Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Hoe beleef je de Paralympische Spelen als sportkinesitherapeut en manusje van alles

Lander Vansteene staat gekend voor zijn creatieve ideeën en vernieuwende visie binnen de sportkinesitherapie. Hij is een haantje de voorste als het aankomt op het up-to-date zijn van de laatste kennis, methodes en tools binnen zijn domein. Hij gebruikt zijn energetische stijl om mensen op een actieve manier te begeleiden. Dit liefst met een vleugje humor. Je kan hem terugvinden in zijn praktijk, het Nationaal Voetbal Centrum en in de Topsporthal Vlaanderen.
Sporter Sportprofessional Blog Blessurepreventie G-sport Blessurepreventie

De Paralympische Spelen liggen alweer enkele weken achter ons. Onze Paralympische atleten hebben het onwerkelijk goed gedaan, nóg beter dan vijf jaar geleden in Rio. De atleten staan niet alleen op de Paralympics, maar worden omringd door een heel team vol (para)medische sportprofessionals (soms vanop een afstand, soms van vlakbij). Zo is Lander Vansteene sportkinesitherapeut bij het Belgian Paralympic Team en beleefde de Spelen mee vanop de eerste rij in Tokio. Hij vertelt je over de voorbereiding van de Belgische atleten en over hoe hij de Paralympics heeft ervaren als sportkinesitherapeut.

De context

Als sportkinesitherapeut ben ik freelance verbonden aan Parantee-Psylos (PP) en Paralympic Team Belgium. Dit zijn respectieve de Vlaamse en Belgische organisaties die topsport voor mensen met een fysieke beperking mogelijk maken.

Deze Tokyo2020 Paralympische Spelen is de 13e opdracht die ik voor hen vervul. Ons verhaal startte in 2017 met een toevallige en last-minute geregelde zwemstage in het zuiden van Frankrijk onder leiding van zwemcoach Greg Planckaert, en ging intussen over naar internationale competities in het wielrennen. Dit zijn wereldbekers en wereldkampioenschappen met het team rond coach Remko Meeusen en topsportcoördinator Steven Van Beylen. Jaarlijks organiseert het Belgian Paralympic Committee (BPC) ook een multidisciplinaire stage om de teamspirit en de Paralympische waarden hoog in het vaandel te houden.

Preparation makes perfect

De behandeltafel van de kine is vaak ook een plaats om een goed gesprek op gang te brengen, en om te ventileren. Bij wereldbekers en kampioenschappen voel je enkele weken voor aanvang de spanning en de belangen wat stijgen.  

Dit is klein bier vergeleken met deze Paralympische Spelen. Iedereen streeft naar een plaats binnen de selectie, de nervositeit neemt toe, en eenmaal geselecteerd wil iedereen pieken om hun ultieme prestatie op de Paralympische Spelen neer te zetten. Reeds voor corona was de jaarplanning opgesteld, met de PS als hoofddoel. Omwille van corona en het jaartje uitstel kom je al snel tot de conclusie dat onze specifieke voorbereidingen al tot anderhalf jaar teruggaan in de tijd. Tokyo2020 was dus afgelopen 18 maand “het gespreksonderwerp” binnen het team.

Parantee-Psylos maakte ook de nodige middelen vrij om mijzelf, samen met Delphine De Prest, elke woensdag in de tosporthal samen te laten werken met de wielrenners van het team. Na de piste-trainingen kwamen ze bij ons voor 1,5u core-stability training gevolgd door kine-sessies op de behandeltafel. Ook de nodige koffie mocht zeker niet ontbreken.

Door de vele gecancelde wedstrijden ontbrak het wat aan wedstrijdritme binnen de staf eerder dit jaar. Na de wereldbeker van Oostende hadden we heel wat werkpunten die we als omkaderend team beter konden uitwerken. We investeerden de nodige tijd om duidelijke afspraken te maken en werkpunten concreet uit te werken. We gebruikten het wereldkampioenschap van Portugal dan ook als laatste test om alle werkpunten te verbeteren richting Tokyo. Dit was een geslaagde test want eenmaal op de Paralympische Spelen verliep de samenwerking binnen de staf als een perfect onderhouden koersfiets.

Konishiwa & Arigato

Japan, een exotische bestemming waar menig atleten en stafleden naar uitkeken. Ondanks de strikte maatregelen hebben we toch een vleugje Japanse cultuur kunnen opsnuiven. De toiletten met verwarmde bril, een waterstraal langs voor en langs achter tot zelfs een fris briesje tijdens het toiletbezoek, waren in het begin een plezant gespreksonderwerp. “Heb jij ze al geprobeerd?” De vele indrukwekkende insecten (buiten, maar soms ook binnen) zorgden voor grappige momenten, tot we plots we allemaal op ons bed stonden uit schrik van een giftige duizendpoot van 12cm lang.   

Sightseeing was niet aan de orde, desondanks hebben we toch wat van de omgeving gezien waaronder Mount Fuji, Lake Fuji, Izu Veldroom en het knappe Fuji-speedway racecircuit. Dit komt omdat we in het wielrennen eerst enkele piste-wedstrijden hadden op de velodroom van Izu, gevolgd door de tijdritten en wegwedstrijden in Fuji. De afstanden van het hotel naar de wedstrijdlocatie bedroegen zo’n 20 kilometer en deden we meestal met de shuttle-bus, waardoor je toch een beetje de omgeving kon bewonderen.

De bijzonder vriendelijke en enthousiaste vrijwilligers blijven een glimlach op je gezicht toveren. Als de shuttle-bus vertrok naar de wedstrijdlocatie, dan stond een team van vrijwilligers telkens te supporteren en uitbundig te zwaaien, dit alleen nog maar omdat de bus vertrok,.. De discipline en toewijding die ze tijdens de lange werkdagen toonden zijn een voorbeeld voor velen. Als je zo’n vrijwilliger bedankte door een Belgische pin te geven (een speldje met het logo van Paralympic Team Belgium), dan kreeg je een diepe buiging van respect waarbij ik soms schrik had of hij/zij er geen spierscheur zou aan overhouden.

Geloof me, het klinkt fijn om deze Paralympische Spelen in Japan te mogen beleven, maar op vlak van logistiek, administratie, acclimatisatie en jetlag is het toch een huzarenstukje geweest voor het voltallige team -ook achter de schermen- om de atleten 100% voor te bereiden. Hierbij werd niets aan het toeval overgelaten. Daarom denk ik dat er niemand rouwig is dat de volgende grote afspraak in 2024 in Parijs zal plaatsvinden. Ook de atleten gaan de supporters, familie, vrienden en sponsors die naar Parijs afzakken met open armen ontvangen in de stadia!

Zwitsers zakmes

Tijdens de piste-wedstrijden bestond de staf van het wielrennen uit 3 leden. Coach Remko Meeusen, mechanieker Jan Geets en mijzelf. Dit houdt in dat de kine-behandelingen prioriteit blijven hebben maar qua tijdsbesteding slechts een deeltje zijn van de volledige puzzel. S’ochtends verzamelde ik meestal de speekseltesten (covid-19 maatregel) en tijdens de 1e week acclimatisatie was ik ook verantwoordelijk voor de urinetesten (belang van correcte hydratatie). Als kine zorg je ook voor de nodige bidons met verschillende sportdranken, gels, recoveryshakes en regelmatig stond er ook een bananenmilkshake met extra eiwitten op het schema. Tijdens de opwarming ben je ook aanwezig indien een atleet iets nodig heeft. Nadien ga je samen met de atleet naar de start. Een handdoekje voor de laatste zweetdruppels van de opwarming af te vegen, een paraplu tegen de zon, een laatste slokje isotone drank en ze zijn klaar om het beste van zichzelf te geven!

Tijdens de eerste dagen acclimatisatie stak ik een quiz in elkaar om avond wat toffer te maken met vragen over Japan, de Paralympische Spelen en koers natuurlijk. Andere avonden speelden we wel eens een spelletje “presidenten”, hierbij probeerde ik absoluut te winnen, zodat ik de renners “op scherp kon zetten” omdat ze verloren hadden. De dag erna moeten ze maar met de benen tonen wie de echte winnaars zijn -knipoog-.

De media

Tijdens onze tijd in Japan, maar ook bij thuiskomst heel wat reacties van familie, vrienden en patiënten over hoe goed ze de Paralympische Spelen wel niet gevolgd hebben. Ze waren over alles op de hoogte. Mijn ervaring is dus dat ook de media een knappe prestatie hebben geleverd om de prestaties van onze atleten helemaal tot in België te brengen. Zo kwamen atleten van Paralympic Team Belgium regelmatig in het journaal met hun prestaties, ook een ploeg van sporza zorgde voor de nodige artikels en interviews, en meerdere krantenartikels kwamen tevoorschijn. Heel fijn om zoveel aanmoedigen te krijgen voor ons team! Onze slogan was “Now it’s time to stare”, en wees maar zeker dat de mensen gekeken hebben!

Topatleten door topteam

15 medailles, waarvan 5 uit het wielrennen. Een uitspraak die je vaak hoort is “meer geld betekent meer medailles”. Ik weet dat je vooral een topteam nodig hebt om veel medailles te behalen. Als ik specifiek over het wielrennen spreek dan kan ik zeggen dat Steven Van Beylen en Remko Meeusen de afgelopen 5 jaar hard gewerkt hebben om een professionele staf samen te stellen voor hun atleten. Hun visie is dat een sterke omkadering op lange termijn voor succes zal zorgen. Elk staflid is een topper binnen hun vakgebied, die daarnaast tijdens competitie een zeer hechte band vormen. Chef de mission, coach, mechanieker, sportpsycholoog, dokter, diëtist, kine,.. Elk vormen ze een belangrijke schakel van de ketting, waardoor onze fiets steeds sneller gaat bollen. Nu ons team gevormd is zal het vooral taak worden om alle onderdelen samen te houden. De belevenis van met meerdere disciplines, atleten en staf dit Paralympisch avontuur mee te maken maakt de voldoening groter. Vakkennis, passie voor je domein, visie en teamspirit maken medailles, zeg dat ik het gezegd heb ;-)

Vind een expert

  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jempi Wilssens

  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • BVBA Samcon

  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • An Konings

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Johan Roeykens

  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten