Waarom is drinken tijdens het sporten belangrijk?

Waarom is drinken tijdens het sporten belangrijk?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding Voeding

Drinken is van groot belang om je vochtbalans op peil te houden, deze balans is immers noodzakelijk om je lichaam optimaal te laten functioneren, zeker wanneer je je inspant. Doordat je tijdens het sporten zweet, verlies je vocht en raakt je vochtbalans uit evenwicht. Bijgevolg moet je drinken om deze balans stabiel te houden. Maar hoeveel moet je juist drinken tijdens je inspanning en voor welke drank kies je?

Je bent misschien wel bekent met de onvergetelijke marathonfinish in de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984: Gabriela Andersen-Schiess doet 5 minuten 44 seconden over haar laatste 400 meter en zakt volledig in elkaar als ze over de eindmeet loopt, ze eindigde ‘maar’ 37ste van de 44. Ze had namelijk het laatste waterstation gemist in de wedstrijd. Hierdoor kon ze het vocht dat ze verloor door de geleverde inspanning en de hitte niet meer aanvullen, wat nefaste gevolgen met zich meebracht: volledige uitputting en een enorme daling van haar prestatievermogen.

Dit voorbeeld van Andersen-Schiess is een extreme gebeurtenis, maar het geeft wel de waarde weer van drinken als je sport. Het is belangrijk voor iedere sporter om het vocht dat je bent verloren door inspanning terug aan te vullen zodat je lichaam optimaal kan blijven functioneren. Sporten vraagt namelijk veel van je lichaam en je wilt absoluut niet dat je lijf verzwakt.

 

Je vochtbalans is essentieel

Vochtverlies door zweten 

Wanneer je je inspant zal je vocht verliezen doordat je zweet. Dit komt enerzijds omdat je lichaam warmte gegenereert door je stofwisseling tijdens het sporten en anderzijds omdat je warmte opneemt uit de omgeving, je lichaamstemperatuur zal stijgen. Om deze opgestapelde warmte af te voeren en overhitting tegen te gaan, zal je lichaam vocht afgeven via ademhaling en de huid (je zweet). Op deze manier houdt je lichaam je lichaamstemperatuur stabiel zodat het normaal kan blijven functioneren. Hoeveel vocht je verliest hangt af van de intensiteit en de duur van je inspanning, alsook van de weersomstandigen (in een warme omgeving zweet je bijvoorbeeld meer). Gemiddeld zweet je zo’n 400 tot 600 mililiter vocht uit per uur inspanning. 

Zweten is een reactie van je lichaam om de opgestapelde warmte tijdens je inspanning af te voeren en overhitting tegen te gaan.


Uitdroging 

Zweten tijdens inspanningen is dus normaal en noodzakelijk. Maar als je veel vocht verliest en dit niet aanvult, zal je uitdrogen of dehydrateren. Je lichaam raakt dus meer vocht kwijt dan het binnenkrijgt waardoor zijn normale taken niet meer naar behoren vervuld kunnen worden. Zo wordt je warmteregeling verstoort: je lichaamstemperatuur en hartslag gaan de hoogte in, je wordt moe en je sportieve prestaties gaan achteruit. Je maag zal zich tevens trager leegmaken waardoor je maagdarmproblemen kan krijgen. Verder heeft uitdroging eveneens een negatieve invloed op je hersenen: je motorische controle verslechtert, je reactiesnelheid neemt af en je bent minder goed in staat juiste beslissingen te nemen. De nadelige gevolgen van uitdroging kunnen al beginnen bij een mild vochttekort van slechts twee procent van je lichaamsgewicht (1,4 liter voor een sporter die 70 kg weegt), weergegeven in de onderstaande tabel.

Daling gewicht door vochtverlies

Gevolgen van uitdroging

VO2max

Capaciteit (hoe lang je prestatie kan leveren)

0 %

geen

100 %

100 %

1 %

verlies focus, geen dorst

95 %

100 %

2 %

daling prestatievermogen

85 %

90 %

> 4 %

krampen

50 %

70 %

> 8 %

coma mogelijk

 

 

 

Oorzaken van uitdroging

Hoeveel vocht je verliest varieert van sporter tot sporter (persoonlijke factoren) en hangt af van de omstandigheden waarin je sport (omgevingsfactoren).

Persoonlijke factoren:
  • Je erfelijke aanleg: sommige sporters zweten bij dezelfde inspanning van nature meer dan andere sporters.
  • Je lichaamsgewicht: zwaardere sporters zweten meer dan lichtere.
  • Je conditie: niet getrainden zweten meer dan getrainde sporters.
  • Je gezondheidstoestand: je kunt extra vocht verliezen als je koorts of diarree hebt, door te braken of als je abnormaal veel moet plassen als gevolg van een specifieke aandoening (bijvoorbeeld type 2-diabetes) of van vochtafdrijvende medicijnen die je hebt ingenomen.
  • Je kleding: als je te warm gekleed bent of kleren draagt waaronder je zweet niet kan verdampen loopt je lichaamstemperatuur op en kun je uitdrogen.
  • De intensiteit van je inspanning: hoe harder je sport, des te meer vocht je verliest.
 Omgevingsfactoren:
  • De temperatuur: hoe warmer de lucht waarin je sport, des te meer vocht je verliest.
  • De luchtvochtigheid: in heel vochtige lucht kan je zweet niet verdampen, wordt er minder warmte aan je lijf onttrokken, stijgt je lichaamstemperatuur en gaat je lichaam meer zweten om toch maar af te koelen. Ook in heel droge lucht kun je meer vocht verliezen via slijmvliezen en je ademhaling. Alsook als het heel koud is of als je op grote hoogte sport.

Alle sporters moeten op hun hoede zijn voor uitdroging, zelfs zwemmers en waterpolospelers, ook als het koud is of je in de regen sport.

Symptomen van uitdroging

Er bestaan verschillende mogelijke symptomen van uitdrogen die apart of samen kunnen voorkomen. Ze worden ernstiger naarmate je uitdroogt en kunnen in extreme gevallen levensgevaarlijk worden. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig voor uitdroging.

  • Dorst, 
  • droge mond,
  • zoute smaak in de mond,
  • stemverlies, 
  • donkergele urine,
  • stinkende urine (ruikt naar ijzer, vis of ammoniak),
  • ingezonken ogen,
  • hoofdpijn,
  • misselijkheid,
  • maagkrampen,
  • spierkrampen (vooral in benen, handen, voeten of tenen),
  • lage bloeddruk,
  • hoge of zwakke polsslag,
  • abnormaal weinig moeten plassen,
  • hartritmestoornissen,
  • tintelingen,
  • moe worden, loomheid,
  • verwardheid.

Waardoor drinken sporters te weinig?

Dat sporters te weinig drinken kent verschillende redenen. Om te beginnen onderschatten ze vaak hun vochtverlies. Dat is voornamelijk het geval als ze binnen in koele omstandigheden of bij bewolking sporten, er is namelijk geen zon om hen te herinneren dat ze vocht aan het verliezen zijn. Tevens als ze in water, in de buurt van water of in de regen sporten, denken ze er niet aan om te drinken. Andere sporters zijn dan weer zo gefocust op hun training of competitie dat ze gewoon vergeten vocht in te nemen. Er zijn tevens sommige sporters die bewust weinig drinken omdat ze bang zijn voor misselijkheid, buikkrampen, een klotsende maag of een opgeblazen gevoel.

Hoe monitoor ik mijn vochtbalans?

Inschatten hoeveel je moet drinken als je sport, is niet zo simpel. Om je te helpen geven we je verscheidene methoden mee die je eventueel kan gebruiken om je vochtbehoefte in te schatten.

