Trainen met een vermogensmeter

Trainen met een vermogensmeter

Maarten Lievens is Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen (UGent). Hij is sinds 2015 inspanningsfysioloog in het Centrum voor Sportgeneeskunde (UZ Gent). Daar begeleidt hij verschillende populaties: van elite, competitieve en recreatieve atleten tot de revalidatie van patiënten, met specialisatie in het analyseren van inspanningstests en het opstellen van trainingsprogramma’s. Binnen de onderzoeksgroep inspanningsfysiologie aan de UGent voert hij onderzoek naar praktijkgerichte topics in voetbal (hydratatie, plyometrietraining) en wielrennen (het critical power model). Sinds 2018 is hij verantwoordelijk voor de sportwetenschappelijke ondersteuning van het U21 team van SV Zulte Waregem.
Sporter Sportprofessional Blog Training Fietsen Training

Steeds meer recreatieve fietsers drukken hun trainingen uit a.d.h.v. het geleverde vermogen. Maar wat is het nut juist van zo'n vermogensmeter en hoe kan zo trainen voor jou een meerwaarde zijn? Inspanningsfysioloog Maarten Lievens vertelt je hier meer over vermogensmeters of de fiets.

Sinds de uitbraak van de Corona pandemie ging de verkoop van indoor smart trainers stevig de hoogte in. Waar sporters het vroeger vooral hadden over hun gemiddelde hartslag bij een training zien we nu dat een groot deel van de recreatieve fietsers hun trainingen uitdrukken aan de hand van het geleverde vermogen. In deze blog verdiepen we ons in de geschiedenis, het nut en de praktische toepassing van de (mobiele) vermogensmeting.

 

Geschiedenis

Het trainen met een vermogensmeter lijkt een vrij recent verschijnsel maar is dit helemaal niet. Eind de jaren ‘80 werd door SRM de eerste vermogensmeter op de markt gebracht. Greg Le Mond, meervoudig tourwinnaar en wereldkampioen, was één van de eerste renners die het nut van trainen met een vermogensmeter inzag. Maar zoals vaker met nieuwigheden duurde het een hele tijd alvorens deze manier van trainen in het peloton ingeburgerd raakte. De hoge kostprijs maakte het oorspronkelijk ook niet toegankelijk voor een breed publiek waardoor trainen met een hartslagmeter lang de norm bleef. Door het opbod tussen fabrikanten kan nu ook de recreatieve sporter zich aan trainen met een vermogensmeter wagen. En geef nu toe, wie vergelijkt zijn eigen data niet graag met deze van Wout Van Aert op de Paterberg, Wout Van Aert in de massasprint of Wout Van Aert tijdens het klimmen (wat kan Wout eigenlijk niet?)?

 

Het nut van de vermogensmeter

Het belangrijkste doel van de vermogensmeter is de efficiëntie van het trainingsproces te verbeteren en zo toe te groeien naar een hoger prestatieniveau. Het plannen / opvolgen van de trainingsbelasting valt in grote lijnen terug te brengen tot het monitoren van de frequentie, de duur en de intensiteit van de trainingen. Frequentie en duur zijn eenvoudig meetbare parameters maar de intensiteit kwantificeren is complexer. Hiervoor kan zowel een hartslagmeter als een vermogensmeter gebruikt worden maar liefst gebruik je deze samen!

Er moet namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen de externe belasting - hoeveel vermogen wordt er geleverd - en de interne belasting - hoeveel moeite kost het om dit vermogen te leveren (o.a. hartslag respons). Deze parameters samen gaan de uiteindelijke prestatiewinst bepalen.

Blog MaartenFiguur 1. Impellizzeri (2005): De trainingsadaptaties zijn het gevolg van de interne trainingsbelasting die bepaald wordt door (1) individuele eigenschappen zoals genetische aanleg en trainingservaring en (2) kwaliteit, kwantiteit en organisatie van de externe belasting.

Op deze manier kan je ook jouw fysieke fitheid opvolgen én jouw sterke en zwakke punten gaan bepalen. Hiervoor moet je jezelf al meer in de data verdiepen of kan je vragen aan een coach / inspanningsfysioloog om je hierin bij te staan.

 

Praktische toepassing

In de eerste plaats wil je de vermogensmeter gebruiken om je fitheidsniveau te bepalen en efficiënter te trainen. De meeste sporters gaan hiervoor van start met een test om hun Functional Threshold Power te bepalen: dit geeft een idee van je beginniveau en vanuit deze FTP-waarde kunnen verdere trainingszones worden afgeleid. Hieronder vind je het protocol hoe je hier mee aan de slag gaat:

Tabel 1. Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 1: Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.

Probeer deze test uit te voeren op een ergometer of op een rustige en tamelijk vlakke weg om veilig en zonder grote schommelingen in het geleverde vermogen de tijdrit af te werken. Belangrijk is dat je probeert om deze test telkens onder dezelfde omstandigheden uit te voeren om je evolutie op te volgen. 

Vanuit deze test kunnen er trainingszones opgesteld worden:

Tabel 2. Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 2: Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan

Belangrijke kanttekening hierbij is dat deze trainingszones gebaseerd zijn op een 20 minuten durende prestatietest en geen rekening houden met de onderliggende fysiologie. Sporter A en B kunnen dezelfde FTP-waarde hebben maar sporter A kan een betere aërobe uithouding hebben en sporter B een beter getrainde anaërobe uithouding. Toch zullen deze sporters op basis van dit protocol trainen in dezelfde zones. Een inspanningstest waarbij de externe belasting (vermogen) wordt opgedreven en de interne belasting (HF, lactaat, gasuitwisseling) wordt gemeten is aangewezen om de trainingszones accurater te bepalen.

 

Diepere inzichten

Trainen met een vermogensmeter genereert een heleboel data die helpen om je training in meer detail te analyseren. Tijdens de training is het wattage een maat voor de arbeid die onze spieren op elk moment leveren. Afhankelijk van tal van omstandigheden (parcours, het weer, alleen of in groep fietsen, …) gaat dit momentane vermogen sterk fluctueren. Omdat deze fluctuaties er voor zorgen dat het gemiddelde vermogen van een rit niet de beste maat is voor de eigenlijke belasting, werden een aantal extra parameters ontwikkeld.

De Normalized Power (NP) geeft een schatting van het constante vermogen dat je voor eenzelfde fysiologische kost kan volhouden. Bij solo ritten op een vlak parcours zal de NP weinig verschillen van het gemiddelde vermogen, bij een heuvelrit in groep zal dit wel sterk van elkaar afwijken. A.d.h.v. de NP kunnen verschillende types inspanningen beter met elkaar vergeleken worden.

Door de NP uit te zetten t.o.v. de FTP van de atleet verkrijg je een nieuwe parameter: de Intensity Factor (IF). Met deze parameter kan je de intensiteit van een rit vergelijken tussen sporters met verschillende prestatieniveaus omdat de individuele capaciteiten in rekening gebracht worden.

Een laatste parameter die in dit lijstje niet mag ontbreken is een maat voor de totale trainingsbelasting van een rit, de Training Stress Score (TSS). Deze parameter houdt niet alleen rekening met je geleverde vermogen (NP), je individuele capaciteiten (FTP, IF) maar houdt ook rekening met tijdsduur van de inspanning. De berekeningswijze is zo opgesteld dat 1u fietsen aan je FTP gelijk staat aan een TSS van 100. Hierdoor kan je de belasting tussen lange en rustige ritten in zekere mate vergelijken met kortere intensievere ritten. Weet wel dat een hogere TSS niet per definitie gelijk staat aan meer prestatiewinst maar dat een goede opbouw met voldoende aandacht voor een goede afwisseling van rustige en intensieve prikkels doorslaggevend is.

 

Tot slot

Trainen met een vermogensmeter brengt veel opportuniteiten maar ook uitdagingen met zich mee. Verlies hierbij ook in geen geval je hartslagmeter uit het oog. De vermogensmeter vertelt je wat je aan het doen bent, de hartslagmeter (en je subjectieve gevoel) hoeveel moeite dit kost. Zie je na een trainingsperiode een daling van je hartslag voor eenzelfde belasting dan wijst dit vaak op positieve aanpassingen aan training. Anderzijds kan een plots lagere / hogere hartslag ook wijzen op vermoeidheid of zelfs aankomende ziekte. Ook op grote hoogte of in de hitte is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het leveren van dezelfde vermogens een grotere interne belasting zal veroorzaken. Kortom, verdiep je in de terminologie of laat je waar nodig door een expert bijstaan om alles uit deze data te halen en je trainingen naar een hoger niveau te tillen!

  

Referenties:

Hunter A and Andrew C. Training and Racing with a Power Meter. Velopress. 2019.
Impellizzeri FM, Rampinini E, Marcora SM. Physiological assessment of aerobic training in soccer. J Sports Sci. 2005.
Impellizzeri FM, Marcora SM, Coutts AJ. Internal and External Training Load: 15 Years On. Int J Sports Physiol Perform. 2019.
http://www.srm.de/company/history/
https://www.trainingpeaks.com/blog/how-to-train-with-power-and-heart-rate/
https://www.trainingpeaks.com/blog/power-training-levels/ 
https://www.bikeradar.com/advice/fitness-and-training/power-vs-heart-rate/
https://www.trainerroad.com/blog/power-vs-heart-rate-how-modern-athletes-train/

Vind een expert

 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Marc Schiltz

 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Erik Van Lierde

 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jana Stevens

  Podoloog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An Konings

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jempi Wilssens

 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Peter Plessers

 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Trees Dooms

 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten