Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Sportprofessional Blog Blessurepreventie G-sport Blessurepreventie

De Paralympische Spelen liggen alweer enkele weken achter ons. Onze Paralympische atleten hebben het onwerkelijk goed gedaan, nóg beter dan vijf jaar geleden in Rio. De atleten staan niet alleen op de Paralympics, maar worden omringd door een heel team vol (para)medische sportprofessionals (soms vanop een afstand, soms van vlakbij). Zo is Lander Vansteene sportkinesitherapeut bij het Belgian Paralympic Team en beleefde de Spelen mee vanop de eerste rij in Tokio. Hij vertelt je over de voorbereiding van de Belgische atleten en over hoe hij de Paralympics heeft ervaren als sportkinesitherapeut.

De context

Als sportkinesitherapeut ben ik freelance verbonden aan Parantee-Psylos (PP) en Paralympic Team Belgium. Dit zijn respectieve de Vlaamse en Belgische organisaties die topsport voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maken.

Deze Tokyo2020 Paralympische Spelen is de 13e opdracht die ik voor hen vervul. Ons verhaal startte in 2017 met een toevallige en last-minute geregelde zwemstage in het zuiden van Frankrijk onder leiding van zwemcoach Greg Planckaert, en ging intussen over naar internationale competities in het wielrennen. Dit zijn wereldbekers en wereldkampioenschappen met het team rond coach Remko Meeusen en topsportcoördinator Steven Van Beylen. Jaarlijks organiseert het Belgian Paralympic Committee (BPC) ook een multidisciplinaire stage om de teamspirit en de Paralympische waarden hoog in het vaandel te houden.

Preparation makes perfect

De behandeltafel van de kine is vaak ook een plaats om een goed gesprek op gang te brengen, en om te ventileren. Bij wereldbekers en kampioenschappen voel je enkele weken voor aanvang de spanning en de belangen wat stijgen.  

Dit is klein bier vergeleken met deze Paralympische Spelen. Iedereen streeft naar een plaats binnen de selectie, de nervositeit neemt toe, en eenmaal geselecteerd wil iedereen pieken om hun ultieme prestatie op de Paralympische Spelen neer te zetten. Reeds voor corona was de jaarplanning opgesteld, met de PS als hoofddoel. Omwille van corona en het jaartje uitstel kom je al snel tot de conclusie dat onze specifieke voorbereidingen al tot anderhalf jaar teruggaan in de tijd. Tokyo2020 was dus afgelopen 18 maand “het gespreksonderwerp” binnen het team.

Parantee-Psylos maakte ook de nodige middelen vrij om mijzelf, samen met Delphine De Prest, elke woensdag in de tosporthal samen te laten werken met de wielrenners van het team. Na de piste-trainingen kwamen ze bij ons voor 1,5u core-stability training gevolgd door kine-sessies op de behandeltafel. Ook de nodige koffie mocht zeker niet ontbreken.

Door de vele gecancelde wedstrijden ontbrak het wat aan wedstrijdritme binnen de staf eerder dit jaar. Na de wereldbeker van Oostende hadden we heel wat werkpunten die we als omkaderend team beter konden uitwerken. We investeerden de nodige tijd om duidelijke afspraken te maken en werkpunten concreet uit te werken. We gebruikten het wereldkampioenschap van Portugal dan ook als laatste test om alle werkpunten te verbeteren richting Tokyo. Dit was een geslaagde test want eenmaal op de Paralympische Spelen verliep de samenwerking binnen de staf als een perfect onderhouden koersfiets.

Konishiwa & Arigato

Japan, een exotische bestemming waar menig atleten en stafleden naar uitkeken. Ondanks de strikte maatregelen hebben we toch een vleugje Japanse cultuur kunnen opsnuiven. De toiletten met verwarmde bril, een waterstraal langs voor en langs achter tot zelfs een fris briesje tijdens het toiletbezoek, waren in het begin een plezant gespreksonderwerp. “Heb jij ze al geprobeerd?” De vele indrukwekkende insecten (buiten, maar soms ook binnen) zorgden voor grappige momenten, tot we plots we allemaal op ons bed stonden uit schrik van een giftige duizendpoot van 12cm lang.   

Sightseeing was niet aan de orde, desondanks hebben we toch wat van de omgeving gezien waaronder Mount Fuji, Lake Fuji, Izu Veldroom en het knappe Fuji-speedway racecircuit. Dit komt omdat we in het wielrennen eerst enkele piste-wedstrijden hadden op de velodroom van Izu, gevolgd door de tijdritten en wegwedstrijden in Fuji. De afstanden van het hotel naar de wedstrijdlocatie bedroegen zo’n 20 kilometer en deden we meestal met de shuttle-bus, waardoor je toch een beetje de omgeving kon bewonderen.

De bijzonder vriendelijke en enthousiaste vrijwilligers blijven een glimlach op je gezicht toveren. Als de shuttle-bus vertrok naar de wedstrijdlocatie, dan stond een team van vrijwilligers telkens te supporteren en uitbundig te zwaaien, dit alleen nog maar omdat de bus vertrok,.. De discipline en toewijding die ze tijdens de lange werkdagen toonden zijn een voorbeeld voor velen. Als je zo’n vrijwilliger bedankte door een Belgische pin te geven (een speldje met het logo van Paralympic Team Belgium), dan kreeg je een diepe buiging van respect waarbij ik soms schrik had of hij/zij er geen spierscheur zou aan overhouden.

Geloof me, het klinkt fijn om deze Paralympische Spelen in Japan te mogen beleven, maar op vlak van logistiek, administratie, acclimatisatie en jetlag is het toch een huzarenstukje geweest voor het voltallige team -ook achter de schermen- om de atleten 100% voor te bereiden. Hierbij werd niets aan het toeval overgelaten. Daarom denk ik dat er niemand rouwig is dat de volgende grote afspraak in 2024 in Parijs zal plaatsvinden. Ook de atleten gaan de supporters, familie, vrienden en sponsors die naar Parijs afzakken met open armen ontvangen in de stadia!

Zwitsers zakmes

Tijdens de piste-wedstrijden bestond de staf van het wielrennen uit 3 leden. Coach Remko Meeusen, mechanieker Jan Geets en mijzelf. Dit houdt in dat de kine-behandelingen prioriteit blijven hebben maar qua tijdsbesteding slechts een deeltje zijn van de volledige puzzel. S’ochtends verzamelde ik meestal de speekseltesten (covid-19 maatregel) en tijdens de 1e week acclimatisatie was ik ook verantwoordelijk voor de urinetesten (belang van correcte hydratatie). Als kine zorg je ook voor de nodige bidons met verschillende sportdranken, gels, recoveryshakes en regelmatig stond er ook een bananenmilkshake met extra eiwitten op het schema. Tijdens de opwarming ben je ook aanwezig indien een atleet iets nodig heeft. Nadien ga je samen met de atleet naar de start. Een handdoekje voor de laatste zweetdruppels van de opwarming af te vegen, een paraplu tegen de zon, een laatste slokje isotone drank en ze zijn klaar om het beste van zichzelf te geven!

Tijdens de eerste dagen acclimatisatie stak ik een quiz in elkaar om avond wat toffer te maken met vragen over Japan, de Paralympische Spelen en koers natuurlijk. Andere avonden speelden we wel eens een spelletje “presidenten”, hierbij probeerde ik absoluut te winnen, zodat ik de renners “op scherp kon zetten” omdat ze verloren hadden. De dag erna moeten ze maar met de benen tonen wie de echte winnaars zijn -knipoog-.

De media

Tijdens onze tijd in Japan, maar ook bij thuiskomst heel wat reacties van familie, vrienden en patiënten over hoe goed ze de Paralympische Spelen wel niet gevolgd hebben. Ze waren over alles op de hoogte. Mijn ervaring is dus dat ook de media een knappe prestatie hebben geleverd om de prestaties van onze atleten helemaal tot in België te brengen. Zo kwamen atleten van Paralympic Team Belgium regelmatig in het journaal met hun prestaties, ook een ploeg van sporza zorgde voor de nodige artikels en interviews, en meerdere krantenartikels kwamen tevoorschijn. Heel fijn om zoveel aanmoedigen te krijgen voor ons team! Onze slogan was “Now it’s time to stare”, en wees maar zeker dat de mensen gekeken hebben!

Topatleten door topteam

15 medailles, waarvan 5 uit het wielrennen. Een uitspraak die je vaak hoort is “meer geld betekent meer medailles”. Ik weet dat je vooral een topteam nodig hebt om veel medailles te behalen. Als ik specifiek over het wielrennen spreek dan kan ik zeggen dat Steven Van Beylen en Remko Meeusen de afgelopen 5 jaar hard gewerkt hebben om een professionele staf samen te stellen voor hun atleten. Hun visie is dat een sterke omkadering op lange termijn voor succes zal zorgen. Elk staflid is een topper binnen hun vakgebied, die daarnaast tijdens competitie een zeer hechte band vormen. Chef de mission, coach, mechanieker, sportpsycholoog, dokter, diëtist, kine,.. Elk vormen ze een belangrijke schakel van de ketting, waardoor onze fiets steeds sneller gaat bollen. Nu ons team gevormd is zal het vooral taak worden om alle onderdelen samen te houden. De belevenis van met meerdere disciplines, atleten en staf dit Paralympisch avontuur mee te maken maakt de voldoening groter. Vakkennis, passie voor je domein, visie en teamspirit maken medailles, zeg dat ik het gezegd heb ;-)

Vind een expert

 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • An Konings

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Roeykens

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Willy Coosemans

 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Erik Van Lierde

 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Ine Schops

  Podoloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luc Itterbeek

  Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten