Trainen voor beginners

Trainen voor beginners

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Het klinkt je misschien wel bekend in de oren: je besluit op een dag dat je wilt beginnen met sporten – omdat je ooit nog eens een hele of een halve marathon wilt lopen of misschien om je gewoon beter te voelen. Iedereen heeft wel een persoonlijke reden om te starten met trainen, al deze mensen worden echter geconfronteerd met dezelfde vraag: ‘Hoe moet ik beginnen met sporten?’. Omdat ze hierop het antwoord vaak niet weten, wordt er onbesuisd van start gegaan, wat verkeerd kan uitpakken. In deze blogpost vind je een antwoord op deze vraag.


Hoe past je lichaam zich aan sport aan?

Herstel staat centraal

Je lichaam reageert op een specifieke manier op inspanning. Tijdens de sportactiviteit treedt er vermoeidheid op in je lichaam, wanneer je hiermee stopt zal je lichaam zich beginnen herstellen (aanvullen van gebruikte energievoorraden, afvalstoffen afvoeren, …). De herstelfase na een inspanning wordt afgerond met een opbouw van de conditie tot een hoger niveau dan voorheen. Dit wordt de supercompensatiefasegenoemd. Van deze fase moet je gebruik maken om je conditie op te bouwen. Door telkens in deze fase te trainen, krik je je conditie beetje bij beetje op. (Voor meer info kijk je het best verder naar het Het principe van de supercompensatie bij Verschillende trainingsprincipes.)

Er moet dus een belangrijk misverstand uit de weg geruimd worden. Veel mensen menen dat de inspanning het belangrijkste element is voor het verbeteren van de conditie. Dit is niet het geval. Het herstel van het lichaam ná de inspanning en de gepaste dosering van die inspanning zijn véél belangrijker. Wanneer de inspanning groter is geweest dan normaal, heeft het lichaam namelijk de neiging om bij het herstel een aantal structuren en functies te verstevigen. Op die manier zorgt je lichaam ervoor dat het beter is voorbereid op gelijkaardige inspanningen in de toekomst. De (lichte) verbetering die je op deze wijze na elke inspanning bereikt, wordt het trainingseffect genoemd. Het is dit effect dat na verloop van tijd voor de merkbare verbetering van het uithoudingsvermogen zorgt. 

Uiteraard is de inspanning ook van belang. Je conditie kan immers slechts verbeteren indien je lichaam geprikkeld wordt door een extra inspanning. Door op een goed gekozen hoger inspanningsniveau te presteren, wordt je lichaam gedwongen zich aan te passen. Veel sportievelingen (en niet alleen beginnelingen) lijken echter alleen maar bezorgd over het opdrijven van snelheid, kracht, afstanden, enzovoort en schenken nauwelijks of geen aandacht aan de reacties van hun lichaam tijdens de inspanning en de herstelfase nadien. Dit houdt risico in. Wanneer je begint met een nieuwe training nog voor de herstelfase volledig voorbij is, dan loop je het risico de vermoeidheidsgraad op te drijven en dus net het omgekeerde te bereiken van de gewenste conditie-opbouw. Het komt er dus op aan het moment én de dosering van de training goed te kiezen.

Hoe lang duurt herstel?

Vermits je de volgende activiteit best niet te vroeg begint, maar ze ook niet te lang mag uitstellen, komt het eropaan te weten hoelang de herstelfase duurt. Die lengte wordt hoofdzakelijk beïnvloed door twee factoren: enerzijds je persoonlijke conditie (hoe beter je conditie, hoe sneller je herstelt) en anderzijds de geleverde inspanning (hoe zwaarder een inspanning is, hoe langer het duurt vooraleer je volledig bent herstelt).

Aangezien je als beginner voornamelijk traint aan een lage tot matige intensiteit, máár je conditie nog aan het opbouwen bent, is 1 of 2 rustdagen tussen twee trainingsdagen ideaal. Dit is ook iets dat je zelf wat aanvoelt. Als je lichaam na bijvoorbeeld een dag rusten nog vermoeid aanvoelt, stel je je training met een dag uit. Je lichaam leren kennen is dus van belang als sporter.

 

Hoe hard moet ik nu juist trainen?

Intensiteit van de training: hoe hard moet ik trainen?

De intensiteit van je trainingen ligt best laag. De praktische richtlijnen gaven het al duidelijk mee: zorg dat je nooit buiten adem raakt. Dit wil zeggen dat je traint aan een tempo waarbij je nog goed kan praten, het zogezegde ‘praattempo’. Zo voer je de actieve momenten uit aan matige intensiteit: je hartslag en ademhaling nemen toe, je zal lichtjes zweten tijdens deze activiteit maar het kost je weinig moeite om te blijven praten (looptraining: traag lopen); en de rustmomenten aan een lichte intensiteit: je hartslag en ademhaling stijgen lichtjes, je kan dit al pratend tot een goed einde brengen (looptraining: stevig doorwandelen). 

Een handige manier om de intensiteit van je training te objectiveren is het gebruik maken van je hartslag a.d.h.v. een hartslagmeter. Kijk hiervoor verder op Trainen met een hartslagmeter.

Trainingsduur: hoe lang moet ik trainen?

De lengte van je training kan wat variëren training per training en is afhankelijk van verschillende factoren zoals de trainingsintensiteit en je opbouw. Algemeen kunnen we stellen dat deze tussen de 20 en 40 minutenduurt. Bekijk vooral wat voor jou lukt.

Trainingsfrequentie: hoe vaak moet ik trainen?

Algemeen kunnen we stellen dat het goed is om 1 dag training af te wisselen met 1 à 2 dagen rust en dus twee tot vier keer in de week te trainen

Trainingsopbouw: hoe bouw ik mijn trainingsbelasting op?

Zoals uit de trainingstips duidelijk werd, ligt de focus op een trage opbouw in trainingsbelasting. Geef je lichaam de tijd om zich aan te passen aan een nieuwe belasting. Bij een beginnende sporter is het belangrijk eenzelfde training enkele malen te herhalen alvorens verder op te bouwen. Hierna is een leidraad voor een geleidelijke opbouw de ‘10% regel’. Deze regel stelt dat wanneer de wekelijkse trainingsbelasting (het product van de trainingsduur en -intensiteit) de 10% overschrijdt, het risico op het oplopen van sportletsels enorm toeneemt.  

          

Trainingsschema voor beginners

Als beginnende sporter is ook een persoonlijk opbouwend trainingsschema een belangrijk aandachtspunt om blessures te voorkomen en je sportieve prestaties te verbeteren. Zowel sportspecifieke activiteiten als letselpreventieve activiteiten dienen geleidelijk aan opgebouwd te worden.

Voorbeeldschema voor beginnende lopers

Trainen voor beginners: trainingsschema


Uitleg bij het schema: Week 1 ziet er als volgt uit: 10 minuten opwarmen – 1 min lopen – 2 min stappen – 1 min lopen – 2 min stappen – 1 min lopen – 2 min stappen – 1 minuut lopen – 10 minuten uitstappen. 

Indien je dit schema kunt volgen, kan je op acht weken tijd ongeveer een half uur lopen, zij het nog in verschillende stukken met korte wandelpauze(s) tussenin. Je kan dit schema verder uitwerken door de looptijden per week te verlengen en de minuutjes dat je wandelt in te korten of volledig weg tot laten tot je een half uur aan één stuk kan lopen, zonder buiten adem te raken. Drie keer per week een half uur lopen is voldoende om je conditie op peil te houden. Oefen je minder, dan zal je conditie slechts langzaam verbeteren.

Dit schema is bestemd voor mensen die willen starten met lopen. Een eerste blik maakt duidelijk dat er op een zeer rustige manier van start gegaan wordt: met enkele minuten lopen en wandelen tussendoor. De bedoeling is dat je streeft naar een gelijkmatig loopritme dat je kan aanhouden zonder buiten adem te raken. De gouden richtlijn is: ‘Kunnen blijven praten terwijl je loopt’. Dit ritme kan aanvankelijk zeer laag liggen, maar dit is geen probleem vermits het raadzaam is eerder te traag dan te snel te beginnen. Het streefdoel van dit schema is dat je je uithouding verbetert. Dit wordt vooral nagestreefd door de looptijd te verlengen en dus ook de afstand die je loopt. Het is de bedoeling dat je een zekere snelheid bereikt, maar niet dat je er systematisch naar streeft je snelheid te vergroten. Naarmate je beter geoefend bent, zal je vermoedelijk tevens wat sneller beginnen lopen, dit wordt echter niet bewust nagestreefd.

Wat als het schema mij niet past?

Het schema gaat te snel voor mij/is mij te zwaar:

    • Als de opbouw je te snel zou af gaan, blijf dan bij het weekschema dat je het best afgaat of zak naar een lager weekschema. Is dit het schema voor week 1, hou je daar dan aan tot je het zonder problemen kan afwerken.
    • Is volgens je aanvoelen het schema voor week 1 te zwaar, beperk je dan tot wandelen en pleeg eventueel een kort loopje tussendoor dat je wel aankunt. Je kan bijvoorbeeld beginnen met 15 minuten wandelen en 2 maal een halve minuut lopen.
    • Leidt het wandelen en lopen tot pijn in je voeten en gewrichten, dan kan je een activiteit kiezen waarbij je gewicht wordt gedragen zoals fietsen of zwemmen.
    • Ben je reeds verder in het schema en lijk je last te hebben, doe dan een stapje terug. Herneem het schema van vorige week. Controleer ook of je je niet hebt geforceerd. 

Het schema gaat te traag voor mij/is mij te licht:

    • Als het schema je te licht lijkt, schakel dan over naar het schema voor de volgende week. Bedenk wel dat het opbouwen van de conditie langzaam verloopt en de nodige tijd vergt. Het is niet omdat je in een bepaalde week zeer vlot loopt dat je conditie plots ook een reuzensprong heeft gemaakt. Let ervoor op dat je niet te snel wil gaan en forceer jezelf niet.
    • Je kan eventueel meer oefenen dan 3 keer per week. Bedenk hierbij wel dat je lichaam de nodige tijd nodig heeft om uit te rusten en volledig te herstellen. Indien je vaker oefent dan het vooropgestelde aantal, moet je zeer aandachtig letten op alle tekens die op vermoeidheid kunnen wijzen en je schema daaraan aanpassen (dit betekent dat je het schema terug lichter moet maken). 

Andere activiteiten

Dit schema kan je aanpassen als je liever fietst, zwemt, enzovoort. Je moet er wel rekening mee houden dat oefeningen waarbij het gewicht gedragen wordt, minder inspanning vragen. Dit betekent dat je de tijd best wat verlengt of zelfs verdubbelt. 

Het kan wat zoekwerk vragen om uit te vissen hoelang je met je favoriete sport bezig moet zijn, maar de praktische richtlijnen blijven gelden voor alle soorten oefeningen: voorzichtig beginnen, opletten voor overbelasting en kwetsuren, oefenen zonder dat je buiten adem raakt, stoppen op een moment dat je zegt ‘Ik had nog wat langer kunnen blijven trainen’, …

Verder kan je de tempowisselingen volgen. Bijvoorbeeld voor het fietsen: afwisselen tussen gewoon fietsen (te vergelijken met wandelen aan een stevig tempo) en even wat sneller gaan (zonder buiten adem te raken). Bij het zwemmen kan je één lengte wat sneller zwemmen en vervolgens twee of drie lengtes uitzwemmen.

Andere schema’s: Start to …

Er bestaan nog enkele andere – en meer uitgebreidere – trainingsschema’s voor beginnende sporters in verscheidene sporten. Hieronder vind je verschillende linken om te starten met een specifieke sport. Dezelfde tips onder ‘Wat als het schema mij niet past’ gelden eveneens voor deze opgestelde planningen.

Als je over een basisconditie beschikt en je wilt uitgebreider trainen voor bijvoorbeeld een specifiek doel zoals het lopen van een marathon of het beklimmen van de Mont Ventoux, kijk je best eens op Hoe bouw ik een trainingsplan op? Hier vind je uitleg over hoe je zelf een doorgedreven trainingsschema opstelt en vind je reeds uitgewerkte schema’s voor specifieke doelstellingen.

Vind een expert

  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Trees Dooms

  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Johan Roeykens

  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Jempi Wilssens

  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Willy Coosemans

  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Plessers

  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten