OEI, ik groei!

OEI, ik groei!

Dr Van Oostveldt studeerde in 2015 af als sportarts aan de KULeuven. Ze doet sinds 2017 de medische permanentie voor de European Open tennis, was gedurende twee jaar teamarts van een procontinentale wielerploeg en is teamarts van de nationale hockey teams (zo stond ze de Red Lions bij die in Tokyo 2020 goud wonnen). Intussen heeft ze vooral ervaring als team arts, adviserend arts voor (inter)nationale federaties en commissies en verzorgt ze op evenementen de medische sideline preparedness. Door de jaren heen mocht ze nog enkele leuke sportdisciplines aan haar palmares toevoegen: gymfed, rbfa wU16, volleybal, danssport, skate, motorsport. Zelf is ze altijd een fervente sportster geweest in allerlei sportdisciplines
Sporter Blog Sportgeneeskunde

Genoeg bewegen en sporten is van groot belang voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Fysieke activiteit is zelfs noodzakelijk voor een normale groei! Maar is het ook wel gezond om veel en intensief te sporten wanneer je nog aan het groeien bent? En wat betekent 'groeien' eigenlijk? Sportarts Katja Van Oostveldt vertelt je alles over groeien en sport!

Top atleten worden reeds van kindsbeen af gevormd. Ze tonen een onherroepelijke passie voor hun sport en gaan er met volle overtuiging voor. Jonge talenten postuleren zich al gauw als kampioenen en dan beginnen ze te dromen. Dromen van meer … meer trainen, meer winnen, topsportschool, meer op dat podium staan, meer medailles en in veel gevallen als ultieme uitdaging willen ze naar de Spelen of deel uitmaken van een topteam op internationaal niveau. Ze willen de beste zijn!

Talent alleen volstaat niet om de top te halen. Er moet hard gewerkt worden. Iedereen kent de leuze ‘hard work beats talent, if talent doesn’t work hard’. 

Het heeft hen letterlijk en figuurlijk bloed, zweet, tranen en veel offers gekost eer ze die ultieme alles overtreffende prestatie neerzetten.

Full time school, trainen en … groeien!

Deze toppers waren ook ooit kind en zijn vandaag de dag het voorbeeld voor menig jong ambitieus sportertje. Recente reportages zoals ‘competitiebeesten’ op Ketnet tonen hoe ze hun tijd indelen en school combineren met wat als meer dan een fulltime programma kan beschouwd worden. Het ziet er leuk uit, maar het leven als topsporttalent kan hard zijn; op jonge leeftijd worden ze, soms meer dan de doorsnee tiener, geconfronteerd met pijn, frustratie, teleurstelling, slapeloze nachten, falen, presteren, huiswerk, alles gecombineerd krijgen en vooral niet opgeven.

Het wordt onderschat wat op die leeftijd al van lichaam en geest gevraagd wordt.

En dan … dan moeten ze nog groeien ook?

Wat is dat nu ‘groeien’?

Groei en ontwikkeling omvat de toename van 

 1. het aantal cellen (celdeling)
 2. de grootte van cellen
 3. het aantal verschillende soorten cellen (celdifferentiatie)

In de pre-puberteit (6j-10j / 5m-9j) verloopt de groei nog relatief langzaam (5-6cm/jaar). In de puberteit lijnen de secundaire geslachtskenmerken zich af en heeft de groeispurt plaats.

Hormonen zorgen voor het in goede banen lijden van al deze processen. We onderscheiden groeihormoon, schildklierhormoon en geslachtshormonen.

  • Groeihormoon wordt in korte pulsjes vrijgegeven. Wanneer men stilzit, wordt er maar weinig groeihormoon gemaakt. Toename van de productie heeft plaats bij lichaamsbeweging en stress, en ongeveer twee uur na het inslapen.
  • De schildklierhormonen houden de energiehuishouding op punt. Alle lichaamsfuncties, dus ook de groei, zijn hiervan afhankelijk.
  • In relatie tot de groei zijn de belangrijkste geslachtshormonen testosteron en oestradiol. Beide hebben een positieve invloed op de groei, maar meer nog op de botrijping.  

boys-endurance

‘Brake a leg’ - Lengtegroei

Op het einde van de lange beenderen van ons lichaam situeren zich de groeischijven (physe) welke verantwoordelijk zijn voor de lengtegroei.  Botten groeien eerst en dan volgen pezen en spieren. Dit met als resultaat dat de pezen en spieren over het algemeen relatief te kort zijn tijdens de groei. Hierdoor zie je soms jongeren in de groei houterig of minder soepel bewegen. Groei is immers ook nooit 100% symmetrisch waardoor er soms tijdelijk een beenlengteverschil kan geobjectiveerd worden. Deze snelle lengtetoename tijdens de groeispurt vormt een risico voor het oplopen van tractieletsels (type Osgood Schlatter, Sever’s, Sinding-Larsen-Johansson) wanneer spieren en pezen nog achterlopen op de lengtegroei van de botten. Ook de aanhechtingszones (apophysen) zijn at risk voor spanning en kunnen in het slechtste geval zelfs door overdreven spanning afgerukt worden (avulsie).

De zones at risk zijn :

 1. de elleboog
 2. de bekkenkam (spina iliaca)
 3. de lies
 4. het zitbeen
 5. de knie 

Fysieke activiteit is noodzakelijk voor een normale groei en ontwikkeling. Sport en spel op school en daarbuiten dragen hiertoe bij. Wanneer kinderen echter in een competitieve setting terecht komen, worden ze blootgesteld aan overbelasting. Groei neemt af door overdreven mechanische belasting. Ik moet hier geen tekeningetje bij maken dat dit in de sport soms ten voordele en ten nadele kan uitdraaien. In sommige landen past men dit zelfs reeds op jonge leeftijd toe om zo een kleine gestalte te behouden welke voor bepaalde sporten een voordeel kan zijn.

Bot is bij jongeren elastischer met als gevolg dat echte fracturen minder voorkomen. Stel een twijgje voor … dit zal eerder buigen dan wel breken (groenhoutfracturen).

Opgelet met de groeischijven!

Zoals reeds aangegeven bevinden de groeischijven zich op het uiteinde van de lange beenderen. Een groeischijf bestaat uit kraakbeenweefsel, wat veel minder stevig is dan bot. Een fractuur doorheen de groeischijf (Salter-Harris-letsel) alsook een stressletsel van de groeischijf (physair letsel) brengen de groei in gevaar en dienen dus tijdig herkend te worden. 

Bijzondere aandachtspunten bij sportende meisjes

Als een kind op een lage leeftijd veel geslachtshormonen aanmaakt, zal het kind in eerst instantie harder groeien dan normaal. De groei zal echter, door een snellere rijping van het bot, veel vroeger stoppen, zodat de uiteindelijke lengte toch redelijk klein blijft. Oestradiol heeft nog een belangrijke eigenschap: bij een grote hoeveelheid remt het juist de groei. Daarom wordt het weleens toegepast bij meisjes die erg lang dreigen te worden. 

Ik merk op dat binnen de topsportwerking de oudste groepen regelmatig opgevolgd worden a.d.h.v. bloedname en screenings. Het lijkt wel of ze dit privilege met de volwassenheid verwerven. Er wordt bloed getrokken om de puntjes op de ‘i’ te zetten en snel te kunnen ingrijpen bij afwijkingen om erger te voorkomen. Maar een lichaam, en dan voornamelijk een vrouwen lichaam, ondergaat eens volwassen nooit meer dergelijke grote veranderingen als tijdens de adolescentie en heeft net tijdens die veranderingen grotere noden. Noden die variëren in functie van hormonale, metabole en psychologische veranderingen. Dus een bloedname van tijd tot tijd bij intensief sporten & groeien is zeker geen overbodige luxe.

girls-strength

Menig volwassen atlete gebruikt één of andere vorm van anticonceptie welke sommige zaken vereenvoudigt, maar een jonge atlete die net haar menarche doorkomt moet meestal nog enkele jaren voort met de grilligheid van haar cyclus.

Echter is de menstruatie een goeie barometer om aan te geven hoe het met dat lichaam gaat. Wanneer er een relatief energie te kort zou zijn (RED-S) omdat er te veel energie verbruikt (training en bijkomende dagelijkse beslommeringen) en te weinig energie ingenomen wordt (voeding) zijn het de regels die als eerste aan de alarmbel trekken. Ze gaan in staking (amenorroe). De menstruatie is een teken dat het lichaam elke maand weer klaar is voor het huisvesten van een kindje. Zwanger zijn vraagt veel energie. Het lichaam moet niet één maar plots twee organismen voeden en in leven houden. Soms wordt er amper genoeg energie ingenomen om dagelijkse activiteiten rond te krijgen, laat staan dat er een kindje zou kunnen groeien. Het wegvallen van de regels (amenorroe) is dus een teken van de wand dat je je op glad ijs bevindt en mag de dag van vandaag niet meer als ‘normaal’ beschouwd worden.  Topsport mag geen excuus meer zijn om dit te banaliseren.

Hetzelfde geldt voor het uitblijven van de regels tot voorbij de leeftijd van 16 jaar.  

Bespreek dit met je arts!

Een kind is geen kleine volwassene

Een kind wordt vaak met dezelfde medicatie behandeld als een volwassene. Vanuit ethische invalshoek worden er immers geen studies op kinderen gedaan met als gevolg dat behandelingen afkooksels zijn van wat er uit de studies komt bij volwassenen.  

Met name studies op volwassen mannen, want een vrouwenlichaam is haast onmogelijk te standaardiseren met die hormonale schommelingen elke maand.

Hiermee rekening houdend moeten we in ons achterhoofd houden dat kinderen geen kleine volwassenen zijn. De adolescentie markeert een zo danig grillige en belangrijke periode in het leven dat we dit niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen.  

Dus bij amenorroe, blessures, slapeloosheid, prestatievermindering: ga in beraad met arts, voedingsdeskundige, trainer, psycholoog! Laat de kans van optimaal ontwikkelen niet aan je voorbij gaan!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan zeker een kijkje op de leeftijdstool 'Ontwikkelingsgericht trainen' van Gezond Sporten! Hier vind je meer over de fysieke ontwikkeling (uithouding, kracht, lenigheid, snelheid en motoriek), mentale ontwikkeling en sportblessures bij kinderen. 

Vind een expert

 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Roben dedecker

 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Jempi Wilssens

 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Peter Plessers

 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Roeykens

 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Windy Lycke

 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Trees Dooms

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Erik Van Lierde

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • jana stevens

  Podoloog
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Bruno D'Hulster

 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Justine Stevens

 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
ACL rupture.jpg

Voorste kruisbandruptuur: opereren of niet?

Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde
Mentale vermoeidheid

Mentale vermoeidheid en sport-specifieke psychomotorische prestatie: een systematische review

Sportprofessional Artikel Voetbal Badminton Sportgeneeskunde
Sluiten