Sneller herstellen na training of wedstrijd

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Blog Blessurepreventie Blessurepreventie Sportmedisch

Goed herstellen na een training of wedstrijd is voor sporters van groot belang. Het helpt je lichaam zo goed mogelijk te recupereren van de vorige inspanning en zich voor te bereiden op de volgende sportsessie. De basisprincipes (training, voeding, slaappatroon, rust en mentaal herstel) zijn essentieel voor een optimaal herstel. Naast deze belangrijkste regels bestaan er heel wat (recent ontwikkelde) recovery strategieën die je eventueel aanvullend kan toepassen. Sportkinesist Lander Vansteene vertelt je over de meest gebruikte hersteltechnieken.

Sneller herstellen na training of wedstrijd

Op vlak van training en voorbereiding hebben we als recreant al grote stappen gezet de afgelopen jaren en doen we het vaak al heel erg goed. We volgen een schema op, ondernemen ook de eerste stappen om onze voeding te verbeteren, investeren in het juiste materiaal, ... Wist je ook dat we na een zware training of wedstrijd enkele zaken kunnen doen waardoor we sneller herstellen? De meerwaarde hiervan is dat je de volgende training of wedstrijd met een frisser gevoel kan aanvatten! Hierdoor kunnen trainingen zich sneller na elkaar opvolgen, of kan je trainen met meer trainingsload.

We zullen vandaag meerdere recovery-strategieën bespreken zodat je een overzicht hebt van wat het mogelijks voor jou kan betekenen. Compressiekousen, compressie-boots, foamroll, fascia-gun, elektrostimulatie, koeling-strategieën en massage komen aan bod. 

Train, eat, sleep, repeat, ... Don’t forget your basics

Om te vermijden dat je meteen naar de lokale sportwinkel holt om al dat nieuwe recovery-materiaal aan te schaffen, moet ik je toch eventjes af je dromerige wolk halen. Alle onderwerpen die we vandaag opsommen zijn ondergeschikt aan de basisprincipes van training en herstel. Ik zet er enkele op een rij zonder er dieper op in te gaan.

Training. Elke trainingsessie aanvatten en afsluiten met respectievelijk een warming-up en cooling down (actieve recuperatie/herstel).

Voeding. In eerste instantie correct hydrateren, dat wil zeggen voldoende drinken voor, tijdens en na inspanning. Alsook de juiste voeding na een inspanning zal je helpen om sneller te recupereren.

Slaappatroon en rust. Een goede slaaphygiëne bevat 8 uur of meer slaap per nacht. Het is bewezen dat je hiermee ook minder kans op blessures hebt. Een vast ritme qua slaap en waak is belangrijk, probeer consistent te zijn in het uur waarop je naar bed gaat, ook in het weekend! Daarnaast is een powernap van 15-20 minuten prima wanneer je er nood aan hebt.

Mentaal herstel. Je fris voelen uit zich niet alleen in fysieke termen, ook in het kopje moet het goed zitten. Sporten zorgt ook voor ons mentaal welzijn. Laten we ook de sociale component niet vergeten wanneer je met je beste vriend(in) gaat sporten!

Op jullie plaatsen... Klaar... START!

Compressiekousen

Van start gaan doen we met onze compressiekousen want deze hebben heel wat voordelen. Ze zijn relatief goedkoop, je hebt ze snel aan (na wat oefenen), en eenmaal je ze hebt aangetrokken moet je zelf niets meer doen.

Ze zorgen voor een betere bloedcirculatie en zijn daarom vooral aanbevolen na intensieve trainingen (zoals weerstandstrainingen en krachttraining). Ook bij de snelle opeenvolging van wedstrijden of trainingen zijn ze aan te raden. Tijdens lange vluchten of autoritten ondersteunen ze opnieuw de bloedcirculatie en kunnen ze zo ook van pas komen. Nog een aangenaam weetje is dat ze meer effect hebben bij recreanten dan bij professionele atleten.

Nog enkele tips om dit hoofdstuk af te sluiten. Belangrijk is dat je de juiste maat kiest, hiervoor moet je onder andere de lengte van je onderbeen en de omtrek van je kuit op voorhand meten. Je ziet veel lopers ze dragen tijdens het sporten, maar je kunt ze ook uitsluitend gebruiken na het sporten, dan doe je ze net na het sporten aan voor twee uur. Doe ze niet bij elke training aan, alleen maar na intensieve trainingen, want de levensduur is beperkt. Dit wil zeggen dat de elasticiteit (de mate van compressie, en dus ook de werking van de sokken) achteruit gaat na veelvuldig gebruik. Kies bij voorkeur voor volledige sokken (van tenen tot net onder de knie). Heb je reeds sokken waar je je goed bij voelt, dan kan je voor “tubes” gaan, deze zit enkel rond de kuitspieren. Gebruik ze niet als je last hebt van het logesyndroom, scheenbeenvliesontsteking of klachten ter hoogte van je achillespees.

Compressiekousen
Je kan ze vinden in allerlei felle kleuren, you hate it or you love it. Wil je liever wat minder opvallen, kies dan voor de zwarte exemplaren.

Mag het iets meer zijn?

Als je de term compressie naar een hoger niveau wil tillen dan zijn compression-boots wellicht de overtreffende trap. Je hebt zowel beenstukken als armstukken. Deze worden opgeblazen in verschillende fases (er zijn verschillende compartimenten) waardoor langzame impulsen van compressie en ontspanning elkaar opvolgen in een sequentie. Een basisregel is dat de compressie altijd vanuit het verste deel van het lichaam wordt opgebouwd, de druk van de “boots” voel je dus eerst in je handen of voeten en dan zo naar de schouder of heup. Je kan de mate van druk makkelijk instellen (bv. 1 tot 7) en een sessie duurt zo’n 20 minuten.

Compressie boots

Let’s rock and (foam)roll

Als tweede herstelstrategie kiezen we wederom voor een tool dat weinig plaats inneemt, makkelijk in gebruik is en weinig impact zal hebben op je budget. Een foamroll gaat trouwens je hele sportcarrière mee. Ze worden gebruikt om de verhardingen in je spieren (spierknopen/triggerpoints) los te rollen. Je hebt ze niet alleen als cilindervormige rollers, maar ook als triggerpoint-ball, of als duo-ball (bijvoorbeeld voor de rug). Voor de liefhebbers van gadgets kan je er ook reeds kopen met ingebouwde vibratie. De trillingen versterken het effect van het losmaken. Eerder verscheen er al een artikel op gezondsporten.be over foam rollen, daarom gaan we er hier niet verder op in. De link naar het artikel kan je onderaan terugvinden.

Foamroll
In alle vormen en formaten beschikbaar, de foam roll, foam ball, foam duo ball

De opmars van de fascia-guns

Afgelopen jaren waren ze een echte hype, momenteel is de storm wat gaan liggen. Desalniettemin worden ze nog vaak gebruikt door sporters en kinesisten, we hebben het over de fascia-guns (soms ook wel massage-gun genaamd). Er is een grote verscheidenheid aan merken, modellen en kwaliteit. In de beginjaren vertrouwde ik alleen maar de gereputeerde merken (met als nadeel de hogere kostprijs). Inmiddels hebben alle grote merken ook kleine, handige modellen in het assortiment ruim onder de 200 euro.

Je hebt verschillende kopstukken dat je op het pistool kan plaatsen, afhankelijk van het effect. Een vlakkere kop zal een algemener “massage-effect” geven, een puntig kopstuk zal eerder op de verhardingen werken, een 2-koppig kopstuk is bijvoorbeeld meer voor de rugspieren aan weerszijden van de wervelkolom.

Het is een goede mix van zelf-massage en triggerpunten-therapie. Je kan het 's avonds in de zetel makkelijk uitvoeren, het vraagt ongeveer 10 minuten van je tijd.

Fascia guns_1    Fascia guns_2
Foto 1: Heel wat verschillende kopstukken, elk met hun eigen functie/effect.
Foto 2: de nieuwe compacte madellen nemen weinig plaats in en liggen prettig in de hand.

Elektrostimulatie 2.0

De spierstimulatoren hebben een grote sprong voorwaarts gemaakt. Sinds ze zeer licht en compact zijn (of gewoon helemaal wireless) zie je ze terug vaker bij sporters en kine-praktijken. Je hoeft niet meer passief in de zetel te liggen met je elektroden op je lichaam die verbonden zijn via tal van kabeltjes. De elektroden werken draadloos, of je plaatst het lichtgewicht toestelletje rechtstreeks op de elektrode. Zo kan je ze zelf op een actieve manier gebruiken. Er is een breed gamma van programma’s beschikbaar, waaronder ook een recovery-programma (soms heet dit herstel of recuperatie). Als je het liever wat actiever hebt dan kan je ook oefeningen uitvoeren (denk bijvoorbeeld aan een squat-beweging) terwijl de elektroden bevestigd zijn op je spieren. Zo krijg je nog meer actiepotentiaal gestuurd naar je spieren, wat zorgt voor een grotere contractie. Door de compactere toestellen zijn de prijzen van de goedkopere en mid-range modellen afgelopen jaren eerder gedaald.

Elektrostimulatie_1Elektrostimulatie

Voorbeeld van een wireless model; bij de 2e foto is het toestel op de elektrode gekleefd en kan je dit bedienen met de app.

Wanneer je de term cooling down letterlijk neemt

Bij de koelingsstrategieën maak ik een onderscheid tussen koelvesten, ijsbaden en cryotherapie. Koelvesten (cool vests) en ijsslurry’s worden gebruikt voorafgaand aan een duurinspanning in warme temperaturen om op voorhand al pre-cooling te krijgen. Het zorgt ervoor dat je kern-lichaamstemperatuur voldoende laag blijft voor je inspanning. Na inspanning zie je ze in de praktijk niet zo vaak als recovery, daarom bespreken we dit gebruik hier niet verder.

Ijsbaden, of cold water immersion (onderdompeling in koud water) is al vele jaren in gebruik bij topsporters. Soms in een klein opblaasbaar zwembadje gevuld met ijsblokken. Er bestaan natuurlijk ook dergelijke systemen met een filtersysteem die zeer koud water circuleert.

De ideale temperatuur van het water bevindt zich tussen 10-15°C, en de ideale tijdsduur is 10-15 minuten. Afhankelijk van je leeftijd, je ervaring met ijsbaden en je vetreserve kan je dus zeer veel variëren. Zo kan je zeggen dat een jonge onervaren atleet eerder 10 minuten op 15°C alleen met de benen in het ijsbad zal zitten. Daarentegen zal een doorwinterd atleet 15 minuten aan 10°C met alleen het hoofd boven blijven zitten.

De effecten zijn dat je gevoel van spierpijn daalt en de ontstekingsreactie in je lichaam na een inspanning zal ook afnemen. Het is ideaal in een periode waarin je aan het overtrainen bent (dus bij zware trainingen) en bij meerdaagse wedstrijddagen. Je doet het beter niet na een krachttraining want het heeft impact op onze satellietcellen (voor de kenners onder ons).

Ijsbaden

In de praktijk is het niet altijd evident om een ijsbad te gebruiken. Op buitenlandse wedstrijden heb ik al meermaals de lokale supermarkten geplunderd waarmee ik bedoel dat ik al hun ijsblokken in de diepvriesafdeling opkocht. Het hotel waar je verblijft kan/wil soms zulke grote hoeveelheden niet aanleveren. Kleine anekdote, enkele jaren geleden, tijdens een wereldbeker wielrennen in Italië gingen we meermaals naar de lokale discotheek om er hun ijs op te kopen voor een zacht prijsje. Lang blijven deden we als staf natuurlijk niet.

Cryotherapy

Spectaculair is het zeker. De metalen kokers waar je met je lichaam in -110 tot -160°C inzit. Cryotherapie werkt via stikstof, of op elektriciteit en je lichaam kan dit aan omdat het gaat over droge koude lucht. De kostprijs is hoger (betaling per sessie) en de plaatsen waar ze het aanbieden zijn nog eerder gering. 3 a 4 minuten is vaak voldoende voor 1 sessie.

Cryotherapy

Last but not least, de sportmassage

Recreanten vinden steeds vaker de weg naar de sportmasseur, sportverzorger of sportkine. Vaak willen ze 1 a 2 dagen voor een wedstrijd nog eens losgemaakt worden. Meer en meer komen ze ook na hun wedstrijd op de tafel liggen als recovery.

De lokale bloedcirculatie van de gemasseerde spieren gaat erop vooruit alsook komen er stoffen vrij die zorgen voor zowel spierontspanning als algemene relaxatie. Vaak wordt de sessie nog aangevuld met bijvoorbeeld dry needling, stretching, manuele triggerpunten, kinesiotape, cupping, fascia, ... afhankelijk van de skills van je masseur.

Laten we hierbij ook het mentale aspect niet vergeten. Je hebt een vertrouwensband met die persoon en in een ontspannen setting voel je je ook vrij om te ventileren over hoe je wedstrijd verlopen is. Mens sana in corpore sano.

Klik hier voor een overzicht van de meest gebruikte recovery strategieën (pdf).

 

Lees meer op Gezond Sporten over de ‘de basis van trainen’:

Correct trainen (waaronder cooling down, als herstelmethode):

Hydratatie en voeding na een inspanning (belangrijk voor je herstel!):

Lees meer op gezondsporten over foam rollen in dit uitgebreidere artikel:

Stretchen als herstel kwam vandaag niet aan bod omdat er reeds een artikel verscheen op gezondsporten waarbij enkele tips staan voor stretchen na een inspanning. Lees meer op gezondsporten over stretchen in dit uitgebreidere artikel:

Vind een expert

  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Peter Plessers

  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • BVBA Samcon

  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • An Konings

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Trees Dooms

  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jempi Wilssens

  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Marc Schiltz

  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Johan Roeykens

  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Erik Van Lierde

  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
Non-contact VKBletsels bij vrouwelijke atleten_4

Non-contact voorstekruisbandletsels bij vrouwelijke atleten: feit of fabel?

Sporter Blog Voetbal Blessurepreventie Sportmedisch Blessurepreventie
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten