Thema

Gezond Sportevent

Sportevenementen zijn mooie initiatieven om zo veel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen. Het biedt de sporter of zelf (nog) niet-sporter een doel om naar toe te werken, een mogelijkheid om de uitdaging met vrienden, familie of collega's aan te pakken en een aangename motiverende sfeer om hun prestaties naar een hoger niveau te brengen.

Het is dan ook van belang om deze sporters zowel vooraf als tijdens het event goed te adviseren en informeren rond een gezonde en verantwoorde sportbeleving. Blessures, ongevallen en overbelasting worden best vermeden zodat deze het plezier en de goesting om te sporten niet in het gedrang brengen.

Gezond sportevent

Laat je ondersteunen door onze tools

Informeer rond een sportmedisch onderzoek

Nemen er onervaren sporters deel aan jouw sportevent? Vraag dan als organisatie een sportmedisch geschiktheidsattest op of informeer de deelnemers over een sportmedisch onderzoek via de tool sportkeuring.be.

Via deze tool kan je vragen beantwoorden over je gezondheid en de sport die je beoefent of wilt beoefenen. Na het verzenden van je antwoorden kom je te weten of een medisch onderzoek in jouw geval niet nodig, nuttig of nodig is.     

Tool Sportkeuring.be

Wees voorbereid op ongevallen

Een ongeval is snel gebeurd. Zorg dat er een EHBO-post aanwezig is en dat deze goed is uitgerust. Meer info rond veelvoorkomende sportongevallen en de inhoud van een EHBO-koffer kan je terugvinden bij de tools van Gezond Sporten.

Bij grotere events vraag je best ondersteuning bij organisaties zoals het Rode of Vlaamse Kruis.

Tool EHBO in de sport

Gebruik het veiligheidsdraaiboek

Met de veiligheidsdraaiboeken voor sportevents willen wij de organisatoren ondersteunen om de juiste maatregelen te treffen zodat een veilige sportomgeving wordt voorzien voor de deelnemers. Naast advies rond inzet van hulpverlening en de veiligheid op openbare wegen, hebben wij ook aandacht voor de juiste voeding tijdens de bevoorrading, tips bij extreme weersomstandigheden en aanbevelingen voor onervaren sporters.

Tool Veiligheidsdraaiboek
Blog
Trainingsplan
17/01/2022

Een trainingsplan, waarom en hoe begin ik eraan?

Lees verder
Podcast
Voeding voor, tijdens en na het sporten
10/06/2021

Wat met voeding voor, tijdens en na het sporten?

Lees verder
Artikel
Event_lopen
05/05/2021

Verantwoord opbouwen naar...

Lees verder
Artikel
Start 2 Run
05/05/2021

Start 2 Run: trainingsschema

Lees verder
Artikel
Lopen&Blessures.jpg
30/04/2021

Lopen & Blessures

Lees verder
Artikel
Fietsen&Blessures.jpg
30/04/2021

Fietsen & Blessures

Lees verder
Artikel
Tips.png
27/04/2021

Praktische trainingstips voor beginners

Lees verder
Artikel
First time.png
27/04/2021

Trainen voor beginners

Lees verder
Artikel
Voeding tijdens inspanning (2).png
26/04/2021

Wat en wanneer eet en drink ik tijdens mijn inspanning?

Lees verder
Artikel
Sportdranken.png
26/04/2021

Wat zit er in sportdranken en welke moet ik drinken?

Lees verder

Creëer ook een gezonde omgeving tijdens jouw event

GS en RVSP en ICES.png

Wat na een impact op het hoofd?

20 oktober 2022 om 13:41

Dat een impact op het hoofd gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid van de sporter spreekt voor zich. Impact vermijden is de eerste boodschap. Valt het toch voor, zowel tijdens wedstrijden als tijdens trainingen, dan moeten we er gepast mee omgaan. Daarom gingen we samen met verschillende actoren aan de slag om gepaste adviezen op te stellen. Waar moet een sporter en zijn omkadering alert voor zijn na zo’n impact? Wat zijn de signalen van een mogelijke hersenschudding? En hoe kan hij of zij nadien verantwoord het sporten hervatten? Afhankelijk van de ernst van de impact vind je advies rond de nodige rustperiode en de noodzaak van een tussentijds controle onderzoek. Je kan deze adviezen terugvinden op de website van het project “Impact op het hoofd in de sport”.Voor informatie bij risicovechtsporten, kan je terecht bij het Risicovechtsportplatform.
Lees verder
Rookvrij.png

Maak je sportclub rookvrij

19 oktober 2022 om 11:56

Roken en sporten gaan niet samen. Roken is nefast voor de gezondheid en sportprestaties. Toch beginnen in België elke week nog honderden kinderen te roken. Aan de basis hiervan ligt een simpele logica: zien roken, doet roken. Doorbreek die logica door je sportterrein rookvrij te maken (eventueel met een rookzone uit het zicht van kinderen). Zo beschermen we kinderen en jongeren tegen de verleiding om te starten met roken. Begin vandaag en voeg je bij de meer dan 200 rookvrije sportterreinen in België. Een stappenplan, ontwikkeld door het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw helpt je op weg. Een kant-en-klare communicatiekit is beschikbaar via Generatie Rookvrij.
Lees verder
Sluiten