Geen held van Tokio

Geen held van Tokio

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten

Er bestaan tal van sporten, maar de ene sport is de andere niet. Je kunt ze dan ook op veel manieren rangschikken: technische vs. minder technische sporten, harde vs. zachte sporten, individuele sporten vs. teamsporten, sporten met bepaalde vs. onbepaalde wedstrijdduur, sporten met lichamelijk contact vs. sporten zonder contact, ... Al deze zaken kunnen meebepalen voor welke sport je kiest. Marc vertelt over verschillende opdelingen tussen sporten en haalt het belang aan van mentale kracht als sporter.

Wie mijn blogs weleens leest, weet dat mijn lievelingssporten klimmen, voetbal en tennis zijn. Mijn vader zaliger, in de jaren ’60 stichter van een van de eerste Turnhoutse tennisclubs, koesterde ooit de hoop van mij een proftennisser te maken. Hij liet me als schoolkind tennislessen nemen en in mijn tienerjaren dweilde hij met mij zowat alle jeugdtoernooien in de Kempen af. Het heeft niet mogen zijn, onder meer doordat ik niet uit het juiste hout was gesneden om een mentaal super belastende sport als tennis op topniveau te beoefenen.

De ene sport is de andere niet. Je kunt sporten op veel manieren rangschikken: technische of minder technische sporten, harde of zachte sporten, chique of volkse sporten, explosieve sporten of duursporten … Een kenmerk waaraan sporters vooraf niet altijd denken is de manier waarop je sport A of B mentaal beleeft. Neem nu het verschil tussen ploeg- en solosporten. De beleving is totaal anders wanneer je er alleen voor staat dan in teamverband. Sporten als tennis, wielrennen, gymnastiek, zwemmen, dansen, paardrijden of judo stellen andere eisen aan de mentaliteit van een sporter dan pakweg voetbal, basketbal, hockey of volleybal. In een ploegsport wordt de verantwoordelijkheid voor winst en verlies gedeeld met anderen. Een individuele fout of mislukking in het hockey of voetbal weegt minder zwaar dan in het enkeltennis of de gymnastiek, behalve voor de doelwachters misschien. Natuurlijk spelen teamelementen ook in individuele sporten een rol — wielerploegen kunnen samen één topper aan de winst helpen en kopmannen hebben knechten. Andersom zijn in een teamsport individuele prestaties van belang. Éen goal kan het verschil maken. Ben je een control freak en heel zelfstandig of heb je een dominante persoonlijkheid, dan word je gelukkiger in een solosport. Als tennisser of turner heb je meer grip op het resultaat; als je wint, dan mag je alle pluimen op jouw hoed steken. Een ploegsporter kan uitstekend presteren en door de ‘schuld’ van anderen toch verliezen. Andersom kan een solosporter een mislukking niet op iemand anders afwentelen. Dan komt die zelfstandigheid van pas. Ben je een sociaal dier, sta je niet graag in de spots of ben je makkelijk van je stuk gebracht, dan lijkt een teamsport beter. Individuele sporters moeten heel sterk in hun schoenen staan. 

Het kan voor een sporter ook een groot verschil maken of er lichamelijk contact met tegenstrevers is. Tengere of angstige mensen die zich snel geïntimideerd voelen, kunnen meer moeite met lichamelijke contacten hebben dan kloeke, weerbare personen. Meer contact betekent ook meer contactblessures. Met name kinderen kunnen het daar lastig mee hebben, doordat ze ook geestelijk blauwe plekken kunnen oplopen. Hoe reageert je kind als het een slag of trap krijgt, of als het omvergelopen wordt? Sommige kinderen zetten het na een hard contact op een brullen alsof ze halfdood zijn. Andere kinderen krijgen een bal vlak in het gezicht en schudden eens met het hoofd. Nog andere kinderen zoeken het lichamelijk contact en de grenzen van de spelregels zelf op. Weinig sportouders staan daarbij stil als hun zesjarig kind komt zeggen dat het wil voetballen. Mogelijk wordt dat kind wel een uitstekende spits, die elke match tien keer tegen de grasmat wordt gewerkt.

Sporten kunnen een bepaalde of onbepaalde wedstrijdduur hebben. Die met een vaste wedstrijdduur, zoals voetbal, hockey en basketbal, verlopen volgens een andere dynamiek en brengen een ander soort stress mee dan wedstrijden van onbepaalde duur, zoals tennis of volleybal. Een voetballer weet hoelang de spanning en de inspanning van een wedstrijd zal duren en wanneer er pauze is. Hij of zij kan zich daar met de jaren lichamelijk, geestelijk en tactisch steeds beter op instellen. Iets gelijkaardigs heb je in wielrennen, zwemmen en hardlopen, waar de afstand vastligt. De duur van een tennis- of volleybalwedstrijd daarentegen varieert. In die sporten valt ook geen tijd te rekken. Bovendien kan jij of je team voor de keuze komen te staan om te blijven knokken voor een hopeloze game of set, dan wel energie te sparen voor de volgende. 

Sporten kunnen met gelijktijdige of ongelijktijdige tegenstrevers werken. Het maakt ook een verschil of je tegen een zichtbare, aanwezige tegenstander vecht, bijvoorbeeld tijdens sprint- en andere hardloopnummers, of alleen tegen de zwaartekracht, zoals in het hoog- of verspringen. Hardlopers kunnen een haas inhuren om zich naar voren te laten zuigen. Tia Hellebaut moest zichzelf oppompen om goud te winnen. Hoe sta jij daartegenover? Maakt de aanblik van een strijdende tegenstrever jou sterker of juist zwakker? De confrontatie met een tegenstander daagt de ene mens uit, maar blokkeert de andere. In sporten zonder gelijktijdige tegenstand en met individuele prestaties voor een jury, zoals in het turnen, kan je plaats in de volgorde van aantreden dan weer een grote rol spelen. Kom je als eerste aan bod, of als laatste? Welke invloed heeft dat op je mentale kracht?

Klimmen, voetbal en tennis dus. De bersport ben ik pas als volwassene regelmatig gaan beoefenen, maar tennissen en voetballen heb ik mijn hele jeugd lang afgewisseld, volgens de seizoenen. In de mentale beleving zit tussen beide sporten een wereld van verschil. In het voetbal strijden teams om te winnen of om niet te verliezen, en weten ze of de tijd in hun voordeel loopt. In tennis kun je nooit op safe spelen, bestaat er geen gelijkspel en zou tijdrekken absurd zijn. De duur van een punt ligt nooit vast. Dat kan uit één slag bestaan, een ace, maar net zo goed wordt het een rally met dertig balwisselingen. In het voetbal blijf je breien en beuken om te kunnen scoren, wat lang niet altijd gebeurt. Vaak zijn er in een match maar enkele beslissende momenten. In het tennis speel je miniwedstrijdje na miniwedstrijdje, wat zich telkens ontlaadt in een punt dat je wint of verliest, waarna je weer klaar moet zijn voor het volgende punt. Veel geluk of pech komt bij tennis niet kijken. Een bal kan de netband raken en erover rollen of toch terugvallen, maar toeval is er zelden bepalend. In voetbal kan een slecht gemikte bal afwijken op een dij en stommelings binnendwarrelen. Een hard schot dat de onderkant van de lat raakt, kan net zo goed achter als voor de doellijn vallen. Die ene goal kan de match beslissen. Je kunt een hele voetbalwedstrijd lang slecht spelen of jezelf onzichtbaar maken, maar vlak voor het einde met één klasseflits scoren. Niemand die dan nog praat over wat voorafging. Tennis daarentegen is de optelsom van honderden succesjes of nederlaagjes. Je hebt niets of niemand om je achter te verbergen. Als je een flater begaat en boos wordt op jezelf, dan heeft iedereen dat gezien en gehoord, ook je tegenstrever! Voetbalsituaties zijn vaak voor interpretatie vatbaar. Buitenspel of niet? Opzettelijke hands of aangeschoten bal? Een reglementaire tackle of een aanslag? Been te hoog, of hoofd te laag? Soms geven zelfs vertraagde of bevroren tv-beelden geen uitsluitsel. In het tennis kun je niet getackeld worden en geen elleboog in je gezicht krijgen, maar voor het overige is dat spelletje akelig hard en rechtlijnig. Sla je de bal in het net of uit, dan is dat je eigen schuld. Schwalbes? Geen optie. Een ander laten scoren als je zelf twijfelt? No way. Niet alle sporters kunnen die druk, eenzaamheid, blootstelling of confrontaties met zichzelf aan. Voetbal en tennis zijn allebei fantastische sporten, maar tennis is één helse training in karaktersterkte.

Ik heb als tiener een behoorlijk tennisniveau gehaald, maar miste het stalen karakter en allicht ook het zuivere talent om er mijn beroep van te maken. Als voetballer was het misschien wel gelukt, maar in die sport ontbrak het me aan der verschroeiende ambitie om uit de massa te worden getild. Ook meisjes, gitaren en brommers beslisten er anders over. Spijt voel ik niet; hooguit wat milde fantoompijn soms, zoals onlangs op de Memorial Van Damme, toen de helden van Tokio voor mijn neus defileerden.

Vind een expert

 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Schiltz

 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Roeykens

 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Ann Gillis

 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten