Ik kan niet sporten want...

Ik kan niet sporten want...

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Podcast Gezond Sporten Gezond Sporten

Jezelf opladen om steeds opnieuw te gaan sporten is niet (altijd) gemakkelijk, de zetel is vaak verleidelijker. Marc begrijpt je en geeft de top-5 van drogredenen om bij de pakken te blijven zitten.

 

 

De geest is gewillig maar het vlees is zwak. Ik sport al mijn hele leven, en toch blijft regelmatig trainen een strijd tegen mijn aangeboren lamlendigheid. De mens is vindingrijk in het wegrationaliseren van belabberde keuzes. Een excuus is gauw gevonden. Misschien ben jij zo’n afgetrainde ijzervreter die zijn boterhammen met VO2-maxpasta belegt, maar voor velen is sporten telkens weer een overwinning op zichzelf. Zie hier de top-5 van drogredenen om bij de pakken te blijven zitten.

 

5: ik ben te oud, TE lelijk, TE ONHANDIG

Het probleem

Juist de mensen voor wie sport het voordeligst zou kunnen zijn, komen er vaak niet aan toe doordat ze onzeker zijn vanwege hun leeftijd, uiterlijk of gebrek aan sportief talent. Mensen zien bejaarde, dikke of klunzige sporters aan het werk en zouden zelf nooit zo’n mal figuur willen slaan.

De oplossing

  • Als ouderdom en de kwalen die daarbij horen het probleem vormen: ga op sportmedisch onderzoek, zodat je uit de mond van een bekwaam sportarts kunt horen wat je op sportief gebied nog wél veilig kunt doen. Dat is vast meer dan je denkt.
  • Bezorgd om je uiterlijk? Laat de mensen denken wat ze denken en besef dat jouw uiterlijk merkbaar zal verbeteren als je erin slaagt regelmatig te sporten, terwijl de criticasters langs de lijn die zelf niks doen alleen maar lelijker worden. Niet gerustgesteld? Ga dan in je eentje sporten in de natuur, of draag een hoody. Dat staat nog stoer ook.
  • Altijd slecht in sport geweest? Bal- of evenwichtssporten zijn misschien geen goed idee, maar gelukkig zijn er tal van activiteiten waar je als amateur geen sterk ontwikkeld coördinatievermogen of speciaal talent voor nodig hebt, zoals wandelen, joggen, fietsen, de meeste vormen van fitness, zwemmen…

 

4: ik heb er de puf niet voor OF HOU HET NIET VOL

Het probleem

Veel mensen kunnen zich niet opladen om te gaan sporten. Ze kunnen het simpelweg niet opbrengen of geven het snel op.

De oplossing

Allerlei tips kunnen helpen. Je moet nagaan wat voor jou werkt.

  • Doe alleen wat je leuk vindt. Misschien heb je tot nu toe enkel de sport beoefend die je ouders, turnleraar, partner of een vriend je hebben opgedrongen. Hou je niet van hardlopen, zwemmen of fietsen? Doe dat dan niet en probeer een sport die je wél aantrekkelijk lijkt. Leer tennissen, karten, skeeleren, mountainbike, kangoeroejumpen, badmintonnen, dansen, skiën, paardrijden… Technische sporten vergen wat meer tijd om te leren, maar dat proces kan juist plezierig en uitdagend zijn. Zodra je de basistechniek beheerst, kun je er tientallen jaren plezier aan beleven.
  • Hou je sportsessies bij in een tabel. Zien dat je al íets hebt gedaan, motiveert om het nog eens te doen. Overweeg een mobiele app als Strava te installeren om je prestaties of vorderingen te monitoren en te ijken ten opzichte van andere sporters. Ook met een sporthorloge kun je inspanningen monitoren.
  • Stel een ambitieus maar haalbaar langetermijndoel zoals: tien kilo afvallen, de Ten Miles lopen of die legendarische puist in het Centraal Massief overwinnen tijdens de jaarlijkse MonVentoux. Geef jezelf daar ruim de tijd voor, minstens enkele maanden. Geef jezelf een beloning als je je doel bereikt.
  • Vul de vragen op sportkeuring.be in en laat je sportmedische geschiktheid testen door een sportarts. Bespreek bij die gelegenheid je sportplannen. Dat verhoogt de ernst van je voornemen en maakt de onderneming concreter.
  • Als het vooruitzicht op een betere gezondheid of conditie je niet motiveert, focus dan op de vele andere voordelen:
    • Je zult je mentaal beter voelen als je regelmatig sport. Sport is net zo effectief tegen pakweg depressie als antidepressiva. Het werkt ook uitstekend tegen stress en het verhoogt je zelfvertrouwen.
    • Je zult er mettertijd strakker uitzien. Je figuur verbetert. Je blik en de teint van je huid fleuren op. Je houding wordt krachtiger en eleganter. Mensen zullen dat na enkele maanden merken en complimentjes geven.
    • In combinatie met gezonde voeding helpt sport je gewicht onder controle te houden. Toch moet je beseffen dat je van sporten alleen niet snel afvalt, doordat het gewicht van verbrand vet door extra spiermassa wordt vervangen. Wil je bovenal gewicht verliezen, dan is regelmatig een uur stevig wandelen beter dan intensief sporten. Veel mensen met overgewicht beulen zich af door hard en lang te joggen, raken teleurgesteld als de weegschaal na een paar weken amper volgt, geven het op, troosten zich in de ijskast en eten de weinige verloren kilo’s binnen de kortste keren terug.
    • Als je samen met anderen sport kun je vriendschappen onderhouden of nieuwe vriendschappen smeden.

 

3: IK HEB EEN GEZONDHEIDSPROBLEEM

Het probleem

We mankeren allemaal wel wat; is het niet chronisch, dan hebben we regelmatig wel een of ander acuut gezondheidsprobleem dat we als perfect excuus kunnen inroepen om niet te hoeven sporten. Wie zal je tegenspreken? Natuurlijk moet je naar je lichaam luisteren. Pijn is een signaal dat er iets fout zit, maar pijn kan ook met stress en een gebrek aan afleiding of beweging te maken hebben. Een mens kan zich namelijk ook ziek piekeren.

De oplossing

Vooraf dit: als je twijfelt of je wel mag sporten, neem dan vooraf contact op met je huisarts. Doe dat ook als je voor of tijdens het sporten druk op de borst voelt, als je duizelig bent, mogelijk een hersenschudding hebt of als je ergens een abnormale, scherpe pijn gewaarwordt.

  • Eerst het ernstiger werk. Mensen die kampen met diabetes, astma, overgewicht, darmklachten, kanker, hartproblemen, depressie of andere chronische gezondheidsproblemen worden haast allemaal beter als ze regelmatig en op de juiste manier sporten. Dat is contra-intuïtief, want tot voor kort werden zieke mensen doorgaans als kasplantjes behandeld. Tegenwoordig wordt sport steeds vaker ingezet als medicijn. Sporten kan sommige ziekten genezen, het herstel bevorderen of complicaties voorkomen. De enige voorwaarde is dat je in overleg met je arts sport.
  • Wat acute of lichtere klachten betreft – denk aan kwaaltjes als hoofdpijn, kiespijn, keelpijn, verkoudheid, griep, pijn aan een voet, enkel, knie, lies, heup, schouder, elleboog of hand, een ontstoken wondje, stijfheid of buikloop - is de belangrijkste boodschap: sport nooit als je koorts hebt. Dat heeft te maken met het risico op virale hartspierontsteking. Ook na het verdwijnen van de koorts mag je nog evenveel dagen niet sporten als het aantal dagen dat je koorts had.
  • Heb je geen koorts en voel je slechts milde pijn of hinder van je probleem, test dan voorzichtig of je kunt sporten. Begin rustig aan en voel wat die eerste inspanning met je lichaam doet. Er is een behoorlijke kans dat je klachten zullen afnemen. Bouw de inspanning in dat geval langzaam op, maar zorg dat je niet buiten adem of uitgeput raakt.
  • Stop meteen als de klachten verergeren of na een kwartier als de hinder aanhoudt. Neem daarna contact op met je arts.
  • Zelfs met spier- of gewrichtsproblemen, zoals bij sportblessures, is complete rust meestal slechter dan helemaal niet bewegen. 

 

2: IK BEN TE MOE NU

Het probleem

Als je het gevoel hebt dat je te moe bent om te sporten, terwijl je geen abnormaal zware lichamelijke arbeid hebt verricht en ook niet slecht hebt geslapen, dan zit de vermoeidheid meer in je hoofd dan in je lichaam. Je beeldt je niks in. Je bent echt moe, maar het is je brein dat verpozing nodig heeft.

De oplossing

Als je sport, dan gaat er extra bloed en zuurstof naar je hersenen, spieren en andere weefsels. Het verhoogt ook de afgifte van neurotransmitters als dopamine, serotonine en natuurlijke endorfines, waardoor je je beter gaat voelen en extra energie krijgt. Vreemd dat iets wat op het eerste gezicht alleen maar energie kost, je uiteindelijk ook energie gééft.

  • Natuurlijk geldt dat vooral voor matige inspanningen, waarbij je nog kunt praten en die niet langer dan een half uur duren. Denk aan stevig wandelen, rustig joggen, fietsen of yoga. Als je pakweg 15 kilometer hardloopt, dan raak je allicht vermoeid, maar dat is een gezonde vermoeidheid, die niet belet dat je brein wellicht fitter zal zijn dan ervoor. Alles bij elkaar zul je je hoe dan ook beter voelen.
  • Spreek met iemand af om samen te sporten. Dan voel je je een beetje verplicht om die afspraak na te komen en laat je je niet zo gedwee bedotten door die vermoeide hersenen.
  • Slaap je vaak slecht? Sport dan niet ’s avonds, want het duurt twee uur voor je interne keuken rustig genoeg is om de slaap te kunnen vatten. Overdag sporten kan je slaapkwaliteit bevorderen, maar een echte slaapstoornis (zoals slaapapnoe) los je er niet mee op. Praat in dat geval met je huis- of sportarts.

 

1: ik heb geen tijd vandaag

Het probleem

Dit moet zowat het meest misbruikte excuus zijn. We hebben het veel te druk met werken, pendelen, huishoudelijke taken, kinderen, administratie en allerlei sociale verplichtingen. Vreemd genoeg vinden we de meeste dagen wél tijd om een paar uur aan onze gsm of tv te hangen.

Enkele decennia geleden werkten de meeste mensen nog zes dagen per week en gingen ze hooguit eens per jaar met vakantie, en toch is het de huidige generatie die het drukdrukdruk heeft. Het lijkt wel alsof we er heimelijk op kicken, want als we zoveel om handen hebben, dan zijn we goed bezig, gaan we vooruit, maken we carrière. Toch? Stress als statussymbool.

Toegegeven, iedereen kan eens een abnormaal drukke periode hebben maar als je systematisch overwerkt, dan ben je ofwel dom, of chaotisch, of inhalig, of inefficiënt of veel te goed voor deze wereld. Kies zelf maar wat je het vervelendste vindt.

De oplossing

Sporten verdient tijd, want het verhoogt de kans dat je gezondheid niet alleen stabiel blijft, maar verbetert. Dat houdt je lichamelijk fit en het zet ook de ramen van je bovenkamer wijd open. Als je sport, dan pak je professionele en private activiteiten doeltreffender, intenser en met meer energie aan.

  • Tijd moet je maken. Dat betekent: sport tot prioriteit verheffen en onbenulliger dingen als lummelen, bingewatchen, je maaltijd op Facebook zetten, aperitieven of naar de sporttraining van je kind kijken, schrappen of beperken.
  • Het helpt als je sport in je agenda opneemt, net als andere activiteiten die je niet mag vergeten. Begin bescheiden met bijvoorbeeld twee keer in de week een half uurtje. Naarmate je de positieve effecten op je lijf voelt, wil je automatisch meer tijd voor sport reserveren.
  • Kies de tijdstippen die je het best passen.
  • Wat de meeste mensen echt wel zouden kunnen als ze het zouden willen, is een half uur vroeger opstaan om te sporten. ’s Winters is het dan nog donker, dus draag een fluohesje en een hoofdlamp. ’s Ochtends sporten kan zowel nuchter als na een glas water en een banaan of wat yoghurt met muesli.

Zo. En nu ga ik sporten.

Ik kan niet sporten want...

Vind een expert

 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • BVBA Samcon

 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • An Konings

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Willy Coosemans

 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Trees Dooms

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten