Boba

Boba

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten Klimmen

De wereld zit boordevol met plaatsen om te sporten. De ene verkiest sportvelden en sportzalen, anderen maken dan weer van de natuur hun sportveld. Zo heb je watersport, vliegsport en bergsport zoals rotsklimmen, alpijns bergbeklimmen, rotswandelen, ... Marc is één van die bergavonturiers. Hij vertelt je over zijn ervaringen in de bergen en kan je misschien zelfs overtuigen om van de bergen ook jouw sportveld te maken!

Ik schrijf deze blog met uitzicht op een majestueuze Italiaanse alp, zo’n berg-berg als die van Paramount Pictures. Telkens wanneer ik in de bergen kom, stel ik vast: oef, thuis, this is where I belong. Als kind al voelde ik de onbedwingbare drang steeds hogere hoogtes op te zoeken. Het begon met de Konijnenberg – een molshoopje van niks in de Stille Kempen. Daarna de Baraque Michel; die maakte al indruk op me. Maar dan: 1968, de eerste gezinsvakantie in Zwitserland, Les Haudères. Van mijn sokken geblazen. Daar leerde ik dat bergen tegelijk lokken en dreigen, een beetje als de zee op een stormachtige dag. Ik herinner me alsof het gisteren was hoe ik de eerste ochtend, bij de aanblik van zoveel grandeur uit pure verrukking de steile wei vol zomerbloemen langs onze chalet afholde, sneller dan mijn beentjes aankonden, en beneden in een sloot vol brandnetels belandde. En hoe vader te hulp snelde, en moeder me in een azijnlaken wikkelde. Al even onvergetelijk was het eerste toefje edelweiss dat we op een wandeling boven 2000 meter ontdekten. Er zouden nog veel alpijnse vakanties volgen, met het gezin maar ook met het Sint-Jozefcollege, mijn school, die elk jaar een bergkamp organiseerde, wat ik niet wou missen. 

Wat ik me niet herinner, maar bij elke winterse dia-avond wel van mijn ouders te horen kreeg, was hoezeer ik hun de daver op het lijf joeg door tijdens onze tochten regelmatig onopgemerkt uit beeld te verdwijnen, tot ze me tien meter hoger of lager tegen een bergwand zagen klauteren. Het was sterker dan mezelf. Ik lijd aan een zeldzame psychiatrische afwijking die dieptezucht heet – de tegenhanger van hoogtevrees. Zie ik een afgrond, dan zuigt hij me naar zich toe en ga ik tot het richeltje. Bij harde wind kruip ik er desnoods naartoe, zoals die keer met mijn eigen gezin toen ik mijn echtgenote in paniek bracht door met ons zoontje van vijf in buikligging over de Cliffs of Moher te gaan hangen.

Toch wist mijn vrouw maar al te best welk vlees ze met mij in de kuip had, want we hadden elkaar kennen aan de universiteit, waar ik binnen de kortste keren lid van de Leuvense Alpinistenclub was geworden. We gingen oefenen tegen de rotswanden in Freÿr, Tilff en het legendarische Marche-les-Dames, waar Albert I een schielijke dood had gevonden en waar ook de Belgische paracommando’s trainden, samen met ons. Hoe cool was dat? We spreken van begin jaren ’80, de tijd dat de eerste indoorklimzalen in Vlaanderen opengingen, waardoor ik ook ín de herfst en ’s winters mijn passie kon botvieren. 

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij de Belgische Alpenclub en schreef ik zelfs stukjes voor het ledentijdschrift Boba, al wist ik niet eens waar die vreemd klinkende naam op sloeg. Enfin, om maar te zeggen dat het hoogtevirus mij zwaar te pakken had en er sinds mijn kindertijd geen zomer meer voorbij is gegaan zonder dat ik tegen een rots heb gehangen, over een gletsjer heb geschuifeld of me op een of andere top de longen uit het lijf heb geschreeuwd. 

Het Parc National de Mercantour in Frankrijk, de Corsicaanse bergen, de Picos de Europa, Snowdonia in Wales, de Abruzzen, Croag Patrick in Ierland, de Julische Alpen in Slovenië, toppen in Kenia, Zimbabwe en Costa Rica… allemaal heb ik ze aan mijn degen geregen. Sinds 2007 zijn de Spaanse Pyreneeën het decor van onze jaarlijkse bergvakantie. De eigenaars van het Aragonese camping- en bungalowpark dat we als vaste uitvalbasis hebben gekozen, zijn met de jaren een tweede familie geworden. In 2020 en 2021 waren alarmcode rood van een vreselijke pandemie en het vooruitzicht van quarantaine nodig om er ons weg te houden en hebben we respectievelijk de Beierse en Italiaanse Alpen opgezocht. Dat is hooguit the next best thing, maar de essentie van het klimmen blijft dezelfde. 

Vlakkelanders vragen me soms wat daar dan zo leuk aan is, jezelf af te peigeren op een berg. Ik kan hun onbegrip begrijpen, want het moet gezegd: fysiek bekeken is bergsport, van rotsklimmen tot alpijns bergbeklimmen of gewoon bergwandelen, haast constant afzien. Bergop drijf je je longen en quadricepsen tot het uiterste. Bergaf worden je knieën en tenen tot tranen toe geteisterd. Ook mentaal word je terdege op de proef gesteld, door elke horizonnetje dat alweer niet het einddoel blijkt te zijn. Maar in de rustzone daarboven, op die ijle top of op die winderige rotsrichel waar je klimtouw eindigt… tja, dat is walhalla. Je bent dan immers op een plek waar je zonder die inspanning voor- en achteraf nooit zou zijn geraakt. Geen enkele andere vervoersmodus dan je eigen benen reiken zover. Ik ben ook motorrijder en met een geschikte terreinmachine kun je eveneens hoge en gekke doelen bereiken, maar nooit zo gek of zo hoog als met je eigen lijf.

En daar zit je dan. Bergschoenen en kousen uit. Je afgejakkerde voeten kraaien hun herwonnen vrijheid uit. Het zweet in je nek zorgt voor onmiddellijke afkoeling. Je haalt rillend je fleece uit je rugzakje, nog warm van daar beneden. De betterfoodkoeken zijn verkruimeld. Een sinaasappel rolt bijna de afgrond in. Je test de echo, maakt een selfie en schrijft je naam en de datum in het klimmerslogboek dat in een blikken doos beschut ligt onder een platte steen aan de voet van een verweerd kruisbeeld of een granieten markeerzuil. 

Schijnt de zon overal om je heen, dan kun je tot 100 kilometer ver kijken en op de stafkaart de andere toppen identificeren. Met wat geluk zie je een raaf, steenarend, vale gier, gems, steenbok, alpenmarmot, alpenkraai of alpenkauw. In 2019 had ik echt mazzel toen ik vlak bij de Monte Perdido in het Nationaal Park van Ordessa meer dan een kwartier lang een lammergier kon observeren, een van de grootste en zeldzaamste roofvogels in Europa. De ‘quebrantauesos’ of bottenbreker is een enorm en wonderlijk dier dat zich qua voeding heeft gespecialiseerd in de zwaardere botten van karkassen die andere aaseters niet stuk krijgen. De lammergier grijpt zo’n bot van een schaap of berggeit beet met zijn gigasnavel, vliegt er mee naar de zon en laat het dan van grote hoogte op een rots vallen, zodat het in gruzelementen uiteenspat en hij zich tegoed kan doen aan het voedzame beenmerg.

Ben je boven de wolken, dan kijk je neer op een deinend deken dat je van de rest van de wereld afschermt. Soms zie je hoe honderden meters lager hele wolkentreinen tussen de toppen zwemmen, in een ijle stilte die enkel door de wind wordt doorbroken. Dat zijn de momenten dat ik mijn afkeer van godsdienst doodjammer vind.

Maar ook als je zelf in de wolken zit en niet verder kunt kijken dan je zweetsokken, dan nog is het intens genieten op een top en het feit dat je er toch maar weer bent geraakt, al gebiedt het klimmersverstand dan onverwijld lagere oorden op te zoeken. In de Picos zijn we bijna verdwaald toen een zonnig gestarte bergwandeling vlakbij ons doel plots en zonder ernstig voorteken ontaardde in een zondvloed van ijsregen en rukwind waarin we amper overeind konden blijven. Mijn vrouw en ik hebben toen extra steenmannetjes geplaatst om het toekomstige avonturiers wat makkelijker te maken. Dat was een van de weinige keren dat ik in paniek sloeg, omdat er kinderen bij waren, die hun lot blindelings aan mij hadden toevertrouwd, ook letterlijk. Ik erger me altijd blauw wanneer ik volwassenen met kinderen op plastic sandalen en zonder regenjassen of proviand diep in de middag nog aan een beklimming in het hooggebergte zie beginnen. Waanzin. Zonder goede voorbereiding of degelijke uitrusting kan elke bergtocht in geen tijd uitdraaien op een survivalsituatie. Een clear blue sky aan de start zegt niks, doordat je horizon op geringe hoogte beperkt wordt en je eventueel slecht weer niet kunt zien aankomen. De dag dat ik met mijn gezin zelf in zo’n impasse was geraakt, is nog iets wat ik nooit zal vergeten.

Ik hoef je intussen niet meer duidelijk te maken dat bergsport mijn sport bij uitstek is, ook omdat het een heel complete vorm van lichaamsbeweging is, die zowel je spierkracht als uithouding traint, met als bonus de bovenaardse schoonheid van de landschappen die je bedwingt. Je kunt deze sport overigens tot hoge leeftijd blijven beoefenen, zolang je je tempo maar aanpast. Bergop heb ik al lang niet meer de luxe om te twijfelen tussen enerzijds grote en trage passen of anderzijds kleine en snelle – het zijn nu meestal sowieso kleine en trage pasjes geworden, maar eenmaal boven blijft de beloning zelfs voor een ketter als ik een godsgeschenk. 

Mocht de lezer zich nog afvragen wat Boba betekent, wel dat ben ik pas jaren na mijn toetreding tot de Alpenclub te weten gekomen tijdens een redactievergadering. Groot was mijn teleurstelling toen ik vernam dat Boba niet de naam van een of andere Italiaanse alp of een Nepalese achtduizender is, maar de afkorting van Berg Op, Berg Af. Vermoedelijk dankt het tijdschrift zijn naam aan het welbekende zuurstofgebrek op grote hoogte.

Vind een expert

 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Jempi Wilssens

 • Marc Schiltz

 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • BVBA Samcon

 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Trees Dooms

 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • An Konings

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Plessers

 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten