Sporten tijdens de Ramadan

Sporten tijdens de Ramadan

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding en eetgedrag Gezond Sporten Training Voeding Gezond Sporten

Sporten en vasten, is dat wel een goed idee? Tijdens de Ramadan vasten veel moslims wat wil zeggen dat zij van zonsopgang tot zonsondergang niet mogen eten, drinken, roken of vrijen. Hoe combineer je de Ramadan met sporten? 

Wat is de Ramadan? 

De Ramadan is een jaarlijkse periode van vasten voor moslims en vindt plaats tijdens de negende maand van de Islamitische kalender. Omdat de Islamitische kalender gebaseerd is op het maanstelsel, is één Islamitisch jaar 11 dagen korter in vergelijking met deze van het zonnejaar. Hierdoor verschuift de begin- en einddatum elk jaar met 11 dagen wat ook betekent dat de Ramadan in alle mogelijke seizoenen kan plaatsvinden.  

De Ramadan staat voor bezinning, opoffering, verbroedering en het reinigen van lichaam en ziel en is één van de vijf basisplichten die elke moslim dient na te komen. Tijdens de Ramadan mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang niet eten, drinken, roken en vrijen. Hoewel de Ramadan niet verplicht is voor elke moslim (zieken, diabetespatiënten, vrouwen die menstrueren, zwanger zijn of borstvoeding geven, jonge kinderen, reizigers) en de periode van vasten eventueel op een later tijdstip ingehaald kan worden of men aan hun religieuze plicht kan voldoen door te geven aan de armen, kiezen heel wat moslims er toch voor om hun basisplicht na te leven in de Ramadan maand. 

Kan je sporten tijdens de Ramadan? 

Het spreekt voor zich dat de invloed van het vasten (niet eten en drinken) tussen zonsopgang en zonsondergang varieert naargelang de periode dat de Ramadan plaats vindt (lange of korte dag) alsook de klimatologische omstandigheden (temperatuur en vochtigheid) waarin men dient te sporten. 

Tot op heden zijn er te weinig kwalitatieve onderzoeken beschikbaar om gefundeerde conclusies te trekken inzake de invloed van Ramadan op sportprestaties. De resultaten die er zijn, lijken eerder te wijzen op een negatieve invloed op sportprestaties en een verhoogd risico op sportblessures. Deze zijn echter voor discussie vatbaar gezien de vele beïnvloedende factoren zoals de duur van de inspanning, de intensiteit van de inspanning, klimatologische omstandigheden, mate van recuperatie, slaapkwaliteit, …  


Wanneer je vast, heb je mogelijks minder energie beschikbaar tijdens het sporten en vergroot je de kans op een blessure ten gevolge van een minder goede conditie, fitheid en concentratie. In warme omstandigheden en in geval van langere dagen is de impact van vasten het grootst maar sporten is zeker mogelijk!

 

Hoe Gezond Sporten tijden de Ramadan? 

Om gezonde sportprestaties te leveren en blessures te vermijden moet de belasting die we aan het lichaam vragen binnen de grenzen van het mogelijke liggen; de belastbaarheid fysiek én mentaal. We spreken over de belasting-belastbaarheid balans. In het geval van de Ramadan zal het vasten een invloed hebben op de belastbaarheid van de sporter, het is dan ook raadzaam om de belasting of de sportactiviteiten indien mogelijk hierop af te stemmen. 

Balans Belasting Belastbaarheid  Curve Belasting Belastbaarheid

 • Voedingsadviezen

Tijdens de Ramadan wordt eten een sociale aangelegenheid, veelal met een uitgebreid buffet die meer zoetigheid en vettere maaltijden in de aanbieding heeft. Ook de hoeveelheid van eten wordt beïnvloed door het vasten, het aanbod en het sociale gebeuren. Probeer gedurende de Ramadan hetzelfde te eten als normaal in termen van hoeveelheid en samenstelling. 

In functie van sporten bevelen we het volgende aan: 

  • Ten gevolge van het vasten gedurende de dag, al dan niet in combinatie met sporten, is je energievoorraad geslonken. Eet daarom ’s avonds koolhydraatrijk om je energievoorraad (= de glycogeenvoorraad in de lever en spieren) terug op peil te brengen.

  • Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groei, opbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lichaam maar ze dragen wel bij tot het herstel na sportactiviteiten, vandaar het advies om eiwitten te includeren in de eerste maaltijd na het sporten.  

  • Eet ’s morgens ‘gezonde’ vetten en ‘trage’ koolhydraten. Het eten van onverzadigde vetzuren en meervoudige koolhydraten - je lichaam doet er langer over om de energie uit deze voedingstoffen vrij te maken - zorgt voor een trage maar langere energievoorziening alsook heb je minder snel een honger gevoel.

  • Neem kleine happen en kauw goed. Zo krijg je geen buikpijn en zorg je ervoor dat wat je eet goed wordt opgenomen door je lichaam. 

  • Drink voldoende in de toegestane periode: drink 1 tot 1,5 liter per dag, verdeeld over meerdere momenten (drink niet te veel per keer). Een gezond menselijk lichaam is niet in staat om een ‘vochtreserve’ aan te leggen maar start bij voorkeur het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. Drink eventueel een sportdrank (aan het begin en het einde van het vasten) met toegevoegd zout, zo houdt het lichaam vocht beter vast.

 

Let goed op wat je eet, op de momenten dat het mag

  

 • Trainingsadviezen

Enerzijds zal het tijdstip van een training invloed hebben op de sportprestaties en de recuperatie van de sporter:  

  • Trainen aan het begin van de dag heeft als voordeel dat de sporter over voldoende energie en vocht beschikt om de sportprestaties te leveren maar deze na afloop van de sportactiviteit niet kan aanvullen, wat het herstel na een fysieke inspanning gaat belemmeren. Eventueel kan de sporter zich de rest van de dag niet fit en vermoeid voelen, al dan niet met concentratieproblemen.
  • Trainen aan het einde van de dag geniet de voorkeur van velen aangezien er na afloop opnieuw gegeten en gedronken kan worden en op die manier een optimaal herstel gegarandeerd kan worden. 

 
Voorzie de nodige flexibiliteit binnen het trainingsschema, indien mogelijk:

  • Aangezien het niet steeds mogelijk is om het trainingsmoment aan te passen, is het belangrijk om het gevoel van fitheid en vermoeidheid bij de sporter in kwestie in kaart te brengen. Om de balans belasting-belastbaarheid in evenwicht te houden zijn individuele aanpassingen op maat van de sporter aangewezen indien hij of zij aangeeft te maken te hebben met een energietekort. 

  • Omwille van de beperkte mogelijkheden om energie en vocht aan te vullen na een sportactiviteit die plaatst vindt gedurende de dag, is het trainen van de basisuithouding meer aangewezen in vergelijking met krachttrainingen en explosieve uithouding. 


Tot nu toe werd frequent gerefereerd naar een optimaal herstel vanuit een voedingsaspect, een voor de hand liggende invalshoek wanneer vasten het centrale onderwerp is. Maar een optimaal herstel is afhankelijk van meerdere factoren: intensiteit van de training, tijd tussen twee opeenvolgende trainingsprikkels, slaapkwaliteit, … 

  • Omdat moslims tijdens de vastenperiode enkel tussen zonsondergang en zonsopgang mogen eten en drinken, is de kans groot dat het bioritme en slaapritme tijdelijk verstoord zal worden. In welke mate een sporter hier negatieve invloed van zal ondervinden is afhankelijk van het seizoen waarin de Ramadan plaats vindt, de compensatiemogelijkheden overdag van de sporter (kan er gerust worden, een dutje gedaan worden) en opeenvolging van een slechte nachtrust (naar het einde van de Ramadan toe, is de kans op een slaaptekort groter). 

 

Sommige sporters willen even intensief trainen als normaal. Zij moeten extra op gezonde voeding en voldoende slaap letten

  

De vochtbalans als belangrijk aandachtspunt

Door te sporten stijgt de lichaamstemperatuur en om oververhitting tegen te gaan, zal je lichaam vocht afgeven via de ademhaling en de huid (je zweet). Afhankelijk van de warmte én je trainingsactiviteiten kan het vochtverlies behoorlijk oplopen, wanneer je het vochtverlies niet kan compenseren met een vochtinname, zal het lichaam uitdrogen of dehydrateren

Dehydratatie heeft een negatieve invloed op de sportieve prestaties en verhoogt het risico op een blessure: je motorische controle verslechtert, je reactiesnelheid neemt af en je bent minder goed in staat juiste beslissingen te nemen. De nadelige gevolgen van uitdroging kunnen al beginnen bij een mild vochttekort van slechts twee procent van je lichaamsgewicht

  • Pas indien mogelijk je trainingsschema aan, in functie van de weersomstandigheden. Vermijd activiteiten in warme omstandigheden gezien het vochtverlies in dat geval nog groter is.

  • Start het vasten met een goed gehydrateerd lichaam. De kleur van je urine is een goede indicatie van je vochtbalans. Hoe donkerder deze is, hoe meer uitgedroogd je bent en hoe meer je moet drinken. 

Drinken als je sport

  • Beëindig het vasten met het drinken van een isotone sportdrank indien je veel getranspireerd hebt gedurende de dag. Door het drinken van een isotone sportdrank zullen ook belangrijke mineralen en zouten aangevuld worden.

  • Drink meerdere, kleine hoeveelheden (150 – 250ml). Het menselijk lichaam kan de vochtbalans niet herstellen door het aanvullen in grote hoeveelheden, een deel gaat dan verloren via het spijsverteringsstelsel en heeft een negatieve invloed op je eetlust, wat ook niet wenselijk is. 

  • Wil je de mate van dehydratatie in kaart brengen? Je lichaamsgewicht en de mate waarin het kan variëren tussen twee metingen, is een goede maat van dehydratatie. Weeg jezelf bij zonsopgang en zonsondergang. Wat je minder weegt ben je overdag, al dan niet tijdens het sporten, door je ademhaling en zweet kwijtgespeeld en is gelijk aan je gewichtsverlies. Dit mag maximaal 2% van je totale lichaamsgewicht bedragen en ligt idealiter tussen de 0 en 1%.

Kort samengevat is het belangrijk om je trainingen, maaltijden, vochtbalans en slaap af te stemmen op de (weers)omstandigheden en indien mogelijk om per training het beste tijdstip van de dag te kiezen. Op die manier kun je zo optimaal mogelijk presteren en herstellen!

Heb je als sporter resterende vragen rond voeding en vasten? De sportdiëtist kan jou adviseren en begeleiden! Via 'vind een expert' op onze website kan je snel en gemakkelijk een sportdiëtist in jouw buurt opzoeken. 

Vind een expert

 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jempi Wilssens

 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Karel Pardaens

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carl De Crée

 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Roeykens

 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sluiten