Voeding als bron van energie

Voeding als bron van energie

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding Voeding en eetgedrag

Om te kunnen werken – en dus te (over)leven – voert je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid processen uit die energie vereisen. De energie die je lijf verbruikt moet je van buitenaf aanleveren door te eten, deze zit namelijk vervat in drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten, dé energiebronnen. Zo zijn koolhydraten de onmiddelijke maar uitputtende energiebron, vetten de langzame maar onuitputtende energiebron en eiwitten de extra energiebron. Hoeveel je van elke energiebron best dagelijks inneemt staat nagenoeg vast, maar wanneer je sport verschuiven deze verhoudingen afhankelijk van de intensitiet en de duur van je inspanning. Hoeveel heb je van welke voedingsstof nodig als sporter? En hoe liggen deze verhoudingen op welke soort trainingsdag?

Door verbranding van de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in je lichaam, waarvoor zuurstof nodig is en waarbij je water en stikstofdioxide produceert, genereer je de noodzakelijke energie.

Voedingsstoffen als energiebron

Naarmate dat je lichaam harder moet werken (de energie-noodzakelijke processen moeten sneller dienstdoen of er moeten er meer/specifieke functioneren), heeft het dan ook meer energie nodig om al deze processen te laten doorgaan. Zo verbruik je een pak minder energie wanneer je een uur voor de televisie ligt in je zetel dan wanneer je gedurende die tijd zou gaan lopen (hiervoor moeten onder andere je spieren sneller samentrekken, wat veel energie vraagt). Je moet om te kunnen sporten dus voldoende energie aanleveren, extra bovenop deze voor je ‘gewone dagelijkse’ activiteiten. 

Wel verkiest je lichaam de ene energiebron boven de andere, afhankelijk van de soort inspanning (bijvoorbeeld krachttraining tegenover uithouding) en de intensiteit van je activiteit (bijvoorbeeld uitfietsen tegenover het beklimmen van de Mont Ventoux). Eiwitten zijn eigenlijk het buitenbeentje van de ‘energieleverende’ macronutriënten: ze kunnen wel energie leveren, maar zijn hiervoor in veel mindere mate van belang dan koolhydraten en vetten. Ze zijn veel essentiëler voor andere zaken in ons lichaam zoals herstel na inspanning!

 

De brandstoffen van je lichaam

Koolhydraten: de onmiddellijke maar uitputtende energiebron

Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, voornamelijk als je intensief en/of lang sport. Ze leveren 4 kcal per gram. Er zijn drie elementen die deze voedingsstoffen zeer nuttig maken als energieleverancier (tijdens het sporten). Ten eerste zorgt zijn structuur ervoor dat je lichaam hier makkelijk en snel energie uit kunt halen, veel sneller dan uit eiwitten en vetten. Ten tweede vraagt de verbranding van koolhydraten minder zuurstof, wat uiteraard ideaal is tijdens het sporten. Ten derde kan je lichaam koolhydraten enerzijds onmiddellijk na inname gebruiken of kunnen ze anderzijds worden opgeslagen als reserve-energie in de lever en de spieren (onder de vorm van glycogeen) voor later verbruik.

Wel is deze energievoorraad in je lichaam zeer beperkt. Het is dan ook de meest schaarse vorm van energie, zo kun je louter 2000 tot 2500 kcal onmiddellijk gebruiken, wat goed is voor 1,5 tot 2 uur intensief sporten. Inspanningen van middelhoge tot hoge intensiteit of lange duur vereisen dan ook de aanvoer van extra koolhydraten en achteraf moet je deze voorraad opnieuw aanvullen voor een volgende training. Als sporter dien je dus zeker dagelijks voldoende koolhydraten in je voeding te voorzien en verklein of vergroot je je koolhydraatinname volgens de inspanning van de dag: hoe intensiever en langer de training, hoe meer koolhydraten je moet voorzien. Koolhydraatloos eten is nooit een optie (ze zijn ook belangrijk voor je hersenen en andere vitale organen), zeker niet als sporter!

 

Vetten: de langzame maar onuitputtende energiebron

Vetten zijn je tweede belangrijkste energiebron, ze leveren zelfs meer energie dan koolhydraten: 9 kcal per gram (tegenover 4 kcal/g), iedere kilogram vet in je lichaam bevat ongeveer 7000 kcal (meer dan drie keer de hoeveelheid koolhydraten in je hele lijf). Je lichaam kan vetten – in tegenstelling tot koolhydraten – gemakkelijk en eindeloos opstapelen als reserve-energie in de vorm van lichaamsvet. In theorie kun je eeuwig energie halen uit je vetten. Daar schuilt meteen het gevaar als je er te veel van eet: je wordt er dik van. Doordat vetten een heel goed stapelbare vorm zijn van energie (meer dan 80 000 kcal ter beschikking), is het een trage energiebron. Bijgevolg zijn vetten vooral goed voor zo lang sporten als je wil, maar niet te intensief (doordat je aan een lage intensiteit beweegt, kan je dit zeer lang volhouden), zoals stevig doorwandelen en een rustig training. Je spaart je koolhydraten dan voor zwaardere of hevigere activiteiten. Bij explosieve sporten verbruik je amper vetten.

Voeding als energiebron

Eiwitten: de extra energiebron

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groeiopbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). Ze kunnen echter ook fungeren als energiebron: 1 gram eiwit levert zo’n 4 kcal. Je lichaam kan namelijk aminozuren (moleculen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) omzetten in glucose (en dus energie), maar dit zal enkel gebeuren bij een energietekort (bijvoorbeerd wanneer je heel lang niets hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten consumeert) of als je veel meer eiwitten inneemt dan je lijf nodig heeft. Dan wordt er energie gehaald uit eiwitten die opgeslagen zitten in je lichaamsweefsels, vooral als spierweefsel – waardoor deze energievorm niet snel beschikbaar is.

In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lijf, de eiwitten die je inneemt en/of aanmaakt zijn allemaal functioneel. Bijgevolg zal je bij een overaanbod van eiwitten in je voeding vet opstapelen aangezien een overschot van eiwitten hiernaar wordt omgezet.

 

Hoeveel heb ik nu van wat nodig (als sporter)?

De hoeveelheid en verhouding tussen de voedingsstoffen hangt af van je dagelijkse energieverbruik (je energieverbruik in rust, je werk, eventuele stress, je sportactiviteiten, welke trainingsdag het is, …). Je bant nooit een voedingsstof maar past vooral je porties aan (hoe langer en intensiever je training, hoe meer energie je verbruikt, dus hoe meer energie en dus hoe meer kcal je moet innemen). Om evenwichtig te eten en gezond te blijven, bestaat je dagelijkse energiebehoefte idealiter uit ongeveer 45-60% koolhydraten20-35% vetten (waarvan maximaal 10% afkomstig is van verzadigde vetzuren) en 15-25% eiwitten:

    • Koolhydraten: ± 3,0-5,0 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht. Wat gaat naar 5,0-7,0 als je 1 tot 2 uur traint en 7,0-10,0 g/kg lichaamsgewicht als je 3-5 uur traint.
    • Vetten: ± 1,0-2,5 g vet/kg lichaamsgewicht.
    • Eiwitten: ± 0,8-1,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht voor de ‘normale’ populatie. Sportieve mensen hebben meer eiwitten nodig en nemen ongeveer dagelijks 1,2-2,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht in. Voor hen is een te lage eiwitinname (< 0,8 g/kg/dag) zeker te vermijden. 

Omdat sportieve personen over het algemeen meer eten, krijgen ze automatisch meer koolhydraten en eiwitten binnen.

Verdeling voedingsstoffen

Hier vind je hoe je deze percentages kan omzetten naar specifieke hoeveelheden. Dit is slechts een voorbeeld voor koolhydraten (kh) en dit kan je tevens berekenen voor eiwitten (4 kcal/g) en vetten (9 kcal/g), aangepast aan je energiebehoefte dat je die bepaalde dag nodig hebt (trainingsdag?).

Berekening hoeveel kh ik dagelijks 'moet' eten

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je juist moet eten als sporter wordt bepaald door de duur, intensiteit en frequentie van je sportactiviteit. Hoe langer, hoe harder en hoe vaker je sport, des te meer koolhydraten je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren en te herstellen van je inspanning. Op dagen dat je niet sport heb je weliswaar minder koolhydraten nodig maar ook dan blijven ze noodzakelijk! 

Onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel gram koolhydraten je dagelijks per kilogram lichaamsgewicht binnen moet krijgen bij een bepaald activiteitsniveau. Het gaat om algemene aanwijzingen die je zelf verder kunt afstemmen op je specifieke trainingssituatie. (Voor een persoonlijk advies afgestemd op je eigen situatie ge je best naar een sportdiëtist.)

Koolhydraatbehoefte per activiteitsniveau:

Niveau

KHbehoefte (g/kg)

Licht

laag intensief of technische sporten

3-5

Matig

matig intensief (± 1 uur/dag)

5-7

Hoog

matig tot hoog intensief (± 1-3 uur/dag)

6-10

Zeer hoog

extreem intensief (± 4-5 uur/dag)

8-12

 

Vetten

De energie die je extra gebruikt tijdens het sporten vang je het best op door meer koolhydraten en niet door meer vetten te eten. Je energievoorraad uit vet, die je nodig hebt voor rustige trainingen, ligt immers voor iedereen voldoende hoog en geraakt nooit uitgeput, ook als je als sporter zeer scherp staat (bijvoorbeeld slechts 6% vet bij een mannelijke topwielrenner). Dit wil echter niet zeggen dat je vet zomaar mag vermijden aangezien vetaanvoer voor een heleboel zaken in je lijf noodzakelijk is [voldoende vetoplosbare vitamines A, D, E en K; genoeg goede cholesterol (HDL); aanmaak van hormonen; …]. Verder heeft vet een impact op je smaak en zorgt het voor een vol gevoel omdat het de maaglediging vertraagt. Een slechte maaglediging kan problemen geven tijdens het sporten. Idealiter kies je voornamelijk voor bronnen van goede vetten(voornamelijk van plantaardige oorsprong: noten, pitten en zaden, vette vis, avocado, …). 


Eiwitten

Eiwitten zijn voornamelijk van groot belang bij herstel na training en bij krachttrainingen. Lees hier meer over in Herstellen na een inspanning en Eiwitinname voor krachtsporters.


Soorten trainingsdagen

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat je je voeding en vooral je porties aanpast aan je activiteiten (training) van de dag. Zo eet je niet evenveel op een rustdag en op een intensieve trainingsdag. Hier vind je voorbeelden van mogelijke trainingsdagen. Deze waarden staan zeker niet vast, ze geven je slechts een idee van mogelijke verhoudingen, elke persoon is namelijk anders! Het is voornamelijk de verschuiving naar meer koolhydraten en de grotere porties naarmate je meer sport, die opvallen.

    • Rustdag: verbruik je minder energie dan op een intensieve trainingsdag, maar je moet wel herstellen van gisteren en je voorbereiden op morgen. Op zo’n dag heb je voldoende met je dagdagelijkse voeding.
    • Rustige trainingsdag: heb je iets minder energie nodig dan op een dag met een intensieve duurtraining en je eet meer eiwitten om optimaal spierherstel te garanderen. Je hoeveelheid koolhydraten is duidelijk hoger dan tijdens de rustdag.
    • Intensieve trainingsdag: je hebt veel energie nodig welke je uit koolhydraten haalt, maar je hebt ook van alle andere voedingsstoffen wat meer op.

Voeding trainingsdagen

Vind een expert

  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Roeykens

  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • BVBA Samcon

  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Peter Plessers

  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Jempi Wilssens

  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Karel Pardaens

  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Trees Dooms

  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Willy Coosemans

  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Marc Schiltz

  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sluiten