Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Zwemmen Fietsen Lopen Training

Naargelang het beoogde doel (welk energiesysteem wil ik trainen?) leg je het accent op aerobe trainingen en/of op anaerobe trainingen. Een combinatie van beide trainingsvormen kan zeker. Hier vind je de verschillende trainingsmethoden.


Aerobe trainingsmethoden: uithouding

De aerobe trainingsmethoden voer je uit met het idee je uithouding (conditie) te verbeteren en bestaan uit zowel herhalingen van korte inspanningen als continue, langdurige inspanningen aan een relatief lage tot matige intensiteit (inspanningen onder de anaerobe drempel). Aerobe trainingen zijn trainingen waarbij je voornamelijk vet verbruikt wanneer je traint aan een lage intensiteit (onder aerobe drempel) en verbrand je lichaam vet én koolhydraten als de trainingen worden uitgevoerd aan een matige intensiteit (tussen de aerobe en de anaerobe drempel). Typerend aan aerobe training is het feit dat het lichaam niet in verzuring gaat.
 

Duurtraining

Duurtrainingen worden gekenmerkt door ononderbroken inspanningen aan een relatief lage intensiteit, zodat je de training lange tijd kan volhouden en je hoofdzakelijk vet verbrandt. Een lage intensiteit houdt in dat je je inspanning uitvoert op een ‘praattempo’ (je kan nog duidelijk en constant babbelen tijdens het sporten) – aan 50-70% van je HS-reserve (formule van Karvonen) of aan 70-80% als je voor een intensievere duurtraining gaat. Meestal gaat het om trainingen die langer dan een uur duren. Je kan hierbinnen zeker afwisselen tussen een lange duurtraining met een lage snelheid en een kortere duurtraining met een hoge snelheid (waarbij je kan werken met lange blokken van 10-30 minuten aan een sneller tempo, afgewisseld met rustige korte blokken). Een andere manier om een duurtraining wat ‘levendiger’ te maken, is om ze te combineren met snelheidstraining: steek korte versnellingen in je duurloop. Tijdens een duurloop neem je bijvoorbeeld de loopsnelheid geleidelijk toe van joggen via hardlopen naar sprinten: na elke 5 minuten joggen, loop je 40 seconden hard en sprint je voor 6 seconden. Let hierbij wel op dat je niet begint te verzuren. Als dit het geval is, breek je de snelheidstraining het beste af. Je kan deze training invullen zoals jij het het liefst hebt.

Wanneer je start met duurtraining, zoals bijvoorbeeld Start 2 Run, begin je met loopblokken van enkele minuten aan praattempo afgewisseld met intervallen waarin je stapt. Je start waarbij jij je het best voelt en wat voor jou lukt. De blokken waarin je loopt worden steeds langer en de rustintervallen steeds korter om uiteindelijk aan één stuk een duurtraining te kunnen lopen. De trainingsduur van deze ononderbroken trainingen kan je dan elke week met maximaal 10% verlengen en er later afwisseling insteken.

  • 70’ lopen @lage intensiteit    
  • 60’ lopen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 60’ lopen: 5’ @lage intensiteit; 3x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
  • 40’ lopen @matige intensiteit
  • 4u fietsen @lage intensiteit
  • 2u fietsen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 1u40 fietsen: 10’ @lage intensiteit; 3x20’ @matige intensiteit; 10’ @lage intensiteit
  • 1u20 fietsen @matige intensiteit
  • 60’ zwemmen @lage intensiteit
  • 50’ zwemmen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 50’ zwemmen: 5’ @lage intensiteit; 2x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
  • 40’ zwemmen @matige intensiteit
    

Intervaltraining: middellange en lange duur

Een intervaltraining bestaat uit een aantal relatief korte periodes van belasting aan hoge intensiteit die worden afgewisseld met inspanningen aan lage intensiteit. Deze laatste geven geen volledige recuperatie. Om op aeroob niveau aan intervaltraining te doen liggen de periodes aan hoge intensiteit in lijn met de intensiteit voor de intensievere duurtrainingen: je kan nog moeilijk een gesprek voeren (75-85% van je HS-reserve), je snelheid zal iets hoger liggen en is constant overheen de verschillende herhalingen. Tijdens de onvolledige herstelperioden is je hartslag verhoogd maar je kan wel nog praten.

Wanneer je niet de tijd hebt om meer dan een uur actief te zijn, is dit een ideale trainingsvorm aangezien ze zeer efficiënt is: je kan heel wat meer inspanning leveren in één trainingssessie (30 tot 60 minuten) in vergelijking met een continue duurtraining (> 60 minuten). 

Bij het opstellen van een intervaltraining kan gespeeld worden met de intensiteit, de duur van het herstelinterval, het aantal werkintervallen (herhalingen) en het aantal series (het aantal herhalingen per trainingssessi)e. Het wordt meestal aangenomen dat hoe meer herhalingen worden uitgevoerd, hoe korter de afstanden, maar hoe hoger de snelheid wordt en hoe korter de recuperatietijd. De duur van middellange inspanningen loopt van 1 tot 4 minuten aan een intensiteit van 80-90%, voor lange inspanningen is dit 4 tot 15 minuten aan een intensiteit van 70-80%. De onvolledige recuperatie tussen de herhalingen duurt even lang of is de helft van de inspanningsduur. Tussen de reeksen wordt een langer herstel ingelast. De midellange intervaltrainingen zijn tevens goed voor het trainen van het anaeroob systeem.            

  • Middellang:10’ inlopen – 6 x 3’ @80-90% (2’ recup) – 10’ uitlopen
  • Lang: 10’ inlopen – 3 x 6’ @70-80% (4’ recup) – 10’ uitlopen

  • Middellang: 10’ infietsen – 6 x 4’ @80-90% (3’ recup) – 10’ uitfietsen
  • Lang: 10’ infietsen – 2 x 8’ @70-80% (5’ recup) – 10’ uitfietsen

  • Middellang: 10’ inzwemmen – 6 x 400m zwemmen @80-90% (2’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen         
  • Lang: 10’ inzwemmen – 2 x 800m zwemmen @70-80% (4’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen

Fartlektraining

Fartlektraining is een leuke en eenvoudige manier om aan duurtraining te doen gecombineerd met intervallen door de omgeving of je gevoel te gebruiken. Je traint aan verschillende intensiteiten waarbij je afwisselend traag en snel loopt (of fietst, …). Deze trainingsvorm kan je zo zwaar of uitdagend maken zoals je wilt. Maar als je ervoor kiest om je uithouding te trainen en de training lang wil volhouden, is het van belang dat je de snelle stukken niet té snel uitvoert maar aan een matige intensiteit (onder de anaerobe drempel). 

  • Ga eens lopen of fietsen met muziek. Zet een liedje op aan een matig tot snel tempo waarop je loopt (of jogt) of wat zwaarder trapt, gevolgd door een liedje aan een rustig tempo waarop je jogt (of wandelt) of lichter trapt.
  • Neem je fiets mee naar een heuvelachtig gebied. Op deze manier wissel je klimmen met dalen af en maakt de natuur jouw intervaltraining. 
  • Maak een stevige boswandeling (kan ook met muziek) en ook hier wordt klimmen afgewisseld met afdalen.
    

Recuperatietraining

Een recuperatietraining is een heel rustige training waarbij je je lichaam de tijd geeft te herstellen door de bloedtoevoer en -afvoer naar je spieren te stimuleren. Deze training (loslopen of -fietsen) doe je best de dag voor of na een wedstrijd of na een intensieve of anaerobe training. Ook als je techniek traint of als je twee keer per dag traint, kan recuperatietraining in het schema worden ingepast.

  • < 40’ loslopen
  • 60-90’ losfietsen
  • < 30’ loszwemmen
    

Vettraining

Vettraining (nuchter trainen) is een trainingsvorm voor getrainde sporters, niet voor beginners aangezien je lichaam sterk genoeg moet zijn. Hierbij train je op je nuchtere maag (je hebt 8uur niets meer gegeten). Deze training is van lage intensiteit en duurt maximaal 1,5 uur. Hierdoor is je lichaam verplicht je vetreserves aan te spreken aangezien je koolhydraatreserve na enige tijd is opgebruikt. Je mag zeker water drinken voor of tijdens een vettraining, maar geen dranken die suikers bevatten. Lees hier meer over op Nuchter trainen, iets voor mij?

 

Anaerobe trainingsmethoden: weerstand en snelheid

Anaerobe trainingen zijn trainingen bestaande uit zeer intensieve inspanningen boven je anaerobe drempel, zodat de zuurstoflevering onvoldoende is om voor energie te voorzien voor je hardwerkende lichaam waardoor je lichaam beroep doet op anaerobe energielevering. Wanneer deze intense inspanningen ‘lang’ genoeg duren (10 seconden tot enkele minuten), verbruik je hoofdzakelijk koolhydraten en gaat je lichaam in verzuring – hierdoor kan je de inspanningen aan hoge intensiteit niet volhouden. Een voorbeeld hiervan is high-intensity intervaltraining waarbij je voornamelijk weerstand traint (je anaeroob lactisch systeem).

Als de intensieve inspanningen van korte duur zijn (0-10 seconden) en je dus gebruik kan maken van je directe energielevering waardoor je nagenoeg niet verzuurt, train je overwegend je snelheid/explosiviteit (je anaeroob alactisch systeem). Denk maar aan sprintjes, sprongen maar ook gewichtheffen en krachttraining.

Voor er anaeroob wordt getraind is het van belang dat je over een basisconditie beschikt, die verkrijg je door eerst aeroob te trainen. Anaeroob trainen zal zeker ook je fitheid ten goede komen, maar ook je spiermassa.

High-intensity interval training (HIIT)

Je hebt wellicht al gehoord over High-intensity interval training, of kortweg HIIT, een trainingsvorm die zeer populair is. HIIT hoort ook in het rijtje van de intervaltrainingen (zie hierboven) maar zal door de hogere intensiteit (90-100%, boven de anaerobe drempel) en kortere duur voornamelijk het anaeroob systeem aanspreken en trainen. De rustpauzes tussen de herhalingen kunnen actief of passief zijn van variabele lengte. De herstelperioden na elke set zijn wat langer (beginners: 1:2 ratio arbeid:rust; kan je doen evolueren naar 1:1). In totaal duurt een HIIT 15 tot 30 minuten, dit is heel kort maar je gaat all-out en op het einde ben je helemaal opgebrand. Deze training combineer je met een opwarming en een cooling-down. De intensieve periodes duren 10 seconden tot enkele minuten, welke 10 tot 30 keer worden herhaalt.

Het leuke aan HIIT is dat er oneindig veel mogelijkheden en combinaties bestaan die je helemaal zelf kan kiezen of bedenken. Het is mogelijk binnen één sport maar kan ook verschillende sporten combineren. En het leukst van al: het verveelt niet!

  • Lopen: 20 x 100m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig lopen; recup tussen reeksen: wandelen)
  • Fietsen: 25 x 30” @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig losfietsen (lage versnelling); recup tussen reeksen: passieve rust)
  • Zwemmen: 20 x 25m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: lengte rustig zwemmen; recup tussen reeksen: passieve rust)
  • Rope skipping:
   • 5’ opwarming
   • Set 1: 30” springen – 10” rust – 30” burpees – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” mountain climbers – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” jumping jacks 
   • 1’ rust
   • Set 2: 30” springen – 10” rust – 30” squat – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” lunges – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” duck walk
   • 1’ rust
   • 5’ cooling-down

Snelheidstraining: sprintjes en sprongen

Snelheidstraining – of ook wel explosiviteitstraining – bestaat uit zeer korte, maximale inspanningen waarbij je nagenoeg niet verzuurt. De sprintjes duren 6-8 seconden. Je momenten van rust zijn voldoende lang zodat je je directe energiereserves de tijd geeft terug aan te vullen. Omwille van de beperkte lactaatopstapeling zijn er een groot aantal herhalingen mogelijk. Zoals eerder vermeld, kan je snelheidstraining combineren met je duurtraining.

  • Fietsen & lopen:
   • Maximale sprints van 6-8 seconden onderbroken door een korte rustpauze van 3-5x de duur van de sprint.
   • Explosieve start trainen
  • Zwemmen: Explosieve duiksprong trainen

Krachttraining

Wanneer je aan krachttraining doet, zal je voornamelijk anaeroob trainen. Zie Krachttraining voor een uitgebreide uitleg.

Vind een expert

 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Trees Dooms

 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten