Waarom is drinken tijdens het sporten belangrijk?

Waarom is drinken tijdens het sporten belangrijk?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Drinken is van groot belang om je vochtbalans op peil te houden, deze balans is immers noodzakelijk om je lichaam optimaal te laten functioneren, zeker wanneer je je inspant. Doordat je tijdens het sporten zweet, verlies je vocht en raakt je vochtbalans uit evenwicht. Bijgevolg moet je drinken om deze balans stabiel te houden. Maar hoeveel moet je juist drinken tijdens je inspanning en voor welke drank kies je?

Je bent misschien wel bekent met de onvergetelijke marathonfinish in de Olympische Spelen in Los Angeles in 1984: Gabriela Andersen-Schiess doet 5 minuten 44 seconden over haar laatste 400 meter en zakt volledig in elkaar als ze over de eindmeet loopt, ze eindigde ‘maar’ 37ste van de 44. Ze had namelijk het laatste waterstation gemist in de wedstrijd. Hierdoor kon ze het vocht dat ze verloor door de geleverde inspanning en de hitte niet meer aanvullen, wat nefaste gevolgen met zich meebracht: volledige uitputting en een enorme daling van haar prestatievermogen.

Dit voorbeeld van Andersen-Schiess is een extreme gebeurtenis, maar het geeft wel de waarde weer van drinken als je sport. Het is belangrijk voor iedere sporter om het vocht dat je bent verloren door inspanning terug aan te vullen zodat je lichaam optimaal kan blijven functioneren. Sporten vraagt namelijk veel van je lichaam en je wilt absoluut niet dat je lijf verzwakt.

 

Je vochtbalans is essentieel

Vochtverlies door zweten 

Wanneer je je inspant zal je vocht verliezen doordat je zweet. Dit komt enerzijds omdat je lichaam warmte gegenereert door je stofwisseling tijdens het sporten en anderzijds omdat je warmte opneemt uit de omgeving, je lichaamstemperatuur zal stijgen. Om deze opgestapelde warmte af te voeren en overhitting tegen te gaan, zal je lichaam vocht afgeven via ademhaling en de huid (je zweet). Op deze manier houdt je lichaam je lichaamstemperatuur stabiel zodat het normaal kan blijven functioneren. Hoeveel vocht je verliest hangt af van de intensiteit en de duur van je inspanning, alsook van de weersomstandigen (in een warme omgeving zweet je bijvoorbeeld meer). Gemiddeld zweet je zo’n 400 tot 600 mililiter vocht uit per uur inspanning. 

Zweten is een reactie van je lichaam om de opgestapelde warmte tijdens je inspanning af te voeren en overhitting tegen te gaan.


Uitdroging 

Zweten tijdens inspanningen is dus normaal en noodzakelijk. Maar als je veel vocht verliest en dit niet aanvult, zal je uitdrogen of dehydrateren. Je lichaam raakt dus meer vocht kwijt dan het binnenkrijgt waardoor zijn normale taken niet meer naar behoren vervuld kunnen worden. Zo wordt je warmteregeling verstoort: je lichaamstemperatuur en hartslag gaan de hoogte in, je wordt moe en je sportieve prestaties gaan achteruit. Je maag zal zich tevens trager leegmaken waardoor je maagdarmproblemen kan krijgen. Verder heeft uitdroging eveneens een negatieve invloed op je hersenen: je motorische controle verslechtert, je reactiesnelheid neemt af en je bent minder goed in staat juiste beslissingen te nemen. De nadelige gevolgen van uitdroging kunnen al beginnen bij een mild vochttekort van slechts twee procent van je lichaamsgewicht (1,4 liter voor een sporter die 70 kg weegt), weergegeven in de onderstaande tabel.

Daling gewicht door vochtverlies

Gevolgen van uitdroging

VO2max

Capaciteit (hoe lang je prestatie kan leveren)

0 %

geen

100 %

100 %

1 %

verlies focus, geen dorst

95 %

100 %

2 %

daling prestatievermogen

85 %

90 %

> 4 %

krampen

50 %

70 %

> 8 %

coma mogelijk

 

 

 

Oorzaken van uitdroging

Hoeveel vocht je verliest varieert van sporter tot sporter (persoonlijke factoren) en hangt af van de omstandigheden waarin je sport (omgevingsfactoren).

Persoonlijke factoren:
  • Je erfelijke aanleg: sommige sporters zweten bij dezelfde inspanning van nature meer dan andere sporters.
  • Je lichaamsgewicht: zwaardere sporters zweten meer dan lichtere.
  • Je conditie: niet getrainden zweten meer dan getrainde sporters.
  • Je gezondheidstoestand: je kunt extra vocht verliezen als je koorts of diarree hebt, door te braken of als je abnormaal veel moet plassen als gevolg van een specifieke aandoening (bijvoorbeeld type 2-diabetes) of van vochtafdrijvende medicijnen die je hebt ingenomen.
  • Je kleding: als je te warm gekleed bent of kleren draagt waaronder je zweet niet kan verdampen loopt je lichaamstemperatuur op en kun je uitdrogen.
  • De intensiteit van je inspanning: hoe harder je sport, des te meer vocht je verliest.
 Omgevingsfactoren:
  • De temperatuur: hoe warmer de lucht waarin je sport, des te meer vocht je verliest.
  • De luchtvochtigheid: in heel vochtige lucht kan je zweet niet verdampen, wordt er minder warmte aan je lijf onttrokken, stijgt je lichaamstemperatuur en gaat je lichaam meer zweten om toch maar af te koelen. Ook in heel droge lucht kun je meer vocht verliezen via slijmvliezen en je ademhaling. Alsook als het heel koud is of als je op grote hoogte sport.

Alle sporters moeten op hun hoede zijn voor uitdroging, zelfs zwemmers en waterpolospelers, ook als het koud is of je in de regen sport.

Symptomen van uitdroging

Er bestaan verschillende mogelijke symptomen van uitdrogen die apart of samen kunnen voorkomen. Ze worden ernstiger naarmate je uitdroogt en kunnen in extreme gevallen levensgevaarlijk worden. Kinderen en ouderen zijn extra gevoelig voor uitdroging.

  • Dorst, 
  • droge mond,
  • zoute smaak in de mond,
  • stemverlies, 
  • donkergele urine,
  • stinkende urine (ruikt naar ijzer, vis of ammoniak),
  • ingezonken ogen,
  • hoofdpijn,
  • misselijkheid,
  • maagkrampen,
  • spierkrampen (vooral in benen, handen, voeten of tenen),
  • lage bloeddruk,
  • hoge of zwakke polsslag,
  • abnormaal weinig moeten plassen,
  • hartritmestoornissen,
  • tintelingen,
  • moe worden, loomheid,
  • verwardheid.

Waardoor drinken sporters te weinig?

Dat sporters te weinig drinken kent verschillende redenen. Om te beginnen onderschatten ze vaak hun vochtverlies. Dat is voornamelijk het geval als ze binnen in koele omstandigheden of bij bewolking sporten, er is namelijk geen zon om hen te herinneren dat ze vocht aan het verliezen zijn. Tevens als ze in water, in de buurt van water of in de regen sporten, denken ze er niet aan om te drinken. Andere sporters zijn dan weer zo gefocust op hun training of competitie dat ze gewoon vergeten vocht in te nemen. Er zijn tevens sommige sporters die bewust weinig drinken omdat ze bang zijn voor misselijkheid, buikkrampen, een klotsende maag of een opgeblazen gevoel.

Hoe monitoor ik mijn vochtbalans?

Inschatten hoeveel je moet drinken als je sport, is niet zo simpel. Om je te helpen geven we je verscheidene methoden mee die je eventueel kan gebruiken om je vochtbehoefte in te schatten.

1. Je gewichtsverlies meten

Je weegt je voor (nadat je naar het toilet bent geweest) en na het sporten (bij voorkeur naakt, anders weeg je na het sporten het zweet in je kleren mee). Wat je minder weegt ben je tijdens het sporten door je ademhaling en zweet kwijtgespeeld en is gelijk aan je gewichtsverlies. Dit mag maximaal 2 % bedragen en ligt idealiter tussen de 0 en 1 %

Hou wel rekening met wat je tussen de twee weegmomenten eventueel hebt gedronken. Als je bijvoorbeeld voor het sporten 70 kg woog en erna 68 kg, en je hebt tijdens je inspanning een halve liter water gedronken, dan heb je in het totaal 2,5 liter vocht verloren. Dat is dan ook de hoeveelheid die je de volgende keer – gespreid over diverse momenten tijdens of kort na een soortgelijke inspanning – zeker moet drinken. Indien mogelijk ga je bij deze methode tijdens je training niet naar het toilet.

Het is ook wel niet de bedoeling dat je stijgt in gewicht doordat je te veel hebt gedronken. Je vermijdt dus tevens een toename in je lichaamsgewicht.

2. Controle van je urinekleur

De kleur van je urine is een goede indicatie van je vochtbalans. Hoe donkerder deze is, hoe meer uitgedroogd je bent en hoe meer je moet drinken. Je kan dus je niveau van hydratatie nagaan alvorens je start met je inspanning door naar de kleur van je urine te kijken. Je kunt ze vergelijken met dranken: wanneer ze dezelfde kleur heeft als mojito, zit je hydratatie goed; wanneer ze de kleur heeft van appelsap ben je uitgedroogd; en wanneer ze de kleur heeft van een trappist ben je volledig uitgedroogd.

Hydratatietool

 

Hoeveel moet ik nu drinken?

Wanneer je sport is het dus van groot belang om je vochtbalans onder controle te houden, anders zal je uitdrogen waardoor je verschillende nefaste gevolgen kan ondervinden die je liever vermijdt (verlies van focus, moeheid, hoofdpijn, …). Om deze reden moet je minstens evenveel drinken als de hoeveelheid vocht die je tijdens het sporten verliest. Je beperkt je vochtverlies het best tot hooguit 1% van je lichaamsgewicht. Dit kan je doen door al tijdens het sporten geregeld te drinken, sporters kunnen namelijk tijdens de inspanning 30 tot 70% van het vochtverlies aanvullen. De rest maak je zo snel mogelijk goed na het sporten. Tevens kan je ervoor zorgen dat je niet met een tekort aan vocht start met sporten door in de uren voor het sporten zoveel te drinken dat je urine kleurloos of heel licht geel blijft.

Voor inspanning

Grote hoeveelheden drinken vlak voor een inspanning is niet aan te raden. Beperk de hoeveelheid tot 500 milliliter om klotsende darmen te voorkomen. Kijk naar de kleur van je urine.

Tijdens inspanning

Wacht niet met drinken tot je dorst hebt maar probeer iedere 10 tot 15 minuten een flinke slok (100-200 milliliter) te nemen. Aan inspanningen die langer dan een uur duren moet je extra aandacht besteden (je moet je zoutgehalte ook tijdig aanvullen).

Na inspanning

Je herstelt je vochtbalans na de inspanning zo snel mogelijk (binnen de 4-6 uur erna). 

Voldoende drinken is belangrijk bij alle weersomstandigheden, ook wanneer het koud is (ondanks het feit dat je minder zweet en minder snel dorst hebt). Kies voor een koele drank (10-15°C) wanneer je sport in warm weer en voor een warme drank (zo warm als je vlot kan drinken) wanneer je sport in koud weer.

Is te veel drinken mogelijk?

Je kunt zeker te veel drinken waardoor je zogezegd te veel gehydrateerd bent. Hierdoor zal je belangrijke mineralen (zoals kalium) uit je lichaam verwijderen. We spreken dan wel over een hoeveelheid van 7 tot 8 liter als je niet sport, wat ontzettend veel is. Deze toestand is dus eerder zeldzaam.

 

Wat moet ik drinken?

Water

Voor de meeste sporters en het merendeel van de sportactiviteiten volstaat (gekoeld) kraantjeswater. Het is goedkoop, veilig om te drinken in ons land (in sommige landen drink je beter flessenwater) en haast overal beschikbaar. Water heeft als nadeel wel dat het geen smaak heeft. Als dat een belangrijke reden is waarom je er te weinig van zou innemen, dan kan je beter iets lekkerder drinken zoals een hypotone sportdrank. 

Sportdrank

Sportdranken zijn nuttig om meer te drinken aangezien onderzoek aantoont dat sporters meer vocht innemen – en dus minder risico op uitdroging en uitputting lopen – als hun drank een smaakje heeft en naast suikers ook zouten bevat. Je gebruikt ze het best als je meer dan één uur intensief sport (langdurige inspanningen) of als het warm is. Je verliest door te zweten naast vocht ook zout, dat je tevens terug moet aanvullen via je voeding en/of drank.

Een ‘goede’ sportdrank bevat minimaal 4 en maximaal 8 procent koolhydraten en 40-110 mg natrium per deciliter. De suikers helpen de voorraad koolhydraten op peil te houden en de zouten zorgen ervoor dat het water sneller in de cellen dringt. Als je meer te weten wilt komen over de verschillende soorten sportdranken en hoe ze juist werken, zie dan Sportdranken.

De voorkeur gaat naar water, tenzij je meer dan een uur intensief sport of je liever iets drinkt met een smaakje (en je zo meer zou drinken). 


Liever geen frisdrank of vruchtensap

Softdrinks en vruchtensappen zijn een minder goede keuze aangezien deze meestal geen zouten en meer dan 10 procent suiker bevatten, wat de maaglediging vertraagt.

 

Drinktips

Om af te sluiten geven we je enkele tips mee zodat je je vochtbalans op peil kunt houden wanneer je sport:

  • Drink genoeg in de loop van de dag. Drink de hele dag door regelmatig tijdens en tussen de maaltijden zodat je aan ongeveer 1 tot 1,5 liter per dag komt (zonder fysieke inspanningen heeft je lichaam dit nodig om te kunnen functioneren).
  • Drink 200 tot 600 milliliter vlak voor de inspanning.
  • Wacht tijdens het sporten niet met drinken tot je dorst krijgt. Begin kort na de start van je sportsessie al te drinken als dat kan en drink om de 10 of 15 minuten een flinke slok. Volg dit schema strikt als je langer dan een uur wil sporten.
  • Drink per keer niet te veel of te weinig. Een halve liter ineens drinken doet je maag klotsen, maar voortdurend kleine beetjes nippen is ook niet doeltreffend. Als er wat meer water in de maag zit, gaat het sneller naar de darm en wordt het verloren vocht efficiënter aangevuld.
  • Herstel je vochtbalans zo snel mogelijk na de inspanning door 150 % van het vochtverlies te drinkenin de 4 tot 6 uur na je inspanning.
  • Drink koel water, ongeveer 15°C. Deze temperatuur is een goed compromis tussen smaak en doeltreffendheid. IJskoud water koelt je sneller af en voelt tevens aangenamer in de mond zodat je er meer van drinkt (wat op zich goed is), maar het kan buikkrampen en duizeligheid veroorzaken en het verlaat de maag trager, wat eveneens geldt voor warme dranken.
  • Drink uit je eigen fles. Flessen doorgeven mag handig en sympathiek lijken, maar één sporter met een virus volstaat om het hele team ziek te maken. Denk tevens aan het milieu en gebruik een herbruikbare drinkbus. Spoel ze uit na het sporten, laat ze droog lekken en vervang de drinkbus een paar keer per jaar om woekering van ziektekiemen te voorkomen.

Vind een expert

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Roeykens

 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Windy Lycke

 • Koen Nys

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Roben dedecker

 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Jan Leire

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Plessers

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Willy Coosemans

 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Erik Van Lierde

 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Voeding
Kikkererwten

Recept kikkererwtenknabbeltjes

Sporter Artikel Voeding
Sluiten