Trainen met een vermogensmeter

Trainen met een vermogensmeter

Maarten Lievens is Master in de Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen (UGent). Hij is sinds 2015 inspanningsfysioloog in het Centrum voor Sportgeneeskunde (UZ Gent). Daar begeleidt hij verschillende populaties: van elite, competitieve en recreatieve atleten tot de revalidatie van patiënten, met specialisatie in het analyseren van inspanningstests en het opstellen van trainingsprogramma’s. Binnen de onderzoeksgroep inspanningsfysiologie aan de UGent voert hij onderzoek naar praktijkgerichte topics in voetbal (hydratatie, plyometrietraining) en wielrennen (het critical power model). Sinds 2018 is hij verantwoordelijk voor de sportwetenschappelijke ondersteuning van het U21 team van SV Zulte Waregem.
Sporter Sportprofessional Blog Fietsen Training

Steeds meer recreatieve fietsers drukken hun trainingen uit a.d.h.v. het geleverde vermogen. Maar wat is het nut juist van zo'n vermogensmeter en hoe kan zo trainen voor jou een meerwaarde zijn? Inspanningsfysioloog Maarten Lievens vertelt je hier meer over vermogensmeters of de fiets.

Sinds de uitbraak van de Corona pandemie ging de verkoop van indoor smart trainers stevig de hoogte in. Waar sporters het vroeger vooral hadden over hun gemiddelde hartslag bij een training zien we nu dat een groot deel van de recreatieve fietsers hun trainingen uitdrukken aan de hand van het geleverde vermogen. In deze blog verdiepen we ons in de geschiedenis, het nut en de praktische toepassing van de (mobiele) vermogensmeting.

 

Geschiedenis

Het trainen met een vermogensmeter lijkt een vrij recent verschijnsel maar is dit helemaal niet. Eind de jaren ‘80 werd door SRM de eerste vermogensmeter op de markt gebracht. Greg Le Mond, meervoudig tourwinnaar en wereldkampioen, was één van de eerste renners die het nut van trainen met een vermogensmeter inzag. Maar zoals vaker met nieuwigheden duurde het een hele tijd alvorens deze manier van trainen in het peloton ingeburgerd raakte. De hoge kostprijs maakte het oorspronkelijk ook niet toegankelijk voor een breed publiek waardoor trainen met een hartslagmeter lang de norm bleef. Door het opbod tussen fabrikanten kan nu ook de recreatieve sporter zich aan trainen met een vermogensmeter wagen. En geef nu toe, wie vergelijkt zijn eigen data niet graag met deze van Wout Van Aert op de Paterberg, Wout Van Aert in de massasprint of Wout Van Aert tijdens het klimmen (wat kan Wout eigenlijk niet?)?

 

Het nut van de vermogensmeter

Het belangrijkste doel van de vermogensmeter is de efficiëntie van het trainingsproces te verbeteren en zo toe te groeien naar een hoger prestatieniveau. Het plannen / opvolgen van de trainingsbelasting valt in grote lijnen terug te brengen tot het monitoren van de frequentie, de duur en de intensiteit van de trainingen. Frequentie en duur zijn eenvoudig meetbare parameters maar de intensiteit kwantificeren is complexer. Hiervoor kan zowel een hartslagmeter als een vermogensmeter gebruikt worden maar liefst gebruik je deze samen!

Er moet namelijk een onderscheid gemaakt worden tussen de externe belasting - hoeveel vermogen wordt er geleverd - en de interne belasting - hoeveel moeite kost het om dit vermogen te leveren (o.a. hartslag respons). Deze parameters samen gaan de uiteindelijke prestatiewinst bepalen.

Blog MaartenFiguur 1. Impellizzeri (2005): De trainingsadaptaties zijn het gevolg van de interne trainingsbelasting die bepaald wordt door (1) individuele eigenschappen zoals genetische aanleg en trainingservaring en (2) kwaliteit, kwantiteit en organisatie van de externe belasting.

Op deze manier kan je ook jouw fysieke fitheid opvolgen én jouw sterke en zwakke punten gaan bepalen. Hiervoor moet je jezelf al meer in de data verdiepen of kan je vragen aan een coach / inspanningsfysioloog om je hierin bij te staan.

 

Praktische toepassing

In de eerste plaats wil je de vermogensmeter gebruiken om je fitheidsniveau te bepalen en efficiënter te trainen. De meeste sporters gaan hiervoor van start met een test om hun Functional Threshold Power te bepalen: dit geeft een idee van je beginniveau en vanuit deze FTP-waarde kunnen verdere trainingszones worden afgeleid. Hieronder vind je het protocol hoe je hier mee aan de slag gaat:

Tabel 1. Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 1: Testprotocol bepaling FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.

Probeer deze test uit te voeren op een ergometer of op een rustige en tamelijk vlakke weg om veilig en zonder grote schommelingen in het geleverde vermogen de tijdrit af te werken. Belangrijk is dat je probeert om deze test telkens onder dezelfde omstandigheden uit te voeren om je evolutie op te volgen. 

