Blood flow restriction (BFR) training: invloed op uithouding en spierkracht

Blood flow restriction (BFR) training: invloed op uithouding en spierkracht

Dieter Deprez studeerde in 2006 af als master lichamelijke opvoeding (optie sporttraining, UEFA-A diploma voetbal), waarna hij assistent werd aan de Universiteit Gent. In 2015 behaalde hij een doctoraat in de bewegings- en gezondheidswetenschappen met een focus op talentidentificatie en -ontwikkeling binnen het jeugdvoetbal, met speciale aandacht voor het relatieve leeftijdseffect en maturiteit. Ondertussen werkte hij onder meer in de jeugdopleidingen van SV Zulte Waregem en Club Brugge, waar hij instond voor de fysieke opvolging van de spelers in en rond de groeispurt. In 2015 werd hij opgenomen in de technische staf van het eerste team van Club Brugge, waar hij 8 seizoenen werkzaam was als sportwetenschapper en coördinator van het ‘ClubLAB’. Vandaag werkt hij voor Cosmogroup als scientific accountmanager. Cosmogroup is een bedrijf gespecialiseerd in multiomics analyses (DNA, metaboloom en microbioom) om de (sport)voeding en suppletie op maat van de atleet te maken.
Sporter Blog Blessurepreventie Training Blessurepreventie Training

Er bestaan heel wat verschillende trainingsvormen, en er komen er nog steeds nieuwe bij. Één van deze alternatieve trainingsvormen is 'Blood Flow Restriction' training, of kortweg BFR training. Sportwetenschapper Dieter Deprez vertelt je alles wat je hierover moet weten!

Inleiding: wat?

Het gebruik van ‘Blood Flow Restriction’ (BFR) training om aan spierkracht te winnen in zowel gezonde populaties als bij diegene die een blessure hebben, is de laatste 15 jaar enorm toegenomen. BFR training werd voor het eerst gebruikt in de jaren 70 door de Japanse dokter Sato, die op het idee kwam toen hij in zijn voeten dezelfde tinteling waarnam als tijdens het sporten waarbij hij in traditionele Japanse zithouding zat. De bloedtoevoer naar zijn kuiten werd deels afgesneden en zo begon dokter Sato te experimenteren.

De BFR training, ook wel KAATSU, occlusie of hypoxische training genoemd, gebruikt een riem of band waarbij de arteriële bloedstroom deels wordt beperkt en de veneuze terugstroom volledig wordt afgesneden tijdens de work-out. De beste BFR techniek maakt gebruik van een automatische pneumatische band (‘cuff’) waarbij de druk in de aderen individueel gemeten kan worden (=AOP: arterial occlusion pressure) om zo het precieze percentage van bloedtoevoer restrictie geregeld kan worden. De banden kunnen bovenaan elk lidmaat geplaatst worden (zie foto hieronder).

BFR training wordt meest gebruikt om aan spierkracht en -volume te winnen, waarbij vaker gewerkt kan worden aan lagere intensiteiten (20-50% van het maximum in atleten). Dit maakt dat BFR training uitermate geschikt is om te gebruiken bij gezonde volwassenen en ouderen, maar ook bij personen in revalidatie (bv. na een kruisband operatie). Evengoed is BFR training geschikt voor atleten waarbij regelmatige intensieve ‘high-load’ krachttraining niet mogelijk is omwille van de opeenvolging van wedstrijden en trainingen.

BFR

Het mechanisme achter de toename in spierkracht en -volume bij BFR training zou gelinkt zijn aan het gecombineerde effect van deze 3 zaken tijdens het trainen, maar het exacte mechanisme is tot op heden nog onduidelijk:

    • Mechanische spanning: is de hoeveelheid spanning ontwikkeld door spiervezels als reactie op een stimulus (belastingprikkel). Na verloop van tijd moet dit toenemen. Dit heet progressieve overload. Het betekent simpelweg het progressief belasten van een spier, waarbij er na verloop van tijd meer belasting moet worden opgelegd, met meer verricht werk (verhogen van gewicht, aantal sets of aantal herhalingen).
    • Metabole stress: is de opstapeling van afvalstoffen in de spier, waaronder o.a. lactaat (voor de leergierige lezer: ook waterstofionen, inorganisch fosfaat en creatine). Dit bereik je door een hoger aantal herhalingen te verrichten, waardoor je ‘de pomp’ en ‘verzuring’ ervaart.
    • Spierschade: dit is een bijkomstigheid van de training en niet iets wat je zou moeten nastreven. Het wordt vaak aangeduid onder de noemer ‘DOMS’ (Delayed Onset of Muscle Damage) oftwel spierpijn. Hoe meer je lichaam went aan een bepaald type training, hoe minder DOMS je zal ervaren. 

Invloed op spierkracht en -volume

Toenames in spierkracht en -volume na BFR training zijn uitgebreid gedocumenteerd in de wetenschappelijke literatuur, waarbij 3 toepassingen van BFR training beschreven werden: 

    • BFR-RE = ‘resistance exercise’ > toepassing tijdens klassieke krachttraining.
    • BFR-AE = ‘aerobic exercise’ > toepassing tijdens wandelen of fietsen.
    • P-BFR = ‘passive’ > toepassing zonder training of oefening

 

BFR-RE

Uit reviews bleek dat BFR-RE training effectief een toename teweeg bracht bij gezonde jongeren en ouderen, alsook bij populaties in revalidatie. De meeste studies toonden ook aan dat de kracht adaptaties groter waren met BFR training in vergelijking met het trainen aan lage intensiteit zonder BFR. Een van de voordelen van BFR training is dat je vaker kan trainen omwille van de lage belasting in vergelijking met de klassieke ‘high-load’ training waarvan je langer moet herstellen.

In de tabel hieronder zijn de modaliteiten beschreven om meer spierkracht en -volume te bekomen met BFR-RE training.

Richtlijnen BFR-RE training

Frequentie

2-3x/week (>3 weken) of 1-2x/dag (1-3 weken)

Belasting (‘load’)

20-40% van maximum (1RM)

Restrictie tijd

5-10min per oefening

Type

Kleine en grote spiergroepen (armen en benen)

Sets

2-4

AOP

40-80%

Rust tussen sets

30-60sec

Restrictie vorm

Constant of intermitterend

Snelheid van uitvoering

1-2sec

 

BFR-AE 

Verbeteringen in spierkracht en -volume zijn aangetoond reeds na 3 weken, maar de trainingen zijn meest effectief na 6 weken. Studies toonden ook aan dat de spierkracht was toegenomen met 7 tot 27%, en het spiervolume met 3 tot 7% na BFR-AE training. Naast de toename in spierkracht en -volume werd ook aangetoond dat de aerobe uithouding was verbeterd met BFR-AE training, alhoewel enige voorzichtigheid hier nodig is omdat de protocollen niet altijd gestandaardiseerd zijn. 

In de tabel hieronder zijn de modaliteiten beschreven om meer spierkracht en -volume te bekomen met BFR-AE training.

Richtlijnen BFR-AE training

Frequentie

2-3x/week (>3 weken) of 1-2x/dag (1-3 weken)

Belasting (‘load’)

<50% VO2max of hartslagreserve

Restrictie tijd

5-20min per oefening

Type

Kleine en grote spiergroepen (armen en benen)

AOP

40-80%

Restrictie vorm

Constant of intervals

Modus

Fietsen of wandelen

 

P-BFR

Een andere toepassing van BFR training is de ‘cuffs’ aan te brengen zonder training of oefening. Deze aanpak is nog niet uitgebreid beschreven in de literatuur, maar het toepassen van P-BFR training zou de spierafbraak en krachtverlies na lange periodes van bedlegerig te zijn of immobilisatie serieus beperken. Dit zou interessant zijn voor atleten na een chirurgische ingreep (bv. kruisband operatie) waarbij minder spierkracht en -volume heropgebouwd zou moeten worden in de revalidatiefase.

In de tabel hieronder zijn de modaliteiten beschreven om meer spierkracht en -volume te bekomen met P-BFR training.

Richtlijnen P-BFR training

Frequentie

1-2x/dag (gedurende immobilisatie)

Restrictie tijd

5min intervals

Type

Kleine en grote spiergroepen (armen en benen)

Sets

3-5

AOP

70-100%

Rust tussen sets

3-5min

Restrictie vorm

Constant

 

Conclusies 

BFR training…

    • … verbetert de spierkracht en -volume aan lage intensiteiten, en kan dus aanvullend zijn voor atleten met een druk wedstrijd- en trainingsschema.
    • … vermijdt verlies aan spierkracht bij personen/atleten die geblesseerd zijn of moeten herstellen van een chirurgische ingreep.
    • … kan de revalidatietijd verbeteren na een blessure of ingreep.
    • … is een veilige en effectieve methode om aanvullend te zijn bij atleten waarbij occlusie geen contra-indicaties geeft en progressieve training is aangewezen.

  

Referenties 

    • Blood flow restriction exercise: considerations of methodology, application and safety. Patterson et al. (2019). Frontiers in Physiology.
    • Blood flow restriction training. Lorenz et al. (2021). Journal of Athletic Training.
    • Blood flow restriction during training for improving the aerobic capacity and sport performance of trained athletes: A systematic review and meta-analysis. Castilla-Lopez et al. (2022). Journal of Exercise Science and Fitness.
    • Effects of blood flow restriction training on aerobic capacity and performance: A systematic review. Bennett & Slattery (2018). Journal of Strength and Conditioning Research.
    • Effects of training with blood flow restriction on muscular strength: A systematic review and meta-analysis. Gear et al. (2022). International Journal of Exercise Science.

Vind een expert

  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Plessers

  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Tomas Hannes

    Tomas Hannes

    Diëtist, Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Trainer
  • Erik Van Lierde

  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Dokter Jonas Wilms BV

    Huisarts, Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Barbara Vandenbussche

    Barbara Vandenbussche

    Kinesitherapeut
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • BVBA Samcon

  • Marc Schiltz

  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut, Trainer
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Trees Dooms

  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Willy Coosemans

  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Huisarts, Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Bram Debaene

    Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten