10 technologische vernieuwingen die je in de toekomst bij de kinesist kan ontdekken

10 technologische vernieuwingen die je in de toekomst bij de kinesist kan ontdekken

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Blog Blessurepreventie Blessurepreventie

De meeste sporters moeten - jammer genoeg - al eens naar de kinesist om optimaal te revalideren van een opgelopen blessure. Ben je benieuwd hoe jouw bezoek aan de (sport)kiné eruit zou kunnen zien in de toekomst? Sportkinesist Lander Vansteene vertelt je alles over de laatste technologische snufjes die je bij de sportkinesitherapeut kan terugvinden.

Inleiding

Als sporter zal je er ooit wel eens over de vloer moeten komen, of misschien heb je er in het verleden al vaker een bezoekje gebracht dan je lief is. We zullen het vandaag hebben over de sportkinesist. De technologische vooruitgang van afgelopen jaren zorgt ervoor dat je kinesist meer tools voorhanden heeft om je een optimaler revalidatietraject aan te bieden. Technologie zorgt enerzijds voor meer objectieve data en diepgaandere analyses van je lichaam. Anderzijds kan technologie het fun-gehalte verhogen, wat zal leiden tot een hogere motivatie tijdens je revalidatie. Laten we even kijken welke 10 nieuwigheden je binnenkort kan aantreffen bij de kinesist.

1. De klassieker “meten is weten” dankzij een draagbare dynamometer

Tijdens je eerste sessie bij de sportkinesist kan een krachtanalyse al aan bod komen. Dankzij deze krachttesten achterhalen we of je bovenste of onderste ledematen links en rechts in verhouding zijn. Zo niet, dan heb je een disbalans (één zijde is sterker dan de andere zijde). Bij sommige sporten is een beperkt verschil tussen links en rechts normaal, denk maar aan asymmetrische sporten zoals tennis, voetbal, handbal of baseball. Tegenwoordig meten we kracht via een klein maar handig instrument, namelijk een draagbare dynamometer. Die kan ons een exacte waarde geven uitgedrukt in kg weerstand of in newton (de eenheid van kracht). Deze testen kunnen idealiter elke vier tot zes weken herhaald worden om na te gaan of je die onevenwichten correct aan het wegwerken bent. Benieuwd of je al sterker bent geworden?

2. De smartphone als tool

Heb je een sportblessure, dan ga je in het lichamelijk onderzoek enkele standaard bewegingen moeten uitvoeren. Denk hierbij aan een squat, squat op 1 been, uitvalspas, of eerder een sportspecifieke beweging zoals een opslag in tennis, een trapbeweging in voetbal. Tegenwoordig is het dankzij de smartphone zeer makkelijk om hiervan enkele filmpjes van te maken. Nadien zal de kinesist je aan de hand van dit beeldmateriaal uitleggen wat je werkpunten zijn. Vaak besef je als patiënt niet hoe je exact beweegt. Ook op de loopband is het dankzij de slow-motion functie van de smartphone mogelijk om een basis loopanalyse uit te voeren.

3. Optimaliseer je looptechniek met RunEASI

We kunnen onze initiële analyse nog wat verder uitbreiden dankzij RunEASI, een Belgisch bedrijf dat een kleine sensor ontwikkelde om op je onderrug te plaatsen tijdens het lopen. De sensor zal de belasting/impact van je looptraining op je lichaam meten, afleiden hoe goed je lichaam schokken kan absorberen, eventuele links-rechts verschillen aantonen (bv. je steunt langer met de linker voet dan de rechter) en nagaan hoe je bekken beweegt. Omwille van krachtverschillen, vermoeidheid, of een blessure kunnen er afwijken waar te nemen zijn. Allemaal zeer complex voor een leek, maar een sportkinesist die deze vorm van loopanalyse aanbiedt zal met veel plezier de verkregen data omzetten in praktische tips om je loopstijl te verbeteren.

4. Van kinesist tot kinesist-bike-fitter

Fietsen zit sinds de lockdown van 2019 in de lift in Vlaanderen. Ook zijn de opleidingen tot bike-fitter steeds populairder bij kinesisten. Hier kan je dus terecht als je je fiets correct wil laten afstellen op maat van je lichaam. Je huidige positie op de fiets zal bekeken worden, alsook zal men een lichamelijke screening uitvoeren. Met deze combinatie kan worden nagaan of je zelf bepaalde oefeningen kan doen en/of er aanpassingen aan je fiets moeten gebeuren. Je wordt op de rollen gezet en krijgt markers op elk belangrijk gewricht. Deze markers worden dan gefilmd tijdens het fietsen. Hierbij worden als basis enkele hoeken berekend in je lichaam (romphoek, kniehoek, enkelhoek, bekkenstand...). Zo’n bike-fitting kan aangevuld worden met een zadeldrukpuntmeting en een voetpuntdrukmeting, maar dit bieden ze nog niet overal aan. Hierbij wordt de verdeling van je druk/gewicht/kracht bekeken op je zitvlak en ter hoogte van de voetzool, het contactpunt met je pedaal.

5. Jump for joy, klaar voor de spronganalyse

Doe je een impactsport, dan kan er gekozen worden voor een spronganalyse. Er worden allerlei sprongvarianten van je gevraagd. Springen vanuit squat, springen op 1 been, springen met gestrekte of met gebogen knieën, met en zonder gebruik van je armen. heel wat mogelijkheden dus. Met lasers zal je contacttijd en air time gemeten worden. Dit is respectievelijk de tijd hoe lang je op de grond blijft tussen 2 sprongen in, en de tijd die je in de lucht bent. Hoe korter je contacttijd en hoe langer je air time, hoe explosiever je bent. Dit kan ook gebruikt worden doorheen je revalidatietraject om je vooruitgang op vlak van sprongkracht te meten. Regelmatig hertesten is de booschap.

6. Performance physio op zoek naar “marginal gains”: 3D motion capture

Er komt een dag waarop je ook complexere sportspecifieke bewegingen zal kunnen uitvoeren zoals een schijnbeweging tijdens het voetballen, pivoteren in basket, een werpbeweging in baseball, opslag tijdens volleybal… en dat we deze beweging volledig in 3D kunnen reconstrueren. 6 à 8 camera’s verspreid over de omgeving zullen je continu filmen en ‘tracken’. Deze 3D motion capture herkent onze gewrichten en lichaamsdelen. Je bevindt je op een krachtenplatform zodat de gemaakte bewegingen ook te analyseren zijn met de richting en grootte van de kracht die je produceert tijdens de beweging. Alle data verkregen via de camera’s zal gebundeld worden tot een 3D-figuurtje van jezelf met enkele pijlen (vectoren) die de krachten voorstellen.

Deze technologie zal in eerste instantie gebruikt worden door coaches en topsporters om techniek-aanpassingen uit te voeren tijdens een complexe beweging (denk maar aan speerwerpen). In een later stadium zullen ook sportkinesisten deze data gebruiken om je ook specifieke tips te geven tijdens het uitvoeren van je revalidatie-oefeningen.

7. Je conditie verbeteren in een virtuele omgeving dankzij Zwift en EXR.

Je actieve sessie bij de kinesist start met een opwarming. Heb je een voorkeur voor de fiets? Om dit aangenamer te maken zijn de nieuwste spinningbikes en hometrainers uitgerust met de mogelijkheid te verbinden met Zwift. Zwift? Dat ken ik al hoor Lander. Inderdaad, het indoor-fiets platform is inmiddels goed ingeburgerd bij de recreatieve fietser die bij slecht weer toch indoor op de rollen of spinningbike zijn conditie wil onderhouden. Dankzij Zwift kan je je verbinden met fietsers over de hele wereld en samen de tofste virtuele parcours afleggen.

Met EXR, terug van Belgische makelij, kan je ook op de roeier jezelf door het water zien klieven. Je neemt plaats achter je indoor roeitoestel en je ziet jezelf synchroon op je scherm een rivier afvaren. Alle trainingsdata wordt automatisch op je tablet overgezet. Wist-je-datje? Ward Lemmelijn (gekend van de container cup evenals wereldkampioen indoor roeien) gebruikt deze app om zijn indoor roeitrainingen op te fleuren.

8. Lopen op de maan (zonder zwaartekracht) met de AlterG

Loop je heel erg veel kilometers en wil je nog meer lopen zonder te overbelasten? Of ben je aan het revalideren en mag je nog niet teveel belasten? Dan is de AlterG echt iets voor jou. Je bent omringd door een vacuüm omhulsel waar men met luchtdruk werkt, waardoor je minder onderhevig bent aan de zwaartekracht, dus je hebt minder impact op je lichaam. Je kan het zo instellen dat je 1 tot 80% van lichaamsgewicht wegneemt. Nadelig is dat bij deze percentages ook je looptechniek anders zal zijn.

9. Krachtpatser in de maak

Nadien nog enkele oefeningen met het trekapparaat? Je kent het wel, een katrollensysteem met gewichten die je kan versteken tot het gewenste gewicht. De nieuwe systemen werken op luchtdruk en zijn uitgerust met een ingebouwde power output meter. Het toestel zegt niet meer hoeveel gewicht je verplaatst hebt, wel hoeveel vermogen (uitgedrukt in wattage) je hebt geproduceerd. Dit is een combinatie van de weerstand van het toestel en je snelheid tijdens de uitvoering. 

10. Fancy flashy training

Op het eind van de revalidatie zal ‘functionele training’ een groter aandeel hebben in het totaalplaatje. Voor mij persoonlijk bevat dit twee belangrijke elementen. Functioneel houdt in dat er zo sportspecifiek mogelijk wordt getraind. Dus de bewegingen nabootsen van je sport, met de juiste conditionele prikkel, dezelfde krachtprikkels qua intensiteit, snelheid en hoeken. Daarnaast bevat functioneel ook het woord FUN. Want als je tijdens je revalidatie ook FUN hebt komt dat je motivatie en inzet alleen maar ten goede. Hierbij is reflective training een ideale tool. Dit kunnen verschillende ‘pods’ zijn die kleuren geven. Je moet dan opdrachten doen zoals loopopdrachten naar de verschillende oplichtende pods. Je moet ze uittikken met hand of voet, of gewoon erover swipen om ze uit te doen, nadien zal een ander lichtje opkleuren. Je kinesist zal je ook verschillende opdrachten meegeven, blauw licht is linker voet, rood licht is rechter voet, bij paars lichtje mag je een burpee uitvoeren. Oneindig veel variatie, oneindig veel FUN!

11. Een uitsmijtertje: Meta-physio dankzij VR en AR?

Berichten over Meta-werelden, digitale werelden waar we met virtual reality en augmented reality ons kunnen naartoe begeven komen hier en daar al eens in de media. Ons media-landschap gaat steeds meer virtueel (kijk maar naar alle VR-brillen, tactile-suits en spelconsoles die de grenzen betreden van deze virtuele werelden).

Ook de kine-wereld zal op een dag binnentreden in deze virtuele wereld. Coole games, die achterliggend zeer doordacht zijn opgesteld voor kinesist en patiënt. De kine zal in functie van je soort letsel en fase van herstel heel wat parameters kunnen instellen. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: je speelt ‘fruit ninja’ in een volledige virtuele wereld (dankzij VR-bril) en met je armen moet je de fruitstukken doorsnijden. Je kine kiest in beginfase voor een trage snelheid, alsook komen de fruitstukken nooit boven schouderhoogte. Op het eind van je revalidatie komen de fruitstukken aan hoge snelheden, meerdere fruitstukken op eenzelfde moment, in alle richtingen en op verschillende hoogtes. Schouder-revalidatie next level. Voor de kenners van VR-games onder ons, denk aan Beat Saber, maar dan volledig aangepast aan de fase van je revalidatie.

Zo’n vaart zal het wel niet lopen zeker?

Je moet van heel wat tools op de hoogte zijn om de bomen nog door het bos te zien na het lezen van deze blogpost. Zo’n vaart zal het dus zeker niet lopen.

Ten eerste hebben vernieuwingen heel wat tijd nodig. Dus al deze snufjes zullen in de loop der jaren hun weg wel vinden tot bij de kinesisten.

Ten tweede zal je sportkinesist wellicht niet alles aanbieden. Hij/zij kan niet in alles expert zijn en zal tussen het ruime aanbod van nieuwe tools keuzes maken en zich hierin verder ontwikkelen.

Ten derde legt dit artikel de nadruk op innovatie en technologische ontwikkeling bij de kinesist, maar de fundamenten zullen altijd aanwezig blijven. De plek waar er naar je klachten geluisterd zal worden, redeneren over het ontstaan van je klachten en een strategie om een betere versie van jezelf te worden. Dit blijft de essentie. Deze nieuwe tools zorgen voor meer mogelijkheden en variatie in het bereiken van die doelen. De belangrijkste ‘tool’, dat ben jijzelf als patiënt, want die apparatuur gaat de oefeningen voor jou niet doen, toch?

Wil je meer te weten komen over deze en andere technologieën bij de sportkinesist? Lees dan de uitgebreidere blog van Lander Vansteene!

Vind een expert

  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Dokter Jonas Wilms BV

    Huisarts, Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut, Trainer
  • Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Tomas Hannes

    Tomas Hannes

    Diëtist, Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Trainer
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Johan Roeykens

  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Barbara Vandenbussche

    Barbara Vandenbussche

    Kinesitherapeut
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Huisarts, Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Baelde

    Radioloog

Gerelateerde items

Kinderen en jongeren_sporthethiek.png

Hoe kijken kinderen en jongeren naar een veilig sportklimaat?

Sporter Blog Ethiek
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten