Mentaal welzijn bij topsporters komt niet vanzelf

Mentaal welzijn bij topsporters komt niet vanzelf

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Podcast Gezond Sporten Gezond Sporten

Een gezonde kop is voor atleten even essentieel als een getraind lichaam en een geniale tactiek. ‘Toch gaan veel sporters er van uit dat je mentale problemen moeten hebben om bij een therapeut langs te gaan’, zegt sportpsycholoog Cedric Arijs. We spraken met hem over topsport, burn-out en depressie.

Cedric Arijs is sport- en bewegingspsycholoog. Hij helpt zijn patiënten om meer te bewegen en zo gezond te blijven, fysiek en mentaal.

 

 

Tom Dumoulin, Naomi Osaka, Simone Biles… Topsporters lijken vandaag vaker te praten over mentale problemen. Komt depressie bij atleten meer voor of zijn ze opener geworden? 

‘Vooral het tweede. We zijn als maatschappij opener geworden over mentale problemen, en dat zien we ook in de sportwereld.’’

 

Hoe vaak komt depressie, angst, burn-out voor bij (top)sporters?

‘Niet meer dan in de algemene bevolking. De meeste studies tonen een gelijkaardig cijfer: één op vier tot één op drie atleten komt in een bepaald moment in zijn of haar leven in contact met een mentale problematiek. De enige mentale problemen waar sporters wel gevoeliger voor zijn is eetproblemen.’

 

Is een depressie anders bij (top)sporters?

‘Neen. Ze kampen met dezelfde symptomen, al hebben die vaker een grotere impact op hun leven. Atleten die bruisten van de energie kampen nu plots met gelatenheid en futloosheid. Als werknemer in een bedrijf is er vaak een reïntegratietraject dat je op je eigen tempo kan volgen. Bij topsporters tikt de klok genadeloos verder. Je bent uit competitie, en je vraagt je af: zal het nog lukken om terug op niveau te geraken? Ben ik nog interessant voor een profcontract? Zal ik nog geselecteerd worden voor de eerste ploeg? Dat maakt de depressie niet anders bij topsporters, maar die druk belemmert wel het herstel.’

 

Hoe ontstaat een depressie bij topsporters?

‘Net zoals iedereen kunnen ook atleten onderhevig zijn aan een aangeboren aanleg of hun sociale situatie. Zij worstelen soms wel met een bijkomende factor: als sporter hangt je identiteit vast aan je beroep. Je bent een voetballer of een wielrenner. De meeste topsporters zijn het ook al vanaf hun kindertijd. Valt de sport weg, wat ben je dan nog? Dat verlies ervaren topsporters vaak harder dan iemand die van werk verandert na een bepaalde periode.’

‘Topsport gaat ook vaak over het toewerken naar pieken. Soms slaat de slinger door en raakt een atleet overtraind en uitgeput. Ook het zwarte gat na een piek of de korte carrière kan voor veel atleten zeer beangstigend zijn: wat nu?’

‘Atleten moeten ook kunnen omgaan met winnen en falen. Ze zijn vaak weg van huis, reizen de wereld rond, en missen daardoor hun familie en vrienden.’

‘Zeker in jurysporten zijn topsporters ook sterk onderhevig aan het oordeel van anderen. In sporten waarin je gewicht een impact heeft op je score, kan dat leiden naar eetstoornissen.’

 

De getuigenis van Simone Biles werd toegejuicht als moedig en versterkend voor andere atleten die misschien aarzelen om hun welzijn op de eerste plaats te zetten, maar ze kreeg toch te maken met aanvallen van mensen die suggereerden dat ze haar geestelijke gezondheid gebruikte als excuus voor slechte prestaties. Is de sportwereld vaak niet een te “giftige” omgeving voor mentale gezondheid?

‘Ik moedig de moed van Simone Biles aan. Straf dat je dat durft doen op het allerhoogste niveau. Ik vind uitspraken als dat ze een “quitter” zou zijn daarom heel fout. Ze heeft zo vaak laten zien hoe hard ze zich inzet voor haar sport, en haar prestaties waren gewoon indrukwekkend. Dan ben je geen quitter, maar ga je door een moeilijke periode waardoor het even niet meer lukt. Helaas zijn er journalisten of supporters die het giftig kantje opzoeken.’ 

 

Enerzijds moeten atleten leren omgaan met verafgoding en euforie als het goed gaat, anderzijds met tegenslagen en negatieve reacties als de prestaties tegenvallen. Hoe doe je dat goed?

‘Ik brainstorm over nederlangen met de atleten die ik begeleid. Hoe zou je omgaan met een mislukking? Je kan het visualiseren, maar ervaring blijft toch de beste leerschool. Als je een nederlaag lijdt, zeg dan niet “volgende keer beter”, maar probeer er een leermoment van te maken: wat liep er fout en wat kan er beter? Heel wat supertalenten wandelen door de jeugdreeksen en leren onderweg niet wat het is om te verliezen. Dan lopen ze als prof plots tegen een muur. ‘Ik ben sowieso niet zo’n fan van het label “talent”. Het verhoogt de druk om een status te behouden, wat het leren in de weg staat.’

 

Kan je mentale weerbaarheid trainen? En is het niet te laat als je daar als opkomend topsporter nog mee moet beginnen?

‘Vroeger zou ik volmondig ja gezegd hebben, maar de laatste jaren heeft mentale training voet aan grond gekregen in de topsportscholen. Ook de clubs investeren er nu meer in. Toch is er nog ruimte voor verbetering. Ik zag onlangs een meisje van negentien jaar met een motivatiedip in mijn praktijk. Als je dan hoort dat ze gewoon passief het trainingsschema ondergaat, en zelf geen doelen kan stellen, dan is de oorzaak van haar dip meteen duidelijk. We zijn geen robots. Hier was duidelijk meer overleg met de trainer nodig. Ze moeten zelf geen trainer worden, maar overleg en inzicht krijgen in de trainingsopbouw is noodzakelijk om gemotiveerd te blijven.’

 

Welke rol speelt de coach?

‘We verwachten heel veel van een coach, dus we mogen die ook niet teveel druk opleggen. Maar het is een ongelooflijke meerwaarde als het mentale aandacht krijgt in de jeugdsport. Jongeren trainen uren het fysieke en tactische, en vaak verwacht iedereen dat het mentale vanzelf wel goed zit. Dat klopt niet. Je kan het ook trainen. Mentale vaardigheden, doelen stellen, relaxatietechnieken, visualiseren… het zijn vaardigheden die niet apart in een kamer met een sportpsycholoog geoefend moeten worden. Het kan ook in groep tijdens een training. Zelfs de allerjongsten kan je motiveren om hun fantasie te gebruiken en zaken te visualiseren. Daar leg je de basis als ze later in de startblok staan voor een grote competitie.’

 

Hoe groot is de impact van een coach op de mentale weerbaarheid van een atleet?

Groot. Als we over talenten spreken, dan hebben we het meestal over de pubers en tieners. Dat is ook een leeftijd waarop iemand veel twijfels heeft over wie of hij zij is, wat hij of zij kan… Als coach speel je dan een ontzettend belangrijke rol. De jongeren hebben jou nodig om te achterhalen wie ze als atleet zijn, welke talenten ze hebben, enzovoort. Dat is een enorme verantwoordelijkheid.’ 

‘Hou rekening met de verschillende persoonlijkheden in je groep. Ik stoor me aan coaches die zeggen: dit is mijn stijl, en atleten moeten zich er aan aanpassen. Zo’n coach zal succes hebben met de atleten die hier wel in passen, maar de rest verliezen. Een goede coach moet elk type atleet iets bij kunnen brengen.’

 

Hoe zie je als coach wat een atleet nodig heeft?

‘Ken je sporter. Een lange samenwerking loont natuurlijk. Durf te vragen wat atleten bezighoudt buiten de trainingen: op school, met vrienden… Let ook op veranderingen: als een atleet plots dichtklapt, of zich anders gaat gedragen, durf hem of haar er dan op aan te spreken. Erken dat het oké is om even niet oké te zijn. Sommige vrezen dan dat we zo allemaal softies gaan worden, maar daar geloof ik niet in. We gaan de problemen dan net tijdig aanpakken in plaats van ze te groot te laten worden.’

 

Maar praten over mentaal welzijn is zo moeilijk.

‘Klopt. Het vraagt een inspanning. Soms zijn we uit gemak te relativerend. Wanneer een jeugdatleet angst heeft voor een competitie, durven we soms zeggen: “maar het valt toch mee, dit is nog niets in vergelijking met later.” Dan mis je een leerkans. Vraag waarvoor de atleet bang is. Is het een angst om het podium niet te halen, verleg dan de focus naar de prestatie die eerst geleverd moet worden. En praat over mogelijke eetstoornissen, een multidisciplinaire aanpak hier noodzakelijk is en bekijk wat mogelijk is binnen sport en daarbuiten; trek zo’n atleet niet uit zijn of haar omgeving om eerst te herstellen.’

 

Sommige atleten zijn gevoeliger voor een depressie na een grote competitie, zoals de Olympische Spelen, of na hun carrière. Hoe voorkom je het zwarte gat?

‘Identiteit en zingeving zijn belangrijk. Als je toeleeft naar een piekmoment, dan moet je opofferingen maken. Na zo’n piek komt onvermijdelijk decompressie. Dat is niet persé negatief. Je kan de riem even loslaten. Neem vakantie, of doe even een andere sport, waar je dan ook maar zin in hebt. Tom Dumoulin getuigde dat hij het moeilijk had met het feit dat hij te vaak als Tom de wielrenner werd gezien. Hij wou meer zijn dan dat. En daarom stapte hij er een tijdje uit. Dergelijke gedachten kan je proberen te voorkomen door voldoende aandacht te besteden aan je brede identiteit. Besef dat je meer bent dan “die topsporter”. Dat is zeker belangrijk na een ontgoocheling: je brede identiteit laat je beseffen dat je ook nog een goede partner, vriend of ouder bent, of dat je nog andere interesses hebt waar je voldoening uit haalt.’

‘Naast identiteit is ook zingeving belangrijk. Als je topsporters na hun carrière vraagt waarom ze al die opofferingen hebben gemaakt, dan zullen ze je misschien meenemen naar hun trofeeënkast, maar ze zullen vooral de verhalen achter de overwinningen vertellen. Maal niet gewoon je trainingen af, maar geniet van de trainingen, overleg met coaches en andere atleten, durf blij te zijn dat je de topsport mag meemaken.’ 

 

Wat kan je als coach doen, de periode na een competitie is vaak net de periode waarin minder met de coach getraind wordt.

‘Successen moeten gevierd worden, nederlagen verwerkt. De coaching hoeft dus niet weg te vallen eens de fysieke prestatie is geleverd. Geef net dan aandacht aan de atleet: hoe gaat het ermee, wat zijn de volgende doelen, hoe hebben ze de competitie ervaren, waar wil een atleet nu mee bezig zijn. Zorg dat hij of zij niet alleen valt.’

 

Hoe kunnen atleten omgaan met kritiek op sociale media?

‘Omgaan met sociale media is geen uitdaging voor de sport alleen. Het is een groot probleem van deze tijd, waar we nog geen kant en klare oplossing voor hebben. Topsporters zijn er gevoelig aan, omdat ze een job hebben in de aandacht. Durf los te koppelen. Ik ken atleten die zeggen: waarom zou ik lezen wat ze op sociale media over mij schrijven, het zal mij niets bijbrengen.’

‘Topsporters doen soms bovenmenselijke prestaties op een sportterrein, maar dat maakt geen supermensen van hen. Het is niet omdat je in het ene goed bent, dat je in alles goed bent. We verwachten van topsporters te makkelijk dat zij ook goed zijn in communicatie en spreken voor een publiek.’

‘En aan de critici op sociale media: Noem atleten met mentale problemen geen “quitters”. Dat zou je normaal ook niet doen als een collega een tijd uitvalt. Je zal niet tegen die collega zeggen dat hij beter ontslag zou nemen. Doe dat dan zeker niet met iemand waar je fan van bent.’

 

Welke rol spelen ouders en partner?

‘Als je samen bent met een topsporter, dan weet je dat dat gevolgen heeft, net zoals wanneer je partner bent van een arts of arbeider met nachtshiften. Zoek een evenwicht tussen je rol als partner en diens sportidentiteit. Eis niet dat een partner bij jou honderd procent partner is, dat kan niet.’

‘Ouders spelen een belangrijke rol. Ze zijn al van in het begin aanwezig. Het belangrijkste dat ik kan meegeven: geef je kind ruimte om te ontdekken, maar kleef er ook niet te veel deadlines op. Er zijn zoveel factoren die een rol spelen vooraleer een atleet succes zal bereiken. Maak er geen robot van. Tennisser John McEnroe getuigde ooit over de moeilijke relatie met zijn vader dat hij als jeugdatleet niet kon vatten dat zijn tegenstanders zich leken te amuseren op het terrein, dat mocht toch niet?’

 

Is het ook niet de verantwoordelijkheid van atleten om met de impact van media en supporters te leren omgaan? Het hoort er nu eenmaal bij.

‘Klopt. Sport is entertainment. Supporters verwachten een reactie van hun atleet, zelfs na een pijnlijke nederlaag. Als atleet kan dat heel hard zijn, maar je kan je er op voorbereiden. Je kan bijvoorbeeld visualiseren hoe een persconferentie eruit zal zien. Je kan ademhalingsoefeningen doen om je zenuwen voor een interview onder controle te krijgen. Maar we moeten de communicatievaardigheden van atleten toch ook in perspectief plaatsen.  Een politicus die een steek laat vallen, reageert enkel na deskundig overleg met communicatie-experts, of hij of zij laat de woordvoerder zelf aan het woord. Atleten hebben die mogelijkheid zelden. Ze hebben geen woordvoerder, en ze kunnen meteen na een wedstrijd ook niet overleggen over de te voeren communicatiestrategie. Als een sporter niet goed communiceert, aanvaardt dat dan ook.’ 

 

Slotvraag: hoe organiseren we “de ideale sportwereld” waarin iedereen, jong en oud, amateur en topsporter, zich goed kan voelen?

‘De topsportwereld is een harde wereld. Een ideale wereld zal dus nooit bestaan. En atleten zijn meer dan personen met een trainer. Ook zij hebben ouders die scheiden, schoolresultaten die tegenvallen, relaties die stuklopen of geliefden die ernstig ziek worden. Als coach kan je niet meer doen dan je best om mentale problemen vroegtijdig te zien. Als er nood is, hoef je zelf niets te ondernemen. Het zien en de atleet er op aanspreken is al zeer waardevol. Ik raad coaches aan om goed de experts in de buurt te kennen. Weet naar wie je jouw atleten kan doorverwijzen.’

‘En nog een belangrijke: een blessure wordt vaak enkel bekeken als een medisch probleem, maar het is voor sporters ook een zware mentale uitdaging. Hun trainingsroutine valt weg, en ze kampen met de onzekerheid: kom ik nog terug? Zeg aan een geblesseerd atleet daarom nooit: “we zien elkaar wel terug eens je hersteld bent”.’

 

Vind een expert

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Karel Pardaens

 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Marc Schiltz

 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • An Konings

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • BVBA Samcon

 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Plessers

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Willy Coosemans

 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Gezond Sporten
Beweging.png

Is lichaamsbeweging een alternatief voor antidepressiva?

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Podcast Gezond Sporten Gezond Sporten
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sluiten