Sporten met een brace of een tape?

Sporten met een brace of een tape?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Master revalidatiewetenshappen en kinesitherapie. Afgestudeerd aan de UGent in 2013 en sindsdien actief bij diverse sportclubs en verenigingen als sportkinesitherapeut. Als praktijkassistente binnen de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de UGent ontstond de interesse voor communicatie en educatie. Sinds 2019 is Sandra werkzaam bij Gezond Sporten als projectmanager letselpreventie om het gezond sporten beleid mee te ondersteunen bij sportfederaties en – clubs.
Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten

Het is, op zijn minst gezegd, een opvallende tendens; (top)sporters met een gekleurde tape op een arm of been. Het gebruik van een tape of brace is al jaren gekend in de topsport maar werd afgelopen jaren steeds toegankelijker voor alle sporters. Je kan een tape of brace aankopen bij een apotheek en mede dankzij het internet, is iedereen tegenwoordig in staat om zichzelf te tapen (hoewel we dit niet adviseren zonder (para)medische begeleiding).

Waar dient een brace of tape voor? 

Een brace of tape wordt gebruikt om een geblesseerd lichaamsdeel te beschermen en te ondersteunen tijdens het uitvoeren van bewegingen en (sport)activiteiten:

  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten te hervatten in een gecontroleerde situatie (bewegingsuitslag is gelimiteerd), wat het genezingsproces ten goede komt alsook maakt deze een ‘vroegtijdige’ sporthervatting mogelijk.  
  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten pijnvrij uit te voeren. 

In de meeste gevallen zal het gebruiken van een brace of tape starten vanuit een blessure verhaal, veelal op advies van een sportprofessional, en is het gebruik van een brace of tape gericht op (vroegtijdige)sporthervatting en het vermijden van een hervalblessure (zonder het gebruik van de brace of tape is sporthervatting nog niet aan de orde). Na een volledig herstel van de blessure zal men in de meeste gevallen het gebruik van een brace of tape dan ook afbouwen. Wil dat zeggen dat alle sporters op televisie eigenlijk niet fit zijn en nog aan het herstellen zijn van een blessure? Neen. In topsport wordt een brace of tape ook aangewend als een preventieve maatregel om het blessurerisico te verminderen (vergelijkbaar met het dragen van een mondbescherming, helm, …), beter voorkomen dan genezen is daar het motto. 

Het gebruik van een tape of brace dient ter ondersteuning opdat sportactiviteiten veiliger zouden kunnen plaats vinden. Indien de sporter pijn ervaart tijdens of na de sportactiviteit, met deze ondersteuning, dan dient men de pijnklachten (opnieuw) te onderzoeken en de focus te verplaatsen naar een beter herstel alvorens de sportactiviteiten worden hervat. 

 

Welke sportbraces bestaan er? 

Er zijn heel veel verschillende braces beschikbaar voor allerlei verschillende klachten. Elke brace heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je de juiste brace kiest; aangepast aan jouw noden en het beoogde gebruik. 

brace2 brace1
Globaal gezien kunnen we sportbraces opdelen in 2 types:

 1. Bewegingsremmende braces: deze limiteren de bewegingsuitslag in een gewricht waardoor rek op de ligamenten gelimiteerd wordt. Deze braces zullen een gewricht ondersteunen door de stabiliteit te bevorderen en zijn bijgevolg vaak een keuzemogelijkheid wanneer een instabiliteit of een grote bewegingsuitslag vermeden dient te worden (pols, schouder, knie, enkel). 

 2. Peesbraces: dit zijn bandjes met een verhard stukje, bedoeld om een drukpunt mee te creëren. Tijdens bewegen zal de druk variëren met als doel de pijnklachten te verminderen (tenniselleboog, kniepees).

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Onderzoek toont aan dat een bewegingsremmende brace wel degelijk ondersteuning biedt aan een gewricht en de stabiliteit bevorderd. In sommige onderzoeken blijkt een brace effectiever te werken in vergelijking met tape. 
 • Een brace is gemakkelijker in gebruik. De sporter is in staat op eender welk moment de brace aan- of uit te trekken, een goed passende brace blijft op zijn plaats zitten en de kans op irritatie ten gevolge van een lijmlaag is niet aanwezig. 
 • Een brace is herbruikbaar. De meeste sportbraces kun je minstens één seizoen of jaar gebruiken maar de duurzaamheid hangt uiteraard af van de kwaliteit van de brace, het gebruik en het onderhoud. 
 • Hoewel het aanschaffen van een brace tientallen euro’s vraagt, is het dragen van een brace vaak goedkoper op langere termijn wanneer men deze gaat vergelijken met de kostprijs van tape. 
 • Laat je bijstaan door een professional bij het uitzoeken van een gepaste brace. Braces bestaan in verschillende materialen, pasvormen en draagcomfort en hebben vaak een verschil in ondersteuning. 
 • Specifiek voor enkelbraces kan het passen in de sportschoenen moeilijk worden. 

  

Dat je door het dragen van een brace of tape slappe spieren krijgt, is echt een fabeltje. Bedenk maar eens hoeveel uur per week je niét sport, maar wel beweegt. Al die tijd gebruik je je spieren gewoon waardoor ze verder herstellen of versterken. Bovendien beschermt een brace of tape je gewrichtsbanden tijdens het sporten, zodat ze langzaamaan juist sterker kunnen worden.

  

Welke sporttapes bestaan er? 

Er bestaan verschillende soorten tapes op basis van hun kleefkracht, rekbaarheid en lijmsoort. Voor elke indicatie, is er een tape beschikbaar. Globaal gezien kunnen sporttapes onderverdeeld worden in 2 types:

 1. Niet rekbare of niet elastische tapes: zijn tapes, zoals de naam al zegt, waar geen rek in zit. De bekendste niet-rekbare tape is de klassieke witte tape (2,5 tot 5cm breed), vaak gebruikt ter ondersteuning van gewrichten met als doel om de bewegingsvrijheid te beperken.  

  tape3 tape1

 2. Rekbare of elastische tape: omwille van elastische componenten bezit de tape een bepaalde mate van rekbaarheid. Binnen de categorie rekbare of elastische tapes, zijn nog heel wat verschillende tapes met verschillende doeleinden te onderscheiden.  
  • Klassieke rekbare tape: deze tape bezit een beperkte mate van rek en is vaak iets breder (7,5 cm), dikker en niet scheurbaar. Een klassieke rekbare tape wordt meestal rondom een lidmaat aangebracht en zal eerder een compressie uitoefenen waardoor de beweeglijkheid wat beperkt zal worden. De tape kent vooral een toepassing in een acute fase van blessures en lijkt op een verband maar dan met een zelfklevende eigenschap.

   tape4
  • Kinesiotape: ook wel bekend als medical taping. Deze tape bezit een grote mate van rek (130-140%), is relatief dun, gemaakt van elastisch katoen, niet scheurbaar. De tape is vooral bekend door het ruime assortiment aan kleuren. De tape wordt op een specifieke manier aangebracht op de huid. Het principe achter deze tape en -technieken is het liften van de huid om de doorbloeding te stimuleren, pijn te verminderen, stabiliteit te verbeteren en spieren/gewrichten te ondersteunen. De tape is waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures.

   tape5 tape6

  • Biomechanische tape: ook wel bekend als Dynamic tape. Deze tape is extreem elastisch, relatief dun, gemaakt van rubber en latex en is rekbaar in meerdere richtingen (4). De tape is herkenbaar aan de al dan niet opvallende print en dient op een specifieke manier aangebracht te worden. Het principe achter deze tape en -technieken is het ontlasten van spieren door de spierfunctie ‘over te nemen’. De tape is eveneens waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures en wordt niet als vervanging van andere tapes gebruikt maar eerder als extra mogelijkheid. 

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Tape kan gemakkelijker en beter aan individuele wensen worden aangepast.
 • Het dragen van een tape biedt op korte termijn een ondersteunende oplossing om sporten te hervatten na een blessure.
 • Het draagcomfort van een tape is vaak groter in vergelijking met deze van een brace. 
 • Het dragen van een tape is aanvaard als preventieve maatregel in heel wat sporten en sportactiviteiten. 
 • Tape is bruikbaar voor verschillende blessures en lichaamsdelen, bij een brace is dit uiteraard niet het geval.
 • Om sporttape (te leren) aanbrengen, is een sportprofessional nodig. Het aanleggen van tape vraagt kennis, oefening en handigheid. Zit de tape te los, dan biedt hij te weinig ondersteuning, zit hij te strak, dan kan dat de bloedcirculatie hinderen, in geval van kinesiotape en dynamic tape is de manier van aanbrengen belangrijk. Voor alle tape technieken is een basiskennis anatomie vereist. 
 • Afhankelijk van het soort tape en de tijdsperiode dat men de tape wil gaan toepassen, kan het gebruik van tape een dure aangelegenheid worden. 
 • Elke tape is voorzien van een lijmlaag, wat huidirritatie kan veroorzaken. 
 • Tape verliest na een tijdje zijn stevigheid waardoor de werking zal verminderen.
 • Weinig wetenschappelijke evidentie voor de veronderstelde effecten van kinesio- en dynamic taping.

  

Brace of tape? 

Afhankelijk van het lichaamsdeel (gewricht, ligament, spier, pees) dat men wil beschermen, de situatie (blessure aanwezig of niet) en het doel (beweging beperken, pijn verminderen,) zal je al dan niet de keuze hebben om een brace en/of tape te gebruiken.

  • Tape als eerste redmiddel.  Aangezien tape in verschillende materialen en uitvoeringen beschikbaar is, beantwoord het gebruik van een tape meer aan de individuele noden van een sporter in vergelijking met een brace, indien juist aangebracht. Wij adviseren om tape altijd aan te laten leggen door een sportprofessional, eventueel kan deze jou de correcte techniek van taping aanleren waardoor de sporters niet steeds afhankelijk is van de beschikbaarheid van zijn of haar sportprofessional. 

  • Wanneer het gebruik van een tape of brace de bewegingsvrijheid van een gewricht dient te beperken, dan is het dragen van een brace de betere keuze. Uit onderzoek blijkt dat de werking van een tape en brace daalt gedurende de sportactiviteit maar in geval van een brace, kan men deze veelal ‘aanspannen’. De resultaten zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte brace en tape(techniek). 

  • Het gebruik van een brace en tape heeft een positief effect op het bewegings- en houdingsgevoel, ook wel proprioceptie genaamd. Proprioceptie is een zintuig en één van de drie pijlers van het evenwicht. Ondanks de positieve invloed (meer beweging en houdingsgevoel) is er echter geen positief effect op het evenwichtsvermogen ten gevolge van een brace of tape. Om het evenwicht, en de dynamische stabiliteit in een gewricht te verbeteren, is een actieve aanpak door middel van stabilisatie oefeningen noodzakelijk.

  • Het gebruik van een brace of tape is een geschikte preventieve maatregel voor gewrichtsblessures; het aantal blessures daalt en een opgelopen blessure met brace of tape aan, is veelal minder ernstig. De meest effectieve preventieve maatregel is om het gebruik van een brace of tape tijdens sportactiviteiten te combineren met stabilisatie oefeningen. 

Op korte termijn is tape goedkoper, eenvoudiger en flexibeler toe te passen. Voor de langere termijn is een brace echter een beter optie omdat het praktischer in gebruik is en meer ondersteuning biedt. 

Vind een expert

 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Ann Gillis

 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Peter Plessers

 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Jos Benders

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Willy Coosemans

 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Bruno D'Hulster

 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Trees Dooms

 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jempi Wilssens

 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Sluiten