Sporten met een brace of een tape?

Sporten met een brace of een tape?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Master revalidatiewetenshappen en kinesitherapie. Afgestudeerd aan de UGent in 2013 en sindsdien actief bij diverse sportclubs en verenigingen als sportkinesitherapeut. Als praktijkassistente binnen de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de UGent ontstond de interesse voor communicatie en educatie. Sinds 2019 is Sandra werkzaam bij Gezond Sporten als projectmanager letselpreventie om het gezond sporten beleid mee te ondersteunen bij sportfederaties en – clubs.
Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten

Het is, op zijn minst gezegd, een opvallende tendens; (top)sporters met een gekleurde tape op een arm of been. Het gebruik van een tape of brace is al jaren gekend in de topsport maar werd afgelopen jaren steeds toegankelijker voor alle sporters. Je kan een tape of brace aankopen bij een apotheek en mede dankzij het internet, is iedereen tegenwoordig in staat om zichzelf te tapen (hoewel we dit niet adviseren zonder (para)medische begeleiding).

Waar dient een brace of tape voor? 

Een brace of tape wordt gebruikt om een geblesseerd lichaamsdeel te beschermen en te ondersteunen tijdens het uitvoeren van bewegingen en (sport)activiteiten:

  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten te hervatten in een gecontroleerde situatie (bewegingsuitslag is gelimiteerd), wat het genezingsproces ten goede komt alsook maakt deze een ‘vroegtijdige’ sporthervatting mogelijk.  
  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten pijnvrij uit te voeren. 

In de meeste gevallen zal het gebruiken van een brace of tape starten vanuit een blessure verhaal, veelal op advies van een sportprofessional, en is het gebruik van een brace of tape gericht op (vroegtijdige)sporthervatting en het vermijden van een hervalblessure (zonder het gebruik van de brace of tape is sporthervatting nog niet aan de orde). Na een volledig herstel van de blessure zal men in de meeste gevallen het gebruik van een brace of tape dan ook afbouwen. Wil dat zeggen dat alle sporters op televisie eigenlijk niet fit zijn en nog aan het herstellen zijn van een blessure? Neen. In topsport wordt een brace of tape ook aangewend als een preventieve maatregel om het blessurerisico te verminderen (vergelijkbaar met het dragen van een mondbescherming, helm, …), beter voorkomen dan genezen is daar het motto. 

Het gebruik van een tape of brace dient ter ondersteuning opdat sportactiviteiten veiliger zouden kunnen plaats vinden. Indien de sporter pijn ervaart tijdens of na de sportactiviteit, met deze ondersteuning, dan dient men de pijnklachten (opnieuw) te onderzoeken en de focus te verplaatsen naar een beter herstel alvorens de sportactiviteiten worden hervat. 

 

Welke sportbraces bestaan er? 

Er zijn heel veel verschillende braces beschikbaar voor allerlei verschillende klachten. Elke brace heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je de juiste brace kiest; aangepast aan jouw noden en het beoogde gebruik. 

brace2 brace1
Globaal gezien kunnen we sportbraces opdelen in 2 types:

 1. Bewegingsremmende braces: deze limiteren de bewegingsuitslag in een gewricht waardoor rek op de ligamenten gelimiteerd wordt. Deze braces zullen een gewricht ondersteunen door de stabiliteit te bevorderen en zijn bijgevolg vaak een keuzemogelijkheid wanneer een instabiliteit of een grote bewegingsuitslag vermeden dient te worden (pols, schouder, knie, enkel). 

 2. Peesbraces: dit zijn bandjes met een verhard stukje, bedoeld om een drukpunt mee te creëren. Tijdens bewegen zal de druk variëren met als doel de pijnklachten te verminderen (tenniselleboog, kniepees).

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Onderzoek toont aan dat een bewegingsremmende brace wel degelijk ondersteuning biedt aan een gewricht en de stabiliteit bevorderd. In sommige onderzoeken blijkt een brace effectiever te werken in vergelijking met tape. 
 • Een brace is gemakkelijker in gebruik. De sporter is in staat op eender welk moment de brace aan- of uit te trekken, een goed passende brace blijft op zijn plaats zitten en de kans op irritatie ten gevolge van een lijmlaag is niet aanwezig. 
 • Een brace is herbruikbaar. De meeste sportbraces kun je minstens één seizoen of jaar gebruiken maar de duurzaamheid hangt uiteraard af van de kwaliteit van de brace, het gebruik en het onderhoud. 
 • Hoewel het aanschaffen van een brace tientallen euro’s vraagt, is het dragen van een brace vaak goedkoper op langere termijn wanneer men deze gaat vergelijken met de kostprijs van tape. 
 • Laat je bijstaan door een professional bij het uitzoeken van een gepaste brace. Braces bestaan in verschillende materialen, pasvormen en draagcomfort en hebben vaak een verschil in ondersteuning. 
 • Specifiek voor enkelbraces kan het passen in de sportschoenen moeilijk worden. 

  

Dat je door het dragen van een brace of tape slappe spieren krijgt, is echt een fabeltje. Bedenk maar eens hoeveel uur per week je niét sport, maar wel beweegt. Al die tijd gebruik je je spieren gewoon waardoor ze verder herstellen of versterken. Bovendien beschermt een brace of tape je gewrichtsbanden tijdens het sporten, zodat ze langzaamaan juist sterker kunnen worden.

  

Welke sporttapes bestaan er? 

Er bestaan verschillende soorten tapes op basis van hun kleefkracht, rekbaarheid en lijmsoort. Voor elke indicatie, is er een tape beschikbaar. Globaal gezien kunnen sporttapes onderverdeeld worden in 2 types:

 1. Niet rekbare of niet elastische tapes: zijn tapes, zoals de naam al zegt, waar geen rek in zit. De bekendste niet-rekbare tape is de klassieke witte tape (2,5 tot 5cm breed), vaak gebruikt ter ondersteuning van gewrichten met als doel om de bewegingsvrijheid te beperken.  

  tape3 tape1

 2. Rekbare of elastische tape: omwille van elastische componenten bezit de tape een bepaalde mate van rekbaarheid. Binnen de categorie rekbare of elastische tapes, zijn nog heel wat verschillende tapes met verschillende doeleinden te onderscheiden.  
  • Klassieke rekbare tape: deze tape bezit een beperkte mate van rek en is vaak iets breder (7,5 cm), dikker en niet scheurbaar. Een klassieke rekbare tape wordt meestal rondom een lidmaat aangebracht en zal eerder een compressie uitoefenen waardoor de beweeglijkheid wat beperkt zal worden. De tape kent vooral een toepassing in een acute fase van blessures en lijkt op een verband maar dan met een zelfklevende eigenschap.

   tape4
  • Kinesiotape: ook wel bekend als medical taping. Deze tape bezit een grote mate van rek (130-140%), is relatief dun, gemaakt van elastisch katoen, niet scheurbaar. De tape is vooral bekend door het ruime assortiment aan kleuren. De tape wordt op een specifieke manier aangebracht op de huid. Het principe achter deze tape en -technieken is het liften van de huid om de doorbloeding te stimuleren, pijn te verminderen, stabiliteit te verbeteren en spieren/gewrichten te ondersteunen. De tape is waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures.

   tape5 tape6

  • Biomechanische tape: ook wel bekend als Dynamic tape. Deze tape is extreem elastisch, relatief dun, gemaakt van rubber en latex en is rekbaar in meerdere richtingen (4). De tape is herkenbaar aan de al dan niet opvallende print en dient op een specifieke manier aangebracht te worden. Het principe achter deze tape en -technieken is het ontlasten van spieren door de spierfunctie ‘over te nemen’. De tape is eveneens waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures en wordt niet als vervanging van andere tapes gebruikt maar eerder als extra mogelijkheid. 

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Tape kan gemakkelijker en beter aan individuele wensen worden aangepast.
 • Het dragen van een tape biedt op korte termijn een ondersteunende oplossing om sporten te hervatten na een blessure.
 • Het draagcomfort van een tape is vaak groter in vergelijking met deze van een brace. 
 • Het dragen van een tape is aanvaard als preventieve maatregel in heel wat sporten en sportactiviteiten. 
 • Tape is bruikbaar voor verschillende blessures en lichaamsdelen, bij een brace is dit uiteraard niet het geval.
 • Om sporttape (te leren) aanbrengen, is een sportprofessional nodig. Het aanleggen van tape vraagt kennis, oefening en handigheid. Zit de tape te los, dan biedt hij te weinig ondersteuning, zit hij te strak, dan kan dat de bloedcirculatie hinderen, in geval van kinesiotape en dynamic tape is de manier van aanbrengen belangrijk. Voor alle tape technieken is een basiskennis anatomie vereist. 
 • Afhankelijk van het soort tape en de tijdsperiode dat men de tape wil gaan toepassen, kan het gebruik van tape een dure aangelegenheid worden. 
 • Elke tape is voorzien van een lijmlaag, wat huidirritatie kan veroorzaken. 
 • Tape verliest na een tijdje zijn stevigheid waardoor de werking zal verminderen.
 • Weinig wetenschappelijke evidentie voor de veronderstelde effecten van kinesio- en dynamic taping.

  

Brace of tape? 

Afhankelijk van het lichaamsdeel (gewricht, ligament, spier, pees) dat men wil beschermen, de situatie (blessure aanwezig of niet) en het doel (beweging beperken, pijn verminderen,) zal je al dan niet de keuze hebben om een brace en/of tape te gebruiken.

  • Tape als eerste redmiddel.  Aangezien tape in verschillende materialen en uitvoeringen beschikbaar is, beantwoord het gebruik van een tape meer aan de individuele noden van een sporter in vergelijking met een brace, indien juist aangebracht. Wij adviseren om tape altijd aan te laten leggen door een sportprofessional, eventueel kan deze jou de correcte techniek van taping aanleren waardoor de sporters niet steeds afhankelijk is van de beschikbaarheid van zijn of haar sportprofessional. 

  • Wanneer het gebruik van een tape of brace de bewegingsvrijheid van een gewricht dient te beperken, dan is het dragen van een brace de betere keuze. Uit onderzoek blijkt dat de werking van een tape en brace daalt gedurende de sportactiviteit maar in geval van een brace, kan men deze veelal ‘aanspannen’. De resultaten zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte brace en tape(techniek). 

  • Het gebruik van een brace en tape heeft een positief effect op het bewegings- en houdingsgevoel, ook wel proprioceptie genaamd. Proprioceptie is een zintuig en één van de drie pijlers van het evenwicht. Ondanks de positieve invloed (meer beweging en houdingsgevoel) is er echter geen positief effect op het evenwichtsvermogen ten gevolge van een brace of tape. Om het evenwicht, en de dynamische stabiliteit in een gewricht te verbeteren, is een actieve aanpak door middel van stabilisatie oefeningen noodzakelijk.

  • Het gebruik van een brace of tape is een geschikte preventieve maatregel voor gewrichtsblessures; het aantal blessures daalt en een opgelopen blessure met brace of tape aan, is veelal minder ernstig. De meest effectieve preventieve maatregel is om het gebruik van een brace of tape tijdens sportactiviteiten te combineren met stabilisatie oefeningen. 

Op korte termijn is tape goedkoper, eenvoudiger en flexibeler toe te passen. Voor de langere termijn is een brace echter een beter optie omdat het praktischer in gebruik is en meer ondersteuning biedt. 

Vind een expert

 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Roben dedecker

 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Ann Gillis

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Roeykens

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Justine Stevens

 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Windy Lycke

 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 4.png

Get Fit 2 Snow - Week 4

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Sluiten