Vanuit deze test kunnen er trainingszones opgesteld worden:

Tabel 2. Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan.
Tabel 2: Trainingszones gebaseerd op FTP volgens Hunter Allen en Andrew Coggan

Belangrijke kanttekening hierbij is dat deze trainingszones gebaseerd zijn op een 20 minuten durende prestatietest en geen rekening houden met de onderliggende fysiologie. Sporter A en B kunnen dezelfde FTP-waarde hebben maar sporter A kan een betere aërobe uithouding hebben en sporter B een beter getrainde anaërobe uithouding. Toch zullen deze sporters op basis van dit protocol trainen in dezelfde zones. Een inspanningstest waarbij de externe belasting (vermogen) wordt opgedreven en de interne belasting (HF, lactaat, gasuitwisseling) wordt gemeten is aangewezen om de trainingszones accurater te bepalen.

 

Diepere inzichten

Trainen met een vermogensmeter genereert een heleboel data die helpen om je training in meer detail te analyseren. Tijdens de training is het wattage een maat voor de arbeid die onze spieren op elk moment leveren. Afhankelijk van tal van omstandigheden (parcours, het weer, alleen of in groep fietsen, …) gaat dit momentane vermogen sterk fluctueren. Omdat deze fluctuaties er voor zorgen dat het gemiddelde vermogen van een rit niet de beste maat is voor de eigenlijke belasting, werden een aantal extra parameters ontwikkeld.

De Normalized Power (NP) geeft een schatting van het constante vermogen dat je voor eenzelfde fysiologische kost kan volhouden. Bij solo ritten op een vlak parcours zal de NP weinig verschillen van het gemiddelde vermogen, bij een heuvelrit in groep zal dit wel sterk van elkaar afwijken. A.d.h.v. de NP kunnen verschillende types inspanningen beter met elkaar vergeleken worden.

Door de NP uit te zetten t.o.v. de FTP van de atleet verkrijg je een nieuwe parameter: de Intensity Factor (IF). Met deze parameter kan je de intensiteit van een rit vergelijken tussen sporters met verschillende prestatieniveaus omdat de individuele capaciteiten in rekening gebracht worden.

Een laatste parameter die in dit lijstje niet mag ontbreken is een maat voor de totale trainingsbelasting van een rit, de Training Stress Score (TSS). Deze parameter houdt niet alleen rekening met je geleverde vermogen (NP), je individuele capaciteiten (FTP, IF) maar houdt ook rekening met tijdsduur van de inspanning. De berekeningswijze is zo opgesteld dat 1u fietsen aan je FTP gelijk staat aan een TSS van 100. Hierdoor kan je de belasting tussen lange en rustige ritten in zekere mate vergelijken met kortere intensievere ritten. Weet wel dat een hogere TSS niet per definitie gelijk staat aan meer prestatiewinst maar dat een goede opbouw met voldoende aandacht voor een goede afwisseling van rustige en intensieve prikkels doorslaggevend is.

 

Tot slot

Trainen met een vermogensmeter brengt veel opportuniteiten maar ook uitdagingen met zich mee. Verlies hierbij ook in geen geval je hartslagmeter uit het oog. De vermogensmeter vertelt je wat je aan het doen bent, de hartslagmeter (en je subjectieve gevoel) hoeveel moeite dit kost. Zie je na een trainingsperiode een daling van je hartslag voor eenzelfde belasting dan wijst dit vaak op positieve aanpassingen aan training. Anderzijds kan een plots lagere / hogere hartslag ook wijzen op vermoeidheid of zelfs aankomende ziekte. Ook op grote hoogte of in de hitte is het belangrijk om er rekening mee te houden dat het leveren van dezelfde vermogens een grotere interne belasting zal veroorzaken. Kortom, verdiep je in de terminologie of laat je waar nodig door een expert bijstaan om alles uit deze data te halen en je trainingen naar een hoger niveau te tillen!

  

Referenties:

Hunter A and Andrew C. Training and Racing with a Power Meter. Velopress. 2019.
Impellizzeri FM, Rampinini E, Marcora SM. Physiological assessment of aerobic training in soccer. J Sports Sci. 2005.
Impellizzeri FM, Marcora SM, Coutts AJ. Internal and External Training Load: 15 Years On. Int J Sports Physiol Perform. 2019.
http://www.srm.de/company/history/
https://www.trainingpeaks.com/blog/how-to-train-with-power-and-heart-rate/
https://www.trainingpeaks.com/blog/power-training-levels/ 
https://www.bikeradar.com/advice/fitness-and-training/power-vs-heart-rate/
https://www.trainerroad.com/blog/power-vs-heart-rate-how-modern-athletes-train/

Vind een expert

 • Trees Dooms

 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Peter Plessers

 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julie Zels

 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jempi Wilssens

 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Coosemans

 • BVBA Samcon

 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Bruno D'Hulster

 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Schiltz

 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Windy Lycke

 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts

Gerelateerde items

Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Blessurepreventie
GF2Snow Week 5.png

Get Fit 2 Snow - Week 5

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Sluiten