Praktische trainingstips voor beginners

Praktische trainingstips voor beginners

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Hier vind je tips die je best eens overloopt vooraleer je start met sporten, waarbij 'begin liever te traag dan te snel' centraal staat. Op deze manier kan je optimaal én vooral veilig beginnen met sporten.

Vooraleer je start met sporten is het interessant onderstaande tips eens te doorlopen zodat je optimaal kan beginnen met sporten én vooral veilig kan trainen. Dit alles onder het motto:

Begin liever te traag dan te snel

 

1. Preventief medisch onderzoek

Niet iedere beginnende sporter heeft een medisch onderzoek nodig. Om te weten of zo’n onderzoek in jouw geval nuttig of noodzakelijk is, surf naar www.sportkeuring.be, vul de medische vragenlijst in en hou rekening met het advies dat je vervolgens krijgt. Alles hangt af van je leeftijd, de sport die je wil beoefenen en hoe hard je er tegenaan wil gaan.

Verder is het als beginnende sporter een goed idee minstens één keer langs te gaan bij een huisarts of sportarts om je sportieve plannen te bespreken. Vraag je arts hoe je symptomen van vaak voorkomende blessures herkent en wat jou dan te doen staat. Bespreek eventueel tevens samen hoe je een oefenschema kunt opstellen. Verder kan je contact opnemen met een bewegingsexpert zoals bijvoorbeeld een sportleerkracht, kinesitherapeut, inspannings-deskundige in een degelijk fitnesscentrum, … die je kent van in je buurt. Zij kunnen nuttige bijkomende informatie opleveren.

 

2. Hou een dagboek bij 

Het oefenschema dat je samen met je arts hebt besproken of dat je zelf hebt opgesteld (zie Hoe bouw ik een trainingsplan op?) noteer je in een soort dagboek (dit kan een excelbestand zijn, een agenda, …): de datum, de afstand, de duur en de specifieke hartslagzones (als je hiervan gebruik maakt, zie Trainen met een hartslagmeter). Dit schema kan je na elke training aanvullen met verschillende belangrijke gegevens zoals je eventuele indrukken van vermoeidheid, pijn of ziekte, de weersomstandigheden, eventuele bedenkingen en vragen, … Wanneer je traint met een hartslagmeter is het interessant tevens je gemiddelde hartslag te noteren of het eigenlijke hartslaginterval waarin je de training hebt afgerond. Wanneer je traint met een hartslagmeter en je bent online verbonden aan een app (bijvoorbeeld Strava, Polar, Fitbit), is deze app jouw dagboek en kan je eventuele opmerkingen bij je afgelegde training noteren.

Aan de hand van je dagboek kan je je vorderingen monitoren. Dat helpt je om door te zetten. Bovendien is zo’n dagboek nuttig om samen met je arts of andere deskundigen eventuele problemen te documenteren, te verklaren of op te lossen of je training wat aan te passen indien nodig.

 

3. Begin rustig en bouw je trainingen geleidelijk op 

Begin liever te traag dan te snel. Dat advies kunnen we niet genoeg benadrukken. Mensen die nooit of lang niet hebben gesport zijn vaak te enthousiast en willen snel resultaat zien of voelen terwijl ze juist heel rustigmoeten beginnen. Je focust op uithouding, kracht, afstand of snelheid en je let amper op de signalen van je lichaam die bijvoorbeeld op overbelasting wijzen. Het risico op spier- of gewrichtsletsels is tijdens de beginperiode namelijk groot. Je lichaam is de nieuwe belasting immers niet gewend en jijzelf voelt ook niet zo goed aan wat in jouw geval normaal of abnormaal is. Je moet je lichaam de tijd geven zich aan te passen aan het trainen. Bouw haalbare tussendoelen op en denk op langere termijn. Verwacht dus niet dat je meteen 10 kilometer kan lopen maar behaal eerst die 1km, dan de 3km, dan de 5km, enzovoort.

Als je tijdens het sporten last of pijn voelt in een spier of gewricht, doe het dan wat kalmer aan of rust even. Gaat het ongemak niet vanzelf weg of keert het terug zodra je het sporten of je normale tempo hervat, stop de training dan. Rust de volgende dag. Zit je twee dagen later met hetzelfde probleem op training, stop dan meteen en maak een afspraak met je huis- of sportarts. Pijn negeren verhoogt het risico op een ernstige blessure aanzienlijk.

Blessures vormen één van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen stoppen met sporten. Ze veroorzaken een verzwakking van het bewegingsapparaat die tot een chronisch probleem kan uitgroeien als ze niet of slecht worden aangepakt. Vaak moet je het sporten onderbreken waardoor je conditie achteruitgaat. Beginners herkennen de eerste alarmtekens niet. Dit is een extra reden om het de eerste weken rustig aan te doen.


4. Zorg dat je nooit buiten adem raakt 

Voor beginners is het een gouden regel om nooit zo lang of zo hard te trainen dat je buiten adem of uitgeput raakt. Als je in ademnood komt tijdens het fietsen, zwemmen of hardlopen, dan train je intensiever dan nodig is om je conditie en uithouding op te bouwen. Zelfs geoefende atleten trainen meestal zonder buiten adem te raken. Tijdens de training zorg je ervoor dat je nog kan praten. Na een training moet je kunnen zeggen dat je het nog een poosje langer had kunnen volhouden. Dan weet je zeker dat je niet over je grenzen bent gegaan. 

Vergeet clichés als ‘no pain, no gain’. Van pijn word je nooit sterker of beter. Pijn, ademnood of uitputting verdragen kan stoer lijken, maar je schiet er niets mee op, integendeel, het zal je al gauw demotiveren. Sporten moet leuk genoeg blijven om het te kunnen volhouden.

Vermijd als beginner reeksen van korte, zeer hevige inspanningen die worden afgewisseld met rusten. Dergelijke intervaltrainingen kunnen later nuttig zijn, maar voor beginners die hun lichaam nog moeten leren kennen zijn ze te riskant. Met name 35-plussers die geen hartonderzoek hebben uitgevoerd, moeten dat soort trainingen vermijden. Met de leeftijd neemt het risico toe dat de kransslagaders van je hart vernauwen. Korte en zeer hevige belastingen kunnen in dat geval levensgevaarlijk zijn.

 

5. Slaap voldoende  

De nachtrust is bij uitstek de periode van herstel. ’s Nachts stijgt de afscheiding van het groeihormoon waardoor het ritme van diverse herstelmechanismen versnelt. Te weinig slapen maakt de herstelfase na een inspanning nodeloos langer. Vermijd alles wat je slaap kan storen zoals koffie of alcohol ’s avonds. Wanneer je slecht geslapen hebt, ben je niet optimaal uitgerust en doe je er goed aan die dag wat lichter te oefenen.

 

6. Rust bij en na koorts  

Koorts is altijd een reden om te rusten, het is dan ook een signaal van je lichaam dat het zich aan het verweren is tegen een indringer. De meeste mensen hebben trouwens ook weinig of geen zin om te sporten als ze koorts hebben. Na een infectie, zoals bij een verkoudheid of griep, kan het een tijdje duren voor je weer helemaal opgeknapt bent. Plan daarom na het verdwijnen van de koorts evenveel dagen rust als het aantal dagen dat je koorts hebt gehad. Wanneer je bijvoorbeeld zeven dagen met koorts hebt gelopen, moet je vanaf de eerste koortsvrije dag dus nog een week rusten. Pas daarna kan je weer veilig trainen. Voel je je ook dan nog steeds moe of vlot de training niet, doe het dan wat rustiger aan. Houdt het probleem dagenlang aan, neem dan contact op met uw arts.

 

7. Doe altijd aan cooling-down 

Een sportactiviteit kan je beter niet abrupt beëindigen. Er aan het einde nog een sprintje uitpersen en vervolgens de remmen dicht om op een bank van een drankje te genieten is ongunstig om twee redenen. Ten eerste zal de spierpomp stilvallen als je plots stopt en wordt het hart extra belast doordat het de spierpompwerking onmiddellijk moet overnemen – de regelmatige samentrekking en ontspanning van de spieren helpt namelijk de rondstuwing van het bloed tijdens de inspanning. Ten tweede is er het herstel. Tijdens de sportactiviteit draait het energiesysteem in de spieren op hoge toeren. Bij een plotse stop blijft het systeem nog een tijdje doordraaien terwijl de bloeddoorstroming sterk afneemt. Het gevolg is dat metabole stoffen zoals melkzuur zich in de spieren opstapelen, wat de herstelperiode verlengt.

Bouw dus de inspanning voor het einde van je training langzaam af. Wanneer je een uurtje fietst doe je er goed aan de laatste 10 minuten uit te bollen. Als je een sportactiviteit plots moet stopzetten, bijvoorbeeld doordat de huur van een terrein afgelopen is, moet je alsnog een afkoelingsperiode in acht nemen door een tiental minuten rond te wandelen en daarbij enkele gevarieerde oefeningen uit te voeren.

 

8. Draag zorg voor je sportmateriaal  

Kies materiaal dat afgestemd is op de sport van je keuze en laat je hierrond adviseren, zoals bijvoorbeeld rond de afstelling van je fiets of welk schoeisel je het beste draagt voor jouw voet en je gekozen sport. Een gammele fiets, versleten loopschoenen of vuile sportkleren nodigen niet uit tot sporten. Zorg ervoor dat je sportmateriaal in orde is en dat je kleren frisgewassen zijn als je tijdens je vorige training veel gezweet hebt of door een modderstrook bent gepasseerd. Degelijk materiaal hoeft niet duur te zijn en blijft lang degelijk als je het goed onderhoudt. Voorkom dat slecht en onverzorgd materiaal een excuus kan worden om af te zien van je oefeningen.

 

9. Kies de juiste plaats om te trainen  

Neem de tijd om uit te kijken naar een omgeving die zich leent voor het soort oefeningen die je wil uitvoeren. Een landelijk parcours houdt voor sommige mensen voordelen in, zoals de rust, de stilte en het contact met de natuur. Andere mensen stellen de aanwezigheid van andere sporters op prijs en verkiezen een drukbezocht park. Kies een plek die jij leuk en praktisch vindt.

Voor lopers is de ondergrond van belang. Een harde ondergrond veroorzaakt grote piekbelastingen in de gewrichten en het bewegingsapparaat. Zachte ondergrond is te verkiezen, al is die niet altijd even vlak. Naarmate je voeten en enkels beter getraind raken, kan je een meer ongelijkmatige ondergrond zoals veldwegels als parcours kiezen.

 

10. Kies het juiste moment 

Kies een geschikt tijdstip om te sporten. Zwembaden kunnen bijvoorbeeld tijdens de schooluren druk bezet zijn maar daarbuiten oorden van rust blijken.

Je traint het best (theoretisch) in de late namiddag of de vroege avond aangezien de eiwitsynthese en longcapaciteit op dat moment optimaal zijn. Praktisch is dit echter niet altijd mogelijk. Kies vooral een moment dat voor jou het aangenaamst is en wat in jouw dagschema past: ’s morgens voor je werk, tijdens je middagpauze of net na je werk. Het belangrijkste is dat je het tijdstip kiest waarvan de kans het grootst is dat je daadwerkelijk gaat sporten!

Wat wel af te raden valt is het heel laat sporten (na 22 uur) als je daardoor te laat in slaap valt en niet aan minstens zeven uur slaap komt, net als ’s ochtends vroeg sporten na een te korte nacht. 

 

Voordelen van ’s ochtends sporten

Voordelen van ’s avonds sporten

Lichamelijk

-  Als je goed hebt geslapen, is je lichaam uitgerust en nog niet belast door de normale inspanningen van de dag.

- Sporten geeft je een kickstart, een hormonale en metabole boost. Van die energie kan je de hele dag lang profiteren.

- Door die boost van je stofwisseling verbrand je overdag meer calorieën dan wanneer je na het sporten zou slapen.

- Het verstoort je nachtrust niet.

- Het verlaagt je bloeddrukoverdag en ’s nachts.

- Het klopt met je dag-nachtritme: daglicht vertelt je lichaam dat het tijd is om actief te zijn. Duisternis doet het tegenovergestelde.

- ’s Ochtends zit er minder ozon in de lucht op warme dagen.

- Je bent al gedeeltelijk opgewarmd waardoor je warming-up niet zo uitgebreid als ’s ochtends hoeft te zijn.

- Je lichaam is al gevoed door maaltijden overdag. Je hoeft niet te kiezen tussen sporten kort na het ontbijt (dat op je maag kan liggen) of sporten op je nuchtere maag (waardoor mensen vaak zonder energie vallen).

- Avondsporters zouden gemiddeld langer en intensiever sporten dan ochtendsporters volgens een studie.

- Als er nog genoeg tijd is (enkele uren) tussen je sportsessie en het slapengaan, dan verstoort ’s avonds sporten je nachtrust niet en kan het juist voor een diepere slaap zorgen.

Psychisch

- Je bent ‘er vanaf’ en hoeft niet meer te denken aan sportverplichtingen ’s avonds.

- Mensen die ’s ochtends sporten maken volgens een studie gemiddeld gezondere keuzes overdag op het gebied van voeding en beweging.

- De dag beginnen met sport is stoer en geeft je tevens een mentale feel-good-kick.

- Je hebt een relaxte ochtenden meer tijd om je klaar te maken voor je dag en om rustig te ontbijten.

- Je kunt de negatieve stress van de dag wegsporten. Sporten is een gezonde manier om je geest te luchten dan te bingewatchen of alcohol te drinken.

Organisatorisch/
sociaal

- Je sportieve plannen kunnen niet worden doorkruist door leuke, onverwachte of concurrerende activiteiten (drankje na het werk, etentje, …)

- Je kunt ’s avonds ongestoord warm eten zonder dat er veel tijd hoeft te verstrijken tussen het eind van de maaltijd en de start van je sportsessie (het alternatief – heel laat nog uitgebreid eten na het sporten – is slecht voor je nachtrust).

- De ochtend is een haastmoment voor mensen met kinderen of een tijdrovende verplaatsing naar het werk. ’s Avonds speelt dat doorgaans minder.

- Het is voor de meeste mensen gemakkelijker om ’s avonds samen met anderen te sportendan in de ochtend.

  

Extra trainingstips

Hieronder vind je nog extra tips die je helpen om te blijven sporten, het trainen extra leuk maken en je gezondheid te verbeteren.

1. Zorg dat je ook écht gaat sporten 

Om je tot sporten aan te zetten, kan je het best je materiaal klaarleggen voor je gaat sporten zodat je eraan herinnerd wordt. Zo kan je bijvoorbeeld je loopschoenen aan de deur zetten of je sportkleren ergens zichtbaar leggen de avond van tevoren. Als beginnende sporter is het soms moeilijk door te zetten met je nieuwe gewoonte, dus probeer ervoor te zorgen dat je je geplande training niet overslaat en terug in je dagelijkse routine vervalt (om op de bank te ploffen bijvoorbeeld) – die o zo verleidelijk is. Denk dan terug aan waarom je nu ook alweer wilt sporten. 

2. Zoek een trainingsmaatje 

Als je niet graag alleen sport kan je een vriend, vriendin of een familielid zoeken om met je mee te sporten. Dit zal jullie beiden motiveren en kan de één de ander overhalen om te trainen als die een keer geen zin heeft. Probeer wel iemand te zoeken van ongeveer hetzelfde niveau – indien dit mogelijk is – zodat je niet het gevoel hebt dat je elkaar ophoudt. Wanneer je toch iemand hebt gevonden van bijvoorbeeld een hoger niveau kan die persoon de training zo aanpassen dat het toch uitdagend is maar dat je toch samen kan trainen. Zo kan je partner bij het hardlopen soms wat versnellen en bij het wachten oefeningen uitvoeren of teruglopen naar jou, of in de fitness meer en/of zwaardere oefeningen uitvoeren.

3. Muziek! 

Het is veel leuker om te sporten met je favoriete muziek erbij. We zouden beter presteren als we muziek in de oren hebben en bovendien zou muziek je kunnen afleiden van de uitputting die met sporten gepaard gaat. Een ander voordeel van muziek is dat het een tempo aangeeft om te sporten. Zo kan je op zoek gaan naar liedjes of een afspeellijst met een bepaald aantal beats per minute dat voor jou een ideaal tempo aangeeft tijdens het lopen of het fietsen. Naast muziek is ook het luisteren van podcasts handig wanneer je rustig sport. Zo kan je bijvoorbeeld je wandeling snel vooruit laten gaan én tegelijkertijd leerrijk maken.

4. Meer bewegen zonder te sporten 

Naast je trainingssessies is het tevens van belang dat je veel beweegt doorheen je dag. Beperk je beweging niet door enkel op je trainingsmoment actief te zijn. Dit zit in kleine dingen en zijn makkelijk toe te passen: 

  • Neem de trap i.p.v. de lift.
  • Kies voor de fiets wanneer de af te leggen afstand kleiner is dan 5 kilometer.
  • Parkeer je auto wat verder zodat je nog een afstand moet stappen. Hetzelfde geldt voor het openbaar vervoer: stap gewoon een halte vroeger uit.
  • Maak een actieve afspraak met je vrienden/vriendinnen: i.p.v. te gaan lunchen kan je gaan bowlen of gaan padellen.
  • Ga wandelen wanneer je allerlei telefoontjes moet plegen voor je werk.

5. Pas je levensstijl aan 

Als je gezonder wilt gaan leven is sporten alleen niet voldoende. Een gezonde levensstijl is een combinatie van voldoende slaap, gezond eten, niet roken, alcohol met mate en voldoende bewegen. Die enkele uren sport in je week zal je niet gezonder maken als je nog een ongezonde levensstijl hanteert.

 

Praktische trainingstips voor beginners

Vind een expert

 • Erik Van Lierde

 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Ine Schops

  Podoloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An Konings

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Karel Pardaens

 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten