelt.
      Herken je dat moment wanneer je het gevoel hebt dat je plots onoverwinnelijk bent op de fiets? 
    • Progesteron. Progesteron is het hormoon dat de leiding in het peloton neemt tijdens de tweede helft van de koers (m.a.w. je cyclus). In tegenstelling tot oestrogeen zorgt progesteron ervoor dat je je minder goed in je vel voelt en durft te kampen met minder leuke gevoelens. Vergelijk het met een dipje op je training of die zwaardere tweede helft van een koers of beklimming.
      Tijdens deze periode komen de herkenbare dipjes in training voor. Je voelt je vaak opgeblazen en je cyclingkit voelt helemaal niet meer comfy aan. Je hebt misschien ook wat meer last van hoofdpijn en opeens voel je je terug een groentje op de fiets. Van een zware training recuperen lukt opeens ook niet zo makkelijk meer. 

Menstruatiecyclus 

Waarom is het belangrijk om als wielrenster/recreatief fietster je bewust te zijn van je menstruatiecyclus?

Eerst en vooral ben ik ervan overtuigd dat het niet alleen als professioneel sporter belangrijk is om je bewust te zijn van je cyclus, maar vooral ook als vrouw en persoon in het algemeen. Bij mannen is dit iets voor de hand liggender, mannen hun hormonen zijn stabieler en gelijkmatiger, al verandert dit ook wel een beetje doorheen de jaren. Bij ons vrouwen is dit duidelijk een ander verhaal. 

Onze hormonen beïnvloeden dag per dag onze gemoedsrust. Dit heeft dan weer een invloed op hoe we ons gedragen op het werk of als we een training op de fiets uitoefenen. Ik denk dat iedere vrouw dit kan beamen dat geen enkele dag hetzelfde aanvoelt op de fiets. De ene dag voel je je precies super woman en wil je honderd maal de Mont Ventoux beklimmen en andere dagen heb je het gevoel dat je precies alleen maar tegen de wind in aan het fietsen bent (ook al staat er helemaal geen wind). Eénmaal je beter begrijpt hoe je cyclus en hormonen daar een invloed op hebben, zal je ook beter kunnen plaatsen waarom bepaalde trainingen of fietsritten zo aanvoelen.

Als je nu aan het werken of het fietsen bent. Het zal normaal gezien eenvoudiger aanvoelen tijdens de eerste helft van je cyclus.

Trainingen en herstel zullen meestal tijdens de tweede fase, de fase waarin progesteron het meeste aanwezig is, van je cyclus zwaarder aanvoelen.

Enkele voorbeelden van hoe wij, vrouwen, ons kunnen voelen in die tweede fase en hoe dat komt:

    • Een opgeblazen gevoel: Je cycling kit zal enkele dagen voor je menstruatie minder comfortabel aanvoelen en je zal opeens het gevoel hebben dat het precies wat aan de kleine kant is. Dat komt omdat oestrogeen en vooral progesteron dan aan het werk zijn. Zij hebben dan weer een effect op de vochtregeling in je lichaam.
    • Warmte voelt opeens nog warmer: Progesteron zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur iets hoger is. Je start dus al een training met een ‘warmer’ gevoel. Tijdens deze fase zal het ook moeilijker zijn voor je lichaam om te zweten en zelf af te koelen. Daarom is het ook belangrijk om voor je training reeds voldoende vocht op te nemen. 
    • Hoofdpijn: Hoofdpijn is natuurlijk niet zo’n bevordelijk gevoel wanneer je weet dat je de komende uren een helm moet opzetten. Dit komt doordat ons oestrogeen level verandert in deze periode.
    • Mood swings en het verliezen van je vibe: Enkele dagen voor je menstruatie heb je opeens het gevoel dat je opnieuw een groentje bent op de fiets, je weet niet meer waar links en rechts is of je bent opeens vergeten hoe je moet in klikken.

Belangrijke side note: iedere vrouw is anders en dus ook iedere cyclus.

Belangrijk om ook voor ogen te houden is dat iedere vrouw verschilt. Denk maar aan de gesprekken in je wielerclub of vriendinnengroep waarbij je ene fietsmaatje er geen probleem mee heeft om te fietsen tijdens haar menstruatie en jijzelf het net verschikkelijk irritant vindt om dan uren op de fiets te zitten. Dit bleek ook uit een rondvraag bij onze volgers van The Women Peloton in juni ‘22. 

We stelden o.a. volgende vragen: 

    • Praat je graag over je menstruatiecyclus?
    • Heb je veel last van pijnklachten tijdens je menstruatie?
    • Heb je een natuurlijke cyclus of neem je anticonceptie?
    • Wanneer heb je het meeste last van een motivatie/energiedip?
    • Helpt fietsen bij het verminderen van je klachten?
    • … 

Er kwam heel wat reactie op deze vragen en daar waren we uiteraard heel blij om. Het is duidelijk dat onze menstruatiecyclus al lang geen taboe meer hoeft te zijn. 

Hieronder delen we graag met jullie de resultaten van de bevraging die plaatsvond via ons Instagram kanaal @thewomenpeloton.  

Menstruatiecyclus_vraag 1Menstruatiecyclus_vraag 2Menstruatiecyclus_vraag 3Menstruatiecyclus_vraag 4Menstruatiecyclus_vraag 5Menstruatiecyclus_vraag 6Menstruatiecyclus_vraag 7Menstruatiecyclus_vraag 8

Conclusie:

    • Iedere vrouw kan haar cyclus/menstruatie anders ervaren 
    • Een cyclus kan bij jezelf verschillen van periode tot periode (denk maar aan stressvolle periodes in je leven) 
    • Er is geen goed of fout, maar je lichaam leren kennen en leren begrijpen hoe het reageert tijdens bepaalde fases van je cyclus kan je een groot voordeel opleveren 

Gouden tip

Hou voor jezelf je cyclus bij. Noteer hoe je je voelt op bepaalde dagen en wat dat betekent voor je trainingen. Word je bewust van je cyclus. Onze hormonen zijn geen enkele week hetzelfde binnen onze cyclus. Waarom zouden we ons dan altijd hetzelfde moeten voelen na een bepaalde training? Analyseer na enkele maanden als je patronen herkent en hoe je daarop beter kan inspelen. 

Een gouden tip van Dr. Stacy Sims is ‘work with your physiology and not against it’. 

Train je met een coach of ben je van plan om te trainen met een coach? Hou dan ook deze data bij en deel die met je coach. Zo kunnen jullie samen leren op welke dagen en periodes in je cyclus je bijvoorbeeld beter herstelt of op welke dagen je beter een intensieve training inplant of net meer gaat werken aan je endurance vermogen. 

Algemeen gezien kan je zeggen dat:

    • De eerste periode van je cyclus beter is voor intensieve trainingen, zeker omdat dit een periode is waarin je beter kan herstellen. 
    • Je ovulatie vaak een goede periode is voor PR’s.
    • De tweede periode van je cyclus beter is om rustige duurtrainingen af te werken of om te werken aan je techniek op de fiets/ in de gym. 

Trainen is verschillend van performen 

“Training is different than performance.” – Dr. Stacy Sims. 

Heb nu maar geen schrik wanneer jouw belangrijk doel of wedstrijd tijdens je menstruatie valt of tijdens je luteale (tweede) fase van je cyclus. Je lichaam en mind zijn tot veel in staat. Dat wil zeggen dat wanneer je je training kan optimaliseren doorheen de voorbereidingsperiode, het helemaal niet uitmaakt wanneer je wedstrijd of doel valt. You got this!

Wat dan met fietsen tijdens je menstruatie zelf? 

Ook dit is weer heel persoonlijk (zoals ook onze bevraging aantoont bij onze volgers). De ene vrouw heeft amper last van bloeding en fysieke klachten, terwijl iemand anders net met moeite kan rechtstaan van de krampen (laat staan uren op een fiets gaan zitten). Wat velen niet weten is dat je hormonaal gezien tijdens je menstruatie het meeste lijkt op een man en je dus degelijk goed zou kunnen presteren? Zo vertelde ook Jolien D’hoore in onze The Women Peloton Podcast dat toen ze 18 jaar was wereldkampioen werd tijdens haar menstruatie. Het is dus zeker mogelijk, als je dan tenminste je pijnklachten onder controle weet te houden. (Bij een erg pijnlijke menstruatie is het ten zeerste aan te raden om hulp te zoeken bij je huisdokter of gynaecoloog.) 

Voor sommige dames lijkt het bijna onmogelijk om te sporten tijdens deze periode, maar weet dat bewegen en sporten bij sommige dames (zoals bij mezelf) ook kan helpen om de pijnklachten te verminderen. Wil ik hiermee zeggen dat iedereen hun pijnklachten moet negeren en opeens moet gaan beginnen fietsen? Zeker niet! Maar misschien helpt een kleine wandeling wel al om je beter te voelen. 

Ook hier kan ik enkel de tip geven om te ontdekken wat jij al dan niet aankan tijdens deze periode. Voel jij je absoluut niet goed tijdens je menstruatie? Plan dan geen intensieve trainingen in, maar zoek voor een alternatieve training waar je je wel goed bij voelt. Ook extra rust inplannen kan geen kwaad wanneer jij voelt dat je lichaam daar nood aan heeft. 

Anticonceptie 

Wat als je anticonceptie neemt? 

Ook rond anticonceptie en de invloed ervan op sportprestaties zijn er nog te weinig onderbouwde studies. Anticonceptie heeft uiteraard een invloed op je cyclus. Jouw anticonceptiemiddel zorgt ervoor dat er geen eisprong kan zijn. Je hormonen die je eisprong bevorderen worden dus onderdrukt. Normaliter zal je minder de hormoonpieken voelen en zal je dus ook bv. minder het ‘voordeel’ van oestrogeen ervaren. 

Enkele belangrijke tips die ik graag wil meegeven aan dames die anticonceptie nemen is:

    • Leer meer over welk anticonceptiemiddel je neemt (welke invloed heeft jouw AC op jouw hormonen?) 
    • Denk goed na waarom je AC neemt en hoe je deze gebruikt 
    • Hou toch ook voor jezelf bij hoe je reageert op bepaalde trainingen tijdens bepaalde periodes 
    • Een koperspiraaltje leunt het dichtst aan bij een natuurlijke cyclus, dus die kan je ook zo goed als op die manier benaderen 

Take aways

 
Enkele nuttige take aways: 

    • Weet dat iedere vrouw en dus ook menstruatiecyclus anders zijn 
    • Je menstruatiecyclus opvolgen en observeren kan bijdragen tot het optimaliseren van je trainingen 
    • Neem de tijd om je lichaam te leren kennen
    • Training is verschillend van performen, je lichaam in combinatie met je mind zijn tot veel instaat 
    • Durf praten met je coach over je menstruatiecyclus 

 
The Women Peloton 

Wil je graag meer leren over vrouwelijke topic’s binnen het (recreatief) wielrennen? Dan is ons online kennisplatform het juiste platform. We bieden er naast blogs, recepten en webinars van onze experten ook ondersteunde Core Stability en Pilates reeksen aan. 

Meer info op www.thewomenpeloton.be

  

Bronnen: 

Sims, Dr. T. Stacy. (2016) Roar, how to match your food and fitness to your female physiology for optimum performance, great health, and a strong, lean body for life. Rodale. A Hill, M. (2020). De Cyclus strategie. Xanders uitgever B.V.

Vind een expert

  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jempi Wilssens

  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Johan Roeykens

  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Peter Plessers

  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel Pardaens

  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • BVBA Samcon

  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy Coosemans

  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Dries Dieusaert

    Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Tour de France

Hoe eten de renners tijdens de Tour de France?

Sporter Blog Fietsen Voeding
Sluiten