Suiker, slecht voor een sporter?

Suiker, slecht voor een sporter?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Voeding

Hebben sporters nood aan suikers? Zijn suikers niet ongezond? Welke suikers neem je het best? Bestaat er een verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers? ... Allemaal vragen die veel sporters stellen en waar veel over gedebatteerd wordt. Sportdiëtiste Inge De Ridder geeft je graag een antwoord op deze vragen!

Over suiker is het afgelopen decennia al uitgebreid gedebatteerd. Ik ben ook de tel kwijt hoe vaak ik tegen verwarde ouders van intens sportende kinderen of ontdane atleten moest uitleggen, dat suikerrijke sportdrank of gel best ok is tijdens het sporten. Of dat een havermoutpannekoek met banaan en wat honing voor de training echt wel kunnen. Ze kijken me dan enigszins verward aan “maar suiker is toch ongezond?“.

Het verschil tussen prestaties verbeteren met koolhydraten en het consumeren van te veel toegevoegde suikers is één van de meest verwarrende aspecten van voeding voor sporters. 

Dit leidt vaak tot een dilemma bij sporters; want wat als je goede prestaties wil leveren of verbeteren en toch je suikerinname wil minderen? Kan dit beiden? 

Ja, dat kan zeker! 

Als we praten over koolhydraten, dan hebben we het over de koolhydraten in volle en bewerkte granen, groenten en fruit, gewone suiker (sacharose) en monosachariden zoals fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker) en glucose. 

Als medici en paramedici waarschuwen voor de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het consumeren van te grote hoeveelheden suiker, hebben ze het niet over alle koolhydraten, het gaat dan over toegevoegde suiker. Wanneer een voedingsmiddel 'toegevoegde suiker' bevat, betekent dit suiker die van nature niet aanwezig was in het voedingsmiddel of ingrediënt en die is toegevoegd tijdens de bereiding of het koken. En in verpakt bewerkt voedsel zit het bijna altijd. Soms herken je de suiker niet altijd omdat het in verschillende namen kan voorkomen, maar ook bijvoorbeeld “bruine rijststroop” is een vorm van toegevoegde suiker. Maar klinkt wel gezonder niet? 

Het probleem is niet van welke plant of gewas (riet, biet, agave of kokos) de suiker komt, al deze suikers bestaan uit zogenaamde enkelvoudige suikers. Dit zijn suikers die uit 1 of 2 moleculen bestaan en dus snel in de bloedbaan worden opgenomen. Daarnaast is suiker geraffineerd en/of geconcentreerd waardoor voedingsstoffen en vezels zijn verwijderd. 

Waarom trainen met suiker geen probleem is

Tijdens langdurige inspanning, en in mindere mate direct voor en na het sporten, is enkelvoudige suiker nuttig en effectief. 

Om dit toe te lichten, even een korte fysiologieles: Tijdens het sporten is de koolhydraatstofwisseling anders dan in rust. Omdat spiercellen glucose gebruiken om energie te produceren, neemt de hoeveelheid glucose die ze van het bloed naar de cel transporteren toe, zonder dat er insuline nodig is. Omdat inspanning de bloedsuikerspiegel verlaagt, neemt de insulinesecretie af en neemt de glucagonsecretie toe. Glucagon doet het tegenovergestelde van insuline en helpt glucose vrij te maken uit zijn opslagvorm (glycogeen) in spiercellen en de lever om de bloedglucosespiegels te verhogen. Dus tijdens inspanning helpt de suiker die je binnenkrijgt bij het op peil houden van je bloedglucosespiegel zonder je reserves in de spieren (glycogeen) uit te putten waardoor je dus langer kan sporten.

Als het over suiker gaat moet je een duidelijk onderscheid maken tussen mensen die niet aan sport doen of juist wel. Als je een actieve atleet bent, kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Na het sporten, wanneer de glycogeenspiegels in spieren en lever laag zijn (of in ieder geval niet helemaal vol), heb je het vermogen om suiker snel op te slaan als glycogeen, of die suiker nu wordt ingenomen uit sportgels, rozijnen, banaan of pasta. Oefening verhoogt ook de spiermassa (vergeleken met niet actieve personen) en verhoogt de hoeveelheid glycogeen die je in spieren kunt opslaan. Belangrijk is dat lichaamsbeweging ook de insulinegevoeligheid verhoogt, wat betekent dat er minder insuline nodig is om spiercellen te laten reageren en glucose van het bloed naar de spier te brengen.

Suiker tijdens het sporten

Je hoeft dus toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers niet te mijden tijdens het sporten, maar dat betekent niet dat je enkel toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers in de vorm van sportdrank, -gels of -gommetjes mag of moet consumeren tijdens het sporten. 

Voor het sporten en in het begin van lange duursportevenementen, of wanneer de intensiteit relatief laag is, zijn sandwiches, sportbroodpudding, energieballetjes en ander vast voedsel super voor het leveren van energie, omdat de koolhydraten langzamer in de bloedbaan worden opgenomen en die voedingsmiddelen meer vullend zijn en helpen om honger te voorkomen.

Tijdens intensievere oefeningen en bij langdurige uithoudingsevenementen, wanneer spierglycogeen bijna of volledig is uitgeput, komen koolhydraatgels en koolhydraatgommetjes, evenals andere geconcentreerde bronnen van enkelvoudige suiker sneller in de bloedbaan en in spiercellen. Beter nog, omdat fructose en glucose verschillende transporters gebruiken, kun je de hoeveelheid suiker die je per uur kunt verwerken verhogen, van 60 gram/uur tot 90 gram/uur, door sportvoedingspreparaten te consumeren die beiden bevatten. 

Sport je niet of ben je weinig actief dan is het een ander verhaal.

Gevolgen van teveel toegevoegde suikers?

Veel problemen die samenhangen met suiker, houden verband met toegevoegde suikers in rust consumeren. Je lichaam moet iets doen met de energie die je verbruikt, en als je niet actief genoeg bent om het te verbranden, zitten je spieren al vol met glycogeen. Of als je niet veel spieren hebt om het op te slaan, blijft de bloedsuikerspiegel langer verhoogd en worden er meer koolhydraten opgeslagen als vet. 

Wist-je-datje suikers in sport

Gewone suiker (sacharose) bestaat uit 2 moleculen namelijk glucose en fructose. Overmatig gebruik van suiker en voornamelijk de fructose, kan je lever beschadigen. Je lever kan immers maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een beperkt deel omgezet. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting.

Ook insulineresistentie staat in relatie met een te hoge inname van toegevoegde suikers. De piek na inname van suiker is snel, wat leidt tot een snelle afgifte van insuline om de suiker uit uw bloedbaan te verwijderen. Na verloop van tijd reageert je lichaam minder waardoor je steeds meer insuline moet aanmaken voordat spieren, vetweefsel en de lever reageren en suiker opnemen. Dit noemt men insulineresistentie wat kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2.

Teveel toegevoegde suikers gaan ook knoeien met je hongerhormoon namelijk leptine. Leptine is een eiwithormoon dat in je vetcellen wordt aangemaakt. Hier werkt het eigenlijk als een boodschapper die je verzadiging en energieverbruik reguleert. Als je veel leptine in de bloedbaan hebt, heb je minder honger. Wanneer het leptinegehalte laag is, denken je hersenen dat je weinig energie hebt en wordt je eetlust opgevoerd. Veel toegevoegde suikers kan leiden tot leptineresistentie, waarbij een hoog leptinegehalte in het bloed niet langer een teken van verzadiging is en je ofwel meer eet voordat je een vol gevoel hebt of eerder honger hebt na het beëindigen van een maaltijd.

Daarnaast verhoog je het aantal kilocalorieën en dus ook de energiedichtheid door suiker toe te voegen aan een voedingsmiddel. En door bepaalde producten zoals fruit te bewerken naar bijvoorbeeld fruitsap, heb je wel de natuurlijk voorkomende suikers maar verlies je een groot deel van de vezels en micronutriënten. Vezels vertragen ​​de opname van suiker en helpt je een vol gevoel te krijgen voordat je er veel te veel van consumeert. Het is dus niet de fruitsuiker maar wel de bewerking die ervoor zorgt dat je er meer van gaat gebruiken. 

Dit alles zorgt ervoor dat bij overmatige consumptie van toegevoegde suiker, je een hoger risico loopt op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Dus wanneer toegevoegde suiker minder of niet nodig is, wat vrijwel altijd meer dan een uur voor of na het sporten/zware inspanning is, kun je beter prioriteit geven aan voedingsmiddelen zonder toegevoegde suiker. 

Samengevat:

Te veel toegevoegde suikers in je voeding kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en je gewicht, maar het consumeren van koolhydraten, inclusief suiker, kan gunstig zijn voor je atletische prestaties en leidt niet tot een piek in insuline of draagt niet bij ​​aan leverschade of leptineresistentie.

Als je de hoeveelheid toegevoegde suikers die je buiten het sporten consumeert wilt minimaliseren, is dat prima! Vlak voor, tijdens en net na het sporten kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Veel sportplezier! 

Vind een expert

 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Coosemans

 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Justine Stevens

 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Bruno D'Hulster

 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Jempi Wilssens

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Sara Van Bostraeten

 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Peter Plessers

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Windy Lycke

 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Trees Dooms

 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Voeding
Kikkererwten

Recept kikkererwtenknabbeltjes

Sporter Artikel Voeding
Sluiten