Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Zwemmen Fietsen Lopen Roeien Training Training

Ze zijn haast niet meer weg te denken uit de sportwereld: de hartslagmeters. Topsporters en competitieve atleten dragen ze tijdens hun trainingen en steeds meer recreatieve sporters maken gebruik van een sporthorloge dat naast het tellen van je stappen tevens je hartslag weergeeft. Maar wat is juist de meerwaarde van het trainen met zo’n hartslagmeter? En vooral: hoe en wanneer maak je hier het best gebruik van – op een juiste manier? Op deze vragen vind je hier een antwoord.

 

Waarom trainen o.b.v. je hartslag?

Je sport om een trainingseffect te genereren. Dit effect is voornamelijk afhankelijk van de intensiteit van je training, hoe zwaar de training is voor jou. Dit vertelt je hartslag juist: het zegt iets meer over hoe hard je lichaam moet werken om een bepaalde inspanning te leveren. Het is een handige parameter om je trainingsintensiteit te meten aangezien je hartslag zich aanpast aan externe omstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld 30 km/u fietst met een felle bries in de rug op een vlak parcours, is dit een heel andere training dan diezelfde snelheid fietsen met een strakke tegenwind op een licht hellend parcours. In de tweede situatie zal je hartslag hoger liggen, je lichaam moet namelijk harder werken om aan diezelfde snelheid te fietsen door de zwaardere context. 

Verder is een hartslag iets heel persoonlijks. Elk lichaam is anders en dat uit zich ook in je hartslag. Zo kan je maximale hartslag met tien slagen verschillen met iemand van dezelfde leeftijd, geslacht en trainingsniveau (zonder dat dit te maken heeft met onderliggende pathologieën); en zal als je éénzelfde training uitvoert met een vriend of vriendin, je hartslag niet dezelfde zijn. Door de eigenheid van je hartslag is het zeer bruikbaar voor het opstellen van optimale individuele intensiteiten voor jouw persoonlijk trainingsschema.

Over het algemeen is je eigen hartslag vrij stabiel, máár het kan wel beïnvloed worden door talrijke factoren zoals de omgevingstemperatuur, spanningen, voeding (bijvoorbeeld koffie), … Het komt erop neer je eigen lichaam te leren kennen. Over kleine afwijkingen moet je je niet al te ongerust maken. Wanneer je merkt dat je hartslag op een dag zo’n 20 slagen hoger ligt dan normaal, dan is er waarschijnlijk wel iets mis. De verhoogde hartslag kan dan wijzen op een toegenomen vermoeidheid, een nakende verkoudheid of iets dergelijks. Je beperkt dan best je sportieve activiteiten gedurende enkele dagen of je kan zelfs rusten tot je hartslag weer normaal is.


Wie traint het best met een hartslagmeter?

Een hartslagmeter is voornamelijk aan te raden aan duursporters die buiten trainen (in verschillende omstandigheden): lopers, fietsers, triatleten, … (zie voorbeeld fietser 30 km/u). Als zwemmer kan je hier tevens gebruik van maken, maar aangezien je quasi in dezelfde omstandigheden traint (je kent geen tegenwind of bergop), kan je o.b.v. een eenvoudigere methode trainen: tijden of afstanden. Wanneer je anaeroob traint (snelheids- of weerstandstraining), maak je eveneens beter gebruik van tijden. Dit mede om de reden dat je hartslag een moment nodig heeft om te stijgen en hiervoor onvoldoende tijd is tijdens anaerobe trainingen. Het is zeker niet verboden om tijdens deze trainingen een hartslagmeter om te hebben, maar dan gebruik je het best uit nieuwsgierigheid.

 

Hoe gebruik je een hartslagmeter?

Hoe hard je je lichaam wilt laten werken hangt af van je trainingsdoel en van je fitheid. Wanneer je nauwelijks aan sport doet of hebt gedaan, is het niet verstandig te trainen bij een hoge hartslag. Om deze reden is het dan ook interessant eerst een geschikte trainingsintensiteit te bepalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van je maximale hartslag (hoe je deze juist bepaald wordt in de volgende paragraaf verteld). De onderstaande figuur geeft deze intensiteiten aan, gerelateerd aan de hartslagzones.

 

Trainen met een hartslagmeter: trainingszones

Trainen met een hartslagmeter

Op basis van deze info laat je je begeleider/trainer een trainingsvoorbereiding opstellen, of maak je deze zelf (zie Hoe bouw ik een trainingsplan op?). In dit schema kan je dan je gewenste hartslagzones aanvullen per training. Dit kan je doen a.d.h.v. de percentages weergegeven in de bovenstaande tabel o.b.v. je maximale hartslag (kolom 2) of door gebruik te maken van een specifieke formule (van Karvonen) o.b.v. je hartslagreserve (HSreserve) (kolom 3):


Formule van Karvonen

Wanneer je aan het sporten bent, helpt je hartslagmeter je dan om rond de vooropgestelde hartslagzone te blijven. Bij de start van de inspanning heeft je lichaam enkele minuten de tijd nodig om je hartslag te doen stijgen, er zit een soort van ‘achterstand’ op je hartslag. Geef je lichaam de tijd om de gewenste hartslag te bereiken en probeer niet te snel te gaan in het begin. Als je de vooropgestelde hartslagzone hebt bereikt zal je merken dat je hartslag geen stabiel gegeven is: je hartslag zal wat schommelen binnen een klein interval tijdens het sporten.

Een groot voordeel aan hartslagmeters is dat je na het sporten je training kan ‘inlezen’ in een onlineprogramma. Hierdoor kan je je hartslag doorheen de verschillende trainingssessie eenvoudig opvolgen. Dit online ‘dagboek’ geeft je een goed zicht op je progressie en trainingsintensiteit. Het is dan ook een handig hulpmiddel voor je begeleider/trainer bij het opstellen van (nieuwe) trainingsschema’s.

 

Hoe bereken je je maximale hartslag?

Je weet nu al dat je je trainingsintensiteit bepaalt a.d.h.v. je maximale hartslag. Aangezien dit iets individueels is, is het van belang te achterhalen wat nu juist jouw maximale hartslag is. Hiervoor zijn er enkele opties:

 1. Je legt een inspanningstest af. Dit is de meest juiste en uitgebreide methode aangezien je nog veel meer te weten komt dan alleen je maximale hartslag, zoals bijvoorbeeld je maximale zuurstofopname (VO2max) – waarmee je onder meer je fitheidsniveau te weten kan komen – en je maximale capaciteit – waarmee je kan achterhalen hoe sterk je lichaam is op anaeroob niveau. Er hangen wel enkele nadelen aan vast: je moet zo’n test uitvoeren in een sportcentrum en je betaalt er wel wat geld voor (ongeveer €125). Als je grote trainingsdoelen hebt, zoals bijvoorbeeld het lopen van een marathon of het beklimmen van de Mount Ventoux, is dit wel een aanrader. Bij een inspanningstest is het belangrijk dat je de test sportspecifiek aflegt: als loper voer je de test uit op een loopband, als fietser op een fiets (denk aan het specificiteitsprincipe).
 2. Je bepaalt je maximale hartslag zelf d.m.v. een veldtest. Dit kan je doen door zelf een oefening te kiezen – wandelen, lopen of fietsen – waarbij je de hartslagmeter draagt die je gebruikt tijdens je trainingen. Start door minstens 10 minuten rustig op te warmen waarna je rustig de intensiteit van je inspanning opdrijft om de halve minuut. Als je voelt dat je bijna aan het eind van je krachten bent, doe je nog een eindspurtje tot je écht niet meer kan. Je zorgt dus dat je alles hebt gegeven wat je in je hebt (all-out). Hierna kijk je onmiddellijk op je hartslagmeter (of achteraf op je online platform), dit is je maximale hartslag.
  Let hierbij wel op dat deze maximale inspanningstest niet aan te raden is voor 30-plussers die geen medische check-up met hartonderzoek hebben gekregen of voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 3. Je bepaalt je maximale hartslag zelf a.d.h.v. je leeftijd. Deze methode is het minst nauwkeurig aangezien de gebruikte formule wel rekening houdt met je leeftijd en je geslacht máár je hartslag is net iets persoonlijks en er kan toch wat verschil op zitten. De uitkomst van deze formule kan wel een richting aangeven die je zelf wat kan aanpassen door aan te voelen wanneer een training té licht of té zwaar is. Als je uitrekent dat jouw maximale hartslag 180 is (je bent bijvoorbeeld een 40-jarige man) en je voert een lichte training uit (aan een intensiteit van 60-70%), maar je moet al op je adem trappen en je kan niet meer lopen en praten tegelijkertijd, wilt dit zeggen dat je je maximale hartslag waarschijnlijk wat hebt overschat. Je zal dan tijdens je (volgende) training je hartslag wat meer moeten laten zakken en de hartslagzones wat meer naar onder moeten opschuiven.

♂: HSmax = 220 – leeftijd

♀: HSmax = 226 – leeftijd

Deze eenvoudige methode kan dus dienen voor volwassen recreanten, maar als je effectief wilt trainen heb je zeker baat bij een preciezere testmethode (echte atleten en topsporters gebruiken deze methode best niet omdat deze voor hen zeker niet nauwkeurig genoeg is).

 

Hoe bereken je je hartslag in rust?

Het bepalen van je rusthartslag is heel eenvoudig. Hiervoor lees je je hartslag af van jouw hartslagmeter net nadat je wakker bent en voor je opstaat – je blijft hiervoor dan ook gewoon liggen. Je hartslag is zeer beïnvloedbaar dus herhaal dit drie ochtenden na elkaar en neem hiervan het gemiddelde, zodat je een correct beeld kan vormen van jouw persoonlijke hartslag in rust.

Je rusthartslag is interessant als merkteken voor je algemene lichamelijke conditie. Wanneer je lichaam niet in goeden doen is, is je ochtendpols vaak merkbaar verhoogd.

 

WEETJE: Is je hartslag trainbaar?

Duursport brengt een heleboel aanpassingen van het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) met zich mee waardoor de conditie verbetert. Deze adaptaties zijn merkbaar in rust, tijdens submaximale inspanning en bij maximale inspanning. Zo hebben top-duursporters een lagere hartslag in rust (40-50 slagen/min) en wanneer ze zich submaximaal inspannen. Door de intensieve trainingen is hun hart groter en sterker geworden waardoor het efficiënter bloed kan rondpompen (meer bloed rondpompen naar de spieren per hartslag). Door de daling van de hartslag zal het hart ook minder zuurstof verbruiken tijdens een submaximale inspanning. De effecten op de hartslag op maximaal niveau zijn veel kleiner. Sterk getrainde atleten hebben vaak een iets lagere maximale hartslag (3-10 slagen/min). Verder vormt hartslag een belangrijke parameter voor recuperatie: hoe sneller de hartslag terug kan dalen na een inspanning, hoe sneller je kan recupereren en aan een nieuwe inspanning kan starten. Dit recuperatievermogen is een belangrijke factor bij veel sporten. Denk maar aan het veldrijden waar je na elk obstakel – waar je je intensiever moet inspannen – terug moet recupereren voor de volgende bergop.

De vermelde adaptaties van de hartslag van duursporters is pas merkbaar als je veel en intensief traint zoals topsporters. Je zal dus zelf door te trainen niet echt (grote) veranderingen ondervinden in je hartslag.

Trainen met een hartslagmeter: waarop moet ik letten?

Trainen met een hartslagmeter: tips

Vind een expert

 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Willy Coosemans

 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • BVBA Samcon

 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jempi Wilssens

 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • jana stevens

  Podoloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Bruno D'Hulster

 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Erik Van Lierde

 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Peter Plessers

 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten