Geen held van Tokio

Geen held van Tokio

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten

Er bestaan tal van sporten, maar de ene sport is de andere niet. Je kunt ze dan ook op veel manieren rangschikken: technische vs. minder technische sporten, harde vs. zachte sporten, individuele sporten vs. teamsporten, sporten met bepaalde vs. onbepaalde wedstrijdduur, sporten met lichamelijk contact vs. sporten zonder contact, ... Al deze zaken kunnen meebepalen voor welke sport je kiest. Marc vertelt over verschillende opdelingen tussen sporten en haalt het belang aan van mentale kracht als sporter.

Wie mijn blogs weleens leest, weet dat mijn lievelingssporten klimmen, voetbal en tennis zijn. Mijn vader zaliger, in de jaren ’60 stichter van een van de eerste Turnhoutse tennisclubs, koesterde ooit de hoop van mij een proftennisser te maken. Hij liet me als schoolkind tennislessen nemen en in mijn tienerjaren dweilde hij met mij zowat alle jeugdtoernooien in de Kempen af. Het heeft niet mogen zijn, onder meer doordat ik niet uit het juiste hout was gesneden om een mentaal super belastende sport als tennis op topniveau te beoefenen.

De ene sport is de andere niet. Je kunt sporten op veel manieren rangschikken: technische of minder technische sporten, harde of zachte sporten, chique of volkse sporten, explosieve sporten of duursporten … Een kenmerk waaraan sporters vooraf niet altijd denken is de manier waarop je sport A of B mentaal beleeft. Neem nu het verschil tussen ploeg- en solosporten. De beleving is totaal anders wanneer je er alleen voor staat dan in teamverband. Sporten als tennis, wielrennen, gymnastiek, zwemmen, dansen, paardrijden of judo stellen andere eisen aan de mentaliteit van een sporter dan pakweg voetbal, basketbal, hockey of volleybal. In een ploegsport wordt de verantwoordelijkheid voor winst en verlies gedeeld met anderen. Een individuele fout of mislukking in het hockey of voetbal weegt minder zwaar dan in het enkeltennis of de gymnastiek, behalve voor de doelwachters misschien. Natuurlijk spelen teamelementen ook in individuele sporten een rol — wielerploegen kunnen samen één topper aan de winst helpen en kopmannen hebben knechten. Andersom zijn in een teamsport individuele prestaties van belang. Éen goal kan het verschil maken. Ben je een control freak en heel zelfstandig of heb je een dominante persoonlijkheid, dan word je gelukkiger in een solosport. Als tennisser of turner heb je meer grip op het resultaat; als je wint, dan mag je alle pluimen op jouw hoed steken. Een ploegsporter kan uitstekend presteren en door de ‘schuld’ van anderen toch verliezen. Andersom kan een solosporter een mislukking niet op iemand anders afwentelen. Dan komt die zelfstandigheid van pas. Ben je een sociaal dier, sta je niet graag in de spots of ben je makkelijk van je stuk gebracht, dan lijkt een teamsport beter. Individuele sporters moeten heel sterk in hun schoenen staan. 

Het kan voor een sporter ook een groot verschil maken of er lichamelijk contact met tegenstrevers is. Tengere of angstige mensen die zich snel geïntimideerd voelen, kunnen meer moeite met lichamelijke contacten hebben dan kloeke, weerbare personen. Meer contact betekent ook meer contactblessures. Met name kinderen kunnen het daar lastig mee hebben, doordat ze ook geestelijk blauwe plekken kunnen oplopen. Hoe reageert je kind als het een slag of trap krijgt, of als het omvergelopen wordt? Sommige kinderen zetten het na een hard contact op een brullen alsof ze halfdood zijn. Andere kinderen krijgen een bal vlak in het gezicht en schudden eens met het hoofd. Nog andere kinderen zoeken het lichamelijk contact en de grenzen van de spelregels zelf op. Weinig sportouders staan daarbij stil als hun zesjarig kind komt zeggen dat het wil voetballen. Mogelijk wordt dat kind wel een uitstekende spits, die elke match tien keer tegen de grasmat wordt gewerkt.

Sporten kunnen een bepaalde of onbepaalde wedstrijdduur hebben. Die met een vaste wedstrijdduur, zoals voetbal, hockey en basketbal, verlopen volgens een andere dynamiek en brengen een ander soort stress mee dan wedstrijden van onbepaalde duur, zoals tennis of volleybal. Een voetballer weet hoelang de spanning en de inspanning van een wedstrijd zal duren en wanneer er pauze is. Hij of zij kan zich daar met de jaren lichamelijk, geestelijk en tactisch steeds beter op instellen. Iets gelijkaardigs heb je in wielrennen, zwemmen en hardlopen, waar de afstand vastligt. De duur van een tennis- of volleybalwedstrijd daarentegen varieert. In die sporten valt ook geen tijd te rekken. Bovendien kan jij of je team voor de keuze komen te staan om te blijven knokken voor een hopeloze game of set, dan wel energie te sparen voor de volgende. 

Sporten kunnen met gelijktijdige of ongelijktijdige tegenstrevers werken. Het maakt ook een verschil of je tegen een zichtbare, aanwezige tegenstander vecht, bijvoorbeeld tijdens sprint- en andere hardloopnummers, of alleen tegen de zwaartekracht, zoals in het hoog- of verspringen. Hardlopers kunnen een haas inhuren om zich naar voren te laten zuigen. Tia Hellebaut moest zichzelf oppompen om goud te winnen. Hoe sta jij daartegenover? Maakt de aanblik van een strijdende tegenstrever jou sterker of juist zwakker? De confrontatie met een tegenstander daagt de ene mens uit, maar blokkeert de andere. In sporten zonder gelijktijdige tegenstand en met individuele prestaties voor een jury, zoals in het turnen, kan je plaats in de volgorde van aantreden dan weer een grote rol spelen. Kom je als eerste aan bod, of als laatste? Welke invloed heeft dat op je mentale kracht?

Klimmen, voetbal en tennis dus. De bersport ben ik pas als volwassene regelmatig gaan beoefenen, maar tennissen en voetballen heb ik mijn hele jeugd lang afgewisseld, volgens de seizoenen. In de mentale beleving zit tussen beide sporten een wereld van verschil. In het voetbal strijden teams om te winnen of om niet te verliezen, en weten ze of de tijd in hun voordeel loopt. In tennis kun je nooit op safe spelen, bestaat er geen gelijkspel en zou tijdrekken absurd zijn. De duur van een punt ligt nooit vast. Dat kan uit één slag bestaan, een ace, maar net zo goed wordt het een rally met dertig balwisselingen. In het voetbal blijf je breien en beuken om te kunnen scoren, wat lang niet altijd gebeurt. Vaak zijn er in een match maar enkele beslissende momenten. In het tennis speel je miniwedstrijdje na miniwedstrijdje, wat zich telkens ontlaadt in een punt dat je wint of verliest, waarna je weer klaar moet zijn voor het volgende punt. Veel geluk of pech komt bij tennis niet kijken. Een bal kan de netband raken en erover rollen of toch terugvallen, maar toeval is er zelden bepalend. In voetbal kan een slecht gemikte bal afwijken op een dij en stommelings binnendwarrelen. Een hard schot dat de onderkant van de lat raakt, kan net zo goed achter als voor de doellijn vallen. Die ene goal kan de match beslissen. Je kunt een hele voetbalwedstrijd lang slecht spelen of jezelf onzichtbaar maken, maar vlak voor het einde met één klasseflits scoren. Niemand die dan nog praat over wat voorafging. Tennis daarentegen is de optelsom van honderden succesjes of nederlaagjes. Je hebt niets of niemand om je achter te verbergen. Als je een flater begaat en boos wordt op jezelf, dan heeft iedereen dat gezien en gehoord, ook je tegenstrever! Voetbalsituaties zijn vaak voor interpretatie vatbaar. Buitenspel of niet? Opzettelijke hands of aangeschoten bal? Een reglementaire tackle of een aanslag? Been te hoog, of hoofd te laag? Soms geven zelfs vertraagde of bevroren tv-beelden geen uitsluitsel. In het tennis kun je niet getackeld worden en geen elleboog in je gezicht krijgen, maar voor het overige is dat spelletje akelig hard en rechtlijnig. Sla je de bal in het net of uit, dan is dat je eigen schuld. Schwalbes? Geen optie. Een ander laten scoren als je zelf twijfelt? No way. Niet alle sporters kunnen die druk, eenzaamheid, blootstelling of confrontaties met zichzelf aan. Voetbal en tennis zijn allebei fantastische sporten, maar tennis is één helse training in karaktersterkte.

Ik heb als tiener een behoorlijk tennisniveau gehaald, maar miste het stalen karakter en allicht ook het zuivere talent om er mijn beroep van te maken. Als voetballer was het misschien wel gelukt, maar in die sport ontbrak het me aan der verschroeiende ambitie om uit de massa te worden getild. Ook meisjes, gitaren en brommers beslisten er anders over. Spijt voel ik niet; hooguit wat milde fantoompijn soms, zoals onlangs op de Memorial Van Damme, toen de helden van Tokio voor mijn neus defileerden.

Vind een expert

 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Ann Gillis

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Bruno D'Hulster

 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BVBA Samcon

 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Windy Lycke

 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • An Konings

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Jempi Wilssens

 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten