Ik kan niet sporten want...

Ik kan niet sporten want...

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Podcast Gezond Sporten

Jezelf opladen om steeds opnieuw te gaan sporten is niet (altijd) gemakkelijk, de zetel is vaak verleidelijker. Marc begrijpt je en geeft de top-5 van drogredenen om bij de pakken te blijven zitten.

 

 

De geest is gewillig maar het vlees is zwak. Ik sport al mijn hele leven, en toch blijft regelmatig trainen een strijd tegen mijn aangeboren lamlendigheid. De mens is vindingrijk in het wegrationaliseren van belabberde keuzes. Een excuus is gauw gevonden. Misschien ben jij zo’n afgetrainde ijzervreter die zijn boterhammen met VO2-maxpasta belegt, maar voor velen is sporten telkens weer een overwinning op zichzelf. Zie hier de top-5 van drogredenen om bij de pakken te blijven zitten.

 

5: ik ben te oud, TE lelijk, TE ONHANDIG

Het probleem

Juist de mensen voor wie sport het voordeligst zou kunnen zijn, komen er vaak niet aan toe doordat ze onzeker zijn vanwege hun leeftijd, uiterlijk of gebrek aan sportief talent. Mensen zien bejaarde, dikke of klunzige sporters aan het werk en zouden zelf nooit zo’n mal figuur willen slaan.

De oplossing

  • Als ouderdom en de kwalen die daarbij horen het probleem vormen: ga op sportmedisch onderzoek, zodat je uit de mond van een bekwaam sportarts kunt horen wat je op sportief gebied nog wél veilig kunt doen. Dat is vast meer dan je denkt.
  • Bezorgd om je uiterlijk? Laat de mensen denken wat ze denken en besef dat jouw uiterlijk merkbaar zal verbeteren als je erin slaagt regelmatig te sporten, terwijl de criticasters langs de lijn die zelf niks doen alleen maar lelijker worden. Niet gerustgesteld? Ga dan in je eentje sporten in de natuur, of draag een hoody. Dat staat nog stoer ook.
  • Altijd slecht in sport geweest? Bal- of evenwichtssporten zijn misschien geen goed idee, maar gelukkig zijn er tal van activiteiten waar je als amateur geen sterk ontwikkeld coördinatievermogen of speciaal talent voor nodig hebt, zoals wandelen, joggen, fietsen, de meeste vormen van fitness, zwemmen…

 

4: ik heb er de puf niet voor OF HOU HET NIET VOL

Het probleem

Veel mensen kunnen zich niet opladen om te gaan sporten. Ze kunnen het simpelweg niet opbrengen of geven het snel op.

De oplossing

Allerlei tips kunnen helpen. Je moet nagaan wat voor jou werkt.

  • Doe alleen wat je leuk vindt. Misschien heb je tot nu toe enkel de sport beoefend die je ouders, turnleraar, partner of een vriend je hebben opgedrongen. Hou je niet van hardlopen, zwemmen of fietsen? Doe dat dan niet en probeer een sport die je wél aantrekkelijk lijkt. Leer tennissen, karten, skeeleren, mountainbike, kangoeroejumpen, badmintonnen, dansen, skiën, paardrijden… Technische sporten vergen wat meer tijd om te leren, maar dat proces kan juist plezierig en uitdagend zijn. Zodra je de basistechniek beheerst, kun je er tientallen jaren plezier aan beleven.
  • Hou je sportsessies bij in een tabel. Zien dat je al íets hebt gedaan, motiveert om het nog eens te doen. Overweeg een mobiele app als Strava te installeren om je prestaties of vorderingen te monitoren en te ijken ten opzichte van andere sporters. Ook met een sporthorloge kun je inspanningen monitoren.
  • Stel een ambitieus maar haalbaar langetermijndoel zoals: tien kilo afvallen, de Ten Miles lopen of die legendarische puist in het Centraal Massief overwinnen tijdens de jaarlijkse MonVentoux. Geef jezelf daar ruim de tijd voor, minstens enkele maanden. Geef jezelf een beloning als je je doel bereikt.
  • Vul de vragen op sportkeuring.be in en laat je sportmedische geschiktheid testen door een sportarts. Bespreek bij die gelegenheid je sportplannen. Dat verhoogt de ernst van je voornemen en maakt de onderneming concreter.
  • Als het vooruitzicht op een betere gezondheid of conditie je niet motiveert, focus dan op de vele andere voordelen:
    • Je zult je mentaal beter voelen als je regelmatig sport. Sport is net zo effectief tegen pakweg depressie als antidepressiva. Het werkt ook uitstekend tegen stress en het verhoogt je zelfvertrouwen.
    • Je zult er mettertijd strakker uitzien. Je figuur verbetert. Je blik en de teint van je huid fleuren op. Je houding wordt krachtiger en eleganter. Mensen zullen dat na enkele maanden merken en complimentjes geven.
    • In combinatie met gezonde voeding helpt sport je gewicht onder controle te houden. Toch moet je beseffen dat je van sporten alleen niet snel afvalt, doordat het gewicht van verbrand vet door extra spiermassa wordt vervangen. Wil je bovenal gewicht verliezen, dan is regelmatig een uur stevig wandelen beter dan intensief sporten. Veel mensen met overgewicht beulen zich af door hard en lang te joggen, raken teleurgesteld als de weegschaal na een paar weken amper volgt, geven het op, troosten zich in de ijskast en eten de weinige verloren kilo’s binnen de kortste keren terug.
    • Als je samen met anderen sport kun je vriendschappen onderhouden of nieuwe vriendschappen smeden.

 

3: IK HEB EEN GEZONDHEIDSPROBLEEM

Het probleem

We mankeren allemaal wel wat; is het niet chronisch, dan hebben we regelmatig wel een of ander acuut gezondheidsprobleem dat we als perfect excuus kunnen inroepen om niet te hoeven sporten. Wie zal je tegenspreken? Natuurlijk moet je naar je lichaam luisteren. Pijn is een signaal dat er iets fout zit, maar pijn kan ook met stress en een gebrek aan afleiding of beweging te maken hebben. Een mens kan zich namelijk ook ziek piekeren.

De oplossing

Vooraf dit: als je twijfelt of je wel mag sporten, neem dan vooraf contact op met je huisarts. Doe dat ook als je voor of tijdens het sporten druk op de borst voelt, als je duizelig bent, mogelijk een hersenschudding hebt of als je ergens een abnormale, scherpe pijn gewaarwordt.

  • Eerst het ernstiger werk. Mensen die kampen met diabetes, astma, overgewicht, darmklachten, kanker, hartproblemen, depressie of andere chronische gezondheidsproblemen worden haast allemaal beter als ze regelmatig en op de juiste manier sporten. Dat is contra-intuïtief, want tot voor kort werden zieke mensen doorgaans als kasplantjes behandeld. Tegenwoordig wordt sport steeds vaker ingezet als medicijn. Sporten kan sommige ziekten genezen, het herstel bevorderen of complicaties voorkomen. De enige voorwaarde is dat je in overleg met je arts sport.
  • Wat acute of lichtere klachten betreft – denk aan kwaaltjes als hoofdpijn, kiespijn, keelpijn, verkoudheid, griep, pijn aan een voet, enkel, knie, lies, heup, schouder, elleboog of hand, een ontstoken wondje, stijfheid of buikloop - is de belangrijkste boodschap: sport nooit als je koorts hebt. Dat heeft te maken met het risico op virale hartspierontsteking. Ook na het verdwijnen van de koorts mag je nog evenveel dagen niet sporten als het aantal dagen dat je koorts had.
  • Heb je geen koorts en voel je slechts milde pijn of hinder van je probleem, test dan voorzichtig of je kunt sporten. Begin rustig aan en voel wat die eerste inspanning met je lichaam doet. Er is een behoorlijke kans dat je klachten zullen afnemen. Bouw de inspanning in dat geval langzaam op, maar zorg dat je niet buiten adem of uitgeput raakt.
  • Stop meteen als de klachten verergeren of na een kwartier als de hinder aanhoudt. Neem daarna contact op met je arts.
  • Zelfs met spier- of gewrichtsproblemen, zoals bij sportblessures, is complete rust meestal slechter dan helemaal niet bewegen. 

 

2: IK BEN TE MOE NU

Het probleem

Als je het gevoel hebt dat je te moe bent om te sporten, terwijl je geen abnormaal zware lichamelijke arbeid hebt verricht en ook niet slecht hebt geslapen, dan zit de vermoeidheid meer in je hoofd dan in je lichaam. Je beeldt je niks in. Je bent echt moe, maar het is je brein dat verpozing nodig heeft.

De oplossing

Als je sport, dan gaat er extra bloed en zuurstof naar je hersenen, spieren en andere weefsels. Het verhoogt ook de afgifte van neurotransmitters als dopamine, serotonine en natuurlijke endorfines, waardoor je je beter gaat voelen en extra energie krijgt. Vreemd dat iets wat op het eerste gezicht alleen maar energie kost, je uiteindelijk ook energie gééft.

  • Natuurlijk geldt dat vooral voor matige inspanningen, waarbij je nog kunt praten en die niet langer dan een half uur duren. Denk aan stevig wandelen, rustig joggen, fietsen of yoga. Als je pakweg 15 kilometer hardloopt, dan raak je allicht vermoeid, maar dat is een gezonde vermoeidheid, die niet belet dat je brein wellicht fitter zal zijn dan ervoor. Alles bij elkaar zul je je hoe dan ook beter voelen.
  • Spreek met iemand af om samen te sporten. Dan voel je je een beetje verplicht om die afspraak na te komen en laat je je niet zo gedwee bedotten door die vermoeide hersenen.
  • Slaap je vaak slecht? Sport dan niet ’s avonds, want het duurt twee uur voor je interne keuken rustig genoeg is om de slaap te kunnen vatten. Overdag sporten kan je slaapkwaliteit bevorderen, maar een echte slaapstoornis (zoals slaapapnoe) los je er niet mee op. Praat in dat geval met je huis- of sportarts.

 

1: ik heb geen tijd vandaag

Het probleem

Dit moet zowat het meest misbruikte excuus zijn. We hebben het veel te druk met werken, pendelen, huishoudelijke taken, kinderen, administratie en allerlei sociale verplichtingen. Vreemd genoeg vinden we de meeste dagen wél tijd om een paar uur aan onze gsm of tv te hangen.

Enkele decennia geleden werkten de meeste mensen nog zes dagen per week en gingen ze hooguit eens per jaar met vakantie, en toch is het de huidige generatie die het drukdrukdruk heeft. Het lijkt wel alsof we er heimelijk op kicken, want als we zoveel om handen hebben, dan zijn we goed bezig, gaan we vooruit, maken we carrière. Toch? Stress als statussymbool.

Toegegeven, iedereen kan eens een abnormaal drukke periode hebben maar als je systematisch overwerkt, dan ben je ofwel dom, of chaotisch, of inhalig, of inefficiënt of veel te goed voor deze wereld. Kies zelf maar wat je het vervelendste vindt.

De oplossing

Sporten verdient tijd, want het verhoogt de kans dat je gezondheid niet alleen stabiel blijft, maar verbetert. Dat houdt je lichamelijk fit en het zet ook de ramen van je bovenkamer wijd open. Als je sport, dan pak je professionele en private activiteiten doeltreffender, intenser en met meer energie aan.

  • Tijd moet je maken. Dat betekent: sport tot prioriteit verheffen en onbenulliger dingen als lummelen, bingewatchen, je maaltijd op Facebook zetten, aperitieven of naar de sporttraining van je kind kijken, schrappen of beperken.
  • Het helpt als je sport in je agenda opneemt, net als andere activiteiten die je niet mag vergeten. Begin bescheiden met bijvoorbeeld twee keer in de week een half uurtje. Naarmate je de positieve effecten op je lijf voelt, wil je automatisch meer tijd voor sport reserveren.
  • Kies de tijdstippen die je het best passen.
  • Wat de meeste mensen echt wel zouden kunnen als ze het zouden willen, is een half uur vroeger opstaan om te sporten. ’s Winters is het dan nog donker, dus draag een fluohesje en een hoofdlamp. ’s Ochtends sporten kan zowel nuchter als na een glas water en een banaan of wat yoghurt met muesli.

Zo. En nu ga ik sporten.

Ik kan niet sporten want...

Vind een expert

 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julie Zels

 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jempi Wilssens

 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • BVBA Samcon

 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Justine Stevens

 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Roben dedecker

 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Carl De Crée

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ann Gillis

 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Windy Lycke

 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg

Gerelateerde items

Gezond Sporten
Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters.png

Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters

Sporter Artikel Gezond Sporten
Gezond Sporten
De spier als regelcentrum - gezond oud worden

De spier als regelcentrum. Deel 3: Hoe inspanning bij kan dragen aan gezond oud worden

Sportprofessional Artikel Gezond Sporten
Gezond Sporten
Geen held van Tokio

Geen held van Tokio

Sporter Blog Gezond Sporten
Gezond Sporten
Sporten in de hitte

Sporten in de hitte

Sporter Sportorganisatie Factsheet Gezond Sporten
Sluiten