Download de informatiebrochure Astma & Sport
Wenst u deze in uw praktijk, ziekenhuis of sportclub te verspreiden, dan kan u de brochures bestellen via info@sportieq.be
Dat sporten bijdraagt tot een gezonder leven weet iedereen. Sporten versterkt de spieren, de hartfunctie en de ademhaling. Het verbetert de coördinatie en het reactievermogen wat voordelen biedt in het dagelijkse leven van jong tot oud. Regelmatig sporten vermindert de kans op obesitas, hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en versterkt het afweersysteem. Al deze voordelen gelden ook voor kinderen en volwassenen met astma. Sporten heeft bijkomend het voordeel dat de eerste tekens van een ongecontroleerd astma makkelijker worden herkend en sneller worden aangepakt voor zij die geregeld sporten in vergelijking met astmatici die een volledig sedentair leven leiden.
Astma is een chronische longziekte, die op elke leeftijd kan ontstaan en wordt gekenmerkt door een 'overgevoeligheid' van de onderste luchtwegen voor meerdere prikkels* waardoor een tijdelijke vernauwing van de luchtpijptakken ontstaat en er sprake is van een astmacrisis. Ten gevolge van die tijdelijke vernauwing van de luchtpijptakken, tijdens een astmacrisis, treden volgende klachten op: hoestbuien, pijn of ongemak op de borst, kortademigheid, piepende ademhaling. Deze klachten kunnen geïsoleerd of samen voorkomen en kunnen erg variëren in ernst en duur. Ze kunnen spontaan of met behulp van medicatie terug verdwijnen. Tussen de crisissen door heeft de astmapatiënt geen klachten.
*prikkels die een astmacrisis kunnen uitlokken zijn:
In de meeste gevallen worden inspanningen en sporten aangemoedigd bij personen met astma. Een goede controle van het astma laat sporten, zelfs intensief, toe. Het reflexmatig vermijden van inspanningen omwille van een ongecontroleerd astma moet vermeden worden, omdat dit enkel zorgt voor een progressief slechtere controle van het astma en tevens achteruitgang van de lichamelijke conditie.
Regelmatig sporten met astma biedt volgende gezondheidsvoordelen:
Naar schatting lijden wereldwijd 358 miljoen mensen aan astma. In België wordt astma gezien bij ongeveer 1 persoon op 10.
Wereldwijd is astma één van de meest voorkomende chronische aandoeningen bij kinderen. Tussen 7,5% en 10,0% van onze Belgische kinderen worden geschat astma te hebben. Helaas eist astma wereldwijd jaarlijks 495000 doden. In België werd de ziekte in 2020 aan 185 (vooral oudere) landgenoten fataal.
Download de informatiebrochure Astma & Sport
Wenst u deze in uw praktijk, ziekenhuis of sportclub te verspreiden, dan kan u de brochures bestellen via info@sportieq.be
De Astma en Allergiekoepel vzw wil als informatie en documentatiecentrum rond astma en allergie, samen met andere organisaties en instellingen, projecten realiseren die het sociale leven van astmatische en allergische personen makkelijker maken.
CLIMBING FOR LIFE
Climbing for Life is een jaarlijks dubbelevent voor fietsers, lopers en wandelaars in de mooiste berglandschappen van Europa. Dit unieke en inspirerende dubbelevent staat in het teken van het goede doel. Met je deelname aan Climbing for Life steun je de strijd tegen diabetes en longaandoeningen zoals Astma, muco, COPD en long-covid.
TEAM ASEM
Als bewijs dat sporten met een longaandoening een gunstig effect heeft op de ziekte, verschijnen de leden van Team Asem elk jaar opnieuw aan de start van het climbing for life event! Team Asem zijn lotgenoten die naast het climbing for life event blijven fietsen en bewijzen dat het langdurig effect kan (en moet) hebben. Elk jaar zoeken zij nieuwe deelnemers om samen sportieve fietsuitdaging(en) aan te gaan.
Sporten is goed voor je gezondheid, maar als je astma hebt niet altijd evident. Uit schrik voor een plotse crisis gaan mensen met astma inspanningen vaker vermijden. En dat is jammer, want regelmatig sporten of bewegen is niet alleen goed voor je algemene conditie, het verlaagt net de kans op ernstige astmacrisissen. Daarom zien longartsen sporten als een essentieel onderdeel van de therapie. Als jouw basisbehandeling op punt staat en je astma daardoor goed onder controle is, is er geen enkele reden om niet te bewegen.
Astma wordt op verschillende manieren ingedeeld; van licht tot ernstig, naargelang type ontsteking of aan de hand van de prikkels (allergische astma, inspanningsastma, ...). Welke klachten je hebt en hoe ernstig die zijn, hangt af van de soort astma die je hebt alsook kan het zijn dat meer dan één vorm van astma bij eenzelfde persoon voorkomt.