Geen held van Tokio

Geen held van Tokio

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten

Er bestaan tal van sporten, maar de ene sport is de andere niet. Je kunt ze dan ook op veel manieren rangschikken: technische vs. minder technische sporten, harde vs. zachte sporten, individuele sporten vs. teamsporten, sporten met bepaalde vs. onbepaalde wedstrijdduur, sporten met lichamelijk contact vs. sporten zonder contact, ... Al deze zaken kunnen meebepalen voor welke sport je kiest. Marc vertelt over verschillende opdelingen tussen sporten en haalt het belang aan van mentale kracht als sporter.

Wie mijn blogs weleens leest, weet dat mijn lievelingssporten klimmen, voetbal en tennis zijn. Mijn vader zaliger, in de jaren ’60 stichter van een van de eerste Turnhoutse tennisclubs, koesterde ooit de hoop van mij een proftennisser te maken. Hij liet me als schoolkind tennislessen nemen en in mijn tienerjaren dweilde hij met mij zowat alle jeugdtoernooien in de Kempen af. Het heeft niet mogen zijn, onder meer doordat ik niet uit het juiste hout was gesneden om een mentaal super belastende sport als tennis op topniveau te beoefenen.

De ene sport is de andere niet. Je kunt sporten op veel manieren rangschikken: technische of minder technische sporten, harde of zachte sporten, chique of volkse sporten, explosieve sporten of duursporten … Een kenmerk waaraan sporters vooraf niet altijd denken is de manier waarop je sport A of B mentaal beleeft. Neem nu het verschil tussen ploeg- en solosporten. De beleving is totaal anders wanneer je er alleen voor staat dan in teamverband. Sporten als tennis, wielrennen, gymnastiek, zwemmen, dansen, paardrijden of judo stellen andere eisen aan de mentaliteit van een sporter dan pakweg voetbal, basketbal, hockey of volleybal. In een ploegsport wordt de verantwoordelijkheid voor winst en verlies gedeeld met anderen. Een individuele fout of mislukking in het hockey of voetbal weegt minder zwaar dan in het enkeltennis of de gymnastiek, behalve voor de doelwachters misschien. Natuurlijk spelen teamelementen ook in individuele sporten een rol — wielerploegen kunnen samen één topper aan de winst helpen en kopmannen hebben knechten. Andersom zijn in een teamsport individuele prestaties van belang. Éen goal kan het verschil maken. Ben je een control freak en heel zelfstandig of heb je een dominante persoonlijkheid, dan word je gelukkiger in een solosport. Als tennisser of turner heb je meer grip op het resultaat; als je wint, dan mag je alle pluimen op jouw hoed steken. Een ploegsporter kan uitstekend presteren en door de ‘schuld’ van anderen toch verliezen. Andersom kan een solosporter een mislukking niet op iemand anders afwentelen. Dan komt die zelfstandigheid van pas. Ben je een sociaal dier, sta je niet graag in de spots of ben je makkelijk van je stuk gebracht, dan lijkt een teamsport beter. Individuele sporters moeten heel sterk in hun schoenen staan. 

Het kan voor een sporter ook een groot verschil maken of er lichamelijk contact met tegenstrevers is. Tengere of angstige mensen die zich snel geïntimideerd voelen, kunnen meer moeite met lichamelijke contacten hebben dan kloeke, weerbare personen. Meer contact betekent ook meer contactblessures. Met name kinderen kunnen het daar lastig mee hebben, doordat ze ook geestelijk blauwe plekken kunnen oplopen. Hoe reageert je kind als het een slag of trap krijgt, of als het omvergelopen wordt? Sommige kinderen zetten het na een hard contact op een brullen alsof ze halfdood zijn. Andere kinderen krijgen een bal vlak in het gezicht en schudden eens met het hoofd. Nog andere kinderen zoeken het lichamelijk contact en de grenzen van de spelregels zelf op. Weinig sportouders staan daarbij stil als hun zesjarig kind komt zeggen dat het wil voetballen. Mogelijk wordt dat kind wel een uitstekende spits, die elke match tien keer tegen de grasmat wordt gewerkt.

Sporten kunnen een bepaalde of onbepaalde wedstrijdduur hebben. Die met een vaste wedstrijdduur, zoals voetbal, hockey en basketbal, verlopen volgens een andere dynamiek en brengen een ander soort stress mee dan wedstrijden van onbepaalde duur, zoals tennis of volleybal. Een voetballer weet hoelang de spanning en de inspanning van een wedstrijd zal duren en wanneer er pauze is. Hij of zij kan zich daar met de jaren lichamelijk, geestelijk en tactisch steeds beter op instellen. Iets gelijkaardigs heb je in wielrennen, zwemmen en hardlopen, waar de afstand vastligt. De duur van een tennis- of volleybalwedstrijd daarentegen varieert. In die sporten valt ook geen tijd te rekken. Bovendien kan jij of je team voor de keuze komen te staan om te blijven knokken voor een hopeloze game of set, dan wel energie te sparen voor de volgende. 

Sporten kunnen met gelijktijdige of ongelijktijdige tegenstrevers werken. Het maakt ook een verschil of je tegen een zichtbare, aanwezige tegenstander vecht, bijvoorbeeld tijdens sprint- en andere hardloopnummers, of alleen tegen de zwaartekracht, zoals in het hoog- of verspringen. Hardlopers kunnen een haas inhuren om zich naar voren te laten zuigen. Tia Hellebaut moest zichzelf oppompen om goud te winnen. Hoe sta jij daartegenover? Maakt de aanblik van een strijdende tegenstrever jou sterker of juist zwakker? De confrontatie met een tegenstander daagt de ene mens uit, maar blokkeert de andere. In sporten zonder gelijktijdige tegenstand en met individuele prestaties voor een jury, zoals in het turnen, kan je plaats in de volgorde van aantreden dan weer een grote rol spelen. Kom je als eerste aan bod, of als laatste? Welke invloed heeft dat op je mentale kracht?

Klimmen, voetbal en tennis dus. De bersport ben ik pas als volwassene regelmatig gaan beoefenen, maar tennissen en voetballen heb ik mijn hele jeugd lang afgewisseld, volgens de seizoenen. In de mentale beleving zit tussen beide sporten een wereld van verschil. In het voetbal strijden teams om te winnen of om niet te verliezen, en weten ze of de tijd in hun voordeel loopt. In tennis kun je nooit op safe spelen, bestaat er geen gelijkspel en zou tijdrekken absurd zijn. De duur van een punt ligt nooit vast. Dat kan uit één slag bestaan, een ace, maar net zo goed wordt het een rally met dertig balwisselingen. In het voetbal blijf je breien en beuken om te kunnen scoren, wat lang niet altijd gebeurt. Vaak zijn er in een match maar enkele beslissende momenten. In het tennis speel je miniwedstrijdje na miniwedstrijdje, wat zich telkens ontlaadt in een punt dat je wint of verliest, waarna je weer klaar moet zijn voor het volgende punt. Veel geluk of pech komt bij tennis niet kijken. Een bal kan de netband raken en erover rollen of toch terugvallen, maar toeval is er zelden bepalend. In voetbal kan een slecht gemikte bal afwijken op een dij en stommelings binnendwarrelen. Een hard schot dat de onderkant van de lat raakt, kan net zo goed achter als voor de doellijn vallen. Die ene goal kan de match beslissen. Je kunt een hele voetbalwedstrijd lang slecht spelen of jezelf onzichtbaar maken, maar vlak voor het einde met één klasseflits scoren. Niemand die dan nog praat over wat voorafging. Tennis daarentegen is de optelsom van honderden succesjes of nederlaagjes. Je hebt niets of niemand om je achter te verbergen. Als je een flater begaat en boos wordt op jezelf, dan heeft iedereen dat gezien en gehoord, ook je tegenstrever! Voetbalsituaties zijn vaak voor interpretatie vatbaar. Buitenspel of niet? Opzettelijke hands of aangeschoten bal? Een reglementaire tackle of een aanslag? Been te hoog, of hoofd te laag? Soms geven zelfs vertraagde of bevroren tv-beelden geen uitsluitsel. In het tennis kun je niet getackeld worden en geen elleboog in je gezicht krijgen, maar voor het overige is dat spelletje akelig hard en rechtlijnig. Sla je de bal in het net of uit, dan is dat je eigen schuld. Schwalbes? Geen optie. Een ander laten scoren als je zelf twijfelt? No way. Niet alle sporters kunnen die druk, eenzaamheid, blootstelling of confrontaties met zichzelf aan. Voetbal en tennis zijn allebei fantastische sporten, maar tennis is één helse training in karaktersterkte.

Ik heb als tiener een behoorlijk tennisniveau gehaald, maar miste het stalen karakter en allicht ook het zuivere talent om er mijn beroep van te maken. Als voetballer was het misschien wel gelukt, maar in die sport ontbrak het me aan der verschroeiende ambitie om uit de massa te worden getild. Ook meisjes, gitaren en brommers beslisten er anders over. Spijt voel ik niet; hooguit wat milde fantoompijn soms, zoals onlangs op de Memorial Van Damme, toen de helden van Tokio voor mijn neus defileerden.

Vind een expert

 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Karel Pardaens

 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Justine Vandenbroeck

 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • An Konings

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Bruno D'Hulster

 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Coosemans

 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Schiltz

 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten