Presteren start altijd vanuit je baas: het brein

Presteren start altijd vanuit je baas: het brein

Sportpsycholoog van heel wat topsporters en topteams, waaronder van de Belgische gymnasten.
Sporter Blog Sportpsychologie Gymnastiek

Van 30 september tot 8 oktober ging het WK turnen door in Antwerpen. Wederom vol glansrijke prestaties van ongelofelijke gymnasten. Onze eigen Belgische delegatie was ook aanwezig maar kende heel wat tegenslagen in de voorbereiding en ook tijdens het WK zelf. Sportpsycholoog van deze gymnasten Jef Brouwers vertelt je over de mentale kant van het turnen en de voorbereiding op zo'n groot tornooi.

Top Gymnastiek, voor iedereen onzichtbare, dagelijkse inspanningen om een beperkt aantal keren in niet eens vier minuten te tonen wat het opleverde. Passie en volharding, de onmisbare ingrediënten van een TOP TURNSTER/TURNER. Die LIEFDE voor turnen onbewust met de paplepel toegediend. De huiselijke turnlucht wordt bij elke inademing opgesnoven en nooit helemaal weer uitgeademd. Turnen, net DNA van een gezin met turners waaruit de ambitie groeit met het kind.

In het Belgische damesteam ‘Toestel Turnen Meisjes’, waar ik al jaren aan de slag ben, is “jong” zeker het geval. De ‘meisjes’ werken elk HARD en de coaches en staf begeleiden hen naar JUIST werken om later als dames op de Olympische Spelen hun droom te realiseren.

Volharding maakt deel uit van de houding van de atlete. Turnen is letterlijk een sport van vallen en opstaan. Laat deze twee activiteiten meermaals per dag het deel te zijn van de atlete. Als Prestatie Psycholoog heb je er wel je werk mee om psychologisch het rechtstaan te ondersteunen.

Op erg jonge leeftijd starten de meisjes, met ongebreidelde ambitie en bijzonder grote fierheid, om hun dromen te realiseren. Ouders en kind, samen voor hun passie, ‘het kind dat turntalent heeft’. Talent/potentieel worden getest en het is duidelijk dat er meer nodig is. Karakter is boven alles onontbeerlijk. ‘Ik moet er nogal wat voor opofferen’ is de eerste zin om volledig uit je brein te schrappen. Daarom is een zeer specifieke aanpak van het psychologische aspect in topsport (welke ook) nodig. De groeiende leeftijd geeft de methodes aan. Hoe de ouders hun liefde en ook hun ambitie blijven doorgeven aan hun kind krijgt onze volle aandacht. Steeds blijven wij ter beschikking. 

In topgymnastiek start de carrière van hun kind op erg jonge leeftijd. Het is aangewezen om bij de start van de topsportcarrière (in Gent) de ouders nauw te betrekken bij de werking om het welzijn van hun kind centraal te stellen. Een ruime introductie in de vele aspecten van topsport voortkomt te vermijden teleurstelling. 

Extra foto blog Jef Brouwers (2)

De weg van de Club naar de Topsport Turnzaal in Gent, gekoppeld aan topsportschool, topsport internaat en topsport training is een psychologisch gigantische stap waarbij wij de ouders nodig hebben. Het leven van het kind verandert. Die verandering van plaats gebeurt zowel lichamelijk als psychologisch. Je brein verhuizen gaat trager dan een valies nemen en elders je intrek nemen. Die ‘inburgering’ krijgt veel aandacht van school, internaat en elite coaches, kortom van de ganse Gymfed organisatie met talrijke specialisten die zich inzetten voor allen. Samen zorgen zij met de ouders, voor een “zachte overgang”. Het regelmatige contact tussen alle betrokkenen en de ouders zal zorgen voor een grote en noodzakelijke rust bij het kind-topsportatleet en vooral bij de ouders. De toegankelijkheid van alle verantwoordelijken van Gymfed, topsport, internaat en school is dan ook een realiteit. Wedstrijden worden langzaam ingebouwd in het programma om te grote overgangen naar de competitie te vermijden. 

In het Gymfed-sportmodel staat de sporter centraal. Het fysieke en psychologische welzijn tijdens het sporten zijn voorwaarden voor het realiseren van het potentieel. En evolutie betekent ‘geduld’, ‘niet te vlug’, zichzelf beschermen tegen te hoge 

verwachtingen en vaak vastgesteld ongeduld. Alle atleten dromen van Olympische Spelen. Het WK in Antwerpen biedt die tot de verbeelding sprekende realisatie ervan. Alle toppers van de hele wereld zullen in Antwerpen, bijna thuishaven, hun kunsten laten zien op het indrukwekkende feest in het magische Sportpaleis. Erbij horen is genieten en genot is de basis van elke prestatie. Mijn slogan “Pret verdwijnt, stress verschijnt” wordt zo praktisch gerealiseerd en de stap naar een volgende droom kan gezet worden.

De kwetsuur van Tokyo Olympische kampioene Nina Derwael vernietigde haar deelname aan het WK, etappe naar Parijs. Verdriet en frustratie en tal van andere onvermijdelijke emoties maken zich van haar meester op dat ene moment. Ook voor Lisa Vaelen ging al het werk naar de ‘WK piek’ verloren. Eén woord: “ziek” onderbrak alles. Ook Noémie Louon diende fysiek af te haken. Alle drie droomden zij van een topprestatie op het WK op weg naar de Olympische Parijs droom. Hun afwezigheid heeft ook een impact op de andere teamleden. Hun bezorgdheid om hun fysieke welzijn groeit. Elke lichamelijke hinder nestelt zich in hun brein. De hele situatie is veranderd. Ook komen drie plaatsen vrij in de vijf mogelijke WK selecties en één reserve. De psychologische strijd met zichzelf verhoogt en zo ook het idee over hun verhoogde kansen op deelname. Acht atleten blijven over voor zes plaatsen en twee afvallers. Het is voorspelbaar en vooral verstaanbaar dat niemand bij de twee afvallers wil horen. De teleurstelling is immens groot bij de twee niet geselecteerden. Het team voelt dit alles want alles is in eerste instantie voelen. Het welzijn van allen is ons grootste aandachtspunt. Een positieve sfeer, gekoesterd door de coaches en staf, houdt maximaal externe negatieve factoren uit het team. Team en individuele sessies peilen naar de ambitie van de atleten en hun inzicht in hoe zij zichzelf zien als elite atleet/mens/presteerder. Vragen over hoe zij omgaan met feedback en teleurstelling geven informatie waarmee iedereen aan de slag kan gaan. De ultieme testgegevens zullen toegevoegd worden bij de reeds aanwezige gegevens. De selectiecommissie zal er zich over buigen en het verdict bekend maken. Dat alles verhoogt de spanning om tijdens die ultieme test een topprestatie te realiseren. Zij zijn allen turn-klaar, de ene gestresseerd en de andere gaat perfect om met de onvermijdelijke wedstrijdspanning. Ikzelf verwijder mij van individu en groep. Ik stoor zeker als ik net voor een selectie of wedstrijd denk nog enige bijdrage te kunnen leveren op psychologisch vlak. De atlete heeft geleerd te voelen wat het best is voor haar en zal haar eigen voorbereiding kiezen. Nooit kreeg ik op dergelijke momenten enige vraag van een atleet. Enige bijkomende informatie kan de ‘informatie te veel’ zijn. Ik praat voluit met de gedwongen afwezigen. Zij schoolden zich onmiddellijk om tot topsupporters. Euforisch geluk bij de geselecteerden, kleine en zeer grote teleurstellingen bij niet geselecteerden, allen gesteund door coaches en staf. De enen gooien met dankwoorden, anderen verstoppen zichzelf om hun gemengde emoties te verwerken. Op het WK zullen wij meegenieten van de prestaties van Erika Pinxten, Fien Enghels, Jutta Verkest, Maélysse Brassart, Margaux Dandois en Yléa Tollet.

Extra foto blog Jef Brouwers

Hoe hard top gymnastiek of in het algemeen topsport kan zijn bleek nog eens tijdens de WK-competitie in Antwerpen. Een hoop gekwetsten hadden wij al bij de start. Alsof het niet genoeg was viel ook Ylea Tollet nog uit wat de coaches noodzaakte om een niet al te fitte reserve atlete Abderdeen O’Driscoll op te roepen. Het was de mokerslag teveel. De veerkracht was opgebruikt en het verdict was duidelijk: wij gaan als team niet naar Parijs. De atleten slaagden er niet in om hun droefheid te verbergen. Ze lieten hun tranen de vrije loop. Waarom zouden ze zich ook inhouden na zoveel fysieke ellende die hun droom als een hard opgeblazen ballon doorprikte. Het wordt nadenken en afwegen, voelen en dialogeren, de droom opfleuren indien nog mogelijk om desgevallend als individu in Parijs te geraken. Coaches en staf zullen er alles aan doen om diegenen die kansen hebben als individu en een nieuw project willen opzetten voor zichzelf te ondersteunen.

Topsport is slechts voor diegenen die een ijzersterk karakter hebben om zo vlug mogelijk terug op te staan en met alle energie er terug tegenaan te gaan. Alsof er niets gebeurd is.

Je kan misschien eens denken aan het moment waarop tegenslag had. Wat het lastig om de draad terug op te nemen?

 

Vind een expert

  • An Konings

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Schiltz

  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel Pardaens

  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Plessers

  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Trees Dooms

  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Johan Roeykens

  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportpsychologie
Gelukkig sporten is gezond sporten.png

Gelukkig sporten is ook gezond sporten

Sporter Blog Sportpsychologie
Sportpsychologie
Prestatiedruk

Overmatige prestatiedruk: waar komt het vandaan en hoe pak je het aan?

Sporter Blog Sportpsychologie
Sluiten