10 technologische vernieuwingen die je in de toekomst bij de kinesist kan ontdekken

10 technologische vernieuwingen die je in de toekomst bij de kinesist kan ontdekken

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Blog Blessurepreventie

De meeste sporters moeten - jammer genoeg - al eens naar de kinesist om optimaal te revalideren van een opgelopen blessure. Ben je benieuwd hoe jouw bezoek aan de (sport)kiné eruit zou kunnen zien in de toekomst? Sportkinesist Lander Vansteene vertelt je alles over de laatste technologische snufjes die je bij de sportkinesitherapeut kan terugvinden.

Inleiding

Als sporter zal je er ooit wel eens over de vloer moeten komen, of misschien heb je er in het verleden al vaker een bezoekje gebracht dan je lief is. We zullen het vandaag hebben over de sportkinesist. De technologische vooruitgang van afgelopen jaren zorgt ervoor dat je kinesist meer tools voorhanden heeft om je een optimaler revalidatietraject aan te bieden. Technologie zorgt enerzijds voor meer objectieve data en diepgaandere analyses van je lichaam. Anderzijds kan technologie het fun-gehalte verhogen, wat zal leiden tot een hogere motivatie tijdens je revalidatie. Laten we even kijken welke 10 nieuwigheden je binnenkort kan aantreffen bij de kinesist.

1. De klassieker “meten is weten” dankzij een draagbare dynamometer

Tijdens je eerste sessie bij de sportkinesist kan een krachtanalyse al aan bod komen. Dankzij deze krachttesten achterhalen we of je bovenste of onderste ledematen links en rechts in verhouding zijn. Zo niet, dan heb je een disbalans (één zijde is sterker dan de andere zijde). Bij sommige sporten is een beperkt verschil tussen links en rechts normaal, denk maar aan asymmetrische sporten zoals tennis, voetbal, handbal of baseball. Tegenwoordig meten we kracht via een klein maar handig instrument, namelijk een draagbare dynamometer. Die kan ons een exacte waarde geven uitgedrukt in kg weerstand of in newton (de eenheid van kracht). Deze testen kunnen idealiter elke vier tot zes weken herhaald worden om na te gaan of je die onevenwichten correct aan het wegwerken bent. Benieuwd of je al sterker bent geworden?

2. De smartphone als tool

Heb je een sportblessure, dan ga je in het lichamelijk onderzoek enkele standaard bewegingen moeten uitvoeren. Denk hierbij aan een squat, squat op 1 been, uitvalspas, of eerder een sportspecifieke beweging zoals een opslag in tennis, een trapbeweging in voetbal. Tegenwoordig is het dankzij de smartphone zeer makkelijk om hiervan enkele filmpjes van te maken. Nadien zal de kinesist je aan de hand van dit beeldmateriaal uitleggen wat je werkpunten zijn. Vaak besef je als patiënt niet hoe je exact beweegt. Ook op de loopband is het dankzij de slow-motion functie van de smartphone mogelijk om een basis loopanalyse uit te voeren.

3. Optimaliseer je looptechniek met RunEASI

We kunnen onze initiële analyse nog wat verder uitbreiden dankzij RunEASI, een Belgisch bedrijf dat een kleine sensor ontwikkelde om op je onderrug te plaatsen tijdens het lopen. De sensor zal de belasting/impact van je looptraining op je lichaam meten, afleiden hoe goed je lichaam schokken kan absorberen, eventuele links-rechts verschillen aantonen (bv. je steunt langer met de linker voet dan de rechter) en nagaan hoe je bekken beweegt. Omwille van krachtverschillen, vermoeidheid, of een blessure kunnen er afwijken waar te nemen zijn. Allemaal zeer complex voor een leek, maar een sportkinesist die deze vorm van loopanalyse aanbiedt zal met veel plezier de verkregen data omzetten in praktische tips om je loopstijl te verbeteren.

4. Van kinesist tot kinesist-bike-fitter

Fietsen zit sinds de lockdown van 2019 in de lift in Vlaanderen. Ook zijn de opleidingen tot bike-fitter steeds populairder bij kinesisten. Hier kan je dus terecht als je je fiets correct wil laten afstellen op maat van je lichaam. Je huidige positie op de fiets zal bekeken worden, alsook zal men een lichamelijke screening uitvoeren. Met deze combinatie kan worden nagaan of je zelf bepaalde oefeningen kan doen en/of er aanpassingen aan je fiets moeten gebeuren. Je wordt op de rollen gezet en krijgt markers op elk belangrijk gewricht. Deze markers worden dan gefilmd tijdens het fietsen. Hierbij worden als basis enkele hoeken berekend in je lichaam (romphoek, kniehoek, enkelhoek, bekkenstand...). Zo’n bike-fitting kan aangevuld worden met een zadeldrukpuntmeting en een voetpuntdrukmeting, maar dit bieden ze nog niet overal aan. Hierbij wordt de verdeling van je druk/gewicht/kracht bekeken op je zitvlak en ter hoogte van de voetzool, het contactpunt met je pedaal.

5. Jump for joy, klaar voor de spronganalyse

Doe je een impactsport, dan kan er gekozen worden voor een spronganalyse. Er worden allerlei sprongvarianten van je gevraagd. Springen vanuit squat, springen op 1 been, springen met gestrekte of met gebogen knieën, met en zonder gebruik van je armen. heel wat mogelijkheden dus. Met lasers zal je contacttijd en air time gemeten worden. Dit is respectievelijk de tijd hoe lang je op de grond blijft tussen 2 sprongen in, en de tijd die je in de lucht bent. Hoe korter je contacttijd en hoe langer je air time, hoe explosiever je bent. Dit kan ook gebruikt worden doorheen je revalidatietraject om je vooruitgang op vlak van sprongkracht te meten. Regelmatig hertesten is de booschap.

6. Performance physio op zoek naar “marginal gains”: 3D motion capture

Er komt een dag waarop je ook complexere sportspecifieke bewegingen zal kunnen uitvoeren zoals een schijnbeweging tijdens het voetballen, pivoteren in basket, een werpbeweging in baseball, opslag tijdens volleybal… en dat we deze beweging volledig in 3D kunnen reconstrueren. 6 à 8 camera’s verspreid over de omgeving zullen je continu filmen en ‘tracken’. Deze 3D motion capture herkent onze gewrichten en lichaamsdelen. Je bevindt je op een krachtenplatform zodat de gemaakte bewegingen ook te analyseren zijn met de richting en grootte van de kracht die je produceert tijdens de beweging. Alle data verkregen via de camera’s zal gebundeld worden tot een 3D-figuurtje van jezelf met enkele pijlen (vectoren) die de krachten voorstellen.

Deze technologie zal in eerste instantie gebruikt worden door coaches en topsporters om techniek-aanpassingen uit te voeren tijdens een complexe beweging (denk maar aan speerwerpen). In een later stadium zullen ook sportkinesisten deze data gebruiken om je ook specifieke tips te geven tijdens het uitvoeren van je revalidatie-oefeningen.

7. Je conditie verbeteren in een virtuele omgeving dankzij Zwift en EXR.

Je actieve sessie bij de kinesist start met een opwarming. Heb je een voorkeur voor de fiets? Om dit aangenamer te maken zijn de nieuwste spinningbikes en hometrainers uitgerust met de mogelijkheid te verbinden met Zwift. Zwift? Dat ken ik al hoor Lander. Inderdaad, het indoor-fiets platform is inmiddels goed ingeburgerd bij de recreatieve fietser die bij slecht weer toch indoor op de rollen of spinningbike zijn conditie wil onderhouden. Dankzij Zwift kan je je verbinden met fietsers over de hele wereld en samen de tofste virtuele parcours afleggen.

Met EXR, terug van Belgische makelij, kan je ook op de roeier jezelf door het water zien klieven. Je neemt plaats achter je indoor roeitoestel en je ziet jezelf synchroon op je scherm een rivier afvaren. Alle trainingsdata wordt automatisch op je tablet overgezet. Wist-je-datje? Ward Lemmelijn (gekend van de container cup evenals wereldkampioen indoor roeien) gebruikt deze app om zijn indoor roeitrainingen op te fleuren.

8. Lopen op de maan (zonder zwaartekracht) met de AlterG

Loop je heel erg veel kilometers en wil je nog meer lopen zonder te overbelasten? Of ben je aan het revalideren en mag je nog niet teveel belasten? Dan is de AlterG echt iets voor jou. Je bent omringd door een vacuüm omhulsel waar men met luchtdruk werkt, waardoor je minder onderhevig bent aan de zwaartekracht, dus je hebt minder impact op je lichaam. Je kan het zo instellen dat je 1 tot 80% van lichaamsgewicht wegneemt. Nadelig is dat bij deze percentages ook je looptechniek anders zal zijn.

