Krachttraining voor lopers: gezonder en beter presteren

Krachttraining voor lopers: gezonder en beter presteren

Maarten Thysen is een sportfysiotherapeut met ruime ervaring in het begeleiden van elite atleten en het ondersteunen van hun trainers. Hij focust zich specifiek op blessurepreventie, krachttraining en prestatiegerichte revalidatie van sportblessures binnen een high performance context. In 2014 was hij medeoprichter van GRIT Sports Clinic in Leuven, een interdisciplinaire sportmedische privépraktijk. Hij is sinds 2007 actief als expert sportfysiotherapeut in Team België (BOIC) en begeleidde de Belgische atleten in aanloop naar en tijdens de Olympische Zomerspelen in Peking 2008, Londen 2012, Rio 2016 en Tokio 2020/21. Sinds 2010 ontwierp hij ook de kracht- en blessurepreventieprogramma’s voor atleten ter voorbereiding op de Olympische Winterspelen en begeleidde hij de atleten in Sochi 2014, PeyongChang 2018 en Beijing 2022. In 2022 won hij de prijs het “Vlaams Sportjuweel als beste topsportversterker”, een erkenning van de topsportfederaties en de overheid voor zijn bijdrage aan het vormgeven van een ideaal topsportklimaat.
Sporter Blog Training Lopen Training

Is het nuttig om als afstandsloper te starten met krachttraining en hoe doe je dat dan concreet? 

Uithoudingsvermogen en kracht worden beschouwd als fundamentele elementen voor een goede fysieke fitheid en optimale gezondheid. In duursporten zoals lopen, triatlon en wielrennen is het bewezen dat krachttraining een integraal onderdeel vormt voor het leveren van betere prestaties. (1,2,3) Het concept van het gelijktijdig uitvoeren van zowel kracht- als duurtraining binnen hetzelfde trainingsprogramma staat bekend als ‘concurrent training’. (4)

In deze blog gaan we dieper in op de toepassing van krachttraining voor afstandslopers. 

Hardnekkige mythes

Ondanks duidelijke wetenschappelijk onderbouwde aanbevelingen zijn er nog steeds tegenstrijdige opvattingen en mythes over krachttraining en de implementatie ervan in de trainingsprogramma's van afstandslopers.

Sommigen menen dat om de voordelen voor de loopprestaties te maximaliseren, krachttraining met lichte gewichten en veel herhalingen moet gebeuren om de uithoudingseisen van het hardlopen na te bootsen. Dit is onjuist. Men traint immers al het uithoudingsvermogen door de loopspecifieke trainingen. Bij het extra stimuleren via lichte en langdurige krachttraining creëert men opnieuw eenzelfde aërobe prikkel waardoor de loper net meer vatbaar is voor extra vermoeidheid en zelfs overbelastingsletsels.

Intensievere krachttraining met zwaardere gewichten en een beperkt aantal herhalingen daarentegen is wel effectief voor het verbeteren van loopprestaties. (5)

Veel afstandslopers vrezen dat krachttraining zal leiden tot het opbouwen van spiermassa (hypertrofie), wat hen zal vertragen. Ook dit klopt niet, tenminste als de krachttraining dus voldoende intensief is. Bovendien zal de opbouw van spiermassa onderdrukt worden (interferentie effect) in periodes waarin looptrainingen in afstand toenemen in combinatie met krachttrainingen in toenemende intensiteit. (6)

Er heerst ook de idee dat krachttraining gevaarlijk zou zijn voor spieren en gewrichten zoals bijvoorbeeld de knieën en de rug. Wel, het tegendeel is waar. Krachttraining zorgt net voor meer robuuste en gezonde spieren en pezen en verbetert de gewrichtsstabiliteit (7). Om die redenen wordt krachttraining overigens aangewend ter preventie en revalidatie van sportletsels door sportfysiotherapeuten en Strength & Conditioning trainers. (8)

Hoog tijd dus om het potentieel van krachttraining voor optimale gezondheid en loopprestaties te verduidelijken.  

Voordelen

Krachttraining biedt verschillende voordelen voor lopers, waaronder:

1. Verbeterde loopeconomie 

Krachttraining verbetert onder andere de aansturing en samenwerking van spieren en beïnvloedt de elasticiteit van pezen. Dit stelt de loper in staat trainingen en wedstrijden efficiënter af te werken met een lagere zuurstof- en energiekost bij een gegeven submaximale snelheid. 

Zowel bij recreatieve lopers als bij zeer getrainde elite-atleten zijn een verbeterde loopeconomie gerapporteerd. (5)

2. Verhoogde weerstand tegen vermoeidheid

Door krachttraining wordt men sterker. Wanneer lopers sterker zijn, hoeven ze minder relatieve kracht per pas te produceren. Dit betekent dat ze hun spieren efficiënter kunnen gebruiken en naarmate de wedstrijd vordert nog steeds voldoende kracht kunnen genereren zonder zich extra te vermoeien. Dit fenomeen wordt toegeschreven aan een vertraagde aanspraak op snelle spiervezels, die in een latere fase van de wedstrijd extra ‘ingezet’ kunnen worden. Deze verbeterde weerstand tegen vermoeidheid heeft als voordeel langer aan een hogere snelheid te kunnen blijven lopen, wat dus je tijd verbetert op een bepaalde af te leggen afstand. (9)

3. Verminderd blessurerisico

Hoewel het ontstaan van letsels eerder complex is en door een samenloop van verschillende factoren gebeurt, geldt krachttraining als superieure, veilige en relatief simpele aanpak voor preventie van acute (bvb plotse spierscheur) en overbelastingslestels (bvb kniepijn). Regelmatige krachttraining zorgt voor het versterken van pezen, spieren, beenderen en gewrichten wat de tolerantie verhoogt. Het lichaam heeft hierdoor een hogere capaciteit en is als het ware beter beschermd tegen de continue repetitieve loopspecifieke impact. (10,11)

Zeker voor lopers vanaf 30 jaar wordt het aangeraden om aan krachttraining te doen.

Vanaf die leeftijd is er een progressieve afname van bot - en spiermassa van ongeveer 1% per jaar. Krachttraining countert deze trend en heeft hier dus een extra voordeel om als loper in optimale gezondheid te kunnen blijven presteren. (12)

Hoe doe je als loper aan krachttraining?

Voor een goede opbouw van kracht is het belangrijk te focussen op het verbeteren van eerst de maximale, dan de explosieve en tenslotte de reactieve kracht van loopspecifieke heup-, been- en voetspieren. Het uitvoeren van een combinatie van één- en tweebenige oefeningen met een matige tot hogere weerstand (60%–80% 1 Rep Maximum) gedurende 3–5 sets van 3–10 herhalingen, heeft de grootste positieve impact op loopprestaties. Goede voorbeelden van oefeningen zijn squats , deadlifts, split squats, lunges, calf raise variaties en sprongen (‘plyometrie’). (links cfr onder)

De opbouw van intensiteit hangt af van de fase van de trainingscyclus en de trainingservaring van de atleet. Start je net met krachttraining, dan ligt de nadruk op het aanleren van de bewegingen zonder of met lichtere halters, best onder begeleiding van een trainer.

Er wordt aangeraden 2 maal per week aan krachttraining te doen tijdens de algemene voorbereidende fase met een groter volume (bvb 3x10 tot 3x8) , 1 à 2 maal per week in de specifieke voorbereidende fase met nadruk op grotere intensiteit (4x6 tot 5x4) en 1 maal per week krachtonderhoudend (3x3) tijdens de competitiefase. (13, 14)

Als krachttraining uit een trainingsprogramma wordt verwijderd, treedt er binnen 6 weken verlies van prestatievoordelen op (15).

Krachttraining kan dus best als essentieel trainingsonderdeel behouden blijven gedurende de ganse opbouw voorafgaand aan wedstrijden om de loopprestaties te maximaliseren.Ondersteuning door een coach of een app (16) biedt structuur, helpt bij kwaliteit van uitvoering en garandeert de continuïteit. 

Heb je toch te weinig tijd om telkens een volledig krachtschema uit te voeren, dan bestaat er nog ‘microdosering’. Hierbij kan je kiezen om 1 of 2 krachtoefeningen telkens als opwarming voor iedere looptraining te voorzien. (14)

Ga zelf aan de slag:

 

Referenties

 1. Schumann M, Rønnestad B. Concurrent Aerobic and Strength Training: Scientific basics and Practical Applications , 2019
 2. Rønnestad B., Mujika I. Optimizing Strength Training for Running and Cycling Endurance Performance: A Review. Scand. J. Med. Sci. Sports. 2013;24:603–612
 3. Baldwin K et al. Strength Training for Long-Distance Triathletes: Theory to Practice, Strength & Conditioning Journal. 2021 Jun; 
 4. Turner A, Comfort P. Advanced Strength and Conditioning: An evidence-Based approach. 2nd ed. 2022
 5. Blagrove RC, Howatson G, Hayes PR. Effects of strength training on the physiological determinants of middle- and long-distance running performance: a systematic review. Sports Med 2018;48:1117–49. 
 6. Wilson JM, Marin PJ, Rhea MR, et al. Concurrent training: a meta-analysis examining interference of aerobic and resistance exercises. J Strength Cond Res. 2012;26(8):2293–307. 
 7. Maestroni et al. The Benefits of Strength Training on Musculoskeletal System Health:
  Practical Applications for Interdisciplinary Care.Sports Medicine. 2020;50:1431–1450.
 8. Maestroni et al. Strength and Power Training in Rehabilitation: Underpinning
  Principles and Practical Strategies to Return Athletes to High
  Performance. Sports Medicine . 2020; 50:239–252
 9. Blagrove R. The Utility of Strength-Based Exercise for Middle- and Long-Distance Runners. Doctoral thesis, Northumbria University.2018
 10. Lauersen JB, Bertelsen DM, Andersen LB. The effectiveness of exercise interventions to prevent sports injuries: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Br J Sports Med 2014;48:871–7. 
 11. Turner M. The Role of Resistance Training Dosing on Pain and Physical Function in Individuals With Knee Osteoarthritis:
A Systematic Review . Sports Health. 2020 Mar/Apr;12(2):200-206
 12. Snijders T, Verdijk LB, van Loon LJ. The impact of sarcopenia and exercise training on skeletal muscle satellite cells. Ageing Res Rev. 2009 Oct;8(4):328-38. 
 13. Beattie K. Strength Training for Endurance Runners. In ‘Concurrent Aerobic and Strength Training: Scientific basics and Practical Applications. 2019; 341-355.
 14. Blagrove R. Strength and Conditioning for Endurance Running. Crowood Press. 2015
 15. Karsten B, Stevens L, Colpus M, et al. The effects of sport-specific maximal strength and conditioning training on critical velocity, anaerobic running distance, and 5-km race performance. Int J Sports Physiol Perform 2016;11:80–5.
 16. Trenara App https://www.trenara.com/nl/welcome?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=brd&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwl4yyBhAgEiwADSEjeDqr8YWHNKGqQ3jIMpRGjcOM3yHt54i1gq3fPbXWVF5TnQST_RRK1xoCx3QQAvD_BwE

Vind een expert

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Barbara Vandenbussche

  Barbara Vandenbussche

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Marc Schiltz

 • Ine Schops

  Podoloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Erik Van Lierde

 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Kinderen en jongeren_sporthethiek.png

Hoe kijken kinderen en jongeren naar een veilig sportklimaat?

Sporter Blog Ethiek
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten