Voeding als bron van energie

Voeding als bron van energie

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding en eetgedrag Voeding

Om te kunnen werken – en dus te (over)leven – voert je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid processen uit die energie vereisen. De energie die je lijf verbruikt moet je van buitenaf aanleveren door te eten, deze zit namelijk vervat in drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten, dé energiebronnen. Zo zijn koolhydraten de onmiddelijke maar uitputtende energiebron, vetten de langzame maar onuitputtende energiebron en eiwitten de extra energiebron. Hoeveel je van elke energiebron best dagelijks inneemt staat nagenoeg vast, maar wanneer je sport verschuiven deze verhoudingen afhankelijk van de intensitiet en de duur van je inspanning. Hoeveel heb je van welke voedingsstof nodig als sporter? En hoe liggen deze verhoudingen op welke soort trainingsdag?

Door verbranding van de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in je lichaam, waarvoor zuurstof nodig is en waarbij je water en stikstofdioxide produceert, genereer je de noodzakelijke energie.

Voedingsstoffen als energiebron

Naarmate dat je lichaam harder moet werken (de energie-noodzakelijke processen moeten sneller dienstdoen of er moeten er meer/specifieke functioneren), heeft het dan ook meer energie nodig om al deze processen te laten doorgaan. Zo verbruik je een pak minder energie wanneer je een uur voor de televisie ligt in je zetel dan wanneer je gedurende die tijd zou gaan lopen (hiervoor moeten onder andere je spieren sneller samentrekken, wat veel energie vraagt). Je moet om te kunnen sporten dus voldoende energie aanleveren, extra bovenop deze voor je ‘gewone dagelijkse’ activiteiten. 

Wel verkiest je lichaam de ene energiebron boven de andere, afhankelijk van de soort inspanning (bijvoorbeeld krachttraining tegenover uithouding) en de intensiteit van je activiteit (bijvoorbeeld uitfietsen tegenover het beklimmen van de Mont Ventoux). Eiwitten zijn eigenlijk het buitenbeentje van de ‘energieleverende’ macronutriënten: ze kunnen wel energie leveren, maar zijn hiervoor in veel mindere mate van belang dan koolhydraten en vetten. Ze zijn veel essentiëler voor andere zaken in ons lichaam zoals herstel na inspanning!

 

De brandstoffen van je lichaam

Koolhydraten: de onmiddellijke maar uitputtende energiebron

Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, voornamelijk als je intensief en/of lang sport. Ze leveren 4 kcal per gram. Er zijn drie elementen die deze voedingsstoffen zeer nuttig maken als energieleverancier (tijdens het sporten). Ten eerste zorgt zijn structuur ervoor dat je lichaam hier makkelijk en snel energie uit kunt halen, veel sneller dan uit eiwitten en vetten. Ten tweede vraagt de verbranding van koolhydraten minder zuurstof, wat uiteraard ideaal is tijdens het sporten. Ten derde kan je lichaam koolhydraten enerzijds onmiddellijk na inname gebruiken of kunnen ze anderzijds worden opgeslagen als reserve-energie in de lever en de spieren (onder de vorm van glycogeen) voor later verbruik.

Wel is deze energievoorraad in je lichaam zeer beperkt. Het is dan ook de meest schaarse vorm van energie, zo kun je louter 2000 tot 2500 kcal onmiddellijk gebruiken, wat goed is voor 1,5 tot 2 uur intensief sporten. Inspanningen van middelhoge tot hoge intensiteit of lange duur vereisen dan ook de aanvoer van extra koolhydraten en achteraf moet je deze voorraad opnieuw aanvullen voor een volgende training. Als sporter dien je dus zeker dagelijks voldoende koolhydraten in je voeding te voorzien en verklein of vergroot je je koolhydraatinname volgens de inspanning van de dag: hoe intensiever en langer de training, hoe meer koolhydraten je moet voorzien. Koolhydraatloos eten is nooit een optie (ze zijn ook belangrijk voor je hersenen en andere vitale organen), zeker niet als sporter!

 

Vetten: de langzame maar onuitputtende energiebron

Vetten zijn je tweede belangrijkste energiebron, ze leveren zelfs meer energie dan koolhydraten: 9 kcal per gram (tegenover 4 kcal/g), iedere kilogram vet in je lichaam bevat ongeveer 7000 kcal (meer dan drie keer de hoeveelheid koolhydraten in je hele lijf). Je lichaam kan vetten – in tegenstelling tot koolhydraten – gemakkelijk en eindeloos opstapelen als reserve-energie in de vorm van lichaamsvet. In theorie kun je eeuwig energie halen uit je vetten. Daar schuilt meteen het gevaar als je er te veel van eet: je wordt er dik van. Doordat vetten een heel goed stapelbare vorm zijn van energie (meer dan 80 000 kcal ter beschikking), is het een trage energiebron. Bijgevolg zijn vetten vooral goed voor zo lang sporten als je wil, maar niet te intensief (doordat je aan een lage intensiteit beweegt, kan je dit zeer lang volhouden), zoals stevig doorwandelen en een rustig training. Je spaart je koolhydraten dan voor zwaardere of hevigere activiteiten. Bij explosieve sporten verbruik je amper vetten.

Voeding als energiebron

Eiwitten: de extra energiebron

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groeiopbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). Ze kunnen echter ook fungeren als energiebron: 1 gram eiwit levert zo’n 4 kcal. Je lichaam kan namelijk aminozuren (moleculen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) omzetten in glucose (en dus energie), maar dit zal enkel gebeuren bij een energietekort (bijvoorbeerd wanneer je heel lang niets hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten consumeert) of als je veel meer eiwitten inneemt dan je lijf nodig heeft. Dan wordt er energie gehaald uit eiwitten die opgeslagen zitten in je lichaamsweefsels, vooral als spierweefsel – waardoor deze energievorm niet snel beschikbaar is.

In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lijf, de eiwitten die je inneemt en/of aanmaakt zijn allemaal functioneel. Bijgevolg zal je bij een overaanbod van eiwitten in je voeding vet opstapelen aangezien een overschot van eiwitten hiernaar wordt omgezet.

 

Hoeveel heb ik nu van wat nodig (als sporter)?

De hoeveelheid en verhouding tussen de voedingsstoffen hangt af van je dagelijkse energieverbruik (je energieverbruik in rust, je werk, eventuele stress, je sportactiviteiten, welke trainingsdag het is, …). Je bant nooit een voedingsstof maar past vooral je porties aan (hoe langer en intensiever je training, hoe meer energie je verbruikt, dus hoe meer energie en dus hoe meer kcal je moet innemen). Om evenwichtig te eten en gezond te blijven, bestaat je dagelijkse energiebehoefte idealiter uit ongeveer 45-60% koolhydraten20-35% vetten (waarvan maximaal 10% afkomstig is van verzadigde vetzuren) en 15-25% eiwitten:

  • Koolhydraten: ± 3,0-5,0 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht. Wat gaat naar 5,0-7,0 als je 1 tot 2 uur traint en 7,0-10,0 g/kg lichaamsgewicht als je 3-5 uur traint.
  • Vetten: ± 1,0-2,5 g vet/kg lichaamsgewicht.
  • Eiwitten: ± 0,8-1,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht voor de ‘normale’ populatie. Sportieve mensen hebben meer eiwitten nodig en nemen ongeveer dagelijks 1,2-2,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht in. Voor hen is een te lage eiwitinname (< 0,8 g/kg/dag) zeker te vermijden. 

Omdat sportieve personen over het algemeen meer eten, krijgen ze automatisch meer koolhydraten en eiwitten binnen.

Verdeling voedingsstoffen

Hier vind je hoe je deze percentages kan omzetten naar specifieke hoeveelheden. Dit is slechts een voorbeeld voor koolhydraten (kh) en dit kan je tevens berekenen voor eiwitten (4 kcal/g) en vetten (9 kcal/g), aangepast aan je energiebehoefte dat je die bepaalde dag nodig hebt (trainingsdag?).

