En dan nu terug naar een normale sportbeoefening?

En dan nu terug naar een normale sportbeoefening?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Beleid Blessurepreventie Training Gezond Sporten Gezond Sporten Blessurepreventie Training

Met een gunstige evolutie in de Covid-19 cijfers, lijkt het einde van de vele maatregelen en beperkingen in de sport eveneens in zicht te zijn. Sinds 27 juni gelden er immers geen limieten meer op het aantal sporters, zijn de densiteitsregels (30m²/10m²) ter reductie van de capaciteit van sportinfrastructuur niet langer verplicht en kan contact gemaakt worden, voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport. Dit geldt zowel voor sporten in georganiseerd, als niet-georganiseerd verband. Met andere woorden: er kan opnieuw onder normale omstandigheden gesport worden!

Het ‘nieuwe’ normaal

Het afgelopen jaar hebben heel wat sporters hun sport niet kunnen beoefenen zoals gewenst. Heel wat sportfederaties, -clubs en -trainers werkten aan adviezen en alternatieven om de fysieke én mentale fitheid van hun sporters te onderhouden gedurende beide lockdowns. Met een sporthervatting in het vooruitzicht, moeten we echter de balans opmaken en worden we  geconfronteerd met een ‘nieuwe’ uitdaging: een grote diversiteit in de fysieke en mentale fitheid van sporters en het risico op blessures ten gevolge van sporthervatting.

 

Begeleid de terugkeer naar normale sportbeoefening

Sporters ouder dan 12 jaar werden het afgelopen jaar beperkt in hun sportmogelijkheden met een gebrek aan trainings- en wedstrijdritme als gevolg. Hierdoor zal er bij heel wat sporters sprake zijn van een verminderde fysieke en mentale fitheid en is het risico op een blessure verhoogd. De preventie van een sportblessure bij sporthervatting, is niet alleen de verantwoordelijkheid van de sporter en diens trainer. 
 

Vergelijkbaar met de Covid-19 voorzorgsmaatregelen is ook blessurepreventie een geheel van preventieve maatregelen die je kunt nemen en draagt iedereen een verantwoordelijkheid met zich mee.

 

Verantwoordelijkheid Blessurepreventie

  

Sensibilisatie en educatie van trainers en sporters rond blessurepreventie dringt zich meer dan ooit op. Anderzijds kan men op beleidsniveau nadenken over bepaalde beschermende maatregelen of adviezen. Zo weten we dat de puberteit een blessuregevoelige periode is; een maximaal aantal wedstrijden of aantal speelminuten per 48u kan een beschermende maatregel zijn om overbelasting te voorkomen. Maar eveneens kan een langere wedstrijdkalender, met meer spreiding van wedstrijden, een positieve invloed hebben op het blessurerisico.

 

Alles draait om de balans Belasting – Belastbaarheid

Voor een terugkeer naar normale sportbeoefening is het enorm moeilijk om kant en klare adviezen te formuleren; bepaalde sporters konden blijven sporten, anderen dan weer niet. Sommige sporters werken aan hun basisconditie, anderen komen uit een zeer lange periode van inactiviteit en ook de leeftijd van een sporter speelt een rol (het risico op een blessure stijgt met de leeftijd vanaf de puberteit).  De rode draad bij alle adviezen en voorstellen van preventieve maatregelen, is echter de invloed op de balans van belasting en belastbaarheid.

 

Curve Belasting Belastbaarheid

 

Ga Voor 10 - actieplan

Gezond Sporten wil met het ‘ga voor 10’ actieplan alle sporters en sportbegeleiders stimuleren om hun risicogedrag te evalueren en bij te stellen door aan blessurepreventie te doen. Voor sportfederaties of sportclubs kan dit actieplan een leidraad bieden om werk te maken van een sensibiliseringscampagne of het uitwerken van praktische richtlijnen voor zijn of haar sport. Tien vragen om het preventief gedrag in kaart te brengen, tien preventieve maatregelen die wetenschappelijk onderbouwd zijn en bijdragen tot blessurepreventie, concreet ga voor 10!

gavoor10vragen

Check-up  Check-Up

Vaak wordt blessurepreventie geassocieerd met blessurepreventieve oefeningen. Enerzijds correct, maar blessurepreventie is meer dan fysieke oefeningen doen; het is ook evalueren, informeren en communiceren.
De balans tussen wat een sporter kan (= de belastbaarheid) en wat de sporter doet (= de belasting) varieert voortdurend en hangt af van allerlei factoren. Een belangrijk aandachtspunt is het herkennen van de eerste signalen van een overbelasting en een open communicatie tussen de sporter en trainer. Zo zullen bepaalde sporters de ‘kleine ongemakken’ als normaal gaan beschouwen of misschien verzwijgen uit angst om niet verder te mogen sporten en dienen trainers te waken over een gepaste belasting in functie van de sporter, op dat moment.
 

Voeding en drank   Voeding & Drank

Dat gezonde voeding- en drinkgewoontes bijdragen tot de algemene gezondheid, staat buiten discussie. Zonder in detail te treden over wat een sporter al dan niet moet eten en drinken en wanneer, kunnen we alsnog enkele aandachtspunten formuleren. Zo is het Covid-19 virus nog steeds aanwezig in onze maatschappij en is dit niet het enige virus waar we vandaag en in de toekomst mee geconfronteerd zullen worden. Laat ons dan ook na deze pandemie meer aandacht hebben voor hygiëne binnen de sport en gebruik voortaan alleen je eigen drinkbeker of drinkbus. Anderzijds zijn mogelijke ‘Corona-kilo’s’ en sporthervatting of sporten in warme omstandigheden ook mogelijke onderwerpen om sporters over te informeren.
 

Trainingsopbouw  Trainingsopbouw


Een lange periode zonder trainingen en/of wedstrijden heeft grote gevolgen voor de fysieke  en mentale paraatheid en verhoogt het risico op blessures bij sporthervatting. Zowel sportspecifieke activiteiten als letselpreventieve activiteiten dienen geleidelijk aan opgebouwd te worden. Een heel gemakkelijke leidraad om de geleidelijke opbouw in trainingsbelasting te controleren is de “10% regel”. Deze regel stelt dat wanneer de wekelijkse trainingsbelasting (het product van trainingsduur en – intensiteit) de 10% overschrijdt, het risico op het oplopen van sportletsels enorm toeneemt. Anderzijds dienen we de nodige flexibiliteit te voorzien om het vooropgestelde trainingsschema aan te passen in functie van een verminderde belastbaarheid van een individu.

 

Denk na over hoe je de fysieke fitheid van jouw sporter(s) in kaart kan brengen, montoren en ga in dialoog met je sporter(s) om de fysieke en mentale uitdagingen bespreekbaar te maken.

  

Materiaal en omgeving  Materiaal, omgeving en fair play

Het afgelopen jaar merkten we met z’n allen hoe belangrijk een goede communicatie en het vinden van de juiste informatie is. Het hele land maar ook de sportsector bevindt zich in een ‘post-Corona herstelfase’ maar er gelden nog steeds maatregelen en adviezen om besmettingen te voorkomen. Blijf inzetten op het informeren en communiceren rond de Covid-19 maatregelen maar anderzijds ook over topics zoals eerste hulp bij (sport) ongevallen, fair play, ….
 

OpwarmingStabiliteitLenigheidKrachtCooling down5 activatie tips

Doe aan opwarming, doe aan cooling down, doe aan stabilisatietraining, doe aan krachttraining en doe aan stretching zijn vijf tips die in heel wat blessurepreventieprogramma’s aan bod komen. Blessurepreventie is het meest effectief wanneer deze geïmplementeerd wordt tijdens een training zoals tijdens een opwarming en / of cooling down.
Het afgelopen jaar zagen we heel wat online alternatieven om sporters te activeren en te motiveren; video workouts, conditieprogramma’s, …  Gooi deze initiatieven niet in de vuilbak maar geef ze een plaats op je website of social media in kader van blessurepreventie. Passen de video’s in één van de 5 actieve tips? Dan zijn ze bruikbaar en kan je ze later dit jaar nog eens gebruiken in een sensibilisatiecampagne (bvb. Winterstop) of bijscholing voor trainers, … 
 

Multi   Multifactoriële aanpak

Verschillende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van een blessure. Een sportblessure is bijna nooit het gevolg van één factor en de preventie ervan vraagt bijgevolg meer dan één maatregel.

 

De manier waarop blessurepreventie wordt voorgesteld en geïmplementeerd in het werkveld zal mee het succes bepalen.

 

Op zoek naar inspiratie om als sportfederatie, club of organisatie ook werk te maken van blessurepreventie? 

Download een van onze social media campagnes, voeg het logo van je eigen organisatie toe en deel op eigen social media of maak een sportspecifieke vertaling en eigen campagne. 

Start GF10      Einde 2021

 

Vind een expert

  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Erik Van Lierde

  • Willy Coosemans

  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Jos Benders

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Trees Dooms

  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Plessers

  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Schiltz

  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten