Geen held van Tokio

Geen held van Tokio

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten

Er bestaan tal van sporten, maar de ene sport is de andere niet. Je kunt ze dan ook op veel manieren rangschikken: technische vs. minder technische sporten, harde vs. zachte sporten, individuele sporten vs. teamsporten, sporten met bepaalde vs. onbepaalde wedstrijdduur, sporten met lichamelijk contact vs. sporten zonder contact, ... Al deze zaken kunnen meebepalen voor welke sport je kiest. Marc vertelt over verschillende opdelingen tussen sporten en haalt het belang aan van mentale kracht als sporter.

Wie mijn blogs weleens leest, weet dat mijn lievelingssporten klimmen, voetbal en tennis zijn. Mijn vader zaliger, in de jaren ’60 stichter van een van de eerste Turnhoutse tennisclubs, koesterde ooit de hoop van mij een proftennisser te maken. Hij liet me als schoolkind tennislessen nemen en in mijn tienerjaren dweilde hij met mij zowat alle jeugdtoernooien in de Kempen af. Het heeft niet mogen zijn, onder meer doordat ik niet uit het juiste hout was gesneden om een mentaal super belastende sport als tennis op topniveau te beoefenen.

De ene sport is de andere niet. Je kunt sporten op veel manieren rangschikken: technische of minder technische sporten, harde of zachte sporten, chique of volkse sporten, explosieve sporten of duursporten … Een kenmerk waaraan sporters vooraf niet altijd denken is de manier waarop je sport A of B mentaal beleeft. Neem nu het verschil tussen ploeg- en solosporten. De beleving is totaal anders wanneer je er alleen voor staat dan in teamverband. Sporten als tennis, wielrennen, gymnastiek, zwemmen, dansen, paardrijden of judo stellen andere eisen aan de mentaliteit van een sporter dan pakweg voetbal, basketbal, hockey of volleybal. In een ploegsport wordt de verantwoordelijkheid voor winst en verlies gedeeld met anderen. Een individuele fout of mislukking in het hockey of voetbal weegt minder zwaar dan in het enkeltennis of de gymnastiek, behalve voor de doelwachters misschien. Natuurlijk spelen teamelementen ook in individuele sporten een rol — wielerploegen kunnen samen één topper aan de winst helpen en kopmannen hebben knechten. Andersom zijn in een teamsport individuele prestaties van belang. Éen goal kan het verschil maken. Ben je een control freak en heel zelfstandig of heb je een dominante persoonlijkheid, dan word je gelukkiger in een solosport. Als tennisser of turner heb je meer grip op het resultaat; als je wint, dan mag je alle pluimen op jouw hoed steken. Een ploegsporter kan uitstekend presteren en door de ‘schuld’ van anderen toch verliezen. Andersom kan een solosporter een mislukking niet op iemand anders afwentelen. Dan komt die zelfstandigheid van pas. Ben je een sociaal dier, sta je niet graag in de spots of ben je makkelijk van je stuk gebracht, dan lijkt een teamsport beter. Individuele sporters moeten heel sterk in hun schoenen staan. 

Het kan voor een sporter ook een groot verschil maken of er lichamelijk contact met tegenstrevers is. Tengere of angstige mensen die zich snel geïntimideerd voelen, kunnen meer moeite met lichamelijke contacten hebben dan kloeke, weerbare personen. Meer contact betekent ook meer contactblessures. Met name kinderen kunnen het daar lastig mee hebben, doordat ze ook geestelijk blauwe plekken kunnen oplopen. Hoe reageert je kind als het een slag of trap krijgt, of als het omvergelopen wordt? Sommige kinderen zetten het na een hard contact op een brullen alsof ze halfdood zijn. Andere kinderen krijgen een bal vlak in het gezicht en schudden eens met het hoofd. Nog andere kinderen zoeken het lichamelijk contact en de grenzen van de spelregels zelf op. Weinig sportouders staan daarbij stil als hun zesjarig kind komt zeggen dat het wil voetballen. Mogelijk wordt dat kind wel een uitstekende spits, die elke match tien keer tegen de grasmat wordt gewerkt.

Sporten kunnen een bepaalde of onbepaalde wedstrijdduur hebben. Die met een vaste wedstrijdduur, zoals voetbal, hockey en basketbal, verlopen volgens een andere dynamiek en brengen een ander soort stress mee dan wedstrijden van onbepaalde duur, zoals tennis of volleybal. Een voetballer weet hoelang de spanning en de inspanning van een wedstrijd zal duren en wanneer er pauze is. Hij of zij kan zich daar met de jaren lichamelijk, geestelijk en tactisch steeds beter op instellen. Iets gelijkaardigs heb je in wielrennen, zwemmen en hardlopen, waar de afstand vastligt. De duur van een tennis- of volleybalwedstrijd daarentegen varieert. In die sporten valt ook geen tijd te rekken. Bovendien kan jij of je team voor de keuze komen te staan om te blijven knokken voor een hopeloze game of set, dan wel energie te sparen voor de volgende. 

Sporten kunnen met gelijktijdige of ongelijktijdige tegenstrevers werken. Het maakt ook een verschil of je tegen een zichtbare, aanwezige tegenstander vecht, bijvoorbeeld tijdens sprint- en andere hardloopnummers, of alleen tegen de zwaartekracht, zoals in het hoog- of verspringen. Hardlopers kunnen een haas inhuren om zich naar voren te laten zuigen. Tia Hellebaut moest zichzelf oppompen om goud te winnen. Hoe sta jij daartegenover? Maakt de aanblik van een strijdende tegenstrever jou sterker of juist zwakker? De confrontatie met een tegenstander daagt de ene mens uit, maar blokkeert de andere. In sporten zonder gelijktijdige tegenstand en met individuele prestaties voor een jury, zoals in het turnen, kan je plaats in de volgorde van aantreden dan weer een grote rol spelen. Kom je als eerste aan bod, of als laatste? Welke invloed heeft dat op je mentale kracht?

Klimmen, voetbal en tennis dus. De bersport ben ik pas als volwassene regelmatig gaan beoefenen, maar tennissen en voetballen heb ik mijn hele jeugd lang afgewisseld, volgens de seizoenen. In de mentale beleving zit tussen beide sporten een wereld van verschil. In het voetbal strijden teams om te winnen of om niet te verliezen, en weten ze of de tijd in hun voordeel loopt. In tennis kun je nooit op safe spelen, bestaat er geen gelijkspel en zou tijdrekken absurd zijn. De duur van een punt ligt nooit vast. Dat kan uit één slag bestaan, een ace, maar net zo goed wordt het een rally met dertig balwisselingen. In het voetbal blijf je breien en beuken om te kunnen scoren, wat lang niet altijd gebeurt. Vaak zijn er in een match maar enkele beslissende momenten. In het tennis speel je miniwedstrijdje na miniwedstrijdje, wat zich telkens ontlaadt in een punt dat je wint of verliest, waarna je weer klaar moet zijn voor het volgende punt. Veel geluk of pech komt bij tennis niet kijken. Een bal kan de netband raken en erover rollen of toch terugvallen, maar toeval is er zelden bepalend. In voetbal kan een slecht gemikte bal afwijken op een dij en stommelings binnendwarrelen. Een hard schot dat de onderkant van de lat raakt, kan net zo goed achter als voor de doellijn vallen. Die ene goal kan de match beslissen. Je kunt een hele voetbalwedstrijd lang slecht spelen of jezelf onzichtbaar maken, maar vlak voor het einde met één klasseflits scoren. Niemand die dan nog praat over wat voorafging. Tennis daarentegen is de optelsom van honderden succesjes of nederlaagjes. Je hebt niets of niemand om je achter te verbergen. Als je een flater begaat en boos wordt op jezelf, dan heeft iedereen dat gezien en gehoord, ook je tegenstrever! Voetbalsituaties zijn vaak voor interpretatie vatbaar. Buitenspel of niet? Opzettelijke hands of aangeschoten bal? Een reglementaire tackle of een aanslag? Been te hoog, of hoofd te laag? Soms geven zelfs vertraagde of bevroren tv-beelden geen uitsluitsel. In het tennis kun je niet getackeld worden en geen elleboog in je gezicht krijgen, maar voor het overige is dat spelletje akelig hard en rechtlijnig. Sla je de bal in het net of uit, dan is dat je eigen schuld. Schwalbes? Geen optie. Een ander laten scoren als je zelf twijfelt? No way. Niet alle sporters kunnen die druk, eenzaamheid, blootstelling of confrontaties met zichzelf aan. Voetbal en tennis zijn allebei fantastische sporten, maar tennis is één helse training in karaktersterkte.

Ik heb als tiener een behoorlijk tennisniveau gehaald, maar miste het stalen karakter en allicht ook het zuivere talent om er mijn beroep van te maken. Als voetballer was het misschien wel gelukt, maar in die sport ontbrak het me aan der verschroeiende ambitie om uit de massa te worden getild. Ook meisjes, gitaren en brommers beslisten er anders over. Spijt voel ik niet; hooguit wat milde fantoompijn soms, zoals onlangs op de Memorial Van Damme, toen de helden van Tokio voor mijn neus defileerden.

Vind een expert

  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Trees Dooms

  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jempi Wilssens

  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Marc Schiltz

  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Plessers

  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Willy Coosemans

  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • BVBA Samcon

  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten