Is the thinnest always the winner?

Is the thinnest always the winner?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Factsheet Voeding

Voeding en sport gaan hand in hand, maar deze relatie is niet altijd zo simpel. Als je sport heb je voldoende energie nodig, wat je verkrijgt door te eten en te drinken. Zie het als een weegschaal met aan de ene kant je activiteiten en aan de andere kant alles wat je eet en drinkt. Deze energiebalans stabiel houden is echter een uitdaging en door de complexen over gewicht komen veel sporters terecht in een onbalans: je verbruikt veel energie maar vult deze onvoldoende aan. Zo kan je een relatief energietekort of het RED-S syndroom krijgen. Het is een relatief onbekende stoornis bij atleten en te weinig mensen uit de sportwereld hebben er weet van. Om deze reden vertelt gedreven sportdiëtiste Inge De Ridder wat het RED-S syndroom juist inhoudt en welke rode vlaggen je moet leren herkennen.

Daar zit hij dan, een actieve dertiger die als voornemen heeft een paar kilootjes minder te wegen want dit jaar wilde hij écht wel de Ventoux oprijden in een betere ‘shape’! Pittig detail, zijn vetpercentage is 13%. “Maar” zo vroeg hij me “Een renner van 70 kilo die bergop 450 watt trapt, haalt een hoger rendement dan iemand van 75  kilo die 450 watt trapt, toch? ” Of die jonge meid die me vroeg om haar te helpen omdat haar coaches wilden dat ze ‘dunner en dunner en dunner’ werd.  Het is inderdaad zo dat naast je aanleg en uithoudingsvermogen je gewicht veruit de belangrijkste bepalende factor voor je duurinspanningen. Maar “Is the thinnest always the winner”? 

In deze blog wil ik hier verder op ingaan want er is ook een andere zijde namelijk het relatief energietekort in de sport syndroom of RED-S syndroom als gevolg van een te lage energiebeschikbaarheid. Een stoornis dat niet enkel een gevolg van een eetstoornis hoeft te zijn, maar veel breder is dan dat. Het komt voor bij vrouwen, maar ook mannen en het is op de langere termijn voor beide alles behalve prestatie bevorderend. Maar voornamelijk nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt. 


Wat is RED-S?

Als je je lichaam zou vergelijken met een kaartenhuisje dan is RED-S het kaartenhuisje dat langzaam in elkaar valt als gevolg van een langdurige lage energiebeschikbaarheid (LEA). LEA wil zeggen dat er een geen balans is tussen de totale voedingsinname en de energie die verbruikt wordt. Door die disbalans is er niet genoeg energie beschikbaar waardoor bepaalde lichaamsfuncties, die wel nodig zijn om optimaal gezond te functioneren maar niet om te overleven, minder of niet plaatsvinden. Ons lichaam is dus eigenlijk gewoon erg slim. Een te groot verschil tussen de energie inname en het energieverbruik kan het lichaam niet volledig compenseren. Maar een langdurig relatief kleiner energietekort wel. Een voorbeeld van zo’n functie is de voortplanting. Menstrueren kost veel energie, terwijl het niet perse essentieel is om te overleven. Het komt overigens niet enkel voor bij vrouwen, ook bij mannen  zien we verlaagde testosteronwaarde ten gevolge van lage energiebeschikbaarheid. En het verwijst niet altijd naar ondergewicht maar ook met een normaal gewicht of zelfs overgewicht kan je hiermee te maken hebben.

RED-S  is nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt

Verstoorde lichaamsgedachten en eetstoornissen kunnen aan de basis liggen van een lage energiebeschikbaarheid maar het kan ook onbedoeld optreden, vanwege te weinig kennis of een slecht bewustzijn van sportspecifieke voedingseisen of door een gebrek aan eetlust, wat vaak gebeurt bij intensieve training.

Het is ook verleidelijk om te denken dat atleten nooit het risico lopen op dergelijke problemen. Atleten hebben immers over het algemeen een betere lichaamsbouw dan de zittende niet sportende populatie. Maar de waarheid is dat sporters met dezelfde culturele en sociale druk worden geconfronteerd om zich te spiegelen aan het ideaal lichaamsbeeld als alle anderen. Zeker nu met de sociale media, continue worden ze geconfronteerd met de “ideale beelden” van topsporters, die uiteraard ook enkel de perfecte plaatjes posten.  

 

De eerste waarschuwingssignalen geven soms een vals gevoel van veiligheid

RED-S manifesteert zich in een verscheidenheid aan fysieke en psychologische symptomen, die helaas vaak onopgemerkt blijven. Het dubieuze is dat de eerste symptomen de prestaties in eerste instantie kunnen verbeteren, althans op korte termijn. Overmatige training en caloriebeperkt eten leidt tot een lager lichaamsgewicht, wat kan resulteren in snellere tijden. Het nadeel van dit gedrag wordt verdoezeld door hun onmiddellijke voordelen - meer PB's, meer medailles en meer resultaat. En de aanvankelijke verbetering van de prestaties kan de atleet een vals gevoel van veiligheid geven en hem of haar verleiden om nog verder te gaan.

Rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven.

Maar er is een grens waarboven verdere gewichtsverminderingen het prestatievermogen van het lichaam nadelig kan beïnvloeden. Kleine signalen zoals een aanhoudende verkoudheid en algemene vermoeidheid, verlies aan menstruatie, frequente kleine blessures, prikkelbaar en moeite bij het herstellen van trainingen worden vaak niet ervaren als een probleem. Het zijn in principe rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven. In een prestatiegerichte samenleving die wordt gestuurd door “No pain No gain” en “out of the comfortzone” is het gemakkelijk om fysieke ongemakken te zien als vooruitgang. Je grenzen verleggen en zeer gecontroleerd eten worden door de entourage ook vaak gezien als een teken van discipline en motivatie. Het is pas na een langere periode van LEA dat ook de spieren en de botten verzwakken waardoor men kwetsuren zal oplopen. Vaak is het pas als de zin in trainen afneemt of bij herhaalde fracturen dat men aan de alarmbel begint te trekken.

Een langdurige cumulatieve energie deficiëntie geeft cumulatieve endocriene dysfuncties waardoor het kaartenhuisje in elkaar valt, het basaal metabolisme zich aanpast en uiteindelijk ook de lichaamssamenstelling zal veranderen, namelijk een stijgend vetpercentage. De atleet zal dit mogelijks verkeerd interpreteren en zijn energie-inname nog verder minderen waardoor het probleem nog groter wordt. Het RED-S syndroom kan dus voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.

De gevolgen van RED-S op de lange termijn zijn zeer ruim. Voorbeelden zijn een verminderd metabolisme, verstoorde hormoonhuishouding (inclusief een trage schildklier en een lage waarde van voortplantingshormonen), uitblijvende menstruatie, verminderd libido, verminderde botgezondheid, verminderde weerstand en afweer, slechtere groei en ontwikkeling, psychische problemen, problemen met de spijsvertering en een slechtere conditie van hart, vaten en longen. Dit wil niet zeggen dat iemand met een LEA alle gevolgen ervaart, dit kunnen er meer of minder zijn. 

Het RED-S syndroom kan voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.


En nu?

Preventie is erg belangrijk, veel leed kan immers voorkomen worden bij vroege detectie. Een betere kennis en alertheid over RED-S syndroom zijn hiervoor vereist, dan is dan ook de reden van deze blog omdat ik merk dat het nog zeer onbekend is in de sportwereld. Goed informeren van sporters en hun omgeving (medesporters en ouders bij de jongere sporter) is hierbij essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat ook de coaches, sportbegeleiders en sportorganisaties kennis hebben van dit syndroom.

Om een lage energiebeschikbaarheid  bij atleten en voornamelijk  aankomend sporttalent te voorkomen, zouden ze een sportklimaat moeten scheppen dat de nadruk legt op plezier en persoonlijke ontwikkeling. Maak er vooral geen strijd met de weegschaal van!

Fiche RED-S pagina 1 Fiche RED-S-pagina 2

Wil je meer weten over de screening en behandeling van RED-S?  klik hier.


Bronnen: 
 1. De Ridder Inge. Syndroom RED-S, relatief energietekort in de sport. Nutrinews 1/2019 (Hier te raadplegen)
 2. Elliott-Sale KJ, Tenforde AS, Parziale AL. et al. Endocrine Effects of Relative Energy Deficiency in Sport. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Jul 1;28(4):335-349
 3. Logue, D. M., Madigan, S. M., Melin, A., Delahunt, E., Heinen, M., Donnell, S. M., & Corish, C. A. (2020). Low Energy Availability in Athletes 2020: An Updated Narrative Review of Prevalence, Risk, Within-Day Energy Balance, Knowledge, and Impact on Sports Performance. Nutrients, 12(3), 835. https://doi.org/10.3390/nu12030835
 4. Melin AK, Heikura IA, Tenforde A, Mountjoy M. Energy Availability in Athletics: Health, Performance, and Physique. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):152-164. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0201. Epub 2019 Feb 26. PMID: 30632422.
 5. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke, L.M., et al (2014). The IOC consensus statement: Beyond the female athlete triad–relative energy deficiency in sport (red-s). British Journal of Sports Medicine, 48(7), 491–497.
 6. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke. et al. IOC consensus statement on relative energy deficiency in sport (RED-S): 2018 update. British Journal of Sports Medicine, May 2018. Jun;52(11):687-697
 7. Wasserfurth, P., Palmowski, J., Hahn, A. et al. Reasons for and Consequences of Low Energy Availability in Female and Male Athletes: Social Environment, Adaptations, and Prevention. Sports Med - Open 6, 44 (2020). https://doi.org/10.1186/s40798-020-00275-6
 8. Wells KR, Jeacocke NA, Appaneal R, et alThe Australian Institute of Sport (AIS) and National Eating Disorders Collaboration (NEDC) position statement on disordered eating in high performance sport British Journal of Sports Medicine 2020;54:1247-1258.

Vind een expert

 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Karel Pardaens

 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Coosemans

 • BVBA Samcon

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Trees Dooms

 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Ann Gillis

 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Johan Roeykens

 • Marc Schiltz

 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Voeding
Voeding voor spieropbouw

Voeding voor spieropbouw

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten