Suiker, slecht voor een sporter?

Suiker, slecht voor een sporter?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Voeding

Hebben sporters nood aan suikers? Zijn suikers niet ongezond? Welke suikers neem je het best? Bestaat er een verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers? ... Allemaal vragen die veel sporters stellen en waar veel over gedebatteerd wordt. Sportdiëtiste Inge De Ridder geeft je graag een antwoord op deze vragen!

Over suiker is het afgelopen decennia al uitgebreid gedebatteerd. Ik ben ook de tel kwijt hoe vaak ik tegen verwarde ouders van intens sportende kinderen of ontdane atleten moest uitleggen, dat suikerrijke sportdrank of gel best ok is tijdens het sporten. Of dat een havermoutpannekoek met banaan en wat honing voor de training echt wel kunnen. Ze kijken me dan enigszins verward aan “maar suiker is toch ongezond?“.

Het verschil tussen prestaties verbeteren met koolhydraten en het consumeren van te veel toegevoegde suikers is één van de meest verwarrende aspecten van voeding voor sporters. 

Dit leidt vaak tot een dilemma bij sporters; want wat als je goede prestaties wil leveren of verbeteren en toch je suikerinname wil minderen? Kan dit beiden? 

Ja, dat kan zeker! 

Als we praten over koolhydraten, dan hebben we het over de koolhydraten in volle en bewerkte granen, groenten en fruit, gewone suiker (sacharose) en monosachariden zoals fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker) en glucose. 

Als medici en paramedici waarschuwen voor de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het consumeren van te grote hoeveelheden suiker, hebben ze het niet over alle koolhydraten, het gaat dan over toegevoegde suiker. Wanneer een voedingsmiddel 'toegevoegde suiker' bevat, betekent dit suiker die van nature niet aanwezig was in het voedingsmiddel of ingrediënt en die is toegevoegd tijdens de bereiding of het koken. En in verpakt bewerkt voedsel zit het bijna altijd. Soms herken je de suiker niet altijd omdat het in verschillende namen kan voorkomen, maar ook bijvoorbeeld “bruine rijststroop” is een vorm van toegevoegde suiker. Maar klinkt wel gezonder niet? 

Het probleem is niet van welke plant of gewas (riet, biet, agave of kokos) de suiker komt, al deze suikers bestaan uit zogenaamde enkelvoudige suikers. Dit zijn suikers die uit 1 of 2 moleculen bestaan en dus snel in de bloedbaan worden opgenomen. Daarnaast is suiker geraffineerd en/of geconcentreerd waardoor voedingsstoffen en vezels zijn verwijderd. 

Waarom trainen met suiker geen probleem is

Tijdens langdurige inspanning, en in mindere mate direct voor en na het sporten, is enkelvoudige suiker nuttig en effectief. 

Om dit toe te lichten, even een korte fysiologieles: Tijdens het sporten is de koolhydraatstofwisseling anders dan in rust. Omdat spiercellen glucose gebruiken om energie te produceren, neemt de hoeveelheid glucose die ze van het bloed naar de cel transporteren toe, zonder dat er insuline nodig is. Omdat inspanning de bloedsuikerspiegel verlaagt, neemt de insulinesecretie af en neemt de glucagonsecretie toe. Glucagon doet het tegenovergestelde van insuline en helpt glucose vrij te maken uit zijn opslagvorm (glycogeen) in spiercellen en de lever om de bloedglucosespiegels te verhogen. Dus tijdens inspanning helpt de suiker die je binnenkrijgt bij het op peil houden van je bloedglucosespiegel zonder je reserves in de spieren (glycogeen) uit te putten waardoor je dus langer kan sporten.

Als het over suiker gaat moet je een duidelijk onderscheid maken tussen mensen die niet aan sport doen of juist wel. Als je een actieve atleet bent, kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Na het sporten, wanneer de glycogeenspiegels in spieren en lever laag zijn (of in ieder geval niet helemaal vol), heb je het vermogen om suiker snel op te slaan als glycogeen, of die suiker nu wordt ingenomen uit sportgels, rozijnen, banaan of pasta. Oefening verhoogt ook de spiermassa (vergeleken met niet actieve personen) en verhoogt de hoeveelheid glycogeen die je in spieren kunt opslaan. Belangrijk is dat lichaamsbeweging ook de insulinegevoeligheid verhoogt, wat betekent dat er minder insuline nodig is om spiercellen te laten reageren en glucose van het bloed naar de spier te brengen.

Suiker tijdens het sporten

Je hoeft dus toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers niet te mijden tijdens het sporten, maar dat betekent niet dat je enkel toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers in de vorm van sportdrank, -gels of -gommetjes mag of moet consumeren tijdens het sporten. 

Voor het sporten en in het begin van lange duursportevenementen, of wanneer de intensiteit relatief laag is, zijn sandwiches, sportbroodpudding, energieballetjes en ander vast voedsel super voor het leveren van energie, omdat de koolhydraten langzamer in de bloedbaan worden opgenomen en die voedingsmiddelen meer vullend zijn en helpen om honger te voorkomen.

Tijdens intensievere oefeningen en bij langdurige uithoudingsevenementen, wanneer spierglycogeen bijna of volledig is uitgeput, komen koolhydraatgels en koolhydraatgommetjes, evenals andere geconcentreerde bronnen van enkelvoudige suiker sneller in de bloedbaan en in spiercellen. Beter nog, omdat fructose en glucose verschillende transporters gebruiken, kun je de hoeveelheid suiker die je per uur kunt verwerken verhogen, van 60 gram/uur tot 90 gram/uur, door sportvoedingspreparaten te consumeren die beiden bevatten. 

Sport je niet of ben je weinig actief dan is het een ander verhaal.

Gevolgen van teveel toegevoegde suikers?

Veel problemen die samenhangen met suiker, houden verband met toegevoegde suikers in rust consumeren. Je lichaam moet iets doen met de energie die je verbruikt, en als je niet actief genoeg bent om het te verbranden, zitten je spieren al vol met glycogeen. Of als je niet veel spieren hebt om het op te slaan, blijft de bloedsuikerspiegel langer verhoogd en worden er meer koolhydraten opgeslagen als vet. 

Wist-je-datje suikers in sport

Gewone suiker (sacharose) bestaat uit 2 moleculen namelijk glucose en fructose. Overmatig gebruik van suiker en voornamelijk de fructose, kan je lever beschadigen. Je lever kan immers maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een beperkt deel omgezet. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting.

Ook insulineresistentie staat in relatie met een te hoge inname van toegevoegde suikers. De piek na inname van suiker is snel, wat leidt tot een snelle afgifte van insuline om de suiker uit uw bloedbaan te verwijderen. Na verloop van tijd reageert je lichaam minder waardoor je steeds meer insuline moet aanmaken voordat spieren, vetweefsel en de lever reageren en suiker opnemen. Dit noemt men insulineresistentie wat kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2.

Teveel toegevoegde suikers gaan ook knoeien met je hongerhormoon namelijk leptine. Leptine is een eiwithormoon dat in je vetcellen wordt aangemaakt. Hier werkt het eigenlijk als een boodschapper die je verzadiging en energieverbruik reguleert. Als je veel leptine in de bloedbaan hebt, heb je minder honger. Wanneer het leptinegehalte laag is, denken je hersenen dat je weinig energie hebt en wordt je eetlust opgevoerd. Veel toegevoegde suikers kan leiden tot leptineresistentie, waarbij een hoog leptinegehalte in het bloed niet langer een teken van verzadiging is en je ofwel meer eet voordat je een vol gevoel hebt of eerder honger hebt na het beëindigen van een maaltijd.

Daarnaast verhoog je het aantal kilocalorieën en dus ook de energiedichtheid door suiker toe te voegen aan een voedingsmiddel. En door bepaalde producten zoals fruit te bewerken naar bijvoorbeeld fruitsap, heb je wel de natuurlijk voorkomende suikers maar verlies je een groot deel van de vezels en micronutriënten. Vezels vertragen ​​de opname van suiker en helpt je een vol gevoel te krijgen voordat je er veel te veel van consumeert. Het is dus niet de fruitsuiker maar wel de bewerking die ervoor zorgt dat je er meer van gaat gebruiken. 

Dit alles zorgt ervoor dat bij overmatige consumptie van toegevoegde suiker, je een hoger risico loopt op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Dus wanneer toegevoegde suiker minder of niet nodig is, wat vrijwel altijd meer dan een uur voor of na het sporten/zware inspanning is, kun je beter prioriteit geven aan voedingsmiddelen zonder toegevoegde suiker. 

Samengevat:

Te veel toegevoegde suikers in je voeding kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en je gewicht, maar het consumeren van koolhydraten, inclusief suiker, kan gunstig zijn voor je atletische prestaties en leidt niet tot een piek in insuline of draagt niet bij ​​aan leverschade of leptineresistentie.

Als je de hoeveelheid toegevoegde suikers die je buiten het sporten consumeert wilt minimaliseren, is dat prima! Vlak voor, tijdens en net na het sporten kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Veel sportplezier! 

Vind een expert

 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Roben dedecker

 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Joris De Win

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Willy Coosemans

 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ann Gillis

 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • michel herssens

  Cardioloog
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jempi Wilssens

 • BVBA Samcon

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Training
Ramadan.png

Sporten tijdens de Ramadan

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding Gezond Sporten
Sluiten