Sporten met een brace of een tape?

Sporten met een brace of een tape?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Master revalidatiewetenshappen en kinesitherapie. Afgestudeerd aan de UGent in 2013 en sindsdien actief bij diverse sportclubs en verenigingen als sportkinesitherapeut. Als praktijkassistente binnen de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de UGent ontstond de interesse voor communicatie en educatie. Sinds 2019 is Sandra werkzaam bij Gezond Sporten als projectmanager letselpreventie om het gezond sporten beleid mee te ondersteunen bij sportfederaties en – clubs.
Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Gezond Sporten Blessurepreventie Training

Het is, op zijn minst gezegd, een opvallende tendens; (top)sporters met een gekleurde tape op een arm of been. Het gebruik van een tape of brace is al jaren gekend in de topsport maar werd afgelopen jaren steeds toegankelijker voor alle sporters. Je kan een tape of brace aankopen bij een apotheek en mede dankzij het internet, is iedereen tegenwoordig in staat om zichzelf te tapen (hoewel we dit niet adviseren zonder (para)medische begeleiding).

Waar dient een brace of tape voor? 

Een brace of tape wordt gebruikt om een geblesseerd lichaamsdeel te beschermen en te ondersteunen tijdens het uitvoeren van bewegingen en (sport)activiteiten:

    • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten te hervatten in een gecontroleerde situatie (bewegingsuitslag is gelimiteerd), wat het genezingsproces ten goede komt alsook maakt deze een ‘vroegtijdige’ sporthervatting mogelijk.  
    • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten pijnvrij uit te voeren. 

In de meeste gevallen zal het gebruiken van een brace of tape starten vanuit een blessure verhaal, veelal op advies van een sportprofessional, en is het gebruik van een brace of tape gericht op (vroegtijdige)sporthervatting en het vermijden van een hervalblessure (zonder het gebruik van de brace of tape is sporthervatting nog niet aan de orde). Na een volledig herstel van de blessure zal men in de meeste gevallen het gebruik van een brace of tape dan ook afbouwen. Wil dat zeggen dat alle sporters op televisie eigenlijk niet fit zijn en nog aan het herstellen zijn van een blessure? Neen. In topsport wordt een brace of tape ook aangewend als een preventieve maatregel om het blessurerisico te verminderen (vergelijkbaar met het dragen van een mondbescherming, helm, …), beter voorkomen dan genezen is daar het motto. 

Het gebruik van een tape of brace dient ter ondersteuning opdat sportactiviteiten veiliger zouden kunnen plaats vinden. Indien de sporter pijn ervaart tijdens of na de sportactiviteit, met deze ondersteuning, dan dient men de pijnklachten (opnieuw) te onderzoeken en de focus te verplaatsen naar een beter herstel alvorens de sportactiviteiten worden hervat. 

 

Welke sportbraces bestaan er? 

Er zijn heel veel verschillende braces beschikbaar voor allerlei verschillende klachten. Elke brace heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je de juiste brace kiest; aangepast aan jouw noden en het beoogde gebruik. 

brace2 brace1
Globaal gezien kunnen we sportbraces opdelen in 2 types:

  1. Bewegingsremmende braces: deze limiteren de bewegingsuitslag in een gewricht waardoor rek op de ligamenten gelimiteerd wordt. Deze braces zullen een gewricht ondersteunen door de stabiliteit te bevorderen en zijn bijgevolg vaak een keuzemogelijkheid wanneer een instabiliteit of een grote bewegingsuitslag vermeden dient te worden (pols, schouder, knie, enkel). 

  2. Peesbraces: dit zijn bandjes met een verhard stukje, bedoeld om een drukpunt mee te creëren. Tijdens bewegen zal de druk variëren met als doel de pijnklachten te verminderen (tenniselleboog, kniepees).

Wat zijn de voor- en nadelen? 

  • Onderzoek toont aan dat een bewegingsremmende brace wel degelijk ondersteuning biedt aan een gewricht en de stabiliteit bevorderd. In sommige onderzoeken blijkt een brace effectiever te werken in vergelijking met tape. 
  • Een brace is gemakkelijker in gebruik. De sporter is in staat op eender welk moment de brace aan- of uit te trekken, een goed passende brace blijft op zijn plaats zitten en de kans op irritatie ten gevolge van een lijmlaag is niet aanwezig. 
  • Een brace is herbruikbaar. De meeste sportbraces kun je minstens één seizoen of jaar gebruiken maar de duurzaamheid hangt uiteraard af van de kwaliteit van de brace, het gebruik en het onderhoud. 
  • Hoewel het aanschaffen van een brace tientallen euro’s vraagt, is het dragen van een brace vaak goedkoper op langere termijn wanneer men deze gaat vergelijken met de kostprijs van tape. 
  • Laat je bijstaan door een professional bij het uitzoeken van een gepaste brace. Braces bestaan in verschillende materialen, pasvormen en draagcomfort en hebben vaak een verschil in ondersteuning. 
  • Specifiek voor enkelbraces kan het passen in de sportschoenen moeilijk worden. 

  

Dat je door het dragen van een brace of tape slappe spieren krijgt, is echt een fabeltje. Bedenk maar eens hoeveel uur per week je niét sport, maar wel beweegt. Al die tijd gebruik je je spieren gewoon waardoor ze verder herstellen of versterken. Bovendien beschermt een brace of tape je gewrichtsbanden tijdens het sporten, zodat ze langzaamaan juist sterker kunnen worden.

  

Welke sporttapes bestaan er? 

Er bestaan verschillende soorten tapes op basis van hun kleefkracht, rekbaarheid en lijmsoort. Voor elke indicatie, is er een tape beschikbaar. Globaal gezien kunnen sporttapes onderverdeeld worden in 2 types:

  1. Niet rekbare of niet elastische tapes: zijn tapes, zoals de naam al zegt, waar geen rek in zit. De bekendste niet-rekbare tape is de klassieke witte tape (2,5 tot 5cm breed), vaak gebruikt ter ondersteuning van gewrichten met als doel om de bewegingsvrijheid te beperken.  

    tape3 tape1

  2. Rekbare of elastische tape: omwille van elastische componenten bezit de tape een bepaalde mate van rekbaarheid. Binnen de categorie rekbare of elastische tapes, zijn nog heel wat verschillende tapes met verschillende doeleinden te onderscheiden.  
    • Klassieke rekbare tape: deze tape bezit een beperkte mate van rek en is vaak iets breder (7,5 cm), dikker en niet scheurbaar. Een klassieke rekbare tape wordt meestal rondom een lidmaat aangebracht en zal eerder een compressie uitoefenen waardoor de beweeglijkheid wat beperkt zal worden. De tape kent vooral een toepassing in een acute fase van blessures en lijkt op een verband maar dan met een zelfklevende eigenschap.

      tape4
    • Kinesiotape: ook wel bekend als medical taping. Deze tape bezit een grote mate van rek (130-140%), is relatief dun, gemaakt van elastisch katoen, niet scheurbaar. De tape is vooral bekend door het ruime assortiment aan kleuren. De tape wordt op een specifieke manier aangebracht op de huid. Het principe achter deze tape en -technieken is het liften van de huid om de doorbloeding te stimuleren, pijn te verminderen, stabiliteit te verbeteren en spieren/gewrichten te ondersteunen. De tape is waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures.

      tape5 tape6

    • Biomechanische tape: ook wel bekend als Dynamic tape. Deze tape is extreem elastisch, relatief dun, gemaakt van rubber en latex en is rekbaar in meerdere richtingen (4). De tape is herkenbaar aan de al dan niet opvallende print en dient op een specifieke manier aangebracht te worden. Het principe achter deze tape en -technieken is het ontlasten van spieren door de spierfunctie ‘over te nemen’. De tape is eveneens waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures en wordt niet als vervanging van andere tapes gebruikt maar eerder als extra mogelijkheid. 

Wat zijn de voor- en nadelen? 

  • Tape kan gemakkelijker en beter aan individuele wensen worden aangepast.
  • Het dragen van een tape biedt op korte termijn een ondersteunende oplossing om sporten te hervatten na een blessure.
  • Het draagcomfort van een tape is vaak groter in vergelijking met deze van een brace. 
  • Het dragen van een tape is aanvaard als preventieve maatregel in heel wat sporten en sportactiviteiten. 
  • Tape is bruikbaar voor verschillende blessures en lichaamsdelen, bij een brace is dit uiteraard niet het geval.
  • Om sporttape (te leren) aanbrengen, is een sportprofessional nodig. Het aanleggen van tape vraagt kennis, oefening en handigheid. Zit de tape te los, dan biedt hij te weinig ondersteuning, zit hij te strak, dan kan dat de bloedcirculatie hinderen, in geval van kinesiotape en dynamic tape is de manier van aanbrengen belangrijk. Voor alle tape technieken is een basiskennis anatomie vereist. 
  • Afhankelijk van het soort tape en de tijdsperiode dat men de tape wil gaan toepassen, kan het gebruik van tape een dure aangelegenheid worden. 
  • Elke tape is voorzien van een lijmlaag, wat huidirritatie kan veroorzaken. 
  • Tape verliest na een tijdje zijn stevigheid waardoor de werking zal verminderen.
  • Weinig wetenschappelijke evidentie voor de veronderstelde effecten van kinesio- en dynamic taping.

  

Brace of tape? 

Afhankelijk van het lichaamsdeel (gewricht, ligament, spier, pees) dat men wil beschermen, de situatie (blessure aanwezig of niet) en het doel (beweging beperken, pijn verminderen,) zal je al dan niet de keuze hebben om een brace en/of tape te gebruiken.

    • Tape als eerste redmiddel.  Aangezien tape in verschillende materialen en uitvoeringen beschikbaar is, beantwoord het gebruik van een tape meer aan de individuele noden van een sporter in vergelijking met een brace, indien juist aangebracht. Wij adviseren om tape altijd aan te laten leggen door een sportprofessional, eventueel kan deze jou de correcte techniek van taping aanleren waardoor de sporters niet steeds afhankelijk is van de beschikbaarheid van zijn of haar sportprofessional. 

    • Wanneer het gebruik van een tape of brace de bewegingsvrijheid van een gewricht dient te beperken, dan is het dragen van een brace de betere keuze. Uit onderzoek blijkt dat de werking van een tape en brace daalt gedurende de sportactiviteit maar in geval van een brace, kan men deze veelal ‘aanspannen’. De resultaten zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte brace en tape(techniek). 

    • Het gebruik van een brace en tape heeft een positief effect op het bewegings- en houdingsgevoel, ook wel proprioceptie genaamd. Proprioceptie is een zintuig en één van de drie pijlers van het evenwicht. Ondanks de positieve invloed (meer beweging en houdingsgevoel) is er echter geen positief effect op het evenwichtsvermogen ten gevolge van een brace of tape. Om het evenwicht, en de dynamische stabiliteit in een gewricht te verbeteren, is een actieve aanpak door middel van stabilisatie oefeningen noodzakelijk.

    • Het gebruik van een brace of tape is een geschikte preventieve maatregel voor gewrichtsblessures; het aantal blessures daalt en een opgelopen blessure met brace of tape aan, is veelal minder ernstig. De meest effectieve preventieve maatregel is om het gebruik van een brace of tape tijdens sportactiviteiten te combineren met stabilisatie oefeningen. 

Op korte termijn is tape goedkoper, eenvoudiger en flexibeler toe te passen. Voor de langere termijn is een brace echter een beter optie omdat het praktischer in gebruik is en meer ondersteuning biedt. 

Vind een expert

  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Willy Coosemans

  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Marc Schiltz

  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Johan Roeykens

  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • An Konings

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Sluiten