OEI, ik groei!

OEI, ik groei!

Dr Van Oostveldt studeerde in 2015 af als sportarts aan de KULeuven. Ze doet sinds 2017 de medische permanentie voor de European Open tennis, was gedurende twee jaar teamarts van een procontinentale wielerploeg en is teamarts van de nationale hockey teams (zo stond ze de Red Lions bij die in Tokyo 2020 goud wonnen). Intussen heeft ze vooral ervaring als team arts, adviserend arts voor (inter)nationale federaties en commissies en verzorgt ze op evenementen de medische sideline preparedness. Door de jaren heen mocht ze nog enkele leuke sportdisciplines aan haar palmares toevoegen: gymfed, rbfa wU16, volleybal, danssport, skate, motorsport. Zelf is ze altijd een fervente sportster geweest in allerlei sportdisciplines
Sporter Blog Sportgeneeskunde

Genoeg bewegen en sporten is van groot belang voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Fysieke activiteit is zelfs noodzakelijk voor een normale groei! Maar is het ook wel gezond om veel en intensief te sporten wanneer je nog aan het groeien bent? En wat betekent 'groeien' eigenlijk? Sportarts Katja Van Oostveldt vertelt je alles over groeien en sport!

Top atleten worden reeds van kindsbeen af gevormd. Ze tonen een onherroepelijke passie voor hun sport en gaan er met volle overtuiging voor. Jonge talenten postuleren zich al gauw als kampioenen en dan beginnen ze te dromen. Dromen van meer … meer trainen, meer winnen, topsportschool, meer op dat podium staan, meer medailles en in veel gevallen als ultieme uitdaging willen ze naar de Spelen of deel uitmaken van een topteam op internationaal niveau. Ze willen de beste zijn!

Talent alleen volstaat niet om de top te halen. Er moet hard gewerkt worden. Iedereen kent de leuze ‘hard work beats talent, if talent doesn’t work hard’. 

Het heeft hen letterlijk en figuurlijk bloed, zweet, tranen en veel offers gekost eer ze die ultieme alles overtreffende prestatie neerzetten.

Full time school, trainen en … groeien!

Deze toppers waren ook ooit kind en zijn vandaag de dag het voorbeeld voor menig jong ambitieus sportertje. Recente reportages zoals ‘competitiebeesten’ op Ketnet tonen hoe ze hun tijd indelen en school combineren met wat als meer dan een fulltime programma kan beschouwd worden. Het ziet er leuk uit, maar het leven als topsporttalent kan hard zijn; op jonge leeftijd worden ze, soms meer dan de doorsnee tiener, geconfronteerd met pijn, frustratie, teleurstelling, slapeloze nachten, falen, presteren, huiswerk, alles gecombineerd krijgen en vooral niet opgeven.

Het wordt onderschat wat op die leeftijd al van lichaam en geest gevraagd wordt.

En dan … dan moeten ze nog groeien ook?

Wat is dat nu ‘groeien’?

Groei en ontwikkeling omvat de toename van 

 1. het aantal cellen (celdeling)
 2. de grootte van cellen
 3. het aantal verschillende soorten cellen (celdifferentiatie)

In de pre-puberteit (6j-10j / 5m-9j) verloopt de groei nog relatief langzaam (5-6cm/jaar). In de puberteit lijnen de secundaire geslachtskenmerken zich af en heeft de groeispurt plaats.

Hormonen zorgen voor het in goede banen lijden van al deze processen. We onderscheiden groeihormoon, schildklierhormoon en geslachtshormonen.

  • Groeihormoon wordt in korte pulsjes vrijgegeven. Wanneer men stilzit, wordt er maar weinig groeihormoon gemaakt. Toename van de productie heeft plaats bij lichaamsbeweging en stress, en ongeveer twee uur na het inslapen.
  • De schildklierhormonen houden de energiehuishouding op punt. Alle lichaamsfuncties, dus ook de groei, zijn hiervan afhankelijk.
  • In relatie tot de groei zijn de belangrijkste geslachtshormonen testosteron en oestradiol. Beide hebben een positieve invloed op de groei, maar meer nog op de botrijping.  

boys-endurance

‘Brake a leg’ - Lengtegroei

Op het einde van de lange beenderen van ons lichaam situeren zich de groeischijven (physe) welke verantwoordelijk zijn voor de lengtegroei.  Botten groeien eerst en dan volgen pezen en spieren. Dit met als resultaat dat de pezen en spieren over het algemeen relatief te kort zijn tijdens de groei. Hierdoor zie je soms jongeren in de groei houterig of minder soepel bewegen. Groei is immers ook nooit 100% symmetrisch waardoor er soms tijdelijk een beenlengteverschil kan geobjectiveerd worden. Deze snelle lengtetoename tijdens de groeispurt vormt een risico voor het oplopen van tractieletsels (type Osgood Schlatter, Sever’s, Sinding-Larsen-Johansson) wanneer spieren en pezen nog achterlopen op de lengtegroei van de botten. Ook de aanhechtingszones (apophysen) zijn at risk voor spanning en kunnen in het slechtste geval zelfs door overdreven spanning afgerukt worden (avulsie).

De zones at risk zijn :

 1. de elleboog
 2. de bekkenkam (spina iliaca)
 3. de lies
 4. het zitbeen
 5. de knie 

Fysieke activiteit is noodzakelijk voor een normale groei en ontwikkeling. Sport en spel op school en daarbuiten dragen hiertoe bij. Wanneer kinderen echter in een competitieve setting terecht komen, worden ze blootgesteld aan overbelasting. Groei neemt af door overdreven mechanische belasting. Ik moet hier geen tekeningetje bij maken dat dit in de sport soms ten voordele en ten nadele kan uitdraaien. In sommige landen past men dit zelfs reeds op jonge leeftijd toe om zo een kleine gestalte te behouden welke voor bepaalde sporten een voordeel kan zijn.

Bot is bij jongeren elastischer met als gevolg dat echte fracturen minder voorkomen. Stel een twijgje voor … dit zal eerder buigen dan wel breken (groenhoutfracturen).

Opgelet met de groeischijven!

Zoals reeds aangegeven bevinden de groeischijven zich op het uiteinde van de lange beenderen. Een groeischijf bestaat uit kraakbeenweefsel, wat veel minder stevig is dan bot. Een fractuur doorheen de groeischijf (Salter-Harris-letsel) alsook een stressletsel van de groeischijf (physair letsel) brengen de groei in gevaar en dienen dus tijdig herkend te worden. 

Bijzondere aandachtspunten bij sportende meisjes

Als een kind op een lage leeftijd veel geslachtshormonen aanmaakt, zal het kind in eerst instantie harder groeien dan normaal. De groei zal echter, door een snellere rijping van het bot, veel vroeger stoppen, zodat de uiteindelijke lengte toch redelijk klein blijft. Oestradiol heeft nog een belangrijke eigenschap: bij een grote hoeveelheid remt het juist de groei. Daarom wordt het weleens toegepast bij meisjes die erg lang dreigen te worden. 

Ik merk op dat binnen de topsportwerking de oudste groepen regelmatig opgevolgd worden a.d.h.v. bloedname en screenings. Het lijkt wel of ze dit privilege met de volwassenheid verwerven. Er wordt bloed getrokken om de puntjes op de ‘i’ te zetten en snel te kunnen ingrijpen bij afwijkingen om erger te voorkomen. Maar een lichaam, en dan voornamelijk een vrouwen lichaam, ondergaat eens volwassen nooit meer dergelijke grote veranderingen als tijdens de adolescentie en heeft net tijdens die veranderingen grotere noden. Noden die variëren in functie van hormonale, metabole en psychologische veranderingen. Dus een bloedname van tijd tot tijd bij intensief sporten & groeien is zeker geen overbodige luxe.

girls-strength

Menig volwassen atlete gebruikt één of andere vorm van anticonceptie welke sommige zaken vereenvoudigt, maar een jonge atlete die net haar menarche doorkomt moet meestal nog enkele jaren voort met de grilligheid van haar cyclus.

Echter is de menstruatie een goeie barometer om aan te geven hoe het met dat lichaam gaat. Wanneer er een relatief energie te kort zou zijn (RED-S) omdat er te veel energie verbruikt (training en bijkomende dagelijkse beslommeringen) en te weinig energie ingenomen wordt (voeding) zijn het de regels die als eerste aan de alarmbel trekken. Ze gaan in staking (amenorroe). De menstruatie is een teken dat het lichaam elke maand weer klaar is voor het huisvesten van een kindje. Zwanger zijn vraagt veel energie. Het lichaam moet niet één maar plots twee organismen voeden en in leven houden. Soms wordt er amper genoeg energie ingenomen om dagelijkse activiteiten rond te krijgen, laat staan dat er een kindje zou kunnen groeien. Het wegvallen van de regels (amenorroe) is dus een teken van de wand dat je je op glad ijs bevindt en mag de dag van vandaag niet meer als ‘normaal’ beschouwd worden.  Topsport mag geen excuus meer zijn om dit te banaliseren.

Hetzelfde geldt voor het uitblijven van de regels tot voorbij de leeftijd van 16 jaar.  

Bespreek dit met je arts!

Een kind is geen kleine volwassene

Een kind wordt vaak met dezelfde medicatie behandeld als een volwassene. Vanuit ethische invalshoek worden er immers geen studies op kinderen gedaan met als gevolg dat behandelingen afkooksels zijn van wat er uit de studies komt bij volwassenen.  

Met name studies op volwassen mannen, want een vrouwenlichaam is haast onmogelijk te standaardiseren met die hormonale schommelingen elke maand.

Hiermee rekening houdend moeten we in ons achterhoofd houden dat kinderen geen kleine volwassenen zijn. De adolescentie markeert een zo danig grillige en belangrijke periode in het leven dat we dit niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen.  

Dus bij amenorroe, blessures, slapeloosheid, prestatievermindering: ga in beraad met arts, voedingsdeskundige, trainer, psycholoog! Laat de kans van optimaal ontwikkelen niet aan je voorbij gaan!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan zeker een kijkje op de leeftijdstool 'Ontwikkelingsgericht trainen' van Gezond Sporten! Hier vind je meer over de fysieke ontwikkeling (uithouding, kracht, lenigheid, snelheid en motoriek), mentale ontwikkeling en sportblessures bij kinderen. 

Vind een expert

 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Trees Dooms

 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Johan Docx

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karel Pardaens

 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Marc Schiltz

 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Jempi Wilssens

 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter Plessers

 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Ine Schops

  Podoloog

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
ACL rupture.jpg

Voorste kruisbandruptuur: opereren of niet?

Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde
Mentale vermoeidheid

Mentale vermoeidheid en sport-specifieke psychomotorische prestatie: een systematische review

Sportprofessional Artikel Voetbal Badminton Sportgeneeskunde
Sluiten