10 technologische vernieuwingen die je in de toekomst bij de kinesist kan ontdekken

10 technologische vernieuwingen die je in de toekomst bij de kinesist kan ontdekken

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Blog Blessurepreventie Blessurepreventie

De meeste sporters moeten - jammer genoeg - al eens naar de kinesist om optimaal te revalideren van een opgelopen blessure. Ben je benieuwd hoe jouw bezoek aan de (sport)kiné eruit zou kunnen zien in de toekomst? Sportkinesist Lander Vansteene vertelt je alles over de laatste technologische snufjes die je bij de sportkinesitherapeut kan terugvinden.

Inleiding

Als sporter zal je er ooit wel eens over de vloer moeten komen, of misschien heb je er in het verleden al vaker een bezoekje gebracht dan je lief is. We zullen het vandaag hebben over de sportkinesist. De technologische vooruitgang van afgelopen jaren zorgt ervoor dat je kinesist meer tools voorhanden heeft om je een optimaler revalidatietraject aan te bieden. Technologie zorgt enerzijds voor meer objectieve data en diepgaandere analyses van je lichaam. Anderzijds kan technologie het fun-gehalte verhogen, wat zal leiden tot een hogere motivatie tijdens je revalidatie. Laten we even kijken welke 10 nieuwigheden je binnenkort kan aantreffen bij de kinesist.

1. De klassieker “meten is weten” dankzij een draagbare dynamometer

Tijdens je eerste sessie bij de sportkinesist kan een krachtanalyse al aan bod komen. Dankzij deze krachttesten achterhalen we of je bovenste of onderste ledematen links en rechts in verhouding zijn. Zo niet, dan heb je een disbalans (één zijde is sterker dan de andere zijde). Bij sommige sporten is een beperkt verschil tussen links en rechts normaal, denk maar aan asymmetrische sporten zoals tennis, voetbal, handbal of baseball. Tegenwoordig meten we kracht via een klein maar handig instrument, namelijk een draagbare dynamometer. Die kan ons een exacte waarde geven uitgedrukt in kg weerstand of in newton (de eenheid van kracht). Deze testen kunnen idealiter elke vier tot zes weken herhaald worden om na te gaan of je die onevenwichten correct aan het wegwerken bent. Benieuwd of je al sterker bent geworden?

2. De smartphone als tool

Heb je een sportblessure, dan ga je in het lichamelijk onderzoek enkele standaard bewegingen moeten uitvoeren. Denk hierbij aan een squat, squat op 1 been, uitvalspas, of eerder een sportspecifieke beweging zoals een opslag in tennis, een trapbeweging in voetbal. Tegenwoordig is het dankzij de smartphone zeer makkelijk om hiervan enkele filmpjes van te maken. Nadien zal de kinesist je aan de hand van dit beeldmateriaal uitleggen wat je werkpunten zijn. Vaak besef je als patiënt niet hoe je exact beweegt. Ook op de loopband is het dankzij de slow-motion functie van de smartphone mogelijk om een basis loopanalyse uit te voeren.

3. Optimaliseer je looptechniek met RunEASI

We kunnen onze initiële analyse nog wat verder uitbreiden dankzij RunEASI, een Belgisch bedrijf dat een kleine sensor ontwikkelde om op je onderrug te plaatsen tijdens het lopen. De sensor zal de belasting/impact van je looptraining op je lichaam meten, afleiden hoe goed je lichaam schokken kan absorberen, eventuele links-rechts verschillen aantonen (bv. je steunt langer met de linker voet dan de rechter) en nagaan hoe je bekken beweegt. Omwille van krachtverschillen, vermoeidheid, of een blessure kunnen er afwijken waar te nemen zijn. Allemaal zeer complex voor een leek, maar een sportkinesist die deze vorm van loopanalyse aanbiedt zal met veel plezier de verkregen data omzetten in praktische tips om je loopstijl te verbeteren.

4. Van kinesist tot kinesist-bike-fitter

Fietsen zit sinds de lockdown van 2019 in de lift in Vlaanderen. Ook zijn de opleidingen tot bike-fitter steeds populairder bij kinesisten. Hier kan je dus terecht als je je fiets correct wil laten afstellen op maat van je lichaam. Je huidige positie op de fiets zal bekeken worden, alsook zal men een lichamelijke screening uitvoeren. Met deze combinatie kan worden nagaan of je zelf bepaalde oefeningen kan doen en/of er aanpassingen aan je fiets moeten gebeuren. Je wordt op de rollen gezet en krijgt markers op elk belangrijk gewricht. Deze markers worden dan gefilmd tijdens het fietsen. Hierbij worden als basis enkele hoeken berekend in je lichaam (romphoek, kniehoek, enkelhoek, bekkenstand...). Zo’n bike-fitting kan aangevuld worden met een zadeldrukpuntmeting en een voetpuntdrukmeting, maar dit bieden ze nog niet overal aan. Hierbij wordt de verdeling van je druk/gewicht/kracht bekeken op je zitvlak en ter hoogte van de voetzool, het contactpunt met je pedaal.

5. Jump for joy, klaar voor de spronganalyse

Doe je een impactsport, dan kan er gekozen worden voor een spronganalyse. Er worden allerlei sprongvarianten van je gevraagd. Springen vanuit squat, springen op 1 been, springen met gestrekte of met gebogen knieën, met en zonder gebruik van je armen. heel wat mogelijkheden dus. Met lasers zal je contacttijd en air time gemeten worden. Dit is respectievelijk de tijd hoe lang je op de grond blijft tussen 2 sprongen in, en de tijd die je in de lucht bent. Hoe korter je contacttijd en hoe langer je air time, hoe explosiever je bent. Dit kan ook gebruikt worden doorheen je revalidatietraject om je vooruitgang op vlak van sprongkracht te meten. Regelmatig hertesten is de booschap.

6. Performance physio op zoek naar “marginal gains”: 3D motion capture

Er komt een dag waarop je ook complexere sportspecifieke bewegingen zal kunnen uitvoeren zoals een schijnbeweging tijdens het voetballen, pivoteren in basket, een werpbeweging in baseball, opslag tijdens volleybal… en dat we deze beweging volledig in 3D kunnen reconstrueren. 6 à 8 camera’s verspreid over de omgeving zullen je continu filmen en ‘tracken’. Deze 3D motion capture herkent onze gewrichten en lichaamsdelen. Je bevindt je op een krachtenplatform zodat de gemaakte bewegingen ook te analyseren zijn met de richting en grootte van de kracht die je produceert tijdens de beweging. Alle data verkregen via de camera’s zal gebundeld worden tot een 3D-figuurtje van jezelf met enkele pijlen (vectoren) die de krachten voorstellen.

Deze technologie zal in eerste instantie gebruikt worden door coaches en topsporters om techniek-aanpassingen uit te voeren tijdens een complexe beweging (denk maar aan speerwerpen). In een later stadium zullen ook sportkinesisten deze data gebruiken om je ook specifieke tips te geven tijdens het uitvoeren van je revalidatie-oefeningen.

7. Je conditie verbeteren in een virtuele omgeving dankzij Zwift en EXR.

Je actieve sessie bij de kinesist start met een opwarming. Heb je een voorkeur voor de fiets? Om dit aangenamer te maken zijn de nieuwste spinningbikes en hometrainers uitgerust met de mogelijkheid te verbinden met Zwift. Zwift? Dat ken ik al hoor Lander. Inderdaad, het indoor-fiets platform is inmiddels goed ingeburgerd bij de recreatieve fietser die bij slecht weer toch indoor op de rollen of spinningbike zijn conditie wil onderhouden. Dankzij Zwift kan je je verbinden met fietsers over de hele wereld en samen de tofste virtuele parcours afleggen.

Met EXR, terug van Belgische makelij, kan je ook op de roeier jezelf door het water zien klieven. Je neemt plaats achter je indoor roeitoestel en je ziet jezelf synchroon op je scherm een rivier afvaren. Alle trainingsdata wordt automatisch op je tablet overgezet. Wist-je-datje? Ward Lemmelijn (gekend van de container cup evenals wereldkampioen indoor roeien) gebruikt deze app om zijn indoor roeitrainingen op te fleuren.

8. Lopen op de maan (zonder zwaartekracht) met de AlterG

Loop je heel erg veel kilometers en wil je nog meer lopen zonder te overbelasten? Of ben je aan het revalideren en mag je nog niet teveel belasten? Dan is de AlterG echt iets voor jou. Je bent omringd door een vacuüm omhulsel waar men met luchtdruk werkt, waardoor je minder onderhevig bent aan de zwaartekracht, dus je hebt minder impact op je lichaam. Je kan het zo instellen dat je 1 tot 80% van lichaamsgewicht wegneemt. Nadelig is dat bij deze percentages ook je looptechniek anders zal zijn.

9. Krachtpatser in de maak

Nadien nog enkele oefeningen met het trekapparaat? Je kent het wel, een katrollensysteem met gewichten die je kan versteken tot het gewenste gewicht. De nieuwe systemen werken op luchtdruk en zijn uitgerust met een ingebouwde power output meter. Het toestel zegt niet meer hoeveel gewicht je verplaatst hebt, wel hoeveel vermogen (uitgedrukt in wattage) je hebt geproduceerd. Dit is een combinatie van de weerstand van het toestel en je snelheid tijdens de uitvoering. 

10. Fancy flashy training

Op het eind van de revalidatie zal ‘functionele training’ een groter aandeel hebben in het totaalplaatje. Voor mij persoonlijk bevat dit twee belangrijke elementen. Functioneel houdt in dat er zo sportspecifiek mogelijk wordt getraind. Dus de bewegingen nabootsen van je sport, met de juiste conditionele prikkel, dezelfde krachtprikkels qua intensiteit, snelheid en hoeken. Daarnaast bevat functioneel ook het woord FUN. Want als je tijdens je revalidatie ook FUN hebt komt dat je motivatie en inzet alleen maar ten goede. Hierbij is reflective training een ideale tool. Dit kunnen verschillende ‘pods’ zijn die kleuren geven. Je moet dan opdrachten doen zoals loopopdrachten naar de verschillende oplichtende pods. Je moet ze uittikken met hand of voet, of gewoon erover swipen om ze uit te doen, nadien zal een ander lichtje opkleuren. Je kinesist zal je ook verschillende opdrachten meegeven, blauw licht is linker voet, rood licht is rechter voet, bij paars lichtje mag je een burpee uitvoeren. Oneindig veel variatie, oneindig veel FUN!

11. Een uitsmijtertje: Meta-physio dankzij VR en AR?

Berichten over Meta-werelden, digitale werelden waar we met virtual reality en augmented reality ons kunnen naartoe begeven komen hier en daar al eens in de media. Ons media-landschap gaat steeds meer virtueel (kijk maar naar alle VR-brillen, tactile-suits en spelconsoles die de grenzen betreden van deze virtuele werelden).

Ook de kine-wereld zal op een dag binnentreden in deze virtuele wereld. Coole games, die achterliggend zeer doordacht zijn opgesteld voor kinesist en patiënt. De kine zal in functie van je soort letsel en fase van herstel heel wat parameters kunnen instellen. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: je speelt ‘fruit ninja’ in een volledige virtuele wereld (dankzij VR-bril) en met je armen moet je de fruitstukken doorsnijden. Je kine kiest in beginfase voor een trage snelheid, alsook komen de fruitstukken nooit boven schouderhoogte. Op het eind van je revalidatie komen de fruitstukken aan hoge snelheden, meerdere fruitstukken op eenzelfde moment, in alle richtingen en op verschillende hoogtes. Schouder-revalidatie next level. Voor de kenners van VR-games onder ons, denk aan Beat Saber, maar dan volledig aangepast aan de fase van je revalidatie.

Zo’n vaart zal het wel niet lopen zeker?

Je moet van heel wat tools op de hoogte zijn om de bomen nog door het bos te zien na het lezen van deze blogpost. Zo’n vaart zal het dus zeker niet lopen.

Ten eerste hebben vernieuwingen heel wat tijd nodig. Dus al deze snufjes zullen in de loop der jaren hun weg wel vinden tot bij de kinesisten.

Ten tweede zal je sportkinesist wellicht niet alles aanbieden. Hij/zij kan niet in alles expert zijn en zal tussen het ruime aanbod van nieuwe tools keuzes maken en zich hierin verder ontwikkelen.

Ten derde legt dit artikel de nadruk op innovatie en technologische ontwikkeling bij de kinesist, maar de fundamenten zullen altijd aanwezig blijven. De plek waar er naar je klachten geluisterd zal worden, redeneren over het ontstaan van je klachten en een strategie om een betere versie van jezelf te worden. Dit blijft de essentie. Deze nieuwe tools zorgen voor meer mogelijkheden en variatie in het bereiken van die doelen. De belangrijkste ‘tool’, dat ben jijzelf als patiënt, want die apparatuur gaat de oefeningen voor jou niet doen, toch?

Wil je meer te weten komen over deze en andere technologieën bij de sportkinesist? Lees dan de uitgebreidere blog van Lander Vansteene!

Vind een expert

 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jempi Wilssens

 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Peter Plessers

 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Johan Roeykens

 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training
Sluiten