Trainen met een vermogensmeter

Trainen met een vermogensmeter

Maarten Lievens is Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen (UGent). Hij is sinds 2015 inspanningsfysioloog in het Centrum voor Sportgeneeskunde (UZ Gent). Daar begeleidt hij verschillende populaties: van elite, competitieve en recreatieve atleten tot de revalidatie van patiënten, met specialisatie in het analyseren van inspanningstests en het opstellen van trainingsprogramma’s. Binnen de onderzoeksgroep inspanningsfysiologie aan de UGent voert hij onderzoek naar praktijkgerichte topics in voetbal (hydratatie, plyometrietraining) en wielrennen (het critical power model). Sinds 2018 is hij verantwoordelijk voor de sportwetenschappelijke ondersteuning van het U21 team van SV Zulte Waregem.
Sporter Sportprofessional Blog Fietsen Training Training

Steeds meer recreatieve fietsers drukken hun trainingen uit a.d.h.v. het geleverde vermogen. Maar wat is het nut juist van zo'n vermogensmeter en hoe kan zo trainen voor jou een meerwaarde zijn? Inspanningsfysioloog Maarten Lievens vertelt je hier meer over vermogensmeters of de fiets.

Sinds de uitbraak van de Corona pandemie ging de verkoop van indoor smart trainers stevig de hoogte in. Waar sporters het vroeger vooral hadden over hun gemiddelde hartslag bij een training zien we nu dat een groot deel van de recreatieve fietsers hun trainingen uitdrukken aan de hand van het geleverde vermogen. In deze blog verdiepen we ons in de geschiedenis, het nut en de praktische toepassing van de (mobiele) vermogensmeting.

 

Geschiedenis

Het trainen met een vermogensmeter lijkt een vrij recent verschijnsel maar is dit helemaal niet. Eind de jaren ‘80 werd door SRM de eerste vermogensmeter op de markt gebracht. Greg Le Mond, meervoudig tourwinnaar en wereldkampioen, was één van de eerste renners die het nut van trainen met een vermogensmeter inzag. Maar zoals vaker met nieuwigheden duurde het een hele tijd alvorens deze manier van trainen in het peloton ingeburgerd raakte. De hoge kostprijs maakte het oorspronkelijk ook niet toegankelijk voor een breed publiek waardoor trainen met een hartslagmeter lang de norm bleef. Door het opbod tussen fabrikanten kan nu ook de recreatieve sporter zich aan trainen met een vermogensmeter wagen. En geef nu toe, wie vergelijkt zijn eigen data niet graag met deze van Wout Van Aert op de Paterberg, Wout Van Aert in de massasprint of Wout Van Aert tijdens het klimmen (wat kan Wout eigenlijk niet?)?

 

Het nut van de vermogensmeter

Het belangrijkste doel van de vermogensmeter is de efficiëntie van het trainingsproces te verbeteren en zo toe te groeien naar een hoger prestatieniveau. Het plannen / opvolgen van de trainingsbelasting valt in grote lijnen terug te brengen tot het monitoren van de frequentie, de duur en de intensiteit van de trainingen. Frequentie en duur zijn eenvoudig meetbare parameters maar de intensiteit kwantificeren is complexer. Hiervoor kan zowel een hartslagmeter als een vermogensmeter gebruikt worden maar liefst gebruik je deze samen!

Er moet namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen de externe belasting - hoeveel vermogen wordt er geleverd - en de interne belasting - hoeveel moeite kost het om dit vermogen te leveren (o.a. hartslag respons). Deze parameters samen gaan de uiteindelijke prestatiewinst bepalen.

Blog MaartenFiguur 1. Impellizzeri (2005): De trainingsadaptaties zijn het gevolg van de interne trainingsbelasting die bepaald wordt door (1) individuele eigenschappen zoals genetische aanleg en trainingservaring en (2) kwaliteit, kwantiteit en organisatie van de externe belasting.

Op deze manier kan je ook jouw fysieke fitheid opvolgen én jouw sterke en zwakke punten gaan bepalen. Hiervoor moet je jezelf al meer in de data verdiepen of kan je vragen aan een coach / inspanningsfysioloog om je hierin bij te staan.

 

Praktische toepassing

In de eerste plaats wil je de vermogensmeter gebruiken om je fitheidsniveau te bepalen en efficiënter te trainen. De meeste sporters gaan hiervoor van start met een test om hun Functional Threshold Power te bepalen: dit geeft een idee van je beginniveau en vanuit deze FTP-waarde kunnen verdere trainingszones worden afgeleid. Hieronder vind je het protocol hoe je hier mee aan de slag gaat:

Tabel 1. Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 1: Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.

Probeer deze test uit te voeren op een ergometer of op een rustige en tamelijk vlakke weg om veilig en zonder grote schommelingen in het geleverde vermogen de tijdrit af te werken. Belangrijk is dat je probeert om deze test telkens onder dezelfde omstandigheden uit te voeren om je evolutie op te volgen. 

Vanuit deze test kunnen er trainingszones opgesteld worden:

Tabel 2. Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 2: Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan

Belangrijke kanttekening hierbij is dat deze trainingszones gebaseerd zijn op een 20 minuten durende prestatietest en geen rekening houden met de onderliggende fysiologie. Sporter A en B kunnen dezelfde FTP-waarde hebben maar sporter A kan een betere aërobe uithouding hebben en sporter B een beter getrainde anaërobe uithouding. Toch zullen deze sporters op basis van dit protocol trainen in dezelfde zones. Een inspanningstest waarbij de externe belasting (vermogen) wordt opgedreven en de interne belasting (HF, lactaat, gasuitwisseling) wordt gemeten is aangewezen om de trainingszones accurater te bepalen.

 

Diepere inzichten

Trainen met een vermogensmeter genereert een heleboel data die helpen om je training in meer detail te analyseren. Tijdens de training is het wattage een maat voor de arbeid die onze spieren op elk moment leveren. Afhankelijk van tal van omstandigheden (parcours, het weer, alleen of in groep fietsen, …) gaat dit momentane vermogen sterk fluctueren. Omdat deze fluctuaties er voor zorgen dat het gemiddelde vermogen van een rit niet de beste maat is voor de eigenlijke belasting, werden een aantal extra parameters ontwikkeld.

De Normalized Power (NP) geeft een schatting van het constante vermogen dat je voor eenzelfde fysiologische kost kan volhouden. Bij solo ritten op een vlak parcours zal de NP weinig verschillen van het gemiddelde vermogen, bij een heuvelrit in groep zal dit wel sterk van elkaar afwijken. A.d.h.v. de NP kunnen verschillende types inspanningen beter met elkaar vergeleken worden.

Door de NP uit te zetten t.o.v. de FTP van de atleet verkrijg je een nieuwe parameter: de Intensity Factor (IF). Met deze parameter kan je de intensiteit van een rit vergelijken tussen sporters met verschillende prestatieniveaus omdat de individuele capaciteiten in rekening gebracht worden.

Een laatste parameter die in dit lijstje niet mag ontbreken is een maat voor de totale trainingsbelasting van een rit, de Training Stress Score (TSS). Deze parameter houdt niet alleen rekening met je geleverde vermogen (NP), je individuele capaciteiten (FTP, IF) maar houdt ook rekening met tijdsduur van de inspanning. De berekeningswijze is zo opgesteld dat 1u fietsen aan je FTP gelijk staat aan een TSS van 100. Hierdoor kan je de belasting tussen lange en rustige ritten in zekere mate vergelijken met kortere intensievere ritten. Weet wel dat een hogere TSS niet per definitie gelijk staat aan meer prestatiewinst maar dat een goede opbouw met voldoende aandacht voor een goede afwisseling van rustige en intensieve prikkels doorslaggevend is.

 

Tot slot

Trainen met een vermogensmeter brengt veel opportuniteiten maar ook uitdagingen met zich mee. Verlies hierbij ook in geen geval je hartslagmeter uit het oog. De vermogensmeter vertelt je wat je aan het doen bent, de hartslagmeter (en je subjectieve gevoel) hoeveel moeite dit kost. Zie je na een trainingsperiode een daling van je hartslag voor eenzelfde belasting dan wijst dit vaak op positieve aanpassingen aan training. Anderzijds kan een plots lagere / hogere hartslag ook wijzen op vermoeidheid of zelfs aankomende ziekte. Ook op grote hoogte of in de hitte is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het leveren van dezelfde vermogens een grotere interne belasting zal veroorzaken. Kortom, verdiep je in de terminologie of laat je waar nodig door een expert bijstaan om alles uit deze data te halen en je trainingen naar een hoger niveau te tillen!

  

Referenties:

Hunter A and Andrew C. Training and Racing with a Power Meter. Velopress. 2019.
Impellizzeri FM, Rampinini E, Marcora SM. Physiological assessment of aerobic training in soccer. J Sports Sci. 2005.
Impellizzeri FM, Marcora SM, Coutts AJ. Internal and External Training Load: 15 Years On. Int J Sports Physiol Perform. 2019.
http://www.srm.de/company/history/
https://www.trainingpeaks.com/blog/how-to-train-with-power-and-heart-rate/
https://www.trainingpeaks.com/blog/power-training-levels/ 
https://www.bikeradar.com/advice/fitness-and-training/power-vs-heart-rate/
https://www.trainerroad.com/blog/power-vs-heart-rate-how-modern-athletes-train/

Vind een expert

 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Plessers

 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Marc Schiltz

 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Bruno D'Hulster

 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karel Pardaens

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Erik Van Lierde

 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BVBA Samcon

 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jempi Wilssens

 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten