Sporten met een brace of een tape?

Sporten met een brace of een tape?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Master revalidatiewetenshappen en kinesitherapie. Afgestudeerd aan de UGent in 2013 en sindsdien actief bij diverse sportclubs en verenigingen als sportkinesitherapeut. Als praktijkassistente binnen de opleiding Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie aan de UGent ontstond de interesse voor communicatie en educatie. Sinds 2019 is Sandra werkzaam bij Gezond Sporten als projectmanager letselpreventie om het gezond sporten beleid mee te ondersteunen bij sportfederaties en – clubs.
Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten

Het is, op zijn minst gezegd, een opvallende tendens; (top)sporters met een gekleurde tape op een arm of been. Het gebruik van een tape of brace is al jaren gekend in de topsport maar werd afgelopen jaren steeds toegankelijker voor alle sporters. Je kan een tape of brace aankopen bij een apotheek en mede dankzij het internet, is iedereen tegenwoordig in staat om zichzelf te tapen (hoewel we dit niet adviseren zonder (para)medische begeleiding).

Waar dient een brace of tape voor? 

Een brace of tape wordt gebruikt om een geblesseerd lichaamsdeel te beschermen en te ondersteunen tijdens het uitvoeren van bewegingen en (sport)activiteiten:

  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten te hervatten in een gecontroleerde situatie (bewegingsuitslag is gelimiteerd), wat het genezingsproces ten goede komt alsook maakt deze een ‘vroegtijdige’ sporthervatting mogelijk.  
  • Het gebruik van een brace of tape biedt de mogelijkheid om bewegingen en (sport)activiteiten pijnvrij uit te voeren. 

In de meeste gevallen zal het gebruiken van een brace of tape starten vanuit een blessure verhaal, veelal op advies van een sportprofessional, en is het gebruik van een brace of tape gericht op (vroegtijdige)sporthervatting en het vermijden van een hervalblessure (zonder het gebruik van de brace of tape is sporthervatting nog niet aan de orde). Na een volledig herstel van de blessure zal men in de meeste gevallen het gebruik van een brace of tape dan ook afbouwen. Wil dat zeggen dat alle sporters op televisie eigenlijk niet fit zijn en nog aan het herstellen zijn van een blessure? Neen. In topsport wordt een brace of tape ook aangewend als een preventieve maatregel om het blessurerisico te verminderen (vergelijkbaar met het dragen van een mondbescherming, helm, …), beter voorkomen dan genezen is daar het motto. 

Het gebruik van een tape of brace dient ter ondersteuning opdat sportactiviteiten veiliger zouden kunnen plaats vinden. Indien de sporter pijn ervaart tijdens of na de sportactiviteit, met deze ondersteuning, dan dient men de pijnklachten (opnieuw) te onderzoeken en de focus te verplaatsen naar een beter herstel alvorens de sportactiviteiten worden hervat. 

 

Welke sportbraces bestaan er? 

Er zijn heel veel verschillende braces beschikbaar voor allerlei verschillende klachten. Elke brace heeft zijn voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je de juiste brace kiest; aangepast aan jouw noden en het beoogde gebruik. 

brace2 brace1
Globaal gezien kunnen we sportbraces opdelen in 2 types:

 1. Bewegingsremmende braces: deze limiteren de bewegingsuitslag in een gewricht waardoor rek op de ligamenten gelimiteerd wordt. Deze braces zullen een gewricht ondersteunen door de stabiliteit te bevorderen en zijn bijgevolg vaak een keuzemogelijkheid wanneer een instabiliteit of een grote bewegingsuitslag vermeden dient te worden (pols, schouder, knie, enkel). 

 2. Peesbraces: dit zijn bandjes met een verhard stukje, bedoeld om een drukpunt mee te creëren. Tijdens bewegen zal de druk variëren met als doel de pijnklachten te verminderen (tenniselleboog, kniepees).

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Onderzoek toont aan dat een bewegingsremmende brace wel degelijk ondersteuning biedt aan een gewricht en de stabiliteit bevorderd. In sommige onderzoeken blijkt een brace effectiever te werken in vergelijking met tape. 
 • Een brace is gemakkelijker in gebruik. De sporter is in staat op eender welk moment de brace aan- of uit te trekken, een goed passende brace blijft op zijn plaats zitten en de kans op irritatie ten gevolge van een lijmlaag is niet aanwezig. 
 • Een brace is herbruikbaar. De meeste sportbraces kun je minstens één seizoen of jaar gebruiken maar de duurzaamheid hangt uiteraard af van de kwaliteit van de brace, het gebruik en het onderhoud. 
 • Hoewel het aanschaffen van een brace tientallen euro’s vraagt, is het dragen van een brace vaak goedkoper op langere termijn wanneer men deze gaat vergelijken met de kostprijs van tape. 
 • Laat je bijstaan door een professional bij het uitzoeken van een gepaste brace. Braces bestaan in verschillende materialen, pasvormen en draagcomfort en hebben vaak een verschil in ondersteuning. 
 • Specifiek voor enkelbraces kan het passen in de sportschoenen moeilijk worden. 

  

Dat je door het dragen van een brace of tape slappe spieren krijgt, is echt een fabeltje. Bedenk maar eens hoeveel uur per week je niét sport, maar wel beweegt. Al die tijd gebruik je je spieren gewoon waardoor ze verder herstellen of versterken. Bovendien beschermt een brace of tape je gewrichtsbanden tijdens het sporten, zodat ze langzaamaan juist sterker kunnen worden.

  

Welke sporttapes bestaan er? 

Er bestaan verschillende soorten tapes op basis van hun kleefkracht, rekbaarheid en lijmsoort. Voor elke indicatie, is er een tape beschikbaar. Globaal gezien kunnen sporttapes onderverdeeld worden in 2 types:

 1. Niet rekbare of niet elastische tapes: zijn tapes, zoals de naam al zegt, waar geen rek in zit. De bekendste niet-rekbare tape is de klassieke witte tape (2,5 tot 5cm breed), vaak gebruikt ter ondersteuning van gewrichten met als doel om de bewegingsvrijheid te beperken.  

  tape3 tape1

 2. Rekbare of elastische tape: omwille van elastische componenten bezit de tape een bepaalde mate van rekbaarheid. Binnen de categorie rekbare of elastische tapes, zijn nog heel wat verschillende tapes met verschillende doeleinden te onderscheiden.  
  • Klassieke rekbare tape: deze tape bezit een beperkte mate van rek en is vaak iets breder (7,5 cm), dikker en niet scheurbaar. Een klassieke rekbare tape wordt meestal rondom een lidmaat aangebracht en zal eerder een compressie uitoefenen waardoor de beweeglijkheid wat beperkt zal worden. De tape kent vooral een toepassing in een acute fase van blessures en lijkt op een verband maar dan met een zelfklevende eigenschap.

   tape4
  • Kinesiotape: ook wel bekend als medical taping. Deze tape bezit een grote mate van rek (130-140%), is relatief dun, gemaakt van elastisch katoen, niet scheurbaar. De tape is vooral bekend door het ruime assortiment aan kleuren. De tape wordt op een specifieke manier aangebracht op de huid. Het principe achter deze tape en -technieken is het liften van de huid om de doorbloeding te stimuleren, pijn te verminderen, stabiliteit te verbeteren en spieren/gewrichten te ondersteunen. De tape is waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures.

   tape5 tape6

  • Biomechanische tape: ook wel bekend als Dynamic tape. Deze tape is extreem elastisch, relatief dun, gemaakt van rubber en latex en is rekbaar in meerdere richtingen (4). De tape is herkenbaar aan de al dan niet opvallende print en dient op een specifieke manier aangebracht te worden. Het principe achter deze tape en -technieken is het ontlasten van spieren door de spierfunctie ‘over te nemen’. De tape is eveneens waterbestendig en kan meerdere dagen blijven zitten. De tape kent vooral een toepassing bij spier- en peesblessures en wordt niet als vervanging van andere tapes gebruikt maar eerder als extra mogelijkheid. 

Wat zijn de voor- en nadelen? 

 • Tape kan gemakkelijker en beter aan individuele wensen worden aangepast.
 • Het dragen van een tape biedt op korte termijn een ondersteunende oplossing om sporten te hervatten na een blessure.
 • Het draagcomfort van een tape is vaak groter in vergelijking met deze van een brace. 
 • Het dragen van een tape is aanvaard als preventieve maatregel in heel wat sporten en sportactiviteiten. 
 • Tape is bruikbaar voor verschillende blessures en lichaamsdelen, bij een brace is dit uiteraard niet het geval.
 • Om sporttape (te leren) aanbrengen, is een sportprofessional nodig. Het aanleggen van tape vraagt kennis, oefening en handigheid. Zit de tape te los, dan biedt hij te weinig ondersteuning, zit hij te strak, dan kan dat de bloedcirculatie hinderen, in geval van kinesiotape en dynamic tape is de manier van aanbrengen belangrijk. Voor alle tape technieken is een basiskennis anatomie vereist. 
 • Afhankelijk van het soort tape en de tijdsperiode dat men de tape wil gaan toepassen, kan het gebruik van tape een dure aangelegenheid worden. 
 • Elke tape is voorzien van een lijmlaag, wat huidirritatie kan veroorzaken. 
 • Tape verliest na een tijdje zijn stevigheid waardoor de werking zal verminderen.
 • Weinig wetenschappelijke evidentie voor de veronderstelde effecten van kinesio- en dynamic taping.

  

Brace of tape? 

Afhankelijk van het lichaamsdeel (gewricht, ligament, spier, pees) dat men wil beschermen, de situatie (blessure aanwezig of niet) en het doel (beweging beperken, pijn verminderen,) zal je al dan niet de keuze hebben om een brace en/of tape te gebruiken.

  • Tape als eerste redmiddel.  Aangezien tape in verschillende materialen en uitvoeringen beschikbaar is, beantwoord het gebruik van een tape meer aan de individuele noden van een sporter in vergelijking met een brace, indien juist aangebracht. Wij adviseren om tape altijd aan te laten leggen door een sportprofessional, eventueel kan deze jou de correcte techniek van taping aanleren waardoor de sporters niet steeds afhankelijk is van de beschikbaarheid van zijn of haar sportprofessional. 

  • Wanneer het gebruik van een tape of brace de bewegingsvrijheid van een gewricht dient te beperken, dan is het dragen van een brace de betere keuze. Uit onderzoek blijkt dat de werking van een tape en brace daalt gedurende de sportactiviteit maar in geval van een brace, kan men deze veelal ‘aanspannen’. De resultaten zijn uiteraard afhankelijk van de gebruikte brace en tape(techniek). 

  • Het gebruik van een brace en tape heeft een positief effect op het bewegings- en houdingsgevoel, ook wel proprioceptie genaamd. Proprioceptie is een zintuig en één van de drie pijlers van het evenwicht. Ondanks de positieve invloed (meer beweging en houdingsgevoel) is er echter geen positief effect op het evenwichtsvermogen ten gevolge van een brace of tape. Om het evenwicht, en de dynamische stabiliteit in een gewricht te verbeteren, is een actieve aanpak door middel van stabilisatie oefeningen noodzakelijk.

  • Het gebruik van een brace of tape is een geschikte preventieve maatregel voor gewrichtsblessures; het aantal blessures daalt en een opgelopen blessure met brace of tape aan, is veelal minder ernstig. De meest effectieve preventieve maatregel is om het gebruik van een brace of tape tijdens sportactiviteiten te combineren met stabilisatie oefeningen. 

Op korte termijn is tape goedkoper, eenvoudiger en flexibeler toe te passen. Voor de langere termijn is een brace echter een beter optie omdat het praktischer in gebruik is en meer ondersteuning biedt. 

Vind een expert

 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Bruno D'Hulster

 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Schiltz

 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jempi Wilssens

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Coosemans

 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • An Konings

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Jos Benders

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Sluiten