Wat moet ik eten en drinken na mijn inspanning (voor een optimaal herstel)?

Wat moet ik eten en drinken na mijn inspanning (voor een optimaal herstel)?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Organisatie en timing van voeding en drank is van groot belang als sporter. Ook na je inspanning moet je letten op wat je inneemt om op die manier optimaal te herstellen van je sportactiviteit en om je voor te bereiden op je volgende training. Lees hier wat en wanneer je het best eet na een bepaalde soort inspanning.


Waarom is herstellen van een inspanning zo belangrijk?

Goed sporten en steeds beter kunnen trainen en presteren gaat alleen als je ook goed hersteld bent van de vorige inspanning. Dat geldt voor alle sporters, maar nog meer voor sporters die meerdere keren per dag trainen, een intensief trainingsschema volgen of deelnemen aan wedstrijden die elkaar snel opvolgen. In dat laatste geval is er soms te weinig tijd voor ideaal herstel, maar ook dan kun je verstandige keuzes maken om optimaal te recuperen.

Optimaal herstellen van een inspanning is van groot belang zodat je lichaam klaar is voor een nieuwe trainingsprikkel en je steeds kan verbeteren.

 

Wat betekent herstellen van een inspanning?

Als je lichaam genoeg tijd krijgt om te herstellen – niet te weinig, maar ook niet te veel –, dan keert het niet alleen terug naar de toestand voor de laatste inspanning, maar kan het dat punt voorbijgaan en na elke sportsessie een betere toestand bereiken (zie Trainingsprincipes: supercompensatie). Door deze supercompensatie kan je een steeds betere conditie ontwikkelen. 

Herstellen wil dus zeggen dat: 

 1. Je je energie terug aanvult ⟹ koolhydraten (je belangrijkste energiebron waarvan de voorraad beperkt is).
 2. Je schade aan spieren herstelt ⟹ eiwitten (bouwstoffen van je lichaam die spieren nodig hebben om nieuw weefsel op te bouwen en spierschade te herstellen).
 3. Je hydrateert ⟹ vocht (en elektrolyten) (zodat je het vocht dat je bent verloren via je zweet en ademhaling tijdens het sporten terug kan bijvullen).

Pas als je deze samen verwezenlijkt, kan je herstel van start gaan en kan tevens je immuunsysteem recupereren.

 

Wat en wanneer eten en drinken?

1. Koolhydraten aanvullen voor het bijtanken van brandstof

Je opgeslagen koolhydraten in je spieren (spierglycogeen) is je belangrijkste brandstof als je matig tot intensief sport. Als deze voorraad te traag of onvoldoende wordt aangevuld, is dat nadelig voor je volgende sportsessie. Om deze reden is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten eet onmiddellijk na je inspanning (binnen de twee uur), maar ook doorheen de hele dag. Zo telt de totale hoeveelheid koolhydraten die je inneemt om je spierglycogeen terug aan te vullen. Het goed herstellen van een uitputtende inspanning vergt dan ook een dagplanning. Je mag immers niet te veel energie tanken en zeker niet te veel vetten. In onderstaande tabel staan richtlijnen voor het bijtanken van je verbruikte brandstof.

Trainingsdag

Hoeveel koolhydraten aanvullen

Wanneer

Voor 70 kg LG

Na elke training

1-1,2 g/kg LG

0-4 u na training

70-84 g

Lichte training (+ skills)

3-5 g/kg LG

Per dag

210-350 g

Matige training (± 1 u)

5-7 g/kg LG

Per dag

350-490 g

Zware training (1-3 u)

6-10 g/kg LG

Per dag

420-700 g

Zeer zware training (4-5 u)

8-12 g/kg LG

Per dag

560-840 g

Aangezien in de eerste uren na inspanning je spierglycogeen het vlotst wordt aangevuld, eet/drink je het best op dat ogenblik 1 tot 1,2 gram koolhydraten per lichaamsgewicht (zo moet bijvoorbeeld een sporter van 70 kg 1 liter sportdrank drinken met 7% koolhydraten). Deze gevoelige periode moet je benutten, ook als je nog geen honger hebt. Het verder aanvullen van je koolhydraatreserves doe je doorheen de komende 24 uur, afhankelijk van hoe intensief je inspanning was. 

Zie ook Koolhydraten: dé energiebron als je (intensief) sport.

Inspiratie voor wat je meteen na het sporten kunt eten en drinken:

Porties met 50 g koolhydraten:

  • 700-800 ml sportdrank (afhankelijk van de samenstelling)
  • 2 sportgels (afhankelijk van de samenstelling)
  • 500 ml fruitsap
  • 300 ml koolhydraatrijke energiedrank (afhankelijk van de samenstelling)
  • 2 sneden brood met honing, stroop of banaan
  • 2 graanrepen
  • 1 kop maaltijdsoep met 2 dikke sneden brood
  • Krentenbol of vruchtenmuffin
  • 300 g (1 hele grote) gekookte aardappel met salsavulling
  • 2 pannenkoeken met een flinke laag stroop of bruine suiker

2. Eiwitten aanvullen voor spierherstel en -opbouw

Tijdens langdurige of intensieve inspanningen wordt heel wat spiereiwit afgebroken. In de herstelfase moet die afbraakfase omslaan naar een opbouwfase die minstens tot 24 uur na de inspanning doorgaat. Als je snel na de inspanning (binnen het uur) kwaliteitsvolle eiwitten eet die alle essentiële aminozuren bevatten, dan bevorder je de opbouw van spiereiwit. Ook daarna kunnen de eiwitten in je voeding bijdragen tot herstel, wel minder dan in de eerste fase.

Duursporters en vooral krachtsporters kunnen hun voordeel doen met het eten van 20 gram kwaliteitsvolle eiwitten binnen het uur na een inspanning. Als die maaltijd tevens koolhydraten bevat, dan wordt het herstel nog versterkt aangezien eiwitten versneld worden opgenomen in combinatie met koolhydraten. Voor krachtsporters is de eiwitinname van extra groot belang. Zie ook Eiwitten en Eiwitinname voor krachtsporters.

Overzicht van koolhydraatrijke snacks die minstens 10 gram eiwit bevatten:

Voedzame koolhydraat- en eiwitrijke snacks (50 g koolhydraten + 10 g eiwit per portie):

  • 300 ml rijstpap
  • 250-400 ml milkshake of fruitsmoothie
  • 600 ml magere yoghurtdrank
  • Muesli of vetarme graanrepen met 1 yoghurtdrankje
  • 1 grote kom ontbijtgranen met melk
  • 2-3 dikke sneden bruin brood met kaas (liefst vetarm) of magere vleeswaren
  • 300 g fruitslag met 200 g fruityoghurt
  • 2 bruine broodjes met stroop en een glas melk

 

3. Vocht aanvullen om te hydrateren

Als sporter moet je 125 tot 150 procent van je verloren vocht aanvullen binnen 4 tot 6 uur na de inspanning. Hoeveel je ook drinkt tijdens het sporten, je vochtvolume helemaal op peil houden is meestal niet mogelijk. Net als met koolhydraten begin je het best meteen na de inspanning al vocht aan te vullen, zeker als je diezelfde dag opnieuw wil sporten. Dat je meer vocht moet tanken dan je tijdens het sporten verloren hebt, komt doordat je ook na het sporten nog zweet en meer vocht verliest dan voor de training of wedstrijd.

Als je zweet, verlies je naast vocht tevens elektrolyten, voornamelijk natrium. Om deze reden is het verstandig om na een zware inspanning niet alleen water te drinken – want een flink deel daarvan plas je weer uit – maar ook een sportdrank of andere voedingsmiddelen die zout bevatten. Dat zout houdt het vocht langer vast en maakt je ook dorstig, wat je stimuleert om nog meer te drinken. In de meeste sportdranken zit te weinig natrium dus die combineer je het best met bijvoorbeeld groentesappen, bouillon, soep, zoute stengels of zoute popcorn.

Je kunt het vochtherstel eveneens combineren met het herstel van koolhydraten en eiwitten, bijvoorbeeld door smoothies, chocolademelk of een ander melkdrankje te drinken.

Zie ook Sportdranken en Het belang van drinken als je sport.

Organisatie en timing van voeding na training

Soorten inspanningen

Wat en hoeveel je van bovenstaande elementen juist moet innemen na je training, hangt af van de intensiteit en duur van je training, wanneer je je volgende training hebt en wat je gevoel is na je inspanning. Hieronder vind je concrete voorbeelden inzake recuperatievoeding voor verscheidene soorten inspanning.

Na een lichte inspanning (niet zo intensief, korte duur):

  • Neem een herstelmaaltijd binnen de 2 uur na de inspanning (met eiwitten en koolhydraten).

Na een matige inspanning (intensief, korte duur):

  • Vloeibare recuperatiedrank binnen de 30 minuten na je inspanning (wordt makkelijker opgenomen dan een maaltijd), welke bestaat uit ongeveer 20 gram eiwitten en 20-25 gram koolhydraten. Denk maar aan magere chocomelk en magere drinkyoghurt (portie van 300-500 ml).
  • Dit wordt gevolgd door een maaltijd rijk aan koolhydraten en eiwitten binnen de 2 uur na je training.

Na een zware inspanning (intensief, lange duur of meerdere sessies per dag):

  • Vloeibare recuperatiedrank met wei-eiwit binnen de 30 minuten na je inspanning, welke bestaat uit ongeveer 20-25 gram wei-eiwit en 60-80 gram koolhydraten. Hiervoor kan je een Recovery Shake innemen.
  • Dit wordt even later het best gevolgd door een herstelmaaltijd rijk aan koolhydraten en eiwitten.

 

Immuunsysteem herstellen

Intensieve training zet het afweersysteem onder druk tijdens de uren na een inspanning waardoor sporters tijdelijk vatbaarder zijn voor infecties. Van diverse voedingselementen zoals de vitaminen C en E, zink, glutamine, probiotica en betaglucanen, is bekend dat ze die verhoogde gevoeligheid voor ziektekiemen kunnen milderen. Wel biedt geen enkele van deze stoffen totale bescherming. Ook op dit front kunnen koolhydraten nuttig zijn, want een goed gevulde voorraad koolhydraten is gunstig voor de immuniteit.

 

Recuperatievoeding organiseren

Zorg dat je maaltijden of snacks na een sportsessie alle ingrediënten bevatten die nodig zijn voor het herstel en dat je tijdig eet. Dat kan wilskracht vergen als je na een uitputtende training weinig of geen eetlust hebt. Een sportdrank kan dan een oplossing zijn aangezien zo’n drankje makkelijk te drinken is en je tegelijk je vocht- en koolhydraatvoorraad aanvult. Als je toch liever voor vaste levensmiddelen kiest, drink dan toch tot het vochtverlies is aangevuld en eet herstelvoeding die naast koolhydraten tevens andere voedingsstoffen levert zoals calcium, ijzer en eiwitten. Voorbeelden hiervan zijn yoghurtdrankjes en gedroogde vruchten.

 

Wat met voedingssupplementen?

Heel wat sporters vallen voor de marketing van supplementen en geloven dat ze de beste manier zijn om te herstellen. Vaak mondt dat uit in dubbele consumptie: eerst nemen ze een commercieel product, bijvoorbeeld een koolhydraatgel, en daarna een maaltijd die soortgelijke herstelingrediënten bevat zoals granen met vers fruit. Dat is niet nodig en bovendien zijn commerciële producten vaak duur. Supplementen zijn alleen aan te raden als er geen betrouwbare voedingsmiddelen ter beschikking zijn of kunnen commerciële supplementen een uitweg bieden als je echt geen tijd hebt om te eten. Lees ook Voedingssupplementen in de sport.

 

Take home

  • Herstelvoeding legt de basis voor goede recuperatie en voor de voorbereiding van de volgende inspanning.
  • Koolhydraten voor het aanvullen van je energie: streef naar een koolhydraatrijke voeding met 1 tot 1,2 g koolhydraten per uur inspanning en per kilo lichaamsgewicht en dat tot 2 uur na de inspanning. De rest van je koolhydraten vul je aan doorheen je dag. (Hoe intensiever en langer je training, hoe meer koolhydraten je moet aanvullen.)
  • Eiwitten voor spierherstel en -opbouw: streef naar ongeveer 20 gram binnen het uur na inspanning.
  • De combinatie van koolhydraten met eiwit het eerste uur na de inspanning werkt het best.
  • Vocht om te hydrateren: 125 en 150% van de verloren vochthoeveelheid aanvullen en zoutinname om het herstel van de vochtbalans te bestendigen.
  • Slaag je er zelf niet in om deze aanbeveling te vertalen naar maaltijden en snacks, vraag dan raad aan een sportdiëtist.

Vind een expert

 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Ann Gillis

 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Willy Coosemans

 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • BVBA Samcon

 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Trees Dooms

 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Schiltz

 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Karel Pardaens

 • Erik Van Lierde

 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • An Konings

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sluiten