1. Je gewichtsverlies meten

Je weegt je voor (nadat je naar het toilet bent geweest) en na het sporten (bij voorkeur naakt, anders weeg je na het sporten het zweet in je kleren mee). Wat je minder weegt ben je tijdens het sporten door je ademhaling en zweet kwijtgespeeld en is gelijk aan je gewichtsverlies. Dit mag maximaal 2 % bedragen en ligt idealiter tussen de 0 en 1 %

Hou wel rekening met wat je tussen de twee weegmomenten eventueel hebt gedronken. Als je bijvoorbeeld voor het sporten 70 kg woog en erna 68 kg, en je hebt tijdens je inspanning een halve liter water gedronken, dan heb je in het totaal 2,5 liter vocht verloren. Dat is dan ook de hoeveelheid die je de volgende keer – gespreid over diverse momenten tijdens of kort na een soortgelijke inspanning – zeker moet drinken. Indien mogelijk ga je bij deze methode tijdens je training niet naar het toilet.

Het is ook wel niet de bedoeling dat je stijgt in gewicht doordat je te veel hebt gedronken. Je vermijdt dus tevens een toename in je lichaamsgewicht.

2. Controle van je urinekleur

De kleur van je urine is een goede indicatie van je vochtbalans. Hoe donkerder deze is, hoe meer uitgedroogd je bent en hoe meer je moet drinken. Je kan dus je niveau van hydratatie nagaan alvorens je start met je inspanning door naar de kleur van je urine te kijken. Je kunt ze vergelijken met dranken: wanneer ze dezelfde kleur heeft als mojito, zit je hydratatie goed; wanneer ze de kleur heeft van appelsap ben je uitgedroogd; en wanneer ze de kleur heeft van een trappist ben je volledig uitgedroogd.

Hydratatietool

 

Hoeveel moet ik nu drinken?

Wanneer je sport is het dus van groot belang om je vochtbalans onder controle te houden, anders zal je uitdrogen waardoor je verschillende nefaste gevolgen kan ondervinden die je liever vermijdt (verlies van focus, moeheid, hoofdpijn, …). Om deze reden moet je minstens evenveel drinken als de hoeveelheid vocht die je tijdens het sporten verliest. Je beperkt je vochtverlies het best tot hooguit 1% van je lichaamsgewicht. Dit kan je doen door al tijdens het sporten geregeld te drinken, sporters kunnen namelijk tijdens de inspanning 30 tot 70% van het vochtverlies aanvullen. De rest maak je zo snel mogelijk goed na het sporten. Tevens kan je ervoor zorgen dat je niet met een tekort aan vocht start met sporten door in de uren voor het sporten zoveel te drinken dat je urine kleurloos of heel licht geel blijft.

Voor inspanning

Grote hoeveelheden drinken vlak voor een inspanning is niet aan te raden. Beperk de hoeveelheid tot 500 milliliter om klotsende darmen te voorkomen. Kijk naar de kleur van je urine.

Tijdens inspanning

Wacht niet met drinken tot je dorst hebt maar probeer iedere 10 tot 15 minuten een flinke slok (100-200 milliliter) te nemen. Aan inspanningen die langer dan een uur duren moet je extra aandacht besteden (je moet je zoutgehalte ook tijdig aanvullen).

Na inspanning

Je herstelt je vochtbalans na de inspanning zo snel mogelijk (binnen de 4-6 uur erna). 

Voldoende drinken is belangrijk bij alle weersomstandigheden, ook wanneer het koud is (ondanks het feit dat je minder zweet en minder snel dorst hebt). Kies voor een koele drank (10-15°C) wanneer je sport in warm weer en voor een warme drank (zo warm als je vlot kan drinken) wanneer je sport in koud weer.

Is te veel drinken mogelijk?

Je kunt zeker te veel drinken waardoor je zogezegd te veel gehydrateerd bent. Hierdoor zal je belangrijke mineralen (zoals kalium) uit je lichaam verwijderen. We spreken dan wel over een hoeveelheid van 7 tot 8 liter als je niet sport, wat ontzettend veel is. Deze toestand is dus eerder zeldzaam.

 

Wat moet ik drinken?

Water

Voor de meeste sporters en het merendeel van de sportactiviteiten volstaat (gekoeld) kraantjeswater. Het is goedkoop, veilig om te drinken in ons land (in sommige landen drink je beter flessenwater) en haast overal beschikbaar. Water heeft als nadeel wel dat het geen smaak heeft. Als dat een belangrijke reden is waarom je er te weinig van zou innemen, dan kan je beter iets lekkerder drinken zoals een hypotone sportdrank. 

Sportdrank

Sportdranken zijn nuttig om meer te drinken aangezien onderzoek aantoont dat sporters meer vocht innemen – en dus minder risico op uitdroging en uitputting lopen – als hun drank een smaakje heeft en naast suikers ook zouten bevat. Je gebruikt ze het best als je meer dan één uur intensief sport (langdurige inspanningen) of als het warm is. Je verliest door te zweten naast vocht ook zout, dat je tevens terug moet aanvullen via je voeding en/of drank.

Een ‘goede’ sportdrank bevat minimaal 4 en maximaal 8 procent koolhydraten en 40-110 mg natrium per deciliter. De suikers helpen de voorraad koolhydraten op peil te houden en de zouten zorgen ervoor dat het water sneller in de cellen dringt. Als je meer te weten wilt komen over de verschillende soorten sportdranken en hoe ze juist werken, zie dan Sportdranken.

De voorkeur gaat naar water, tenzij je meer dan een uur intensief sport of je liever iets drinkt met een smaakje (en je zo meer zou drinken). 


Liever geen frisdrank of vruchtensap

Softdrinks en vruchtensappen zijn een minder goede keuze aangezien deze meestal geen zouten en meer dan 10 procent suiker bevatten, wat de maaglediging vertraagt.

 

Drinktips

Om af te sluiten geven we je enkele tips mee zodat je je vochtbalans op peil kunt houden wanneer je sport:

  • Drink genoeg in de loop van de dag. Drink de hele dag door regelmatig tijdens en tussen de maaltijden zodat je aan ongeveer 1 tot 1,5 liter per dag komt (zonder fysieke inspanningen heeft je lichaam dit nodig om te kunnen functioneren).
  • Drink 200 tot 600 milliliter vlak voor de inspanning.
  • Wacht tijdens het sporten niet met drinken tot je dorst krijgt. Begin kort na de start van je sportsessie al te drinken als dat kan en drink om de 10 of 15 minuten een flinke slok. Volg dit schema strikt als je langer dan een uur wil sporten.
  • Drink per keer niet te veel of te weinig. Een halve liter ineens drinken doet je maag klotsen, maar voortdurend kleine beetjes nippen is ook niet doeltreffend. Als er wat meer water in de maag zit, gaat het sneller naar de darm en wordt het verloren vocht efficiënter aangevuld.
  • Herstel je vochtbalans zo snel mogelijk na de inspanning door 150 % van het vochtverlies te drinkenin de 4 tot 6 uur na je inspanning.
  • Drink koel water, ongeveer 15°C. Deze temperatuur is een goed compromis tussen smaak en doeltreffendheid. IJskoud water koelt je sneller af en voelt tevens aangenamer in de mond zodat je er meer van drinkt (wat op zich goed is), maar het kan buikkrampen en duizeligheid veroorzaken en het verlaat de maag trager, wat eveneens geldt voor warme dranken.
  • Drink uit je eigen fles. Flessen doorgeven mag handig en sympathiek lijken, maar één sporter met een virus volstaat om het hele team ziek te maken. Denk tevens aan het milieu en gebruik een herbruikbare drinkbus. Spoel ze uit na het sporten, laat ze droog lekken en vervang de drinkbus een paar keer per jaar om woekering van ziektekiemen te voorkomen.

Vind een expert

 • Julie Zels

 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Willy Coosemans

 • Jempi Wilssens

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Roeykens

 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bruno D'Hulster

 • Johan Docx

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Koen Nys

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Peter Plessers

 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Carl De Crée

 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Marc Schiltz

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Voeding Blessurepreventie Voeding
Voeding
Tour de France

Hoe eten de renners tijdens de Tour de France?

Sporter Blog Fietsen Voeding Voeding
Sluiten