Voeding als bron van energie

Voeding als bron van energie

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding Voeding

Om te kunnen werken – en dus te (over)leven – voert je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid processen uit die energie vereisen. De energie die je lijf verbruikt moet je van buitenaf aanleveren door te eten, deze zit namelijk vervat in drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten, dé energiebronnen. Zo zijn koolhydraten de onmiddelijke maar uitputtende energiebron, vetten de langzame maar onuitputtende energiebron en eiwitten de extra energiebron. Hoeveel je van elke energiebron best dagelijks inneemt staat nagenoeg vast, maar wanneer je sport verschuiven deze verhoudingen afhankelijk van de intensitiet en de duur van je inspanning. Hoeveel heb je van welke voedingsstof nodig als sporter? En hoe liggen deze verhoudingen op welke soort trainingsdag?

Door verbranding van de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in je lichaam, waarvoor zuurstof nodig is en waarbij je water en stikstofdioxide produceert, genereer je de noodzakelijke energie.

Voedingsstoffen als energiebron

Naarmate dat je lichaam harder moet werken (de energie-noodzakelijke processen moeten sneller dienstdoen of er moeten er meer/specifieke functioneren), heeft het dan ook meer energie nodig om al deze processen te laten doorgaan. Zo verbruik je een pak minder energie wanneer je een uur voor de televisie ligt in je zetel dan wanneer je gedurende die tijd zou gaan lopen (hiervoor moeten onder andere je spieren sneller samentrekken, wat veel energie vraagt). Je moet om te kunnen sporten dus voldoende energie aanleveren, extra bovenop deze voor je ‘gewone dagelijkse’ activiteiten. 

Wel verkiest je lichaam de ene energiebron boven de andere, afhankelijk van de soort inspanning (bijvoorbeeld krachttraining tegenover uithouding) en de intensiteit van je activiteit (bijvoorbeeld uitfietsen tegenover het beklimmen van de Mont Ventoux). Eiwitten zijn eigenlijk het buitenbeentje van de ‘energieleverende’ macronutriënten: ze kunnen wel energie leveren, maar zijn hiervoor in veel mindere mate van belang dan koolhydraten en vetten. Ze zijn veel essentiëler voor andere zaken in ons lichaam zoals herstel na inspanning!

 

De brandstoffen van je lichaam

Koolhydraten: de onmiddellijke maar uitputtende energiebron

Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, voornamelijk als je intensief en/of lang sport. Ze leveren 4 kcal per gram. Er zijn drie elementen die deze voedingsstoffen zeer nuttig maken als energieleverancier (tijdens het sporten). Ten eerste zorgt zijn structuur ervoor dat je lichaam hier makkelijk en snel energie uit kunt halen, veel sneller dan uit eiwitten en vetten. Ten tweede vraagt de verbranding van koolhydraten minder zuurstof, wat uiteraard ideaal is tijdens het sporten. Ten derde kan je lichaam koolhydraten enerzijds onmiddellijk na inname gebruiken of kunnen ze anderzijds worden opgeslagen als reserve-energie in de lever en de spieren (onder de vorm van glycogeen) voor later verbruik.

Wel is deze energievoorraad in je lichaam zeer beperkt. Het is dan ook de meest schaarse vorm van energie, zo kun je louter 2000 tot 2500 kcal onmiddellijk gebruiken, wat goed is voor 1,5 tot 2 uur intensief sporten. Inspanningen van middelhoge tot hoge intensiteit of lange duur vereisen dan ook de aanvoer van extra koolhydraten en achteraf moet je deze voorraad opnieuw aanvullen voor een volgende training. Als sporter dien je dus zeker dagelijks voldoende koolhydraten in je voeding te voorzien en verklein of vergroot je je koolhydraatinname volgens de inspanning van de dag: hoe intensiever en langer de training, hoe meer koolhydraten je moet voorzien. Koolhydraatloos eten is nooit een optie (ze zijn ook belangrijk voor je hersenen en andere vitale organen), zeker niet als sporter!

 

Vetten: de langzame maar onuitputtende energiebron

Vetten zijn je tweede belangrijkste energiebron, ze leveren zelfs meer energie dan koolhydraten: 9 kcal per gram (tegenover 4 kcal/g), iedere kilogram vet in je lichaam bevat ongeveer 7000 kcal (meer dan drie keer de hoeveelheid koolhydraten in je hele lijf). Je lichaam kan vetten – in tegenstelling tot koolhydraten – gemakkelijk en eindeloos opstapelen als reserve-energie in de vorm van lichaamsvet. In theorie kun je eeuwig energie halen uit je vetten. Daar schuilt meteen het gevaar als je er te veel van eet: je wordt er dik van. Doordat vetten een heel goed stapelbare vorm zijn van energie (meer dan 80 000 kcal ter beschikking), is het een trage energiebron. Bijgevolg zijn vetten vooral goed voor zo lang sporten als je wil, maar niet te intensief (doordat je aan een lage intensiteit beweegt, kan je dit zeer lang volhouden), zoals stevig doorwandelen en een rustig training. Je spaart je koolhydraten dan voor zwaardere of hevigere activiteiten. Bij explosieve sporten verbruik je amper vetten.

Voeding als energiebron

Eiwitten: de extra energiebron

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groeiopbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). Ze kunnen echter ook fungeren als energiebron: 1 gram eiwit levert zo’n 4 kcal. Je lichaam kan namelijk aminozuren (moleculen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) omzetten in glucose (en dus energie), maar dit zal enkel gebeuren bij een energietekort (bijvoorbeerd wanneer je heel lang niets hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten consumeert) of als je veel meer eiwitten inneemt dan je lijf nodig heeft. Dan wordt er energie gehaald uit eiwitten die opgeslagen zitten in je lichaamsweefsels, vooral als spierweefsel – waardoor deze energievorm niet snel beschikbaar is.

In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lijf, de eiwitten die je inneemt en/of aanmaakt zijn allemaal functioneel. Bijgevolg zal je bij een overaanbod van eiwitten in je voeding vet opstapelen aangezien een overschot van eiwitten hiernaar wordt omgezet.

 

Hoeveel heb ik nu van wat nodig (als sporter)?

De hoeveelheid en verhouding tussen de voedingsstoffen hangt af van je dagelijkse energieverbruik (je energieverbruik in rust, je werk, eventuele stress, je sportactiviteiten, welke trainingsdag het is, …). Je bant nooit een voedingsstof maar past vooral je porties aan (hoe langer en intensiever je training, hoe meer energie je verbruikt, dus hoe meer energie en dus hoe meer kcal je moet innemen). Om evenwichtig te eten en gezond te blijven, bestaat je dagelijkse energiebehoefte idealiter uit ongeveer 45-60% koolhydraten20-35% vetten (waarvan maximaal 10% afkomstig is van verzadigde vetzuren) en 15-25% eiwitten:

  • Koolhydraten: ± 3,0-5,0 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht. Wat gaat naar 5,0-7,0 als je 1 tot 2 uur traint en 7,0-10,0 g/kg lichaamsgewicht als je 3-5 uur traint.
  • Vetten: ± 1,0-2,5 g vet/kg lichaamsgewicht.
  • Eiwitten: ± 0,8-1,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht voor de ‘normale’ populatie. Sportieve mensen hebben meer eiwitten nodig en nemen ongeveer dagelijks 1,2-2,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht in. Voor hen is een te lage eiwitinname (< 0,8 g/kg/dag) zeker te vermijden. 

Omdat sportieve personen over het algemeen meer eten, krijgen ze automatisch meer koolhydraten en eiwitten binnen.

Verdeling voedingsstoffen

Hier vind je hoe je deze percentages kan omzetten naar specifieke hoeveelheden. Dit is slechts een voorbeeld voor koolhydraten (kh) en dit kan je tevens berekenen voor eiwitten (4 kcal/g) en vetten (9 kcal/g), aangepast aan je energiebehoefte dat je die bepaalde dag nodig hebt (trainingsdag?).

Berekening hoeveel kh ik dagelijks 'moet' eten

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je juist moet eten als sporter wordt bepaald door de duur, intensiteit en frequentie van je sportactiviteit. Hoe langer, hoe harder en hoe vaker je sport, des te meer koolhydraten je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren en te herstellen van je inspanning. Op dagen dat je niet sport heb je weliswaar minder koolhydraten nodig maar ook dan blijven ze noodzakelijk! 

Onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel gram koolhydraten je dagelijks per kilogram lichaamsgewicht binnen moet krijgen bij een bepaald activiteitsniveau. Het gaat om algemene aanwijzingen die je zelf verder kunt afstemmen op je specifieke trainingssituatie. (Voor een persoonlijk advies afgestemd op je eigen situatie ge je best naar een sportdiëtist.)

Koolhydraatbehoefte per activiteitsniveau:

Niveau

KHbehoefte (g/kg)

Licht

laag intensief of technische sporten

3-5

Matig

matig intensief (± 1 uur/dag)

5-7

Hoog

matig tot hoog intensief (± 1-3 uur/dag)

6-10

Zeer hoog

extreem intensief (± 4-5 uur/dag)

8-12

 

Vetten

De energie die je extra gebruikt tijdens het sporten vang je het best op door meer koolhydraten en niet door meer vetten te eten. Je energievoorraad uit vet, die je nodig hebt voor rustige trainingen, ligt immers voor iedereen voldoende hoog en geraakt nooit uitgeput, ook als je als sporter zeer scherp staat (bijvoorbeeld slechts 6% vet bij een mannelijke topwielrenner). Dit wil echter niet zeggen dat je vet zomaar mag vermijden aangezien vetaanvoer voor een heleboel zaken in je lijf noodzakelijk is [voldoende vetoplosbare vitamines A, D, E en K; genoeg goede cholesterol (HDL); aanmaak van hormonen; …]. Verder heeft vet een impact op je smaak en zorgt het voor een vol gevoel omdat het de maaglediging vertraagt. Een slechte maaglediging kan problemen geven tijdens het sporten. Idealiter kies je voornamelijk voor bronnen van goede vetten(voornamelijk van plantaardige oorsprong: noten, pitten en zaden, vette vis, avocado, …). 


Eiwitten

Eiwitten zijn voornamelijk van groot belang bij herstel na training en bij krachttrainingen. Lees hier meer over in Herstellen na een inspanning en Eiwitinname voor krachtsporters.


Soorten trainingsdagen

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat je je voeding en vooral je porties aanpast aan je activiteiten (training) van de dag. Zo eet je niet evenveel op een rustdag en op een intensieve trainingsdag. Hier vind je voorbeelden van mogelijke trainingsdagen. Deze waarden staan zeker niet vast, ze geven je slechts een idee van mogelijke verhoudingen, elke persoon is namelijk anders! Het is voornamelijk de verschuiving naar meer koolhydraten en de grotere porties naarmate je meer sport, die opvallen.

  • Rustdag: verbruik je minder energie dan op een intensieve trainingsdag, maar je moet wel herstellen van gisteren en je voorbereiden op morgen. Op zo’n dag heb je voldoende met je dagdagelijkse voeding.
  • Rustige trainingsdag: heb je iets minder energie nodig dan op een dag met een intensieve duurtraining en je eet meer eiwitten om optimaal spierherstel te garanderen. Je hoeveelheid koolhydraten is duidelijk hoger dan tijdens de rustdag.
  • Intensieve trainingsdag: je hebt veel energie nodig welke je uit koolhydraten haalt, maar je hebt ook van alle andere voedingsstoffen wat meer op.

Voeding trainingsdagen

Vind een expert

 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Bruno D'Hulster

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • An Konings

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Trees Dooms

 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Erik Van Lierde

 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Julie Zels

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Justine Stevens

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Roeykens

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Voeding Blessurepreventie Voeding
Voeding
Tour de France

Hoe eten de renners tijdens de Tour de France?

Sporter Blog Fietsen Voeding Voeding
Sluiten