Sporten tijdens de Ramadan

Sporten tijdens de Ramadan

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding Gezond Sporten Gezond Sporten Training Voeding en eetgedrag

Sporten en vasten, is dat wel een goed idee? Tijdens de Ramadan vasten veel moslims wat wil zeggen dat zij van zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten, drinken, roken of vrijen. Hoe combineer je de Ramadan met sporten? 

Wat is de Ramadan? 

De Ramadan is een jaarlijkse periode van vasten voor moslims en vindt plaats tijdens de negende maand van de Islamitische kalender. Omdat de Islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel, is één Islamitisch jaar 11 dagen korter in vergelijking met deze van het zonnejaar. Hierdoor verschuift de begin- en einddatum elk jaar met 11 dagen wat ook betekent dat de Ramadan in alle mogelijke seizoenen kan plaatsvinden.  

De Ramadan staat voor bezinning, opoffering, verbroedering en het reinigen van lichaam en ziel en is één van de vijf basisplichten die elke moslim dient na te komen. Tijdens de Ramadan mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Hoewel de Ramadan niet verplicht is voor elke moslim (zieken, diabetespatiënten, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, jonge kinderen, reizigers) en de periode van vasten eventueel op een later tijdstip ingehaald kan worden of men aan hun religieuze plicht kan voldoen door te geven aan de armen, kiezen heel wat moslims er toch voor om hun basisplicht na te leven in de Ramadan maand. 

Kan je sporten tijdens de Ramadan? 

Het spreekt voor zich dat de invloed van het vasten (niet eten en drinken) tussen zonsopgang en zonsondergang varieert naargelang de periode dat de Ramadan plaats vindt (lange of korte dag) alsook de klimatologische omstandigheden (temperatuur en vochtigheid) waarin men dient te sporten. 

Tot op heden zijn er te weinig kwalitatieve onderzoeken beschikbaar om gefundeerde conclusies te trekken inzake de invloed van Ramadan op sportprestaties. De resultaten die er zijn, lijken eerder te wijzen op een negatieve invloed op sportprestaties en een verhoogd risico op sportblessures. Deze zijn echter voor discussie vatbaar gezien de vele beïnvloedende factoren zoals de duur van de inspanning, de intensiteit van de inspanning, klimatologische omstandigheden, mate van recuperatie, slaapkwaliteit, …  


Wanneer je vast, heb je mogelijks minder energie beschikbaar tijdens het sporten en vergroot je de kans op een blessure ten gevolge van een minder goede conditie, fitheid en concentratie. In warme omstandigheden en in geval van langere dagen is de impact van vasten het grootst maar sporten is zeker mogelijk!

 

Hoe Gezond Sporten tijden de Ramadan? 

Om gezonde sportprestaties te leveren en blessures te vermijden moet de belasting die we aan het lichaam vragen binnen de grenzen van het mogelijke liggen; de belastbaarheid fysiek én mentaal. We spreken over de belasting-belastbaarheid balans. In het geval van de Ramadan zal het vasten een invloed hebben op de belastbaarheid van de sporter, het is dan ook raadzaam om de belasting of de sportactiviteiten indien mogelijk hierop af te stemmen. 

Balans Belasting Belastbaarheid  Curve Belasting Belastbaarheid

 • Voedingsadviezen

Tijdens de Ramadan wordt eten een sociale aangelegenheid, veelal met een uitgebreid buffet die meer zoetigheid en vettere maaltijden in de aanbieding heeft. Ook de hoeveelheid van eten wordt beïnvloed door het vasten, het aanbod en het sociale gebeuren. Probeer gedurende de Ramadan hetzelfde te eten als normaal in termen van hoeveelheid en samenstelling. 

In functie van sporten bevelen we het volgende aan: 

  • Ten gevolge van het vasten gedurende de dag, al dan niet in combinatie met sporten, is je energievoorraad geslonken. Eet daarom ’s avonds koolhydraatrijk om je energievoorraad (= de glycogeenvoorraad in de lever en spieren) terug op peil te brengen.

  • Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groei, opbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lichaam maar ze dragen wel bij tot het herstel na sportactiviteiten, vandaar het advies om eiwitten te includeren in de eerste maaltijd na het sporten.  

  • Eet ’s morgens ‘gezonde’ vetten en ‘trage’ koolhydraten. Het eten van onverzadigde vetzuren en meervoudige koolhydraten - je lichaam doet er langer over om de energie uit deze voedingstoffen vrij te maken - zorgt voor een trage maar langere energievoorziening alsook heb je minder snel een honger gevoel.

  • Neem kleine happen en kauw goed. Zo krijg je geen buikpijn en zorg je ervoor dat wat je eet goed wordt opgenomen door je lichaam. 

  • Drink voldoende in de toegestane periode: drink 1 tot 1,5 liter per dag, verdeeld over meerdere momenten (drink niet te veel per keer). Een gezond menselijk lichaam is niet in staat om een ‘vochtreserve’ aan te leggen maar start bij voorkeur het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. Drink eventueel een sportdrank (aan het begin en het einde van het vasten) met toegevoegd zout, zo houdt het lichaam vocht beter vast.

 

Let goed op wat je eet, op de momenten dat het mag

  

 • Trainingsadviezen

Enerzijds zal het tijdstip van een training invloed hebben op de sportprestaties en de recuperatie van de sporter:  

  • Trainen aan het begin van de dag heeft als voordeel dat de sporter over voldoende energie en vocht beschikt om de sportprestaties te leveren maar deze na afloop van de sportactiviteit niet kan aanvullen, wat het herstel na een fysieke inspanning gaat belemmeren. Eventueel kan de sporter zich de rest van de dag niet fit en vermoeid voelen, al dan niet met concentratieproblemen.
  • Trainen aan het einde van de dag geniet de voorkeur van velen aangezien er na afloop opnieuw gegeten en gedronken kan worden en op die manier een optimaal herstel gegarandeerd kan worden. 

 
Voorzie de nodige flexibiliteit binnen het trainingsschema, indien mogelijk:

  • Aangezien het niet steeds mogelijk is om het trainingsmoment aan te passen, is het belangrijk om het gevoel van fitheid en vermoeidheid bij de sporter in kwestie in kaart te brengen. Om de balans belasting-belastbaarheid in evenwicht te houden zijn individuele aanpassingen op maat van de sporter aangewezen indien hij of zij aangeeft te maken te hebben met een energietekort. 

  • Omwille van de beperkte mogelijkheden om energie en vocht aan te vullen na een sportactiviteit die plaatst vindt gedurende de dag, is het trainen van de basisuithouding meer aangewezen in vergelijking met krachttrainingen en explosieve uithouding. 


Tot nu toe werd frequent gerefereerd naar een optimaal herstel vanuit een voedingsaspect, een voor de hand liggende invalshoek wanneer vasten het centrale onderwerp is. Maar een optimaal herstel is afhankelijk van meerdere factoren: intensiteit van de training, tijd tussen twee opeenvolgende trainingsprikkels, slaapkwaliteit, … 

  • Omdat moslims tijdens de vastenperiode enkel tussen zonsondergang en zonsopgang mogen eten en drinken, is de kans groot dat het bioritme en slaapritme tijdelijk verstoord zal worden. In welke mate een sporter hier negatieve invloed van zal ondervinden is afhankelijk van het seizoen waarin de Ramadan plaats vindt, de compensatiemogelijkheden overdag van de sporter (kan er gerust worden, een dutje gedaan worden) en opeenvolging van een slechte nachtrust (naar het einde van de Ramadan toe, is de kans op een slaaptekort groter). 

 

Sommige sporters willen even intensief trainen als normaal. Zij moeten extra op gezonde voeding en voldoende slaap letten

  

De vochtbalans als belangrijk aandachtspunt

Door te sporten stijgt de lichaamstemperatuur en om oververhitting tegen te gaan, zal je lichaam vocht afgeven via de ademhaling en de huid (je zweet). Afhankelijk van de warmte én je trainingsactiviteiten kan het vochtverlies behoorlijk oplopen, wanneer je het vochtverlies niet kan compenseren met een vochtinname, zal het lichaam uitdrogen of dehydrateren

Dehydratatie heeft een negatieve invloed op de sportieve prestaties en verhoogt het risico op een blessure: je motorische controle verslechtert, je reactiesnelheid neemt af en je bent minder goed in staat juiste beslissingen te nemen. De nadelige gevolgen van uitdroging kunnen al beginnen bij een mild vochttekort van slechts twee procent van je lichaamsgewicht

  • Pas indien mogelijk je trainingsschema aan, in functie van de weersomstandigheden. Vermijd activiteiten in warme omstandigheden gezien het vochtverlies in dat geval nog groter is.

  • Start het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. De kleur van je urine is een goede indicatie van je vochtbalans. Hoe donkerder deze is, hoe meer uitgedroogd je bent en hoe meer je moet drinken. 

Drinken als je sport

  • Beëindig het vasten met het drinken van een isotone sportdrank indien je veel getranspireerd hebt gedurende de dag. Door het drinken van een isotone sportdrank zullen ook belangrijke mineralen en zouten aangevuld worden.

  • Drink meerdere, kleine hoeveelheden (150 – 250ml). Het menselijk lichaam kan de vochtbalans niet herstellen door het aanvullen in grote hoeveelheden, een deel gaat dan verloren via het spijsverteringsstelsel en heeft een negatieve invloed op je eetlust, wat ook niet wenselijk is. 

  • Wil je de mate van dehydratatie in kaart brengen? Je lichaamsgewicht en de mate waarin het kan variëren tussen twee metingen, is een goede maat van dehydratatie. Weeg jezelf bij zonsopgang en zonsondergang. Wat je minder weegt ben je overdag, al dan niet tijdens het sporten, door je ademhaling en zweet kwijtgespeeld en is gelijk aan je gewichtsverlies. Dit mag maximaal 2% van je totale lichaamsgewicht bedragen en ligt idealiter tussen de 0 en 1%.

Kort samengevat is het belangrijk om je trainingen, maaltijden, vochtbalans en slaap af te stemmen op de (weers)omstandigheden en indien mogelijk om per training het beste tijdstip van de dag te kiezen. Op die manier kun je zo optimaal mogelijk presteren en herstellen!

Heb je als sporter resterende vragen rond voeding en vasten? De sportdiëtist kan jou adviseren en begeleiden! Via 'vind een expert' op onze website kan je snel en gemakkelijk een sportdiëtist in jouw buurt opzoeken. 

Vind een expert

 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Peter Plessers

 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Schiltz

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • BVBA Samcon

 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Sluiten