Boba

Boba

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Klimmen Gezond Sporten

De wereld zit boordevol met plaatsen om te sporten. De ene verkiest sportvelden en sportzalen, anderen maken dan weer van de natuur hun sportveld. Zo heb je watersport, vliegsport en bergsport zoals rotsklimmen, alpijns bergbeklimmen, rotswandelen, ... Marc is één van die bergavonturiers. Hij vertelt je over zijn ervaringen in de bergen en kan je misschien zelfs overtuigen om van de bergen ook jouw sportveld te maken!

Ik schrijf deze blog met uitzicht op een majestueuze Italiaanse alp, zo’n berg-berg als die van Paramount Pictures. Telkens wanneer ik in de bergen kom, stel ik vast: oef, thuis, this is where I belong. Als kind al voelde ik de onbedwingbare drang steeds hogere hoogtes op te zoeken. Het begon met de Konijnenberg – een molshoopje van niks in de Stille Kempen. Daarna de Baraque Michel; die maakte al indruk op me. Maar dan: 1968, de eerste gezinsvakantie in Zwitserland, Les Haudères. Van mijn sokken geblazen. Daar leerde ik dat bergen tegelijk lokken en dreigen, een beetje als de zee op een stormachtige dag. Ik herinner me alsof het gisteren was hoe ik de eerste ochtend, bij de aanblik van zoveel grandeur uit pure verrukking de steile wei vol zomerbloemen langs onze chalet afholde, sneller dan mijn beentjes aankonden, en beneden in een sloot vol brandnetels belandde. En hoe vader te hulp snelde, en moeder me in een azijnlaken wikkelde. Al even onvergetelijk was het eerste toefje edelweiss dat we op een wandeling boven 2000 meter ontdekten. Er zouden nog veel alpijnse vakanties volgen, met het gezin maar ook met het Sint-Jozefcollege, mijn school, die elk jaar een bergkamp organiseerde, wat ik niet wou missen. 

Wat ik me niet herinner, maar bij elke winterse dia-avond wel van mijn ouders te horen kreeg, was hoezeer ik hun de daver op het lijf joeg door tijdens onze tochten regelmatig onopgemerkt uit beeld te verdwijnen, tot ze me tien meter hoger of lager tegen een bergwand zagen klauteren. Het was sterker dan mezelf. Ik lijd aan een zeldzame psychiatrische afwijking die dieptezucht heet – de tegenhanger van hoogtevrees. Zie ik een afgrond, dan zuigt hij me naar zich toe en ga ik tot het richeltje. Bij harde wind kruip ik er desnoods naartoe, zoals die keer met mijn eigen gezin toen ik mijn echtgenote in paniek bracht door met ons zoontje van vijf in buikligging over de Cliffs of Moher te gaan hangen.

Toch wist mijn vrouw maar al te best welk vlees ze met mij in de kuip had, want we hadden elkaar kennen aan de universiteit, waar ik binnen de kortste keren lid van de Leuvense Alpinistenclub was geworden. We gingen oefenen tegen de rotswanden in Freÿr, Tilff en het legendarische Marche-les-Dames, waar Albert I een schielijke dood had gevonden en waar ook de Belgische paracommando’s trainden, samen met ons. Hoe cool was dat? We spreken van begin jaren ’80, de tijd dat de eerste indoorklimzalen in Vlaanderen opengingen, waardoor ik ook ín de herfst en ’s winters mijn passie kon botvieren. 

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij de Belgische Alpenclub en schreef ik zelfs stukjes voor het ledentijdschrift Boba, al wist ik niet eens waar die vreemd klinkende naam op sloeg. Enfin, om maar te zeggen dat het hoogtevirus mij zwaar te pakken had en er sinds mijn kindertijd geen zomer meer voorbij is gegaan zonder dat ik tegen een rots heb gehangen, over een gletsjer heb geschuifeld of me op een of andere top de longen uit het lijf heb geschreeuwd. 

Het Parc National de Mercantour in Frankrijk, de Corsicaanse bergen, de Picos de Europa, Snowdonia in Wales, de Abruzzen, Croag Patrick in Ierland, de Julische Alpen in Slovenië, toppen in Kenia, Zimbabwe en Costa Rica… allemaal heb ik ze aan mijn degen geregen. Sinds 2007 zijn de Spaanse Pyreneeën het decor van onze jaarlijkse bergvakantie. De eigenaars van het Aragonese camping- en bungalowpark dat we als vaste uitvalbasis hebben gekozen, zijn met de jaren een tweede familie geworden. In 2020 en 2021 waren alarmcode rood van een vreselijke pandemie en het vooruitzicht van quarantaine nodig om er ons weg te houden en hebben we respectievelijk de Beierse en Italiaanse Alpen opgezocht. Dat is hooguit the next best thing, maar de essentie van het klimmen blijft dezelfde. 

Vlakkelanders vragen me soms wat daar dan zo leuk aan is, jezelf af te peigeren op een berg. Ik kan hun onbegrip begrijpen, want het moet gezegd: fysiek bekeken is bergsport, van rotsklimmen tot alpijns bergbeklimmen of gewoon bergwandelen, haast constant afzien. Bergop drijf je je longen en quadricepsen tot het uiterste. Bergaf worden je knieën en tenen tot tranen toe geteisterd. Ook mentaal word je terdege op de proef gesteld, door elke horizonnetje dat alweer niet het einddoel blijkt te zijn. Maar in de rustzone daarboven, op die ijle top of op die winderige rotsrichel waar je klimtouw eindigt… tja, dat is walhalla. Je bent dan immers op een plek waar je zonder die inspanning voor- en achteraf nooit zou zijn geraakt. Geen enkele andere vervoersmodus dan je eigen benen reiken zover. Ik ben ook motorrijder en met een geschikte terreinmachine kun je eveneens hoge en gekke doelen bereiken, maar nooit zo gek of zo hoog als met je eigen lijf.

En daar zit je dan. Bergschoenen en kousen uit. Je afgejakkerde voeten kraaien hun herwonnen vrijheid uit. Het zweet in je nek zorgt voor onmiddellijke afkoeling. Je haalt rillend je fleece uit je rugzakje, nog warm van daar beneden. De betterfoodkoeken zijn verkruimeld. Een sinaasappel rolt bijna de afgrond in. Je test de echo, maakt een selfie en schrijft je naam en de datum in het klimmerslogboek dat in een blikken doos beschut ligt onder een platte steen aan de voet van een verweerd kruisbeeld of een granieten markeerzuil. 

Schijnt de zon overal om je heen, dan kun je tot 100 kilometer ver kijken en op de stafkaart de andere toppen identificeren. Met wat geluk zie je een raaf, steenarend, vale gier, gems, steenbok, alpenmarmot, alpenkraai of alpenkauw. In 2019 had ik echt mazzel toen ik vlak bij de Monte Perdido in het Nationaal Park van Ordessa meer dan een kwartier lang een lammergier kon observeren, een van de grootste en zeldzaamste roofvogels in Europa. De ‘quebrantauesos’ of bottenbreker is een enorm en wonderlijk dier dat zich qua voeding heeft gespecialiseerd in de zwaardere botten van karkassen die andere aaseters niet stuk krijgen. De lammergier grijpt zo’n bot van een schaap of berggeit beet met zijn gigasnavel, vliegt er mee naar de zon en laat het dan van grote hoogte op een rots vallen, zodat het in gruzelementen uiteenspat en hij zich tegoed kan doen aan het voedzame beenmerg.

Ben je boven de wolken, dan kijk je neer op een deinend deken dat je van de rest van de wereld afschermt. Soms zie je hoe honderden meters lager hele wolkentreinen tussen de toppen zwemmen, in een ijle stilte die enkel door de wind wordt doorbroken. Dat zijn de momenten dat ik mijn afkeer van godsdienst doodjammer vind.

Maar ook als je zelf in de wolken zit en niet verder kunt kijken dan je zweetsokken, dan nog is het intens genieten op een top en het feit dat je er toch maar weer bent geraakt, al gebiedt het klimmersverstand dan onverwijld lagere oorden op te zoeken. In de Picos zijn we bijna verdwaald toen een zonnig gestarte bergwandeling vlakbij ons doel plots en zonder ernstig voorteken ontaardde in een zondvloed van ijsregen en rukwind waarin we amper overeind konden blijven. Mijn vrouw en ik hebben toen extra steenmannetjes geplaatst om het toekomstige avonturiers wat makkelijker te maken. Dat was een van de weinige keren dat ik in paniek sloeg, omdat er kinderen bij waren, die hun lot blindelings aan mij hadden toevertrouwd, ook letterlijk. Ik erger me altijd blauw wanneer ik volwassenen met kinderen op plastic sandalen en zonder regenjassen of proviand diep in de middag nog aan een beklimming in het hooggebergte zie beginnen. Waanzin. Zonder goede voorbereiding of degelijke uitrusting kan elke bergtocht in geen tijd uitdraaien op een survivalsituatie. Een clear blue sky aan de start zegt niks, doordat je horizon op geringe hoogte beperkt wordt en je eventueel slecht weer niet kunt zien aankomen. De dag dat ik met mijn gezin zelf in zo’n impasse was geraakt, is nog iets wat ik nooit zal vergeten.

Ik hoef je intussen niet meer duidelijk te maken dat bergsport mijn sport bij uitstek is, ook omdat het een heel complete vorm van lichaamsbeweging is, die zowel je spierkracht als uithouding traint, met als bonus de bovenaardse schoonheid van de landschappen die je bedwingt. Je kunt deze sport overigens tot hoge leeftijd blijven beoefenen, zolang je je tempo maar aanpast. Bergop heb ik al lang niet meer de luxe om te twijfelen tussen enerzijds grote en trage passen of anderzijds kleine en snelle – het zijn nu meestal sowieso kleine en trage pasjes geworden, maar eenmaal boven blijft de beloning zelfs voor een ketter als ik een godsgeschenk. 

Mocht de lezer zich nog afvragen wat Boba betekent, wel dat ben ik pas jaren na mijn toetreding tot de Alpenclub te weten gekomen tijdens een redactievergadering. Groot was mijn teleurstelling toen ik vernam dat Boba niet de naam van een of andere Italiaanse alp of een Nepalese achtduizender is, maar de afkorting van Berg Op, Berg Af. Vermoedelijk dankt het tijdschrift zijn naam aan het welbekende zuurstofgebrek op grote hoogte.

Vind een expert

 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Raf De Bruyn

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Ingrid Willems

  Podoloog
 • Ine Schops

  Osteopaat
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Veerle Palmers

  Podoloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Lianne De Mey

  1&2
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Anneleen Geerts

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Vandecasteele

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jo Verstuyft

  Apotheker
 • Trees Dooms

 • Johan Wens

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Windy Lycke

 • Benedicte Baelde

  Kinesitherapeut
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Thomas Luyckx

  Orthopedisch chirurg
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Staf Moyson

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Glenn Van Laer

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Cathy Kuppens

  Cardioloog
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Rik Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Thomas Van de Moortel

  Kinesitherapeut
 • Kathleen Merckaert

  Sportarts
 • Tom Decorte

  Kinesitherapeut
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • David Vander Elst

  Sportkinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Marc Schiltz

  2&3
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Ann Gillis

 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Erik Witvrouw

  Sportkinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Geert Potloot

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Ilse Cupers

  1&2
 • Kathy Velle

  Podoloog
 • Frank Wezenbeek

  Kinesitherapeut
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Justine Stevens

 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Peter Plessers

 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Geenen
  Communicatiemanager

  Marc Geenen

 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Geert Vileyn

  Huisarts
 • Servaas Binge

  Sportarts
 • BV Dokter Simon Verdonck

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Danny Grimonpont

  Kinesitherapeut
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • André Ausloos

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Petra Bruggeman

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Sara Van Bostraeten

 • Steven Van Raemdonck

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Dominique Slock

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Guy De Lendtdecker

  Sportarts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Carl De Crée

 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Erik Van Lierde

 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Simon Derycke

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Mike Kamphuys

  Trainer
 • Olivier Verborgt

  Orthopedisch chirurg
 • Ward Thorrez

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristiaan Vandenecker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • André Dewit

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jan Mathieu

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Maryam Shahabpour

  Radioloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Tijl Bertels

  Sportdiëtist
 • Johan Roeykens

 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Sofie Rummens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Anne Mertens

  Huisarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jan De Decker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Roben dedecker

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Axel Decraene

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Wouter Peters

  Sportarts
 • Karel Pardaens

  11&17&21
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Gustaaf Van Mechelen

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Herman Colpin

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts

Gerelateerde items

Gezond Sporten
Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters.png

Vaak voorkomende misvattingen over vrouwelijke sporters

Sporter Artikel Gezond Sporten
Gezond Sporten
Sporten in de hitte

Sporten in de hitte

Sporter Sportorganisatie Factsheet Gezond Sporten
Beleid
Covid vaccin.png

Is sporten na je Covid-19 vaccin een goed idee?

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Artikel Nieuws Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Gezond Sporten
Reizen en sport.png

Reizen en sport: hoe omgaan met vermoeidheid & jetlag

Sporter Sportprofessional Factsheet Gezond Sporten
Sluiten