9. Krachtpatser in de maak

Nadien nog enkele oefeningen met het trekapparaat? Je kent het wel, een katrollensysteem met gewichten die je kan versteken tot het gewenste gewicht. De nieuwe systemen werken op luchtdruk en zijn uitgerust met een ingebouwde power output meter. Het toestel zegt niet meer hoeveel gewicht je verplaatst hebt, wel hoeveel vermogen (uitgedrukt in wattage) je hebt geproduceerd. Dit is een combinatie van de weerstand van het toestel en je snelheid tijdens de uitvoering. 

10. Fancy flashy training

Op het eind van de revalidatie zal ‘functionele training’ een groter aandeel hebben in het totaalplaatje. Voor mij persoonlijk bevat dit twee belangrijke elementen. Functioneel houdt in dat er zo sportspecifiek mogelijk wordt getraind. Dus de bewegingen nabootsen van je sport, met de juiste conditionele prikkel, dezelfde krachtprikkels qua intensiteit, snelheid en hoeken. Daarnaast bevat functioneel ook het woord FUN. Want als je tijdens je revalidatie ook FUN hebt komt dat je motivatie en inzet alleen maar ten goede. Hierbij is reflective training een ideale tool. Dit kunnen verschillende ‘pods’ zijn die kleuren geven. Je moet dan opdrachten doen zoals loopopdrachten naar de verschillende oplichtende pods. Je moet ze uittikken met hand of voet, of gewoon erover swipen om ze uit te doen, nadien zal een ander lichtje opkleuren. Je kinesist zal je ook verschillende opdrachten meegeven, blauw licht is linker voet, rood licht is rechter voet, bij paars lichtje mag je een burpee uitvoeren. Oneindig veel variatie, oneindig veel FUN!

11. Een uitsmijtertje: Meta-physio dankzij VR en AR?

Berichten over Meta-werelden, digitale werelden waar we met virtual reality en augmented reality ons kunnen naartoe begeven komen hier en daar al eens in de media. Ons media-landschap gaat steeds meer virtueel (kijk maar naar alle VR-brillen, tactile-suits en spelconsoles die de grenzen betreden van deze virtuele werelden).

Ook de kine-wereld zal op een dag binnentreden in deze virtuele wereld. Coole games, die achterliggend zeer doordacht zijn opgesteld voor kinesist en patiënt. De kine zal in functie van je soort letsel en fase van herstel heel wat parameters kunnen instellen. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: je speelt ‘fruit ninja’ in een volledige virtuele wereld (dankzij VR-bril) en met je armen moet je de fruitstukken doorsnijden. Je kine kiest in beginfase voor een trage snelheid, alsook komen de fruitstukken nooit boven schouderhoogte. Op het eind van je revalidatie komen de fruitstukken aan hoge snelheden, meerdere fruitstukken op eenzelfde moment, in alle richtingen en op verschillende hoogtes. Schouder-revalidatie next level. Voor de kenners van VR-games onder ons, denk aan Beat Saber, maar dan volledig aangepast aan de fase van je revalidatie.

Zo’n vaart zal het wel niet lopen zeker?

Je moet van heel wat tools op de hoogte zijn om de bomen nog door het bos te zien na het lezen van deze blogpost. Zo’n vaart zal het dus zeker niet lopen.

Ten eerste hebben vernieuwingen heel wat tijd nodig. Dus al deze snufjes zullen in de loop der jaren hun weg wel vinden tot bij de kinesisten.

Ten tweede zal je sportkinesist wellicht niet alles aanbieden. Hij/zij kan niet in alles expert zijn en zal tussen het ruime aanbod van nieuwe tools keuzes maken en zich hierin verder ontwikkelen.

Ten derde legt dit artikel de nadruk op innovatie en technologische ontwikkeling bij de kinesist, maar de fundamenten zullen altijd aanwezig blijven. De plek waar er naar je klachten geluisterd zal worden, redeneren over het ontstaan van je klachten en een strategie om een betere versie van jezelf te worden. Dit blijft de essentie. Deze nieuwe tools zorgen voor meer mogelijkheden en variatie in het bereiken van die doelen. De belangrijkste ‘tool’, dat ben jijzelf als patiënt, want die apparatuur gaat de oefeningen voor jou niet doen, toch?

Wil je meer te weten komen over deze en andere technologieën bij de sportkinesist? Lees dan de uitgebreidere blog van Lander Vansteene!

Vind een expert

 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Justine Stevens

 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Marc Schiltz

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • An Konings

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Coosemans

 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Windy Lycke

 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Roben dedecker

 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julie Zels

 • Erik Van Lierde

 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jempi Wilssens

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Ann Gillis

 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • BVBA Samcon

 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Sluiten