Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Zwemmen Fietsen Lopen Roeien Training Training

Ze zijn haast niet meer weg te denken uit de sportwereld: de hartslagmeters. Topsporters en competitieve atleten dragen ze tijdens hun trainingen en steeds meer recreatieve sporters maken gebruik van een sporthorloge dat naast het tellen van je stappen tevens je hartslag weergeeft. Maar wat is juist de meerwaarde van het trainen met zo’n hartslagmeter? En vooral: hoe en wanneer maak je hier het best gebruik van – op een juiste manier? Op deze vragen vind je hier een antwoord.

 

Waarom trainen o.b.v. je hartslag?

Je sport om een trainingseffect te genereren. Dit effect is voornamelijk afhankelijk van de intensiteit van je training, hoe zwaar de training is voor jou. Dit vertelt je hartslag juist: het zegt iets meer over hoe hard je lichaam moet werken om een bepaalde inspanning te leveren. Het is een handige parameter om je trainingsintensiteit te meten aangezien je hartslag zich aanpast aan externe omstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld 30 km/u fietst met een felle bries in de rug op een vlak parcours, is dit een heel andere training dan diezelfde snelheid fietsen met een strakke tegenwind op een licht hellend parcours. In de tweede situatie zal je hartslag hoger liggen, je lichaam moet namelijk harder werken om aan diezelfde snelheid te fietsen door de zwaardere context. 

Verder is een hartslag iets heel persoonlijks. Elk lichaam is anders en dat uit zich ook in je hartslag. Zo kan je maximale hartslag met tien slagen verschillen met iemand van dezelfde leeftijd, geslacht en trainingsniveau (zonder dat dit te maken heeft met onderliggende pathologieën); en zal als je éénzelfde training uitvoert met een vriend of vriendin, je hartslag niet dezelfde zijn. Door de eigenheid van je hartslag is het zeer bruikbaar voor het opstellen van optimale individuele intensiteiten voor jouw persoonlijk trainingsschema.

Over het algemeen is je eigen hartslag vrij stabiel, máár het kan wel beïnvloed worden door talrijke factoren zoals de omgevingstemperatuur, spanningen, voeding (bijvoorbeeld koffie), … Het komt erop neer je eigen lichaam te leren kennen. Over kleine afwijkingen moet je je niet al te ongerust maken. Wanneer je merkt dat je hartslag op een dag zo’n 20 slagen hoger ligt dan normaal, dan is er waarschijnlijk wel iets mis. De verhoogde hartslag kan dan wijzen op een toegenomen vermoeidheid, een nakende verkoudheid of iets dergelijks. Je beperkt dan best je sportieve activiteiten gedurende enkele dagen of je kan zelfs rusten tot je hartslag weer normaal is.


Wie traint het best met een hartslagmeter?

Een hartslagmeter is voornamelijk aan te raden aan duursporters die buiten trainen (in verschillende omstandigheden): lopers, fietsers, triatleten, … (zie voorbeeld fietser 30 km/u). Als zwemmer kan je hier tevens gebruik van maken, maar aangezien je quasi in dezelfde omstandigheden traint (je kent geen tegenwind of bergop), kan je o.b.v. een eenvoudigere methode trainen: tijden of afstanden. Wanneer je anaeroob traint (snelheids- of weerstandstraining), maak je eveneens beter gebruik van tijden. Dit mede om de reden dat je hartslag een moment nodig heeft om te stijgen en hiervoor onvoldoende tijd is tijdens anaerobe trainingen. Het is zeker niet verboden om tijdens deze trainingen een hartslagmeter om te hebben, maar dan gebruik je het best uit nieuwsgierigheid.

 

Hoe gebruik je een hartslagmeter?

Hoe hard je je lichaam wilt laten werken hangt af van je trainingsdoel en van je fitheid. Wanneer je nauwelijks aan sport doet of hebt gedaan, is het niet verstandig te trainen bij een hoge hartslag. Om deze reden is het dan ook interessant eerst een geschikte trainingsintensiteit te bepalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van je maximale hartslag (hoe je deze juist bepaald wordt in de volgende paragraaf verteld). De onderstaande figuur geeft deze intensiteiten aan, gerelateerd aan de hartslagzones.

 

Trainen met een hartslagmeter: trainingszones

Trainen met een hartslagmeter

Op basis van deze info laat je je begeleider/trainer een trainingsvoorbereiding opstellen, of maak je deze zelf (zie Hoe bouw ik een trainingsplan op?). In dit schema kan je dan je gewenste hartslagzones aanvullen per training. Dit kan je doen a.d.h.v. de percentages weergegeven in de bovenstaande tabel o.b.v. je maximale hartslag (kolom 2) of door gebruik te maken van een specifieke formule (van Karvonen) o.b.v. je hartslagreserve (HSreserve) (kolom 3):


Formule van Karvonen

Wanneer je aan het sporten bent, helpt je hartslagmeter je dan om rond de vooropgestelde hartslagzone te blijven. Bij de start van de inspanning heeft je lichaam enkele minuten de tijd nodig om je hartslag te doen stijgen, er zit een soort van ‘achterstand’ op je hartslag. Geef je lichaam de tijd om de gewenste hartslag te bereiken en probeer niet te snel te gaan in het begin. Als je de vooropgestelde hartslagzone hebt bereikt zal je merken dat je hartslag geen stabiel gegeven is: je hartslag zal wat schommelen binnen een klein interval tijdens het sporten.

Een groot voordeel aan hartslagmeters is dat je na het sporten je training kan ‘inlezen’ in een onlineprogramma. Hierdoor kan je je hartslag doorheen de verschillende trainingssessie eenvoudig opvolgen. Dit online ‘dagboek’ geeft je een goed zicht op je progressie en trainingsintensiteit. Het is dan ook een handig hulpmiddel voor je begeleider/trainer bij het opstellen van (nieuwe) trainingsschema’s.

 

Hoe bereken je je maximale hartslag?

Je weet nu al dat je je trainingsintensiteit bepaalt a.d.h.v. je maximale hartslag. Aangezien dit iets individueels is, is het van belang te achterhalen wat nu juist jouw maximale hartslag is. Hiervoor zijn er enkele opties:

 1. Je legt een inspanningstest af. Dit is de meest juiste en uitgebreide methode aangezien je nog veel meer te weten komt dan alleen je maximale hartslag, zoals bijvoorbeeld je maximale zuurstofopname (VO2max) – waarmee je onder meer je fitheidsniveau te weten kan komen – en je maximale capaciteit – waarmee je kan achterhalen hoe sterk je lichaam is op anaeroob niveau. Er hangen wel enkele nadelen aan vast: je moet zo’n test uitvoeren in een sportcentrum en je betaalt er wel wat geld voor (ongeveer €125). Als je grote trainingsdoelen hebt, zoals bijvoorbeeld het lopen van een marathon of het beklimmen van de Mount Ventoux, is dit wel een aanrader. Bij een inspanningstest is het belangrijk dat je de test sportspecifiek aflegt: als loper voer je de test uit op een loopband, als fietser op een fiets (denk aan het specificiteitsprincipe).
 2. Je bepaalt je maximale hartslag zelf d.m.v. een veldtest. Dit kan je doen door zelf een oefening te kiezen – wandelen, lopen of fietsen – waarbij je de hartslagmeter draagt die je gebruikt tijdens je trainingen. Start door minstens 10 minuten rustig op te warmen waarna je rustig de intensiteit van je inspanning opdrijft om de halve minuut. Als je voelt dat je bijna aan het eind van je krachten bent, doe je nog een eindspurtje tot je écht niet meer kan. Je zorgt dus dat je alles hebt gegeven wat je in je hebt (all-out). Hierna kijk je onmiddellijk op je hartslagmeter (of achteraf op je online platform), dit is je maximale hartslag.
  Let hierbij wel op dat deze maximale inspanningstest niet aan te raden is voor 30-plussers die geen medische check-up met hartonderzoek hebben gekregen of voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 3. Je bepaalt je maximale hartslag zelf a.d.h.v. je leeftijd. Deze methode is het minst nauwkeurig aangezien de gebruikte formule wel rekening houdt met je leeftijd en je geslacht máár je hartslag is net iets persoonlijks en er kan toch wat verschil op zitten. De uitkomst van deze formule kan wel een richting aangeven die je zelf wat kan aanpassen door aan te voelen wanneer een training té licht of té zwaar is. Als je uitrekent dat jouw maximale hartslag 180 is (je bent bijvoorbeeld een 40-jarige man) en je voert een lichte training uit (aan een intensiteit van 60-70%), maar je moet al op je adem trappen en je kan niet meer lopen en praten tegelijkertijd, wilt dit zeggen dat je je maximale hartslag waarschijnlijk wat hebt overschat. Je zal dan tijdens je (volgende) training je hartslag wat meer moeten laten zakken en de hartslagzones wat meer naar onder moeten opschuiven.

♂: HSmax = 220 – leeftijd

♀: HSmax = 226 – leeftijd

Deze eenvoudige methode kan dus dienen voor volwassen recreanten, maar als je effectief wilt trainen heb je zeker baat bij een preciezere testmethode (echte atleten en topsporters gebruiken deze methode best niet omdat deze voor hen zeker niet nauwkeurig genoeg is).

 

Hoe bereken je je hartslag in rust?

Het bepalen van je rusthartslag is heel eenvoudig. Hiervoor lees je je hartslag af van jouw hartslagmeter net nadat je wakker bent en voor je opstaat – je blijft hiervoor dan ook gewoon liggen. Je hartslag is zeer beïnvloedbaar dus herhaal dit drie ochtenden na elkaar en neem hiervan het gemiddelde, zodat je een correct beeld kan vormen van jouw persoonlijke hartslag in rust.

Je rusthartslag is interessant als merkteken voor je algemene lichamelijke conditie. Wanneer je lichaam niet in goeden doen is, is je ochtendpols vaak merkbaar verhoogd.

 

WEETJE: Is je hartslag trainbaar?

Duursport brengt een heleboel aanpassingen van het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) met zich mee waardoor de conditie verbetert. Deze adaptaties zijn merkbaar in rust, tijdens submaximale inspanning en bij maximale inspanning. Zo hebben top-duursporters een lagere hartslag in rust (40-50 slagen/min) en wanneer ze zich submaximaal inspannen. Door de intensieve trainingen is hun hart groter en sterker geworden waardoor het efficiënter bloed kan rondpompen (meer bloed rondpompen naar de spieren per hartslag). Door de daling van de hartslag zal het hart ook minder zuurstof verbruiken tijdens een submaximale inspanning. De effecten op de hartslag op maximaal niveau zijn veel kleiner. Sterk getrainde atleten hebben vaak een iets lagere maximale hartslag (3-10 slagen/min). Verder vormt hartslag een belangrijke parameter voor recuperatie: hoe sneller de hartslag terug kan dalen na een inspanning, hoe sneller je kan recupereren en aan een nieuwe inspanning kan starten. Dit recuperatievermogen is een belangrijke factor bij veel sporten. Denk maar aan het veldrijden waar je na elk obstakel – waar je je intensiever moet inspannen – terug moet recupereren voor de volgende bergop.

De vermelde adaptaties van de hartslag van duursporters is pas merkbaar als je veel en intensief traint zoals topsporters. Je zal dus zelf door te trainen niet echt (grote) veranderingen ondervinden in je hartslag.

Trainen met een hartslagmeter: waarop moet ik letten?

Trainen met een hartslagmeter: tips

Vind een expert

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Julie Zels

 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Carl De Crée

 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Roeykens

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Coosemans

 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Bruno D'Hulster

 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • BVBA Samcon

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Plessers

 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Training Blessurepreventie Training
Sluiten