Berekening hoeveel kh ik dagelijks 'moet' eten

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je juist moet eten als sporter wordt bepaald door de duur, intensiteit en frequentie van je sportactiviteit. Hoe langer, hoe harder en hoe vaker je sport, des te meer koolhydraten je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren en te herstellen van je inspanning. Op dagen dat je niet sport heb je weliswaar minder koolhydraten nodig maar ook dan blijven ze noodzakelijk! 

Onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel gram koolhydraten je dagelijks per kilogram lichaamsgewicht binnen moet krijgen bij een bepaald activiteitsniveau. Het gaat om algemene aanwijzingen die je zelf verder kunt afstemmen op je specifieke trainingssituatie. (Voor een persoonlijk advies afgestemd op je eigen situatie ge je best naar een sportdiëtist.)

Koolhydraatbehoefte per activiteitsniveau:

Niveau

KHbehoefte (g/kg)

Licht

laag intensief of technische sporten

3-5

Matig

matig intensief (± 1 uur/dag)

5-7

Hoog

matig tot hoog intensief (± 1-3 uur/dag)

6-10

Zeer hoog

extreem intensief (± 4-5 uur/dag)

8-12

 

Vetten

De energie die je extra gebruikt tijdens het sporten vang je het best op door meer koolhydraten en niet door meer vetten te eten. Je energievoorraad uit vet, die je nodig hebt voor rustige trainingen, ligt immers voor iedereen voldoende hoog en geraakt nooit uitgeput, ook als je als sporter zeer scherp staat (bijvoorbeeld slechts 6% vet bij een mannelijke topwielrenner). Dit wil echter niet zeggen dat je vet zomaar mag vermijden aangezien vetaanvoer voor een heleboel zaken in je lijf noodzakelijk is [voldoende vetoplosbare vitamines A, D, E en K; genoeg goede cholesterol (HDL); aanmaak van hormonen; …]. Verder heeft vet een impact op je smaak en zorgt het voor een vol gevoel omdat het de maaglediging vertraagt. Een slechte maaglediging kan problemen geven tijdens het sporten. Idealiter kies je voornamelijk voor bronnen van goede vetten(voornamelijk van plantaardige oorsprong: noten, pitten en zaden, vette vis, avocado, …). 


Eiwitten

Eiwitten zijn voornamelijk van groot belang bij herstel na training en bij krachttrainingen. Lees hier meer over in Herstellen na een inspanning en Eiwitinname voor krachtsporters.


Soorten trainingsdagen

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat je je voeding en vooral je porties aanpast aan je activiteiten (training) van de dag. Zo eet je niet evenveel op een rustdag en op een intensieve trainingsdag. Hier vind je voorbeelden van mogelijke trainingsdagen. Deze waarden staan zeker niet vast, ze geven je slechts een idee van mogelijke verhoudingen, elke persoon is namelijk anders! Het is voornamelijk de verschuiving naar meer koolhydraten en de grotere porties naarmate je meer sport, die opvallen.

  • Rustdag: verbruik je minder energie dan op een intensieve trainingsdag, maar je moet wel herstellen van gisteren en je voorbereiden op morgen. Op zo’n dag heb je voldoende met je dagdagelijkse voeding.
  • Rustige trainingsdag: heb je iets minder energie nodig dan op een dag met een intensieve duurtraining en je eet meer eiwitten om optimaal spierherstel te garanderen. Je hoeveelheid koolhydraten is duidelijk hoger dan tijdens de rustdag.
  • Intensieve trainingsdag: je hebt veel energie nodig welke je uit koolhydraten haalt, maar je hebt ook van alle andere voedingsstoffen wat meer op.

Voeding trainingsdagen

Vind een expert

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Justine Vandenbroeck

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Voeding voor spieropbouw

Voeding voor spieropbouw

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten