Sneller herstellen na training of wedstrijd

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Blog Sportmedisch Blessurepreventie

Goed herstellen na een training of wedstrijd is voor sporters van groot belang. Het helpt je lichaam zo goed mogelijk te recupereren van de vorige inspanning en zich voor te bereiden op de volgende sportsessie. De basisprincipes (training, voeding, slaappatroon, rust en mentaal herstel) zijn essentieel voor een optimaal herstel. Naast deze belangrijkste regels bestaan er heel wat (recent ontwikkelde) recovery strategieën die je eventueel aanvullend kan toepassen. Sportkinesist Lander Vansteene vertelt je over de meest gebruikte hersteltechnieken.

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Op vlak van training en voorbereiding hebben we als recreant al grote stappen gezet de afgelopen jaren en doen we het vaak al heel erg goed. We volgen een schema op, ondernemen ook de eerste stappen om onze voeding te verbeteren, investeren in het juiste materiaal, ... Wist je ook dat we na een zware training of wedstrijd enkele zaken kunnen doen waardoor we sneller herstellen? De meerwaarde hiervan is dat je de volgende training of wedstrijd met een frisser gevoel kan aanvatten! Hierdoor kunnen trainingen zich sneller na elkaar opvolgen, of kan je trainen met meer trainingsload.

We zullen vandaag meerdere recovery-strategieën bespreken zodat je een overzicht hebt van wat het mogelijks voor jou kan betekenen. Compressiekousen, compressie-boots, foamroll, fascia-gun, elektrostimulatie, koeling-strategieën en massage komen aan bod. 

Train, eat, sleep, repeat, ... Don’t forget your basics

Om te vermijden dat je meteen naar de lokale sportwinkel holt om al dat nieuwe recovery-materiaal aan te schaffen, moet ik je toch eventjes af je dromerige wolk halen. Alle onderwerpen die we vandaag opsommen zijn ondergeschikt aan de basisprincipes van training en herstel. Ik zet er enkele op een rij zonder er dieper op in te gaan.

Training. Elke trainingsessie aanvatten en afsluiten met respectievelijk een warming-up en cooling down (actieve recuperatie/herstel).

Voeding. In eerste instantie correct hydrateren, dat wil zeggen voldoende drinken voor, tijdens en na inspanning. Alsook de juiste voeding na een inspanning zal je helpen om sneller te recupereren.

Slaappatroon en rust. Een goede slaaphygiëne bevat 8 uur of meer slaap per nacht. Het is bewezen dat je hiermee ook minder kans op blessures hebt. Een vast ritme qua slaap en waak is belangrijk, probeer consistent te zijn in het uur waarop je naar bed gaat, ook in het weekend! Daarnaast is een powernap van 15-20 minuten prima wanneer je er nood aan hebt.

Mentaal herstel. Je fris voelen uit zich niet alleen in fysieke termen, ook in het kopje moet het goed zitten. Sporten zorgt ook voor ons mentaal welzijn. Laten we ook de sociale component niet vergeten wanneer je met je beste vriend(in) gaat sporten!

Op jullie plaatsen... Klaar... START!

Compressiekousen

Van start gaan doen we met onze compressiekousen want deze hebben heel wat voordelen. Ze zijn relatief goedkoop, je hebt ze snel aan (na wat oefenen), en eenmaal je ze hebt aangetrokken moet je zelf niets meer doen.

Ze zorgen voor een betere bloedcirculatie en zijn daarom vooral aanbevolen na intensieve trainingen (zoals weerstandstrainingen en krachttraining). Ook bij de snelle opeenvolging van wedstrijden of trainingen zijn ze aan te raden. Tijdens lange vluchten of autoritten ondersteunen ze opnieuw de bloedcirculatie en kunnen ze zo ook van pas komen. Nog een aangenaam weetje is dat ze meer effect hebben bij recreanten dan bij professionele atleten.

Nog enkele tips om dit hoofdstuk af te sluiten. Belangrijk is dat je de juiste maat kiest, hiervoor moet je onder andere de lengte van je onderbeen en de omtrek van je kuit op voorhand meten. Je ziet veel lopers ze dragen tijdens het sporten, maar je kunt ze ook uitsluitend gebruiken na het sporten, dan doe je ze net na het sporten aan voor twee uur. Doe ze niet bij elke training aan, alleen maar na intensieve trainingen, want de levensduur is beperkt. Dit wil zeggen dat de elasticiteit (de mate van compressie, en dus ook de werking van de sokken) achteruit gaat na veelvuldig gebruik. Kies bij voorkeur voor volledige sokken (van tenen tot net onder de knie). Heb je reeds sokken waar je je goed bij voelt, dan kan je voor “tubes” gaan, deze zit enkel rond de kuitspieren. Gebruik ze niet als je last hebt van het logesyndroom, scheenbeenvliesontsteking of klachten ter hoogte van je achillespees.

Compressiekousen
Je kan ze vinden in allerlei felle kleuren, you hate it or you love it. Wil je liever wat minder opvallen, kies dan voor de zwarte exemplaren.

Mag het iets meer zijn?

Als je de term compressie naar een hoger niveau wil tillen dan zijn compression-boots wellicht de overtreffende trap. Je hebt zowel beenstukken als armstukken. Deze worden opgeblazen in verschillende fases (er zijn verschillende compartimenten) waardoor langzame impulsen van compressie en ontspanning elkaar opvolgen in een sequentie. Een basisregel is dat de compressie altijd vanuit het verste deel van het lichaam wordt opgebouwd, de druk van de “boots” voel je dus eerst in je handen of voeten en dan zo naar de schouder of heup. Je kan de mate van druk makkelijk instellen (bv. 1 tot 7) en een sessie duurt zo’n 20 minuten.

Compressie boots

Let’s rock and (foam)roll

Als tweede herstelstrategie kiezen we wederom voor een tool dat weinig plaats inneemt, makkelijk in gebruik is en weinig impact zal hebben op je budget. Een foamroll gaat trouwens je hele sportcarrière mee. Ze worden gebruikt om de verhardingen in je spieren (spierknopen/triggerpoints) los te rollen. Je hebt ze niet alleen als cilindervormige rollers, maar ook als triggerpoint-ball, of als duo-ball (bijvoorbeeld voor de rug). Voor de liefhebbers van gadgets kan je er ook reeds kopen met ingebouwde vibratie. De trillingen versterken het effect van het losmaken. Eerder verscheen er al een artikel op gezondsporten.be over foam rollen, daarom gaan we er hier niet verder op in. De link naar het artikel kan je onderaan terugvinden.

Foamroll
In alle vormen en formaten beschikbaar, de foam roll, foam ball, foam duo ball

De opmars van de fascia-guns

Afgelopen jaren waren ze een echte hype, momenteel is de storm wat gaan liggen. Desalniettemin worden ze nog vaak gebruikt door sporters en kinesisten, we hebben het over de fascia-guns (soms ook wel massage-gun genaamd). Er is een grote verscheidenheid aan merken, modellen en kwaliteit. In de beginjaren vertrouwde ik alleen maar de gereputeerde merken (met als nadeel de hogere kostprijs). Inmiddels hebben alle grote merken ook kleine, handige modellen in het assortiment ruim onder de 200 euro.

Je hebt verschillende kopstukken dat je op het pistool kan plaatsen, afhankelijk van het effect. Een vlakkere kop zal een algemener “massage-effect” geven, een puntig kopstuk zal eerder op de verhardingen werken, een 2-koppig kopstuk is bijvoorbeeld meer voor de rugspieren aan weerszijden van de wervelkolom.

Het is een goede mix van zelf-massage en triggerpunten-therapie. Je kan het 's avonds in de zetel makkelijk uitvoeren, het vraagt ongeveer 10 minuten van je tijd.

Fascia guns_1    Fascia guns_2
Foto 1: Heel wat verschillende kopstukken, elk met hun eigen functie/effect.
Foto 2: de nieuwe compacte madellen nemen weinig plaats in en liggen prettig in de hand.

Elektrostimulatie 2.0

De spierstimulatoren hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt. Sinds ze zeer licht en compact zijn (of gewoon helemaal wireless) zie je ze terug vaker bij sporters en kine-praktijken. Je hoeft niet meer passief in de zetel te liggen met je elektroden op je lichaam die verbonden zijn via tal van kabeltjes. De elektroden werken draadloos, of je plaatst het lichtgewicht toestelletje rechtstreeks op de elektrode. Zo kan je ze zelf op een actieve manier gebruiken. Er is een breed gamma van programma’s beschikbaar, waaronder ook een recovery-programma (soms heet dit herstel of recuperatie). Als je het liever wat actiever hebt dan kan je ook oefeningen uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan een squat-beweging) terwijl de elektroden bevestigd zijn op je spieren. Zo krijg je nog meer actiepotentiaal gestuurd naar je spieren, wat zorgt voor een grotere contractie. Door de compactere toestellen zijn de prijzen van de goedkopere en mid-range modellen afgelopen jaren eerder gedaald.

Elektrostimulatie_1Elektrostimulatie

Voorbeeld van een wireless model; bij de 2e foto is het toestel op de elektrode gekleefd en kan je dit bedienen met de app.

Wanneer je de term cooling down letterlijk neemt

Bij de koelingsstrategieën maak ik een onderscheid tussen koelvesten, ijsbaden en cryotherapie. Koelvesten (cool vests) en ijsslurry’s worden gebruikt voorafgaand aan een duurinspanning in warme temperaturen om op voorhand al pre-cooling te krijgen. Het zorgt ervoor dat je kern-lichaamstemperatuur voldoende laag blijft voor je inspanning. Na inspanning zie je ze in de praktijk niet zo vaak als recovery, daarom bespreken we dit gebruik hier niet verder.

Ijsbaden, of cold water immersion (onderdompeling in koud water) is al vele jaren in gebruik bij topsporters. Soms in een klein opblaasbaar zwembadje gevuld met ijsblokken. Er bestaan natuurlijk ook dergelijke systemen met een filtersysteem die zeer koud water circuleert.

De ideale temperatuur van het water bevindt zich tussen 10-15°C, en de ideale tijdsduur is 10-15 minuten. Afhankelijk van je leeftijd, je ervaring met ijsbaden en je vetreserve kan je dus zeer veel variëren. Zo kan je zeggen dat een jonge onervaren atleet eerder 10 minuten op 15°C alleen met de benen in het ijsbad zal zitten. Daarentegen zal een doorwinterd atleet 15 minuten aan 10°C met alleen het hoofd boven blijven zitten.

De effecten zijn dat je gevoel van spierpijn daalt en de ontstekingsreactie in je lichaam na een inspanning zal ook afnemen. Het is ideaal in een periode waarin je aan het overtrainen bent (dus bij zware trainingen) en bij meerdaagse wedstrijddagen. Je doet het beter niet na een krachttraining want het heeft impact op onze satellietcellen (voor de kenners onder ons).

Ijsbaden

In de praktijk is het niet altijd evident om een ijsbad te gebruiken. Op buitenlandse wedstrijden heb ik al meermaals de lokale supermarkten geplunderd waarmee ik bedoel dat ik al hun ijsblokken in de diepvriesafdeling opkocht. Het hotel waar je verblijft kan/wil soms zulke grote hoeveelheden niet aanleveren. Kleine anekdote, enkele jaren geleden, tijdens een wereldbeker wielrennen in Italië gingen we meermaals naar de lokale discotheek om er hun ijs op te kopen voor een zacht prijsje. Lang blijven deden we als staf natuurlijk niet.

Cryotherapy

Spectaculair is het zeker. De metalen kokers waar je met je lichaam in -110 tot -160°C inzit. Cryotherapie werkt via stikstof, of op elektriciteit en je lichaam kan dit aan omdat het gaat over droge koude lucht. De kostprijs is hoger (betaling per sessie) en de plaatsen waar ze het aanbieden zijn nog eerder gering. 3 a 4 minuten is vaak voldoende voor 1 sessie.

Cryotherapy

Last but not least, de sportmassage

Recreanten vinden steeds vaker de weg naar de sportmasseur, sportverzorger of sportkine. Vaak willen ze 1 a 2 dagen voor een wedstrijd nog eens losgemaakt worden. Meer en meer komen ze ook na hun wedstrijd op de tafel liggen als recovery.

De lokale bloedcirculatie van de gemasseerde spieren gaat erop vooruit alsook komen er stoffen vrij die zorgen voor zowel spierontspanning als algemene relaxatie. Vaak wordt de sessie nog aangevuld met bijvoorbeeld dry needling, stretching, manuele triggerpunten, kinesiotape, cupping, fascia, ... afhankelijk van de skills van je masseur.

Laten we hierbij ook het mentale aspect niet vergeten. Je hebt een vertrouwensband met die persoon en in een ontspannen setting voel je je ook vrij om te ventileren over hoe je wedstrijd verlopen is. Mens sana in corpore sano.

Klik hier voor een overzicht van de meest gebruikte recovery strategieën (pdf).

 

Lees meer op Gezond Sporten over de ‘de basis van trainen’:

Correct trainen (waaronder cooling down, als herstelmethode):

Hydratatie en voeding na een inspanning (belangrijk voor je herstel!):

Lees meer op gezondsporten over foam rollen in dit uitgebreidere artikel:

Stretchen als herstel kwam vandaag niet aan bod omdat er reeds een artikel verscheen op gezondsporten waarbij enkele tips staan voor stretchen na een inspanning. Lees meer op gezondsporten over stretchen in dit uitgebreidere artikel:

Vind een expert

 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Julie Zels

 • Luc Roland

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Peter Plessers

 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Karel Pardaens

 • Johan Docx

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Bruno D'Hulster

 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Windy Lycke

 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Johan Roeykens

 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Jan Leire

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Sluiten