De beste manier om uitmuntend te zijn, is door niet perfectionistisch te zijn

De beste manier om uitmuntend te zijn, is door niet perfectionistisch te zijn

(Top)sportpsycholoog voor wielrenners, triatleten en zwemmers. Ze begeleidt ze in het omgaan met druk, het verwerken van moeilijke ervaringen en het verbeteren van prestaties. Het is de missie en visie van Inez om de drempel omtrent (sport)psychologie te verlagen, zodat de psyche evenveel aandacht krijgt als het lichaam.
Sporter Blog Sportpsychologie

Als sporter streef je steeds naar een goed resultaat en ben je misschien wel perfectionistisch. Dit kan echter een valkuil zijn! Het is beter om te streven naar uitmuntendheid i.p.v. naar perfectie. Sportpsycholoog Inez Swinnen vertelt je alles over het verschil tussen perfectionisme en de wil om te excelleren, en geeft je een remedie tegen perfectionisme.

Er is een verschil tussen perfectionisme en de wil om te excelleren, ook wel ongezond en gezond perfectionisme genoemd. Als sporter streef je naar beter en beter. Je kan dat doen vanuit twee motivaties:

  1. Je wil beter worden, omdat je er plezier uit haalt om te groeien. Dat is de wil om te excelleren.
  2. Je wil beter worden, omdat je wil voorkomen dat je fouten maakt en dat anderen negatief over je zullen denken. Dat is perfectionisme.

Die angst voor afwijzing van anderen is je motor om te verbeteren, maar tegelijk je grootste vijand. Want natuurlijk blijf je fouten maken. Je bent nu eenmaal een mens. Je legt de lat voor jezelf onrealistisch hoog. Je observeert jezelf vanuit de kritische ogen van een ander. Het is alsof je jezelf continu beoordeelt. Alles wat je doet of zegt komt onder het vergrootglas terecht. 

Bij kritiek klap je toe. Je doet zo je best en het is weer niet goed genoeg. Of beter gezegd, ik ben niet goed genoeg. Perfectionisme vertrekt vanuit het idee niet goed genoeg te zijn. Je probeert negatieve commentaren te vermijden door zo perfect mogelijk te zijn. Iedere keer dat je kritiek krijgt, is het een teken dat je nog beter je best moet doen, dat je nog niet perfect genoeg bent. Dus doe leg je de lat nog hoger! Zo geraak je uitgeput. 

Perfectionisme is een beschermingsmechanisme. Je beschermt jezelf tegen de pijn van afwijzing die je vermoedelijk als kind hebt ervaren. Als perfectionist ben je bezig met het pleasen van anderen. Je doet datgene dat GOED OVERKOMT. Dat is niet hetzelfde als doen wat juist is.

Een voorbeeld:

Tijdens een training rijd je harder dan je zou moeten, omdat je niet wil dat de anderen denken dat je niet mee kan. Je vindt het belangrijker dat anderen een positief beeld van je hebben, dan de waarden te trappen die je zou moeten. 

Het omgekeerde kan ook waar zijn. Wanneer je in de perfectionistische modus bent, doe je de training exact tot in de puntjes zoals je trainer vooropstelde. Je luistert niet naar je lichaam, je kan zelfs geen 2 minuten vroeger stoppen. Ook dan kies je ervoor om goed over te komen en niet om het goede te doen. In de perfectionistische modus luister je niet naar de signalen van je lichaam. Die negeer je of voel je zelfs niet. 

Perfectionisme kan er ook voor zorgen dat je dingen niet afrondt of niet start uit angst dat het niet perfect zal zijn. Als je niets doet, kan je niets verkeerd doen. 

Als iets mislukt leg je de oorzaak buiten je, zodat je ego niet geraakt wordt. Zodat je de pijn van ‘niet goed genoeg’ zijn, niet moet voelen. Op andere momenten boor je jezelf de grond in. Je focust op elke fout, elk tekort en bent zelden tevreden over waar je staat.

Perfectionisme is een recept voor een (sport)burn-out, overtraining, eetstoornissen, ongelukkig zijn en uiteindelijk stoppen.

De wil om te excelleren

Als je vertrekt vanuit de wil om te excelleren, laat je het oordeel van de ander los. Je laat de anderen rijden als ze te snel gaan voor de waarden die je moet rijden. Je stopt een training vroeger als je je ziek voelt. 

Perfectionisme gaat over het JUIST doen, hoe dingen overkomen en of anderen denken dat je het juist doet. Uitmuntendheid gaat over het JUISTE doen, focussen op wat werkt op lange termijn, zodat het een succes wordt, ook al faal je daardoor eerst een paar keren.⠀

Bij de wil om te excelleren ligt de focus op verbeteren en niet op 'het iedere keer helemaal perfect doen'. Je vertrekt vanuit goesting om te groeien in plaats van uit angst. De sporter met een wil om te excelleren kan negatieve opmerkingen of kritiek opnemen en weer los laten. Je kan dit doen, omdat je intrinsiek gelooft dat je goed bent zoals je bent. Dat mensen je waarderen voor wie je bent. Dat je geliefd en graag gezien wordt, los van je prestaties. Je zal op zoek gaan naar wat beter kan, maar het voelt niet levensbedreigend of eng aan om niet perfect te zijn. Je ziet de stappen die je al gezet hebt, viert je successen en gaat aan de slag met je werkpunten. 

 

Streven naar perfectie

Streven naar uitmuntendheid

Gedrag

Het JUIST doen

Het JUISTE doen

Invloed van anderen

Wil goed overkomen

Het oordeel van anderen is ondergeschikt aan de groei

Feedback

Neemt feedback persoonlijk 

Kan feedback opnemen wanneer relevant en naast zich neer leggen wanneer niet helpend.

Motivatie om te verbeteren

Angst voor afwijzing

Goesting om vooruit te gaan

Onderliggende gedachte

Ik ben niet goed genoeg

Ik ben goed zoals ik ben en wil nog groeien

Diepste angst

Niet geliefd of gewaardeerd worden

Niet bijleren of groeien

Gevoel bij fouten

Schaamte

Balen

Gedrag bij fouten

Zich afzonderen, de fout ongedaan willen maken, piekeren

Leert uit de fouten en zoekt naar oplossingen voor de volgende keer

Gevolg op lange termijn

Uitputting

Zelfvertrouwen

 
DE experte op vlak van perfectionisme, Dr. Brené Brown, legt het mooi uit bij Oprah in deze video.

Bracht perfectionisme je echt hier?

Ik hoor sporters zeggen: ‘Het is juist door mijn perfectionisme dat ik al zoveel verbeterd ben!’ Dan zeg ik: ‘Zonder dit streven naar perfectie stond je waarschijnlijk al verder. Door te streven naar uitmuntendheid kan je veel meer groeien. Op lange termijn vreet perfectionisme aan je. Je verliest meer en meer je motivatie. Je verliest je zelfvertrouwen. Je denkt aan stoppen. Streven naar perfectie staat je prestaties in de weg.

Het is vooruitgang, niet perfectie waar je naar streeft

 

Van perfectionisme naar uitmuntendheid, de remedie

Een van de sterkste remedies tegen perfectionisme is zelfcompassie. Niet te verwarren met zelfmedelijden. Zelfmedelijden is jezelf in de slachtofferpositie brengen. Het is zoals Calimero denken dat de wereld altijd tegen jou is en dat je hulpeloos bent. Dat is iets totaal anders dan zelfcompassie of mildheid. Bij zelfcompassie zie je in waar jouw verantwoordelijkheden liggen in de situatie, maar je kraakt jezelf er ook niet voor af. Je weet dat niemand perfect is en dat het iedereen overkomt. Het is geen ramp. Fouten maken is de normaalste zaak van de wereld, het maakt je menselijk. 

Zelfcompassie of mild zijn voor jezelf betekent drie dingen: 

    • Beseffen dat je niet de enige bent: Wanneer we ons slecht voelen over fouten die we gemaakt hebben, hebben we al snel het idee dat we de enige persoon zijn die falen. We voelen ons erg alleen. Terwijl er al veel sporters in de situatie zullen gezeten hebben, waarin jij nu zit. Ze maken of maakten waarschijnlijk niet exact hetzelfde mee, maar wel iets gelijkaardigs. Vaak weet je het niet van andere sporters. Het gebeurt achter de schermen. Publieke verhalen zoals deze van Simone Biles of Tom Dumoulin doen je beseffen dat je niet de enige bent die het mentaal al eens lastig heeft.
    • Vriendelijk zijn voor jezelf zoals naar een vriend of vriendin: Wat zou je tegen je beste maat zeggen? Je zou waarschijnlijk zeggen dat zulke dingen kunnen gebeuren. Je zou zeggen dat hij of zij er uit kan leren of dat je niet iedere dag in topvorm kan zijn. Voor onszelf zijn we vaak veel harder dan voor een ander. We gunnen onszelf geen ruimte om fouten te maken en ook al weten we wel dat we niet iedere wedstrijd top kunnen zijn, toch verwachten we het. Een bevriende sporter zullen we zeggen dat het ok is fouten te maken. We zullen hem of haar helpen om tegenslagen te relativeren en aanmoedigen om de moed niet te laten zakken. Wees je eigen beste vriend(in). 
    • Mild en mindful met je gevoelens omgaan: Je gevoelens niet weg steken of afleiding zoeken, zodat je niet moet voelen, maar ze juist onder ogen zien. Het gevoel ervaren zoals het er momenteel is. De makkelijkste manier hiervoor is door stil te staan bij wat je in je lichaam voelt. Gewoon observeren waar je iets voelt en dat beschrijven aan jezelf. Dus niet meegaan in het verhaal van je kritische stem, maar bij de lichamelijke sensaties blijven. Meer hoef je niet te doen. De moeilijke gevoelens gaan vanzelf weer weg. Hoe meer je ze kan toelaten, hoe makkelijker ze passeren. Als je er tegen vecht, het onderdrukt of constant afleiding zoekt, zal je gevoel van falen langer blijven hangen en telkens opkomen. 

Ik raad je aan om op moeilijke momenten te delen hoe je je voelt. Niet met de hele wereld of al je sociale media contacten, maar met iemand die empathisch kan reageren en die je vertrouwt. Als we hard zijn voor onszelf schamen we ons namelijk vaak. Schaamte kan je vergelijken met van die wezentjes in de films die verschrompelen als ze in het daglicht komen. Als je kan vertellen over datgene waar je jou voor schaamt, dan kan de schaamte verdwijnen. Als je je kan open stellen naar die andere persoon, zal hij of zij ook sneller geneigd zijn om persoonlijk dingen te delen. Het versterkt de band en je ziet in dat je niet de enige bent die tegenslagen mee maakt. 

Take home 

    • Streef naar uitmuntendheid, niet naar perfectie.
    • Wees mild voor jezelf bij fouten en leer eruit.
    • Stap uit de schaduw met je schaamtegevoelens en spreek erover met iemand die je vertrouwt.

 

Perfectionisme 1

Vind een expert

  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Peter Plessers

  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Jempi Wilssens

  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy Coosemans

  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportpsychologie
Gelukkig sporten is gezond sporten.png

Gelukkig sporten is ook gezond sporten

Sporter Blog Sportpsychologie
Sportpsychologie
Prestatiedruk

Overmatige prestatiedruk: waar komt het vandaan en hoe pak je het aan?

Sporter Blog Sportpsychologie
Sluiten