Voeding als bron van energie

Voeding als bron van energie

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Om te kunnen werken – en dus te (over)leven – voert je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid processen uit die energie vereisen. De energie die je lijf verbruikt moet je van buitenaf aanleveren door te eten, deze zit namelijk vervat in drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten, dé energiebronnen. Zo zijn koolhydraten de onmiddelijke maar uitputtende energiebron, vetten de langzame maar onuitputtende energiebron en eiwitten de extra energiebron. Hoeveel je van elke energiebron best dagelijks inneemt staat nagenoeg vast, maar wanneer je sport verschuiven deze verhoudingen afhankelijk van de intensitiet en de duur van je inspanning. Hoeveel heb je van welke voedingsstof nodig als sporter? En hoe liggen deze verhoudingen op welke soort trainingsdag?

Door verbranding van de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in je lichaam, waarvoor zuurstof nodig is en waarbij je water en stikstofdioxide produceert, genereer je de noodzakelijke energie.

Voedingsstoffen als energiebron

Naarmate dat je lichaam harder moet werken (de energie-noodzakelijke processen moeten sneller dienstdoen of er moeten er meer/specifieke functioneren), heeft het dan ook meer energie nodig om al deze processen te laten doorgaan. Zo verbruik je een pak minder energie wanneer je een uur voor de televisie ligt in je zetel dan wanneer je gedurende die tijd zou gaan lopen (hiervoor moeten onder andere je spieren sneller samentrekken, wat veel energie vraagt). Je moet om te kunnen sporten dus voldoende energie aanleveren, extra bovenop deze voor je ‘gewone dagelijkse’ activiteiten. 

Wel verkiest je lichaam de ene energiebron boven de andere, afhankelijk van de soort inspanning (bijvoorbeeld krachttraining tegenover uithouding) en de intensiteit van je activiteit (bijvoorbeeld uitfietsen tegenover het beklimmen van de Mont Ventoux). Eiwitten zijn eigenlijk het buitenbeentje van de ‘energieleverende’ macronutriënten: ze kunnen wel energie leveren, maar zijn hiervoor in veel mindere mate van belang dan koolhydraten en vetten. Ze zijn veel essentiëler voor andere zaken in ons lichaam zoals herstel na inspanning!

 

De brandstoffen van je lichaam

Koolhydraten: de onmiddellijke maar uitputtende energiebron

Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, voornamelijk als je intensief en/of lang sport. Ze leveren 4 kcal per gram. Er zijn drie elementen die deze voedingsstoffen zeer nuttig maken als energieleverancier (tijdens het sporten). Ten eerste zorgt zijn structuur ervoor dat je lichaam hier makkelijk en snel energie uit kunt halen, veel sneller dan uit eiwitten en vetten. Ten tweede vraagt de verbranding van koolhydraten minder zuurstof, wat uiteraard ideaal is tijdens het sporten. Ten derde kan je lichaam koolhydraten enerzijds onmiddellijk na inname gebruiken of kunnen ze anderzijds worden opgeslagen als reserve-energie in de lever en de spieren (onder de vorm van glycogeen) voor later verbruik.

Wel is deze energievoorraad in je lichaam zeer beperkt. Het is dan ook de meest schaarse vorm van energie, zo kun je louter 2000 tot 2500 kcal onmiddellijk gebruiken, wat goed is voor 1,5 tot 2 uur intensief sporten. Inspanningen van middelhoge tot hoge intensiteit of lange duur vereisen dan ook de aanvoer van extra koolhydraten en achteraf moet je deze voorraad opnieuw aanvullen voor een volgende training. Als sporter dien je dus zeker dagelijks voldoende koolhydraten in je voeding te voorzien en verklein of vergroot je je koolhydraatinname volgens de inspanning van de dag: hoe intensiever en langer de training, hoe meer koolhydraten je moet voorzien. Koolhydraatloos eten is nooit een optie (ze zijn ook belangrijk voor je hersenen en andere vitale organen), zeker niet als sporter!

 

Vetten: de langzame maar onuitputtende energiebron

Vetten zijn je tweede belangrijkste energiebron, ze leveren zelfs meer energie dan koolhydraten: 9 kcal per gram (tegenover 4 kcal/g), iedere kilogram vet in je lichaam bevat ongeveer 7000 kcal (meer dan drie keer de hoeveelheid koolhydraten in je hele lijf). Je lichaam kan vetten – in tegenstelling tot koolhydraten – gemakkelijk en eindeloos opstapelen als reserve-energie in de vorm van lichaamsvet. In theorie kun je eeuwig energie halen uit je vetten. Daar schuilt meteen het gevaar als je er te veel van eet: je wordt er dik van. Doordat vetten een heel goed stapelbare vorm zijn van energie (meer dan 80 000 kcal ter beschikking), is het een trage energiebron. Bijgevolg zijn vetten vooral goed voor zo lang sporten als je wil, maar niet te intensief (doordat je aan een lage intensiteit beweegt, kan je dit zeer lang volhouden), zoals stevig doorwandelen en een rustig training. Je spaart je koolhydraten dan voor zwaardere of hevigere activiteiten. Bij explosieve sporten verbruik je amper vetten.

Voeding als energiebron

Eiwitten: de extra energiebron

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groeiopbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). Ze kunnen echter ook fungeren als energiebron: 1 gram eiwit levert zo’n 4 kcal. Je lichaam kan namelijk aminozuren (moleculen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) omzetten in glucose (en dus energie), maar dit zal enkel gebeuren bij een energietekort (bijvoorbeerd wanneer je heel lang niets hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten consumeert) of als je veel meer eiwitten inneemt dan je lijf nodig heeft. Dan wordt er energie gehaald uit eiwitten die opgeslagen zitten in je lichaamsweefsels, vooral als spierweefsel – waardoor deze energievorm niet snel beschikbaar is.

In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lijf, de eiwitten die je inneemt en/of aanmaakt zijn allemaal functioneel. Bijgevolg zal je bij een overaanbod van eiwitten in je voeding vet opstapelen aangezien een overschot van eiwitten hiernaar wordt omgezet.

 

Hoeveel heb ik nu van wat nodig (als sporter)?

De hoeveelheid en verhouding tussen de voedingsstoffen hangt af van je dagelijkse energieverbruik (je energieverbruik in rust, je werk, eventuele stress, je sportactiviteiten, welke trainingsdag het is, …). Je bant nooit een voedingsstof maar past vooral je porties aan (hoe langer en intensiever je training, hoe meer energie je verbruikt, dus hoe meer energie en dus hoe meer kcal je moet innemen). Om evenwichtig te eten en gezond te blijven, bestaat je dagelijkse energiebehoefte idealiter uit ongeveer 45-60% koolhydraten20-35% vetten (waarvan maximaal 10% afkomstig is van verzadigde vetzuren) en 15-25% eiwitten:

  • Koolhydraten: ± 3,0-5,0 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht. Wat gaat naar 5,0-7,0 als je 1 tot 2 uur traint en 7,0-10,0 g/kg lichaamsgewicht als je 3-5 uur traint.
  • Vetten: ± 1,0-2,5 g vet/kg lichaamsgewicht.
  • Eiwitten: ± 0,8-1,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht voor de ‘normale’ populatie. Sportieve mensen hebben meer eiwitten nodig en nemen ongeveer dagelijks 1,2-2,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht in. Voor hen is een te lage eiwitinname (< 0,8 g/kg/dag) zeker te vermijden. 

Omdat sportieve personen over het algemeen meer eten, krijgen ze automatisch meer koolhydraten en eiwitten binnen.

Verdeling voedingsstoffen

Hier vind je hoe je deze percentages kan omzetten naar specifieke hoeveelheden. Dit is slechts een voorbeeld voor koolhydraten (kh) en dit kan je tevens berekenen voor eiwitten (4 kcal/g) en vetten (9 kcal/g), aangepast aan je energiebehoefte dat je die bepaalde dag nodig hebt (trainingsdag?).

Berekening hoeveel kh ik dagelijks 'moet' eten

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je juist moet eten als sporter wordt bepaald door de duur, intensiteit en frequentie van je sportactiviteit. Hoe langer, hoe harder en hoe vaker je sport, des te meer koolhydraten je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren en te herstellen van je inspanning. Op dagen dat je niet sport heb je weliswaar minder koolhydraten nodig maar ook dan blijven ze noodzakelijk! 

Onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel gram koolhydraten je dagelijks per kilogram lichaamsgewicht binnen moet krijgen bij een bepaald activiteitsniveau. Het gaat om algemene aanwijzingen die je zelf verder kunt afstemmen op je specifieke trainingssituatie. (Voor een persoonlijk advies afgestemd op je eigen situatie ge je best naar een sportdiëtist.)

Koolhydraatbehoefte per activiteitsniveau:

Niveau

KHbehoefte (g/kg)

Licht

laag intensief of technische sporten

3-5

Matig

matig intensief (± 1 uur/dag)

5-7

Hoog

matig tot hoog intensief (± 1-3 uur/dag)

6-10

Zeer hoog

extreem intensief (± 4-5 uur/dag)

8-12

 

Vetten

De energie die je extra gebruikt tijdens het sporten vang je het best op door meer koolhydraten en niet door meer vetten te eten. Je energievoorraad uit vet, die je nodig hebt voor rustige trainingen, ligt immers voor iedereen voldoende hoog en geraakt nooit uitgeput, ook als je als sporter zeer scherp staat (bijvoorbeeld slechts 6% vet bij een mannelijke topwielrenner). Dit wil echter niet zeggen dat je vet zomaar mag vermijden aangezien vetaanvoer voor een heleboel zaken in je lijf noodzakelijk is [voldoende vetoplosbare vitamines A, D, E en K; genoeg goede cholesterol (HDL); aanmaak van hormonen; …]. Verder heeft vet een impact op je smaak en zorgt het voor een vol gevoel omdat het de maaglediging vertraagt. Een slechte maaglediging kan problemen geven tijdens het sporten. Idealiter kies je voornamelijk voor bronnen van goede vetten(voornamelijk van plantaardige oorsprong: noten, pitten en zaden, vette vis, avocado, …). 


Eiwitten

Eiwitten zijn voornamelijk van groot belang bij herstel na training en bij krachttrainingen. Lees hier meer over in Herstellen na een inspanning en Eiwitinname voor krachtsporters.


Soorten trainingsdagen

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat je je voeding en vooral je porties aanpast aan je activiteiten (training) van de dag. Zo eet je niet evenveel op een rustdag en op een intensieve trainingsdag. Hier vind je voorbeelden van mogelijke trainingsdagen. Deze waarden staan zeker niet vast, ze geven je slechts een idee van mogelijke verhoudingen, elke persoon is namelijk anders! Het is voornamelijk de verschuiving naar meer koolhydraten en de grotere porties naarmate je meer sport, die opvallen.

  • Rustdag: verbruik je minder energie dan op een intensieve trainingsdag, maar je moet wel herstellen van gisteren en je voorbereiden op morgen. Op zo’n dag heb je voldoende met je dagdagelijkse voeding.
  • Rustige trainingsdag: heb je iets minder energie nodig dan op een dag met een intensieve duurtraining en je eet meer eiwitten om optimaal spierherstel te garanderen. Je hoeveelheid koolhydraten is duidelijk hoger dan tijdens de rustdag.
  • Intensieve trainingsdag: je hebt veel energie nodig welke je uit koolhydraten haalt, maar je hebt ook van alle andere voedingsstoffen wat meer op.

Voeding trainingsdagen

Vind een expert

 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Jan Leire

  Sportarts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Erik Van Lierde

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julie Zels

 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • BVBA Samcon

 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Marc Schiltz

  2&3
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jempi Wilssens

 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Jens Demanet

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Trees Dooms

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Voeding
Zuiders vruchtennotenbrood

Recept Zuiders vruchten-notenbrood

Sporter Artikel Voeding
Sluiten