Voeding als bron van energie

Voeding als bron van energie

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Voeding

Om te kunnen werken – en dus te (over)leven – voert je lichaam een aanzienlijke hoeveelheid processen uit die energie vereisen. De energie die je lijf verbruikt moet je van buitenaf aanleveren door te eten, deze zit namelijk vervat in drie macronutriënten: koolhydraten, vetten en eiwitten, dé energiebronnen. Zo zijn koolhydraten de onmiddelijke maar uitputtende energiebron, vetten de langzame maar onuitputtende energiebron en eiwitten de extra energiebron. Hoeveel je van elke energiebron best dagelijks inneemt staat nagenoeg vast, maar wanneer je sport verschuiven deze verhoudingen afhankelijk van de intensitiet en de duur van je inspanning. Hoeveel heb je van welke voedingsstof nodig als sporter? En hoe liggen deze verhoudingen op welke soort trainingsdag?

Door verbranding van de macronutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) in je lichaam, waarvoor zuurstof nodig is en waarbij je water en stikstofdioxide produceert, genereer je de noodzakelijke energie.

Voedingsstoffen als energiebron

Naarmate dat je lichaam harder moet werken (de energie-noodzakelijke processen moeten sneller dienstdoen of er moeten er meer/specifieke functioneren), heeft het dan ook meer energie nodig om al deze processen te laten doorgaan. Zo verbruik je een pak minder energie wanneer je een uur voor de televisie ligt in je zetel dan wanneer je gedurende die tijd zou gaan lopen (hiervoor moeten onder andere je spieren sneller samentrekken, wat veel energie vraagt). Je moet om te kunnen sporten dus voldoende energie aanleveren, extra bovenop deze voor je ‘gewone dagelijkse’ activiteiten. 

Wel verkiest je lichaam de ene energiebron boven de andere, afhankelijk van de soort inspanning (bijvoorbeeld krachttraining tegenover uithouding) en de intensiteit van je activiteit (bijvoorbeeld uitfietsen tegenover het beklimmen van de Mont Ventoux). Eiwitten zijn eigenlijk het buitenbeentje van de ‘energieleverende’ macronutriënten: ze kunnen wel energie leveren, maar zijn hiervoor in veel mindere mate van belang dan koolhydraten en vetten. Ze zijn veel essentiëler voor andere zaken in ons lichaam zoals herstel na inspanning!

 

De brandstoffen van je lichaam

Koolhydraten: de onmiddellijke maar uitputtende energiebron

Koolhydraten zijn je belangrijkste energiebron, voornamelijk als je intensief en/of lang sport. Ze leveren 4 kcal per gram. Er zijn drie elementen die deze voedingsstoffen zeer nuttig maken als energieleverancier (tijdens het sporten). Ten eerste zorgt zijn structuur ervoor dat je lichaam hier makkelijk en snel energie uit kunt halen, veel sneller dan uit eiwitten en vetten. Ten tweede vraagt de verbranding van koolhydraten minder zuurstof, wat uiteraard ideaal is tijdens het sporten. Ten derde kan je lichaam koolhydraten enerzijds onmiddellijk na inname gebruiken of kunnen ze anderzijds worden opgeslagen als reserve-energie in de lever en de spieren (onder de vorm van glycogeen) voor later verbruik.

Wel is deze energievoorraad in je lichaam zeer beperkt. Het is dan ook de meest schaarse vorm van energie, zo kun je louter 2000 tot 2500 kcal onmiddellijk gebruiken, wat goed is voor 1,5 tot 2 uur intensief sporten. Inspanningen van middelhoge tot hoge intensiteit of lange duur vereisen dan ook de aanvoer van extra koolhydraten en achteraf moet je deze voorraad opnieuw aanvullen voor een volgende training. Als sporter dien je dus zeker dagelijks voldoende koolhydraten in je voeding te voorzien en verklein of vergroot je je koolhydraatinname volgens de inspanning van de dag: hoe intensiever en langer de training, hoe meer koolhydraten je moet voorzien. Koolhydraatloos eten is nooit een optie (ze zijn ook belangrijk voor je hersenen en andere vitale organen), zeker niet als sporter!

 

Vetten: de langzame maar onuitputtende energiebron

Vetten zijn je tweede belangrijkste energiebron, ze leveren zelfs meer energie dan koolhydraten: 9 kcal per gram (tegenover 4 kcal/g), iedere kilogram vet in je lichaam bevat ongeveer 7000 kcal (meer dan drie keer de hoeveelheid koolhydraten in je hele lijf). Je lichaam kan vetten – in tegenstelling tot koolhydraten – gemakkelijk en eindeloos opstapelen als reserve-energie in de vorm van lichaamsvet. In theorie kun je eeuwig energie halen uit je vetten. Daar schuilt meteen het gevaar als je er te veel van eet: je wordt er dik van. Doordat vetten een heel goed stapelbare vorm zijn van energie (meer dan 80 000 kcal ter beschikking), is het een trage energiebron. Bijgevolg zijn vetten vooral goed voor zo lang sporten als je wil, maar niet te intensief (doordat je aan een lage intensiteit beweegt, kan je dit zeer lang volhouden), zoals stevig doorwandelen en een rustig training. Je spaart je koolhydraten dan voor zwaardere of hevigere activiteiten. Bij explosieve sporten verbruik je amper vetten.

Voeding als energiebron

Eiwitten: de extra energiebron

Eiwitten zijn de bouwstenen van je lichaam en zijn noodzakelijk voor groeiopbouw (toename in spiermassa) en herstel (spierherstel na het sporten). Ze kunnen echter ook fungeren als energiebron: 1 gram eiwit levert zo’n 4 kcal. Je lichaam kan namelijk aminozuren (moleculen waaruit eiwitten zijn opgebouwd) omzetten in glucose (en dus energie), maar dit zal enkel gebeuren bij een energietekort (bijvoorbeerd wanneer je heel lang niets hebt gegeten of als je heel weinig koolhydraten consumeert) of als je veel meer eiwitten inneemt dan je lijf nodig heeft. Dan wordt er energie gehaald uit eiwitten die opgeslagen zitten in je lichaamsweefsels, vooral als spierweefsel – waardoor deze energievorm niet snel beschikbaar is.

In tegenstelling tot vetten (eindeloos) en koolhydraten (eindig), kan je geen reserves van eiwitten opslaan in je lijf, de eiwitten die je inneemt en/of aanmaakt zijn allemaal functioneel. Bijgevolg zal je bij een overaanbod van eiwitten in je voeding vet opstapelen aangezien een overschot van eiwitten hiernaar wordt omgezet.

 

Hoeveel heb ik nu van wat nodig (als sporter)?

De hoeveelheid en verhouding tussen de voedingsstoffen hangt af van je dagelijkse energieverbruik (je energieverbruik in rust, je werk, eventuele stress, je sportactiviteiten, welke trainingsdag het is, …). Je bant nooit een voedingsstof maar past vooral je porties aan (hoe langer en intensiever je training, hoe meer energie je verbruikt, dus hoe meer energie en dus hoe meer kcal je moet innemen). Om evenwichtig te eten en gezond te blijven, bestaat je dagelijkse energiebehoefte idealiter uit ongeveer 45-60% koolhydraten20-35% vetten (waarvan maximaal 10% afkomstig is van verzadigde vetzuren) en 15-25% eiwitten:

  • Koolhydraten: ± 3,0-5,0 g koolhydraten/kg lichaamsgewicht. Wat gaat naar 5,0-7,0 als je 1 tot 2 uur traint en 7,0-10,0 g/kg lichaamsgewicht als je 3-5 uur traint.
  • Vetten: ± 1,0-2,5 g vet/kg lichaamsgewicht.
  • Eiwitten: ± 0,8-1,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht voor de ‘normale’ populatie. Sportieve mensen hebben meer eiwitten nodig en nemen ongeveer dagelijks 1,2-2,0 g eiwit/kg lichaamsgewicht in. Voor hen is een te lage eiwitinname (< 0,8 g/kg/dag) zeker te vermijden. 

Omdat sportieve personen over het algemeen meer eten, krijgen ze automatisch meer koolhydraten en eiwitten binnen.

Verdeling voedingsstoffen

Hier vind je hoe je deze percentages kan omzetten naar specifieke hoeveelheden. Dit is slechts een voorbeeld voor koolhydraten (kh) en dit kan je tevens berekenen voor eiwitten (4 kcal/g) en vetten (9 kcal/g), aangepast aan je energiebehoefte dat je die bepaalde dag nodig hebt (trainingsdag?).

Berekening hoeveel kh ik dagelijks 'moet' eten

Koolhydraten

Hoeveel koolhydraten je juist moet eten als sporter wordt bepaald door de duur, intensiteit en frequentie van je sportactiviteit. Hoe langer, hoe harder en hoe vaker je sport, des te meer koolhydraten je nodig hebt om optimaal te kunnen presteren en te herstellen van je inspanning. Op dagen dat je niet sport heb je weliswaar minder koolhydraten nodig maar ook dan blijven ze noodzakelijk! 

Onderstaande tabel geeft een idee van hoeveel gram koolhydraten je dagelijks per kilogram lichaamsgewicht binnen moet krijgen bij een bepaald activiteitsniveau. Het gaat om algemene aanwijzingen die je zelf verder kunt afstemmen op je specifieke trainingssituatie. (Voor een persoonlijk advies afgestemd op je eigen situatie ge je best naar een sportdiëtist.)

Koolhydraatbehoefte per activiteitsniveau:

Niveau

KHbehoefte (g/kg)

Licht

laag intensief of technische sporten

3-5

Matig

matig intensief (± 1 uur/dag)

5-7

Hoog

matig tot hoog intensief (± 1-3 uur/dag)

6-10

Zeer hoog

extreem intensief (± 4-5 uur/dag)

8-12

 

Vetten

De energie die je extra gebruikt tijdens het sporten vang je het best op door meer koolhydraten en niet door meer vetten te eten. Je energievoorraad uit vet, die je nodig hebt voor rustige trainingen, ligt immers voor iedereen voldoende hoog en geraakt nooit uitgeput, ook als je als sporter zeer scherp staat (bijvoorbeeld slechts 6% vet bij een mannelijke topwielrenner). Dit wil echter niet zeggen dat je vet zomaar mag vermijden aangezien vetaanvoer voor een heleboel zaken in je lijf noodzakelijk is [voldoende vetoplosbare vitamines A, D, E en K; genoeg goede cholesterol (HDL); aanmaak van hormonen; …]. Verder heeft vet een impact op je smaak en zorgt het voor een vol gevoel omdat het de maaglediging vertraagt. Een slechte maaglediging kan problemen geven tijdens het sporten. Idealiter kies je voornamelijk voor bronnen van goede vetten(voornamelijk van plantaardige oorsprong: noten, pitten en zaden, vette vis, avocado, …). 


Eiwitten

Eiwitten zijn voornamelijk van groot belang bij herstel na training en bij krachttrainingen. Lees hier meer over in Herstellen na een inspanning en Eiwitinname voor krachtsporters.


Soorten trainingsdagen

Zoals eerder vermeld, is het noodzakelijk dat je je voeding en vooral je porties aanpast aan je activiteiten (training) van de dag. Zo eet je niet evenveel op een rustdag en op een intensieve trainingsdag. Hier vind je voorbeelden van mogelijke trainingsdagen. Deze waarden staan zeker niet vast, ze geven je slechts een idee van mogelijke verhoudingen, elke persoon is namelijk anders! Het is voornamelijk de verschuiving naar meer koolhydraten en de grotere porties naarmate je meer sport, die opvallen.

  • Rustdag: verbruik je minder energie dan op een intensieve trainingsdag, maar je moet wel herstellen van gisteren en je voorbereiden op morgen. Op zo’n dag heb je voldoende met je dagdagelijkse voeding.
  • Rustige trainingsdag: heb je iets minder energie nodig dan op een dag met een intensieve duurtraining en je eet meer eiwitten om optimaal spierherstel te garanderen. Je hoeveelheid koolhydraten is duidelijk hoger dan tijdens de rustdag.
  • Intensieve trainingsdag: je hebt veel energie nodig welke je uit koolhydraten haalt, maar je hebt ook van alle andere voedingsstoffen wat meer op.

Voeding trainingsdagen

Vind een expert

 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Trees Dooms

 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Erik Van Lierde

 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Bruno D'Hulster

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Windy Lycke

 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Peter Plessers

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Carl De Crée

 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Training
Ramadan.png

Sporten tijdens de Ramadan

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding Gezond Sporten
Sluiten