Sneller herstellen na training of wedstrijd

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Blog Blessurepreventie Sportmedisch Blessurepreventie

Goed herstellen na een training of wedstrijd is voor sporters van groot belang. Het helpt je lichaam zo goed mogelijk te recupereren van de vorige inspanning en zich voor te bereiden op de volgende sportsessie. De basisprincipes (training, voeding, slaappatroon, rust en mentaal herstel) zijn essentieel voor een optimaal herstel. Naast deze belangrijkste regels bestaan er heel wat (recent ontwikkelde) recovery strategieën die je eventueel aanvullend kan toepassen. Sportkinesist Lander Vansteene vertelt je over de meest gebruikte hersteltechnieken.

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Op vlak van training en voorbereiding hebben we als recreant al grote stappen gezet de afgelopen jaren en doen we het vaak al heel erg goed. We volgen een schema op, ondernemen ook de eerste stappen om onze voeding te verbeteren, investeren in het juiste materiaal, ... Wist je ook dat we na een zware training of wedstrijd enkele zaken kunnen doen waardoor we sneller herstellen? De meerwaarde hiervan is dat je de volgende training of wedstrijd met een frisser gevoel kan aanvatten! Hierdoor kunnen trainingen zich sneller na elkaar opvolgen, of kan je trainen met meer trainingsload.

We zullen vandaag meerdere recovery-strategieën bespreken zodat je een overzicht hebt van wat het mogelijks voor jou kan betekenen. Compressiekousen, compressie-boots, foamroll, fascia-gun, elektrostimulatie, koeling-strategieën en massage komen aan bod. 

Train, eat, sleep, repeat, ... Don’t forget your basics

Om te vermijden dat je meteen naar de lokale sportwinkel holt om al dat nieuwe recovery-materiaal aan te schaffen, moet ik je toch eventjes af je dromerige wolk halen. Alle onderwerpen die we vandaag opsommen zijn ondergeschikt aan de basisprincipes van training en herstel. Ik zet er enkele op een rij zonder er dieper op in te gaan.

Training. Elke trainingsessie aanvatten en afsluiten met respectievelijk een warming-up en cooling down (actieve recuperatie/herstel).

Voeding. In eerste instantie correct hydrateren, dat wil zeggen voldoende drinken voor, tijdens en na inspanning. Alsook de juiste voeding na een inspanning zal je helpen om sneller te recupereren.

Slaappatroon en rust. Een goede slaaphygiëne bevat 8 uur of meer slaap per nacht. Het is bewezen dat je hiermee ook minder kans op blessures hebt. Een vast ritme qua slaap en waak is belangrijk, probeer consistent te zijn in het uur waarop je naar bed gaat, ook in het weekend! Daarnaast is een powernap van 15-20 minuten prima wanneer je er nood aan hebt.

Mentaal herstel. Je fris voelen uit zich niet alleen in fysieke termen, ook in het kopje moet het goed zitten. Sporten zorgt ook voor ons mentaal welzijn. Laten we ook de sociale component niet vergeten wanneer je met je beste vriend(in) gaat sporten!

Op jullie plaatsen... Klaar... START!

Compressiekousen

Van start gaan doen we met onze compressiekousen want deze hebben heel wat voordelen. Ze zijn relatief goedkoop, je hebt ze snel aan (na wat oefenen), en eenmaal je ze hebt aangetrokken moet je zelf niets meer doen.

Ze zorgen voor een betere bloedcirculatie en zijn daarom vooral aanbevolen na intensieve trainingen (zoals weerstandstrainingen en krachttraining). Ook bij de snelle opeenvolging van wedstrijden of trainingen zijn ze aan te raden. Tijdens lange vluchten of autoritten ondersteunen ze opnieuw de bloedcirculatie en kunnen ze zo ook van pas komen. Nog een aangenaam weetje is dat ze meer effect hebben bij recreanten dan bij professionele atleten.

Nog enkele tips om dit hoofdstuk af te sluiten. Belangrijk is dat je de juiste maat kiest, hiervoor moet je onder andere de lengte van je onderbeen en de omtrek van je kuit op voorhand meten. Je ziet veel lopers ze dragen tijdens het sporten, maar je kunt ze ook uitsluitend gebruiken na het sporten, dan doe je ze net na het sporten aan voor twee uur. Doe ze niet bij elke training aan, alleen maar na intensieve trainingen, want de levensduur is beperkt. Dit wil zeggen dat de elasticiteit (de mate van compressie, en dus ook de werking van de sokken) achteruit gaat na veelvuldig gebruik. Kies bij voorkeur voor volledige sokken (van tenen tot net onder de knie). Heb je reeds sokken waar je je goed bij voelt, dan kan je voor “tubes” gaan, deze zit enkel rond de kuitspieren. Gebruik ze niet als je last hebt van het logesyndroom, scheenbeenvliesontsteking of klachten ter hoogte van je achillespees.

Compressiekousen
Je kan ze vinden in allerlei felle kleuren, you hate it or you love it. Wil je liever wat minder opvallen, kies dan voor de zwarte exemplaren.

Mag het iets meer zijn?

Als je de term compressie naar een hoger niveau wil tillen dan zijn compression-boots wellicht de overtreffende trap. Je hebt zowel beenstukken als armstukken. Deze worden opgeblazen in verschillende fases (er zijn verschillende compartimenten) waardoor langzame impulsen van compressie en ontspanning elkaar opvolgen in een sequentie. Een basisregel is dat de compressie altijd vanuit het verste deel van het lichaam wordt opgebouwd, de druk van de “boots” voel je dus eerst in je handen of voeten en dan zo naar de schouder of heup. Je kan de mate van druk makkelijk instellen (bv. 1 tot 7) en een sessie duurt zo’n 20 minuten.

Compressie boots

Let’s rock and (foam)roll

Als tweede herstelstrategie kiezen we wederom voor een tool dat weinig plaats inneemt, makkelijk in gebruik is en weinig impact zal hebben op je budget. Een foamroll gaat trouwens je hele sportcarrière mee. Ze worden gebruikt om de verhardingen in je spieren (spierknopen/triggerpoints) los te rollen. Je hebt ze niet alleen als cilindervormige rollers, maar ook als triggerpoint-ball, of als duo-ball (bijvoorbeeld voor de rug). Voor de liefhebbers van gadgets kan je er ook reeds kopen met ingebouwde vibratie. De trillingen versterken het effect van het losmaken. Eerder verscheen er al een artikel op gezondsporten.be over foam rollen, daarom gaan we er hier niet verder op in. De link naar het artikel kan je onderaan terugvinden.

Foamroll
In alle vormen en formaten beschikbaar, de foam roll, foam ball, foam duo ball

De opmars van de fascia-guns

Afgelopen jaren waren ze een echte hype, momenteel is de storm wat gaan liggen. Desalniettemin worden ze nog vaak gebruikt door sporters en kinesisten, we hebben het over de fascia-guns (soms ook wel massage-gun genaamd). Er is een grote verscheidenheid aan merken, modellen en kwaliteit. In de beginjaren vertrouwde ik alleen maar de gereputeerde merken (met als nadeel de hogere kostprijs). Inmiddels hebben alle grote merken ook kleine, handige modellen in het assortiment ruim onder de 200 euro.

Je hebt verschillende kopstukken dat je op het pistool kan plaatsen, afhankelijk van het effect. Een vlakkere kop zal een algemener “massage-effect” geven, een puntig kopstuk zal eerder op de verhardingen werken, een 2-koppig kopstuk is bijvoorbeeld meer voor de rugspieren aan weerszijden van de wervelkolom.

Het is een goede mix van zelf-massage en triggerpunten-therapie. Je kan het 's avonds in de zetel makkelijk uitvoeren, het vraagt ongeveer 10 minuten van je tijd.

Fascia guns_1    Fascia guns_2
Foto 1: Heel wat verschillende kopstukken, elk met hun eigen functie/effect.
Foto 2: de nieuwe compacte madellen nemen weinig plaats in en liggen prettig in de hand.

Elektrostimulatie 2.0

De spierstimulatoren hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt. Sinds ze zeer licht en compact zijn (of gewoon helemaal wireless) zie je ze terug vaker bij sporters en kine-praktijken. Je hoeft niet meer passief in de zetel te liggen met je elektroden op je lichaam die verbonden zijn via tal van kabeltjes. De elektroden werken draadloos, of je plaatst het lichtgewicht toestelletje rechtstreeks op de elektrode. Zo kan je ze zelf op een actieve manier gebruiken. Er is een breed gamma van programma’s beschikbaar, waaronder ook een recovery-programma (soms heet dit herstel of recuperatie). Als je het liever wat actiever hebt dan kan je ook oefeningen uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan een squat-beweging) terwijl de elektroden bevestigd zijn op je spieren. Zo krijg je nog meer actiepotentiaal gestuurd naar je spieren, wat zorgt voor een grotere contractie. Door de compactere toestellen zijn de prijzen van de goedkopere en mid-range modellen afgelopen jaren eerder gedaald.

Elektrostimulatie_1Elektrostimulatie

Voorbeeld van een wireless model; bij de 2e foto is het toestel op de elektrode gekleefd en kan je dit bedienen met de app.

Wanneer je de term cooling down letterlijk neemt

Bij de koelingsstrategieën maak ik een onderscheid tussen koelvesten, ijsbaden en cryotherapie. Koelvesten (cool vests) en ijsslurry’s worden gebruikt voorafgaand aan een duurinspanning in warme temperaturen om op voorhand al pre-cooling te krijgen. Het zorgt ervoor dat je kern-lichaamstemperatuur voldoende laag blijft voor je inspanning. Na inspanning zie je ze in de praktijk niet zo vaak als recovery, daarom bespreken we dit gebruik hier niet verder.

Ijsbaden, of cold water immersion (onderdompeling in koud water) is al vele jaren in gebruik bij topsporters. Soms in een klein opblaasbaar zwembadje gevuld met ijsblokken. Er bestaan natuurlijk ook dergelijke systemen met een filtersysteem die zeer koud water circuleert.

De ideale temperatuur van het water bevindt zich tussen 10-15°C, en de ideale tijdsduur is 10-15 minuten. Afhankelijk van je leeftijd, je ervaring met ijsbaden en je vetreserve kan je dus zeer veel variëren. Zo kan je zeggen dat een jonge onervaren atleet eerder 10 minuten op 15°C alleen met de benen in het ijsbad zal zitten. Daarentegen zal een doorwinterd atleet 15 minuten aan 10°C met alleen het hoofd boven blijven zitten.

De effecten zijn dat je gevoel van spierpijn daalt en de ontstekingsreactie in je lichaam na een inspanning zal ook afnemen. Het is ideaal in een periode waarin je aan het overtrainen bent (dus bij zware trainingen) en bij meerdaagse wedstrijddagen. Je doet het beter niet na een krachttraining want het heeft impact op onze satellietcellen (voor de kenners onder ons).

Ijsbaden

In de praktijk is het niet altijd evident om een ijsbad te gebruiken. Op buitenlandse wedstrijden heb ik al meermaals de lokale supermarkten geplunderd waarmee ik bedoel dat ik al hun ijsblokken in de diepvriesafdeling opkocht. Het hotel waar je verblijft kan/wil soms zulke grote hoeveelheden niet aanleveren. Kleine anekdote, enkele jaren geleden, tijdens een wereldbeker wielrennen in Italië gingen we meermaals naar de lokale discotheek om er hun ijs op te kopen voor een zacht prijsje. Lang blijven deden we als staf natuurlijk niet.

Cryotherapy

Spectaculair is het zeker. De metalen kokers waar je met je lichaam in -110 tot -160°C inzit. Cryotherapie werkt via stikstof, of op elektriciteit en je lichaam kan dit aan omdat het gaat over droge koude lucht. De kostprijs is hoger (betaling per sessie) en de plaatsen waar ze het aanbieden zijn nog eerder gering. 3 a 4 minuten is vaak voldoende voor 1 sessie.

Cryotherapy

Last but not least, de sportmassage

Recreanten vinden steeds vaker de weg naar de sportmasseur, sportverzorger of sportkine. Vaak willen ze 1 a 2 dagen voor een wedstrijd nog eens losgemaakt worden. Meer en meer komen ze ook na hun wedstrijd op de tafel liggen als recovery.

De lokale bloedcirculatie van de gemasseerde spieren gaat erop vooruit alsook komen er stoffen vrij die zorgen voor zowel spierontspanning als algemene relaxatie. Vaak wordt de sessie nog aangevuld met bijvoorbeeld dry needling, stretching, manuele triggerpunten, kinesiotape, cupping, fascia, ... afhankelijk van de skills van je masseur.

Laten we hierbij ook het mentale aspect niet vergeten. Je hebt een vertrouwensband met die persoon en in een ontspannen setting voel je je ook vrij om te ventileren over hoe je wedstrijd verlopen is. Mens sana in corpore sano.

Klik hier voor een overzicht van de meest gebruikte recovery strategieën (pdf).

 

Lees meer op Gezond Sporten over de ‘de basis van trainen’:

Correct trainen (waaronder cooling down, als herstelmethode):

Hydratatie en voeding na een inspanning (belangrijk voor je herstel!):

Lees meer op gezondsporten over foam rollen in dit uitgebreidere artikel:

Stretchen als herstel kwam vandaag niet aan bod omdat er reeds een artikel verscheen op gezondsporten waarbij enkele tips staan voor stretchen na een inspanning. Lees meer op gezondsporten over stretchen in dit uitgebreidere artikel:

Vind een expert

 • Johan Docx

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Ann Gillis

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Trees Dooms

 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jempi Wilssens

 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • michel herssens

  Cardioloog
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bruno D'Hulster

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Roeykens

 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Sluiten