Ik kan niet sporten want...

Ik kan niet sporten want...

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Podcast Gezond Sporten Gezond Sporten

Jezelf opladen om steeds opnieuw te gaan sporten is niet (altijd) gemakkelijk, de zetel is vaak verleidelijker. Marc begrijpt je en geeft de top-5 van drogredenen om bij de pakken te blijven zitten.

 

 

De geest is gewillig maar het vlees is zwak. Ik sport al mijn hele leven, en toch blijft regelmatig trainen een strijd tegen mijn aangeboren lamlendigheid. De mens is vindingrijk in het wegrationaliseren van belabberde keuzes. Een excuus is gauw gevonden. Misschien ben jij zo’n afgetrainde ijzervreter die zijn boterhammen met VO2-maxpasta belegt, maar voor velen is sporten telkens weer een overwinning op zichzelf. Zie hier de top-5 van drogredenen om bij de pakken te blijven zitten.

 

5: ik ben te oud, TE lelijk, TE ONHANDIG

Het probleem

Juist de mensen voor wie sport het voordeligst zou kunnen zijn, komen er vaak niet aan toe doordat ze onzeker zijn vanwege hun leeftijd, uiterlijk of gebrek aan sportief talent. Mensen zien bejaarde, dikke of klunzige sporters aan het werk en zouden zelf nooit zo’n mal figuur willen slaan.

De oplossing

    • Als ouderdom en de kwalen die daarbij horen het probleem vormen: ga op sportmedisch onderzoek, zodat je uit de mond van een bekwaam sportarts kunt horen wat je op sportief gebied nog wél veilig kunt doen. Dat is vast meer dan je denkt.
    • Bezorgd om je uiterlijk? Laat de mensen denken wat ze denken en besef dat jouw uiterlijk merkbaar zal verbeteren als je erin slaagt regelmatig te sporten, terwijl de criticasters langs de lijn die zelf niks doen alleen maar lelijker worden. Niet gerustgesteld? Ga dan in je eentje sporten in de natuur, of draag een hoody. Dat staat nog stoer ook.
    • Altijd slecht in sport geweest? Bal- of evenwichtssporten zijn misschien geen goed idee, maar gelukkig zijn er tal van activiteiten waar je als amateur geen sterk ontwikkeld coördinatievermogen of speciaal talent voor nodig hebt, zoals wandelen, joggen, fietsen, de meeste vormen van fitness, zwemmen…

 

4: ik heb er de puf niet voor OF HOU HET NIET VOL

Het probleem

Veel mensen kunnen zich niet opladen om te gaan sporten. Ze kunnen het simpelweg niet opbrengen of geven het snel op.

De oplossing

Allerlei tips kunnen helpen. Je moet nagaan wat voor jou werkt.

    • Doe alleen wat je leuk vindt. Misschien heb je tot nu toe enkel de sport beoefend die je ouders, turnleraar, partner of een vriend je hebben opgedrongen. Hou je niet van hardlopen, zwemmen of fietsen? Doe dat dan niet en probeer een sport die je wél aantrekkelijk lijkt. Leer tennissen, karten, skeeleren, mountainbike, kangoeroejumpen, badmintonnen, dansen, skiën, paardrijden… Technische sporten vergen wat meer tijd om te leren, maar dat proces kan juist plezierig en uitdagend zijn. Zodra je de basistechniek beheerst, kun je er tientallen jaren plezier aan beleven.
    • Hou je sportsessies bij in een tabel. Zien dat je al íets hebt gedaan, motiveert om het nog eens te doen. Overweeg een mobiele app als Strava te installeren om je prestaties of vorderingen te monitoren en te ijken ten opzichte van andere sporters. Ook met een sporthorloge kun je inspanningen monitoren.
    • Stel een ambitieus maar haalbaar langetermijndoel zoals: tien kilo afvallen, de Ten Miles lopen of die legendarische puist in het Centraal Massief overwinnen tijdens de jaarlijkse MonVentoux. Geef jezelf daar ruim de tijd voor, minstens enkele maanden. Geef jezelf een beloning als je je doel bereikt.
    • Vul de vragen op sportkeuring.be in en laat je sportmedische geschiktheid testen door een sportarts. Bespreek bij die gelegenheid je sportplannen. Dat verhoogt de ernst van je voornemen en maakt de onderneming concreter.
    • Als het vooruitzicht op een betere gezondheid of conditie je niet motiveert, focus dan op de vele andere voordelen:
        • Je zult je mentaal beter voelen als je regelmatig sport. Sport is net zo effectief tegen pakweg depressie als antidepressiva. Het werkt ook uitstekend tegen stress en het verhoogt je zelfvertrouwen.
        • Je zult er mettertijd strakker uitzien. Je figuur verbetert. Je blik en de teint van je huid fleuren op. Je houding wordt krachtiger en eleganter. Mensen zullen dat na enkele maanden merken en complimentjes geven.
        • In combinatie met gezonde voeding helpt sport je gewicht onder controle te houden. Toch moet je beseffen dat je van sporten alleen niet snel afvalt, doordat het gewicht van verbrand vet door extra spiermassa wordt vervangen. Wil je bovenal gewicht verliezen, dan is regelmatig een uur stevig wandelen beter dan intensief sporten. Veel mensen met overgewicht beulen zich af door hard en lang te joggen, raken teleurgesteld als de weegschaal na een paar weken amper volgt, geven het op, troosten zich in de ijskast en eten de weinige verloren kilo’s binnen de kortste keren terug.
        • Als je samen met anderen sport kun je vriendschappen onderhouden of nieuwe vriendschappen smeden.

 

3: IK HEB EEN GEZONDHEIDSPROBLEEM

Het probleem

We mankeren allemaal wel wat; is het niet chronisch, dan hebben we regelmatig wel een of ander acuut gezondheidsprobleem dat we als perfect excuus kunnen inroepen om niet te hoeven sporten. Wie zal je tegenspreken? Natuurlijk moet je naar je lichaam luisteren. Pijn is een signaal dat er iets fout zit, maar pijn kan ook met stress en een gebrek aan afleiding of beweging te maken hebben. Een mens kan zich namelijk ook ziek piekeren.

De oplossing

Vooraf dit: als je twijfelt of je wel mag sporten, neem dan vooraf contact op met je huisarts. Doe dat ook als je voor of tijdens het sporten druk op de borst voelt, als je duizelig bent, mogelijk een hersenschudding hebt of als je ergens een abnormale, scherpe pijn gewaarwordt.

    • Eerst het ernstiger werk. Mensen die kampen met diabetes, astma, overgewicht, darmklachten, kanker, hartproblemen, depressie of andere chronische gezondheidsproblemen worden haast allemaal beter als ze regelmatig en op de juiste manier sporten. Dat is contra-intuïtief, want tot voor kort werden zieke mensen doorgaans als kasplantjes behandeld. Tegenwoordig wordt sport steeds vaker ingezet als medicijn. Sporten kan sommige ziekten genezen, het herstel bevorderen of complicaties voorkomen. De enige voorwaarde is dat je in overleg met je arts sport.
    • Wat acute of lichtere klachten betreft – denk aan kwaaltjes als hoofdpijn, kiespijn, keelpijn, verkoudheid, griep, pijn aan een voet, enkel, knie, lies, heup, schouder, elleboog of hand, een ontstoken wondje, stijfheid of buikloop - is de belangrijkste boodschap: sport nooit als je koorts hebt. Dat heeft te maken met het risico op virale hartspierontsteking. Ook na het verdwijnen van de koorts mag je nog evenveel dagen niet sporten als het aantal dagen dat je koorts had.
    • Heb je geen koorts en voel je slechts milde pijn of hinder van je probleem, test dan voorzichtig of je kunt sporten. Begin rustig aan en voel wat die eerste inspanning met je lichaam doet. Er is een behoorlijke kans dat je klachten zullen afnemen. Bouw de inspanning in dat geval langzaam op, maar zorg dat je niet buiten adem of uitgeput raakt.
    • Stop meteen als de klachten verergeren of na een kwartier als de hinder aanhoudt. Neem daarna contact op met je arts.
    • Zelfs met spier- of gewrichtsproblemen, zoals bij sportblessures, is complete rust meestal slechter dan helemaal niet bewegen. 

 

2: IK BEN TE MOE NU

Het probleem

Als je het gevoel hebt dat je te moe bent om te sporten, terwijl je geen abnormaal zware lichamelijke arbeid hebt verricht en ook niet slecht hebt geslapen, dan zit de vermoeidheid meer in je hoofd dan in je lichaam. Je beeldt je niks in. Je bent echt moe, maar het is je brein dat verpozing nodig heeft.

De oplossing

Als je sport, dan gaat er extra bloed en zuurstof naar je hersenen, spieren en andere weefsels. Het verhoogt ook de afgifte van neurotransmitters als dopamine, serotonine en natuurlijke endorfines, waardoor je je beter gaat voelen en extra energie krijgt. Vreemd dat iets wat op het eerste gezicht alleen maar energie kost, je uiteindelijk ook energie gééft.

    • Natuurlijk geldt dat vooral voor matige inspanningen, waarbij je nog kunt praten en die niet langer dan een half uur duren. Denk aan stevig wandelen, rustig joggen, fietsen of yoga. Als je pakweg 15 kilometer hardloopt, dan raak je allicht vermoeid, maar dat is een gezonde vermoeidheid, die niet belet dat je brein wellicht fitter zal zijn dan ervoor. Alles bij elkaar zul je je hoe dan ook beter voelen.
    • Spreek met iemand af om samen te sporten. Dan voel je je een beetje verplicht om die afspraak na te komen en laat je je niet zo gedwee bedotten door die vermoeide hersenen.
    • Slaap je vaak slecht? Sport dan niet ’s avonds, want het duurt twee uur voor je interne keuken rustig genoeg is om de slaap te kunnen vatten. Overdag sporten kan je slaapkwaliteit bevorderen, maar een echte slaapstoornis (zoals slaapapnoe) los je er niet mee op. Praat in dat geval met je huis- of sportarts.

 

1: ik heb geen tijd vandaag

Het probleem

Dit moet zowat het meest misbruikte excuus zijn. We hebben het veel te druk met werken, pendelen, huishoudelijke taken, kinderen, administratie en allerlei sociale verplichtingen. Vreemd genoeg vinden we de meeste dagen wél tijd om een paar uur aan onze gsm of tv te hangen.

Enkele decennia geleden werkten de meeste mensen nog zes dagen per week en gingen ze hooguit eens per jaar met vakantie, en toch is het de huidige generatie die het drukdrukdruk heeft. Het lijkt wel alsof we er heimelijk op kicken, want als we zoveel om handen hebben, dan zijn we goed bezig, gaan we vooruit, maken we carrière. Toch? Stress als statussymbool.

Toegegeven, iedereen kan eens een abnormaal drukke periode hebben maar als je systematisch overwerkt, dan ben je ofwel dom, of chaotisch, of inhalig, of inefficiënt of veel te goed voor deze wereld. Kies zelf maar wat je het vervelendste vindt.

De oplossing

Sporten verdient tijd, want het verhoogt de kans dat je gezondheid niet alleen stabiel blijft, maar verbetert. Dat houdt je lichamelijk fit en het zet ook de ramen van je bovenkamer wijd open. Als je sport, dan pak je professionele en private activiteiten doeltreffender, intenser en met meer energie aan.

    • Tijd moet je maken. Dat betekent: sport tot prioriteit verheffen en onbenulliger dingen als lummelen, bingewatchen, je maaltijd op Facebook zetten, aperitieven of naar de sporttraining van je kind kijken, schrappen of beperken.
    • Het helpt als je sport in je agenda opneemt, net als andere activiteiten die je niet mag vergeten. Begin bescheiden met bijvoorbeeld twee keer in de week een half uurtje. Naarmate je de positieve effecten op je lijf voelt, wil je automatisch meer tijd voor sport reserveren.
    • Kies de tijdstippen die je het best passen.
    • Wat de meeste mensen echt wel zouden kunnen als ze het zouden willen, is een half uur vroeger opstaan om te sporten. ’s Winters is het dan nog donker, dus draag een fluohesje en een hoofdlamp. ’s Ochtends sporten kan zowel nuchter als na een glas water en een banaan of wat yoghurt met muesli.

Zo. En nu ga ik sporten.

Ik kan niet sporten want...

Vind een expert

  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Johan Wens

    Huisarts
  • BVBA Samcon

  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • An Konings

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Peter Plessers

  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Roeykens

  • Ine Schops

    Podoloog
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten