Sporten tijdens de Ramadan

Sporten tijdens de Ramadan

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding en eetgedrag Gezond Sporten Training Voeding Gezond Sporten

Sporten en vasten, is dat wel een goed idee? Tijdens de Ramadan vasten veel moslims wat wil zeggen dat zij van zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten, drinken, roken of vrijen. Hoe combineer je de Ramadan met sporten? 

Wat is de Ramadan? 

De Ramadan is een jaarlijkse periode van vasten voor moslims en vindt plaats tijdens de negende maand van de Islamitische kalender. Omdat de Islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel, is één Islamitisch jaar 11 dagen korter in vergelijking met deze van het zonnejaar. Hierdoor verschuift de begin- en einddatum elk jaar met 11 dagen wat ook betekent dat de Ramadan in alle mogelijke seizoenen kan plaatsvinden.  

De Ramadan staat voor bezinning, opoffering, verbroedering en het reinigen van lichaam en ziel en is één van de vijf basisplichten die elke moslim dient na te komen. Tijdens de Ramadan mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Hoewel de Ramadan niet verplicht is voor elke moslim (zieken, diabetespatiënten, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, jonge kinderen, reizigers) en de periode van vasten eventueel op een later tijdstip ingehaald kan worden of men aan hun religieuze plicht kan voldoen door te geven aan de armen, kiezen heel wat moslims er toch voor om hun basisplicht na te leven in de Ramadan maand. 

Kan je sporten tijdens de Ramadan? 

Het spreekt voor zich dat de invloed van het vasten (niet eten en drinken) tussen zonsopgang en zonsondergang varieert naargelang de periode dat de Ramadan plaats vindt (lange of korte dag) alsook de klimatologische omstandigheden (temperatuur en vochtigheid) waarin men dient te sporten. 

Tot op heden zijn er te weinig kwalitatieve onderzoeken beschikbaar om gefundeerde conclusies te trekken inzake de invloed van Ramadan op sportprestaties. De resultaten die er zijn, lijken eerder te wijzen op een negatieve invloed op sportprestaties en een verhoogd risico op sportblessures. Deze zijn echter voor discussie vatbaar gezien de vele beïnvloedende factoren zoals de duur van de inspanning, de intensiteit van de inspanning, klimatologische omstandigheden, mate van recuperatie, slaapkwaliteit, …  


Wanneer je vast, heb je mogelijks minder energie beschikbaar tijdens het sporten en vergroot je de kans op een blessure ten gevolge van een minder goede conditie, fitheid en concentratie. In warme omstandigheden en in geval van langere dagen is de impact van vasten het grootst maar sporten is zeker mogelijk!

 

Hoe Gezond Sporten tijden de Ramadan? 

Om gezonde sportprestaties te leveren en blessures te vermijden moet de belasting die we aan het lichaam vragen binnen de grenzen van het mogelijke liggen; de belastbaarheid fysiek én mentaal. We spreken over de belasting-belastbaarheid balans. In het geval van de Ramadan zal het vasten een invloed hebben op de belastbaarheid van de sporter, het is dan ook raadzaam om de belasting of de sportactiviteiten indien mogelijk hierop af te stemmen. 

Balans Belasting Belastbaarheid  Curve Belasting Belastbaarheid

 • Voedingsadviezen

Tijdens de Ramadan wordt eten een sociale aangelegenheid, veelal met een uitgebreid buffet die meer zoetigheid en vettere maaltijden in de aanbieding heeft. Ook de hoeveelheid van eten wordt beïnvloed door het vasten, het aanbod en het sociale gebeuren. Probeer gedurende de Ramadan hetzelfde te eten als normaal in termen van hoeveelheid en samenstelling. 

In functie van sporten bevelen we het volgende aan: 

  • Ten gevolge van het vasten gedurende de dag, al dan niet in combinatie met sporten, is je energievoorraad geslonken. Eet daarom ’s avonds koolhydraatrijk om je energievoorraad (= de glycogeenvoorraad in de lever en spieren) terug op peil te brengen.

  • Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groei, opbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lichaam maar ze dragen wel bij tot het herstel na sportactiviteiten, vandaar het advies om eiwitten te includeren in de eerste maaltijd na het sporten.  

  • Eet ’s morgens ‘gezonde’ vetten en ‘trage’ koolhydraten. Het eten van onverzadigde vetzuren en meervoudige koolhydraten - je lichaam doet er langer over om de energie uit deze voedingstoffen vrij te maken - zorgt voor een trage maar langere energievoorziening alsook heb je minder snel een honger gevoel.

  • Neem kleine happen en kauw goed. Zo krijg je geen buikpijn en zorg je ervoor dat wat je eet goed wordt opgenomen door je lichaam. 

  • Drink voldoende in de toegestane periode: drink 1 tot 1,5 liter per dag, verdeeld over meerdere momenten (drink niet te veel per keer). Een gezond menselijk lichaam is niet in staat om een ‘vochtreserve’ aan te leggen maar start bij voorkeur het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. Drink eventueel een sportdrank (aan het begin en het einde van het vasten) met toegevoegd zout, zo houdt het lichaam vocht beter vast.

 

Let goed op wat je eet, op de momenten dat het mag

  

 • Trainingsadviezen

Enerzijds zal het tijdstip van een training invloed hebben op de sportprestaties en de recuperatie van de sporter:  

  • Trainen aan het begin van de dag heeft als voordeel dat de sporter over voldoende energie en vocht beschikt om de sportprestaties te leveren maar deze na afloop van de sportactiviteit niet kan aanvullen, wat het herstel na een fysieke inspanning gaat belemmeren. Eventueel kan de sporter zich de rest van de dag niet fit en vermoeid voelen, al dan niet met concentratieproblemen.
  • Trainen aan het einde van de dag geniet de voorkeur van velen aangezien er na afloop opnieuw gegeten en gedronken kan worden en op die manier een optimaal herstel gegarandeerd kan worden. 

 
Voorzie de nodige flexibiliteit binnen het trainingsschema, indien mogelijk:

  • Aangezien het niet steeds mogelijk is om het trainingsmoment aan te passen, is het belangrijk om het gevoel van fitheid en vermoeidheid bij de sporter in kwestie in kaart te brengen. Om de balans belasting-belastbaarheid in evenwicht te houden zijn individuele aanpassingen op maat van de sporter aangewezen indien hij of zij aangeeft te maken te hebben met een energietekort. 

  • Omwille van de beperkte mogelijkheden om energie en vocht aan te vullen na een sportactiviteit die plaatst vindt gedurende de dag, is het trainen van de basisuithouding meer aangewezen in vergelijking met krachttrainingen en explosieve uithouding. 


Tot nu toe werd frequent gerefereerd naar een optimaal herstel vanuit een voedingsaspect, een voor de hand liggende invalshoek wanneer vasten het centrale onderwerp is. Maar een optimaal herstel is afhankelijk van meerdere factoren: intensiteit van de training, tijd tussen twee opeenvolgende trainingsprikkels, slaapkwaliteit, … 

  • Omdat moslims tijdens de vastenperiode enkel tussen zonsondergang en zonsopgang mogen eten en drinken, is de kans groot dat het bioritme en slaapritme tijdelijk verstoord zal worden. In welke mate een sporter hier negatieve invloed van zal ondervinden is afhankelijk van het seizoen waarin de Ramadan plaats vindt, de compensatiemogelijkheden overdag van de sporter (kan er gerust worden, een dutje gedaan worden) en opeenvolging van een slechte nachtrust (naar het einde van de Ramadan toe, is de kans op een slaaptekort groter). 

 

Sommige sporters willen even intensief trainen als normaal. Zij moeten extra op gezonde voeding en voldoende slaap letten

  

De vochtbalans als belangrijk aandachtspunt

Door te sporten stijgt de lichaamstemperatuur en om oververhitting tegen te gaan, zal je lichaam vocht afgeven via de ademhaling en de huid (je zweet). Afhankelijk van de warmte én je trainingsactiviteiten kan het vochtverlies behoorlijk oplopen, wanneer je het vochtverlies niet kan compenseren met een vochtinname, zal het lichaam uitdrogen of dehydrateren

Dehydratatie heeft een negatieve invloed op de sportieve prestaties en verhoogt het risico op een blessure: je motorische controle verslechtert, je reactiesnelheid neemt af en je bent minder goed in staat juiste beslissingen te nemen. De nadelige gevolgen van uitdroging kunnen al beginnen bij een mild vochttekort van slechts twee procent van je lichaamsgewicht

  • Pas indien mogelijk je trainingsschema aan, in functie van de weersomstandigheden. Vermijd activiteiten in warme omstandigheden gezien het vochtverlies in dat geval nog groter is.

  • Start het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. De kleur van je urine is een goede indicatie van je vochtbalans. Hoe donkerder deze is, hoe meer uitgedroogd je bent en hoe meer je moet drinken. 

Drinken als je sport

  • Beëindig het vasten met het drinken van een isotone sportdrank indien je veel getranspireerd hebt gedurende de dag. Door het drinken van een isotone sportdrank zullen ook belangrijke mineralen en zouten aangevuld worden.

  • Drink meerdere, kleine hoeveelheden (150 – 250ml). Het menselijk lichaam kan de vochtbalans niet herstellen door het aanvullen in grote hoeveelheden, een deel gaat dan verloren via het spijsverteringsstelsel en heeft een negatieve invloed op je eetlust, wat ook niet wenselijk is. 

  • Wil je de mate van dehydratatie in kaart brengen? Je lichaamsgewicht en de mate waarin het kan variëren tussen twee metingen, is een goede maat van dehydratatie. Weeg jezelf bij zonsopgang en zonsondergang. Wat je minder weegt ben je overdag, al dan niet tijdens het sporten, door je ademhaling en zweet kwijtgespeeld en is gelijk aan je gewichtsverlies. Dit mag maximaal 2% van je totale lichaamsgewicht bedragen en ligt idealiter tussen de 0 en 1%.

Kort samengevat is het belangrijk om je trainingen, maaltijden, vochtbalans en slaap af te stemmen op de (weers)omstandigheden en indien mogelijk om per training het beste tijdstip van de dag te kiezen. Op die manier kun je zo optimaal mogelijk presteren en herstellen!

Heb je als sporter resterende vragen rond voeding en vasten? De sportdiëtist kan jou adviseren en begeleiden! Via 'vind een expert' op onze website kan je snel en gemakkelijk een sportdiëtist in jouw buurt opzoeken. 

Vind een expert

 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Willy Coosemans

 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Bruno D'Hulster

 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • An Konings

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • BVBA Samcon

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sluiten