Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Waarom en hoe train ik met een hartslagmeter?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Zwemmen Fietsen Lopen Roeien Training

Ze zijn haast niet meer weg te denken uit de sportwereld: de hartslagmeters. Topsporters en competitieve atleten dragen ze tijdens hun trainingen en steeds meer recreatieve sporters maken gebruik van een sporthorloge dat naast het tellen van je stappen tevens je hartslag weergeeft. Maar wat is juist de meerwaarde van het trainen met zo’n hartslagmeter? En vooral: hoe en wanneer maak je hier het best gebruik van – op een juiste manier? Op deze vragen vind je hier een antwoord.

 

Waarom trainen o.b.v. je hartslag?

Je sport om een trainingseffect te genereren. Dit effect is voornamelijk afhankelijk van de intensiteit van je training, hoe zwaar de training is voor jou. Dit vertelt je hartslag juist: het zegt iets meer over hoe hard je lichaam moet werken om een bepaalde inspanning te leveren. Het is een handige parameter om je trainingsintensiteit te meten aangezien je hartslag zich aanpast aan externe omstandigheden. Wanneer je bijvoorbeeld 30 km/u fietst met een felle bries in de rug op een vlak parcours, is dit een heel andere training dan diezelfde snelheid fietsen met een strakke tegenwind op een licht hellend parcours. In de tweede situatie zal je hartslag hoger liggen, je lichaam moet namelijk harder werken om aan diezelfde snelheid te fietsen door de zwaardere context. 

Verder is een hartslag iets heel persoonlijks. Elk lichaam is anders en dat uit zich ook in je hartslag. Zo kan je maximale hartslag met tien slagen verschillen met iemand van dezelfde leeftijd, geslacht en trainingsniveau (zonder dat dit te maken heeft met onderliggende pathologieën); en zal als je éénzelfde training uitvoert met een vriend of vriendin, je hartslag niet dezelfde zijn. Door de eigenheid van je hartslag is het zeer bruikbaar voor het opstellen van optimale individuele intensiteiten voor jouw persoonlijk trainingsschema.

Over het algemeen is je eigen hartslag vrij stabiel, máár het kan wel beïnvloed worden door talrijke factoren zoals de omgevingstemperatuur, spanningen, voeding (bijvoorbeeld koffie), … Het komt erop neer je eigen lichaam te leren kennen. Over kleine afwijkingen moet je je niet al te ongerust maken. Wanneer je merkt dat je hartslag op een dag zo’n 20 slagen hoger ligt dan normaal, dan is er waarschijnlijk wel iets mis. De verhoogde hartslag kan dan wijzen op een toegenomen vermoeidheid, een nakende verkoudheid of iets dergelijks. Je beperkt dan best je sportieve activiteiten gedurende enkele dagen of je kan zelfs rusten tot je hartslag weer normaal is.


Wie traint het best met een hartslagmeter?

Een hartslagmeter is voornamelijk aan te raden aan duursporters die buiten trainen (in verschillende omstandigheden): lopers, fietsers, triatleten, … (zie voorbeeld fietser 30 km/u). Als zwemmer kan je hier tevens gebruik van maken, maar aangezien je quasi in dezelfde omstandigheden traint (je kent geen tegenwind of bergop), kan je o.b.v. een eenvoudigere methode trainen: tijden of afstanden. Wanneer je anaeroob traint (snelheids- of weerstandstraining), maak je eveneens beter gebruik van tijden. Dit mede om de reden dat je hartslag een moment nodig heeft om te stijgen en hiervoor onvoldoende tijd is tijdens anaerobe trainingen. Het is zeker niet verboden om tijdens deze trainingen een hartslagmeter om te hebben, maar dan gebruik je het best uit nieuwsgierigheid.

 

Hoe gebruik je een hartslagmeter?

Hoe hard je je lichaam wilt laten werken hangt af van je trainingsdoel en van je fitheid. Wanneer je nauwelijks aan sport doet of hebt gedaan, is het niet verstandig te trainen bij een hoge hartslag. Om deze reden is het dan ook interessant eerst een geschikte trainingsintensiteit te bepalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van je maximale hartslag (hoe je deze juist bepaald wordt in de volgende paragraaf verteld). De onderstaande figuur geeft deze intensiteiten aan, gerelateerd aan de hartslagzones.

 

Trainen met een hartslagmeter: trainingszones

Trainen met een hartslagmeter

Op basis van deze info laat je je begeleider/trainer een trainingsvoorbereiding opstellen, of maak je deze zelf (zie Hoe bouw ik een trainingsplan op?). In dit schema kan je dan je gewenste hartslagzones aanvullen per training. Dit kan je doen a.d.h.v. de percentages weergegeven in de bovenstaande tabel o.b.v. je maximale hartslag (kolom 2) of door gebruik te maken van een specifieke formule (van Karvonen) o.b.v. je hartslagreserve (HSreserve) (kolom 3):


Formule van Karvonen

Wanneer je aan het sporten bent, helpt je hartslagmeter je dan om rond de vooropgestelde hartslagzone te blijven. Bij de start van de inspanning heeft je lichaam enkele minuten de tijd nodig om je hartslag te doen stijgen, er zit een soort van ‘achterstand’ op je hartslag. Geef je lichaam de tijd om de gewenste hartslag te bereiken en probeer niet te snel te gaan in het begin. Als je de vooropgestelde hartslagzone hebt bereikt zal je merken dat je hartslag geen stabiel gegeven is: je hartslag zal wat schommelen binnen een klein interval tijdens het sporten.

Een groot voordeel aan hartslagmeters is dat je na het sporten je training kan ‘inlezen’ in een onlineprogramma. Hierdoor kan je je hartslag doorheen de verschillende trainingssessie eenvoudig opvolgen. Dit online ‘dagboek’ geeft je een goed zicht op je progressie en trainingsintensiteit. Het is dan ook een handig hulpmiddel voor je begeleider/trainer bij het opstellen van (nieuwe) trainingsschema’s.

 

Hoe bereken je je maximale hartslag?

Je weet nu al dat je je trainingsintensiteit bepaalt a.d.h.v. je maximale hartslag. Aangezien dit iets individueels is, is het van belang te achterhalen wat nu juist jouw maximale hartslag is. Hiervoor zijn er enkele opties:

 1. Je legt een inspanningstest af. Dit is de meest juiste en uitgebreide methode aangezien je nog veel meer te weten komt dan alleen je maximale hartslag, zoals bijvoorbeeld je maximale zuurstofopname (VO2max) – waarmee je onder meer je fitheidsniveau te weten kan komen – en je maximale capaciteit – waarmee je kan achterhalen hoe sterk je lichaam is op anaeroob niveau. Er hangen wel enkele nadelen aan vast: je moet zo’n test uitvoeren in een sportcentrum en je betaalt er wel wat geld voor (ongeveer €125). Als je grote trainingsdoelen hebt, zoals bijvoorbeeld het lopen van een marathon of het beklimmen van de Mount Ventoux, is dit wel een aanrader. Bij een inspanningstest is het belangrijk dat je de test sportspecifiek aflegt: als loper voer je de test uit op een loopband, als fietser op een fiets (denk aan het specificiteitsprincipe).
 2. Je bepaalt je maximale hartslag zelf d.m.v. een veldtest. Dit kan je doen door zelf een oefening te kiezen – wandelen, lopen of fietsen – waarbij je de hartslagmeter draagt die je gebruikt tijdens je trainingen. Start door minstens 10 minuten rustig op te warmen waarna je rustig de intensiteit van je inspanning opdrijft om de halve minuut. Als je voelt dat je bijna aan het eind van je krachten bent, doe je nog een eindspurtje tot je écht niet meer kan. Je zorgt dus dat je alles hebt gegeven wat je in je hebt (all-out). Hierna kijk je onmiddellijk op je hartslagmeter (of achteraf op je online platform), dit is je maximale hartslag.
  Let hierbij wel op dat deze maximale inspanningstest niet aan te raden is voor 30-plussers die geen medische check-up met hartonderzoek hebben gekregen of voor mensen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
 3. Je bepaalt je maximale hartslag zelf a.d.h.v. je leeftijd. Deze methode is het minst nauwkeurig aangezien de gebruikte formule wel rekening houdt met je leeftijd en je geslacht máár je hartslag is net iets persoonlijks en er kan toch wat verschil op zitten. De uitkomst van deze formule kan wel een richting aangeven die je zelf wat kan aanpassen door aan te voelen wanneer een training té licht of té zwaar is. Als je uitrekent dat jouw maximale hartslag 180 is (je bent bijvoorbeeld een 40-jarige man) en je voert een lichte training uit (aan een intensiteit van 60-70%), maar je moet al op je adem trappen en je kan niet meer lopen en praten tegelijkertijd, wilt dit zeggen dat je je maximale hartslag waarschijnlijk wat hebt overschat. Je zal dan tijdens je (volgende) training je hartslag wat meer moeten laten zakken en de hartslagzones wat meer naar onder moeten opschuiven.

♂: HSmax = 220 – leeftijd

♀: HSmax = 226 – leeftijd

Deze eenvoudige methode kan dus dienen voor volwassen recreanten, maar als je effectief wilt trainen heb je zeker baat bij een preciezere testmethode (echte atleten en topsporters gebruiken deze methode best niet omdat deze voor hen zeker niet nauwkeurig genoeg is).

 

Hoe bereken je je hartslag in rust?

Het bepalen van je rusthartslag is heel eenvoudig. Hiervoor lees je je hartslag af van jouw hartslagmeter net nadat je wakker bent en voor je opstaat – je blijft hiervoor dan ook gewoon liggen. Je hartslag is zeer beïnvloedbaar dus herhaal dit drie ochtenden na elkaar en neem hiervan het gemiddelde, zodat je een correct beeld kan vormen van jouw persoonlijke hartslag in rust.

Je rusthartslag is interessant als merkteken voor je algemene lichamelijke conditie. Wanneer je lichaam niet in goeden doen is, is je ochtendpols vaak merkbaar verhoogd.

 

WEETJE: Is je hartslag trainbaar?

Duursport brengt een heleboel aanpassingen van het cardiovasculair systeem (hart en bloedvaten) met zich mee waardoor de conditie verbetert. Deze adaptaties zijn merkbaar in rust, tijdens submaximale inspanning en bij maximale inspanning. Zo hebben top-duursporters een lagere hartslag in rust (40-50 slagen/min) en wanneer ze zich submaximaal inspannen. Door de intensieve trainingen is hun hart groter en sterker geworden waardoor het efficiënter bloed kan rondpompen (meer bloed rondpompen naar de spieren per hartslag). Door de daling van de hartslag zal het hart ook minder zuurstof verbruiken tijdens een submaximale inspanning. De effecten op de hartslag op maximaal niveau zijn veel kleiner. Sterk getrainde atleten hebben vaak een iets lagere maximale hartslag (3-10 slagen/min). Verder vormt hartslag een belangrijke parameter voor recuperatie: hoe sneller de hartslag terug kan dalen na een inspanning, hoe sneller je kan recupereren en aan een nieuwe inspanning kan starten. Dit recuperatievermogen is een belangrijke factor bij veel sporten. Denk maar aan het veldrijden waar je na elk obstakel – waar je je intensiever moet inspannen – terug moet recupereren voor de volgende bergop.

De vermelde adaptaties van de hartslag van duursporters is pas merkbaar als je veel en intensief traint zoals topsporters. Je zal dus zelf door te trainen niet echt (grote) veranderingen ondervinden in je hartslag.

Trainen met een hartslagmeter: waarop moet ik letten?

Trainen met een hartslagmeter: tips

Vind een expert

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Ann Gillis

 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Jempi Wilssens

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • An Konings

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Willy Coosemans

 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Peter Plessers

 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Trees Dooms

 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jana Stevens

  Podoloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Taperen.png

Wat is taperen?

Sporter Artikel Wielrennen Zwemmen Fietsen Lopen Roeien Training Training
Training
Krachttoestel.png

Kan ik krachttraining steken in mijn programma als duursporter?

Sporter Artikel Zwemmen Fietsen Lopen Roeien Training Training
Sluiten