Suiker, slecht voor een sporter?

Suiker, slecht voor een sporter?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Voeding

Hebben sporters nood aan suikers? Zijn suikers niet ongezond? Welke suikers neem je het best? Bestaat er een verschil tussen natuurlijke en toegevoegde suikers? ... Allemaal vragen die veel sporters stellen en waar veel over gedebatteerd wordt. Sportdiëtiste Inge De Ridder geeft je graag een antwoord op deze vragen!

Over suiker is het afgelopen decennia al uitgebreid gedebatteerd. Ik ben ook de tel kwijt hoe vaak ik tegen verwarde ouders van intens sportende kinderen of ontdane atleten moest uitleggen, dat suikerrijke sportdrank of gel best ok is tijdens het sporten. Of dat een havermoutpannekoek met banaan en wat honing voor de training echt wel kunnen. Ze kijken me dan enigszins verward aan “maar suiker is toch ongezond?“.

Het verschil tussen prestaties verbeteren met koolhydraten en het consumeren van te veel toegevoegde suikers is één van de meest verwarrende aspecten van voeding voor sporters. 

Dit leidt vaak tot een dilemma bij sporters; want wat als je goede prestaties wil leveren of verbeteren en toch je suikerinname wil minderen? Kan dit beiden? 

Ja, dat kan zeker! 

Als we praten over koolhydraten, dan hebben we het over de koolhydraten in volle en bewerkte granen, groenten en fruit, gewone suiker (sacharose) en monosachariden zoals fructose (vruchtensuiker), lactose (melksuiker) en glucose. 

Als medici en paramedici waarschuwen voor de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met het consumeren van te grote hoeveelheden suiker, hebben ze het niet over alle koolhydraten, het gaat dan over toegevoegde suiker. Wanneer een voedingsmiddel 'toegevoegde suiker' bevat, betekent dit suiker die van nature niet aanwezig was in het voedingsmiddel of ingrediënt en die is toegevoegd tijdens de bereiding of het koken. En in verpakt bewerkt voedsel zit het bijna altijd. Soms herken je de suiker niet altijd omdat het in verschillende namen kan voorkomen, maar ook bijvoorbeeld “bruine rijststroop” is een vorm van toegevoegde suiker. Maar klinkt wel gezonder niet? 

Het probleem is niet van welke plant of gewas (riet, biet, agave of kokos) de suiker komt, al deze suikers bestaan uit zogenaamde enkelvoudige suikers. Dit zijn suikers die uit 1 of 2 moleculen bestaan en dus snel in de bloedbaan worden opgenomen. Daarnaast is suiker geraffineerd en/of geconcentreerd waardoor voedingsstoffen en vezels zijn verwijderd. 

Waarom trainen met suiker geen probleem is

Tijdens langdurige inspanning, en in mindere mate direct voor en na het sporten, is enkelvoudige suiker nuttig en effectief. 

Om dit toe te lichten, even een korte fysiologieles: Tijdens het sporten is de koolhydraatstofwisseling anders dan in rust. Omdat spiercellen glucose gebruiken om energie te produceren, neemt de hoeveelheid glucose die ze van het bloed naar de cel transporteren toe, zonder dat er insuline nodig is. Omdat inspanning de bloedsuikerspiegel verlaagt, neemt de insulinesecretie af en neemt de glucagonsecretie toe. Glucagon doet het tegenovergestelde van insuline en helpt glucose vrij te maken uit zijn opslagvorm (glycogeen) in spiercellen en de lever om de bloedglucosespiegels te verhogen. Dus tijdens inspanning helpt de suiker die je binnenkrijgt bij het op peil houden van je bloedglucosespiegel zonder je reserves in de spieren (glycogeen) uit te putten waardoor je dus langer kan sporten.

Als het over suiker gaat moet je een duidelijk onderscheid maken tussen mensen die niet aan sport doen of juist wel. Als je een actieve atleet bent, kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Na het sporten, wanneer de glycogeenspiegels in spieren en lever laag zijn (of in ieder geval niet helemaal vol), heb je het vermogen om suiker snel op te slaan als glycogeen, of die suiker nu wordt ingenomen uit sportgels, rozijnen, banaan of pasta. Oefening verhoogt ook de spiermassa (vergeleken met niet actieve personen) en verhoogt de hoeveelheid glycogeen die je in spieren kunt opslaan. Belangrijk is dat lichaamsbeweging ook de insulinegevoeligheid verhoogt, wat betekent dat er minder insuline nodig is om spiercellen te laten reageren en glucose van het bloed naar de spier te brengen.

Suiker tijdens het sporten

Je hoeft dus toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers niet te mijden tijdens het sporten, maar dat betekent niet dat je enkel toegevoegde suikers of enkelvoudige suikers in de vorm van sportdrank, -gels of -gommetjes mag of moet consumeren tijdens het sporten. 

Voor het sporten en in het begin van lange duursportevenementen, of wanneer de intensiteit relatief laag is, zijn sandwiches, sportbroodpudding, energieballetjes en ander vast voedsel super voor het leveren van energie, omdat de koolhydraten langzamer in de bloedbaan worden opgenomen en die voedingsmiddelen meer vullend zijn en helpen om honger te voorkomen.

Tijdens intensievere oefeningen en bij langdurige uithoudingsevenementen, wanneer spierglycogeen bijna of volledig is uitgeput, komen koolhydraatgels en koolhydraatgommetjes, evenals andere geconcentreerde bronnen van enkelvoudige suiker sneller in de bloedbaan en in spiercellen. Beter nog, omdat fructose en glucose verschillende transporters gebruiken, kun je de hoeveelheid suiker die je per uur kunt verwerken verhogen, van 60 gram/uur tot 90 gram/uur, door sportvoedingspreparaten te consumeren die beiden bevatten. 

Sport je niet of ben je weinig actief dan is het een ander verhaal.

Gevolgen van teveel toegevoegde suikers?

Veel problemen die samenhangen met suiker, houden verband met toegevoegde suikers in rust consumeren. Je lichaam moet iets doen met de energie die je verbruikt, en als je niet actief genoeg bent om het te verbranden, zitten je spieren al vol met glycogeen. Of als je niet veel spieren hebt om het op te slaan, blijft de bloedsuikerspiegel langer verhoogd en worden er meer koolhydraten opgeslagen als vet. 

Wist-je-datje suikers in sport

Gewone suiker (sacharose) bestaat uit 2 moleculen namelijk glucose en fructose. Overmatig gebruik van suiker en voornamelijk de fructose, kan je lever beschadigen. Je lever kan immers maar een beperkte hoeveelheid fructose omzetten in energie. Krijg je te veel suiker, en daarmee te veel fructose binnen, dan wordt maar een beperkt deel omgezet. Het andere deel wordt opgeslagen als vet. Dit noem je leververvetting.

Ook insulineresistentie staat in relatie met een te hoge inname van toegevoegde suikers. De piek na inname van suiker is snel, wat leidt tot een snelle afgifte van insuline om de suiker uit uw bloedbaan te verwijderen. Na verloop van tijd reageert je lichaam minder waardoor je steeds meer insuline moet aanmaken voordat spieren, vetweefsel en de lever reageren en suiker opnemen. Dit noemt men insulineresistentie wat kan leiden tot de ontwikkeling van diabetes type 2.

Teveel toegevoegde suikers gaan ook knoeien met je hongerhormoon namelijk leptine. Leptine is een eiwithormoon dat in je vetcellen wordt aangemaakt. Hier werkt het eigenlijk als een boodschapper die je verzadiging en energieverbruik reguleert. Als je veel leptine in de bloedbaan hebt, heb je minder honger. Wanneer het leptinegehalte laag is, denken je hersenen dat je weinig energie hebt en wordt je eetlust opgevoerd. Veel toegevoegde suikers kan leiden tot leptineresistentie, waarbij een hoog leptinegehalte in het bloed niet langer een teken van verzadiging is en je ofwel meer eet voordat je een vol gevoel hebt of eerder honger hebt na het beëindigen van een maaltijd.

Daarnaast verhoog je het aantal kilocalorieën en dus ook de energiedichtheid door suiker toe te voegen aan een voedingsmiddel. En door bepaalde producten zoals fruit te bewerken naar bijvoorbeeld fruitsap, heb je wel de natuurlijk voorkomende suikers maar verlies je een groot deel van de vezels en micronutriënten. Vezels vertragen ​​de opname van suiker en helpt je een vol gevoel te krijgen voordat je er veel te veel van consumeert. Het is dus niet de fruitsuiker maar wel de bewerking die ervoor zorgt dat je er meer van gaat gebruiken. 

Dit alles zorgt ervoor dat bij overmatige consumptie van toegevoegde suiker, je een hoger risico loopt op obesitas, insulineresistentie, diabetes type 2, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen.

Dus wanneer toegevoegde suiker minder of niet nodig is, wat vrijwel altijd meer dan een uur voor of na het sporten/zware inspanning is, kun je beter prioriteit geven aan voedingsmiddelen zonder toegevoegde suiker. 

Samengevat:

Te veel toegevoegde suikers in je voeding kunnen schadelijk zijn voor uw gezondheid en je gewicht, maar het consumeren van koolhydraten, inclusief suiker, kan gunstig zijn voor je atletische prestaties en leidt niet tot een piek in insuline of draagt niet bij ​​aan leverschade of leptineresistentie.

Als je de hoeveelheid toegevoegde suikers die je buiten het sporten consumeert wilt minimaliseren, is dat prima! Vlak voor, tijdens en net na het sporten kan suiker de snelwerkende energiebron zijn om je prestaties te verbeteren. 

Veel sportplezier! 

Vind een expert

 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Willy Coosemans

 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Ann Gillis

 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • BVBA Samcon

 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Beste sportdieet

Wat is het “beste dieet” om gewicht te verliezen en verlies van spiermassa te beperken?

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten