Download de informatiebrochure Depressie & Sport
Wenst u deze in uw praktijk, ziekenhuis of sportclub te verspreiden, dan kan u de brochures bestellen via info@sportieq.be
Regelmatig sporten of bewegen verkleint de kans op een depressie maar vormt ook een onderdeel van het behandelplan wanneer een depressie werd gediagnosticeerd; door een verminderde motivatie om te sporten of bewegen, de deur uit te gaan, deel te nemen aan sociale activiteiten, ... vergroot de kans met 50% om niet de dagelijkse bewegingsnorm te halen en dat is nefast voor fysieke én mentale gezondheid. Regelmatig sporten of (meer) bewegen is dus goed én cruciaal voor je mentale gezondheid.
Regelmatig bewegen, met een matige intensiteit, leidt al tot belangrijke verbetering van je uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamssamenstelling en algehele welbevinden.
De positieve effecten van regelmatig bewegen;
Download de informatiebrochure Depressie & Sport
Wenst u deze in uw praktijk, ziekenhuis of sportclub te verspreiden, dan kan u de brochures bestellen via info@sportieq.be
Het zit bij artsen en patiënten hard ingebakken dat er na een diagnose ook iets moet voorgeschreven worden.
In dat opzicht is de “beweging op verwijzing” een stap in de goede richting.
Artsen kunnen nu een verwijsbrief meegeven waarmee een patiënt tegen verminderd tarief terechtkan bij een beweegcoach. De coach werkt, samen met jou, een beweegplan op maat uit, motiveert jou om vol te houden en helpt jou om je beweegdoelen te halen. Een beweegcoach is echter geen personal trainer; je beweegt niet samen met de coach, maar hij of zij zal jou helpen om lichaamsbeweging zelfstandig en regelmatig in te plannen in je dagelijks leven.
Er bestaat een doeltreffend, goedkoop en veilig alternatief voor antidepressiva, en het heet lichaamsbeweging. Psychologe Kirsten Plessers en bewegingspsycholoog Cedric Arijs over hoe beweging ingezet kan worden bij de preventie en behandeling van depressie.
Een gezonde kop is voor atleten even essentieel als een getraind lichaam en een geniale tactiek. ‘Toch gaan veel sporters er van uit dat je mentale problemen moeten hebben om bij een therapeut langs te gaan’, zegt sportpsycholoog Cedric Arijs. We spraken met hem over topsport, burn-out en depressie.