Sporten met een brace of een tape?

Sporten met een brace of een tape?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Master revalidatiewetenshappen en kinesitherapie. Afgestudeerd aan de UGent in 2013 en sindsdien actief bij diverse sportclubs en verenigingen als sportkinesitherapeut. Als praktijkassistente binnen de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de UGent ontstond de interesse voor communicatie en educatie. Sinds 2019 is Sandra werkzaam bij Gezond Sporten als projectmanager letselpreventie om het gezond sporten beleid mee te ondersteunen bij sportfederaties en – clubs.
Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Gezond Sporten Blessurepreventie Training

Het is, op zijn minst gezegd, een opvallende tendens; (top)sporters met een gekleurde tape op een arm of been. Het gebruik van een tape of brace is al jaren gekend in de topsport maar werd afgelopen jaren steeds toegankelijker voor alle sporters. Je kan een tape of brace aankopen bij een apotheek en mede dankzij het internet, is iedereen tegenwoordig in staat om zichzelf te tapen (hoewel we dit niet adviseren zonder (para)medische begeleiding).

Waar dient een brace of tape voor? 

Een brace of tape wordt gebruikt om een geblesseerd lichaamsdeel te beschermen en te ondersteunen tijdens het uitvoeren van bewegingen en (sport)activiteiten:

  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten te hervatten in een gecontroleerde situatie (bewegingsuitslag is gelimiteerd), wat het genezingsproces ten goede komt alsook maakt deze een ‘vroegtijdige’ sporthervatting mogelijk.  
  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten pijnvrij uit te voeren. 

In de meeste gevallen zal het gebruiken van een brace of tape starten vanuit een blessure verhaal, veelal op advies van een sportprofessional, en is het gebruik van een brace of tape gericht op (vroegtijdige)sporthervatting en het vermijden van een hervalblessure (zonder het gebruik van de brace of tape is sporthervatting nog niet aan de orde). Na een volledig herstel van de blessure zal men in de meeste gevallen het gebruik van een brace of tape dan ook afbouwen. Wil dat zeggen dat alle sporters op televisie eigenlijk niet fit zijn en nog aan het herstellen zijn van een blessure? Neen. In topsport wordt een brace of tape ook aangewend als een preventieve maatregel om het blessurerisico te verminderen (vergelijkbaar met het dragen van een mondbescherming, helm, …), beter voorkomen dan genezen is daar het motto. 

Het gebruik van een tape of brace dient ter ondersteuning opdat sportactiviteiten veiliger zouden kunnen plaats vinden. Indien de sporter pijn ervaart tijdens of na de sportactiviteit, met deze ondersteuning, dan dient men de pijnklachten (opnieuw) te onderzoeken en de focus te verplaatsen naar een beter herstel alvorens de sportactiviteiten worden hervat. 

 

Welke sportbraces bestaan er? 

Er zijn heel veel verschillende braces beschikbaar voor allerlei verschillende klachten. Elke brace heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je de juiste brace kiest; aangepast aan jouw noden en het beoogde gebruik. 

brace2 brace1
Globaal gezien kunnen we sportbraces opdelen in 2 types:

 1. Bewegingsremmende braces: deze limiteren de bewegingsuitslag in een gewricht waardoor rek op de ligamenten gelimiteerd wordt. Deze braces zullen een gewricht ondersteunen door de stabiliteit te bevorderen en zijn bijgevolg vaak een keuzemogelijkheid wanneer een instabiliteit of een grote bewegingsuitslag vermeden dient te worden (pols, schouder, knie, enkel). 

 2. Peesbraces: dit zijn bandjes met een verhard stukje, bedoeld om een drukpunt mee te creëren. Tijdens bewegen zal de druk variëren met als doel de pijnklachten te verminderen (tenniselleboog, kniepees).

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Onderzoek toont aan dat een bewegingsremmende brace wel degelijk ondersteuning biedt aan een gewricht en de stabiliteit bevorderd. In sommige onderzoeken blijkt een brace effectiever te werken in vergelijking met tape. 
 • Een brace is gemakkelijker in gebruik. De sporter is in staat op eender welk moment de brace aan- of uit te trekken, een goed passende brace blijft op zijn plaats zitten en de kans op irritatie ten gevolge van een lijmlaag is niet aanwezig. 
 • Een brace is herbruikbaar. De meeste sportbraces kun je minstens één seizoen of jaar gebruiken maar de duurzaamheid hangt uiteraard af van de kwaliteit van de brace, het gebruik en het onderhoud. 
 • Hoewel het aanschaffen van een brace tientallen euro’s vraagt, is het dragen van een brace vaak goedkoper op langere termijn wanneer men deze gaat vergelijken met de kostprijs van tape. 
 • Laat je bijstaan door een professional bij het uitzoeken van een gepaste brace. Braces bestaan in verschillende materialen, pasvormen en draagcomfort en hebben vaak een verschil in ondersteuning. 
 • Specifiek voor enkelbraces kan het passen in de sportschoenen moeilijk worden. 

  

Dat je door het dragen van een brace of tape slappe spieren krijgt, is echt een fabeltje. Bedenk maar eens hoeveel uur per week je niét sport, maar wel beweegt. Al die tijd gebruik je je spieren gewoon waardoor ze verder herstellen of versterken. Bovendien beschermt een brace of tape je gewrichtsbanden tijdens het sporten, zodat ze langzaamaan juist sterker kunnen worden.

  

Welke sporttapes bestaan er? 

Er bestaan verschillende soorten tapes op basis van hun kleefkracht, rekbaarheid en lijmsoort. Voor elke indicatie, is er een tape beschikbaar. Globaal gezien kunnen sporttapes onderverdeeld worden in 2 types:

 1. Niet rekbare of niet elastische tapes: zijn tapes, zoals de naam al zegt, waar geen rek in zit. De bekendste niet-rekbare tape is de klassieke witte tape (2,5 tot 5cm breed), vaak gebruikt ter ondersteuning van gewrichten met als doel om de bewegingsvrijheid te beperken.  

  tape3 tape1

 2. Rekbare of elastische tape: omwille van elastische componenten bezit de tape een bepaalde mate van rekbaarheid. Binnen de categorie rekbare of elastische tapes, zijn nog heel wat verschillende tapes met verschillende doeleinden te onderscheiden.  
  • Klassieke rekbare tape: deze tape bezit een beperkte mate van rek en is vaak iets breder (7,5 cm), dikker en niet scheurbaar. Een klassieke rekbare tape wordt meestal rondom een lidmaat aangebracht en zal eerder een compressie uitoefenen waardoor de beweeglijkheid wat beperkt zal worden. De tape kent vooral een toepassing in een acute fase van blessures en lijkt op een verband maar dan met een zelfklevende eigenschap.

   tape4
  • Kinesiotape: ook wel bekend als medical taping. Deze tape bezit een grote mate van rek (130-140%), is relatief dun, gemaakt van elastisch katoen, niet scheurbaar. De tape is vooral bekend door het ruime assortiment aan kleuren. De tape wordt op een specifieke manier aangebracht op de huid. Het principe achter deze tape en -technieken is het liften van de huid om de doorbloeding te stimuleren, pijn te verminderen, stabiliteit te verbeteren en spieren/gewrichten te ondersteunen. De tape is waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures.

   tape5 tape6

  • Biomechanische tape: ook wel bekend als Dynamic tape. Deze tape is extreem elastisch, relatief dun, gemaakt van rubber en latex en is rekbaar in meerdere richtingen (4). De tape is herkenbaar aan de al dan niet opvallende print en dient op een specifieke manier aangebracht te worden. Het principe achter deze tape en -technieken is het ontlasten van spieren door de spierfunctie ‘over te nemen’. De tape is eveneens waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures en wordt niet als vervanging van andere tapes gebruikt maar eerder als extra mogelijkheid. 

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Tape kan gemakkelijker en beter aan individuele wensen worden aangepast.
 • Het dragen van een tape biedt op korte termijn een ondersteunende oplossing om sporten te hervatten na een blessure.
 • Het draagcomfort van een tape is vaak groter in vergelijking met deze van een brace. 
 • Het dragen van een tape is aanvaard als preventieve maatregel in heel wat sporten en sportactiviteiten. 
 • Tape is bruikbaar voor verschillende blessures en lichaamsdelen, bij een brace is dit uiteraard niet het geval.
 • Om sporttape (te leren) aanbrengen, is een sportprofessional nodig. Het aanleggen van tape vraagt kennis, oefening en handigheid. Zit de tape te los, dan biedt hij te weinig ondersteuning, zit hij te strak, dan kan dat de bloedcirculatie hinderen, in geval van kinesiotape en dynamic tape is de manier van aanbrengen belangrijk. Voor alle tape technieken is een basiskennis anatomie vereist. 
 • Afhankelijk van het soort tape en de tijdsperiode dat men de tape wil gaan toepassen, kan het gebruik van tape een dure aangelegenheid worden. 
 • Elke tape is voorzien van een lijmlaag, wat huidirritatie kan veroorzaken. 
 • Tape verliest na een tijdje zijn stevigheid waardoor de werking zal verminderen.
 • Weinig wetenschappelijke evidentie voor de veronderstelde effecten van kinesio- en dynamic taping.

  

Brace of tape? 

Afhankelijk van het lichaamsdeel (gewricht, ligament, spier, pees) dat men wil beschermen, de situatie (blessure aanwezig of niet) en het doel (beweging beperken, pijn verminderen,) zal je al dan niet de keuze hebben om een brace en/of tape te gebruiken.

  • Tape als eerste redmiddel.  Aangezien tape in verschillende materialen en uitvoeringen beschikbaar is, beantwoord het gebruik van een tape meer aan de individuele noden van een sporter in vergelijking met een brace, indien juist aangebracht. Wij adviseren om tape altijd aan te laten leggen door een sportprofessional, eventueel kan deze jou de correcte techniek van taping aanleren waardoor de sporters niet steeds afhankelijk is van de beschikbaarheid van zijn of haar sportprofessional. 

  • Wanneer het gebruik van een tape of brace de bewegingsvrijheid van een gewricht dient te beperken, dan is het dragen van een brace de betere keuze. Uit onderzoek blijkt dat de werking van een tape en brace daalt gedurende de sportactiviteit maar in geval van een brace, kan men deze veelal ‘aanspannen’. De resultaten zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte brace en tape(techniek). 

  • Het gebruik van een brace en tape heeft een positief effect op het bewegings- en houdingsgevoel, ook wel proprioceptie genaamd. Proprioceptie is een zintuig en één van de drie pijlers van het evenwicht. Ondanks de positieve invloed (meer beweging en houdingsgevoel) is er echter geen positief effect op het evenwichtsvermogen ten gevolge van een brace of tape. Om het evenwicht, en de dynamische stabiliteit in een gewricht te verbeteren, is een actieve aanpak door middel van stabilisatie oefeningen noodzakelijk.

  • Het gebruik van een brace of tape is een geschikte preventieve maatregel voor gewrichtsblessures; het aantal blessures daalt en een opgelopen blessure met brace of tape aan, is veelal minder ernstig. De meest effectieve preventieve maatregel is om het gebruik van een brace of tape tijdens sportactiviteiten te combineren met stabilisatie oefeningen. 

Op korte termijn is tape goedkoper, eenvoudiger en flexibeler toe te passen. Voor de langere termijn is een brace echter een beter optie omdat het praktischer in gebruik is en meer ondersteuning biedt. 

Vind een expert

 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Willy Coosemans

 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Kevin Robson

  Trainer
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Plessers

 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Trees Dooms

 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Roeykens

 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Sluiten