Voeding als bron van energie

Voeding als bron van energie

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding en eetgedrag Voeding

Om te kunnen werken – en dus te (over)leven – voert je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid processen uit die energie vereisen. De energie die je lijf verbruikt moet je van buitenaf aanleveren door te eten, deze zit namelijk vervat in drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten, dé energiebronnen. Zo zijn koolhydraten de onmiddelijke maar uitputtende energiebron, vetten de langzame maar onuitputtende energiebron en eiwitten de extra energiebron. Hoeveel je van elke energiebron best dagelijks inneemt staat nagenoeg vast, maar wanneer je sport verschuiven deze verhoudingen afhankelijk van de intensitiet en de duur van je inspanning. Hoeveel heb je van welke voedingsstof nodig als sporter? En hoe liggen deze verhoudingen op welke soort trainingsdag?

Door verbranding van de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in je lichaam, waarvoor zuurstof nodig is en waarbij je water en stikstofdioxide produceert, genereer je de noodzakelijke energie.

Voedingsstoffen als energiebron

Naarmate dat je lichaam harder moet werken (de energie-noodzakelijke processen moeten sneller dienstdoen of er moeten er meer/specifieke functioneren), heeft het dan ook meer energie nodig om al deze processen te laten doorgaan. Zo verbruik je een pak minder energie wanneer je een uur voor de televisie ligt in je zetel dan wanneer je gedurende die tijd zou gaan lopen (hiervoor moeten onder andere je spieren sneller samentrekken, wat veel energie vraagt). Je moet om te kunnen sporten dus voldoende energie aanleveren, extra bovenop deze voor je ‘gewone dagelijkse’ activiteiten. 

Wel verkiest je lichaam de ene energiebron boven de andere, afhankelijk van de soort inspanning (bijvoorbeeld krachttraining tegenover uithouding) en de intensiteit van je activiteit (bijvoorbeeld uitfietsen tegenover het beklimmen van de Mont Ventoux). Eiwitten zijn eigenlijk het buitenbeentje van de ‘energieleverende’ macronutriënten: ze kunnen wel energie leveren, maar zijn hiervoor in veel mindere mate van belang dan koolhydraten en vetten. Ze zijn veel essentiëler voor andere zaken in ons lichaam zoals herstel na inspanning!

 

De brandstoffen van je lichaam

Koolhydraten: de onmiddellijke maar uitputtende energiebron

Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, voornamelijk als je intensief en/of lang sport. Ze leveren 4 kcal per gram. Er zijn drie elementen die deze voedingsstoffen zeer nuttig maken als energieleverancier (tijdens het sporten). Ten eerste zorgt zijn structuur ervoor dat je lichaam hier makkelijk en snel energie uit kunt halen, veel sneller dan uit eiwitten en vetten. Ten tweede vraagt de verbranding van koolhydraten minder zuurstof, wat uiteraard ideaal is tijdens het sporten. Ten derde kan je lichaam koolhydraten enerzijds onmiddellijk na inname gebruiken of kunnen ze anderzijds worden opgeslagen als reserve-energie in de lever en de spieren (onder de vorm van glycogeen) voor later verbruik.

Wel is deze energievoorraad in je lichaam zeer beperkt. Het is dan ook de meest schaarse vorm van energie, zo kun je louter 2000 tot 2500 kcal onmiddellijk gebruiken, wat goed is voor 1,5 tot 2 uur intensief sporten. Inspanningen van middelhoge tot hoge intensiteit of lange duur vereisen dan ook de aanvoer van extra koolhydraten en achteraf moet je deze voorraad opnieuw aanvullen voor een volgende training. Als sporter dien je dus zeker dagelijks voldoende koolhydraten in je voeding te voorzien en verklein of vergroot je je koolhydraatinname volgens de inspanning van de dag: hoe intensiever en langer de training, hoe meer koolhydraten je moet voorzien. Koolhydraatloos eten is nooit een optie (ze zijn ook belangrijk voor je hersenen en andere vitale organen), zeker niet als sporter!

 

Vetten: de langzame maar onuitputtende energiebron

Vetten zijn je tweede belangrijkste energiebron, ze leveren zelfs meer energie dan koolhydraten: 9 kcal per gram (tegenover 4 kcal/g), iedere kilogram vet in je lichaam bevat ongeveer 7000 kcal (meer dan drie keer de hoeveelheid koolhydraten in je hele lijf). Je lichaam kan vetten – in tegenstelling tot koolhydraten – gemakkelijk en eindeloos opstapelen als reserve-energie in de vorm van lichaamsvet. In theorie kun je eeuwig energie halen uit je vetten. Daar schuilt meteen het gevaar als je er te veel van eet: je wordt er dik van. Doordat vetten een heel goed stapelbare vorm zijn van energie (meer dan 80 000 kcal ter beschikking), is het een trage energiebron. Bijgevolg zijn vetten vooral goed voor zo lang sporten als je wil, maar niet te intensief (doordat je aan een lage intensiteit beweegt, kan je dit zeer lang volhouden), zoals stevig doorwandelen en een rustig training. Je spaart je koolhydraten dan voor zwaardere of hevigere activiteiten. Bij explosieve sporten verbruik je amper vetten.

Voeding als energiebron

Eiwitten: de extra energiebron

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groeiopbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). Ze kunnen echter ook fungeren als energiebron: 1 gram eiwit levert zo’n 4 kcal. Je lichaam kan namelijk aminozuren (moleculen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) omzetten in glucose (en dus energie), maar dit zal enkel gebeuren bij een energietekort (bijvoorbeerd wanneer je heel lang niets hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten consumeert) of als je veel meer eiwitten inneemt dan je lijf nodig heeft. Dan wordt er energie gehaald uit eiwitten die opgeslagen zitten in je lichaamsweefsels, vooral als spierweefsel – waardoor deze energievorm niet snel beschikbaar is.

In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lijf, de eiwitten die je inneemt en/of aanmaakt zijn allemaal functioneel. Bijgevolg zal je bij een overaanbod van eiwitten in je voeding vet opstapelen aangezien een overschot van eiwitten hiernaar wordt omgezet.

 

Hoeveel heb ik nu van wat nodig (als sporter)?

De hoeveelheid en verhouding tussen de voedingsstoffen hangt af van je dagelijkse energieverbruik (je energieverbruik in rust, je werk, eventuele stress, je sportactiviteiten, welke trainingsdag het is, …). Je bant nooit een voedingsstof maar past vooral je porties aan (hoe langer en intensiever je training, hoe meer energie je verbruikt, dus hoe meer energie en dus hoe meer kcal je moet innemen). Om evenwichtig te eten en gezond te blijven, bestaat je dagelijkse energiebehoefte idealiter uit ongeveer 45-60% koolhydraten20-35% vetten (waarvan maximaal 10% afkomstig is van verzadigde vetzuren) en 15-25% eiwitten:

  • Koolhydraten: ± 3,0-5,0 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht. Wat gaat naar 5,0-7,0 als je 1 tot 2 uur traint en 7,0-10,0 g/kg lichaamsgewicht als je 3-5 uur traint.
  • Vetten: ± 1,0-2,5 g vet/kg lichaamsgewicht.
  • Eiwitten: ± 0,8-1,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht voor de ‘normale’ populatie. Sportieve mensen hebben meer eiwitten nodig en nemen ongeveer dagelijks 1,2-2,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht in. Voor hen is een te lage eiwitinname (< 0,8 g/kg/dag) zeker te vermijden. 

Omdat sportieve personen over het algemeen meer eten, krijgen ze automatisch meer koolhydraten en eiwitten binnen.

Verdeling voedingsstoffen

Hier vind je hoe je deze percentages kan omzetten naar specifieke hoeveelheden. Dit is slechts een voorbeeld voor koolhydraten (kh) en dit kan je tevens berekenen voor eiwitten (4 kcal/g) en vetten (9 kcal/g), aangepast aan je energiebehoefte dat je die bepaalde dag nodig hebt (trainingsdag?).

Berekening hoeveel kh ik dagelijks 'moet' eten

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je juist moet eten als sporter wordt bepaald door de duur, intensiteit en frequentie van je sportactiviteit. Hoe langer, hoe harder en hoe vaker je sport, des te meer koolhydraten je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren en te herstellen van je inspanning. Op dagen dat je niet sport heb je weliswaar minder koolhydraten nodig maar ook dan blijven ze noodzakelijk! 

Onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel gram koolhydraten je dagelijks per kilogram lichaamsgewicht binnen moet krijgen bij een bepaald activiteitsniveau. Het gaat om algemene aanwijzingen die je zelf verder kunt afstemmen op je specifieke trainingssituatie. (Voor een persoonlijk advies afgestemd op je eigen situatie ge je best naar een sportdiëtist.)

Koolhydraatbehoefte per activiteitsniveau:

Niveau

KHbehoefte (g/kg)

Licht

laag intensief of technische sporten

3-5

Matig

matig intensief (± 1 uur/dag)

5-7

Hoog

matig tot hoog intensief (± 1-3 uur/dag)

6-10

Zeer hoog

extreem intensief (± 4-5 uur/dag)

8-12

 

Vetten

De energie die je extra gebruikt tijdens het sporten vang je het best op door meer koolhydraten en niet door meer vetten te eten. Je energievoorraad uit vet, die je nodig hebt voor rustige trainingen, ligt immers voor iedereen voldoende hoog en geraakt nooit uitgeput, ook als je als sporter zeer scherp staat (bijvoorbeeld slechts 6% vet bij een mannelijke topwielrenner). Dit wil echter niet zeggen dat je vet zomaar mag vermijden aangezien vetaanvoer voor een heleboel zaken in je lijf noodzakelijk is [voldoende vetoplosbare vitamines A, D, E en K; genoeg goede cholesterol (HDL); aanmaak van hormonen; …]. Verder heeft vet een impact op je smaak en zorgt het voor een vol gevoel omdat het de maaglediging vertraagt. Een slechte maaglediging kan problemen geven tijdens het sporten. Idealiter kies je voornamelijk voor bronnen van goede vetten(voornamelijk van plantaardige oorsprong: noten, pitten en zaden, vette vis, avocado, …). 


Eiwitten

Eiwitten zijn voornamelijk van groot belang bij herstel na training en bij krachttrainingen. Lees hier meer over in Herstellen na een inspanning en Eiwitinname voor krachtsporters.


Soorten trainingsdagen

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat je je voeding en vooral je porties aanpast aan je activiteiten (training) van de dag. Zo eet je niet evenveel op een rustdag en op een intensieve trainingsdag. Hier vind je voorbeelden van mogelijke trainingsdagen. Deze waarden staan zeker niet vast, ze geven je slechts een idee van mogelijke verhoudingen, elke persoon is namelijk anders! Het is voornamelijk de verschuiving naar meer koolhydraten en de grotere porties naarmate je meer sport, die opvallen.

  • Rustdag: verbruik je minder energie dan op een intensieve trainingsdag, maar je moet wel herstellen van gisteren en je voorbereiden op morgen. Op zo’n dag heb je voldoende met je dagdagelijkse voeding.
  • Rustige trainingsdag: heb je iets minder energie nodig dan op een dag met een intensieve duurtraining en je eet meer eiwitten om optimaal spierherstel te garanderen. Je hoeveelheid koolhydraten is duidelijk hoger dan tijdens de rustdag.
  • Intensieve trainingsdag: je hebt veel energie nodig welke je uit koolhydraten haalt, maar je hebt ook van alle andere voedingsstoffen wat meer op.

Voeding trainingsdagen

Vind een expert

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Carl De Crée

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Karel Pardaens

 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Ine Schops

  Podoloog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jempi Wilssens

 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • An Konings

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Beste sportdieet

Wat is het “beste dieet” om gewicht te verliezen en verlies van spiermassa te beperken?

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten