Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Natasja is huisarts en Sportarts in de “Sportpraktijk” te Sleidinge. Ook is ze verbonden aan het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge als somatische arts. In 2017 startte ze een onderzoek naar Insuline Resistentie, Diabetes type 2 en lifestyle. Daaruit ontstond het project “Let’s move”. Ze was “internationaal dopingcontrole arts” tijdens de Olympische winterspelen in PyeongChang en “Doping control station manager” tijdens de European Games in Minks. Dr. Keereman is praktijkopleider voor Huisartsgeneeskunde aan de UGent en bestuurslid van Gezond Sporten.
Ria heeft 35 j ervaring met sportvoeding als sportdiëtist, lesgever, consultant, onderzoeker, deelnemer en partner. Het is haar passie om resultaten van wetenschappelijk onderzoek te vertalen in wat er op het bord komt en wat mee te nemen voor, tijdens en na het sporten, aangepast aan de individuele wensen en vereisten van het sportende lichaam en de sport. Haar expertise gaat van bergsport, wielrennen, cyclocross, mountainbikemarathon, triatlon en marathon over motorcross, roeien, boxen, bodybuilding, judo, cross fit en meerkamp naar voetbal, basketbal, padel, airsoft, duiken en zeilen tot paardensport, BMX, breakdance, gymnastiek, ballet en schermen. #iksportgezonddankzijmijnsportdiëtist‘
Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding Blessurepreventie

Wetenschappelijke artikels beschrijven dat bepaalde voedingsmiddelen aanleiding kunnen geven tot een langdurige, maar niet altijd voelbare ontsteking van het hele lichaam. Dus niet alleen ter hoogte van pezen en spieren, maar ook t.h.v. andere organen zoals de lever, pancreas, bloedvaten, en zelfs de hersenen. Door deze aanslepende ontsteking zullen, bij een acuut letsel, de nodige snelle herstellingsmechanismen verstoord zijn. Aan de basis liggen een aantal biochemische kettingreacties waarbij zowel het immuunsysteem als het hormonaal systeem betrokken zijn.

Heb je last van hardnekkige blessures, al dan niet door overbelasting? Herstel je moeilijk na een blessure? Of wil je meer of harder trainen zonder je blessurerisico te verhogen? Neem dan eens je voeding onder de loep.

 

Wat vermijd je het best en waarom?

Te hoge calorie-inname in het algemeen

Door een te hoge calorie-inname zal je lichaam het teveel aan voeding omzetten naar vetten en dit opstapelen ter hoogte van het vetweefsel, maar ook in alle andere organen. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat die opstapeling een laaggradige ontstekingsreactie activeert en zo immuuncellen (= afweercellen) aantrekt. Eén van de gevolgen van deze niet-voelbare ontsteking in het lichaam is dat de opname van suikers uit de bloedbaan naar de lever en de spieren minder goed verloopt en er steeds meer insuline nodig is. Dat noemen we insulineresistentieNiet te verwarren met pre-diabetes en het metabool syndroom, dit zijn ziekten. Bij pre-diabetes stijgt de HbA1c boven de 5,7 en bij het metabool syndroom heeft men een vergrootte buikomtrek, verhoogde body mass index (BMI) en andere risicofactoren (meer uitleg zie HOMA-calculator).
 

Continu eten en drinken

Een koekje tijdens de pauze, een snoepje na school, een frisdrankje uit de automaat, een biertje na het werk, iets hartigs ’s avonds voor de televisie, … We worden voortdurend verleid om te eten of te drinken. Door het permanente eten verbranden we onze suiker- en vetreserves niet, wat het mechanisme dat insulineresistentie veroorzaakt nog versterkt.

Sedentarisme (te lang zitten/te weinig bewegen)

Een mens heeft beweging nodig voor een goede energiehuishouding. Bij regelmatige beweging verbranden we niet alleen suikers maar ook de hinderlijke vetreserve die insulineresistentie veroorzaakt. Verder kunnen we onze cellen trainen om efficiënt energie te verbruiken in de mitochondriën (= de energiecentrales van ons lichaam). In onze pezen stimuleert beweging het uitrijpen van jonge cellen tot stevige volwassen bindweefselcellen (fibrocyten) met sterke vezels.

Voedingsmiddelen bereid met suiker of fructosesiroop

Als je gesuikerde voeding eet, komt er te snel te veel suiker via de darmen in het bloed. Voedingsmiddelen die hoge suikerspiegels in het bloed veroorzaken, hebben een hoge glycemische index (GI). Deze voedingsmiddelen zorgen voor hoge insulinewaarden waardoor je al gauw opnieuw honger krijgt. De hoge bloedsuikerconcentraties zorgen ervoor dat suikermoleculen aan de eiwitten en vetten van allerlei weefsels binden. Daardoor ontstaan zogenaamd ‘advanced glycation endproducts’ (AGE’s). De aangetaste weefsels verliezen door deze versuikerde eiwitten en vetten hun normale functie en moeten door middel van een ontstekingsreactie worden opgeruimd. Verder kunnen AGE’s binden op celreceptoren (antennes aan het celoppervlak) waardoor deze cellen zich anders gaan gedragen of vernietigd worden. AGE’s spelen een rol bij een versneld verouderingsproces en bij het ontwikkelen van kankers. De productie van AGE’s in het lichaam is evenredig met de hoge suikerspiegels in het bloed.

Gefrituurde of geroosterde producten

AGE’s vind je ook in voeding dat een karamelliseringsproces heeft ondergaan door frituren, bruinbakken, toasten of grillen. Daardoor krijgt voeding een lekkere smaak en een mooie kleur, maar deze AGE’s uit de voeding komen via de darmen ook in het bloed en de rest van het lichaam terecht. Regelmatig dergelijke voeding eten, is niet gezond. Het is beter om voedingsmiddelen op een zacht vuurtje te garen.

Omega 6-vetzuren

In ons lichaam kunnen omega 6-vetzuren worden omgezet tot factoren die ontsteking stimuleren, terwijl omega 3-vetzuren ontsteking juist afremmen. Gezonde voeding bevat bij voorkeur evenveel omega 3- als omega 6-vetzuren. Helaas heeft westerse voeding doorgaans 30 tot 40 keer meer omega 6 dan omega 3-verzuren, waardoor veel meer ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt en de insulineresistentie in de hand wordt gewerkt. Omega 6-vetzuren vind je onder meer in zonnebloem-, maïs- en saffloerolie. Omega 3-vetzuren zitten vooral in vette vis zoals makreel, haring, heilbot, ansjovis of zalm, en in walnoten, koolzaad en lijnzaad.

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden (2)

Kan je het effect van een gezond voedings- en beweegpatroon meten?

Aan de hand van een nuchter bloedonderzoek en de HOMA-calculator kan je door je huis- of sportarts de insulineresistentie (IR), de gevoeligheid van je spieren voor suiker (%S) en de belasting van de insulineproducerende cellen (β-cellen) in de alvleesklier (%B) laten bepalen.

De arts kan zo tevens checken of aanpassingen van je levensstijl effect hebben want insulineresistentie is geen ziekte maar een omkeerbare fysiologische toestand. Het komt niet alleen voor bij oudere personen, maar ook bij jonge gezonde sporters met een normaal BMI (<25) en normale HbA1c (= diabetes parameter < 5,7). Als de insulineresistentie te lang aanhoudt, kan de overproductie van insuline de alvleesklier uitputten, met type 2-diabetes als gevolg. Andere gevolgen van langdurige insulineresistentie zijn hart- en bloedvatziekten, en zelfs depressie.

Let op: Het bloedonderzoek moet ’s morgens voor het ontbijt gebeuren en je mag geen gesuikerde dranken gedronken hebben. Ook ontstekingsremmers kunnen het resultaat vertekenen. Praat erover met je arts als je die neemt.

 

Hoe kan ik mijn levensstijl aanpassen?

Levensstijlaanpassing omvat twee grote luiken: regelmatig bewegen en voedingsaanpassingen.

Regelmatig bewegen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft de kennis over bewegen gebundeld in de bewegingsdriehoek. Daar horen drie belangrijke tips bij:

1. Zit minder lang stil

Het is belangrijk dat je niet te lang aan één stuk stilzit. Sta regelmatig op of loop wat rond, elk half uur als dat kan. Ga langs bij een collega die enkele bureaus verder zit in plaats van te bellen.

2. Ga stap voor stap

Introduceer meer beweging in je dagelijkse leven. Creëer nieuwe gewoonten waardoor je dagelijks een paar minuten extra beweegt, op je eigen tempo. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Wandel of fiets naar je werk of naar het station.

3. Ga voor een gezonde mix

Doe 3 maal per week een vorm van matige intensieve beweging. Pas je sport en beweging best individueel aan. Een veel gemaakte fout is om te snel te grote belastingen te willen doen zoals bijvoorbeeld binnen enkele maanden een (halve) marathon willen lopen. Als je niet of minder gewoon bent om te sporten, kies je beter voor een combinatie met minder belastende bewegingsvormen waardoor kwetsuren kunnen vermeden worden. Je pezen en spieren in een goede conditie brengen kost tijd en vraagt een aangepaste training. Als je toch geblesseerd geraakt, is het zeer belangrijk om te blijven bewegen omdat beweging de kwetsuur sneller zal helpen genezen. Uiteraard moet je dan niet opnieuw overbelasten met dezelfde sport maar kies je voor alternatieven zoals bijvoorbeeld aquajoggen, fietsen of zwemmen. 

Voor meer tips bij de bewegingsdriehoek kan je terecht op www.bewegingsdriehoek.be.

Bewegingsdriehoek (Gezond Leven)

Voedingsaanpassingen

Ook de kennis over gezonde voeding heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven in een voedingsdriehoek samengevat. 

​​1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd

Plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, bieden het grootste gezondheidsvoordeel. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul ze in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie

2. Beperk je inname van dierlijke producten 

Je hoeft vlees, kaas of andere dierlijke producten niet van je menu te schrappen, maar kleine(re) porties volstaan. Wissel af tussen vis, rood vlees, gevolgte en plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten of tofu. Bij intensief sporten zorgt een goede verdeling van de eiwitten over de volledige dag voor een goede recuperatie van spieren en pezen waardoor je blessures kan voorkomen.

3. Drink vooral water 

Water is de beste drank om je dorst te lessen. Wil je variëren? Laat er dan wat stukjes fruit in trekken of drink thee of koffie zonder suiker. 

4. Eet zo weinig mogelijk bewerkte producten 

Wat met snoep, koekjes, chips, frisdrank, wijn, bier, …? Deze producten bevatten vaak veel suiker, geraffineerd meel, vet, zout of alcohol waardoor je ze het best vermijdt.

Voedingsdriehoek (Gezond Leven)

5. Eet in verhouding tot je verbruik

Wist je dat je om één Mars te verbranden twee uur moet fietsen? Ook het tijdstip waarop je eet is heel belangrijk. Bij voorkeur eet je binnen de twee uren na of, in bepaalde gevallen, ook tijdens het sporten. Op dat moment staan alle glucosepoortjes open en kan de opgenomen energie rechtstreeks naar de spiercel of lever. Ook de eiwitten die je nodig hebt voor het spierherstel worden direct na het sporten het snelst opgenomen.

6. In rustperiodes eet je het best maximaal drie keer per dag

Je laatste maaltijd eet je bij voorkeur vroeg in de avond. Daarna eet je het best niets meer tot de ochtend. Dat geeft je lichaam de kans opgeslagen reserves te gebruiken. Je vermijdt het best een volumineuze maaltijd vlak voor het slapengaan zonder eerst te sporten. Continu eten versterkt het hongergevoel en verhoogt de insulineresistentie. Deze relatief nieuwe inzichten worden toegepast bij het periodieke vasten. Het blijft echter belangrijk voor de recuperatie dat je op de juiste momenten wél de juiste voeding eet.

7. Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Vermijd sportdranken, frisdranken, winegums, geroosterd brood met jam of honing, ... Als je minder dan anderhalf uur sport, volstaat het vooral veel water te drinken en na de inspanning een brikje magere melk, waar je een halve banaan of een ander stuk fruit bij eet. Het best neem je binnen de twee uur na het sporten een normale maaltijd. Koekjes of snoep vervang je door fruit. Smoothies en fruitsappen heten gezond te zijn maar hebben een zeer hoge glycemische index doordat het fruit erin vermalen wordt, waardoor de suikers zeer snel worden opgenomen. Ga voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index zoals havermout, muesli, bruine rijst of volkoren brood.

8. Beperk gefrituurde en gepaneerde voeding, koffiekoeken, bruin of krokant gebakken voedingsmiddelen of gegrild vlees tot een minimum

Dit soort voeding bevat veel AGE’s die het lichaam en je verbranding ontregelen. Je zal dan minder goed herstellen van een inspanning en je wakkert laaggradige ontsteking in je lichaam aan.

9. Eet antioxidanten 

Antioxidanten zitten vooral in groenten en fruit (hoe meer kleur, hoe liever). Verse keukenkruiden helpen afvalstoffen opruimen en zorgen voor een smakelijke maaltijd. Gebruik ze ruim.

10. Zorg voor een goede darmflora

Melkzuurgefermenteerde producten zoals yoghurt, kefir, karnemelk, skyr (IJslandse magere kwark) en kwark, maar ook zuurdesembrood, zuurkool of kimchi (Koreaanse gefermenteerde groenten) dragen bij tot een gezond darmmicrobioom. Probeer dagelijks minstens een voedingsmiddel uit deze categorie te gebruiken. 

11. Vette vis

Vergeet je wekelijkse portie vette vis niet. Die is goed voor je vitamine D en omega 3, en tegen slechte cholesterol.


Wil je een voedingsprogramma op maat, ga dan met je trainingsschema naar een sportdiëtist in je buurt. Die helpt je graag verder! 

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden

Vind een expert

  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Erik Van Lierde

  • Johan Docx

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel Pardaens

  • John Roosen

    Cardioloog
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • BVBA Samcon

  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • An Konings

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy Coosemans

  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Peter Plessers

  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten