Sneller herstellen na training of wedstrijd

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Blog Sportmedisch Blessurepreventie

Goed herstellen na een training of wedstrijd is voor sporters van groot belang. Het helpt je lichaam zo goed mogelijk te recupereren van de vorige inspanning en zich voor te bereiden op de volgende sportsessie. De basisprincipes (training, voeding, slaappatroon, rust en mentaal herstel) zijn essentieel voor een optimaal herstel. Naast deze belangrijkste regels bestaan er heel wat (recent ontwikkelde) recovery strategieën die je eventueel aanvullend kan toepassen. Sportkinesist Lander Vansteene vertelt je over de meest gebruikte hersteltechnieken.

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Op vlak van training en voorbereiding hebben we als recreant al grote stappen gezet de afgelopen jaren en doen we het vaak al heel erg goed. We volgen een schema op, ondernemen ook de eerste stappen om onze voeding te verbeteren, investeren in het juiste materiaal, ... Wist je ook dat we na een zware training of wedstrijd enkele zaken kunnen doen waardoor we sneller herstellen? De meerwaarde hiervan is dat je de volgende training of wedstrijd met een frisser gevoel kan aanvatten! Hierdoor kunnen trainingen zich sneller na elkaar opvolgen, of kan je trainen met meer trainingsload.

We zullen vandaag meerdere recovery-strategieën bespreken zodat je een overzicht hebt van wat het mogelijks voor jou kan betekenen. Compressiekousen, compressie-boots, foamroll, fascia-gun, elektrostimulatie, koeling-strategieën en massage komen aan bod. 

Train, eat, sleep, repeat, ... Don’t forget your basics

Om te vermijden dat je meteen naar de lokale sportwinkel holt om al dat nieuwe recovery-materiaal aan te schaffen, moet ik je toch eventjes af je dromerige wolk halen. Alle onderwerpen die we vandaag opsommen zijn ondergeschikt aan de basisprincipes van training en herstel. Ik zet er enkele op een rij zonder er dieper op in te gaan.

Training. Elke trainingsessie aanvatten en afsluiten met respectievelijk een warming-up en cooling down (actieve recuperatie/herstel).

Voeding. In eerste instantie correct hydrateren, dat wil zeggen voldoende drinken voor, tijdens en na inspanning. Alsook de juiste voeding na een inspanning zal je helpen om sneller te recupereren.

Slaappatroon en rust. Een goede slaaphygiëne bevat 8 uur of meer slaap per nacht. Het is bewezen dat je hiermee ook minder kans op blessures hebt. Een vast ritme qua slaap en waak is belangrijk, probeer consistent te zijn in het uur waarop je naar bed gaat, ook in het weekend! Daarnaast is een powernap van 15-20 minuten prima wanneer je er nood aan hebt.

Mentaal herstel. Je fris voelen uit zich niet alleen in fysieke termen, ook in het kopje moet het goed zitten. Sporten zorgt ook voor ons mentaal welzijn. Laten we ook de sociale component niet vergeten wanneer je met je beste vriend(in) gaat sporten!

Op jullie plaatsen... Klaar... START!

Compressiekousen

Van start gaan doen we met onze compressiekousen want deze hebben heel wat voordelen. Ze zijn relatief goedkoop, je hebt ze snel aan (na wat oefenen), en eenmaal je ze hebt aangetrokken moet je zelf niets meer doen.

Ze zorgen voor een betere bloedcirculatie en zijn daarom vooral aanbevolen na intensieve trainingen (zoals weerstandstrainingen en krachttraining). Ook bij de snelle opeenvolging van wedstrijden of trainingen zijn ze aan te raden. Tijdens lange vluchten of autoritten ondersteunen ze opnieuw de bloedcirculatie en kunnen ze zo ook van pas komen. Nog een aangenaam weetje is dat ze meer effect hebben bij recreanten dan bij professionele atleten.

Nog enkele tips om dit hoofdstuk af te sluiten. Belangrijk is dat je de juiste maat kiest, hiervoor moet je onder andere de lengte van je onderbeen en de omtrek van je kuit op voorhand meten. Je ziet veel lopers ze dragen tijdens het sporten, maar je kunt ze ook uitsluitend gebruiken na het sporten, dan doe je ze net na het sporten aan voor twee uur. Doe ze niet bij elke training aan, alleen maar na intensieve trainingen, want de levensduur is beperkt. Dit wil zeggen dat de elasticiteit (de mate van compressie, en dus ook de werking van de sokken) achteruit gaat na veelvuldig gebruik. Kies bij voorkeur voor volledige sokken (van tenen tot net onder de knie). Heb je reeds sokken waar je je goed bij voelt, dan kan je voor “tubes” gaan, deze zit enkel rond de kuitspieren. Gebruik ze niet als je last hebt van het logesyndroom, scheenbeenvliesontsteking of klachten ter hoogte van je achillespees.

Compressiekousen
Je kan ze vinden in allerlei felle kleuren, you hate it or you love it. Wil je liever wat minder opvallen, kies dan voor de zwarte exemplaren.

Mag het iets meer zijn?

Als je de term compressie naar een hoger niveau wil tillen dan zijn compression-boots wellicht de overtreffende trap. Je hebt zowel beenstukken als armstukken. Deze worden opgeblazen in verschillende fases (er zijn verschillende compartimenten) waardoor langzame impulsen van compressie en ontspanning elkaar opvolgen in een sequentie. Een basisregel is dat de compressie altijd vanuit het verste deel van het lichaam wordt opgebouwd, de druk van de “boots” voel je dus eerst in je handen of voeten en dan zo naar de schouder of heup. Je kan de mate van druk makkelijk instellen (bv. 1 tot 7) en een sessie duurt zo’n 20 minuten.

Compressie boots

Let’s rock and (foam)roll

Als tweede herstelstrategie kiezen we wederom voor een tool dat weinig plaats inneemt, makkelijk in gebruik is en weinig impact zal hebben op je budget. Een foamroll gaat trouwens je hele sportcarrière mee. Ze worden gebruikt om de verhardingen in je spieren (spierknopen/triggerpoints) los te rollen. Je hebt ze niet alleen als cilindervormige rollers, maar ook als triggerpoint-ball, of als duo-ball (bijvoorbeeld voor de rug). Voor de liefhebbers van gadgets kan je er ook reeds kopen met ingebouwde vibratie. De trillingen versterken het effect van het losmaken. Eerder verscheen er al een artikel op gezondsporten.be over foam rollen, daarom gaan we er hier niet verder op in. De link naar het artikel kan je onderaan terugvinden.

Foamroll
In alle vormen en formaten beschikbaar, de foam roll, foam ball, foam duo ball

De opmars van de fascia-guns

Afgelopen jaren waren ze een echte hype, momenteel is de storm wat gaan liggen. Desalniettemin worden ze nog vaak gebruikt door sporters en kinesisten, we hebben het over de fascia-guns (soms ook wel massage-gun genaamd). Er is een grote verscheidenheid aan merken, modellen en kwaliteit. In de beginjaren vertrouwde ik alleen maar de gereputeerde merken (met als nadeel de hogere kostprijs). Inmiddels hebben alle grote merken ook kleine, handige modellen in het assortiment ruim onder de 200 euro.

Je hebt verschillende kopstukken dat je op het pistool kan plaatsen, afhankelijk van het effect. Een vlakkere kop zal een algemener “massage-effect” geven, een puntig kopstuk zal eerder op de verhardingen werken, een 2-koppig kopstuk is bijvoorbeeld meer voor de rugspieren aan weerszijden van de wervelkolom.

Het is een goede mix van zelf-massage en triggerpunten-therapie. Je kan het 's avonds in de zetel makkelijk uitvoeren, het vraagt ongeveer 10 minuten van je tijd.

Fascia guns_1    Fascia guns_2
Foto 1: Heel wat verschillende kopstukken, elk met hun eigen functie/effect.
Foto 2: de nieuwe compacte madellen nemen weinig plaats in en liggen prettig in de hand.

Elektrostimulatie 2.0

De spierstimulatoren hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt. Sinds ze zeer licht en compact zijn (of gewoon helemaal wireless) zie je ze terug vaker bij sporters en kine-praktijken. Je hoeft niet meer passief in de zetel te liggen met je elektroden op je lichaam die verbonden zijn via tal van kabeltjes. De elektroden werken draadloos, of je plaatst het lichtgewicht toestelletje rechtstreeks op de elektrode. Zo kan je ze zelf op een actieve manier gebruiken. Er is een breed gamma van programma’s beschikbaar, waaronder ook een recovery-programma (soms heet dit herstel of recuperatie). Als je het liever wat actiever hebt dan kan je ook oefeningen uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan een squat-beweging) terwijl de elektroden bevestigd zijn op je spieren. Zo krijg je nog meer actiepotentiaal gestuurd naar je spieren, wat zorgt voor een grotere contractie. Door de compactere toestellen zijn de prijzen van de goedkopere en mid-range modellen afgelopen jaren eerder gedaald.

Elektrostimulatie_1Elektrostimulatie

Voorbeeld van een wireless model; bij de 2e foto is het toestel op de elektrode gekleefd en kan je dit bedienen met de app.

Wanneer je de term cooling down letterlijk neemt

Bij de koelingsstrategieën maak ik een onderscheid tussen koelvesten, ijsbaden en cryotherapie. Koelvesten (cool vests) en ijsslurry’s worden gebruikt voorafgaand aan een duurinspanning in warme temperaturen om op voorhand al pre-cooling te krijgen. Het zorgt ervoor dat je kern-lichaamstemperatuur voldoende laag blijft voor je inspanning. Na inspanning zie je ze in de praktijk niet zo vaak als recovery, daarom bespreken we dit gebruik hier niet verder.

Ijsbaden, of cold water immersion (onderdompeling in koud water) is al vele jaren in gebruik bij topsporters. Soms in een klein opblaasbaar zwembadje gevuld met ijsblokken. Er bestaan natuurlijk ook dergelijke systemen met een filtersysteem die zeer koud water circuleert.

De ideale temperatuur van het water bevindt zich tussen 10-15°C, en de ideale tijdsduur is 10-15 minuten. Afhankelijk van je leeftijd, je ervaring met ijsbaden en je vetreserve kan je dus zeer veel variëren. Zo kan je zeggen dat een jonge onervaren atleet eerder 10 minuten op 15°C alleen met de benen in het ijsbad zal zitten. Daarentegen zal een doorwinterd atleet 15 minuten aan 10°C met alleen het hoofd boven blijven zitten.

De effecten zijn dat je gevoel van spierpijn daalt en de ontstekingsreactie in je lichaam na een inspanning zal ook afnemen. Het is ideaal in een periode waarin je aan het overtrainen bent (dus bij zware trainingen) en bij meerdaagse wedstrijddagen. Je doet het beter niet na een krachttraining want het heeft impact op onze satellietcellen (voor de kenners onder ons).

Ijsbaden

In de praktijk is het niet altijd evident om een ijsbad te gebruiken. Op buitenlandse wedstrijden heb ik al meermaals de lokale supermarkten geplunderd waarmee ik bedoel dat ik al hun ijsblokken in de diepvriesafdeling opkocht. Het hotel waar je verblijft kan/wil soms zulke grote hoeveelheden niet aanleveren. Kleine anekdote, enkele jaren geleden, tijdens een wereldbeker wielrennen in Italië gingen we meermaals naar de lokale discotheek om er hun ijs op te kopen voor een zacht prijsje. Lang blijven deden we als staf natuurlijk niet.

Cryotherapy

Spectaculair is het zeker. De metalen kokers waar je met je lichaam in -110 tot -160°C inzit. Cryotherapie werkt via stikstof, of op elektriciteit en je lichaam kan dit aan omdat het gaat over droge koude lucht. De kostprijs is hoger (betaling per sessie) en de plaatsen waar ze het aanbieden zijn nog eerder gering. 3 a 4 minuten is vaak voldoende voor 1 sessie.

Cryotherapy

Last but not least, de sportmassage

Recreanten vinden steeds vaker de weg naar de sportmasseur, sportverzorger of sportkine. Vaak willen ze 1 a 2 dagen voor een wedstrijd nog eens losgemaakt worden. Meer en meer komen ze ook na hun wedstrijd op de tafel liggen als recovery.

De lokale bloedcirculatie van de gemasseerde spieren gaat erop vooruit alsook komen er stoffen vrij die zorgen voor zowel spierontspanning als algemene relaxatie. Vaak wordt de sessie nog aangevuld met bijvoorbeeld dry needling, stretching, manuele triggerpunten, kinesiotape, cupping, fascia, ... afhankelijk van de skills van je masseur.

Laten we hierbij ook het mentale aspect niet vergeten. Je hebt een vertrouwensband met die persoon en in een ontspannen setting voel je je ook vrij om te ventileren over hoe je wedstrijd verlopen is. Mens sana in corpore sano.

Klik hier voor een overzicht van de meest gebruikte recovery strategieën (pdf).

 

Lees meer op Gezond Sporten over de ‘de basis van trainen’:

Correct trainen (waaronder cooling down, als herstelmethode):

Hydratatie en voeding na een inspanning (belangrijk voor je herstel!):

Lees meer op gezondsporten over foam rollen in dit uitgebreidere artikel:

Stretchen als herstel kwam vandaag niet aan bod omdat er reeds een artikel verscheen op gezondsporten waarbij enkele tips staan voor stretchen na een inspanning. Lees meer op gezondsporten over stretchen in dit uitgebreidere artikel:

Vind een expert

 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Justine Stevens

 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederic Brillouet

 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Peter Plessers

 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Depreitere

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Joris De Win

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Schiltz

 • Johan Docx

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Trees Dooms

 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Sander Bomans

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bruno D'Hulster

 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karel Pardaens

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Luc De Pelecijn

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Luk Buyse

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Simon Horckmans

 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Sluiten