Suiker, slecht voor een sporter?

Suiker, slecht voor een sporter?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Voeding

Hebben sporters nood aan suikers? Zijn suikers niet ongezond? Welke suikers neem je het best? Bestaat er een verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers? ... Allemaal vragen die veel sporters stellen en waar veel over gedebatteerd wordt. Sportdiëtiste Inge De Ridder geeft je graag een antwoord op deze vragen!

Over suiker is het afgelopen decennia al uitgebreid gedebatteerd. Ik ben ook de tel kwijt hoe vaak ik tegen verwarde ouders van intens sportende kinderen of ontdane atleten moest uitleggen, dat suikerrijke sportdrank of gel best ok is tijdens het sporten. Of dat een havermoutpannekoek met banaan en wat honing voor de training echt wel kunnen. Ze kijken me dan enigszins verward aan “maar suiker is toch ongezond?“.

Het verschil tussen prestaties verbeteren met koolhydraten en het consumeren van te veel toegevoegde suikers is één van de meest verwarrende aspecten van voeding voor sporters. 

Dit leidt vaak tot een dilemma bij sporters; want wat als je goede prestaties wil leveren of verbeteren en toch je suikerinname wil minderen? Kan dit beiden? 

Ja, dat kan zeker! 

Als we praten over koolhydraten, dan hebben we het over de koolhydraten in volle en bewerkte granen, groenten en fruit, gewone suiker (sacharose) en monosachariden zoals fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker) en glucose. 

Als medici en paramedici waarschuwen voor de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het consumeren van te grote hoeveelheden suiker, hebben ze het niet over alle koolhydraten, het gaat dan over toegevoegde suiker. Wanneer een voedingsmiddel 'toegevoegde suiker' bevat, betekent dit suiker die van nature niet aanwezig was in het voedingsmiddel of ingrediënt en die is toegevoegd tijdens de bereiding of het koken. En in verpakt bewerkt voedsel zit het bijna altijd. Soms herken je de suiker niet altijd omdat het in verschillende namen kan voorkomen, maar ook bijvoorbeeld “bruine rijststroop” is een vorm van toegevoegde suiker. Maar klinkt wel gezonder niet? 

Het probleem is niet van welke plant of gewas (riet, biet, agave of kokos) de suiker komt, al deze suikers bestaan uit zogenaamde enkelvoudige suikers. Dit zijn suikers die uit 1 of 2 moleculen bestaan en dus snel in de bloedbaan worden opgenomen. Daarnaast is suiker geraffineerd en/of geconcentreerd waardoor voedingsstoffen en vezels zijn verwijderd. 

Waarom trainen met suiker geen probleem is

Tijdens langdurige inspanning, en in mindere mate direct voor en na het sporten, is enkelvoudige suiker nuttig en effectief. 

Om dit toe te lichten, even een korte fysiologieles: Tijdens het sporten is de koolhydraatstofwisseling anders dan in rust. Omdat spiercellen glucose gebruiken om energie te produceren, neemt de hoeveelheid glucose die ze van het bloed naar de cel transporteren toe, zonder dat er insuline nodig is. Omdat inspanning de bloedsuikerspiegel verlaagt, neemt de insulinesecretie af en neemt de glucagonsecretie toe. Glucagon doet het tegenovergestelde van insuline en helpt glucose vrij te maken uit zijn opslagvorm (glycogeen) in spiercellen en de lever om de bloedglucosespiegels te verhogen. Dus tijdens inspanning helpt de suiker die je binnenkrijgt bij het op peil houden van je bloedglucosespiegel zonder je reserves in de spieren (glycogeen) uit te putten waardoor je dus langer kan sporten.

Als het over suiker gaat moet je een duidelijk onderscheid maken tussen mensen die niet aan sport doen of juist wel. Als je een actieve atleet bent, kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Na het sporten, wanneer de glycogeenspiegels in spieren en lever laag zijn (of in ieder geval niet helemaal vol), heb je het vermogen om suiker snel op te slaan als glycogeen, of die suiker nu wordt ingenomen uit sportgels, rozijnen, banaan of pasta. Oefening verhoogt ook de spiermassa (vergeleken met niet actieve personen) en verhoogt de hoeveelheid glycogeen die je in spieren kunt opslaan. Belangrijk is dat lichaamsbeweging ook de insulinegevoeligheid verhoogt, wat betekent dat er minder insuline nodig is om spiercellen te laten reageren en glucose van het bloed naar de spier te brengen.

Suiker tijdens het sporten

Je hoeft dus toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers niet te mijden tijdens het sporten, maar dat betekent niet dat je enkel toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers in de vorm van sportdrank, -gels of -gommetjes mag of moet consumeren tijdens het sporten. 

Voor het sporten en in het begin van lange duursportevenementen, of wanneer de intensiteit relatief laag is, zijn sandwiches, sportbroodpudding, energieballetjes en ander vast voedsel super voor het leveren van energie, omdat de koolhydraten langzamer in de bloedbaan worden opgenomen en die voedingsmiddelen meer vullend zijn en helpen om honger te voorkomen.

Tijdens intensievere oefeningen en bij langdurige uithoudingsevenementen, wanneer spierglycogeen bijna of volledig is uitgeput, komen koolhydraatgels en koolhydraatgommetjes, evenals andere geconcentreerde bronnen van enkelvoudige suiker sneller in de bloedbaan en in spiercellen. Beter nog, omdat fructose en glucose verschillende transporters gebruiken, kun je de hoeveelheid suiker die je per uur kunt verwerken verhogen, van 60 gram/uur tot 90 gram/uur, door sportvoedingspreparaten te consumeren die beiden bevatten. 

Sport je niet of ben je weinig actief dan is het een ander verhaal.

Gevolgen van teveel toegevoegde suikers?

Veel problemen die samenhangen met suiker, houden verband met toegevoegde suikers in rust consumeren. Je lichaam moet iets doen met de energie die je verbruikt, en als je niet actief genoeg bent om het te verbranden, zitten je spieren al vol met glycogeen. Of als je niet veel spieren hebt om het op te slaan, blijft de bloedsuikerspiegel langer verhoogd en worden er meer koolhydraten opgeslagen als vet. 

Wist-je-datje suikers in sport

Gewone suiker (sacharose) bestaat uit 2 moleculen namelijk glucose en fructose. Overmatig gebruik van suiker en voornamelijk de fructose, kan je lever beschadigen. Je lever kan immers maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een beperkt deel omgezet. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting.

Ook insulineresistentie staat in relatie met een te hoge inname van toegevoegde suikers. De piek na inname van suiker is snel, wat leidt tot een snelle afgifte van insuline om de suiker uit uw bloedbaan te verwijderen. Na verloop van tijd reageert je lichaam minder waardoor je steeds meer insuline moet aanmaken voordat spieren, vetweefsel en de lever reageren en suiker opnemen. Dit noemt men insulineresistentie wat kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2.

Teveel toegevoegde suikers gaan ook knoeien met je hongerhormoon namelijk leptine. Leptine is een eiwithormoon dat in je vetcellen wordt aangemaakt. Hier werkt het eigenlijk als een boodschapper die je verzadiging en energieverbruik reguleert. Als je veel leptine in de bloedbaan hebt, heb je minder honger. Wanneer het leptinegehalte laag is, denken je hersenen dat je weinig energie hebt en wordt je eetlust opgevoerd. Veel toegevoegde suikers kan leiden tot leptineresistentie, waarbij een hoog leptinegehalte in het bloed niet langer een teken van verzadiging is en je ofwel meer eet voordat je een vol gevoel hebt of eerder honger hebt na het beëindigen van een maaltijd.

Daarnaast verhoog je het aantal kilocalorieën en dus ook de energiedichtheid door suiker toe te voegen aan een voedingsmiddel. En door bepaalde producten zoals fruit te bewerken naar bijvoorbeeld fruitsap, heb je wel de natuurlijk voorkomende suikers maar verlies je een groot deel van de vezels en micronutriënten. Vezels vertragen ​​de opname van suiker en helpt je een vol gevoel te krijgen voordat je er veel te veel van consumeert. Het is dus niet de fruitsuiker maar wel de bewerking die ervoor zorgt dat je er meer van gaat gebruiken. 

Dit alles zorgt ervoor dat bij overmatige consumptie van toegevoegde suiker, je een hoger risico loopt op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Dus wanneer toegevoegde suiker minder of niet nodig is, wat vrijwel altijd meer dan een uur voor of na het sporten/zware inspanning is, kun je beter prioriteit geven aan voedingsmiddelen zonder toegevoegde suiker. 

Samengevat:

Te veel toegevoegde suikers in je voeding kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en je gewicht, maar het consumeren van koolhydraten, inclusief suiker, kan gunstig zijn voor je atletische prestaties en leidt niet tot een piek in insuline of draagt niet bij ​​aan leverschade of leptineresistentie.

Als je de hoeveelheid toegevoegde suikers die je buiten het sporten consumeert wilt minimaliseren, is dat prima! Vlak voor, tijdens en net na het sporten kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Veel sportplezier! 

Vind een expert

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Marc Schiltz

 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Peter Plessers

 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Trees Dooms

 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Roeykens

 • BVBA Samcon

 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Jempi Wilssens

 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Bruno D'Hulster

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Voeding voor spieropbouw

Voeding voor spieropbouw

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten