Boba

Boba

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Klimmen Gezond Sporten Gezond Sporten

De wereld zit boordevol met plaatsen om te sporten. De ene verkiest sportvelden en sportzalen, anderen maken dan weer van de natuur hun sportveld. Zo heb je watersport, vliegsport en bergsport zoals rotsklimmen, alpijns bergbeklimmen, rotswandelen, ... Marc is één van die bergavonturiers. Hij vertelt je over zijn ervaringen in de bergen en kan je misschien zelfs overtuigen om van de bergen ook jouw sportveld te maken!

Ik schrijf deze blog met uitzicht op een majestueuze Italiaanse alp, zo’n berg-berg als die van Paramount Pictures. Telkens wanneer ik in de bergen kom, stel ik vast: oef, thuis, this is where I belong. Als kind al voelde ik de onbedwingbare drang steeds hogere hoogtes op te zoeken. Het begon met de Konijnenberg – een molshoopje van niks in de Stille Kempen. Daarna de Baraque Michel; die maakte al indruk op me. Maar dan: 1968, de eerste gezinsvakantie in Zwitserland, Les Haudères. Van mijn sokken geblazen. Daar leerde ik dat bergen tegelijk lokken en dreigen, een beetje als de zee op een stormachtige dag. Ik herinner me alsof het gisteren was hoe ik de eerste ochtend, bij de aanblik van zoveel grandeur uit pure verrukking de steile wei vol zomerbloemen langs onze chalet afholde, sneller dan mijn beentjes aankonden, en beneden in een sloot vol brandnetels belandde. En hoe vader te hulp snelde, en moeder me in een azijnlaken wikkelde. Al even onvergetelijk was het eerste toefje edelweiss dat we op een wandeling boven 2000 meter ontdekten. Er zouden nog veel alpijnse vakanties volgen, met het gezin maar ook met het Sint-Jozefcollege, mijn school, die elk jaar een bergkamp organiseerde, wat ik niet wou missen. 

Wat ik me niet herinner, maar bij elke winterse dia-avond wel van mijn ouders te horen kreeg, was hoezeer ik hun de daver op het lijf joeg door tijdens onze tochten regelmatig onopgemerkt uit beeld te verdwijnen, tot ze me tien meter hoger of lager tegen een bergwand zagen klauteren. Het was sterker dan mezelf. Ik lijd aan een zeldzame psychiatrische afwijking die dieptezucht heet – de tegenhanger van hoogtevrees. Zie ik een afgrond, dan zuigt hij me naar zich toe en ga ik tot het richeltje. Bij harde wind kruip ik er desnoods naartoe, zoals die keer met mijn eigen gezin toen ik mijn echtgenote in paniek bracht door met ons zoontje van vijf in buikligging over de Cliffs of Moher te gaan hangen.

Toch wist mijn vrouw maar al te best welk vlees ze met mij in de kuip had, want we hadden elkaar kennen aan de universiteit, waar ik binnen de kortste keren lid van de Leuvense Alpinistenclub was geworden. We gingen oefenen tegen de rotswanden in Freÿr, Tilff en het legendarische Marche-les-Dames, waar Albert I een schielijke dood had gevonden en waar ook de Belgische paracommando’s trainden, samen met ons. Hoe cool was dat? We spreken van begin jaren ’80, de tijd dat de eerste indoorklimzalen in Vlaanderen opengingen, waardoor ik ook ín de herfst en ’s winters mijn passie kon botvieren. 

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij de Belgische Alpenclub en schreef ik zelfs stukjes voor het ledentijdschrift Boba, al wist ik niet eens waar die vreemd klinkende naam op sloeg. Enfin, om maar te zeggen dat het hoogtevirus mij zwaar te pakken had en er sinds mijn kindertijd geen zomer meer voorbij is gegaan zonder dat ik tegen een rots heb gehangen, over een gletsjer heb geschuifeld of me op een of andere top de longen uit het lijf heb geschreeuwd. 

Het Parc National de Mercantour in Frankrijk, de Corsicaanse bergen, de Picos de Europa, Snowdonia in Wales, de Abruzzen, Croag Patrick in Ierland, de Julische Alpen in Slovenië, toppen in Kenia, Zimbabwe en Costa Rica… allemaal heb ik ze aan mijn degen geregen. Sinds 2007 zijn de Spaanse Pyreneeën het decor van onze jaarlijkse bergvakantie. De eigenaars van het Aragonese camping- en bungalowpark dat we als vaste uitvalbasis hebben gekozen, zijn met de jaren een tweede familie geworden. In 2020 en 2021 waren alarmcode rood van een vreselijke pandemie en het vooruitzicht van quarantaine nodig om er ons weg te houden en hebben we respectievelijk de Beierse en Italiaanse Alpen opgezocht. Dat is hooguit the next best thing, maar de essentie van het klimmen blijft dezelfde. 

Vlakkelanders vragen me soms wat daar dan zo leuk aan is, jezelf af te peigeren op een berg. Ik kan hun onbegrip begrijpen, want het moet gezegd: fysiek bekeken is bergsport, van rotsklimmen tot alpijns bergbeklimmen of gewoon bergwandelen, haast constant afzien. Bergop drijf je je longen en quadricepsen tot het uiterste. Bergaf worden je knieën en tenen tot tranen toe geteisterd. Ook mentaal word je terdege op de proef gesteld, door elke horizonnetje dat alweer niet het einddoel blijkt te zijn. Maar in de rustzone daarboven, op die ijle top of op die winderige rotsrichel waar je klimtouw eindigt… tja, dat is walhalla. Je bent dan immers op een plek waar je zonder die inspanning voor- en achteraf nooit zou zijn geraakt. Geen enkele andere vervoersmodus dan je eigen benen reiken zover. Ik ben ook motorrijder en met een geschikte terreinmachine kun je eveneens hoge en gekke doelen bereiken, maar nooit zo gek of zo hoog als met je eigen lijf.

En daar zit je dan. Bergschoenen en kousen uit. Je afgejakkerde voeten kraaien hun herwonnen vrijheid uit. Het zweet in je nek zorgt voor onmiddellijke afkoeling. Je haalt rillend je fleece uit je rugzakje, nog warm van daar beneden. De betterfoodkoeken zijn verkruimeld. Een sinaasappel rolt bijna de afgrond in. Je test de echo, maakt een selfie en schrijft je naam en de datum in het klimmerslogboek dat in een blikken doos beschut ligt onder een platte steen aan de voet van een verweerd kruisbeeld of een granieten markeerzuil. 

Schijnt de zon overal om je heen, dan kun je tot 100 kilometer ver kijken en op de stafkaart de andere toppen identificeren. Met wat geluk zie je een raaf, steenarend, vale gier, gems, steenbok, alpenmarmot, alpenkraai of alpenkauw. In 2019 had ik echt mazzel toen ik vlak bij de Monte Perdido in het Nationaal Park van Ordessa meer dan een kwartier lang een lammergier kon observeren, een van de grootste en zeldzaamste roofvogels in Europa. De ‘quebrantauesos’ of bottenbreker is een enorm en wonderlijk dier dat zich qua voeding heeft gespecialiseerd in de zwaardere botten van karkassen die andere aaseters niet stuk krijgen. De lammergier grijpt zo’n bot van een schaap of berggeit beet met zijn gigasnavel, vliegt er mee naar de zon en laat het dan van grote hoogte op een rots vallen, zodat het in gruzelementen uiteenspat en hij zich tegoed kan doen aan het voedzame beenmerg.

Ben je boven de wolken, dan kijk je neer op een deinend deken dat je van de rest van de wereld afschermt. Soms zie je hoe honderden meters lager hele wolkentreinen tussen de toppen zwemmen, in een ijle stilte die enkel door de wind wordt doorbroken. Dat zijn de momenten dat ik mijn afkeer van godsdienst doodjammer vind.

Maar ook als je zelf in de wolken zit en niet verder kunt kijken dan je zweetsokken, dan nog is het intens genieten op een top en het feit dat je er toch maar weer bent geraakt, al gebiedt het klimmersverstand dan onverwijld lagere oorden op te zoeken. In de Picos zijn we bijna verdwaald toen een zonnig gestarte bergwandeling vlakbij ons doel plots en zonder ernstig voorteken ontaardde in een zondvloed van ijsregen en rukwind waarin we amper overeind konden blijven. Mijn vrouw en ik hebben toen extra steenmannetjes geplaatst om het toekomstige avonturiers wat makkelijker te maken. Dat was een van de weinige keren dat ik in paniek sloeg, omdat er kinderen bij waren, die hun lot blindelings aan mij hadden toevertrouwd, ook letterlijk. Ik erger me altijd blauw wanneer ik volwassenen met kinderen op plastic sandalen en zonder regenjassen of proviand diep in de middag nog aan een beklimming in het hooggebergte zie beginnen. Waanzin. Zonder goede voorbereiding of degelijke uitrusting kan elke bergtocht in geen tijd uitdraaien op een survivalsituatie. Een clear blue sky aan de start zegt niks, doordat je horizon op geringe hoogte beperkt wordt en je eventueel slecht weer niet kunt zien aankomen. De dag dat ik met mijn gezin zelf in zo’n impasse was geraakt, is nog iets wat ik nooit zal vergeten.

Ik hoef je intussen niet meer duidelijk te maken dat bergsport mijn sport bij uitstek is, ook omdat het een heel complete vorm van lichaamsbeweging is, die zowel je spierkracht als uithouding traint, met als bonus de bovenaardse schoonheid van de landschappen die je bedwingt. Je kunt deze sport overigens tot hoge leeftijd blijven beoefenen, zolang je je tempo maar aanpast. Bergop heb ik al lang niet meer de luxe om te twijfelen tussen enerzijds grote en trage passen of anderzijds kleine en snelle – het zijn nu meestal sowieso kleine en trage pasjes geworden, maar eenmaal boven blijft de beloning zelfs voor een ketter als ik een godsgeschenk. 

Mocht de lezer zich nog afvragen wat Boba betekent, wel dat ben ik pas jaren na mijn toetreding tot de Alpenclub te weten gekomen tijdens een redactievergadering. Groot was mijn teleurstelling toen ik vernam dat Boba niet de naam van een of andere Italiaanse alp of een Nepalese achtduizender is, maar de afkorting van Berg Op, Berg Af. Vermoedelijk dankt het tijdschrift zijn naam aan het welbekende zuurstofgebrek op grote hoogte.

Vind een expert

 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Windy Lycke

 • Paul Meersman

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Trees Dooms

 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Karel Pardaens

 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Bruno D'Hulster

 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Julie Zels

 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Willy Coosemans

 • Ine Schops

  Podoloog
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Ann Gillis

 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • An Konings

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Roben dedecker

 • Johan Docx

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Erik Van Lierde

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Justine Stevens

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Wouter Dierynck

  Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Gezond Sporten
Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters.png

Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters

Sporter Artikel Gezond Sporten Gezond Sporten
Sluiten