Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Sportprofessional Blog Blessurepreventie Blessurepreventie

De Paralympische Spelen liggen alweer enkele weken achter ons. Onze Paralympische atleten hebben het onwerkelijk goed gedaan, nóg beter dan vijf jaar geleden in Rio. De atleten staan niet alleen op de Paralympics, maar worden omringd door een heel team vol (para)medische sportprofessionals (soms vanop een afstand, soms van vlakbij). Zo is Lander Vansteene sportkinesitherapeut bij het Belgian Paralympic Team en beleefde de Spelen mee vanop de eerste rij in Tokio. Hij vertelt je over de voorbereiding van de Belgische atleten en over hoe hij de Paralympics heeft ervaren als sportkinesitherapeut.

De context

Als sportkinesitherapeut ben ik freelance verbonden aan Parantee-Psylos (PP) en Paralympic Team Belgium. Dit zijn respectieve de Vlaamse en Belgische organisaties die topsport voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maken.

Deze Tokyo2020 Paralympische Spelen is de 13e opdracht die ik voor hen vervul. Ons verhaal startte in 2017 met een toevallige en last-minute geregelde zwemstage in het zuiden van Frankrijk onder leiding van zwemcoach Greg Planckaert, en ging intussen over naar internationale competities in het wielrennen. Dit zijn wereldbekers en wereldkampioenschappen met het team rond coach Remko Meeusen en topsportcoördinator Steven Van Beylen. Jaarlijks organiseert het Belgian Paralympic Committee (BPC) ook een multidisciplinaire stage om de teamspirit en de Paralympische waarden hoog in het vaandel te houden.

Preparation makes perfect

De behandeltafel van de kine is vaak ook een plaats om een goed gesprek op gang te brengen, en om te ventileren. Bij wereldbekers en kampioenschappen voel je enkele weken voor aanvang de spanning en de belangen wat stijgen.  

Dit is klein bier vergeleken met deze Paralympische Spelen. Iedereen streeft naar een plaats binnen de selectie, de nervositeit neemt toe, en eenmaal geselecteerd wil iedereen pieken om hun ultieme prestatie op de Paralympische Spelen neer te zetten. Reeds voor corona was de jaarplanning opgesteld, met de PS als hoofddoel. Omwille van corona en het jaartje uitstel kom je al snel tot de conclusie dat onze specifieke voorbereidingen al tot anderhalf jaar teruggaan in de tijd. Tokyo2020 was dus afgelopen 18 maand “het gespreksonderwerp” binnen het team.

Parantee-Psylos maakte ook de nodige middelen vrij om mijzelf, samen met Delphine De Prest, elke woensdag in de tosporthal samen te laten werken met de wielrenners van het team. Na de piste-trainingen kwamen ze bij ons voor 1,5u core-stability training gevolgd door kine-sessies op de behandeltafel. Ook de nodige koffie mocht zeker niet ontbreken.

Door de vele gecancelde wedstrijden ontbrak het wat aan wedstrijdritme binnen de staf eerder dit jaar. Na de wereldbeker van Oostende hadden we heel wat werkpunten die we als omkaderend team beter konden uitwerken. We investeerden de nodige tijd om duidelijke afspraken te maken en werkpunten concreet uit te werken. We gebruikten het wereldkampioenschap van Portugal dan ook als laatste test om alle werkpunten te verbeteren richting Tokyo. Dit was een geslaagde test want eenmaal op de Paralympische Spelen verliep de samenwerking binnen de staf als een perfect onderhouden koersfiets.

Konishiwa & Arigato

Japan, een exotische bestemming waar menig atleten en stafleden naar uitkeken. Ondanks de strikte maatregelen hebben we toch een vleugje Japanse cultuur kunnen opsnuiven. De toiletten met verwarmde bril, een waterstraal langs voor en langs achter tot zelfs een fris briesje tijdens het toiletbezoek, waren in het begin een plezant gespreksonderwerp. “Heb jij ze al geprobeerd?” De vele indrukwekkende insecten (buiten, maar soms ook binnen) zorgden voor grappige momenten, tot we plots we allemaal op ons bed stonden uit schrik van een giftige duizendpoot van 12cm lang.   

Sightseeing was niet aan de orde, desondanks hebben we toch wat van de omgeving gezien waaronder Mount Fuji, Lake Fuji, Izu Veldroom en het knappe Fuji-speedway racecircuit. Dit komt omdat we in het wielrennen eerst enkele piste-wedstrijden hadden op de velodroom van Izu, gevolgd door de tijdritten en wegwedstrijden in Fuji. De afstanden van het hotel naar de wedstrijdlocatie bedroegen zo’n 20 kilometer en deden we meestal met de shuttle-bus, waardoor je toch een beetje de omgeving kon bewonderen.

De bijzonder vriendelijke en enthousiaste vrijwilligers blijven een glimlach op je gezicht toveren. Als de shuttle-bus vertrok naar de wedstrijdlocatie, dan stond een team van vrijwilligers telkens te supporteren en uitbundig te zwaaien, dit alleen nog maar omdat de bus vertrok,.. De discipline en toewijding die ze tijdens de lange werkdagen toonden zijn een voorbeeld voor velen. Als je zo’n vrijwilliger bedankte door een Belgische pin te geven (een speldje met het logo van Paralympic Team Belgium), dan kreeg je een diepe buiging van respect waarbij ik soms schrik had of hij/zij er geen spierscheur zou aan overhouden.

Geloof me, het klinkt fijn om deze Paralympische Spelen in Japan te mogen beleven, maar op vlak van logistiek, administratie, acclimatisatie en jetlag is het toch een huzarenstukje geweest voor het voltallige team -ook achter de schermen- om de atleten 100% voor te bereiden. Hierbij werd niets aan het toeval overgelaten. Daarom denk ik dat er niemand rouwig is dat de volgende grote afspraak in 2024 in Parijs zal plaatsvinden. Ook de atleten gaan de supporters, familie, vrienden en sponsors die naar Parijs afzakken met open armen ontvangen in de stadia!

Zwitsers zakmes

Tijdens de piste-wedstrijden bestond de staf van het wielrennen uit 3 leden. Coach Remko Meeusen, mechanieker Jan Geets en mijzelf. Dit houdt in dat de kine-behandelingen prioriteit blijven hebben maar qua tijdsbesteding slechts een deeltje zijn van de volledige puzzel. S’ochtends verzamelde ik meestal de speekseltesten (covid-19 maatregel) en tijdens de 1e week acclimatisatie was ik ook verantwoordelijk voor de urinetesten (belang van correcte hydratatie). Als kine zorg je ook voor de nodige bidons met verschillende sportdranken, gels, recoveryshakes en regelmatig stond er ook een bananenmilkshake met extra eiwitten op het schema. Tijdens de opwarming ben je ook aanwezig indien een atleet iets nodig heeft. Nadien ga je samen met de atleet naar de start. Een handdoekje voor de laatste zweetdruppels van de opwarming af te vegen, een paraplu tegen de zon, een laatste slokje isotone drank en ze zijn klaar om het beste van zichzelf te geven!

Tijdens de eerste dagen acclimatisatie stak ik een quiz in elkaar om avond wat toffer te maken met vragen over Japan, de Paralympische Spelen en koers natuurlijk. Andere avonden speelden we wel eens een spelletje “presidenten”, hierbij probeerde ik absoluut te winnen, zodat ik de renners “op scherp kon zetten” omdat ze verloren hadden. De dag erna moeten ze maar met de benen tonen wie de echte winnaars zijn -knipoog-.

De media

Tijdens onze tijd in Japan, maar ook bij thuiskomst heel wat reacties van familie, vrienden en patiënten over hoe goed ze de Paralympische Spelen wel niet gevolgd hebben. Ze waren over alles op de hoogte. Mijn ervaring is dus dat ook de media een knappe prestatie hebben geleverd om de prestaties van onze atleten helemaal tot in België te brengen. Zo kwamen atleten van Paralympic Team Belgium regelmatig in het journaal met hun prestaties, ook een ploeg van sporza zorgde voor de nodige artikels en interviews, en meerdere krantenartikels kwamen tevoorschijn. Heel fijn om zoveel aanmoedigen te krijgen voor ons team! Onze slogan was “Now it’s time to stare”, en wees maar zeker dat de mensen gekeken hebben!

Topatleten door topteam

15 medailles, waarvan 5 uit het wielrennen. Een uitspraak die je vaak hoort is “meer geld betekent meer medailles”. Ik weet dat je vooral een topteam nodig hebt om veel medailles te behalen. Als ik specifiek over het wielrennen spreek dan kan ik zeggen dat Steven Van Beylen en Remko Meeusen de afgelopen 5 jaar hard gewerkt hebben om een professionele staf samen te stellen voor hun atleten. Hun visie is dat een sterke omkadering op lange termijn voor succes zal zorgen. Elk staflid is een topper binnen hun vakgebied, die daarnaast tijdens competitie een zeer hechte band vormen. Chef de mission, coach, mechanieker, sportpsycholoog, dokter, diëtist, kine,.. Elk vormen ze een belangrijke schakel van de ketting, waardoor onze fiets steeds sneller gaat bollen. Nu ons team gevormd is zal het vooral taak worden om alle onderdelen samen te houden. De belevenis van met meerdere disciplines, atleten en staf dit Paralympisch avontuur mee te maken maakt de voldoening groter. Vakkennis, passie voor je domein, visie en teamspirit maken medailles, zeg dat ik het gezegd heb ;-)

Vind een expert

 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Johan Roeykens

 • Jan Leire

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Kevin Robson

  Trainer
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Willy Coosemans

 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Marleen Lootens

  Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten