Is the thinnest always the winner?

Is the thinnest always the winner?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Voeding

Voeding en sport gaan hand in hand, maar deze relatie is niet altijd zo simpel. Als je sport heb je voldoende energie nodig, wat je verkrijgt door te eten en te drinken. Zie het als een weegschaal met aan de ene kant je activiteiten en aan de andere kant alles wat je eet en drinkt. Deze energiebalans stabiel houden is echter een uitdaging en door de complexen over gewicht komen veel sporters terecht in een onbalans: je verbruikt veel energie maar vult deze onvoldoende aan. Zo kan je een relatief energietekort of het RED-S syndroom krijgen. Het is een relatief onbekende stoornis bij atleten en te weinig mensen uit de sportwereld hebben er weet van. Om deze reden vertelt gedreven sportdiëtiste Inge De Ridder wat het RED-S syndroom juist inhoudt en welke rode vlaggen je moet leren herkennen.

Daar zit hij dan, een actieve dertiger die als voornemen heeft een paar kilootjes minder te wegen want dit jaar wilde hij écht wel de Ventoux oprijden in een betere ‘shape’! Pittig detail, zijn vetpercentage is 13%. “Maar” zo vroeg hij me “Een renner van 70 kilo die bergop 450 watt trapt, haalt een hoger rendement dan iemand van 75  kilo die 450 watt trapt, toch? ” Of die jonge meid die me vroeg om haar te helpen omdat haar coaches wilden dat ze ‘dunner en dunner en dunner’ werd.  Het is inderdaad zo dat naast je aanleg en uithoudingsvermogen je gewicht veruit de belangrijkste bepalende factor voor je duurinspanningen. Maar “Is the thinnest always the winner”? 

In deze blog wil ik hier verder op ingaan want er is ook een andere zijde namelijk het relatief energietekort in de sport syndroom of RED-S syndroom als gevolg van een te lage energiebeschikbaarheid. Een stoornis dat niet enkel een gevolg van een eetstoornis hoeft te zijn, maar veel breder is dan dat. Het komt voor bij vrouwen, maar ook mannen en het is op de langere termijn voor beide alles behalve prestatie bevorderend. Maar voornamelijk nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt. 


Wat is RED-S?

Als je je lichaam zou vergelijken met een kaartenhuisje dan is RED-S het kaartenhuisje dat langzaam in elkaar valt als gevolg van een langdurige lage energiebeschikbaarheid (LEA). LEA wil zeggen dat er een geen balans is tussen de totale voedingsinname en de energie die verbruikt wordt. Door die disbalans is er niet genoeg energie beschikbaar waardoor bepaalde lichaamsfuncties, die wel nodig zijn om optimaal gezond te functioneren maar niet om te overleven, minder of niet plaatsvinden. Ons lichaam is dus eigenlijk gewoon erg slim. Een te groot verschil tussen de energie inname en het energieverbruik kan het lichaam niet volledig compenseren. Maar een langdurig relatief kleiner energietekort wel. Een voorbeeld van zo’n functie is de voortplanting. Menstrueren kost veel energie, terwijl het niet perse essentieel is om te overleven. Het komt overigens niet enkel voor bij vrouwen, ook bij mannen  zien we verlaagde testosteronwaarde ten gevolge van lage energiebeschikbaarheid. En het verwijst niet altijd naar ondergewicht maar ook met een normaal gewicht of zelfs overgewicht kan je hiermee te maken hebben.

RED-S  is nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt

Verstoorde lichaamsgedachten en eetstoornissen kunnen aan de basis liggen van een lage energiebeschikbaarheid maar het kan ook onbedoeld optreden, vanwege te weinig kennis of een slecht bewustzijn van sportspecifieke voedingseisen of door een gebrek aan eetlust, wat vaak gebeurt bij intensieve training.

Het is ook verleidelijk om te denken dat atleten nooit het risico lopen op dergelijke problemen. Atleten hebben immers over het algemeen een betere lichaamsbouw dan de zittende niet sportende populatie. Maar de waarheid is dat sporters met dezelfde culturele en sociale druk worden geconfronteerd om zich te spiegelen aan het ideaal lichaamsbeeld als alle anderen. Zeker nu met de sociale media, continue worden ze geconfronteerd met de “ideale beelden” van topsporters, die uiteraard ook enkel de perfecte plaatjes posten.  

 

De eerste waarschuwingssignalen geven soms een vals gevoel van veiligheid

RED-S manifesteert zich in een verscheidenheid aan fysieke en psychologische symptomen, die helaas vaak onopgemerkt blijven. Het dubieuze is dat de eerste symptomen de prestaties in eerste instantie kunnen verbeteren, althans op korte termijn. Overmatige training en caloriebeperkt eten leidt tot een lager lichaamsgewicht, wat kan resulteren in snellere tijden. Het nadeel van dit gedrag wordt verdoezeld door hun onmiddellijke voordelen - meer PB's, meer medailles en meer resultaat. En de aanvankelijke verbetering van de prestaties kan de atleet een vals gevoel van veiligheid geven en hem of haar verleiden om nog verder te gaan.

Rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven.

Maar er is een grens waarboven verdere gewichtsverminderingen het prestatievermogen van het lichaam nadelig kan beïnvloeden. Kleine signalen zoals een aanhoudende verkoudheid en algemene vermoeidheid, verlies aan menstruatie, frequente kleine blessures, prikkelbaar en moeite bij het herstellen van trainingen worden vaak niet ervaren als een probleem. Het zijn in principe rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven. In een prestatiegerichte samenleving die wordt gestuurd door “No pain No gain” en “out of the comfortzone” is het gemakkelijk om fysieke ongemakken te zien als vooruitgang. Je grenzen verleggen en zeer gecontroleerd eten worden door de entourage ook vaak gezien als een teken van discipline en motivatie. Het is pas na een langere periode van LEA dat ook de spieren en de botten verzwakken waardoor men kwetsuren zal oplopen. Vaak is het pas als de zin in trainen afneemt of bij herhaalde fracturen dat men aan de alarmbel begint te trekken.

Een langdurige cumulatieve energie deficiëntie geeft cumulatieve endocriene dysfuncties waardoor het kaartenhuisje in elkaar valt, het basaal metabolisme zich aanpast en uiteindelijk ook de lichaamssamenstelling zal veranderen, namelijk een stijgend vetpercentage. De atleet zal dit mogelijks verkeerd interpreteren en zijn energie-inname nog verder minderen waardoor het probleem nog groter wordt. Het RED-S syndroom kan dus voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.

De gevolgen van RED-S op de lange termijn zijn zeer ruim. Voorbeelden zijn een verminderd metabolisme, verstoorde hormoonhuishouding (inclusief een trage schildklier en een lage waarde van voortplantingshormonen), uitblijvende menstruatie, verminderd libido, verminderde botgezondheid, verminderde weerstand en afweer, slechtere groei en ontwikkeling, psychische problemen, problemen met de spijsvertering en een slechtere conditie van hart, vaten en longen. Dit wil niet zeggen dat iemand met een LEA alle gevolgen ervaart, dit kunnen er meer of minder zijn. 

Het RED-S syndroom kan voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.


En nu?

Preventie is erg belangrijk, veel leed kan immers voorkomen worden bij vroege detectie. Een betere kennis en alertheid over RED-S syndroom zijn hiervoor vereist, dan is dan ook de reden van deze blog omdat ik merk dat het nog zeer onbekend is in de sportwereld. Goed informeren van sporters en hun omgeving (medesporters en ouders bij de jongere sporter) is hierbij essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat ook de coaches, sportbegeleiders en sportorganisaties kennis hebben van dit syndroom.

Om een lage energiebeschikbaarheid  bij atleten en voornamelijk  aankomend sporttalent te voorkomen, zouden ze een sportklimaat moeten scheppen dat de nadruk legt op plezier en persoonlijke ontwikkeling. Maak er vooral geen strijd met de weegschaal van!

Wil je meer weten over de screening en behandeling van RED-S? Klik hier.


Bronnen: 
 1. De Ridder Inge. Syndroom RED-S, relatief energietekort in de sport. Nutrinews 1/2019 (Hier te raadplegen)
 2. Elliott-Sale KJ, Tenforde AS, Parziale AL. et al. Endocrine Effects of Relative Energy Deficiency in Sport. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Jul 1;28(4):335-349
 3. Logue, D. M., Madigan, S. M., Melin, A., Delahunt, E., Heinen, M., Donnell, S. M., & Corish, C. A. (2020). Low Energy Availability in Athletes 2020: An Updated Narrative Review of Prevalence, Risk, Within-Day Energy Balance, Knowledge, and Impact on Sports Performance. Nutrients, 12(3), 835. https://doi.org/10.3390/nu12030835
 4. Melin AK, Heikura IA, Tenforde A, Mountjoy M. Energy Availability in Athletics: Health, Performance, and Physique. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):152-164. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0201. Epub 2019 Feb 26. PMID: 30632422.
 5. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke, L.M., et al (2014). The IOC consensus statement: Beyond the female athlete triad–relative energy deficiency in sport (red-s). British Journal of Sports Medicine, 48(7), 491–497.
 6. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke. et al. IOC consensus statement on relative energy deficiency in sport (RED-S): 2018 update. British Journal of Sports Medicine, May 2018. Jun;52(11):687-697
 7. Wasserfurth, P., Palmowski, J., Hahn, A. et al. Reasons for and Consequences of Low Energy Availability in Female and Male Athletes: Social Environment, Adaptations, and Prevention. Sports Med - Open 6, 44 (2020). https://doi.org/10.1186/s40798-020-00275-6
 8. Wells KR, Jeacocke NA, Appaneal R, et alThe Australian Institute of Sport (AIS) and National Eating Disorders Collaboration (NEDC) position statement on disordered eating in high performance sport British Journal of Sports Medicine 2020;54:1247-1258.

Vind een expert

 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Julie Zels

 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Carl De Crée

 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • André Dewit

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Peter Plessers

 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • BVBA Samcon

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Voeding
Zuiders vruchtennotenbrood

Recept Zuiders vruchten-notenbrood

Sporter Artikel Voeding
Sluiten