Trainen met een vermogensmeter

Trainen met een vermogensmeter

Maarten Lievens is Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen (UGent). Hij is sinds 2015 inspanningsfysioloog in het Centrum voor Sportgeneeskunde (UZ Gent). Daar begeleidt hij verschillende populaties: van elite, competitieve en recreatieve atleten tot de revalidatie van patiënten, met specialisatie in het analyseren van inspanningstests en het opstellen van trainingsprogramma’s. Binnen de onderzoeksgroep inspanningsfysiologie aan de UGent voert hij onderzoek naar praktijkgerichte topics in voetbal (hydratatie, plyometrietraining) en wielrennen (het critical power model). Sinds 2018 is hij verantwoordelijk voor de sportwetenschappelijke ondersteuning van het U21 team van SV Zulte Waregem.
Sporter Sportprofessional Blog Fietsen Training

Steeds meer recreatieve fietsers drukken hun trainingen uit a.d.h.v. het geleverde vermogen. Maar wat is het nut juist van zo'n vermogensmeter en hoe kan zo trainen voor jou een meerwaarde zijn? Inspanningsfysioloog Maarten Lievens vertelt je hier meer over vermogensmeters of de fiets.

Sinds de uitbraak van de Corona pandemie ging de verkoop van indoor smart trainers stevig de hoogte in. Waar sporters het vroeger vooral hadden over hun gemiddelde hartslag bij een training zien we nu dat een groot deel van de recreatieve fietsers hun trainingen uitdrukken aan de hand van het geleverde vermogen. In deze blog verdiepen we ons in de geschiedenis, het nut en de praktische toepassing van de (mobiele) vermogensmeting.

 

Geschiedenis

Het trainen met een vermogensmeter lijkt een vrij recent verschijnsel maar is dit helemaal niet. Eind de jaren ‘80 werd door SRM de eerste vermogensmeter op de markt gebracht. Greg Le Mond, meervoudig tourwinnaar en wereldkampioen, was één van de eerste renners die het nut van trainen met een vermogensmeter inzag. Maar zoals vaker met nieuwigheden duurde het een hele tijd alvorens deze manier van trainen in het peloton ingeburgerd raakte. De hoge kostprijs maakte het oorspronkelijk ook niet toegankelijk voor een breed publiek waardoor trainen met een hartslagmeter lang de norm bleef. Door het opbod tussen fabrikanten kan nu ook de recreatieve sporter zich aan trainen met een vermogensmeter wagen. En geef nu toe, wie vergelijkt zijn eigen data niet graag met deze van Wout Van Aert op de Paterberg, Wout Van Aert in de massasprint of Wout Van Aert tijdens het klimmen (wat kan Wout eigenlijk niet?)?

 

Het nut van de vermogensmeter

Het belangrijkste doel van de vermogensmeter is de efficiëntie van het trainingsproces te verbeteren en zo toe te groeien naar een hoger prestatieniveau. Het plannen / opvolgen van de trainingsbelasting valt in grote lijnen terug te brengen tot het monitoren van de frequentie, de duur en de intensiteit van de trainingen. Frequentie en duur zijn eenvoudig meetbare parameters maar de intensiteit kwantificeren is complexer. Hiervoor kan zowel een hartslagmeter als een vermogensmeter gebruikt worden maar liefst gebruik je deze samen!

Er moet namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen de externe belasting - hoeveel vermogen wordt er geleverd - en de interne belasting - hoeveel moeite kost het om dit vermogen te leveren (o.a. hartslag respons). Deze parameters samen gaan de uiteindelijke prestatiewinst bepalen.

Blog MaartenFiguur 1. Impellizzeri (2005): De trainingsadaptaties zijn het gevolg van de interne trainingsbelasting die bepaald wordt door (1) individuele eigenschappen zoals genetische aanleg en trainingservaring en (2) kwaliteit, kwantiteit en organisatie van de externe belasting.

Op deze manier kan je ook jouw fysieke fitheid opvolgen én jouw sterke en zwakke punten gaan bepalen. Hiervoor moet je jezelf al meer in de data verdiepen of kan je vragen aan een coach / inspanningsfysioloog om je hierin bij te staan.

 

Praktische toepassing

In de eerste plaats wil je de vermogensmeter gebruiken om je fitheidsniveau te bepalen en efficiënter te trainen. De meeste sporters gaan hiervoor van start met een test om hun Functional Threshold Power te bepalen: dit geeft een idee van je beginniveau en vanuit deze FTP-waarde kunnen verdere trainingszones worden afgeleid. Hieronder vind je het protocol hoe je hier mee aan de slag gaat:

Tabel 1. Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 1: Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.

Probeer deze test uit te voeren op een ergometer of op een rustige en tamelijk vlakke weg om veilig en zonder grote schommelingen in het geleverde vermogen de tijdrit af te werken. Belangrijk is dat je probeert om deze test telkens onder dezelfde omstandigheden uit te voeren om je evolutie op te volgen. 

Vanuit deze test kunnen er trainingszones opgesteld worden:

Tabel 2. Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 2: Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan

Belangrijke kanttekening hierbij is dat deze trainingszones gebaseerd zijn op een 20 minuten durende prestatietest en geen rekening houden met de onderliggende fysiologie. Sporter A en B kunnen dezelfde FTP-waarde hebben maar sporter A kan een betere aërobe uithouding hebben en sporter B een beter getrainde anaërobe uithouding. Toch zullen deze sporters op basis van dit protocol trainen in dezelfde zones. Een inspanningstest waarbij de externe belasting (vermogen) wordt opgedreven en de interne belasting (HF, lactaat, gasuitwisseling) wordt gemeten is aangewezen om de trainingszones accurater te bepalen.

 

Diepere inzichten

Trainen met een vermogensmeter genereert een heleboel data die helpen om je training in meer detail te analyseren. Tijdens de training is het wattage een maat voor de arbeid die onze spieren op elk moment leveren. Afhankelijk van tal van omstandigheden (parcours, het weer, alleen of in groep fietsen, …) gaat dit momentane vermogen sterk fluctueren. Omdat deze fluctuaties er voor zorgen dat het gemiddelde vermogen van een rit niet de beste maat is voor de eigenlijke belasting, werden een aantal extra parameters ontwikkeld.

De Normalized Power (NP) geeft een schatting van het constante vermogen dat je voor eenzelfde fysiologische kost kan volhouden. Bij solo ritten op een vlak parcours zal de NP weinig verschillen van het gemiddelde vermogen, bij een heuvelrit in groep zal dit wel sterk van elkaar afwijken. A.d.h.v. de NP kunnen verschillende types inspanningen beter met elkaar vergeleken worden.

Door de NP uit te zetten t.o.v. de FTP van de atleet verkrijg je een nieuwe parameter: de Intensity Factor (IF). Met deze parameter kan je de intensiteit van een rit vergelijken tussen sporters met verschillende prestatieniveaus omdat de individuele capaciteiten in rekening gebracht worden.

Een laatste parameter die in dit lijstje niet mag ontbreken is een maat voor de totale trainingsbelasting van een rit, de Training Stress Score (TSS). Deze parameter houdt niet alleen rekening met je geleverde vermogen (NP), je individuele capaciteiten (FTP, IF) maar houdt ook rekening met tijdsduur van de inspanning. De berekeningswijze is zo opgesteld dat 1u fietsen aan je FTP gelijk staat aan een TSS van 100. Hierdoor kan je de belasting tussen lange en rustige ritten in zekere mate vergelijken met kortere intensievere ritten. Weet wel dat een hogere TSS niet per definitie gelijk staat aan meer prestatiewinst maar dat een goede opbouw met voldoende aandacht voor een goede afwisseling van rustige en intensieve prikkels doorslaggevend is.

 

Tot slot

Trainen met een vermogensmeter brengt veel opportuniteiten maar ook uitdagingen met zich mee. Verlies hierbij ook in geen geval je hartslagmeter uit het oog. De vermogensmeter vertelt je wat je aan het doen bent, de hartslagmeter (en je subjectieve gevoel) hoeveel moeite dit kost. Zie je na een trainingsperiode een daling van je hartslag voor eenzelfde belasting dan wijst dit vaak op positieve aanpassingen aan training. Anderzijds kan een plots lagere / hogere hartslag ook wijzen op vermoeidheid of zelfs aankomende ziekte. Ook op grote hoogte of in de hitte is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het leveren van dezelfde vermogens een grotere interne belasting zal veroorzaken. Kortom, verdiep je in de terminologie of laat je waar nodig door een expert bijstaan om alles uit deze data te halen en je trainingen naar een hoger niveau te tillen!

  

Referenties:

Hunter A and Andrew C. Training and Racing with a Power Meter. Velopress. 2019.
Impellizzeri FM, Rampinini E, Marcora SM. Physiological assessment of aerobic training in soccer. J Sports Sci. 2005.
Impellizzeri FM, Marcora SM, Coutts AJ. Internal and External Training Load: 15 Years On. Int J Sports Physiol Perform. 2019.
http://www.srm.de/company/history/
https://www.trainingpeaks.com/blog/how-to-train-with-power-and-heart-rate/
https://www.trainingpeaks.com/blog/power-training-levels/ 
https://www.bikeradar.com/advice/fitness-and-training/power-vs-heart-rate/
https://www.trainerroad.com/blog/power-vs-heart-rate-how-modern-athletes-train/

Vind een expert

 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julie Zels

 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Erik Van Lierde

 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carl De Crée

 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Roben dedecker

 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Trees Dooms

 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jempi Wilssens

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • BVBA Samcon

 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Coosemans

 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Effect van leeftijd op de sportprestatie

Het effect van leeftijd op de prestatiecapaciteit

Sporter Blog Training
Training
Meer trainen, minder progressie_SG

Meer trainen, minder progressie: Mismatch in trainingsbelasting tussen coach en roeier

Sportprofessional Artikel Training
Training
Krachttraining bij kinderen en jongeren

Krachttraining bij kinderen en jongeren

Sporter Sportprofessional Artikel Training
Training
Veelzijdige ontwikkeling vs. vroegtijdige specialisatie.png

Veelzijdige ontwikkeling vs. vroegtijdige specialisatie

Sporter Sportprofessional Artikel Training
Sluiten