Meest voorkomende blessures bij padel sporters

Meest voorkomende blessures bij padel sporters

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Blessurepreventie Padel Blessurepreventie

Concrete cijfers van de meest voorkomende blessures bij padel sporters varieert van studie tot studie en is vaak het gevolg van een verschil in de manier waarop de gegevens werden verzameld. Op basis van de huidige literatuur geven we een kort overzicht van de meest voorkomende blessures en enkele aandachtspunten.

De lichaamsdelen waaraan padel sporters het vaakst geblesseerd geraken:  

    • Elleboog
    • Rug  
    • Knie
    • Bovenbeen
    • Enkel


Het type blessure die het vaakst gezien wordt bij padel sporters:  

    • Overbelasting ter hoogte van de elleboog
    • Lage rugpijn
    • Ligamentaire letsels aan knie
    • Enkelverzwikking
    • Spierletsel ter hoogte van de dij & kuit  

GET FIT 2 PADEL

Tenniselleboog

Tennis Elbow

  • Wat is het?

    Je ervaart een zeurende pijn aan de buitenzijde van je elleboog, deze laatste kan eveneens gevoelig aanvoelen bij aanraking en in acute gevallen van overbelasting een lichte zwelling vertonen en/of warm aanvoelen. Het is een blessure die veel voorkomt bij tennisspelers en staat gekend als een tenniselleboog, de correcte medische diagnose heet een epicondylitis lateralis.

  • Wat is de oorzaak?

    De pijn ontstaat meestal geleidelijk aan; ten gevolge van een onvolledig herstel na belasting, ontstaat irritatie en een lokale ontsteking waar de spieren aanhechten op de botstructuren van de elleboog. Maar de klachten kunnen ook plots ontstaan na bijvoorbeeld een verkeerd geraakte bal. De ernst van de klachten hangt af van de duur van de klacht en de mate van ontsteking. Sommige mensen krijgen pas last nadat ze een tijd gesport of gewerkt hebben, anderen al bij het oppakken van een tas koffie.

  • Wat kan ik zelf doen bij een elleboogblessure?

    Ervaar je pijn na het sporten? Volgende tips helpen om de irritatie onder controle te krijgen: regelmatig ijs op je elleboog plaatsen kan de doorbloeding ter hoogte van de pezen bevorderen en de pijn verminderen. Bijkomend dien je je belasting aan te passen om je elleboog wat te ontlasten. Hoewel je misschien pijn ervaart na het sporten, is het belangrijk om te weten dat je je spieren ook gaat belasten in het dagelijkse leven. Alle activiteiten waarbij je je pols herhaald strekt, buigt en draait zullen de spieren in je onderarm gaan belasten, en dus ook werken aan een computer. Eventueel gebruik je een pijnstiller. Paracetamol en Ibuprofen werken even goed. Pijnstillers en een brace kunnen helpen om de pijn te verminderen maar zorgen niet voor een sneller herstel.
    Of je wel of niet kunt doorgaan met sporten hangt af van de ernst van je blessure. Soms is het voor een goed herstel nodig om te stoppen met sporten, in andere gevallen is het aanpassen van je aantal trainingen reeds voldoende. In deze meeste gevallen geneest je blessure binnen enkele weken. Soms duurt het herstel echter langer, tot enkele maanden. Indien de symptomen niet verbeteren (ondanks de aangepaste belasting), erger worden of niet te verklaren zijn, is het raadzaam even langs te gaan bij de huisarts voor een medisch onderzoek.

  • Wat zijn de risicofactoren?

    • Leeftijd: een overbelasting van de spieraanhechting komt meer voor bij 30+
    • Overbelasting kan ontstaan door spelen met een te stijf racket, een te strakke bespanning, een verkeerde grip of het gebruik van te zware (natte) ballen
    • Ook je techniek speelt een belangrijke rol; een foute backhand techniek of het slaan met te veel topspin kunnen klachten veroorzaken

 

 

Lage rugpijn

  • Wat is het? 

    De meeste mensen met lage rugpijn hebben last van een zeurende pijn onder in de rug. Ongeveer 85% van de populatie ervaar minsten één keer in zijn leven lage rugpijn; sporten of niet-sporter, jong of oud. In de meeste gevallen wordt er geen duidelijke oorzaak gevonden. De rugpijn wordt dan aspecifieke lage rugpijn genoemd.
    Vaak is er sprake van een overbelasting van de spieren van de rug maar ook een overbelasting van de gewrichten, botbreuk, zenuwen, emotie en stress zijn mogelijke oorzaken van lage rugpijn.

  • Wat is de oorzaak?

    Lage rugpijn kan plots ontstaan, na een kleine draai- of tilbeweging, maar bij heel wat mensen ontstaat de pijn geleidelijk aan of na een lange periode van belasting of een bepaalde houding. Soms straalt de pijn uit naar het zitvlak of naar een been en kan men een tintelend gevoel ervaren. Slechts  bij 10% van de mensen met lage rugpijn wordt er een lichamelijke afwijking gevonden zoals een hernia. Meestal gaat de pijn spontaan terug beteren en is deze binnen een week verdwenen. Bij sommige mensen houden de klachten langer aan, wat niet wil zeggen dat deze niet meer over zal gaan!

  • Wat kan ik zelf doen bij lage rugpijn?

    Bij lage rugpijn geldt over het algemeen dat bewegen een positief effect heeft op de klachten, op voorwaarde dat bewegen pijnvrij kan gebeuren. Heb je met andere woorden last tijdens het beoefenen van padel; een sport waarbij je veel draait en onverwachtse bewegingen maakt, dan is het raadzaam om je trainingen aan te passen.  Of je wel of niet kunt doorgaan met sporten hangt af van de ernst van je blessure. Soms is het voor een goed herstel nodig om te stoppen met sporten, in andere gevallen is het aanpassen van je aantal trainingen reeds voldoende. In deze meeste gevallen geneest je blessure binnen enkele weken.

    Hoewel je misschien pijn ervaart na het sporten, is het belangrijk om te weten dat je je rug ook gaat belasten in het dagelijkse leven. Wees aandachtig tijdens activiteiten waarbij je dient te tillen, heffen en draaien maar ook langdurig zitten is belastend voor jouw rug.  Eventueel gebruik je een pijnstiller.
    Indien de symptomen niet verbeteren (ondanks de aangepaste belasting), erger worden of niet te verklaren zijn, is het raadzaam even langs te gaan bij de huisarts voor een medisch onderzoek. 
  • Wat zijn de risicofactoren?

    • Leeftijd: lage rugpijn komt vaker voor bij < 45 jaar oud 
    • Ook je techniek speelt een belangrijke rol; een goede core stability kan lage rugklachten voorkomen

 

  

Knie distorsie 

  • Wat is het? 

    Door het verdraaien, verstappen of vallen kan je jouw knie kneuzen of verrekken. Men spreekt van een distorsie wanneer de omliggende spieren en de gewrichtsbanden gekneusd of verrekt zijn maar het gewricht zelf, de botten, kruisbanden, knieschijf en meniscus geen letsels vertonen. Je ervaart pijn in of rondom de knie, soms gaat dit gepaard met zwelling. Afhankelijk van de hoeveelheid zwelling ervaar je een stramheid en ervaar je pijn op het einde van een plooi- of strekbeweging. De knie kan veel pijn doen maar steunen en staan lukt wel.

  • Wat is de oorzaak?

    Het kniegewricht kan je vergelijken met een scharniergewricht; de voornaamste beweging in het kniegewricht is plooien en strekken. In beperkte mate laat het kniegewricht ook draaibewegingen toe. Door het verdraaien, verstappen of vallen kan je oppervlakkige structuren rondom het kniegewricht zoals spieren en gewrichtsbanden kneuzen of verrekken. De pijn ontstaat dus meestal op een specifiek moment en de zwelling ontstaat geleidelijk aan na het voorval. De ernst en pijnklachten kunnen variëren; sommigen ervaren geen zwelling en pijn meer na een week, in andere gevallen kunnen de klachten tot weken aanhouden. 

  • Wat kan ik zelf doen bij een knie distorsie?

    Koel je knie direct na de val of verkeerde beweging: doe dit met een ice-pack of enkele blokjes ijs in een plastic zak of theedoek. Koude zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Hierdoor kan je een eventuele bloeding in het weefsel stoppen alsook de zwelling en ontstekingsreactie verminderen. Naast het beperken van vochtophoping heeft koude ook een ‘pijnstillend’ effect; het verdooft als het ware de zenuwen die pijnsignalen doorgeven. Om bovenstaande redenen adviseren we om ook de dagen na het voorval regelmatig koude toe te passen. Pijnstillers en een brace kunnen helpen om de pijn te verminderen maar zorgen niet voor een sneller herstel. 
    Mag je sporten? Bewegen is goed voor de genezing op voorwaarde dat deze de pijn niet gaat uitlokken of verergeren. Bij ernstige distorsies heeft men de neiging om de eerste dagen al zittend door te brengen, met een kussen onder de knie. Probeer echter zo snel mogelijk de knie regelmatig volledig te strekken (ook in zit)  en te plooien en een normaal stappatroon uit te voeren. Of je wel of niet kunt doorgaan met sporten hangt af van de ernst van je blessure. Soms is het voor een goed herstel nodig om te stoppen met sporten, in andere gevallen is het aanpassen van je aantal trainingen reeds voldoende. In deze meeste gevallen geneest een kneuzing binnen de week, in geval van een verrekking kan het herstel tot enkele weken in beslag nemen. Indien de symptomen niet verbeteren (ondanks de aangepaste belasting), erger worden of niet te verklaren zijn, is het raadzaam even langs te gaan bij de huisarts voor een medisch onderzoek.

  • Wat zijn de risicofactoren?

    • Door te vallen en draaien kan een distorsie plaats vinden. Het spelen van een contactsport of sport met veel draaien is daardoor een risicofactor.
    • Vermoeidheid heeft een impact op je reactiesnelheid en coördinatie.
    • Een eerdere blessure aan de knie en een verminderde knie stabiliteit verhogen het risico op een blessure

 

Indien een bloeduitstorting zichtbaar wordt na het oplopen van een blessure, concludeer je best dat er bepaalde lichaamsstructuren beschadigd werden. Je lichaam heeft minstens 3 weken nodig om te herstellen,  forceer je lichaam niet door te snel terug te gaan sporten 

 

 

Enkel verzwikking 

Ankle distorsion

  • Wat is het? 

    Een enkel verzwikking, - verstuiking, - distorsie; allemaal termen die men gebruikt wanneer de voet plotseling naar binnen of buiten klapte en is een van de meest voorkomende blessures bij sporters. Door het verdraaien, verstappen of vallen kan je jouw enkelbanden uitrekken of scheuren, je ervaart een plotselinge scherpe pijn. Afhankelijk van de ernst ervaar je pijn en zwelling aan de enkel waardoor ook stappen en steunen bemoeilijkt kan worden. In de dagen na het trauma zal ten gevolge van scheurtjes in je enkel gewrichtsbanden en de omliggende bloedvaten een blauwe plek zichtbaar worden ter hoogte van je enkel en voet. 

  • Wat is de oorzaak?

    Een verstuikte enkel kan ontstaan als u zich verstapt en de voet zijwaarts kantelt. Aan de buiten- en binnenzijde van je enkel verbinden gewrichtsbanden je onderbeen met je voet. Wanneer de voet plots om klapt, meestal naar binnen, komen deze gewrichtsbanden onder spanning te staan waardoor deze eventueel uit rekken of scheuren.  De pijn ontstaat dus op een specifiek moment en de zwelling ontstaat in de meeste gevallen kort na het oplopen van de blessure. Omwille van een eerste scherpe pijn ervaart men vaak moeilijkheden om te stappen kort na het oplopen van deze blessure. Na enkele minuten hoort u in staat te zijn om 4 stappen zonder steun te zetten. Indien dit niet het geval is, consulteer een arts voor verdere diagnose.  De ernst en pijnklachten na een enkel verzwikking variëren; sommigen ervaren geen zwelling en pijn meer na een week, in andere gevallen kunnen de klachten tot weken aanhouden. 

  • Wat kan ik zelf doen bij een enkel verzwikking?

    Koel je enkel direct na het oplopen van de blessure; doe dit met een ice-pack of enkele blokjes ijs in een plastic zak of theedoek. Koude zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Hierdoor kan je een eventuele bloeding in het weefsel stoppen alsook de zwelling en ontstekingsreactie verminderen. Naast het beperken van vochtophoping heeft koude ook een ‘pijnstillend’ effect; het verdooft als het ware de zenuwen die pijnsignalen doorgeven. Om bovenstaande redenen adviseren we om ook de dagen na het voorval regelmatig koude toe te passen. Pijnstillers en een brace kunnen helpen om de pijn te verminderen maar zorgen niet voor een sneller herstel. 
    Mag je sporten? Bewegen is goed voor de genezing op voorwaarde dat deze de pijn niet gaat uitlokken of verergeren. Bij ernstige verzwikkingen heeft men de neiging om de eerste dagen al zittend door te brengen, plaats je voet op een verhoog om de zwelling te beperken. Probeer echter zo snel mogelijk je enkel opnieuw te belasten door regelmatig recht te staan en te steunen op je beide voeten en indien mogelijk een normaal stappatroon uit te voeren. Of je wel of niet kunt doorgaan met sporten hangt af van de ernst van je blessure; je moet op zijn minst opnieuw kunnen lopen om padel te spelen. In de meeste gevallen geneest een enkel verzwikking binnen de 6 tot 8 weken. Tijdens deze periode merk je een afname in pijn en zwelling en zal je je activiteiten geleidelijk aan terug dienen op te bouwen. 
     
  • Wat zijn de risicofactoren?

    • Door te vallen en draaien kan een distorsie plaats vinden. Het spelen van een contactsport of sport met veel draaien is daardoor een risicofactor.
    • Vermoeidheid heeft een impact op je reactiesnelheid en coördinatie.
    • Een eerdere blessure aan de enkel en een verminderde enkelstabiliteit verhogen het risico op een blessure

 

 

Spierletsels ter hoogte van de dij en kuit 

  • Wat is het? 

    Door een krachtige en snelle beweging of door een botsing, kan een spier geblesseerd geraken. Een spierscheur komt het vaakst voor in de kuit, de quadriceps en hamstrings. Tijdens het oplopen van een spierblessure ervaart men een plotse pijn en wordt vaak omschreven als een gevoel van een messteek of zweepslag. De spier kan minder kracht ontwikkelen en is gevoelig voor rek en lokale druk. Je bent niet meer in staat je sportieve activiteiten verder te zetten. Indien de spiervezels geen beschadiging opliepen spreekt men van een verrekking, indien de spiervezels wél schade vertonen spreekt men van een spierscheur.  Spierletsels ten gevolg van een botsing worden een contusie genoemd. Omdat op de plek van een spierscheur of contusie ook bloedvaatjes scheuren, kan een zwelling en een blauwe plek ontstaan.

  • Wat is de oorzaak?

    In geval van een botsing is de oorzaak gemakkelijk te achterhalen; de impact op de spier kan een spierletsel veroorzaken. In geval van een spierscheur of -verrekking dient men de oorzaak te zoeken in de spier zelf. Een spierblessure wordt meestal opgelopen wanneer een spier veel en snel kracht dient te leveren in een verkorte of verlengde positie; het klassieke voorbeeld van een spierscheur oplopen tijdens een sprint is bij de meesten wel gekend. Spiervermoeidheid, een verminderde spierbeweeglijkheid, een niet goed opgewarmde spier zijn mogelijke oorzaken.

  • Wat kan ik zelf doen bij een enkel verzwikking?

    Koel je spier onmiddellijk na het oplopen van de blessure; doe dit met een ice-pack of enkele blokjes ijs in een plastic zak of theedoek. Koude zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen. Hierdoor kan je een eventuele bloeding in het weefsel stoppen alsook de zwelling en ontstekingsreactie verminderen. Naast het beperken van vochtophoping heeft koude ook een ‘pijnstillend’ effect; het verdooft als het ware de zenuwen die pijnsignalen doorgeven. Om bovenstaande redenen adviseren we om ook de dagen na het voorval regelmatig koude toe te passen. 
    Mag je sporten? Bewegen is goed voor de genezing op voorwaarde dat deze de pijn niet gaat uitlokken of verergeren. Of je wel of niet kunt doorgaan met sporten hangt af van de ernst van je blessure; je moet op zijn minst opnieuw kunnen lopen om padel te spelen. In de meeste gevallen geneest een spierblessure binnen de 6 tot 8 weken. Tijdens deze periode merk je een afname in pijn en zwelling, een toename in krachtontwikkeling en rektolerantie . Uiteraard dien je je activiteiten geleidelijk aan terug dienen op te bouwen en te allen tijde te luisteren naar je lichaam. Indien de symptomen niet verbeteren (ondanks de aangepaste belasting), erger worden of niet te verklaren zijn, is het raadzaam even langs te gaan bij de huisarts voor een medisch onderzoek.

  • Wat zijn de risicofactoren?

    • Onvoldoende opgewarmde spieren
    • Spiervermoeidheid
    • Een eerdere spierblessure verhoogt het risico op een blessure

 

Vind een expert

  • Johan Wens

    Huisarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Jempi Wilssens

  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Willy Coosemans

  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • BVBA Samcon

  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Luc Roland

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten