Geen held van Tokio

Geen held van Tokio

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten

Er bestaan tal van sporten, maar de ene sport is de andere niet. Je kunt ze dan ook op veel manieren rangschikken: technische vs. minder technische sporten, harde vs. zachte sporten, individuele sporten vs. teamsporten, sporten met bepaalde vs. onbepaalde wedstrijdduur, sporten met lichamelijk contact vs. sporten zonder contact, ... Al deze zaken kunnen meebepalen voor welke sport je kiest. Marc vertelt over verschillende opdelingen tussen sporten en haalt het belang aan van mentale kracht als sporter.

Wie mijn blogs weleens leest, weet dat mijn lievelingssporten klimmen, voetbal en tennis zijn. Mijn vader zaliger, in de jaren ’60 stichter van een van de eerste Turnhoutse tennisclubs, koesterde ooit de hoop van mij een proftennisser te maken. Hij liet me als schoolkind tennislessen nemen en in mijn tienerjaren dweilde hij met mij zowat alle jeugdtoernooien in de Kempen af. Het heeft niet mogen zijn, onder meer doordat ik niet uit het juiste hout was gesneden om een mentaal super belastende sport als tennis op topniveau te beoefenen.

De ene sport is de andere niet. Je kunt sporten op veel manieren rangschikken: technische of minder technische sporten, harde of zachte sporten, chique of volkse sporten, explosieve sporten of duursporten … Een kenmerk waaraan sporters vooraf niet altijd denken is de manier waarop je sport A of B mentaal beleeft. Neem nu het verschil tussen ploeg- en solosporten. De beleving is totaal anders wanneer je er alleen voor staat dan in teamverband. Sporten als tennis, wielrennen, gymnastiek, zwemmen, dansen, paardrijden of judo stellen andere eisen aan de mentaliteit van een sporter dan pakweg voetbal, basketbal, hockey of volleybal. In een ploegsport wordt de verantwoordelijkheid voor winst en verlies gedeeld met anderen. Een individuele fout of mislukking in het hockey of voetbal weegt minder zwaar dan in het enkeltennis of de gymnastiek, behalve voor de doelwachters misschien. Natuurlijk spelen teamelementen ook in individuele sporten een rol — wielerploegen kunnen samen één topper aan de winst helpen en kopmannen hebben knechten. Andersom zijn in een teamsport individuele prestaties van belang. Éen goal kan het verschil maken. Ben je een control freak en heel zelfstandig of heb je een dominante persoonlijkheid, dan word je gelukkiger in een solosport. Als tennisser of turner heb je meer grip op het resultaat; als je wint, dan mag je alle pluimen op jouw hoed steken. Een ploegsporter kan uitstekend presteren en door de ‘schuld’ van anderen toch verliezen. Andersom kan een solosporter een mislukking niet op iemand anders afwentelen. Dan komt die zelfstandigheid van pas. Ben je een sociaal dier, sta je niet graag in de spots of ben je makkelijk van je stuk gebracht, dan lijkt een teamsport beter. Individuele sporters moeten heel sterk in hun schoenen staan. 

Het kan voor een sporter ook een groot verschil maken of er lichamelijk contact met tegenstrevers is. Tengere of angstige mensen die zich snel geïntimideerd voelen, kunnen meer moeite met lichamelijke contacten hebben dan kloeke, weerbare personen. Meer contact betekent ook meer contactblessures. Met name kinderen kunnen het daar lastig mee hebben, doordat ze ook geestelijk blauwe plekken kunnen oplopen. Hoe reageert je kind als het een slag of trap krijgt, of als het omvergelopen wordt? Sommige kinderen zetten het na een hard contact op een brullen alsof ze halfdood zijn. Andere kinderen krijgen een bal vlak in het gezicht en schudden eens met het hoofd. Nog andere kinderen zoeken het lichamelijk contact en de grenzen van de spelregels zelf op. Weinig sportouders staan daarbij stil als hun zesjarig kind komt zeggen dat het wil voetballen. Mogelijk wordt dat kind wel een uitstekende spits, die elke match tien keer tegen de grasmat wordt gewerkt.

Sporten kunnen een bepaalde of onbepaalde wedstrijdduur hebben. Die met een vaste wedstrijdduur, zoals voetbal, hockey en basketbal, verlopen volgens een andere dynamiek en brengen een ander soort stress mee dan wedstrijden van onbepaalde duur, zoals tennis of volleybal. Een voetballer weet hoelang de spanning en de inspanning van een wedstrijd zal duren en wanneer er pauze is. Hij of zij kan zich daar met de jaren lichamelijk, geestelijk en tactisch steeds beter op instellen. Iets gelijkaardigs heb je in wielrennen, zwemmen en hardlopen, waar de afstand vastligt. De duur van een tennis- of volleybalwedstrijd daarentegen varieert. In die sporten valt ook geen tijd te rekken. Bovendien kan jij of je team voor de keuze komen te staan om te blijven knokken voor een hopeloze game of set, dan wel energie te sparen voor de volgende. 

Sporten kunnen met gelijktijdige of ongelijktijdige tegenstrevers werken. Het maakt ook een verschil of je tegen een zichtbare, aanwezige tegenstander vecht, bijvoorbeeld tijdens sprint- en andere hardloopnummers, of alleen tegen de zwaartekracht, zoals in het hoog- of verspringen. Hardlopers kunnen een haas inhuren om zich naar voren te laten zuigen. Tia Hellebaut moest zichzelf oppompen om goud te winnen. Hoe sta jij daartegenover? Maakt de aanblik van een strijdende tegenstrever jou sterker of juist zwakker? De confrontatie met een tegenstander daagt de ene mens uit, maar blokkeert de andere. In sporten zonder gelijktijdige tegenstand en met individuele prestaties voor een jury, zoals in het turnen, kan je plaats in de volgorde van aantreden dan weer een grote rol spelen. Kom je als eerste aan bod, of als laatste? Welke invloed heeft dat op je mentale kracht?

Klimmen, voetbal en tennis dus. De bersport ben ik pas als volwassene regelmatig gaan beoefenen, maar tennissen en voetballen heb ik mijn hele jeugd lang afgewisseld, volgens de seizoenen. In de mentale beleving zit tussen beide sporten een wereld van verschil. In het voetbal strijden teams om te winnen of om niet te verliezen, en weten ze of de tijd in hun voordeel loopt. In tennis kun je nooit op safe spelen, bestaat er geen gelijkspel en zou tijdrekken absurd zijn. De duur van een punt ligt nooit vast. Dat kan uit één slag bestaan, een ace, maar net zo goed wordt het een rally met dertig balwisselingen. In het voetbal blijf je breien en beuken om te kunnen scoren, wat lang niet altijd gebeurt. Vaak zijn er in een match maar enkele beslissende momenten. In het tennis speel je miniwedstrijdje na miniwedstrijdje, wat zich telkens ontlaadt in een punt dat je wint of verliest, waarna je weer klaar moet zijn voor het volgende punt. Veel geluk of pech komt bij tennis niet kijken. Een bal kan de netband raken en erover rollen of toch terugvallen, maar toeval is er zelden bepalend. In voetbal kan een slecht gemikte bal afwijken op een dij en stommelings binnendwarrelen. Een hard schot dat de onderkant van de lat raakt, kan net zo goed achter als voor de doellijn vallen. Die ene goal kan de match beslissen. Je kunt een hele voetbalwedstrijd lang slecht spelen of jezelf onzichtbaar maken, maar vlak voor het einde met één klasseflits scoren. Niemand die dan nog praat over wat voorafging. Tennis daarentegen is de optelsom van honderden succesjes of nederlaagjes. Je hebt niets of niemand om je achter te verbergen. Als je een flater begaat en boos wordt op jezelf, dan heeft iedereen dat gezien en gehoord, ook je tegenstrever! Voetbalsituaties zijn vaak voor interpretatie vatbaar. Buitenspel of niet? Opzettelijke hands of aangeschoten bal? Een reglementaire tackle of een aanslag? Been te hoog, of hoofd te laag? Soms geven zelfs vertraagde of bevroren tv-beelden geen uitsluitsel. In het tennis kun je niet getackeld worden en geen elleboog in je gezicht krijgen, maar voor het overige is dat spelletje akelig hard en rechtlijnig. Sla je de bal in het net of uit, dan is dat je eigen schuld. Schwalbes? Geen optie. Een ander laten scoren als je zelf twijfelt? No way. Niet alle sporters kunnen die druk, eenzaamheid, blootstelling of confrontaties met zichzelf aan. Voetbal en tennis zijn allebei fantastische sporten, maar tennis is één helse training in karaktersterkte.

Ik heb als tiener een behoorlijk tennisniveau gehaald, maar miste het stalen karakter en allicht ook het zuivere talent om er mijn beroep van te maken. Als voetballer was het misschien wel gelukt, maar in die sport ontbrak het me aan der verschroeiende ambitie om uit de massa te worden getild. Ook meisjes, gitaren en brommers beslisten er anders over. Spijt voel ik niet; hooguit wat milde fantoompijn soms, zoals onlangs op de Memorial Van Damme, toen de helden van Tokio voor mijn neus defileerden.

Vind een expert

 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • BVBA Samcon

 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Erik Van Lierde

 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Willy Coosemans

 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Karel Pardaens

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten