OEI, ik groei!

OEI, ik groei!

Dr Van Oostveldt studeerde in 2015 af als sportarts aan de KULeuven. Ze doet sinds 2017 de medische permanentie voor de European Open tennis, was gedurende twee jaar teamarts van een procontinentale wielerploeg en is teamarts van de nationale hockey teams (zo stond ze de Red Lions bij die in Tokyo 2020 goud wonnen). Intussen heeft ze vooral ervaring als team arts, adviserend arts voor (inter)nationale federaties en commissies en verzorgt ze op evenementen de medische sideline preparedness. Door de jaren heen mocht ze nog enkele leuke sportdisciplines aan haar palmares toevoegen: gymfed, rbfa wU16, volleybal, danssport, skate, motorsport. Zelf is ze altijd een fervente sportster geweest in allerlei sportdisciplines
Sporter Blog Sportgeneeskunde

Genoeg bewegen en sporten is van groot belang voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Fysieke activiteit is zelfs noodzakelijk voor een normale groei! Maar is het ook wel gezond om veel en intensief te sporten wanneer je nog aan het groeien bent? En wat betekent 'groeien' eigenlijk? Sportarts Katja Van Oostveldt vertelt je alles over groeien en sport!

Top atleten worden reeds van kindsbeen af gevormd. Ze tonen een onherroepelijke passie voor hun sport en gaan er met volle overtuiging voor. Jonge talenten postuleren zich al gauw als kampioenen en dan beginnen ze te dromen. Dromen van meer … meer trainen, meer winnen, topsportschool, meer op dat podium staan, meer medailles en in veel gevallen als ultieme uitdaging willen ze naar de Spelen of deel uitmaken van een topteam op internationaal niveau. Ze willen de beste zijn!

Talent alleen volstaat niet om de top te halen. Er moet hard gewerkt worden. Iedereen kent de leuze ‘hard work beats talent, if talent doesn’t work hard’. 

Het heeft hen letterlijk en figuurlijk bloed, zweet, tranen en veel offers gekost eer ze die ultieme alles overtreffende prestatie neerzetten.

Full time school, trainen en … groeien!

Deze toppers waren ook ooit kind en zijn vandaag de dag het voorbeeld voor menig jong ambitieus sportertje. Recente reportages zoals ‘competitiebeesten’ op Ketnet tonen hoe ze hun tijd indelen en school combineren met wat als meer dan een fulltime programma kan beschouwd worden. Het ziet er leuk uit, maar het leven als topsporttalent kan hard zijn; op jonge leeftijd worden ze, soms meer dan de doorsnee tiener, geconfronteerd met pijn, frustratie, teleurstelling, slapeloze nachten, falen, presteren, huiswerk, alles gecombineerd krijgen en vooral niet opgeven.

Het wordt onderschat wat op die leeftijd al van lichaam en geest gevraagd wordt.

En dan … dan moeten ze nog groeien ook?

Wat is dat nu ‘groeien’?

Groei en ontwikkeling omvat de toename van 

 1. het aantal cellen (celdeling)
 2. de grootte van cellen
 3. het aantal verschillende soorten cellen (celdifferentiatie)

In de pre-puberteit (6j-10j / 5m-9j) verloopt de groei nog relatief langzaam (5-6cm/jaar). In de puberteit lijnen de secundaire geslachtskenmerken zich af en heeft de groeispurt plaats.

Hormonen zorgen voor het in goede banen lijden van al deze processen. We onderscheiden groeihormoon, schildklierhormoon en geslachtshormonen.

  • Groeihormoon wordt in korte pulsjes vrijgegeven. Wanneer men stilzit, wordt er maar weinig groeihormoon gemaakt. Toename van de productie heeft plaats bij lichaamsbeweging en stress, en ongeveer twee uur na het inslapen.
  • De schildklierhormonen houden de energiehuishouding op punt. Alle lichaamsfuncties, dus ook de groei, zijn hiervan afhankelijk.
  • In relatie tot de groei zijn de belangrijkste geslachtshormonen testosteron en oestradiol. Beide hebben een positieve invloed op de groei, maar meer nog op de botrijping.  

boys-endurance

‘Brake a leg’ - Lengtegroei

Op het einde van de lange beenderen van ons lichaam situeren zich de groeischijven (physe) welke verantwoordelijk zijn voor de lengtegroei.  Botten groeien eerst en dan volgen pezen en spieren. Dit met als resultaat dat de pezen en spieren over het algemeen relatief te kort zijn tijdens de groei. Hierdoor zie je soms jongeren in de groei houterig of minder soepel bewegen. Groei is immers ook nooit 100% symmetrisch waardoor er soms tijdelijk een beenlengteverschil kan geobjectiveerd worden. Deze snelle lengtetoename tijdens de groeispurt vormt een risico voor het oplopen van tractieletsels (type Osgood Schlatter, Sever’s, Sinding-Larsen-Johansson) wanneer spieren en pezen nog achterlopen op de lengtegroei van de botten. Ook de aanhechtingszones (apophysen) zijn at risk voor spanning en kunnen in het slechtste geval zelfs door overdreven spanning afgerukt worden (avulsie).

De zones at risk zijn :

 1. de elleboog
 2. de bekkenkam (spina iliaca)
 3. de lies
 4. het zitbeen
 5. de knie 

Fysieke activiteit is noodzakelijk voor een normale groei en ontwikkeling. Sport en spel op school en daarbuiten dragen hiertoe bij. Wanneer kinderen echter in een competitieve setting terecht komen, worden ze blootgesteld aan overbelasting. Groei neemt af door overdreven mechanische belasting. Ik moet hier geen tekeningetje bij maken dat dit in de sport soms ten voordele en ten nadele kan uitdraaien. In sommige landen past men dit zelfs reeds op jonge leeftijd toe om zo een kleine gestalte te behouden welke voor bepaalde sporten een voordeel kan zijn.

Bot is bij jongeren elastischer met als gevolg dat echte fracturen minder voorkomen. Stel een twijgje voor … dit zal eerder buigen dan wel breken (groenhoutfracturen).

Opgelet met de groeischijven!

Zoals reeds aangegeven bevinden de groeischijven zich op het uiteinde van de lange beenderen. Een groeischijf bestaat uit kraakbeenweefsel, wat veel minder stevig is dan bot. Een fractuur doorheen de groeischijf (Salter-Harris-letsel) alsook een stressletsel van de groeischijf (physair letsel) brengen de groei in gevaar en dienen dus tijdig herkend te worden. 

Bijzondere aandachtspunten bij sportende meisjes

Als een kind op een lage leeftijd veel geslachtshormonen aanmaakt, zal het kind in eerst instantie harder groeien dan normaal. De groei zal echter, door een snellere rijping van het bot, veel vroeger stoppen, zodat de uiteindelijke lengte toch redelijk klein blijft. Oestradiol heeft nog een belangrijke eigenschap: bij een grote hoeveelheid remt het juist de groei. Daarom wordt het weleens toegepast bij meisjes die erg lang dreigen te worden. 

Ik merk op dat binnen de topsportwerking de oudste groepen regelmatig opgevolgd worden a.d.h.v. bloedname en screenings. Het lijkt wel of ze dit privilege met de volwassenheid verwerven. Er wordt bloed getrokken om de puntjes op de ‘i’ te zetten en snel te kunnen ingrijpen bij afwijkingen om erger te voorkomen. Maar een lichaam, en dan voornamelijk een vrouwen lichaam, ondergaat eens volwassen nooit meer dergelijke grote veranderingen als tijdens de adolescentie en heeft net tijdens die veranderingen grotere noden. Noden die variëren in functie van hormonale, metabole en psychologische veranderingen. Dus een bloedname van tijd tot tijd bij intensief sporten & groeien is zeker geen overbodige luxe.

girls-strength

Menig volwassen atlete gebruikt één of andere vorm van anticonceptie welke sommige zaken vereenvoudigt, maar een jonge atlete die net haar menarche doorkomt moet meestal nog enkele jaren voort met de grilligheid van haar cyclus.

Echter is de menstruatie een goeie barometer om aan te geven hoe het met dat lichaam gaat. Wanneer er een relatief energie te kort zou zijn (RED-S) omdat er te veel energie verbruikt (training en bijkomende dagelijkse beslommeringen) en te weinig energie ingenomen wordt (voeding) zijn het de regels die als eerste aan de alarmbel trekken. Ze gaan in staking (amenorroe). De menstruatie is een teken dat het lichaam elke maand weer klaar is voor het huisvesten van een kindje. Zwanger zijn vraagt veel energie. Het lichaam moet niet één maar plots twee organismen voeden en in leven houden. Soms wordt er amper genoeg energie ingenomen om dagelijkse activiteiten rond te krijgen, laat staan dat er een kindje zou kunnen groeien. Het wegvallen van de regels (amenorroe) is dus een teken van de wand dat je je op glad ijs bevindt en mag de dag van vandaag niet meer als ‘normaal’ beschouwd worden.  Topsport mag geen excuus meer zijn om dit te banaliseren.

Hetzelfde geldt voor het uitblijven van de regels tot voorbij de leeftijd van 16 jaar.  

Bespreek dit met je arts!

Een kind is geen kleine volwassene

Een kind wordt vaak met dezelfde medicatie behandeld als een volwassene. Vanuit ethische invalshoek worden er immers geen studies op kinderen gedaan met als gevolg dat behandelingen afkooksels zijn van wat er uit de studies komt bij volwassenen.  

Met name studies op volwassen mannen, want een vrouwenlichaam is haast onmogelijk te standaardiseren met die hormonale schommelingen elke maand.

Hiermee rekening houdend moeten we in ons achterhoofd houden dat kinderen geen kleine volwassenen zijn. De adolescentie markeert een zo danig grillige en belangrijke periode in het leven dat we dit niet als vanzelfsprekend mogen beschouwen.  

Dus bij amenorroe, blessures, slapeloosheid, prestatievermindering: ga in beraad met arts, voedingsdeskundige, trainer, psycholoog! Laat de kans van optimaal ontwikkelen niet aan je voorbij gaan!

 

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan zeker een kijkje op de leeftijdstool 'Ontwikkelingsgericht trainen' van Gezond Sporten! Hier vind je meer over de fysieke ontwikkeling (uithouding, kracht, lenigheid, snelheid en motoriek), mentale ontwikkeling en sportblessures bij kinderen. 

Vind een expert

 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • An Konings

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Marc Schiltz

 • Jos Benders

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jana Stevens

  Podoloog
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Erik Van Lierde

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Jempi Wilssens

 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Johan Roeykens

 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Ann Gillis

 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Muscle injury

Muscle tears: “every inch counts”?

Sporter Blog Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde
Lies

Pubalgie, what’s in the name?

Sporter Blog Voetbal Sportmedisch Sportgeneeskunde
Sluiten