Sporten is gezond, ook als je astma hebt

Sporten is gezond, ook als je astma hebt

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Nieuws Sportgeneeskunde Gezond Sporten Gezond Sporten

Sporten is goed voor je gezondheid, maar als je astma hebt niet altijd evident. Uit schrik voor een plotse crisis gaan mensen met astma inspanningen vaker vermijden. En dat is jammer, want regelmatig sporten of bewegen is niet alleen goed voor je algemene conditie, het verlaagt net de kans op ernstige astmacrisissen. Daarom zien longartsen sporten als een essentieel onderdeel van de therapie. Als jouw basisbehandeling op punt staat en je astma daardoor goed onder controle is, is er geen enkele reden om niet te bewegen.

“Astma is een complexe ziekte. Er is een chronische ontsteking van de luchtpijptakken waardoor ze overgevoelig reageren op allerlei prikkels”, zegt professor dokter Elke De Wachter, longarts in het UZ Brussel en kliniekhoofd kinderpneumologie. Die triggers kunnen allergenen zijn zoals onder meer voeding, dieren, pollen of huisstofmijt, maar ook sterke geuren (rook, parfum, chloorgeur, etherische oliën, …), koude en droge lucht, stress, luchtwegeninfecties en inspanningen. Contact met die prikkels kan leiden tot tijdelijke vernauwing van de luchtpijptakken en kan zo een astmacrisis uitlokken. Je ervaart een beklemmend gevoel op de borst, benauwdheid, kortademigheid, hoesten en piepen bij het uitademen. 

Astma & Sport

Medicatie als basis

“De eerste belangrijke stap bij een behandeling is de triggers te identificeren. Wat lokt de astmacrisis uit? Is het een allergie, een sterke geur? In welke situaties worden de klachten ervaren, in welke omgeving? Het is soms wat zoeken”, legt dokter De Wachter uit. “Educatie speelt een sleutelrol. Je moet niet alleen de prikkels, maar ook de symptomen leren herkennen. De patiënt moet het opmerken als hij een astmacrisis krijgt. Die kan hij opvangen door de relievermedicatie, die we noodmedicatie noemen. Die wordt geïnhaleerd door middel van een puffer en bevat een stof die de luchtpijptakken ontspant zodat kortademigheid, hoesten of benauwdheid snel verdwijnen”, verduidelijkt de longarts. Het vermijden van triggers die een astmacrisis uitlokken, is niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk om de noodmedicatie altijd op zak te hebben. 

Als je vaak last hebt van astmacrisissen, is het aangewezen om een dagelijkse behandeling op te starten. “Doordat die de ontsteking remt, zal contact met prikkels geen crisis meer uitlokken. Die basisbehandeling, ook de controller genoemd, wordt ook via een inhalatie (puffer) opgenomen. Het is belangrijk om die dagelijks te gebruiken.”

Astma medicatie

“Elke therapie is maatwerk. We proberen voor elk individu een evenwicht te vinden tussen niet te veel medicatie en niet te veel astmaklachten. Uiteraard evalueren we regelmatig en sturen we bij. De medicatie kan bijvoorbeeld variëren afhankelijk van het seizoen”, zegt dokter De Wachter. Ook tolerantie voor sporten of bewegen kan een aanleiding zijn om de basisbehandeling aan te passen.

Hoe iemand op een fysieke inspanning reageert, geeft ons kostbare informatie over de behandeling. Het geeft aan of het astma onder controle is of niet. Met een goede basisbehandeling moet je kunnen sporten zonder crisis. Bij onvoldoende controle tijdens de inspanning, moeten we een betere balans zoeken door de medicatie aan te passen.


Bewegen is nodig

Want naast het vermijden van prikkels en de behandeling met medicatie, zetten de longartsen ook in op levensstijl. Een gezond gewicht, een rookvrije omgeving èn sporten horen daarbij. Studies tonen aan dat regelmatig bewegen niet alleen een positief effect heeft op uithouding, maar dat er minder kans is op astmacrisissen en er meer dagen zijn zonder symptomen. Daarnaast is bewegen goed voor je mentale gezondheid, versterkt sporten de spieren, de hartfunctie en de ademhaling. Sporten vermindert de kans op obesitas, hart- en vaatziekten, kanker en versterkt het immuunsysteem. Tot slot ervaar je minder stress als je vaker beweegt en krijg je meer zelfvertrouwen. Samengevat: 

Sporten zorgt voor een betere levenskwaliteit.

 
Toch ervaren veel personen met astma klachten tijdens het sporten. Die worden meestal uitgelokt door koude en droge lucht. “Normaal adem je in door de neus. Die verwarmt, bevochtigt en filtert de lucht. Als je sport, ga je dieper ademen want er is meer zuurstof nodig. Je schakelt automatisch over naar mondademhaling en die is meer prikkelend voor de overgevoelige luchtwegen. Daardoor is er een hogere kans op astmaklachten die zowel tijdens als kort na het sporten kunnen ontstaan”, zegt dokter Shane Hanon, longarts in UZ Brussel en kliniekhoofd pneumologie.

Astma badminton

Onderhoudsbehandeling is belangrijk

Toch kan je een aantal maatregelen nemen om de klachten te beperken. Korte inspanningen van hoge intensiteit (minder dan 5 minuten), intervaltraining en lange inspanningen met een lagere intensiteit geven minder last. “Een goede en lange opwarming is daarbij belangrijk”, benadrukt longarts Hanon. “Daarnaast adviseren we om vooraf een extra puff van de relievermedicatie te nemen èn moet je de onderhoudsbehandeling goed toepassen.”

De dagelijkse basisbehandeling is belangrijk om klachten bij het sporten zo minimaal mogelijk te houden.

Binnensport wordt meestal beter verdragen dan buitenactiviteiten. “Niet alleen door de koude en droge lucht, ook luchtvervuiling, ozonconcentraties, pollen en de temperatuur kunnen een rol spelen. Toch kan je met een goede begeleiding ook buiten aan duursport doen. De plaats waar je gaat sporten en het moment van de dag kunnen van grote invloed zijn”, verduidelijkt dokter Hanon. 

Noodmedicatie op zak

Op basis van intensiteit en omgeving, kan je sporten onderverdelen volgens het risico op klachten. Zo worden skiën, badminton, boksen, golf, handbal, judo, karate, tennis, turnen en wandelen meestal goed verdragen en leveren basketbal, hardlopen, ijshockey, langlaufen, rugby, schaatsen en voetbal vaker astmaklachten op. “Zwemmen staat niet in het lijstje omdat hierop zeer individueel gereageerd wordt”, zegt dokter Hanon. “De warme vochtige lucht is positief voor mensen met astma, maar de sterke chloorgeur kan voor irritatie zorgen.” De enige sport die absoluut wordt afgeraden is diepzeeduiken, omwille van de koude en droge lucht uit de zuurstoffles. 

Belangrijk is om ook tijdens het sporten altijd de noodmedicatie (de reliever) op zak te hebben.

Ervaar je klachten, stop je meteen met sporten en gebruik je de reliever.

"Die zal in de meeste gevallen binnen de vijf minuten de symptomen verlichten zodat je de sport kan hervatten”, zegt dokter Hanon. “Bij een zwaardere astmacrisis zal je dereliever herhaaldelijk moeten gebruiken tot de klachten weg zijn en is het beter om het die dag verder rustig aan te doen.”

Kinderen stimuleren

De diagnose van astma wordt vaak op jonge leeftijd gesteld. Het is dan ook belangrijk om kinderen niet af te remmen om te bewegen en te sporten. Toch wordt fysieke inspanning vaak vermeden. Ouders zijn bezorgd en ook de schoolomgeving reageert niet altijd gepast. “We krijgen hierover veel vragen”, bevestigt kinderlongarts Elke De Wachter. “Op scholen is er vaak onbegrip. Sommige turnleerkrachten vinden het allemaal maar flauwekul. Ze begrijpen niet waarom een kind bijvoorbeeld niet mee kan voetballen, maar wel kan badmintonnen. Terwijl andere leerkrachten dan weer overbeschermend reageren”, zegt De Wachter die ouders aanraadt om op een oudercontact ook met de turnleerkracht te praten.

Astma kinderen

“Sportclubs zijn doorgaans wel op de hoogte van wat kan en niet kan. Er is een ander contact met ouders en trainer want ze hebben de activiteit samen met het kind zelf gekozen. Er is een betere wisselwerking, langs beide kanten.”

Het is niet altijd eenvoudig om klachten bij kinderen te herkennen. “Ze zijn vaak minder opvallend, soms is het niet meer dan een droge kuch. Kinderen kunnen niet altijd goed benoemen wat ze voelen, ze merken de symptomen niet altijd op”, aldus De Wachter. Omgekeerd mag je een slechte conditie niet zomaar verwarren met een astmacrisis.

Als je snel buiten adem bent bij het sporten, is dat niet noodzakelijk het gevolg van astma.


Plezier is alles

Om die conditie op peil te houden is sporten voor elk kind belangrijk, of het nu astma heeft of niet. “Maar het allerbelangrijkste is dat het kind er plezier aan beleeft. Daar staat of valt alles mee. Plezier is een belangrijke drijfveer. Zoek samen een sport waar je kind zich goed bij voelt, zorg voor een goed contact met de begeleiders. Verloopt het sporten niet optimaal, dan zoeken we samen naar een oplossing. We proberen een balans te vinden met de medicatie. Soms kan de training iets worden aangepast of helpt een langere opwarming, … Er is altijd wel een oplossing te vinden. Zelfs competitiesport is mogelijk met astma èn een goede begeleiding”, verzekert dokter De Wachter. 

En wat met ernstig astma?

Ook voor personen met ernstig astma is sporten aangeraden. “We zien dat ernstige astma vaak gelinkt is aan obesitas”, zegt dokter Hanon. “Die patiënten hebben zeker nood aan een oefenprogramma met voldoende fysieke activiteit. Er zijn goede nieuwe behandelingen die het mogelijk maken om te sporten." 

"Inzetten op beweging blijft dus ook voor mensen met ernstig astma een wezenlijk deel uitmaken van de therapie.”

 

Meer info over astma en sport vind je op onze nieuwe themapagina.

Gezond Sporten ontwikkelde samen met UZ Brussel, de Astma- en Allergiekoepel en Sport Vlaanderen een brochure waarin de belangrijkste aandachtspunten bij astma en sporten visueel zijn uitgewerkt. Bestellen kan via info@gezondsporten.be

Vind een expert

  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel Pardaens

  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • BVBA Samcon

  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Peter Plessers

  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Willy Coosemans

  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Trees Dooms

  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Koen Nys

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • An Konings

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten