Gezond Sporten Wiki

In onze wiki vind je allerlei informatie over gezond sporten uit verschillende vakdomeinen. Ga gericht op zoek naar antwoorden op je vragen over gezond sporten, algemene informatie voor een breed publiek of vakspecifieke informatie voor professionals, of grasduin in de varia.

Zoekveld

Berichten geschreven door SPORTgericht

Artikel Betaalmuur bericht
Meer trainen, minder progressie_SG

Meer trainen, minder progressie: Mismatch in trainingsbelasting tussen coach en roeier

Roeiers maken veel booturen om hun aerobe vermogen op te bouwen. Daarbij is een goede match tussen de trainingsbelasting die de coach voorschrijft en de trainingsbelasting die de roeier daadwerkelijk uitvoert belangrijk. Het blijkt dat roeiers hun aerobe vermogen minder verbeteren als ze meer trainen dan wat de coach had voorgeschreven. 

Artikel Sportprofessional Training
Artikel Betaalmuur bericht
Sprinten.png

De 400 meter onder het vergrootglas: Succesvol maatwerk voor ‘flyers’ en ‘diesels’

De Nederlandse topatletiek beleefde onlangs een memorabel EK indoor. Begin maart werden in het Poolse Torun maar liefst zeven medailles gewonnen: vier keer goud, een keer zilver en twee keer brons. Het leeuwendeel van de podiumplaatsen werd behaald op de 400 meter: goud voor Femke Bol, zilver voor Tony van Diepen en brons voor Liemarvin Bonevacia op de individuele afstand en als klap op de vuurpijl twee keer go…
Artikel Sportprofessional Lopen Training
Artikel Betaalmuur bericht
Spiervezel.png

De spier als regelcentrum: Hoe de spieren onze lichaamsfuncties beïnvloeden

Spieren brengen ons in beweging, maar dat is niet hun enige functie. Wanneer spieren in actie komen, zenden ze signalen uit die onder andere zorgen voor het tegengaan van obesitas, het vertragen van veroudering en het activeren van ons immuunsysteem. Kan bewegen zelfs een wapen zijn in de strijd
tegen het coronavirus?
Artikel Sportprofessional Sportgeneeskunde
Artikel Betaalmuur bericht
Motorische Ontwikkeling.png

Brede motorische ontwikkeling van kinderen: Nut en noodzaak

Er is geen twijfel over mogelijk dat de motorische vaardigheden van Nederlandse kinderen al decennia lang achteruit gaan. Een peiling van de Inspectie van het Onderwijs1 concludeert dat de motorische vaardigheid in 2016 weer minder was dan in 2006. Recent gepubliceerd onderzoek2 laat in deze periode een afname zien in vrijwel alle fitheidsaspecten: snelheid, behendigheid, kracht en lenigheid.
Artikel Sportprofessional Training
Artikel Betaalmuur bericht
data-analyse.jpg

Fysiek prestatiemanagement in de sport: Drie stappen voor een effectieve data-analyse

Een landbouwer met veel grondstoffen zal weinig produceren zonder een systematische methode om de grondstoffen te behandelen. Evenzo zal een sportwetenschapper met veel data weinig inzichten genereren zonder methode om de data effectief te analyseren. In het huidige informatietijdperk zijn data de grondstof bij uitstek. Binnen de sport zijn er echter nog veel vragen hoe deze grondstof optimaal te behandelen ...…
Artikel Sportprofessional Training
Artikel Betaalmuur bericht
Kinesitherapeut.png

De fysio is geen psycho. Of toch? Topsporters over de ‘extra’s’ van hun fysiotherapeut

Wat hebben zevenkampster Jessica Ennis, baanwielrenner Chris Hoy en rugbyer Jonny Wilkinson met elkaar gemeen? Toppers in hun discipline? Zeker weten! Ze kropen alle drie in de pen na hun succesvolle sportcarrière? Ook goed, zie de literatuurlijst. In dit artikel belichten we echter een derde overeenkomst: in hun autobio’s komt de rol van hun sportfysiotherapeut nadrukkelijk in beeld.
Artikel Sportprofessional Sportpsychologie Sportgeneeskunde
Artikel Betaalmuur bericht
VKB.png

De voorste kruisband van A tot Z: Vertrouw bij diagnostiek op je handen!

Sporters met voorstekruisbandletsel: het blijft een hot topic. Vooral ook omdat de media op dit moment bij elke topsporter bovenop het revalidatieproces lijken te zitten. Wat is er op basis van wetenschappelijk bewijs over de revalidatie te zeggen? En wat wordt gepropageerd op basis van de mening van ‘experts’?
Artikel Sportprofessional Sportgeneeskunde
Artikel Betaalmuur bericht
Zwemkampioen.png

De waarde van internationaal zwemsucces als junior voor zwemsucces als senior

De maatschappelijke waarde van topsportprestaties is de afgelopen decennia flink gestegen. Eén van de gevolgen is een toegenomen aandacht voor talentontwikkeling. Ieder jaar weten vele talentvolle junioren zich te plaatsen voor internationale jeugdkampioenschappen en daar ook medailles te winnen. Maar wat vertelt internationaal sportsucces als junior ons eigenlijk over (de kans op) later internationaal s…
Artikel Sportprofessional Zwemmen Training Sportgeneeskunde
Artikel Betaalmuur bericht
Hersenstimulatie.png

Breinstimulatie voor een betere sportprestatie?

Welke spieren je aanspant, hoe vermoeid je bent en hoe diep je gaat: de hersenen spelen een cruciale rol tijdens inspanning. Recent onderzoek suggereert dat het mogelijk moet zijn om met behulp van breinstimulatie de prestatie op te krikken. Hoe werkt deze manier van ‘opladen’ voor een wedstrijd precies en heeft het inderdaad een positief effect?
Artikel Sportprofessional Training Sportgeneeskunde
Artikel Betaalmuur bericht
Infectie.jpg

Sport en infectierisico: Maakt intensief trainen een sporter kwetsbaar?

Voor een topsporter is het een doemscenario: ziek worden tijdens een belangrijk toernooi. Tijdens de Olympische Spelen overkomt dit 6 tot 17 procent van de deelnemers. In grofweg de helft van deze gevallen heeft men last van een bovenste luchtweginfectie. Daarnaast komen maag-darmklachten, huidinfecties en urineweginfecties voor.
Artikel Sportprofessional Training Sportgeneeskunde
Sluiten