Suiker, slecht voor een sporter?

Suiker, slecht voor een sporter?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Voeding

Hebben sporters nood aan suikers? Zijn suikers niet ongezond? Welke suikers neem je het best? Bestaat er een verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers? ... Allemaal vragen die veel sporters stellen en waar veel over gedebatteerd wordt. Sportdiëtiste Inge De Ridder geeft je graag een antwoord op deze vragen!

Over suiker is het afgelopen decennia al uitgebreid gedebatteerd. Ik ben ook de tel kwijt hoe vaak ik tegen verwarde ouders van intens sportende kinderen of ontdane atleten moest uitleggen, dat suikerrijke sportdrank of gel best ok is tijdens het sporten. Of dat een havermoutpannekoek met banaan en wat honing voor de training echt wel kunnen. Ze kijken me dan enigszins verward aan “maar suiker is toch ongezond?“.

Het verschil tussen prestaties verbeteren met koolhydraten en het consumeren van te veel toegevoegde suikers is één van de meest verwarrende aspecten van voeding voor sporters. 

Dit leidt vaak tot een dilemma bij sporters; want wat als je goede prestaties wil leveren of verbeteren en toch je suikerinname wil minderen? Kan dit beiden? 

Ja, dat kan zeker! 

Als we praten over koolhydraten, dan hebben we het over de koolhydraten in volle en bewerkte granen, groenten en fruit, gewone suiker (sacharose) en monosachariden zoals fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker) en glucose. 

Als medici en paramedici waarschuwen voor de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het consumeren van te grote hoeveelheden suiker, hebben ze het niet over alle koolhydraten, het gaat dan over toegevoegde suiker. Wanneer een voedingsmiddel 'toegevoegde suiker' bevat, betekent dit suiker die van nature niet aanwezig was in het voedingsmiddel of ingrediënt en die is toegevoegd tijdens de bereiding of het koken. En in verpakt bewerkt voedsel zit het bijna altijd. Soms herken je de suiker niet altijd omdat het in verschillende namen kan voorkomen, maar ook bijvoorbeeld “bruine rijststroop” is een vorm van toegevoegde suiker. Maar klinkt wel gezonder niet? 

Het probleem is niet van welke plant of gewas (riet, biet, agave of kokos) de suiker komt, al deze suikers bestaan uit zogenaamde enkelvoudige suikers. Dit zijn suikers die uit 1 of 2 moleculen bestaan en dus snel in de bloedbaan worden opgenomen. Daarnaast is suiker geraffineerd en/of geconcentreerd waardoor voedingsstoffen en vezels zijn verwijderd. 

Waarom trainen met suiker geen probleem is

Tijdens langdurige inspanning, en in mindere mate direct voor en na het sporten, is enkelvoudige suiker nuttig en effectief. 

Om dit toe te lichten, even een korte fysiologieles: Tijdens het sporten is de koolhydraatstofwisseling anders dan in rust. Omdat spiercellen glucose gebruiken om energie te produceren, neemt de hoeveelheid glucose die ze van het bloed naar de cel transporteren toe, zonder dat er insuline nodig is. Omdat inspanning de bloedsuikerspiegel verlaagt, neemt de insulinesecretie af en neemt de glucagonsecretie toe. Glucagon doet het tegenovergestelde van insuline en helpt glucose vrij te maken uit zijn opslagvorm (glycogeen) in spiercellen en de lever om de bloedglucosespiegels te verhogen. Dus tijdens inspanning helpt de suiker die je binnenkrijgt bij het op peil houden van je bloedglucosespiegel zonder je reserves in de spieren (glycogeen) uit te putten waardoor je dus langer kan sporten.

Als het over suiker gaat moet je een duidelijk onderscheid maken tussen mensen die niet aan sport doen of juist wel. Als je een actieve atleet bent, kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Na het sporten, wanneer de glycogeenspiegels in spieren en lever laag zijn (of in ieder geval niet helemaal vol), heb je het vermogen om suiker snel op te slaan als glycogeen, of die suiker nu wordt ingenomen uit sportgels, rozijnen, banaan of pasta. Oefening verhoogt ook de spiermassa (vergeleken met niet actieve personen) en verhoogt de hoeveelheid glycogeen die je in spieren kunt opslaan. Belangrijk is dat lichaamsbeweging ook de insulinegevoeligheid verhoogt, wat betekent dat er minder insuline nodig is om spiercellen te laten reageren en glucose van het bloed naar de spier te brengen.

Suiker tijdens het sporten

Je hoeft dus toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers niet te mijden tijdens het sporten, maar dat betekent niet dat je enkel toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers in de vorm van sportdrank, -gels of -gommetjes mag of moet consumeren tijdens het sporten. 

Voor het sporten en in het begin van lange duursportevenementen, of wanneer de intensiteit relatief laag is, zijn sandwiches, sportbroodpudding, energieballetjes en ander vast voedsel super voor het leveren van energie, omdat de koolhydraten langzamer in de bloedbaan worden opgenomen en die voedingsmiddelen meer vullend zijn en helpen om honger te voorkomen.

Tijdens intensievere oefeningen en bij langdurige uithoudingsevenementen, wanneer spierglycogeen bijna of volledig is uitgeput, komen koolhydraatgels en koolhydraatgommetjes, evenals andere geconcentreerde bronnen van enkelvoudige suiker sneller in de bloedbaan en in spiercellen. Beter nog, omdat fructose en glucose verschillende transporters gebruiken, kun je de hoeveelheid suiker die je per uur kunt verwerken verhogen, van 60 gram/uur tot 90 gram/uur, door sportvoedingspreparaten te consumeren die beiden bevatten. 

Sport je niet of ben je weinig actief dan is het een ander verhaal.

Gevolgen van teveel toegevoegde suikers?

Veel problemen die samenhangen met suiker, houden verband met toegevoegde suikers in rust consumeren. Je lichaam moet iets doen met de energie die je verbruikt, en als je niet actief genoeg bent om het te verbranden, zitten je spieren al vol met glycogeen. Of als je niet veel spieren hebt om het op te slaan, blijft de bloedsuikerspiegel langer verhoogd en worden er meer koolhydraten opgeslagen als vet. 

Wist-je-datje suikers in sport

Gewone suiker (sacharose) bestaat uit 2 moleculen namelijk glucose en fructose. Overmatig gebruik van suiker en voornamelijk de fructose, kan je lever beschadigen. Je lever kan immers maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een beperkt deel omgezet. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting.

Ook insulineresistentie staat in relatie met een te hoge inname van toegevoegde suikers. De piek na inname van suiker is snel, wat leidt tot een snelle afgifte van insuline om de suiker uit uw bloedbaan te verwijderen. Na verloop van tijd reageert je lichaam minder waardoor je steeds meer insuline moet aanmaken voordat spieren, vetweefsel en de lever reageren en suiker opnemen. Dit noemt men insulineresistentie wat kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2.

Teveel toegevoegde suikers gaan ook knoeien met je hongerhormoon namelijk leptine. Leptine is een eiwithormoon dat in je vetcellen wordt aangemaakt. Hier werkt het eigenlijk als een boodschapper die je verzadiging en energieverbruik reguleert. Als je veel leptine in de bloedbaan hebt, heb je minder honger. Wanneer het leptinegehalte laag is, denken je hersenen dat je weinig energie hebt en wordt je eetlust opgevoerd. Veel toegevoegde suikers kan leiden tot leptineresistentie, waarbij een hoog leptinegehalte in het bloed niet langer een teken van verzadiging is en je ofwel meer eet voordat je een vol gevoel hebt of eerder honger hebt na het beëindigen van een maaltijd.

Daarnaast verhoog je het aantal kilocalorieën en dus ook de energiedichtheid door suiker toe te voegen aan een voedingsmiddel. En door bepaalde producten zoals fruit te bewerken naar bijvoorbeeld fruitsap, heb je wel de natuurlijk voorkomende suikers maar verlies je een groot deel van de vezels en micronutriënten. Vezels vertragen ​​de opname van suiker en helpt je een vol gevoel te krijgen voordat je er veel te veel van consumeert. Het is dus niet de fruitsuiker maar wel de bewerking die ervoor zorgt dat je er meer van gaat gebruiken. 

Dit alles zorgt ervoor dat bij overmatige consumptie van toegevoegde suiker, je een hoger risico loopt op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Dus wanneer toegevoegde suiker minder of niet nodig is, wat vrijwel altijd meer dan een uur voor of na het sporten/zware inspanning is, kun je beter prioriteit geven aan voedingsmiddelen zonder toegevoegde suiker. 

Samengevat:

Te veel toegevoegde suikers in je voeding kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en je gewicht, maar het consumeren van koolhydraten, inclusief suiker, kan gunstig zijn voor je atletische prestaties en leidt niet tot een piek in insuline of draagt niet bij ​​aan leverschade of leptineresistentie.

Als je de hoeveelheid toegevoegde suikers die je buiten het sporten consumeert wilt minimaliseren, is dat prima! Vlak voor, tijdens en net na het sporten kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Veel sportplezier! 

Vind een expert

 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Erik Van Lierde

 • Johan Docx

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Trees Dooms

 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Johan Roeykens

 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • BVBA Samcon

 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Voeding
Voeding tijdens blessure.png

Voeding tijdens blessure

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten