Thema

Depressie & Sport

Regelmatig sporten of bewegen verkleint de kans op een depressie maar vormt ook een onderdeel van het behandelplan wanneer een depressie werd gediagnosticeerd; door een verminderde motivatie om te sporten of bewegen, de deur uit te gaan, deel te nemen aan sociale activiteiten, ... vergroot de kans met 50% om niet de dagelijkse bewegingsnorm te halen en dat is nefast voor fysieke én mentale gezondheid. Regelmatig sporten of (meer) bewegen is dus goed én cruciaal voor je mentale gezondheid.

Depressie & Sport

Wat is depressie.png

Wat is depressie?

Depressie is een stoornis gekenmerkt door onder meer een sombere stemming en een verminderde interesse in activiteiten waar de patiënt voorheen wel veel voldoening uit haalde. We spreken van een depressie wanneer iemand zich minstens twee weken en het grootste deel van de dag neerslachtig voelt. De mentale en lichamelijke klachten verstoren het dagelijks functioneren. 
 
Een depressie ontstaat door een verstoord evenwicht in de hersenen. Meer bepaald tussen het limbische systeem, waar emotionele prikkels binnenkomen, en de prefrontale cortex, die de prikkels filtert. Het limbische systeem is overactief, terwijl de cortex niet actief genoeg is. Negatieve gedachten krijgen zo de overhand. Er spelen meerdere factoren een rol bij het ontstaan van een depressie: biologische en erfelijke factoren, maar ook persoonlijkheidskenmerken en een persoonlijke voorgeschiedenis, zoals traumatiserende gebeurtenissen.
 
De symptomen van een depressie en een burn-out kennen wel wat overlap (oververmoeidheid, slaapproblemen, ...) waardoor deze mentale aandoeningen vaak met elkaar worden verward. Bij een burn-out staat vermoeidheid op de voorgrond en bij depressie een somber gevoel. Je bent dus bij een burn-out vooral heel moe, bij een depressie heb je vooral nergens zin in.  

Waarom is sporten goed?

Regelmatig bewegen, met een matige intensiteit, leidt al tot belangrijke verbetering van je uithoudingsvermogen, spierkracht, lichaamssamenstelling en algehele welbevinden.

Tal van wetenschappelijke studies tonen aan dat lichaamsbeweging helpt om depressie te behandelen of onder controle te houden. Voor de meeste mensen met milde tot matige depressie is lichaamsbeweging zelfs één van de meest doeltreffende, veilige, praktische en betaalbare behandelingen die er zijn.

De positieve effecten van regelmatig bewegen; 

    • Biochemische stressbestendigheid dankzij verhoogde vrijstelling van onder andere endorfines, dopamine en serotonine
    • Verbetering van het zelfbeeld en zelfvertrouwen
    • Minder kans op herval
    • Verbetering van het dagelijsk functioneren en de levenskwaliteit
    • Verbetering van de algemene gezondheid

Waarom Sporten.png
Incidentie.png

Hoe vaak komt depressie voor?

Naar schatting hebben 280 miljoen mensen in de wereld last van een depressie. In België lijdt één op de zes personen deze mentale aandoening. Bij vrouwen komt een depressie bijna twee keer zoveel voor als bij mannen; ongeveer twintig procent van de vrouwen en ongeveer tien procent van de mannen gaat minstens één keer in zijn of haar leven door een depressieve periode.

Beweging op verwijzing

Het zit bij artsen en patiënten hard ingebakken dat er na een diagnose ook iets moet voorgeschreven worden.
In dat opzicht is de “beweging op verwijzing” een stap in de goede richting.

Artsen kunnen nu een verwijsbrief meegeven waarmee een patiënt tegen verminderd tarief terechtkan bij een beweegcoach. De coach werkt, samen met jou, een beweegplan op maat uit, motiveert jou om vol te houden en helpt jou om je beweegdoelen te halen. Een beweegcoach is echter geen personal trainer; je beweegt niet samen met de coach, maar hij of zij zal jou helpen om lichaamsbeweging zelfstandig en regelmatig in te plannen in je dagelijks leven.
 

bewegen op verwijzing Logo

Bewegingsintentensiteit.jpg

Een greep uit onze WIKI

Podcast
Mentaal welzijn topsportes.png

Mentaal welzijn bij topsporters komt niet va…

Een gezonde kop is voor atleten even essentieel als een getraind lichaam en een geniale tactiek. ‘Toch gaan veel sporters er van uit dat je mentale problemen moeten hebben om bij een therapeut langs te gaan’, zegt sportpsycholoog Cedric Arijs. We spraken met hem over topsport, burn-out en depressie.

Podcast Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Podcast Gezond Sporten Gezond Sporten

Vind een expert

Geen relaties gevonden.
Sluiten