Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Welke trainingen kan ik uitvoeren?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Zwemmen Fietsen Lopen Training

Naargelang het beoogde doel (welk energiesysteem wil ik trainen?) leg je het accent op aerobe trainingen en/of op anaerobe trainingen. Een combinatie van beide trainingsvormen kan zeker. Hier vind je de verschillende trainingsmethoden.


Aerobe trainingsmethoden: uithouding

De aerobe trainingsmethoden voer je uit met het idee je uithouding (conditie) te verbeteren en bestaan uit zowel herhalingen van korte inspanningen als continue, langdurige inspanningen aan een relatief lage tot matige intensiteit (inspanningen onder de anaerobe drempel). Aerobe trainingen zijn trainingen waarbij je voornamelijk vet verbruikt wanneer je traint aan een lage intensiteit (onder aerobe drempel) en verbrand je lichaam vet én koolhydraten als de trainingen worden uitgevoerd aan een matige intensiteit (tussen de aerobe en de anaerobe drempel). Typerend aan aerobe training is het feit dat het lichaam niet in verzuring gaat.
 

Duurtraining

Duurtrainingen worden gekenmerkt door ononderbroken inspanningen aan een relatief lage intensiteit, zodat je de training lange tijd kan volhouden en je hoofdzakelijk vet verbrandt. Een lage intensiteit houdt in dat je je inspanning uitvoert op een ‘praattempo’ (je kan nog duidelijk en constant babbelen tijdens het sporten) – aan 50-70% van je HS-reserve (formule van Karvonen) of aan 70-80% als je voor een intensievere duurtraining gaat. Meestal gaat het om trainingen die langer dan een uur duren. Je kan hierbinnen zeker afwisselen tussen een lange duurtraining met een lage snelheid en een kortere duurtraining met een hoge snelheid (waarbij je kan werken met lange blokken van 10-30 minuten aan een sneller tempo, afgewisseld met rustige korte blokken). Een andere manier om een duurtraining wat ‘levendiger’ te maken, is om ze te combineren met snelheidstraining: steek korte versnellingen in je duurloop. Tijdens een duurloop neem je bijvoorbeeld de loopsnelheid geleidelijk toe van joggen via hardlopen naar sprinten: na elke 5 minuten joggen, loop je 40 seconden hard en sprint je voor 6 seconden. Let hierbij wel op dat je niet begint te verzuren. Als dit het geval is, breek je de snelheidstraining het beste af. Je kan deze training invullen zoals jij het het liefst hebt.

Wanneer je start met duurtraining, zoals bijvoorbeeld Start 2 Run, begin je met loopblokken van enkele minuten aan praattempo afgewisseld met intervallen waarin je stapt. Je start waarbij jij je het best voelt en wat voor jou lukt. De blokken waarin je loopt worden steeds langer en de rustintervallen steeds korter om uiteindelijk aan één stuk een duurtraining te kunnen lopen. De trainingsduur van deze ononderbroken trainingen kan je dan elke week met maximaal 10% verlengen en er later afwisseling insteken.

    • 70’ lopen @lage intensiteit    
    • 60’ lopen @lage intensiteit met korte versnellingen
    • 60’ lopen: 5’ @lage intensiteit; 3x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
    • 40’ lopen @matige intensiteit
    • 4u fietsen @lage intensiteit
    • 2u fietsen @lage intensiteit met korte versnellingen
    • 1u40 fietsen: 10’ @lage intensiteit; 3x20’ @matige intensiteit; 10’ @lage intensiteit
    • 1u20 fietsen @matige intensiteit
    • 60’ zwemmen @lage intensiteit
    • 50’ zwemmen @lage intensiteit met korte versnellingen
    • 50’ zwemmen: 5’ @lage intensiteit; 2x10’ @matige intensiteit; 5’ @lage intensiteit
    • 40’ zwemmen @matige intensiteit
       

Intervaltraining: middellange en lange duur

Een intervaltraining bestaat uit een aantal relatief korte periodes van belasting aan hoge intensiteit die worden afgewisseld met inspanningen aan lage intensiteit. Deze laatste geven geen volledige recuperatie. Om op aeroob niveau aan intervaltraining te doen liggen de periodes aan hoge intensiteit in lijn met de intensiteit voor de intensievere duurtrainingen: je kan nog moeilijk een gesprek voeren (75-85% van je HS-reserve), je snelheid zal iets hoger liggen en is constant overheen de verschillende herhalingen. Tijdens de onvolledige herstelperioden is je hartslag verhoogd maar je kan wel nog praten.

Wanneer je niet de tijd hebt om meer dan een uur actief te zijn, is dit een ideale trainingsvorm aangezien ze zeer efficiënt is: je kan heel wat meer inspanning leveren in één trainingssessie (30 tot 60 minuten) in vergelijking met een continue duurtraining (> 60 minuten). 

Bij het opstellen van een intervaltraining kan gespeeld worden met de intensiteit, de duur van het herstelinterval, het aantal werkintervallen (herhalingen) en het aantal series (het aantal herhalingen per trainingssessi)e. Het wordt meestal aangenomen dat hoe meer herhalingen worden uitgevoerd, hoe korter de afstanden, maar hoe hoger de snelheid wordt en hoe korter de recuperatietijd. De duur van middellange inspanningen loopt van 1 tot 4 minuten aan een intensiteit van 80-90%, voor lange inspanningen is dit 4 tot 15 minuten aan een intensiteit van 70-80%. De onvolledige recuperatie tussen de herhalingen duurt even lang of is de helft van de inspanningsduur. Tussen de reeksen wordt een langer herstel ingelast. De midellange intervaltrainingen zijn tevens goed voor het trainen van het anaeroob systeem.            

    • Middellang:10’ inlopen – 6 x 3’ @80-90% (2’ recup) – 10’ uitlopen
    • Lang: 10’ inlopen – 3 x 6’ @70-80% (4’ recup) – 10’ uitlopen

    • Middellang: 10’ infietsen – 6 x 4’ @80-90% (3’ recup) – 10’ uitfietsen
    • Lang: 10’ infietsen – 2 x 8’ @70-80% (5’ recup) – 10’ uitfietsen

    • Middellang: 10’ inzwemmen – 6 x 400m zwemmen @80-90% (2’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen         
    • Lang: 10’ inzwemmen – 2 x 800m zwemmen @70-80% (4’ recup loszwemmen) – 10’ uitzwemmen

Fartlektraining

Fartlektraining is een leuke en eenvoudige manier om aan duurtraining te doen gecombineerd met intervallen door de omgeving of je gevoel te gebruiken. Je traint aan verschillende intensiteiten waarbij je afwisselend traag en snel loopt (of fietst, …). Deze trainingsvorm kan je zo zwaar of uitdagend maken zoals je wilt. Maar als je ervoor kiest om je uithouding te trainen en de training lang wil volhouden, is het van belang dat je de snelle stukken niet té snel uitvoert maar aan een matige intensiteit (onder de anaerobe drempel). 

    • Ga eens lopen of fietsen met muziek. Zet een liedje op aan een matig tot snel tempo waarop je loopt (of jogt) of wat zwaarder trapt, gevolgd door een liedje aan een rustig tempo waarop je jogt (of wandelt) of lichter trapt.
    • Neem je fiets mee naar een heuvelachtig gebied. Op deze manier wissel je klimmen met dalen af en maakt de natuur jouw intervaltraining. 
    • Maak een stevige boswandeling (kan ook met muziek) en ook hier wordt klimmen afgewisseld met afdalen.
       

Recuperatietraining

Een recuperatietraining is een heel rustige training waarbij je je lichaam de tijd geeft te herstellen door de bloedtoevoer en -afvoer naar je spieren te stimuleren. Deze training (loslopen of -fietsen) doe je best de dag voor of na een wedstrijd of na een intensieve of anaerobe training. Ook als je techniek traint of als je twee keer per dag traint, kan recuperatietraining in het schema worden ingepast.

    • < 40’ loslopen
    • 60-90’ losfietsen
    • < 30’ loszwemmen
       

Vettraining

Vettraining (nuchter trainen) is een trainingsvorm voor getrainde sporters, niet voor beginners aangezien je lichaam sterk genoeg moet zijn. Hierbij train je op je nuchtere maag (je hebt 8uur niets meer gegeten). Deze training is van lage intensiteit en duurt maximaal 1,5 uur. Hierdoor is je lichaam verplicht je vetreserves aan te spreken aangezien je koolhydraatreserve na enige tijd is opgebruikt. Je mag zeker water drinken voor of tijdens een vettraining, maar geen dranken die suikers bevatten. Lees hier meer over op Nuchter trainen, iets voor mij?

 

Anaerobe trainingsmethoden: weerstand en snelheid

Anaerobe trainingen zijn trainingen bestaande uit zeer intensieve inspanningen boven je anaerobe drempel, zodat de zuurstoflevering onvoldoende is om voor energie te voorzien voor je hardwerkende lichaam waardoor je lichaam beroep doet op anaerobe energielevering. Wanneer deze intense inspanningen ‘lang’ genoeg duren (10 seconden tot enkele minuten), verbruik je hoofdzakelijk koolhydraten en gaat je lichaam in verzuring – hierdoor kan je de inspanningen aan hoge intensiteit niet volhouden. Een voorbeeld hiervan is high-intensity intervaltraining waarbij je voornamelijk weerstand traint (je anaeroob lactisch systeem).

Als de intensieve inspanningen van korte duur zijn (0-10 seconden) en je dus gebruik kan maken van je directe energielevering waardoor je nagenoeg niet verzuurt, train je overwegend je snelheid/explosiviteit (je anaeroob alactisch systeem). Denk maar aan sprintjes, sprongen maar ook gewichtheffen en krachttraining.

Voor er anaeroob wordt getraind is het van belang dat je over een basisconditie beschikt, die verkrijg je door eerst aeroob te trainen. Anaeroob trainen zal zeker ook je fitheid ten goede komen, maar ook je spiermassa.

High-intensity interval training (HIIT)

Je hebt wellicht al gehoord over High-intensity interval training, of kortweg HIIT, een trainingsvorm die zeer populair is. HIIT hoort ook in het rijtje van de intervaltrainingen (zie hierboven) maar zal door de hogere intensiteit (90-100%, boven de anaerobe drempel) en kortere duur voornamelijk het anaeroob systeem aanspreken en trainen. De rustpauzes tussen de herhalingen kunnen actief of passief zijn van variabele lengte. De herstelperioden na elke set zijn wat langer (beginners: 1:2 ratio arbeid:rust; kan je doen evolueren naar 1:1). In totaal duurt een HIIT 15 tot 30 minuten, dit is heel kort maar je gaat all-out en op het einde ben je helemaal opgebrand. Deze training combineer je met een opwarming en een cooling-down. De intensieve periodes duren 10 seconden tot enkele minuten, welke 10 tot 30 keer worden herhaalt.

Het leuke aan HIIT is dat er oneindig veel mogelijkheden en combinaties bestaan die je helemaal zelf kan kiezen of bedenken. Het is mogelijk binnen één sport maar kan ook verschillende sporten combineren. En het leukst van al: het verveelt niet!

    • Lopen: 20 x 100m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig lopen; recup tussen reeksen: wandelen)
    • Fietsen: 25 x 30” @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: rustig losfietsen (lage versnelling); recup tussen reeksen: passieve rust)
    • Zwemmen: 20 x 25m @90-100% ⟹ 2-3 reeksen (recup tussen herhalingen: lengte rustig zwemmen; recup tussen reeksen: passieve rust)
    • Rope skipping:
      • 5’ opwarming
      • Set 1: 30” springen – 10” rust – 30” burpees – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” mountain climbers – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” jumping jacks 
      • 1’ rust
      • Set 2: 30” springen – 10” rust – 30” squat – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” lunges – 10” rust – 30” springen – 10” rust – 30” duck walk
      • 1’ rust
      • 5’ cooling-down

Snelheidstraining: sprintjes en sprongen

Snelheidstraining – of ook wel explosiviteitstraining – bestaat uit zeer korte, maximale inspanningen waarbij je nagenoeg niet verzuurt. De sprintjes duren 6-8 seconden. Je momenten van rust zijn voldoende lang zodat je je directe energiereserves de tijd geeft terug aan te vullen. Omwille van de beperkte lactaatopstapeling zijn er een groot aantal herhalingen mogelijk. Zoals eerder vermeld, kan je snelheidstraining combineren met je duurtraining.

    • Fietsen & lopen:
      • Maximale sprints van 6-8 seconden onderbroken door een korte rustpauze van 3-5x de duur van de sprint.
      • Explosieve start trainen
    • Zwemmen: Explosieve duiksprong trainen

Krachttraining

Wanneer je aan krachttraining doet, zal je voornamelijk anaeroob trainen. Zie Krachttraining voor een uitgebreide uitleg.

Vind een expert

  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Johan Roeykens

  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • An Konings

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Willy Coosemans

  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • BVBA Samcon

  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Erik Van Lierde

  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten