Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Zwemmen Fietsen Lopen Roeien Training Training

Ze zijn haast niet meer weg te denken uit de sportwereld: de hartslagmeters. Topsporters en competitieve atleten dragen ze tijdens hun trainingen en steeds meer recreatieve sporters maken gebruik van een sporthorloge dat naast het tellen van je stappen tevens je hartslag weergeeft. Maar wat is juist de meerwaarde van het trainen met zo’n hartslagmeter? En vooral: hoe en wanneer maak je hier het best gebruik van – op een juiste manier? Op deze vragen vind je hier een antwoord.

 

Waarom trainen o.b.v. je hartslag?

Je sport om een trainingseffect te genereren. Dit effect is voornamelijk afhankelijk van de intensiteit van je training, hoe zwaar de training is voor jou. Dit vertelt je hartslag juist: het zegt iets meer over hoe hard je lichaam moet werken om een bepaalde inspanning te leveren. Het is een handige parameter om je trainingsintensiteit te meten aangezien je hartslag zich aanpast aan externe omstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld 30 km/u fietst met een felle bries in de rug op een vlak parcours, is dit een heel andere training dan diezelfde snelheid fietsen met een strakke tegenwind op een licht hellend parcours. In de tweede situatie zal je hartslag hoger liggen, je lichaam moet namelijk harder werken om aan diezelfde snelheid te fietsen door de zwaardere context. 

Verder is een hartslag iets heel persoonlijks. Elk lichaam is anders en dat uit zich ook in je hartslag. Zo kan je maximale hartslag met tien slagen verschillen met iemand van dezelfde leeftijd, geslacht en trainingsniveau (zonder dat dit te maken heeft met onderliggende pathologieën); en zal als je éénzelfde training uitvoert met een vriend of vriendin, je hartslag niet dezelfde zijn. Door de eigenheid van je hartslag is het zeer bruikbaar voor het opstellen van optimale individuele intensiteiten voor jouw persoonlijk trainingsschema.

Over het algemeen is je eigen hartslag vrij stabiel, máár het kan wel beïnvloed worden door talrijke factoren zoals de omgevingstemperatuur, spanningen, voeding (bijvoorbeeld koffie), … Het komt erop neer je eigen lichaam te leren kennen. Over kleine afwijkingen moet je je niet al te ongerust maken. Wanneer je merkt dat je hartslag op een dag zo’n 20 slagen hoger ligt dan normaal, dan is er waarschijnlijk wel iets mis. De verhoogde hartslag kan dan wijzen op een toegenomen vermoeidheid, een nakende verkoudheid of iets dergelijks. Je beperkt dan best je sportieve activiteiten gedurende enkele dagen of je kan zelfs rusten tot je hartslag weer normaal is.


Wie traint het best met een hartslagmeter?

Een hartslagmeter is voornamelijk aan te raden aan duursporters die buiten trainen (in verschillende omstandigheden): lopers, fietsers, triatleten, … (zie voorbeeld fietser 30 km/u). Als zwemmer kan je hier tevens gebruik van maken, maar aangezien je quasi in dezelfde omstandigheden traint (je kent geen tegenwind of bergop), kan je o.b.v. een eenvoudigere methode trainen: tijden of afstanden. Wanneer je anaeroob traint (snelheids- of weerstandstraining), maak je eveneens beter gebruik van tijden. Dit mede om de reden dat je hartslag een moment nodig heeft om te stijgen en hiervoor onvoldoende tijd is tijdens anaerobe trainingen. Het is zeker niet verboden om tijdens deze trainingen een hartslagmeter om te hebben, maar dan gebruik je het best uit nieuwsgierigheid.

 

Hoe gebruik je een hartslagmeter?

Hoe hard je je lichaam wilt laten werken hangt af van je trainingsdoel en van je fitheid. Wanneer je nauwelijks aan sport doet of hebt gedaan, is het niet verstandig te trainen bij een hoge hartslag. Om deze reden is het dan ook interessant eerst een geschikte trainingsintensiteit te bepalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van je maximale hartslag (hoe je deze juist bepaald wordt in de volgende paragraaf verteld). De onderstaande figuur geeft deze intensiteiten aan, gerelateerd aan de hartslagzones.

 

Trainen met een hartslagmeter: trainingszones

Trainen met een hartslagmeter

Op basis van deze info laat je je begeleider/trainer een trainingsvoorbereiding opstellen, of maak je deze zelf (zie Hoe bouw ik een trainingsplan op?). In dit schema kan je dan je gewenste hartslagzones aanvullen per training. Dit kan je doen a.d.h.v. de percentages weergegeven in de bovenstaande tabel o.b.v. je maximale hartslag (kolom 2) of door gebruik te maken van een specifieke formule (van Karvonen) o.b.v. je hartslagreserve (HSreserve) (kolom 3):


Formule van Karvonen

Wanneer je aan het sporten bent, helpt je hartslagmeter je dan om rond de vooropgestelde hartslagzone te blijven. Bij de start van de inspanning heeft je lichaam enkele minuten de tijd nodig om je hartslag te doen stijgen, er zit een soort van ‘achterstand’ op je hartslag. Geef je lichaam de tijd om de gewenste hartslag te bereiken en probeer niet te snel te gaan in het begin. Als je de vooropgestelde hartslagzone hebt bereikt zal je merken dat je hartslag geen stabiel gegeven is: je hartslag zal wat schommelen binnen een klein interval tijdens het sporten.

Een groot voordeel aan hartslagmeters is dat je na het sporten je training kan ‘inlezen’ in een onlineprogramma. Hierdoor kan je je hartslag doorheen de verschillende trainingssessie eenvoudig opvolgen. Dit online ‘dagboek’ geeft je een goed zicht op je progressie en trainingsintensiteit. Het is dan ook een handig hulpmiddel voor je begeleider/trainer bij het opstellen van (nieuwe) trainingsschema’s.

 

Hoe bereken je je maximale hartslag?

Je weet nu al dat je je trainingsintensiteit bepaalt a.d.h.v. je maximale hartslag. Aangezien dit iets individueels is, is het van belang te achterhalen wat nu juist jouw maximale hartslag is. Hiervoor zijn er enkele opties:

 1. Je legt een inspanningstest af. Dit is de meest juiste en uitgebreide methode aangezien je nog veel meer te weten komt dan alleen je maximale hartslag, zoals bijvoorbeeld je maximale zuurstofopname (VO2max) – waarmee je onder meer je fitheidsniveau te weten kan komen – en je maximale capaciteit – waarmee je kan achterhalen hoe sterk je lichaam is op anaeroob niveau. Er hangen wel enkele nadelen aan vast: je moet zo’n test uitvoeren in een sportcentrum en je betaalt er wel wat geld voor (ongeveer €125). Als je grote trainingsdoelen hebt, zoals bijvoorbeeld het lopen van een marathon of het beklimmen van de Mount Ventoux, is dit wel een aanrader. Bij een inspanningstest is het belangrijk dat je de test sportspecifiek aflegt: als loper voer je de test uit op een loopband, als fietser op een fiets (denk aan het specificiteitsprincipe).
 2. Je bepaalt je maximale hartslag zelf d.m.v. een veldtest. Dit kan je doen door zelf een oefening te kiezen – wandelen, lopen of fietsen – waarbij je de hartslagmeter draagt die je gebruikt tijdens je trainingen. Start door minstens 10 minuten rustig op te warmen waarna je rustig de intensiteit van je inspanning opdrijft om de halve minuut. Als je voelt dat je bijna aan het eind van je krachten bent, doe je nog een eindspurtje tot je écht niet meer kan. Je zorgt dus dat je alles hebt gegeven wat je in je hebt (all-out). Hierna kijk je onmiddellijk op je hartslagmeter (of achteraf op je online platform), dit is je maximale hartslag.
  Let hierbij wel op dat deze maximale inspanningstest niet aan te raden is voor 30-plussers die geen medische check-up met hartonderzoek hebben gekregen of voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 3. Je bepaalt je maximale hartslag zelf a.d.h.v. je leeftijd. Deze methode is het minst nauwkeurig aangezien de gebruikte formule wel rekening houdt met je leeftijd en je geslacht máár je hartslag is net iets persoonlijks en er kan toch wat verschil op zitten. De uitkomst van deze formule kan wel een richting aangeven die je zelf wat kan aanpassen door aan te voelen wanneer een training té licht of té zwaar is. Als je uitrekent dat jouw maximale hartslag 180 is (je bent bijvoorbeeld een 40-jarige man) en je voert een lichte training uit (aan een intensiteit van 60-70%), maar je moet al op je adem trappen en je kan niet meer lopen en praten tegelijkertijd, wilt dit zeggen dat je je maximale hartslag waarschijnlijk wat hebt overschat. Je zal dan tijdens je (volgende) training je hartslag wat meer moeten laten zakken en de hartslagzones wat meer naar onder moeten opschuiven.

♂: HSmax = 220 – leeftijd

♀: HSmax = 226 – leeftijd

Deze eenvoudige methode kan dus dienen voor volwassen recreanten, maar als je effectief wilt trainen heb je zeker baat bij een preciezere testmethode (echte atleten en topsporters gebruiken deze methode best niet omdat deze voor hen zeker niet nauwkeurig genoeg is).

 

Hoe bereken je je hartslag in rust?

Het bepalen van je rusthartslag is heel eenvoudig. Hiervoor lees je je hartslag af van jouw hartslagmeter net nadat je wakker bent en voor je opstaat – je blijft hiervoor dan ook gewoon liggen. Je hartslag is zeer beïnvloedbaar dus herhaal dit drie ochtenden na elkaar en neem hiervan het gemiddelde, zodat je een correct beeld kan vormen van jouw persoonlijke hartslag in rust.

Je rusthartslag is interessant als merkteken voor je algemene lichamelijke conditie. Wanneer je lichaam niet in goeden doen is, is je ochtendpols vaak merkbaar verhoogd.

 

WEETJE: Is je hartslag trainbaar?

Duursport brengt een heleboel aanpassingen van het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) met zich mee waardoor de conditie verbetert. Deze adaptaties zijn merkbaar in rust, tijdens submaximale inspanning en bij maximale inspanning. Zo hebben top-duursporters een lagere hartslag in rust (40-50 slagen/min) en wanneer ze zich submaximaal inspannen. Door de intensieve trainingen is hun hart groter en sterker geworden waardoor het efficiënter bloed kan rondpompen (meer bloed rondpompen naar de spieren per hartslag). Door de daling van de hartslag zal het hart ook minder zuurstof verbruiken tijdens een submaximale inspanning. De effecten op de hartslag op maximaal niveau zijn veel kleiner. Sterk getrainde atleten hebben vaak een iets lagere maximale hartslag (3-10 slagen/min). Verder vormt hartslag een belangrijke parameter voor recuperatie: hoe sneller de hartslag terug kan dalen na een inspanning, hoe sneller je kan recupereren en aan een nieuwe inspanning kan starten. Dit recuperatievermogen is een belangrijke factor bij veel sporten. Denk maar aan het veldrijden waar je na elk obstakel – waar je je intensiever moet inspannen – terug moet recupereren voor de volgende bergop.

De vermelde adaptaties van de hartslag van duursporters is pas merkbaar als je veel en intensief traint zoals topsporters. Je zal dus zelf door te trainen niet echt (grote) veranderingen ondervinden in je hartslag.

Trainen met een hartslagmeter: waarop moet ik letten?

Trainen met een hartslagmeter: tips

Vind een expert

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jempi Wilssens

 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • jana stevens

  Podoloog
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Koen Nys

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • BVBA Samcon

 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Plessers

 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Ann Gillis

 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Justine Vandenbroeck

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Willy Coosemans

 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten