Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Sporter Sportprofessional Blog Blessurepreventie

De Paralympische Spelen liggen alweer enkele weken achter ons. Onze Paralympische atleten hebben het onwerkelijk goed gedaan, nóg beter dan vijf jaar geleden in Rio. De atleten staan niet alleen op de Paralympics, maar worden omringd door een heel team vol (para)medische sportprofessionals (soms vanop een afstand, soms van vlakbij). Zo is Lander Vansteene sportkinesitherapeut bij het Belgian Paralympic Team en beleefde de Spelen mee vanop de eerste rij in Tokio. Hij vertelt je over de voorbereiding van de Belgische atleten en over hoe hij de Paralympics heeft ervaren als sportkinesitherapeut.

De context

Als sportkinesitherapeut ben ik freelance verbonden aan Parantee-Psylos (PP) en Paralympic Team Belgium. Dit zijn respectieve de Vlaamse en Belgische organisaties die topsport voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maken.

Deze Tokyo2020 Paralympische Spelen is de 13e opdracht die ik voor hen vervul. Ons verhaal startte in 2017 met een toevallige en last-minute geregelde zwemstage in het zuiden van Frankrijk onder leiding van zwemcoach Greg Planckaert, en ging intussen over naar internationale competities in het wielrennen. Dit zijn wereldbekers en wereldkampioenschappen met het team rond coach Remko Meeusen en topsportcoördinator Steven Van Beylen. Jaarlijks organiseert het Belgian Paralympic Committee (BPC) ook een multidisciplinaire stage om de teamspirit en de Paralympische waarden hoog in het vaandel te houden.

Preparation makes perfect

De behandeltafel van de kine is vaak ook een plaats om een goed gesprek op gang te brengen, en om te ventileren. Bij wereldbekers en kampioenschappen voel je enkele weken voor aanvang de spanning en de belangen wat stijgen.  

Dit is klein bier vergeleken met deze Paralympische Spelen. Iedereen streeft naar een plaats binnen de selectie, de nervositeit neemt toe, en eenmaal geselecteerd wil iedereen pieken om hun ultieme prestatie op de Paralympische Spelen neer te zetten. Reeds voor corona was de jaarplanning opgesteld, met de PS als hoofddoel. Omwille van corona en het jaartje uitstel kom je al snel tot de conclusie dat onze specifieke voorbereidingen al tot anderhalf jaar teruggaan in de tijd. Tokyo2020 was dus afgelopen 18 maand “het gespreksonderwerp” binnen het team.

Parantee-Psylos maakte ook de nodige middelen vrij om mijzelf, samen met Delphine De Prest, elke woensdag in de tosporthal samen te laten werken met de wielrenners van het team. Na de piste-trainingen kwamen ze bij ons voor 1,5u core-stability training gevolgd door kine-sessies op de behandeltafel. Ook de nodige koffie mocht zeker niet ontbreken.

Door de vele gecancelde wedstrijden ontbrak het wat aan wedstrijdritme binnen de staf eerder dit jaar. Na de wereldbeker van Oostende hadden we heel wat werkpunten die we als omkaderend team beter konden uitwerken. We investeerden de nodige tijd om duidelijke afspraken te maken en werkpunten concreet uit te werken. We gebruikten het wereldkampioenschap van Portugal dan ook als laatste test om alle werkpunten te verbeteren richting Tokyo. Dit was een geslaagde test want eenmaal op de Paralympische Spelen verliep de samenwerking binnen de staf als een perfect onderhouden koersfiets.

Konishiwa & Arigato

Japan, een exotische bestemming waar menig atleten en stafleden naar uitkeken. Ondanks de strikte maatregelen hebben we toch een vleugje Japanse cultuur kunnen opsnuiven. De toiletten met verwarmde bril, een waterstraal langs voor en langs achter tot zelfs een fris briesje tijdens het toiletbezoek, waren in het begin een plezant gespreksonderwerp. “Heb jij ze al geprobeerd?” De vele indrukwekkende insecten (buiten, maar soms ook binnen) zorgden voor grappige momenten, tot we plots we allemaal op ons bed stonden uit schrik van een giftige duizendpoot van 12cm lang.   

Sightseeing was niet aan de orde, desondanks hebben we toch wat van de omgeving gezien waaronder Mount Fuji, Lake Fuji, Izu Veldroom en het knappe Fuji-speedway racecircuit. Dit komt omdat we in het wielrennen eerst enkele piste-wedstrijden hadden op de velodroom van Izu, gevolgd door de tijdritten en wegwedstrijden in Fuji. De afstanden van het hotel naar de wedstrijdlocatie bedroegen zo’n 20 kilometer en deden we meestal met de shuttle-bus, waardoor je toch een beetje de omgeving kon bewonderen.

De bijzonder vriendelijke en enthousiaste vrijwilligers blijven een glimlach op je gezicht toveren. Als de shuttle-bus vertrok naar de wedstrijdlocatie, dan stond een team van vrijwilligers telkens te supporteren en uitbundig te zwaaien, dit alleen nog maar omdat de bus vertrok,.. De discipline en toewijding die ze tijdens de lange werkdagen toonden zijn een voorbeeld voor velen. Als je zo’n vrijwilliger bedankte door een Belgische pin te geven (een speldje met het logo van Paralympic Team Belgium), dan kreeg je een diepe buiging van respect waarbij ik soms schrik had of hij/zij er geen spierscheur zou aan overhouden.

Geloof me, het klinkt fijn om deze Paralympische Spelen in Japan te mogen beleven, maar op vlak van logistiek, administratie, acclimatisatie en jetlag is het toch een huzarenstukje geweest voor het voltallige team -ook achter de schermen- om de atleten 100% voor te bereiden. Hierbij werd niets aan het toeval overgelaten. Daarom denk ik dat er niemand rouwig is dat de volgende grote afspraak in 2024 in Parijs zal plaatsvinden. Ook de atleten gaan de supporters, familie, vrienden en sponsors die naar Parijs afzakken met open armen ontvangen in de stadia!

Zwitsers zakmes

Tijdens de piste-wedstrijden bestond de staf van het wielrennen uit 3 leden. Coach Remko Meeusen, mechanieker Jan Geets en mijzelf. Dit houdt in dat de kine-behandelingen prioriteit blijven hebben maar qua tijdsbesteding slechts een deeltje zijn van de volledige puzzel. S’ochtends verzamelde ik meestal de speekseltesten (covid-19 maatregel) en tijdens de 1e week acclimatisatie was ik ook verantwoordelijk voor de urinetesten (belang van correcte hydratatie). Als kine zorg je ook voor de nodige bidons met verschillende sportdranken, gels, recoveryshakes en regelmatig stond er ook een bananenmilkshake met extra eiwitten op het schema. Tijdens de opwarming ben je ook aanwezig indien een atleet iets nodig heeft. Nadien ga je samen met de atleet naar de start. Een handdoekje voor de laatste zweetdruppels van de opwarming af te vegen, een paraplu tegen de zon, een laatste slokje isotone drank en ze zijn klaar om het beste van zichzelf te geven!

Tijdens de eerste dagen acclimatisatie stak ik een quiz in elkaar om avond wat toffer te maken met vragen over Japan, de Paralympische Spelen en koers natuurlijk. Andere avonden speelden we wel eens een spelletje “presidenten”, hierbij probeerde ik absoluut te winnen, zodat ik de renners “op scherp kon zetten” omdat ze verloren hadden. De dag erna moeten ze maar met de benen tonen wie de echte winnaars zijn -knipoog-.

De media

Tijdens onze tijd in Japan, maar ook bij thuiskomst heel wat reacties van familie, vrienden en patiënten over hoe goed ze de Paralympische Spelen wel niet gevolgd hebben. Ze waren over alles op de hoogte. Mijn ervaring is dus dat ook de media een knappe prestatie hebben geleverd om de prestaties van onze atleten helemaal tot in België te brengen. Zo kwamen atleten van Paralympic Team Belgium regelmatig in het journaal met hun prestaties, ook een ploeg van sporza zorgde voor de nodige artikels en interviews, en meerdere krantenartikels kwamen tevoorschijn. Heel fijn om zoveel aanmoedigen te krijgen voor ons team! Onze slogan was “Now it’s time to stare”, en wees maar zeker dat de mensen gekeken hebben!

Topatleten door topteam

15 medailles, waarvan 5 uit het wielrennen. Een uitspraak die je vaak hoort is “meer geld betekent meer medailles”. Ik weet dat je vooral een topteam nodig hebt om veel medailles te behalen. Als ik specifiek over het wielrennen spreek dan kan ik zeggen dat Steven Van Beylen en Remko Meeusen de afgelopen 5 jaar hard gewerkt hebben om een professionele staf samen te stellen voor hun atleten. Hun visie is dat een sterke omkadering op lange termijn voor succes zal zorgen. Elk staflid is een topper binnen hun vakgebied, die daarnaast tijdens competitie een zeer hechte band vormen. Chef de mission, coach, mechanieker, sportpsycholoog, dokter, diëtist, kine,.. Elk vormen ze een belangrijke schakel van de ketting, waardoor onze fiets steeds sneller gaat bollen. Nu ons team gevormd is zal het vooral taak worden om alle onderdelen samen te houden. De belevenis van met meerdere disciplines, atleten en staf dit Paralympisch avontuur mee te maken maakt de voldoening groter. Vakkennis, passie voor je domein, visie en teamspirit maken medailles, zeg dat ik het gezegd heb ;-)

Vind een expert

 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Julie Zels

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Windy Lycke

 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Jempi Wilssens

 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Ann Gillis

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Trees Dooms

 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • André Dewit

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Erik Van Lierde

 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Sara Van Bostraeten

 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut

Gerelateerde items

Blessurepreventie
Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je spieren en pezen beïnvloeden_.png

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding
Beleid
Post Covid.png

En dan nu terug naar een normale sportbeoefening?

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Beleid Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
NAQI_2018_cycling_NL.jpg

Management van traumatische huidwonden bij beroepswegrenners

Sportprofessional Artikel Fietsen Blessurepreventie Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
NAQI_2021_hockey_NL.jpg

Systematic Review: Blessures bij veldhockey spelers

Sportprofessional Artikel Hockey Blessurepreventie Training
Sluiten