Wat moet ik eten en drinken na mijn inspanning (voor een optimaal herstel)?

Wat moet ik eten en drinken na mijn inspanning (voor een optimaal herstel)?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Organisatie en timing van voeding en drank is van groot belang als sporter. Ook na je inspanning moet je letten op wat je inneemt om op die manier optimaal te herstellen van je sportactiviteit en om je voor te bereiden op je volgende training. Lees hier wat en wanneer je het best eet na een bepaalde soort inspanning.


Waarom is herstellen van een inspanning zo belangrijk?

Goed sporten en steeds beter kunnen trainen en presteren gaat alleen als je ook goed hersteld bent van de vorige inspanning. Dat geldt voor alle sporters, maar nog meer voor sporters die meerdere keren per dag trainen, een intensief trainingsschema volgen of deelnemen aan wedstrijden die elkaar snel opvolgen. In dat laatste geval is er soms te weinig tijd voor ideaal herstel, maar ook dan kun je verstandige keuzes maken om optimaal te recuperen.

Optimaal herstellen van een inspanning is van groot belang zodat je lichaam klaar is voor een nieuwe trainingsprikkel en je steeds kan verbeteren.

 

Wat betekent herstellen van een inspanning?

Als je lichaam genoeg tijd krijgt om te herstellen – niet te weinig, maar ook niet te veel –, dan keert het niet alleen terug naar de toestand voor de laatste inspanning, maar kan het dat punt voorbijgaan en na elke sportsessie een betere toestand bereiken (zie Trainingsprincipes: supercompensatie). Door deze supercompensatie kan je een steeds betere conditie ontwikkelen. 

Herstellen wil dus zeggen dat: 

 1. Je je energie terug aanvult ⟹ koolhydraten (je belangrijkste energiebron waarvan de voorraad beperkt is).
 2. Je schade aan spieren herstelt ⟹ eiwitten (bouwstoffen van je lichaam die spieren nodig hebben om nieuw weefsel op te bouwen en spierschade te herstellen).
 3. Je hydrateert ⟹ vocht (en elektrolyten) (zodat je het vocht dat je bent verloren via je zweet en ademhaling tijdens het sporten terug kan bijvullen).

Pas als je deze samen verwezenlijkt, kan je herstel van start gaan en kan tevens je immuunsysteem recupereren.

 

Wat en wanneer eten en drinken?

1. Koolhydraten aanvullen voor het bijtanken van brandstof

Je opgeslagen koolhydraten in je spieren (spierglycogeen) is je belangrijkste brandstof als je matig tot intensief sport. Als deze voorraad te traag of onvoldoende wordt aangevuld, is dat nadelig voor je volgende sportsessie. Om deze reden is het belangrijk dat je voldoende koolhydraten eet onmiddellijk na je inspanning (binnen de twee uur), maar ook doorheen de hele dag. Zo telt de totale hoeveelheid koolhydraten die je inneemt om je spierglycogeen terug aan te vullen. Het goed herstellen van een uitputtende inspanning vergt dan ook een dagplanning. Je mag immers niet te veel energie tanken en zeker niet te veel vetten. In onderstaande tabel staan richtlijnen voor het bijtanken van je verbruikte brandstof.

Trainingsdag

Hoeveel koolhydraten aanvullen

Wanneer

Voor 70 kg LG

Na elke training

1-1,2 g/kg LG

0-4 u na training

70-84 g

Lichte training (+ skills)

3-5 g/kg LG

Per dag

210-350 g

Matige training (± 1 u)

5-7 g/kg LG

Per dag

350-490 g

Zware training (1-3 u)

6-10 g/kg LG

Per dag

420-700 g

Zeer zware training (4-5 u)

8-12 g/kg LG

Per dag

560-840 g

Aangezien in de eerste uren na inspanning je spierglycogeen het vlotst wordt aangevuld, eet/drink je het best op dat ogenblik 1 tot 1,2 gram koolhydraten per lichaamsgewicht (zo moet bijvoorbeeld een sporter van 70 kg 1 liter sportdrank drinken met 7% koolhydraten). Deze gevoelige periode moet je benutten, ook als je nog geen honger hebt. Het verder aanvullen van je koolhydraatreserves doe je doorheen de komende 24 uur, afhankelijk van hoe intensief je inspanning was. 

Zie ook Koolhydraten: dé energiebron als je (intensief) sport.

Inspiratie voor wat je meteen na het sporten kunt eten en drinken:

Porties met 50 g koolhydraten:

  • 700-800 ml sportdrank (afhankelijk van de samenstelling)
  • 2 sportgels (afhankelijk van de samenstelling)
  • 500 ml fruitsap
  • 300 ml koolhydraatrijke energiedrank (afhankelijk van de samenstelling)
  • 2 sneden brood met honing, stroop of banaan
  • 2 graanrepen
  • 1 kop maaltijdsoep met 2 dikke sneden brood
  • Krentenbol of vruchtenmuffin
  • 300 g (1 hele grote) gekookte aardappel met salsavulling
  • 2 pannenkoeken met een flinke laag stroop of bruine suiker

2. Eiwitten aanvullen voor spierherstel en -opbouw

Tijdens langdurige of intensieve inspanningen wordt heel wat spiereiwit afgebroken. In de herstelfase moet die afbraakfase omslaan naar een opbouwfase die minstens tot 24 uur na de inspanning doorgaat. Als je snel na de inspanning (binnen het uur) kwaliteitsvolle eiwitten eet die alle essentiële aminozuren bevatten, dan bevorder je de opbouw van spiereiwit. Ook daarna kunnen de eiwitten in je voeding bijdragen tot herstel, wel minder dan in de eerste fase.

Duursporters en vooral krachtsporters kunnen hun voordeel doen met het eten van 20 gram kwaliteitsvolle eiwitten binnen het uur na een inspanning. Als die maaltijd tevens koolhydraten bevat, dan wordt het herstel nog versterkt aangezien eiwitten versneld worden opgenomen in combinatie met koolhydraten. Voor krachtsporters is de eiwitinname van extra groot belang. Zie ook Eiwitten en Eiwitinname voor krachtsporters.

Overzicht van koolhydraatrijke snacks die minstens 10 gram eiwit bevatten:

Voedzame koolhydraat- en eiwitrijke snacks (50 g koolhydraten + 10 g eiwit per portie):

  • 300 ml rijstpap
  • 250-400 ml milkshake of fruitsmoothie
  • 600 ml magere yoghurtdrank
  • Muesli of vetarme graanrepen met 1 yoghurtdrankje
  • 1 grote kom ontbijtgranen met melk
  • 2-3 dikke sneden bruin brood met kaas (liefst vetarm) of magere vleeswaren
  • 300 g fruitslag met 200 g fruityoghurt
  • 2 bruine broodjes met stroop en een glas melk

 

3. Vocht aanvullen om te hydrateren

Als sporter moet je 125 tot 150 procent van je verloren vocht aanvullen binnen 4 tot 6 uur na de inspanning. Hoeveel je ook drinkt tijdens het sporten, je vochtvolume helemaal op peil houden is meestal niet mogelijk. Net als met koolhydraten begin je het best meteen na de inspanning al vocht aan te vullen, zeker als je diezelfde dag opnieuw wil sporten. Dat je meer vocht moet tanken dan je tijdens het sporten verloren hebt, komt doordat je ook na het sporten nog zweet en meer vocht verliest dan voor de training of wedstrijd.

Als je zweet, verlies je naast vocht tevens elektrolyten, voornamelijk natrium. Om deze reden is het verstandig om na een zware inspanning niet alleen water te drinken – want een flink deel daarvan plas je weer uit – maar ook een sportdrank of andere voedingsmiddelen die zout bevatten. Dat zout houdt het vocht langer vast en maakt je ook dorstig, wat je stimuleert om nog meer te drinken. In de meeste sportdranken zit te weinig natrium dus die combineer je het best met bijvoorbeeld groentesappen, bouillon, soep, zoute stengels of zoute popcorn.

Je kunt het vochtherstel eveneens combineren met het herstel van koolhydraten en eiwitten, bijvoorbeeld door smoothies, chocolademelk of een ander melkdrankje te drinken.

Zie ook Sportdranken en Het belang van drinken als je sport.

Organisatie en timing van voeding na training

Soorten inspanningen

Wat en hoeveel je van bovenstaande elementen juist moet innemen na je training, hangt af van de intensiteit en duur van je training, wanneer je je volgende training hebt en wat je gevoel is na je inspanning. Hieronder vind je concrete voorbeelden inzake recuperatievoeding voor verscheidene soorten inspanning.

Na een lichte inspanning (niet zo intensief, korte duur):

  • Neem een herstelmaaltijd binnen de 2 uur na de inspanning (met eiwitten en koolhydraten).

Na een matige inspanning (intensief, korte duur):

  • Vloeibare recuperatiedrank binnen de 30 minuten na je inspanning (wordt makkelijker opgenomen dan een maaltijd), welke bestaat uit ongeveer 20 gram eiwitten en 20-25 gram koolhydraten. Denk maar aan magere chocomelk en magere drinkyoghurt (portie van 300-500 ml).
  • Dit wordt gevolgd door een maaltijd rijk aan koolhydraten en eiwitten binnen de 2 uur na je training.

Na een zware inspanning (intensief, lange duur of meerdere sessies per dag):

  • Vloeibare recuperatiedrank met wei-eiwit binnen de 30 minuten na je inspanning, welke bestaat uit ongeveer 20-25 gram wei-eiwit en 60-80 gram koolhydraten. Hiervoor kan je een Recovery Shake innemen.
  • Dit wordt even later het best gevolgd door een herstelmaaltijd rijk aan koolhydraten en eiwitten.

 

Immuunsysteem herstellen

Intensieve training zet het afweersysteem onder druk tijdens de uren na een inspanning waardoor sporters tijdelijk vatbaarder zijn voor infecties. Van diverse voedingselementen zoals de vitaminen C en E, zink, glutamine, probiotica en betaglucanen, is bekend dat ze die verhoogde gevoeligheid voor ziektekiemen kunnen milderen. Wel biedt geen enkele van deze stoffen totale bescherming. Ook op dit front kunnen koolhydraten nuttig zijn, want een goed gevulde voorraad koolhydraten is gunstig voor de immuniteit.

 

Recuperatievoeding organiseren

Zorg dat je maaltijden of snacks na een sportsessie alle ingrediënten bevatten die nodig zijn voor het herstel en dat je tijdig eet. Dat kan wilskracht vergen als je na een uitputtende training weinig of geen eetlust hebt. Een sportdrank kan dan een oplossing zijn aangezien zo’n drankje makkelijk te drinken is en je tegelijk je vocht- en koolhydraatvoorraad aanvult. Als je toch liever voor vaste levensmiddelen kiest, drink dan toch tot het vochtverlies is aangevuld en eet herstelvoeding die naast koolhydraten tevens andere voedingsstoffen levert zoals calcium, ijzer en eiwitten. Voorbeelden hiervan zijn yoghurtdrankjes en gedroogde vruchten.

 

Wat met voedingssupplementen?

Heel wat sporters vallen voor de marketing van supplementen en geloven dat ze de beste manier zijn om te herstellen. Vaak mondt dat uit in dubbele consumptie: eerst nemen ze een commercieel product, bijvoorbeeld een koolhydraatgel, en daarna een maaltijd die soortgelijke herstelingrediënten bevat zoals granen met vers fruit. Dat is niet nodig en bovendien zijn commerciële producten vaak duur. Supplementen zijn alleen aan te raden als er geen betrouwbare voedingsmiddelen ter beschikking zijn of kunnen commerciële supplementen een uitweg bieden als je echt geen tijd hebt om te eten. Lees ook Voedingssupplementen in de sport.

 

Take home

  • Herstelvoeding legt de basis voor goede recuperatie en voor de voorbereiding van de volgende inspanning.
  • Koolhydraten voor het aanvullen van je energie: streef naar een koolhydraatrijke voeding met 1 tot 1,2 g koolhydraten per uur inspanning en per kilo lichaamsgewicht en dat tot 2 uur na de inspanning. De rest van je koolhydraten vul je aan doorheen je dag. (Hoe intensiever en langer je training, hoe meer koolhydraten je moet aanvullen.)
  • Eiwitten voor spierherstel en -opbouw: streef naar ongeveer 20 gram binnen het uur na inspanning.
  • De combinatie van koolhydraten met eiwit het eerste uur na de inspanning werkt het best.
  • Vocht om te hydrateren: 125 en 150% van de verloren vochthoeveelheid aanvullen en zoutinname om het herstel van de vochtbalans te bestendigen.
  • Slaag je er zelf niet in om deze aanbeveling te vertalen naar maaltijden en snacks, vraag dan raad aan een sportdiëtist.

Vind een expert

 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • BVBA Samcon

 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Bruno D'Hulster

 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Trees Dooms

 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • An Konings

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Plessers

 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Ann Gillis

 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Erik Van Lierde

 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Voeding voor spieropbouw

Voeding voor spieropbouw

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten