Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Zwemmen Fietsen Lopen Training

Naargelang het beoogde doel (welk energiesysteem wil ik trainen?) leg je het accent op aerobe trainingen en/of op anaerobe trainingen. Een combinatie van beide trainingsvormen kan zeker. Hier vind je de verschillende trainingsmethoden.


Aerobe trainingsmethoden: uithouding

De aerobe trainingsmethoden voer je uit met het idee je uithouding (conditie) te verbeteren en bestaan uit zowel herhalingen van korte inspanningen als continue, langdurige inspanningen aan een relatief lage tot matige intensiteit (inspanningen onder de anaerobe drempel). Aerobe trainingen zijn trainingen waarbij je voornamelijk vet verbruikt wanneer je traint aan een lage intensiteit (onder aerobe drempel) en verbrand je lichaam vet én koolhydraten als de trainingen worden uitgevoerd aan een matige intensiteit (tussen de aerobe en de anaerobe drempel). Typerend aan aerobe training is het feit dat het lichaam niet in verzuring gaat.
 

Duurtraining

Duurtrainingen worden gekenmerkt door ononderbroken inspanningen aan een relatief lage intensiteit, zodat je de training lange tijd kan volhouden en je hoofdzakelijk vet verbrandt. Een lage intensiteit houdt in dat je je inspanning uitvoert op een ‘praattempo’ (je kan nog duidelijk en constant babbelen tijdens het sporten) – aan 50-70% van je HS-reserve (formule van Karvonen) of aan 70-80% als je voor een intensievere duurtraining gaat. Meestal gaat het om trainingen die langer dan een uur duren. Je kan hierbinnen zeker afwisselen tussen een lange duurtraining met een lage snelheid en een kortere duurtraining met een hoge snelheid (waarbij je kan werken met lange blokken van 10-30 minuten aan een sneller tempo, afgewisseld met rustige korte blokken). Een andere manier om een duurtraining wat ‘levendiger’ te maken, is om ze te combineren met snelheidstraining: steek korte versnellingen in je duurloop. Tijdens een duurloop neem je bijvoorbeeld de loopsnelheid geleidelijk toe van joggen via hardlopen naar sprinten: na elke 5 minuten joggen, loop je 40 seconden hard en sprint je voor 6 seconden. Let hierbij wel op dat je niet begint te verzuren. Als dit het geval is, breek je de snelheidstraining het beste af. Je kan deze training invullen zoals jij het het liefst hebt.

Wanneer je start met duurtraining, zoals bijvoorbeeld Start 2 Run, begin je met loopblokken van enkele minuten aan praattempo afgewisseld met intervallen waarin je stapt. Je start waarbij jij je het best voelt en wat voor jou lukt. De blokken waarin je loopt worden steeds langer en de rustintervallen steeds korter om uiteindelijk aan één stuk een duurtraining te kunnen lopen. De trainingsduur van deze ononderbroken trainingen kan je dan elke week met maximaal 10% verlengen en er later afwisseling insteken.

  • 70’ lopen @lage intensiteit    
  • 60’ lopen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 60’ lopen: 5’ @lage intensiteit; 3x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
  • 40’ lopen @matige intensiteit
  • 4u fietsen @lage intensiteit
  • 2u fietsen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 1u40 fietsen: 10’ @lage intensiteit; 3x20’ @matige intensiteit; 10’ @lage intensiteit
  • 1u20 fietsen @matige intensiteit
  • 60’ zwemmen @lage intensiteit
  • 50’ zwemmen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 50’ zwemmen: 5’ @lage intensiteit; 2x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
  • 40’ zwemmen @matige intensiteit
    

Intervaltraining: middellange en lange duur

Een intervaltraining bestaat uit een aantal relatief korte periodes van belasting aan hoge intensiteit die worden afgewisseld met inspanningen aan lage intensiteit. Deze laatste geven geen volledige recuperatie. Om op aeroob niveau aan intervaltraining te doen liggen de periodes aan hoge intensiteit in lijn met de intensiteit voor de intensievere duurtrainingen: je kan nog moeilijk een gesprek voeren (75-85% van je HS-reserve), je snelheid zal iets hoger liggen en is constant overheen de verschillende herhalingen. Tijdens de onvolledige herstelperioden is je hartslag verhoogd maar je kan wel nog praten.

Wanneer je niet de tijd hebt om meer dan een uur actief te zijn, is dit een ideale trainingsvorm aangezien ze zeer efficiënt is: je kan heel wat meer inspanning leveren in één trainingssessie (30 tot 60 minuten) in vergelijking met een continue duurtraining (> 60 minuten). 

Bij het opstellen van een intervaltraining kan gespeeld worden met de intensiteit, de duur van het herstelinterval, het aantal werkintervallen (herhalingen) en het aantal series (het aantal herhalingen per trainingssessi)e. Het wordt meestal aangenomen dat hoe meer herhalingen worden uitgevoerd, hoe korter de afstanden, maar hoe hoger de snelheid wordt en hoe korter de recuperatietijd. De duur van middellange inspanningen loopt van 1 tot 4 minuten aan een intensiteit van 80-90%, voor lange inspanningen is dit 4 tot 15 minuten aan een intensiteit van 70-80%. De onvolledige recuperatie tussen de herhalingen duurt even lang of is de helft van de inspanningsduur. Tussen de reeksen wordt een langer herstel ingelast. De midellange intervaltrainingen zijn tevens goed voor het trainen van het anaeroob systeem.            

  • Middellang:10’ inlopen – 6 x 3’ @80-90% (2’ recup) – 10’ uitlopen
  • Lang: 10’ inlopen – 3 x 6’ @70-80% (4’ recup) – 10’ uitlopen

  • Middellang: 10’ infietsen – 6 x 4’ @80-90% (3’ recup) – 10’ uitfietsen
  • Lang: 10’ infietsen – 2 x 8’ @70-80% (5’ recup) – 10’ uitfietsen

  • Middellang: 10’ inzwemmen – 6 x 400m zwemmen @80-90% (2’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen         
  • Lang: 10’ inzwemmen – 2 x 800m zwemmen @70-80% (4’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen

Fartlektraining

Fartlektraining is een leuke en eenvoudige manier om aan duurtraining te doen gecombineerd met intervallen door de omgeving of je gevoel te gebruiken. Je traint aan verschillende intensiteiten waarbij je afwisselend traag en snel loopt (of fietst, …). Deze trainingsvorm kan je zo zwaar of uitdagend maken zoals je wilt. Maar als je ervoor kiest om je uithouding te trainen en de training lang wil volhouden, is het van belang dat je de snelle stukken niet té snel uitvoert maar aan een matige intensiteit (onder de anaerobe drempel). 

  • Ga eens lopen of fietsen met muziek. Zet een liedje op aan een matig tot snel tempo waarop je loopt (of jogt) of wat zwaarder trapt, gevolgd door een liedje aan een rustig tempo waarop je jogt (of wandelt) of lichter trapt.
  • Neem je fiets mee naar een heuvelachtig gebied. Op deze manier wissel je klimmen met dalen af en maakt de natuur jouw intervaltraining. 
  • Maak een stevige boswandeling (kan ook met muziek) en ook hier wordt klimmen afgewisseld met afdalen.
    

Recuperatietraining

Een recuperatietraining is een heel rustige training waarbij je je lichaam de tijd geeft te herstellen door de bloedtoevoer en -afvoer naar je spieren te stimuleren. Deze training (loslopen of -fietsen) doe je best de dag voor of na een wedstrijd of na een intensieve of anaerobe training. Ook als je techniek traint of als je twee keer per dag traint, kan recuperatietraining in het schema worden ingepast.

  • < 40’ loslopen
  • 60-90’ losfietsen
  • < 30’ loszwemmen
    

Vettraining

Vettraining (nuchter trainen) is een trainingsvorm voor getrainde sporters, niet voor beginners aangezien je lichaam sterk genoeg moet zijn. Hierbij train je op je nuchtere maag (je hebt 8uur niets meer gegeten). Deze training is van lage intensiteit en duurt maximaal 1,5 uur. Hierdoor is je lichaam verplicht je vetreserves aan te spreken aangezien je koolhydraatreserve na enige tijd is opgebruikt. Je mag zeker water drinken voor of tijdens een vettraining, maar geen dranken die suikers bevatten. Lees hier meer over op Nuchter trainen, iets voor mij?

 

Anaerobe trainingsmethoden: weerstand en snelheid

Anaerobe trainingen zijn trainingen bestaande uit zeer intensieve inspanningen boven je anaerobe drempel, zodat de zuurstoflevering onvoldoende is om voor energie te voorzien voor je hardwerkende lichaam waardoor je lichaam beroep doet op anaerobe energielevering. Wanneer deze intense inspanningen ‘lang’ genoeg duren (10 seconden tot enkele minuten), verbruik je hoofdzakelijk koolhydraten en gaat je lichaam in verzuring – hierdoor kan je de inspanningen aan hoge intensiteit niet volhouden. Een voorbeeld hiervan is high-intensity intervaltraining waarbij je voornamelijk weerstand traint (je anaeroob lactisch systeem).

Als de intensieve inspanningen van korte duur zijn (0-10 seconden) en je dus gebruik kan maken van je directe energielevering waardoor je nagenoeg niet verzuurt, train je overwegend je snelheid/explosiviteit (je anaeroob alactisch systeem). Denk maar aan sprintjes, sprongen maar ook gewichtheffen en krachttraining.

Voor er anaeroob wordt getraind is het van belang dat je over een basisconditie beschikt, die verkrijg je door eerst aeroob te trainen. Anaeroob trainen zal zeker ook je fitheid ten goede komen, maar ook je spiermassa.

High-intensity interval training (HIIT)

Je hebt wellicht al gehoord over High-intensity interval training, of kortweg HIIT, een trainingsvorm die zeer populair is. HIIT hoort ook in het rijtje van de intervaltrainingen (zie hierboven) maar zal door de hogere intensiteit (90-100%, boven de anaerobe drempel) en kortere duur voornamelijk het anaeroob systeem aanspreken en trainen. De rustpauzes tussen de herhalingen kunnen actief of passief zijn van variabele lengte. De herstelperioden na elke set zijn wat langer (beginners: 1:2 ratio arbeid:rust; kan je doen evolueren naar 1:1). In totaal duurt een HIIT 15 tot 30 minuten, dit is heel kort maar je gaat all-out en op het einde ben je helemaal opgebrand. Deze training combineer je met een opwarming en een cooling-down. De intensieve periodes duren 10 seconden tot enkele minuten, welke 10 tot 30 keer worden herhaalt.

Het leuke aan HIIT is dat er oneindig veel mogelijkheden en combinaties bestaan die je helemaal zelf kan kiezen of bedenken. Het is mogelijk binnen één sport maar kan ook verschillende sporten combineren. En het leukst van al: het verveelt niet!

  • Lopen: 20 x 100m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig lopen; recup tussen reeksen: wandelen)
  • Fietsen: 25 x 30” @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig losfietsen (lage versnelling); recup tussen reeksen: passieve rust)
  • Zwemmen: 20 x 25m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: lengte rustig zwemmen; recup tussen reeksen: passieve rust)
  • Rope skipping:
   • 5’ opwarming
   • Set 1: 30” springen – 10” rust – 30” burpees – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” mountain climbers – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” jumping jacks 
   • 1’ rust
   • Set 2: 30” springen – 10” rust – 30” squat – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” lunges – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” duck walk
   • 1’ rust
   • 5’ cooling-down

Snelheidstraining: sprintjes en sprongen

Snelheidstraining – of ook wel explosiviteitstraining – bestaat uit zeer korte, maximale inspanningen waarbij je nagenoeg niet verzuurt. De sprintjes duren 6-8 seconden. Je momenten van rust zijn voldoende lang zodat je je directe energiereserves de tijd geeft terug aan te vullen. Omwille van de beperkte lactaatopstapeling zijn er een groot aantal herhalingen mogelijk. Zoals eerder vermeld, kan je snelheidstraining combineren met je duurtraining.

  • Fietsen & lopen:
   • Maximale sprints van 6-8 seconden onderbroken door een korte rustpauze van 3-5x de duur van de sprint.
   • Explosieve start trainen
  • Zwemmen: Explosieve duiksprong trainen

Krachttraining

Wanneer je aan krachttraining doet, zal je voornamelijk anaeroob trainen. Zie Krachttraining voor een uitgebreide uitleg.

Vind een expert

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Ann Gillis

 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • BVBA Samcon

 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • An Konings

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten