Voeding als bron van energie

Voeding als bron van energie

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding Voeding en eetgedrag

Om te kunnen werken – en dus te (over)leven – voert je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid processen uit die energie vereisen. De energie die je lijf verbruikt moet je van buitenaf aanleveren door te eten, deze zit namelijk vervat in drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten, dé energiebronnen. Zo zijn koolhydraten de onmiddelijke maar uitputtende energiebron, vetten de langzame maar onuitputtende energiebron en eiwitten de extra energiebron. Hoeveel je van elke energiebron best dagelijks inneemt staat nagenoeg vast, maar wanneer je sport verschuiven deze verhoudingen afhankelijk van de intensitiet en de duur van je inspanning. Hoeveel heb je van welke voedingsstof nodig als sporter? En hoe liggen deze verhoudingen op welke soort trainingsdag?

Door verbranding van de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in je lichaam, waarvoor zuurstof nodig is en waarbij je water en stikstofdioxide produceert, genereer je de noodzakelijke energie.

Voedingsstoffen als energiebron

Naarmate dat je lichaam harder moet werken (de energie-noodzakelijke processen moeten sneller dienstdoen of er moeten er meer/specifieke functioneren), heeft het dan ook meer energie nodig om al deze processen te laten doorgaan. Zo verbruik je een pak minder energie wanneer je een uur voor de televisie ligt in je zetel dan wanneer je gedurende die tijd zou gaan lopen (hiervoor moeten onder andere je spieren sneller samentrekken, wat veel energie vraagt). Je moet om te kunnen sporten dus voldoende energie aanleveren, extra bovenop deze voor je ‘gewone dagelijkse’ activiteiten. 

Wel verkiest je lichaam de ene energiebron boven de andere, afhankelijk van de soort inspanning (bijvoorbeeld krachttraining tegenover uithouding) en de intensiteit van je activiteit (bijvoorbeeld uitfietsen tegenover het beklimmen van de Mont Ventoux). Eiwitten zijn eigenlijk het buitenbeentje van de ‘energieleverende’ macronutriënten: ze kunnen wel energie leveren, maar zijn hiervoor in veel mindere mate van belang dan koolhydraten en vetten. Ze zijn veel essentiëler voor andere zaken in ons lichaam zoals herstel na inspanning!

 

De brandstoffen van je lichaam

Koolhydraten: de onmiddellijke maar uitputtende energiebron

Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, voornamelijk als je intensief en/of lang sport. Ze leveren 4 kcal per gram. Er zijn drie elementen die deze voedingsstoffen zeer nuttig maken als energieleverancier (tijdens het sporten). Ten eerste zorgt zijn structuur ervoor dat je lichaam hier makkelijk en snel energie uit kunt halen, veel sneller dan uit eiwitten en vetten. Ten tweede vraagt de verbranding van koolhydraten minder zuurstof, wat uiteraard ideaal is tijdens het sporten. Ten derde kan je lichaam koolhydraten enerzijds onmiddellijk na inname gebruiken of kunnen ze anderzijds worden opgeslagen als reserve-energie in de lever en de spieren (onder de vorm van glycogeen) voor later verbruik.

Wel is deze energievoorraad in je lichaam zeer beperkt. Het is dan ook de meest schaarse vorm van energie, zo kun je louter 2000 tot 2500 kcal onmiddellijk gebruiken, wat goed is voor 1,5 tot 2 uur intensief sporten. Inspanningen van middelhoge tot hoge intensiteit of lange duur vereisen dan ook de aanvoer van extra koolhydraten en achteraf moet je deze voorraad opnieuw aanvullen voor een volgende training. Als sporter dien je dus zeker dagelijks voldoende koolhydraten in je voeding te voorzien en verklein of vergroot je je koolhydraatinname volgens de inspanning van de dag: hoe intensiever en langer de training, hoe meer koolhydraten je moet voorzien. Koolhydraatloos eten is nooit een optie (ze zijn ook belangrijk voor je hersenen en andere vitale organen), zeker niet als sporter!

 

Vetten: de langzame maar onuitputtende energiebron

Vetten zijn je tweede belangrijkste energiebron, ze leveren zelfs meer energie dan koolhydraten: 9 kcal per gram (tegenover 4 kcal/g), iedere kilogram vet in je lichaam bevat ongeveer 7000 kcal (meer dan drie keer de hoeveelheid koolhydraten in je hele lijf). Je lichaam kan vetten – in tegenstelling tot koolhydraten – gemakkelijk en eindeloos opstapelen als reserve-energie in de vorm van lichaamsvet. In theorie kun je eeuwig energie halen uit je vetten. Daar schuilt meteen het gevaar als je er te veel van eet: je wordt er dik van. Doordat vetten een heel goed stapelbare vorm zijn van energie (meer dan 80 000 kcal ter beschikking), is het een trage energiebron. Bijgevolg zijn vetten vooral goed voor zo lang sporten als je wil, maar niet te intensief (doordat je aan een lage intensiteit beweegt, kan je dit zeer lang volhouden), zoals stevig doorwandelen en een rustig training. Je spaart je koolhydraten dan voor zwaardere of hevigere activiteiten. Bij explosieve sporten verbruik je amper vetten.

Voeding als energiebron

Eiwitten: de extra energiebron

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groeiopbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). Ze kunnen echter ook fungeren als energiebron: 1 gram eiwit levert zo’n 4 kcal. Je lichaam kan namelijk aminozuren (moleculen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) omzetten in glucose (en dus energie), maar dit zal enkel gebeuren bij een energietekort (bijvoorbeerd wanneer je heel lang niets hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten consumeert) of als je veel meer eiwitten inneemt dan je lijf nodig heeft. Dan wordt er energie gehaald uit eiwitten die opgeslagen zitten in je lichaamsweefsels, vooral als spierweefsel – waardoor deze energievorm niet snel beschikbaar is.

In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lijf, de eiwitten die je inneemt en/of aanmaakt zijn allemaal functioneel. Bijgevolg zal je bij een overaanbod van eiwitten in je voeding vet opstapelen aangezien een overschot van eiwitten hiernaar wordt omgezet.

 

Hoeveel heb ik nu van wat nodig (als sporter)?

De hoeveelheid en verhouding tussen de voedingsstoffen hangt af van je dagelijkse energieverbruik (je energieverbruik in rust, je werk, eventuele stress, je sportactiviteiten, welke trainingsdag het is, …). Je bant nooit een voedingsstof maar past vooral je porties aan (hoe langer en intensiever je training, hoe meer energie je verbruikt, dus hoe meer energie en dus hoe meer kcal je moet innemen). Om evenwichtig te eten en gezond te blijven, bestaat je dagelijkse energiebehoefte idealiter uit ongeveer 45-60% koolhydraten20-35% vetten (waarvan maximaal 10% afkomstig is van verzadigde vetzuren) en 15-25% eiwitten:

  • Koolhydraten: ± 3,0-5,0 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht. Wat gaat naar 5,0-7,0 als je 1 tot 2 uur traint en 7,0-10,0 g/kg lichaamsgewicht als je 3-5 uur traint.
  • Vetten: ± 1,0-2,5 g vet/kg lichaamsgewicht.
  • Eiwitten: ± 0,8-1,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht voor de ‘normale’ populatie. Sportieve mensen hebben meer eiwitten nodig en nemen ongeveer dagelijks 1,2-2,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht in. Voor hen is een te lage eiwitinname (< 0,8 g/kg/dag) zeker te vermijden. 

Omdat sportieve personen over het algemeen meer eten, krijgen ze automatisch meer koolhydraten en eiwitten binnen.

Verdeling voedingsstoffen

Hier vind je hoe je deze percentages kan omzetten naar specifieke hoeveelheden. Dit is slechts een voorbeeld voor koolhydraten (kh) en dit kan je tevens berekenen voor eiwitten (4 kcal/g) en vetten (9 kcal/g), aangepast aan je energiebehoefte dat je die bepaalde dag nodig hebt (trainingsdag?).

Berekening hoeveel kh ik dagelijks 'moet' eten

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je juist moet eten als sporter wordt bepaald door de duur, intensiteit en frequentie van je sportactiviteit. Hoe langer, hoe harder en hoe vaker je sport, des te meer koolhydraten je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren en te herstellen van je inspanning. Op dagen dat je niet sport heb je weliswaar minder koolhydraten nodig maar ook dan blijven ze noodzakelijk! 

Onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel gram koolhydraten je dagelijks per kilogram lichaamsgewicht binnen moet krijgen bij een bepaald activiteitsniveau. Het gaat om algemene aanwijzingen die je zelf verder kunt afstemmen op je specifieke trainingssituatie. (Voor een persoonlijk advies afgestemd op je eigen situatie ge je best naar een sportdiëtist.)

Koolhydraatbehoefte per activiteitsniveau:

Niveau

KHbehoefte (g/kg)

Licht

laag intensief of technische sporten

3-5

Matig

matig intensief (± 1 uur/dag)

5-7

Hoog

matig tot hoog intensief (± 1-3 uur/dag)

6-10

Zeer hoog

extreem intensief (± 4-5 uur/dag)

8-12

 

Vetten

De energie die je extra gebruikt tijdens het sporten vang je het best op door meer koolhydraten en niet door meer vetten te eten. Je energievoorraad uit vet, die je nodig hebt voor rustige trainingen, ligt immers voor iedereen voldoende hoog en geraakt nooit uitgeput, ook als je als sporter zeer scherp staat (bijvoorbeeld slechts 6% vet bij een mannelijke topwielrenner). Dit wil echter niet zeggen dat je vet zomaar mag vermijden aangezien vetaanvoer voor een heleboel zaken in je lijf noodzakelijk is [voldoende vetoplosbare vitamines A, D, E en K; genoeg goede cholesterol (HDL); aanmaak van hormonen; …]. Verder heeft vet een impact op je smaak en zorgt het voor een vol gevoel omdat het de maaglediging vertraagt. Een slechte maaglediging kan problemen geven tijdens het sporten. Idealiter kies je voornamelijk voor bronnen van goede vetten(voornamelijk van plantaardige oorsprong: noten, pitten en zaden, vette vis, avocado, …). 


Eiwitten

Eiwitten zijn voornamelijk van groot belang bij herstel na training en bij krachttrainingen. Lees hier meer over in Herstellen na een inspanning en Eiwitinname voor krachtsporters.


Soorten trainingsdagen

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat je je voeding en vooral je porties aanpast aan je activiteiten (training) van de dag. Zo eet je niet evenveel op een rustdag en op een intensieve trainingsdag. Hier vind je voorbeelden van mogelijke trainingsdagen. Deze waarden staan zeker niet vast, ze geven je slechts een idee van mogelijke verhoudingen, elke persoon is namelijk anders! Het is voornamelijk de verschuiving naar meer koolhydraten en de grotere porties naarmate je meer sport, die opvallen.

  • Rustdag: verbruik je minder energie dan op een intensieve trainingsdag, maar je moet wel herstellen van gisteren en je voorbereiden op morgen. Op zo’n dag heb je voldoende met je dagdagelijkse voeding.
  • Rustige trainingsdag: heb je iets minder energie nodig dan op een dag met een intensieve duurtraining en je eet meer eiwitten om optimaal spierherstel te garanderen. Je hoeveelheid koolhydraten is duidelijk hoger dan tijdens de rustdag.
  • Intensieve trainingsdag: je hebt veel energie nodig welke je uit koolhydraten haalt, maar je hebt ook van alle andere voedingsstoffen wat meer op.

Voeding trainingsdagen

Vind een expert

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Plessers

 • Trees Dooms

 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • John Roosen

  Cardioloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Koen Nys

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Marc Schiltz

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • An Konings

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • BVBA Samcon

 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sluiten