Is the thinnest always the winner?

Is the thinnest always the winner?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Factsheet Voeding

Voeding en sport gaan hand in hand, maar deze relatie is niet altijd zo simpel. Als je sport heb je voldoende energie nodig, wat je verkrijgt door te eten en te drinken. Zie het als een weegschaal met aan de ene kant je activiteiten en aan de andere kant alles wat je eet en drinkt. Deze energiebalans stabiel houden is echter een uitdaging en door de complexen over gewicht komen veel sporters terecht in een onbalans: je verbruikt veel energie maar vult deze onvoldoende aan. Zo kan je een relatief energietekort of het RED-S syndroom krijgen. Het is een relatief onbekende stoornis bij atleten en te weinig mensen uit de sportwereld hebben er weet van. Om deze reden vertelt gedreven sportdiëtiste Inge De Ridder wat het RED-S syndroom juist inhoudt en welke rode vlaggen je moet leren herkennen.

Daar zit hij dan, een actieve dertiger die als voornemen heeft een paar kilootjes minder te wegen want dit jaar wilde hij écht wel de Ventoux oprijden in een betere ‘shape’! Pittig detail, zijn vetpercentage is 13%. “Maar” zo vroeg hij me “Een renner van 70 kilo die bergop 450 watt trapt, haalt een hoger rendement dan iemand van 75  kilo die 450 watt trapt, toch? ” Of die jonge meid die me vroeg om haar te helpen omdat haar coaches wilden dat ze ‘dunner en dunner en dunner’ werd.  Het is inderdaad zo dat naast je aanleg en uithoudingsvermogen je gewicht veruit de belangrijkste bepalende factor voor je duurinspanningen. Maar “Is the thinnest always the winner”? 

In deze blog wil ik hier verder op ingaan want er is ook een andere zijde namelijk het relatief energietekort in de sport syndroom of RED-S syndroom als gevolg van een te lage energiebeschikbaarheid. Een stoornis dat niet enkel een gevolg van een eetstoornis hoeft te zijn, maar veel breder is dan dat. Het komt voor bij vrouwen, maar ook mannen en het is op de langere termijn voor beide alles behalve prestatie bevorderend. Maar voornamelijk nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt. 


Wat is RED-S?

Als je je lichaam zou vergelijken met een kaartenhuisje dan is RED-S het kaartenhuisje dat langzaam in elkaar valt als gevolg van een langdurige lage energiebeschikbaarheid (LEA). LEA wil zeggen dat er een geen balans is tussen de totale voedingsinname en de energie die verbruikt wordt. Door die disbalans is er niet genoeg energie beschikbaar waardoor bepaalde lichaamsfuncties, die wel nodig zijn om optimaal gezond te functioneren maar niet om te overleven, minder of niet plaatsvinden. Ons lichaam is dus eigenlijk gewoon erg slim. Een te groot verschil tussen de energie inname en het energieverbruik kan het lichaam niet volledig compenseren. Maar een langdurig relatief kleiner energietekort wel. Een voorbeeld van zo’n functie is de voortplanting. Menstrueren kost veel energie, terwijl het niet perse essentieel is om te overleven. Het komt overigens niet enkel voor bij vrouwen, ook bij mannen  zien we verlaagde testosteronwaarde ten gevolge van lage energiebeschikbaarheid. En het verwijst niet altijd naar ondergewicht maar ook met een normaal gewicht of zelfs overgewicht kan je hiermee te maken hebben.

RED-S  is nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt

Verstoorde lichaamsgedachten en eetstoornissen kunnen aan de basis liggen van een lage energiebeschikbaarheid maar het kan ook onbedoeld optreden, vanwege te weinig kennis of een slecht bewustzijn van sportspecifieke voedingseisen of door een gebrek aan eetlust, wat vaak gebeurt bij intensieve training.

Het is ook verleidelijk om te denken dat atleten nooit het risico lopen op dergelijke problemen. Atleten hebben immers over het algemeen een betere lichaamsbouw dan de zittende niet sportende populatie. Maar de waarheid is dat sporters met dezelfde culturele en sociale druk worden geconfronteerd om zich te spiegelen aan het ideaal lichaamsbeeld als alle anderen. Zeker nu met de sociale media, continue worden ze geconfronteerd met de “ideale beelden” van topsporters, die uiteraard ook enkel de perfecte plaatjes posten.  

 

De eerste waarschuwingssignalen geven soms een vals gevoel van veiligheid

RED-S manifesteert zich in een verscheidenheid aan fysieke en psychologische symptomen, die helaas vaak onopgemerkt blijven. Het dubieuze is dat de eerste symptomen de prestaties in eerste instantie kunnen verbeteren, althans op korte termijn. Overmatige training en caloriebeperkt eten leidt tot een lager lichaamsgewicht, wat kan resulteren in snellere tijden. Het nadeel van dit gedrag wordt verdoezeld door hun onmiddellijke voordelen - meer PB's, meer medailles en meer resultaat. En de aanvankelijke verbetering van de prestaties kan de atleet een vals gevoel van veiligheid geven en hem of haar verleiden om nog verder te gaan.

Rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven.

Maar er is een grens waarboven verdere gewichtsverminderingen het prestatievermogen van het lichaam nadelig kan beïnvloeden. Kleine signalen zoals een aanhoudende verkoudheid en algemene vermoeidheid, verlies aan menstruatie, frequente kleine blessures, prikkelbaar en moeite bij het herstellen van trainingen worden vaak niet ervaren als een probleem. Het zijn in principe rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven. In een prestatiegerichte samenleving die wordt gestuurd door “No pain No gain” en “out of the comfortzone” is het gemakkelijk om fysieke ongemakken te zien als vooruitgang. Je grenzen verleggen en zeer gecontroleerd eten worden door de entourage ook vaak gezien als een teken van discipline en motivatie. Het is pas na een langere periode van LEA dat ook de spieren en de botten verzwakken waardoor men kwetsuren zal oplopen. Vaak is het pas als de zin in trainen afneemt of bij herhaalde fracturen dat men aan de alarmbel begint te trekken.

Een langdurige cumulatieve energie deficiëntie geeft cumulatieve endocriene dysfuncties waardoor het kaartenhuisje in elkaar valt, het basaal metabolisme zich aanpast en uiteindelijk ook de lichaamssamenstelling zal veranderen, namelijk een stijgend vetpercentage. De atleet zal dit mogelijks verkeerd interpreteren en zijn energie-inname nog verder minderen waardoor het probleem nog groter wordt. Het RED-S syndroom kan dus voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.

De gevolgen van RED-S op de lange termijn zijn zeer ruim. Voorbeelden zijn een verminderd metabolisme, verstoorde hormoonhuishouding (inclusief een trage schildklier en een lage waarde van voortplantingshormonen), uitblijvende menstruatie, verminderd libido, verminderde botgezondheid, verminderde weerstand en afweer, slechtere groei en ontwikkeling, psychische problemen, problemen met de spijsvertering en een slechtere conditie van hart, vaten en longen. Dit wil niet zeggen dat iemand met een LEA alle gevolgen ervaart, dit kunnen er meer of minder zijn. 

Het RED-S syndroom kan voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.


En nu?

Preventie is erg belangrijk, veel leed kan immers voorkomen worden bij vroege detectie. Een betere kennis en alertheid over RED-S syndroom zijn hiervoor vereist, dan is dan ook de reden van deze blog omdat ik merk dat het nog zeer onbekend is in de sportwereld. Goed informeren van sporters en hun omgeving (medesporters en ouders bij de jongere sporter) is hierbij essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat ook de coaches, sportbegeleiders en sportorganisaties kennis hebben van dit syndroom.

Om een lage energiebeschikbaarheid  bij atleten en voornamelijk  aankomend sporttalent te voorkomen, zouden ze een sportklimaat moeten scheppen dat de nadruk legt op plezier en persoonlijke ontwikkeling. Maak er vooral geen strijd met de weegschaal van!

Fiche RED-S pagina 1 Fiche RED-S-pagina 2

Wil je meer weten over de screening en behandeling van RED-S?  klik hier.


Bronnen: 
 1. De Ridder Inge. Syndroom RED-S, relatief energietekort in de sport. Nutrinews 1/2019 (Hier te raadplegen)
 2. Elliott-Sale KJ, Tenforde AS, Parziale AL. et al. Endocrine Effects of Relative Energy Deficiency in Sport. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Jul 1;28(4):335-349
 3. Logue, D. M., Madigan, S. M., Melin, A., Delahunt, E., Heinen, M., Donnell, S. M., & Corish, C. A. (2020). Low Energy Availability in Athletes 2020: An Updated Narrative Review of Prevalence, Risk, Within-Day Energy Balance, Knowledge, and Impact on Sports Performance. Nutrients, 12(3), 835. https://doi.org/10.3390/nu12030835
 4. Melin AK, Heikura IA, Tenforde A, Mountjoy M. Energy Availability in Athletics: Health, Performance, and Physique. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):152-164. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0201. Epub 2019 Feb 26. PMID: 30632422.
 5. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke, L.M., et al (2014). The IOC consensus statement: Beyond the female athlete triad–relative energy deficiency in sport (red-s). British Journal of Sports Medicine, 48(7), 491–497.
 6. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke. et al. IOC consensus statement on relative energy deficiency in sport (RED-S): 2018 update. British Journal of Sports Medicine, May 2018. Jun;52(11):687-697
 7. Wasserfurth, P., Palmowski, J., Hahn, A. et al. Reasons for and Consequences of Low Energy Availability in Female and Male Athletes: Social Environment, Adaptations, and Prevention. Sports Med - Open 6, 44 (2020). https://doi.org/10.1186/s40798-020-00275-6
 8. Wells KR, Jeacocke NA, Appaneal R, et alThe Australian Institute of Sport (AIS) and National Eating Disorders Collaboration (NEDC) position statement on disordered eating in high performance sport British Journal of Sports Medicine 2020;54:1247-1258.

Vind een expert

 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • BVBA Samcon

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • An Konings

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Ann Gillis

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Roeykens

 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Trees Dooms

 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jempi Wilssens

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog

Gerelateerde items

Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Voeding
Voeding tijdens blessure.png

Voeding tijdens blessure

Sporter Blog Voeding en eetgedrag Voeding
Sluiten