Sporten is gezond, ook als je astma hebt

Sporten is gezond, ook als je astma hebt

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Nieuws Sportgeneeskunde Gezond Sporten Gezond Sporten

Sporten is goed voor je gezondheid, maar als je astma hebt niet altijd evident. Uit schrik voor een plotse crisis gaan mensen met astma inspanningen vaker vermijden. En dat is jammer, want regelmatig sporten of bewegen is niet alleen goed voor je algemene conditie, het verlaagt net de kans op ernstige astmacrisissen. Daarom zien longartsen sporten als een essentieel onderdeel van de therapie. Als jouw basisbehandeling op punt staat en je astma daardoor goed onder controle is, is er geen enkele reden om niet te bewegen.

“Astma is een complexe ziekte. Er is een chronische ontsteking van de luchtpijptakken waardoor ze overgevoelig reageren op allerlei prikkels”, zegt professor dokter Elke De Wachter, longarts in het UZ Brussel en kliniekhoofd kinderpneumologie. Die triggers kunnen allergenen zijn zoals onder meer voeding, dieren, pollen of huisstofmijt, maar ook sterke geuren (rook, parfum, chloorgeur, etherische oliën, …), koude en droge lucht, stress, luchtwegeninfecties en inspanningen. Contact met die prikkels kan leiden tot tijdelijke vernauwing van de luchtpijptakken en kan zo een astmacrisis uitlokken. Je ervaart een beklemmend gevoel op de borst, benauwdheid, kortademigheid, hoesten en piepen bij het uitademen. 

Astma & Sport

Medicatie als basis

“De eerste belangrijke stap bij een behandeling is de triggers te identificeren. Wat lokt de astmacrisis uit? Is het een allergie, een sterke geur? In welke situaties worden de klachten ervaren, in welke omgeving? Het is soms wat zoeken”, legt dokter De Wachter uit. “Educatie speelt een sleutelrol. Je moet niet alleen de prikkels, maar ook de symptomen leren herkennen. De patiënt moet het opmerken als hij een astmacrisis krijgt. Die kan hij opvangen door de relievermedicatie, die we noodmedicatie noemen. Die wordt geïnhaleerd door middel van een puffer en bevat een stof die de luchtpijptakken ontspant zodat kortademigheid, hoesten of benauwdheid snel verdwijnen”, verduidelijkt de longarts. Het vermijden van triggers die een astmacrisis uitlokken, is niet altijd mogelijk. Daarom is het belangrijk om de noodmedicatie altijd op zak te hebben. 

Als je vaak last hebt van astmacrisissen, is het aangewezen om een dagelijkse behandeling op te starten. “Doordat die de ontsteking remt, zal contact met prikkels geen crisis meer uitlokken. Die basisbehandeling, ook de controller genoemd, wordt ook via een inhalatie (puffer) opgenomen. Het is belangrijk om die dagelijks te gebruiken.”

Astma medicatie

“Elke therapie is maatwerk. We proberen voor elk individu een evenwicht te vinden tussen niet te veel medicatie en niet te veel astmaklachten. Uiteraard evalueren we regelmatig en sturen we bij. De medicatie kan bijvoorbeeld variëren afhankelijk van het seizoen”, zegt dokter De Wachter. Ook tolerantie voor sporten of bewegen kan een aanleiding zijn om de basisbehandeling aan te passen.

Hoe iemand op een fysieke inspanning reageert, geeft ons kostbare informatie over de behandeling. Het geeft aan of het astma onder controle is of niet. Met een goede basisbehandeling moet je kunnen sporten zonder crisis. Bij onvoldoende controle tijdens de inspanning, moeten we een betere balans zoeken door de medicatie aan te passen.


Bewegen is nodig

Want naast het vermijden van prikkels en de behandeling met medicatie, zetten de longartsen ook in op levensstijl. Een gezond gewicht, een rookvrije omgeving èn sporten horen daarbij. Studies tonen aan dat regelmatig bewegen niet alleen een positief effect heeft op uithouding, maar dat er minder kans is op astmacrisissen en er meer dagen zijn zonder symptomen. Daarnaast is bewegen goed voor je mentale gezondheid, versterkt sporten de spieren, de hartfunctie en de ademhaling. Sporten vermindert de kans op obesitas, hart- en vaatziekten, kanker en versterkt het immuunsysteem. Tot slot ervaar je minder stress als je vaker beweegt en krijg je meer zelfvertrouwen. Samengevat: 

Sporten zorgt voor een betere levenskwaliteit.

 
Toch ervaren veel personen met astma klachten tijdens het sporten. Die worden meestal uitgelokt door koude en droge lucht. “Normaal adem je in door de neus. Die verwarmt, bevochtigt en filtert de lucht. Als je sport, ga je dieper ademen want er is meer zuurstof nodig. Je schakelt automatisch over naar mondademhaling en die is meer prikkelend voor de overgevoelige luchtwegen. Daardoor is er een hogere kans op astmaklachten die zowel tijdens als kort na het sporten kunnen ontstaan”, zegt dokter Shane Hanon, longarts in UZ Brussel en kliniekhoofd pneumologie.

Astma badminton

Onderhoudsbehandeling is belangrijk

Toch kan je een aantal maatregelen nemen om de klachten te beperken. Korte inspanningen van hoge intensiteit (minder dan 5 minuten), intervaltraining en lange inspanningen met een lagere intensiteit geven minder last. “Een goede en lange opwarming is daarbij belangrijk”, benadrukt longarts Hanon. “Daarnaast adviseren we om vooraf een extra puff van de relievermedicatie te nemen èn moet je de onderhoudsbehandeling goed toepassen.”

De dagelijkse basisbehandeling is belangrijk om klachten bij het sporten zo minimaal mogelijk te houden.

Binnensport wordt meestal beter verdragen dan buitenactiviteiten. “Niet alleen door de koude en droge lucht, ook luchtvervuiling, ozonconcentraties, pollen en de temperatuur kunnen een rol spelen. Toch kan je met een goede begeleiding ook buiten aan duursport doen. De plaats waar je gaat sporten en het moment van de dag kunnen van grote invloed zijn”, verduidelijkt dokter Hanon. 

Noodmedicatie op zak

Op basis van intensiteit en omgeving, kan je sporten onderverdelen volgens het risico op klachten. Zo worden skiën, badminton, boksen, golf, handbal, judo, karate, tennis, turnen en wandelen meestal goed verdragen en leveren basketbal, hardlopen, ijshockey, langlaufen, rugby, schaatsen en voetbal vaker astmaklachten op. “Zwemmen staat niet in het lijstje omdat hierop zeer individueel gereageerd wordt”, zegt dokter Hanon. “De warme vochtige lucht is positief voor mensen met astma, maar de sterke chloorgeur kan voor irritatie zorgen.” De enige sport die absoluut wordt afgeraden is diepzeeduiken, omwille van de koude en droge lucht uit de zuurstoffles. 

Belangrijk is om ook tijdens het sporten altijd de noodmedicatie (de reliever) op zak te hebben.

Ervaar je klachten, stop je meteen met sporten en gebruik je de reliever.

"Die zal in de meeste gevallen binnen de vijf minuten de symptomen verlichten zodat je de sport kan hervatten”, zegt dokter Hanon. “Bij een zwaardere astmacrisis zal je dereliever herhaaldelijk moeten gebruiken tot de klachten weg zijn en is het beter om het die dag verder rustig aan te doen.”

Kinderen stimuleren

De diagnose van astma wordt vaak op jonge leeftijd gesteld. Het is dan ook belangrijk om kinderen niet af te remmen om te bewegen en te sporten. Toch wordt fysieke inspanning vaak vermeden. Ouders zijn bezorgd en ook de schoolomgeving reageert niet altijd gepast. “We krijgen hierover veel vragen”, bevestigt kinderlongarts Elke De Wachter. “Op scholen is er vaak onbegrip. Sommige turnleerkrachten vinden het allemaal maar flauwekul. Ze begrijpen niet waarom een kind bijvoorbeeld niet mee kan voetballen, maar wel kan badmintonnen. Terwijl andere leerkrachten dan weer overbeschermend reageren”, zegt De Wachter die ouders aanraadt om op een oudercontact ook met de turnleerkracht te praten.

Astma kinderen

“Sportclubs zijn doorgaans wel op de hoogte van wat kan en niet kan. Er is een ander contact met ouders en trainer want ze hebben de activiteit samen met het kind zelf gekozen. Er is een betere wisselwerking, langs beide kanten.”

Het is niet altijd eenvoudig om klachten bij kinderen te herkennen. “Ze zijn vaak minder opvallend, soms is het niet meer dan een droge kuch. Kinderen kunnen niet altijd goed benoemen wat ze voelen, ze merken de symptomen niet altijd op”, aldus De Wachter. Omgekeerd mag je een slechte conditie niet zomaar verwarren met een astmacrisis.

Als je snel buiten adem bent bij het sporten, is dat niet noodzakelijk het gevolg van astma.


Plezier is alles

Om die conditie op peil te houden is sporten voor elk kind belangrijk, of het nu astma heeft of niet. “Maar het allerbelangrijkste is dat het kind er plezier aan beleeft. Daar staat of valt alles mee. Plezier is een belangrijke drijfveer. Zoek samen een sport waar je kind zich goed bij voelt, zorg voor een goed contact met de begeleiders. Verloopt het sporten niet optimaal, dan zoeken we samen naar een oplossing. We proberen een balans te vinden met de medicatie. Soms kan de training iets worden aangepast of helpt een langere opwarming, … Er is altijd wel een oplossing te vinden. Zelfs competitiesport is mogelijk met astma èn een goede begeleiding”, verzekert dokter De Wachter. 

En wat met ernstig astma?

Ook voor personen met ernstig astma is sporten aangeraden. “We zien dat ernstige astma vaak gelinkt is aan obesitas”, zegt dokter Hanon. “Die patiënten hebben zeker nood aan een oefenprogramma met voldoende fysieke activiteit. Er zijn goede nieuwe behandelingen die het mogelijk maken om te sporten." 

"Inzetten op beweging blijft dus ook voor mensen met ernstig astma een wezenlijk deel uitmaken van de therapie.”

 

Meer info over astma en sport vind je op onze nieuwe themapagina.

Gezond Sporten ontwikkelde samen met UZ Brussel, de Astma- en Allergiekoepel en Sport Vlaanderen een brochure waarin de belangrijkste aandachtspunten bij astma en sporten visueel zijn uitgewerkt. Bestellen kan via info@gezondsporten.be

Vind een expert

 • Marc Schiltz

 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ann Gillis

 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Roeykens

 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Peter Plessers

 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Erik Van Lierde

 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten