Is the thinnest always the winner?

Is the thinnest always the winner?

Inge is een gedreven sportdiëtiste, ISAK level 1 antropometrist en ICF gecertificeerde integrale coach met meer dan 25 jaar ervaring in (sport)voeding, eetstoornissen en leefstijlcoaching. Ze heeft een eigen praktijk in Deurne en is docent aan de opleiding Sport en Bewegen van de Thomas More Hogeschool in Turnhout. Ze werkt heel nauw samen met enkele Belgische topatleten. Het Belgische zwemteam olv Ronald Gaastra (van oa zilveren medaillewinnaar Pieter Timmers in Rio) wordt al meer dan 15 jaar door haar begeleid. Ook het Vlaams Taekwondoteam, het Belgisch Bobsleeteam, als de Balletwereld rekent op haar coaching, motivatie en voedingsbegeleiding. Maar ook de sterren van morgen worden door haar op de goede weg geholpen!
Sporter Blog Voeding

Voeding en sport gaan hand in hand, maar deze relatie is niet altijd zo simpel. Als je sport heb je voldoende energie nodig, wat je verkrijgt door te eten en te drinken. Zie het als een weegschaal met aan de ene kant je activiteiten en aan de andere kant alles wat je eet en drinkt. Deze energiebalans stabiel houden is echter een uitdaging en door de complexen over gewicht komen veel sporters terecht in een onbalans: je verbruikt veel energie maar vult deze onvoldoende aan. Zo kan je een relatief energietekort of het RED-S syndroom krijgen. Het is een relatief onbekende stoornis bij atleten en te weinig mensen uit de sportwereld hebben er weet van. Om deze reden vertelt gedreven sportdiëtiste Inge De Ridder wat het RED-S syndroom juist inhoudt en welke rode vlaggen je moet leren herkennen.

Daar zit hij dan, een actieve dertiger die als voornemen heeft een paar kilootjes minder te wegen want dit jaar wilde hij écht wel de Ventoux oprijden in een betere ‘shape’! Pittig detail, zijn vetpercentage is 13%. “Maar” zo vroeg hij me “Een renner van 70 kilo die bergop 450 watt trapt, haalt een hoger rendement dan iemand van 75  kilo die 450 watt trapt, toch? ” Of die jonge meid die me vroeg om haar te helpen omdat haar coaches wilden dat ze ‘dunner en dunner en dunner’ werd.  Het is inderdaad zo dat naast je aanleg en uithoudingsvermogen je gewicht veruit de belangrijkste bepalende factor voor je duurinspanningen. Maar “Is the thinnest always the winner”? 

In deze blog wil ik hier verder op ingaan want er is ook een andere zijde namelijk het relatief energietekort in de sport syndroom of RED-S syndroom als gevolg van een te lage energiebeschikbaarheid. Een stoornis dat niet enkel een gevolg van een eetstoornis hoeft te zijn, maar veel breder is dan dat. Het komt voor bij vrouwen, maar ook mannen en het is op de langere termijn voor beide alles behalve prestatie bevorderend. Maar voornamelijk nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt. 


Wat is RED-S?

Als je je lichaam zou vergelijken met een kaartenhuisje dan is RED-S het kaartenhuisje dat langzaam in elkaar valt als gevolg van een langdurige lage energiebeschikbaarheid (LEA). LEA wil zeggen dat er een geen balans is tussen de totale voedingsinname en de energie die verbruikt wordt. Door die disbalans is er niet genoeg energie beschikbaar waardoor bepaalde lichaamsfuncties, die wel nodig zijn om optimaal gezond te functioneren maar niet om te overleven, minder of niet plaatsvinden. Ons lichaam is dus eigenlijk gewoon erg slim. Een te groot verschil tussen de energie inname en het energieverbruik kan het lichaam niet volledig compenseren. Maar een langdurig relatief kleiner energietekort wel. Een voorbeeld van zo’n functie is de voortplanting. Menstrueren kost veel energie, terwijl het niet perse essentieel is om te overleven. Het komt overigens niet enkel voor bij vrouwen, ook bij mannen  zien we verlaagde testosteronwaarde ten gevolge van lage energiebeschikbaarheid. En het verwijst niet altijd naar ondergewicht maar ook met een normaal gewicht of zelfs overgewicht kan je hiermee te maken hebben.

RED-S  is nog zeer onbekend bij atleten, coaches, sportfanaten als sportmedici waardoor het veel te laat aan het licht komt

Verstoorde lichaamsgedachten en eetstoornissen kunnen aan de basis liggen van een lage energiebeschikbaarheid maar het kan ook onbedoeld optreden, vanwege te weinig kennis of een slecht bewustzijn van sportspecifieke voedingseisen of door een gebrek aan eetlust, wat vaak gebeurt bij intensieve training.

Het is ook verleidelijk om te denken dat atleten nooit het risico lopen op dergelijke problemen. Atleten hebben immers over het algemeen een betere lichaamsbouw dan de zittende niet sportende populatie. Maar de waarheid is dat sporters met dezelfde culturele en sociale druk worden geconfronteerd om zich te spiegelen aan het ideaal lichaamsbeeld als alle anderen. Zeker nu met de sociale media, continue worden ze geconfronteerd met de “ideale beelden” van topsporters, die uiteraard ook enkel de perfecte plaatjes posten.  

 

De eerste waarschuwingssignalen geven soms een vals gevoel van veiligheid

RED-S manifesteert zich in een verscheidenheid aan fysieke en psychologische symptomen, die helaas vaak onopgemerkt blijven. Het dubieuze is dat de eerste symptomen de prestaties in eerste instantie kunnen verbeteren, althans op korte termijn. Overmatige training en caloriebeperkt eten leidt tot een lager lichaamsgewicht, wat kan resulteren in snellere tijden. Het nadeel van dit gedrag wordt verdoezeld door hun onmiddellijke voordelen - meer PB's, meer medailles en meer resultaat. En de aanvankelijke verbetering van de prestaties kan de atleet een vals gevoel van veiligheid geven en hem of haar verleiden om nog verder te gaan.

Rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven.

Maar er is een grens waarboven verdere gewichtsverminderingen het prestatievermogen van het lichaam nadelig kan beïnvloeden. Kleine signalen zoals een aanhoudende verkoudheid en algemene vermoeidheid, verlies aan menstruatie, frequente kleine blessures, prikkelbaar en moeite bij het herstellen van trainingen worden vaak niet ervaren als een probleem. Het zijn in principe rode vlaggen die ons zouden moeten waarschuwen maar waarvoor we vaak kleurenblind blijven. In een prestatiegerichte samenleving die wordt gestuurd door “No pain No gain” en “out of the comfortzone” is het gemakkelijk om fysieke ongemakken te zien als vooruitgang. Je grenzen verleggen en zeer gecontroleerd eten worden door de entourage ook vaak gezien als een teken van discipline en motivatie. Het is pas na een langere periode van LEA dat ook de spieren en de botten verzwakken waardoor men kwetsuren zal oplopen. Vaak is het pas als de zin in trainen afneemt of bij herhaalde fracturen dat men aan de alarmbel begint te trekken.

Een langdurige cumulatieve energie deficiëntie geeft cumulatieve endocriene dysfuncties waardoor het kaartenhuisje in elkaar valt, het basaal metabolisme zich aanpast en uiteindelijk ook de lichaamssamenstelling zal veranderen, namelijk een stijgend vetpercentage. De atleet zal dit mogelijks verkeerd interpreteren en zijn energie-inname nog verder minderen waardoor het probleem nog groter wordt. Het RED-S syndroom kan dus voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.

De gevolgen van RED-S op de lange termijn zijn zeer ruim. Voorbeelden zijn een verminderd metabolisme, verstoorde hormoonhuishouding (inclusief een trage schildklier en een lage waarde van voortplantingshormonen), uitblijvende menstruatie, verminderd libido, verminderde botgezondheid, verminderde weerstand en afweer, slechtere groei en ontwikkeling, psychische problemen, problemen met de spijsvertering en een slechtere conditie van hart, vaten en longen. Dit wil niet zeggen dat iemand met een LEA alle gevolgen ervaart, dit kunnen er meer of minder zijn. 

Het RED-S syndroom kan voorkomen bij atleten met een laag gewicht maar ook met een normaal of hoger gewicht.


En nu?

Preventie is erg belangrijk, veel leed kan immers voorkomen worden bij vroege detectie. Een betere kennis en alertheid over RED-S syndroom zijn hiervoor vereist, dan is dan ook de reden van deze blog omdat ik merk dat het nog zeer onbekend is in de sportwereld. Goed informeren van sporters en hun omgeving (medesporters en ouders bij de jongere sporter) is hierbij essentieel. Daarnaast is het belangrijk dat ook de coaches, sportbegeleiders en sportorganisaties kennis hebben van dit syndroom.

Om een lage energiebeschikbaarheid  bij atleten en voornamelijk  aankomend sporttalent te voorkomen, zouden ze een sportklimaat moeten scheppen dat de nadruk legt op plezier en persoonlijke ontwikkeling. Maak er vooral geen strijd met de weegschaal van!

Wil je meer weten over de screening en behandeling van RED-S? Klik hier.


Bronnen: 
 1. De Ridder Inge. Syndroom RED-S, relatief energietekort in de sport. Nutrinews 1/2019 (Hier te raadplegen)
 2. Elliott-Sale KJ, Tenforde AS, Parziale AL. et al. Endocrine Effects of Relative Energy Deficiency in Sport. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2018 Jul 1;28(4):335-349
 3. Logue, D. M., Madigan, S. M., Melin, A., Delahunt, E., Heinen, M., Donnell, S. M., & Corish, C. A. (2020). Low Energy Availability in Athletes 2020: An Updated Narrative Review of Prevalence, Risk, Within-Day Energy Balance, Knowledge, and Impact on Sports Performance. Nutrients, 12(3), 835. https://doi.org/10.3390/nu12030835
 4. Melin AK, Heikura IA, Tenforde A, Mountjoy M. Energy Availability in Athletics: Health, Performance, and Physique. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2019 Mar 1;29(2):152-164. doi: 10.1123/ijsnem.2018-0201. Epub 2019 Feb 26. PMID: 30632422.
 5. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke, L.M., et al (2014). The IOC consensus statement: Beyond the female athlete triad–relative energy deficiency in sport (red-s). British Journal of Sports Medicine, 48(7), 491–497.
 6. Mountjoy, M., Sundgot-Borgen, J., Burke. et al. IOC consensus statement on relative energy deficiency in sport (RED-S): 2018 update. British Journal of Sports Medicine, May 2018. Jun;52(11):687-697
 7. Wasserfurth, P., Palmowski, J., Hahn, A. et al. Reasons for and Consequences of Low Energy Availability in Female and Male Athletes: Social Environment, Adaptations, and Prevention. Sports Med - Open 6, 44 (2020). https://doi.org/10.1186/s40798-020-00275-6
 8. Wells KR, Jeacocke NA, Appaneal R, et alThe Australian Institute of Sport (AIS) and National Eating Disorders Collaboration (NEDC) position statement on disordered eating in high performance sport British Journal of Sports Medicine 2020;54:1247-1258.

Vind een expert

 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Roben dedecker

 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karel Pardaens

 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Trees Dooms

 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Peter Plessers

 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Schiltz

 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Justine Stevens

 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Ann Gillis

 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Bruno D'Hulster

 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julie Zels

 • jana stevens

  Podoloog
 • Willy Coosemans

 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • Ine Schops

  Podoloog

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Voeding
Ketonen

Ketonen als nieuw middel om de prestatie te verbeteren

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Training
Ramadan.png

Sporten tijdens de Ramadan

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Training Voeding Gezond Sporten
Sluiten