De beste manier om uitmuntend te zijn, is door niet perfectionistisch te zijn

De beste manier om uitmuntend te zijn, is door niet perfectionistisch te zijn

(Top)sportpsycholoog voor wielrenners, triatleten en zwemmers. Ze begeleidt ze in het omgaan met druk, het verwerken van moeilijke ervaringen en het verbeteren van prestaties. Het is de missie en visie van Inez om de drempel omtrent (sport)psychologie te verlagen, zodat de psyche evenveel aandacht krijgt als het lichaam.
Sporter Blog Sportpsychologie

Als sporter streef je steeds naar een goed resultaat en ben je misschien wel perfectionistisch. Dit kan echter een valkuil zijn! Het is beter om te streven naar uitmuntendheid i.p.v. naar perfectie. Sportpsycholoog Inez Swinnen vertelt je alles over het verschil tussen perfectionisme en de wil om te excelleren, en geeft je een remedie tegen perfectionisme.

Er is een verschil tussen perfectionisme en de wil om te excelleren, ook wel ongezond en gezond perfectionisme genoemd. Als sporter streef je naar beter en beter. Je kan dat doen vanuit twee motivaties:

 1. Je wil beter worden, omdat je er plezier uit haalt om te groeien. Dat is de wil om te excelleren.
 2. Je wil beter worden, omdat je wil voorkomen dat je fouten maakt en dat anderen negatief over je zullen denken. Dat is perfectionisme.

Die angst voor afwijzing van anderen is je motor om te verbeteren, maar tegelijk je grootste vijand. Want natuurlijk blijf je fouten maken. Je bent nu eenmaal een mens. Je legt de lat voor jezelf onrealistisch hoog. Je observeert jezelf vanuit de kritische ogen van een ander. Het is alsof je jezelf continu beoordeelt. Alles wat je doet of zegt komt onder het vergrootglas terecht. 

Bij kritiek klap je toe. Je doet zo je best en het is weer niet goed genoeg. Of beter gezegd, ik ben niet goed genoeg. Perfectionisme vertrekt vanuit het idee niet goed genoeg te zijn. Je probeert negatieve commentaren te vermijden door zo perfect mogelijk te zijn. Iedere keer dat je kritiek krijgt, is het een teken dat je nog beter je best moet doen, dat je nog niet perfect genoeg bent. Dus doe leg je de lat nog hoger! Zo geraak je uitgeput. 

Perfectionisme is een beschermingsmechanisme. Je beschermt jezelf tegen de pijn van afwijzing die je vermoedelijk als kind hebt ervaren. Als perfectionist ben je bezig met het pleasen van anderen. Je doet datgene dat GOED OVERKOMT. Dat is niet hetzelfde als doen wat juist is.

Een voorbeeld:

Tijdens een training rijd je harder dan je zou moeten, omdat je niet wil dat de anderen denken dat je niet mee kan. Je vindt het belangrijker dat anderen een positief beeld van je hebben, dan de waarden te trappen die je zou moeten. 

Het omgekeerde kan ook waar zijn. Wanneer je in de perfectionistische modus bent, doe je de training exact tot in de puntjes zoals je trainer vooropstelde. Je luistert niet naar je lichaam, je kan zelfs geen 2 minuten vroeger stoppen. Ook dan kies je ervoor om goed over te komen en niet om het goede te doen. In de perfectionistische modus luister je niet naar de signalen van je lichaam. Die negeer je of voel je zelfs niet. 

Perfectionisme kan er ook voor zorgen dat je dingen niet afrondt of niet start uit angst dat het niet perfect zal zijn. Als je niets doet, kan je niets verkeerd doen. 

Als iets mislukt leg je de oorzaak buiten je, zodat je ego niet geraakt wordt. Zodat je de pijn van ‘niet goed genoeg’ zijn, niet moet voelen. Op andere momenten boor je jezelf de grond in. Je focust op elke fout, elk tekort en bent zelden tevreden over waar je staat.

Perfectionisme is een recept voor een (sport)burn-out, overtraining, eetstoornissen, ongelukkig zijn en uiteindelijk stoppen.

De wil om te excelleren

Als je vertrekt vanuit de wil om te excelleren, laat je het oordeel van de ander los. Je laat de anderen rijden als ze te snel gaan voor de waarden die je moet rijden. Je stopt een training vroeger als je je ziek voelt. 

Perfectionisme gaat over het JUIST doen, hoe dingen overkomen en of anderen denken dat je het juist doet. Uitmuntendheid gaat over het JUISTE doen, focussen op wat werkt op lange termijn, zodat het een succes wordt, ook al faal je daardoor eerst een paar keren.⠀

Bij de wil om te excelleren ligt de focus op verbeteren en niet op 'het iedere keer helemaal perfect doen'. Je vertrekt vanuit goesting om te groeien in plaats van uit angst. De sporter met een wil om te excelleren kan negatieve opmerkingen of kritiek opnemen en weer los laten. Je kan dit doen, omdat je intrinsiek gelooft dat je goed bent zoals je bent. Dat mensen je waarderen voor wie je bent. Dat je geliefd en graag gezien wordt, los van je prestaties. Je zal op zoek gaan naar wat beter kan, maar het voelt niet levensbedreigend of eng aan om niet perfect te zijn. Je ziet de stappen die je al gezet hebt, viert je successen en gaat aan de slag met je werkpunten. 

 

Streven naar perfectie

Streven naar uitmuntendheid

Gedrag

Het JUIST doen

Het JUISTE doen

Invloed van anderen

Wil goed overkomen

Het oordeel van anderen is ondergeschikt aan de groei

Feedback

Neemt feedback persoonlijk 

Kan feedback opnemen wanneer relevant en naast zich neer leggen wanneer niet helpend.

Motivatie om te verbeteren

Angst voor afwijzing

Goesting om vooruit te gaan

Onderliggende gedachte

Ik ben niet goed genoeg

Ik ben goed zoals ik ben en wil nog groeien

Diepste angst

Niet geliefd of gewaardeerd worden

Niet bijleren of groeien

Gevoel bij fouten

Schaamte

Balen

Gedrag bij fouten

Zich afzonderen, de fout ongedaan willen maken, piekeren

Leert uit de fouten en zoekt naar oplossingen voor de volgende keer

Gevolg op lange termijn

Uitputting

Zelfvertrouwen

 
DE experte op vlak van perfectionisme, Dr. Brené Brown, legt het mooi uit bij Oprah in deze video.

Bracht perfectionisme je echt hier?

Ik hoor sporters zeggen: ‘Het is juist door mijn perfectionisme dat ik al zoveel verbeterd ben!’ Dan zeg ik: ‘Zonder dit streven naar perfectie stond je waarschijnlijk al verder. Door te streven naar uitmuntendheid kan je veel meer groeien. Op lange termijn vreet perfectionisme aan je. Je verliest meer en meer je motivatie. Je verliest je zelfvertrouwen. Je denkt aan stoppen. Streven naar perfectie staat je prestaties in de weg.

Het is vooruitgang, niet perfectie waar je naar streeft

 

Van perfectionisme naar uitmuntendheid, de remedie

Een van de sterkste remedies tegen perfectionisme is zelfcompassie. Niet te verwarren met zelfmedelijden. Zelfmedelijden is jezelf in de slachtofferpositie brengen. Het is zoals Calimero denken dat de wereld altijd tegen jou is en dat je hulpeloos bent. Dat is iets totaal anders dan zelfcompassie of mildheid. Bij zelfcompassie zie je in waar jouw verantwoordelijkheden liggen in de situatie, maar je kraakt jezelf er ook niet voor af. Je weet dat niemand perfect is en dat het iedereen overkomt. Het is geen ramp. Fouten maken is de normaalste zaak van de wereld, het maakt je menselijk. 

Zelfcompassie of mild zijn voor jezelf betekent drie dingen: 

  • Beseffen dat je niet de enige bent: Wanneer we ons slecht voelen over fouten die we gemaakt hebben, hebben we al snel het idee dat we de enige persoon zijn die falen. We voelen ons erg alleen. Terwijl er al veel sporters in de situatie zullen gezeten hebben, waarin jij nu zit. Ze maken of maakten waarschijnlijk niet exact hetzelfde mee, maar wel iets gelijkaardigs. Vaak weet je het niet van andere sporters. Het gebeurt achter de schermen. Publieke verhalen zoals deze van Simone Biles of Tom Dumoulin doen je beseffen dat je niet de enige bent die het mentaal al eens lastig heeft.
  • Vriendelijk zijn voor jezelf zoals naar een vriend of vriendin: Wat zou je tegen je beste maat zeggen? Je zou waarschijnlijk zeggen dat zulke dingen kunnen gebeuren. Je zou zeggen dat hij of zij er uit kan leren of dat je niet iedere dag in topvorm kan zijn. Voor onszelf zijn we vaak veel harder dan voor een ander. We gunnen onszelf geen ruimte om fouten te maken en ook al weten we wel dat we niet iedere wedstrijd top kunnen zijn, toch verwachten we het. Een bevriende sporter zullen we zeggen dat het ok is fouten te maken. We zullen hem of haar helpen om tegenslagen te relativeren en aanmoedigen om de moed niet te laten zakken. Wees je eigen beste vriend(in). 
  • Mild en mindful met je gevoelens omgaan: Je gevoelens niet weg steken of afleiding zoeken, zodat je niet moet voelen, maar ze juist onder ogen zien. Het gevoel ervaren zoals het er momenteel is. De makkelijkste manier hiervoor is door stil te staan bij wat je in je lichaam voelt. Gewoon observeren waar je iets voelt en dat beschrijven aan jezelf. Dus niet meegaan in het verhaal van je kritische stem, maar bij de lichamelijke sensaties blijven. Meer hoef je niet te doen. De moeilijke gevoelens gaan vanzelf weer weg. Hoe meer je ze kan toelaten, hoe makkelijker ze passeren. Als je er tegen vecht, het onderdrukt of constant afleiding zoekt, zal je gevoel van falen langer blijven hangen en telkens opkomen. 

Ik raad je aan om op moeilijke momenten te delen hoe je je voelt. Niet met de hele wereld of al je sociale media contacten, maar met iemand die empathisch kan reageren en die je vertrouwt. Als we hard zijn voor onszelf schamen we ons namelijk vaak. Schaamte kan je vergelijken met van die wezentjes in de films die verschrompelen als ze in het daglicht komen. Als je kan vertellen over datgene waar je jou voor schaamt, dan kan de schaamte verdwijnen. Als je je kan open stellen naar die andere persoon, zal hij of zij ook sneller geneigd zijn om persoonlijk dingen te delen. Het versterkt de band en je ziet in dat je niet de enige bent die tegenslagen mee maakt. 

Take home 

  • Streef naar uitmuntendheid, niet naar perfectie.
  • Wees mild voor jezelf bij fouten en leer eruit.
  • Stap uit de schaduw met je schaamtegevoelens en spreek erover met iemand die je vertrouwt.

 

Perfectionisme 1

Vind een expert

 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Johan Roeykens

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Plessers

 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jempi Wilssens

 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Trees Dooms

 • Erik Van Lierde

 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Willy Coosemans

 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportpsychologie
Blogpost Jef Brouwers omslagpost.png

Presteren start altijd vanuit je baas: het brein

Sporter Blog Gymnastiek Sportpsychologie
Sportpsychologie
Stressbestendigheid trainen_omslagfoto

Je stressbestendigheid vergroten door te trainen onder stress

Sporter Blog Sportpsychologie
Sportpsychologie
Overmatig bewegen & beweegverslaving

Overmatig bewegen & beweegverslaving

Sporter Blog Sportpsychologie
Sluiten