Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Zwemmen Fietsen Lopen Training Training

Naargelang het beoogde doel (welk energiesysteem wil ik trainen?) leg je het accent op aerobe trainingen en/of op anaerobe trainingen. Een combinatie van beide trainingsvormen kan zeker. Hier vind je de verschillende trainingsmethoden.


Aerobe trainingsmethoden: uithouding

De aerobe trainingsmethoden voer je uit met het idee je uithouding (conditie) te verbeteren en bestaan uit zowel herhalingen van korte inspanningen als continue, langdurige inspanningen aan een relatief lage tot matige intensiteit (inspanningen onder de anaerobe drempel). Aerobe trainingen zijn trainingen waarbij je voornamelijk vet verbruikt wanneer je traint aan een lage intensiteit (onder aerobe drempel) en verbrand je lichaam vet én koolhydraten als de trainingen worden uitgevoerd aan een matige intensiteit (tussen de aerobe en de anaerobe drempel). Typerend aan aerobe training is het feit dat het lichaam niet in verzuring gaat.
 

Duurtraining

Duurtrainingen worden gekenmerkt door ononderbroken inspanningen aan een relatief lage intensiteit, zodat je de training lange tijd kan volhouden en je hoofdzakelijk vet verbrandt. Een lage intensiteit houdt in dat je je inspanning uitvoert op een ‘praattempo’ (je kan nog duidelijk en constant babbelen tijdens het sporten) – aan 50-70% van je HS-reserve (formule van Karvonen) of aan 70-80% als je voor een intensievere duurtraining gaat. Meestal gaat het om trainingen die langer dan een uur duren. Je kan hierbinnen zeker afwisselen tussen een lange duurtraining met een lage snelheid en een kortere duurtraining met een hoge snelheid (waarbij je kan werken met lange blokken van 10-30 minuten aan een sneller tempo, afgewisseld met rustige korte blokken). Een andere manier om een duurtraining wat ‘levendiger’ te maken, is om ze te combineren met snelheidstraining: steek korte versnellingen in je duurloop. Tijdens een duurloop neem je bijvoorbeeld de loopsnelheid geleidelijk toe van joggen via hardlopen naar sprinten: na elke 5 minuten joggen, loop je 40 seconden hard en sprint je voor 6 seconden. Let hierbij wel op dat je niet begint te verzuren. Als dit het geval is, breek je de snelheidstraining het beste af. Je kan deze training invullen zoals jij het het liefst hebt.

Wanneer je start met duurtraining, zoals bijvoorbeeld Start 2 Run, begin je met loopblokken van enkele minuten aan praattempo afgewisseld met intervallen waarin je stapt. Je start waarbij jij je het best voelt en wat voor jou lukt. De blokken waarin je loopt worden steeds langer en de rustintervallen steeds korter om uiteindelijk aan één stuk een duurtraining te kunnen lopen. De trainingsduur van deze ononderbroken trainingen kan je dan elke week met maximaal 10% verlengen en er later afwisseling insteken.

  • 70’ lopen @lage intensiteit    
  • 60’ lopen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 60’ lopen: 5’ @lage intensiteit; 3x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
  • 40’ lopen @matige intensiteit
  • 4u fietsen @lage intensiteit
  • 2u fietsen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 1u40 fietsen: 10’ @lage intensiteit; 3x20’ @matige intensiteit; 10’ @lage intensiteit
  • 1u20 fietsen @matige intensiteit
  • 60’ zwemmen @lage intensiteit
  • 50’ zwemmen @lage intensiteit met korte versnellingen
  • 50’ zwemmen: 5’ @lage intensiteit; 2x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
  • 40’ zwemmen @matige intensiteit
    

Intervaltraining: middellange en lange duur

Een intervaltraining bestaat uit een aantal relatief korte periodes van belasting aan hoge intensiteit die worden afgewisseld met inspanningen aan lage intensiteit. Deze laatste geven geen volledige recuperatie. Om op aeroob niveau aan intervaltraining te doen liggen de periodes aan hoge intensiteit in lijn met de intensiteit voor de intensievere duurtrainingen: je kan nog moeilijk een gesprek voeren (75-85% van je HS-reserve), je snelheid zal iets hoger liggen en is constant overheen de verschillende herhalingen. Tijdens de onvolledige herstelperioden is je hartslag verhoogd maar je kan wel nog praten.

Wanneer je niet de tijd hebt om meer dan een uur actief te zijn, is dit een ideale trainingsvorm aangezien ze zeer efficiënt is: je kan heel wat meer inspanning leveren in één trainingssessie (30 tot 60 minuten) in vergelijking met een continue duurtraining (> 60 minuten). 

Bij het opstellen van een intervaltraining kan gespeeld worden met de intensiteit, de duur van het herstelinterval, het aantal werkintervallen (herhalingen) en het aantal series (het aantal herhalingen per trainingssessi)e. Het wordt meestal aangenomen dat hoe meer herhalingen worden uitgevoerd, hoe korter de afstanden, maar hoe hoger de snelheid wordt en hoe korter de recuperatietijd. De duur van middellange inspanningen loopt van 1 tot 4 minuten aan een intensiteit van 80-90%, voor lange inspanningen is dit 4 tot 15 minuten aan een intensiteit van 70-80%. De onvolledige recuperatie tussen de herhalingen duurt even lang of is de helft van de inspanningsduur. Tussen de reeksen wordt een langer herstel ingelast. De midellange intervaltrainingen zijn tevens goed voor het trainen van het anaeroob systeem.            

  • Middellang:10’ inlopen – 6 x 3’ @80-90% (2’ recup) – 10’ uitlopen
  • Lang: 10’ inlopen – 3 x 6’ @70-80% (4’ recup) – 10’ uitlopen

  • Middellang: 10’ infietsen – 6 x 4’ @80-90% (3’ recup) – 10’ uitfietsen
  • Lang: 10’ infietsen – 2 x 8’ @70-80% (5’ recup) – 10’ uitfietsen

  • Middellang: 10’ inzwemmen – 6 x 400m zwemmen @80-90% (2’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen         
  • Lang: 10’ inzwemmen – 2 x 800m zwemmen @70-80% (4’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen

Fartlektraining

Fartlektraining is een leuke en eenvoudige manier om aan duurtraining te doen gecombineerd met intervallen door de omgeving of je gevoel te gebruiken. Je traint aan verschillende intensiteiten waarbij je afwisselend traag en snel loopt (of fietst, …). Deze trainingsvorm kan je zo zwaar of uitdagend maken zoals je wilt. Maar als je ervoor kiest om je uithouding te trainen en de training lang wil volhouden, is het van belang dat je de snelle stukken niet té snel uitvoert maar aan een matige intensiteit (onder de anaerobe drempel). 

  • Ga eens lopen of fietsen met muziek. Zet een liedje op aan een matig tot snel tempo waarop je loopt (of jogt) of wat zwaarder trapt, gevolgd door een liedje aan een rustig tempo waarop je jogt (of wandelt) of lichter trapt.
  • Neem je fiets mee naar een heuvelachtig gebied. Op deze manier wissel je klimmen met dalen af en maakt de natuur jouw intervaltraining. 
  • Maak een stevige boswandeling (kan ook met muziek) en ook hier wordt klimmen afgewisseld met afdalen.
    

Recuperatietraining

Een recuperatietraining is een heel rustige training waarbij je je lichaam de tijd geeft te herstellen door de bloedtoevoer en -afvoer naar je spieren te stimuleren. Deze training (loslopen of -fietsen) doe je best de dag voor of na een wedstrijd of na een intensieve of anaerobe training. Ook als je techniek traint of als je twee keer per dag traint, kan recuperatietraining in het schema worden ingepast.

  • < 40’ loslopen
  • 60-90’ losfietsen
  • < 30’ loszwemmen
    

Vettraining

Vettraining (nuchter trainen) is een trainingsvorm voor getrainde sporters, niet voor beginners aangezien je lichaam sterk genoeg moet zijn. Hierbij train je op je nuchtere maag (je hebt 8uur niets meer gegeten). Deze training is van lage intensiteit en duurt maximaal 1,5 uur. Hierdoor is je lichaam verplicht je vetreserves aan te spreken aangezien je koolhydraatreserve na enige tijd is opgebruikt. Je mag zeker water drinken voor of tijdens een vettraining, maar geen dranken die suikers bevatten. Lees hier meer over op Nuchter trainen, iets voor mij?

 

Anaerobe trainingsmethoden: weerstand en snelheid

Anaerobe trainingen zijn trainingen bestaande uit zeer intensieve inspanningen boven je anaerobe drempel, zodat de zuurstoflevering onvoldoende is om voor energie te voorzien voor je hardwerkende lichaam waardoor je lichaam beroep doet op anaerobe energielevering. Wanneer deze intense inspanningen ‘lang’ genoeg duren (10 seconden tot enkele minuten), verbruik je hoofdzakelijk koolhydraten en gaat je lichaam in verzuring – hierdoor kan je de inspanningen aan hoge intensiteit niet volhouden. Een voorbeeld hiervan is high-intensity intervaltraining waarbij je voornamelijk weerstand traint (je anaeroob lactisch systeem).

Als de intensieve inspanningen van korte duur zijn (0-10 seconden) en je dus gebruik kan maken van je directe energielevering waardoor je nagenoeg niet verzuurt, train je overwegend je snelheid/explosiviteit (je anaeroob alactisch systeem). Denk maar aan sprintjes, sprongen maar ook gewichtheffen en krachttraining.

Voor er anaeroob wordt getraind is het van belang dat je over een basisconditie beschikt, die verkrijg je door eerst aeroob te trainen. Anaeroob trainen zal zeker ook je fitheid ten goede komen, maar ook je spiermassa.

High-intensity interval training (HIIT)

Je hebt wellicht al gehoord over High-intensity interval training, of kortweg HIIT, een trainingsvorm die zeer populair is. HIIT hoort ook in het rijtje van de intervaltrainingen (zie hierboven) maar zal door de hogere intensiteit (90-100%, boven de anaerobe drempel) en kortere duur voornamelijk het anaeroob systeem aanspreken en trainen. De rustpauzes tussen de herhalingen kunnen actief of passief zijn van variabele lengte. De herstelperioden na elke set zijn wat langer (beginners: 1:2 ratio arbeid:rust; kan je doen evolueren naar 1:1). In totaal duurt een HIIT 15 tot 30 minuten, dit is heel kort maar je gaat all-out en op het einde ben je helemaal opgebrand. Deze training combineer je met een opwarming en een cooling-down. De intensieve periodes duren 10 seconden tot enkele minuten, welke 10 tot 30 keer worden herhaalt.

Het leuke aan HIIT is dat er oneindig veel mogelijkheden en combinaties bestaan die je helemaal zelf kan kiezen of bedenken. Het is mogelijk binnen één sport maar kan ook verschillende sporten combineren. En het leukst van al: het verveelt niet!

  • Lopen: 20 x 100m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig lopen; recup tussen reeksen: wandelen)
  • Fietsen: 25 x 30” @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig losfietsen (lage versnelling); recup tussen reeksen: passieve rust)
  • Zwemmen: 20 x 25m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: lengte rustig zwemmen; recup tussen reeksen: passieve rust)
  • Rope skipping:
   • 5’ opwarming
   • Set 1: 30” springen – 10” rust – 30” burpees – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” mountain climbers – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” jumping jacks 
   • 1’ rust
   • Set 2: 30” springen – 10” rust – 30” squat – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” lunges – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” duck walk
   • 1’ rust
   • 5’ cooling-down

Snelheidstraining: sprintjes en sprongen

Snelheidstraining – of ook wel explosiviteitstraining – bestaat uit zeer korte, maximale inspanningen waarbij je nagenoeg niet verzuurt. De sprintjes duren 6-8 seconden. Je momenten van rust zijn voldoende lang zodat je je directe energiereserves de tijd geeft terug aan te vullen. Omwille van de beperkte lactaatopstapeling zijn er een groot aantal herhalingen mogelijk. Zoals eerder vermeld, kan je snelheidstraining combineren met je duurtraining.

  • Fietsen & lopen:
   • Maximale sprints van 6-8 seconden onderbroken door een korte rustpauze van 3-5x de duur van de sprint.
   • Explosieve start trainen
  • Zwemmen: Explosieve duiksprong trainen

Krachttraining

Wanneer je aan krachttraining doet, zal je voornamelijk anaeroob trainen. Zie Krachttraining voor een uitgebreide uitleg.

Vind een expert

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Trees Dooms

 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Erik Van Lierde

 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Marc Schiltz

 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Johan Roeykens

 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Coosemans

 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Peter Plessers

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Ann Gillis

 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten