Je stressbestendigheid vergroten door te trainen onder stress

Je stressbestendigheid vergroten door te trainen onder stress

(Top)sportpsycholoog voor wielrenners, triatleten en zwemmers. Ze begeleidt ze in het omgaan met druk, het verwerken van moeilijke ervaringen en het verbeteren van prestaties. Het is de missie en visie van Inez om de drempel omtrent (sport)psychologie te verlagen, zodat de psyche evenveel aandacht krijgt als het lichaam.
Sporter Blog Sportpsychologie

Je hebt het misschien wel al eens meegemaakt: je zwembril zakt af tijdens een zwemwedstrijd waardoor je begint te panikeren of het stresszweet loopt over je voorhoofd wanneer je het publiek aan de zijlijn ziet staan. Stress is vaak een boosdoener voor sportprestaties. Maar je kan deze situaties voorkomen door je stressbestendigheid te vergroten! Sportpsycholoog Inez Swinnen vertelt je het nut hiervan en hoe je dit juist aanpakt!

Veelal zijn we bezig met hoe we onze stress kunnen verlagen. We vergeten daarbij het belang van het vergroten van je stressbestendigheid. Je presteert het beste wanneer je stressniveau niet te hoog en niet te laag is. Beeld je even in dat je een boven en een ondergrens hebt. Wanneer je stressniveau tegen 0 aan zit, heb je totaal geen stress, maar ben je ook eerder slaperig en weinig alert. Hoe dichter je tegen de 10 aan zit, hoe meer gespannen je bent en hoe meer moeite je hebt om je te concentreren. 

Stressbestendigheid trainen_1

Afbeelding 1. Je stressvenster

Als je stress richting de bovenste lijn gaat, is je sympathisch zenuwstelsel actief. Je gas staat open. Hoe meer je richting de onderste lijn gaat, hoe meer je parasympatisch zenuwstelsel actief is. Je staat dus op de rem en vertraagt. Doorheen de dag schommelen we een beetje op en neer. Wanneer er een evenwicht is tussen beide voel je controle en zit je goed in je vel. Terwijl veel strategieën erop gericht zijn om je stressniveau naar beneden te halen, kunnen we ook je stressvenster vergroten! We schuiven de bovenste lijn dus op naar boven. 

Stressbestendigheid trainen_2

Afbeelding 2. Stressvenster vergroten

Hoe vergroot ik mijn stressvenster?

Dat doe je door bewust stress op te zoeken tijdens trainingen. Door jezelf op een ethisch verantwoorde manier stressvolle ervaringen te bezorgen. In de sportpsychologie noemen we dit planned disruptions of geplande storingen (Kegelaers et al., 2019). Het is het doelbewust manipuleren van de oefensituatie om stress op te wekken gecombineerd met een fysieke oefencomponent (je training dus). Hierdoor versterk je de vaardigheid om taken onder stress uit te voeren.

Naar het voorbeeld van Michael Phelps

Het zijn kleine en bewuste trainingsactiviteiten die je inplant, waardoor je blootgesteld wordt aan stressvolle omstandigheden.

Je maakt de training dus net iets stressvoller. Als je op training bewust dingen moeilijker laat lopen, ontwikkel je kennis en vaardigheden die je zullen helpen wanneer dit op wedstrijd gebeurt.

Onderzoek toont aan dat je hierdoor beter gaat presteren onder stress (Oudejans & Pijpers, 2010). Het bekendste voorbeeld hiervan is zwemlegende Michael Phelps. Hij zwom op training met afgeplakte zwembril, zodat hij niets zag. Zo leerde hij ‘blind’ te zwemmen voor het geval zijn zwembril vol liep met water. Hij en zijn trainer bedachten zo tal van verstoringen en trainden hierop. In eerste instantie zal je slechter presteren hierdoor. Zijn eerste meters blind zwemmen zullen ook niet bepaald vlot gegaan zijn. Maar door te blijven oefenen, verbeteren je prestaties juist (Nieuwenhuys & Oudejans, 2011). Zo zwom Phelps in 2008 het wereldrecord en won goud op de 200m vlinder terwijl zijn zwembril al na 25m vol was gelopen! 

Stressbestendigheid trainen_3

Tal van voordelen

Geplande verstoringen hebben verschillende voordelen (Kegelaers en Oudejans , 2022). Het vergroot je mentale weerbaarheid en veerkracht. Je leert de vaardigheden om met stress om te gaan inoefenen. Je ontwikkelt vertrouwen in je eigen skills om met de druk om te gaan en vergroot de kans om succeservaringen op te bouwen. Daarnaast train je je aandacht onder stress. Wanneer we onder druk staan zijn we sneller afgeleid door onze gedachten of irrelevante zaken zoals het weer of supporters. Door deze geplande verstoringen leer je beter te focussen op de relevante taken. Het onderzoek toonde ook aan dat sporters meer gepaste en minder overbodige bewegingen maakten. De geplande verstoringen kunnen gebruikt worden als reflectiemoment. Wat gebeurd er als je onder stress komt te staan? Welke gedachten, gevoelens en gedragingen stel je dan? Wat zijn de triggers? Is het iets wat de tegenstander doet of wanneer je fouten maakt? Hoe heb je de strategieën om met stress om te gaan ingezet? Tot slot versterkt de geplande verstoring het team functioneren. De teamleden kunnen beter begrijpen hoe ze zich als groep onder stress gedragen en nadenken over strategieën om met druk om te gaan.

Zo deden Kegelaers en collega’s (2021) een onderzoek bij een basketbalploeg. Eerst organiseerden ze een workshop waarbij de groep moest nadenken over hoe ze functioneren onder druk. Wat loopt goed en wat niet? Daarna kregen ze acht trainingen met geplande verstoringen. Ze moesten bijvoorbeeld de laatste minuten van een wedstrijd naspelen met een achterstand in punten en dan vrije worpen doen. In de laatste stap ging de ploeg terug over tot reflectie. Het team kon na deze interventie beter met de druk om. Ze waren zich meer bewust van hoe ze als team en individu met druk omgingen. Ontwikkelden een betere communicatie, meer leiderschap en duidelijkere tactische plannen om met de druk om te gaan.

Hoe doe je dat nu juist?

Binnen de geplande verstoringen onderscheiden ze negen types die jij of je trainer kan inplannen. Zo kan er gespeeld worden met de locatie, wedstrijdsimulatie, straf en beloning, fysieke stress, sterkere competitie, afleidingen, oneerlijkheid, beperkingen en outisde de box oefeningen. Door deze strategieën toe te passen geraak je vertrouwd met druk en ontwikkel je meer bewustzijn. Je versterkt en verfijnt ook je persoonlijke sterktes. Ik geef een voorbeeld bij elk van deze types verstoringen.

  1. Locatie: Op stage gaan in het land van je grootste concurrent of zelfs slapen in slechte bedden, naast een bouwwerf.
  2. Wedstrijdsimulatie: Je bootst een wedstrijd zo goed mogelijk na waarbij je zelfs je wedstrijdkledij aan doet, er een jury aanwezig is en je moet presteren alsof het echt is.
  3. Straf en beloning: Je kan een competitie opzetten met je ploeggenoten. Wie verliest moet koken voor de anderen. Probeer het ludiek te houden en ervoor te zorgen dat de straf je niet onzekerder maakt. Later meer hierover. 
  4. Fysieke stress: Trainen onder hogere vermoeidheid of een taak zoals een vrij worp uitvoeren onder hogere vermoeidheid.
  5. Sterkere competitie: Zeker wanneer je binnen je ploeg te weinig concurrentie hebt, is het goed om tegenstanders op te zoeken op training die je uitdagen.
  6. Afleidingen: Je laat jezelf afleiden door een ploeggenoot die je uitdaagt, luide muziek of een toeschouwer.
  7. Oneerlijkheid: Zeker in jury sporten of sporten met een scheidsrechter is het goed om te leren omgaan met oneerlijke beslissingen. Laat op een onverwachts moment de scheids een onterechte call maken.
  8. Beperkingen: Jezelf een handicap bezorgen, een tijdslimiet of wanneer je goed bent om op een bepaalde manier te scoren, mag je het deze keer niet op die manier doen. Je wordt dan uitgedaagd om andere manieren te ontwikkelen.
  9. Outside the box: Je kan met je ploeg een bootcamp bij het leger doen.

 
Bij elk van deze verstoringen is het belangrijk om stil te staan bij de relevantie en het doel. Een bootcamp is misschien tof, maar wat is de link met je sport? Waarom specifiek wil je dit implementeren? Wil ik meer vertrouwen, inzicht, je prestaties verbeteren of de strategieën om met stress om te gaan leren toepassen? Kies in samenspraak met je trainer een verstoring waar je voordeel uit kan halen. Je kan ook niet alle wedstrijdsituaties nabootsen. Het onderzoek toont aan dat dit niet nodig is en een klein beetje extra druk al voldoende is om te voordelen eruit te halen.

Het is belangrijk dat je succeservaringen opbouwt door deze geplande verstoringen. Je zal nog steeds stress ervaren, maar je leert er beter mee om te gaan.

Het fijne van deze manier van trainen is dat de effecten aanwezig blijven tot enkele maanden nadat je ermee stopt (Nieuwenhuys & Oudejans, 2011).

Stressbestendigheid trainen_4

Opgepast!

Stap uit je comfortzone, maar stretch jezelf niet meteen te veel. Dan knap je! Het is de gouden middenweg tussen een klein beetje druk en niet te veel, zodat je succes boekt.

Zorg dat het een uitdaging is en geen onmogelijke opdracht.

Als je continu onder hoge druk wordt gezet, kan dit nefast zijn voor je motivatie en zelfvertrouwen. Je dient dit dus goed met je trainer af te spreken. Michael Phelps wijdt zijn enorm succes toe aan de nauwe samenwerking met zijn trainer. Hij wist hem telkens op nieuwe manieren uit zijn comfortzone te halen, maar dit gebeurde in een relatie van onderling respect en vertrouwen.

Het is belangrijk dat de verstoringen gebeuren in een veilige omgeving (Fletcher and Sarkar, 2016). Met veilig bedoel ik dat er een goede balans is tussen uitdaging en steun. Het is niet de bedoeling dat je iedere training zo zwaar onder stress komt te staan, dat je mentaal kraakt. Geplande verstoringen mogen ook geen excuus zijn voor een toxische cultuur of grensoverschrijdend gedrag! Het is belangrijk dat je trainer ervoor zorgt dat je je competent voelt. Jullie reflecteren samen over de vooruitgang die je maakt en hij moedigt je aan. Hij bespreekt met jou de mate en vormen van stress die jullie willen inplannen. Hij doet niet zomaar wat verstoringen. Als je trainer je een ‘dikke koe’ noemt en dan zegt dat hij dat doet om je te helpen met stress om te gaan, dan is dat geen geplande verstoring. Je trainer plant de verstoringen in met een doel op langere termijn en heeft als mikpunt je meer zelfvertrouwen te geven (Collins et al., 2016).

Uitdagen is dus niet afkraken of ‘hard maken’, zoals sommige trainers het noemen. Toen ik in mijn beginjaren stage liep bij een voetbalclub viel het me op dat sommige trainers ervan overtuigd waren dat roepen, straffen en belachelijk maken van spelers de manier was om hen mentaal weerbaar te maken. Hoewel ze grappig bedoeld zijn, hebben ze vaak een averechts effect. Je krijgt schrik om fouten te maken, omdat je de groep geen straf wilt bezorgen of omdat je zelf niet ‘gestraft’ wilt worden. Je wordt eerder onzeker en begint je te focussen op ‘geen fouten maken’, waardoor je juist meer fouten gaat maken. Als jouw trainer je eerder onzeker maakt, dan zelfvertrouwen geeft, dan raad ik je aan hem door te verwijzen naar M-factor. Ze bieden opleiding aan in motiverend coachen. Een stijl die de sporters intrinsiek motiveert en meer zelfvertrouwen geeft.

Geen geplande verstoringen zonder reflectie!

Tot slot wil ik meegeven dat zelfreflectie een cruciale factor speelt in het opbouwen van mentale weerbaarheid bij geplande verstoringen (Crane, Searle, Kangas, & Nwiran, 2019). Je identificeert je sterktes en valkuilen en leert uit deze stressvolle gebeurtenissen. Trainers gebruiken geplande verstoringen dus niet alleen als een manier om met stresssituaties te leren omgaan, maar ook om je zelfkennis te vergroten (Kegelaers et al., 2019).

Als je dit goed toepast en een balans vindt tussen je competenties en de uitdagingen die je trainer je stelt, heeft dit een enorme meerwaarde! 

 

Referenties

Collins, D., MacNamara, A., & McCarthy, N. (2016). Putting the bumps in the rocky road: Optimizing the pathway to excellence. Frontiers in Psychology, 7, 1–6.

Crane, M. F., Searle, B. J., Kangas, M., & Nwiran, Y. (2019). How resilience is strengthened by exposure to stressors: The systematic self-reflection model of resilience strengthening. Anxiety, Stress, & Coping, 32(1), 1–17.

Fletcher, D., & Sarkar, M. (2016). Mental fortitude training: An evidence-based approach to developing psychological resilience for sustained success. Journal of Sport Psychology in Action, 7(3), 135–157. 

Kegelaers, J., & Oudejans, R. R. (2022). Pressure makes diamonds? A narrative review on the application of pressure training in high-performance sports. International Journal of Sport and Exercise Psychology, 1-19.

Kegelaers, J., Wylleman, P., Bunigh, A., & Oudejans, R. R. (2021). A mixed methods evaluation of a pressure training intervention to develop resilience in female basketball players. Journal of Applied Sport Psychology, 33(2), 151-172.

Kegelaers, J., Wylleman, P., & Oudejans, R. R. D. (2019). A coach perspective on the use of planned disruptions in high-performance sports. Sport, Exercise, and Performance Psychology, Advance online publication.

Oudejans RRD, Pijpers JR (2009). Training with anxiety has a positive effect on expert perceptualmotor performance under pressure. Q. J. Exp. Psychol., 62: 1631-1647.

Oudejans, R. R., & Pijpers, J. R. (2010). Training with mild anxiety may prevent choking under higher levels of anxiety. Psychology of Sport and Exercise, 11(1), 44-50.

Nieuwenhuys A & Oudejans RRD (2011). Training with anxiety: short- and long-term effects on police officers' shooting behavior under pressure. Cogn. Process., 12: 277-288.

Vind een expert

  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • BVBA Samcon

  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Willy Coosemans

  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • An Konings

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportpsychologie
Gelukkig sporten is gezond sporten.png

Gelukkig sporten is ook gezond sporten

Sporter Blog Sportpsychologie
Sportpsychologie
Prestatiedruk

Overmatige prestatiedruk: waar komt het vandaan en hoe pak je het aan?

Sporter Blog Sportpsychologie
Sluiten