Boba

Boba

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Klimmen Gezond Sporten Gezond Sporten

De wereld zit boordevol met plaatsen om te sporten. De ene verkiest sportvelden en sportzalen, anderen maken dan weer van de natuur hun sportveld. Zo heb je watersport, vliegsport en bergsport zoals rotsklimmen, alpijns bergbeklimmen, rotswandelen, ... Marc is één van die bergavonturiers. Hij vertelt je over zijn ervaringen in de bergen en kan je misschien zelfs overtuigen om van de bergen ook jouw sportveld te maken!

Ik schrijf deze blog met uitzicht op een majestueuze Italiaanse alp, zo’n berg-berg als die van Paramount Pictures. Telkens wanneer ik in de bergen kom, stel ik vast: oef, thuis, this is where I belong. Als kind al voelde ik de onbedwingbare drang steeds hogere hoogtes op te zoeken. Het begon met de Konijnenberg – een molshoopje van niks in de Stille Kempen. Daarna de Baraque Michel; die maakte al indruk op me. Maar dan: 1968, de eerste gezinsvakantie in Zwitserland, Les Haudères. Van mijn sokken geblazen. Daar leerde ik dat bergen tegelijk lokken en dreigen, een beetje als de zee op een stormachtige dag. Ik herinner me alsof het gisteren was hoe ik de eerste ochtend, bij de aanblik van zoveel grandeur uit pure verrukking de steile wei vol zomerbloemen langs onze chalet afholde, sneller dan mijn beentjes aankonden, en beneden in een sloot vol brandnetels belandde. En hoe vader te hulp snelde, en moeder me in een azijnlaken wikkelde. Al even onvergetelijk was het eerste toefje edelweiss dat we op een wandeling boven 2000 meter ontdekten. Er zouden nog veel alpijnse vakanties volgen, met het gezin maar ook met het Sint-Jozefcollege, mijn school, die elk jaar een bergkamp organiseerde, wat ik niet wou missen. 

Wat ik me niet herinner, maar bij elke winterse dia-avond wel van mijn ouders te horen kreeg, was hoezeer ik hun de daver op het lijf joeg door tijdens onze tochten regelmatig onopgemerkt uit beeld te verdwijnen, tot ze me tien meter hoger of lager tegen een bergwand zagen klauteren. Het was sterker dan mezelf. Ik lijd aan een zeldzame psychiatrische afwijking die dieptezucht heet – de tegenhanger van hoogtevrees. Zie ik een afgrond, dan zuigt hij me naar zich toe en ga ik tot het richeltje. Bij harde wind kruip ik er desnoods naartoe, zoals die keer met mijn eigen gezin toen ik mijn echtgenote in paniek bracht door met ons zoontje van vijf in buikligging over de Cliffs of Moher te gaan hangen.

Toch wist mijn vrouw maar al te best welk vlees ze met mij in de kuip had, want we hadden elkaar kennen aan de universiteit, waar ik binnen de kortste keren lid van de Leuvense Alpinistenclub was geworden. We gingen oefenen tegen de rotswanden in Freÿr, Tilff en het legendarische Marche-les-Dames, waar Albert I een schielijke dood had gevonden en waar ook de Belgische paracommando’s trainden, samen met ons. Hoe cool was dat? We spreken van begin jaren ’80, de tijd dat de eerste indoorklimzalen in Vlaanderen opengingen, waardoor ik ook ín de herfst en ’s winters mijn passie kon botvieren. 

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij de Belgische Alpenclub en schreef ik zelfs stukjes voor het ledentijdschrift Boba, al wist ik niet eens waar die vreemd klinkende naam op sloeg. Enfin, om maar te zeggen dat het hoogtevirus mij zwaar te pakken had en er sinds mijn kindertijd geen zomer meer voorbij is gegaan zonder dat ik tegen een rots heb gehangen, over een gletsjer heb geschuifeld of me op een of andere top de longen uit het lijf heb geschreeuwd. 

Het Parc National de Mercantour in Frankrijk, de Corsicaanse bergen, de Picos de Europa, Snowdonia in Wales, de Abruzzen, Croag Patrick in Ierland, de Julische Alpen in Slovenië, toppen in Kenia, Zimbabwe en Costa Rica… allemaal heb ik ze aan mijn degen geregen. Sinds 2007 zijn de Spaanse Pyreneeën het decor van onze jaarlijkse bergvakantie. De eigenaars van het Aragonese camping- en bungalowpark dat we als vaste uitvalbasis hebben gekozen, zijn met de jaren een tweede familie geworden. In 2020 en 2021 waren alarmcode rood van een vreselijke pandemie en het vooruitzicht van quarantaine nodig om er ons weg te houden en hebben we respectievelijk de Beierse en Italiaanse Alpen opgezocht. Dat is hooguit the next best thing, maar de essentie van het klimmen blijft dezelfde. 

Vlakkelanders vragen me soms wat daar dan zo leuk aan is, jezelf af te peigeren op een berg. Ik kan hun onbegrip begrijpen, want het moet gezegd: fysiek bekeken is bergsport, van rotsklimmen tot alpijns bergbeklimmen of gewoon bergwandelen, haast constant afzien. Bergop drijf je je longen en quadricepsen tot het uiterste. Bergaf worden je knieën en tenen tot tranen toe geteisterd. Ook mentaal word je terdege op de proef gesteld, door elke horizonnetje dat alweer niet het einddoel blijkt te zijn. Maar in de rustzone daarboven, op die ijle top of op die winderige rotsrichel waar je klimtouw eindigt… tja, dat is walhalla. Je bent dan immers op een plek waar je zonder die inspanning voor- en achteraf nooit zou zijn geraakt. Geen enkele andere vervoersmodus dan je eigen benen reiken zover. Ik ben ook motorrijder en met een geschikte terreinmachine kun je eveneens hoge en gekke doelen bereiken, maar nooit zo gek of zo hoog als met je eigen lijf.

En daar zit je dan. Bergschoenen en kousen uit. Je afgejakkerde voeten kraaien hun herwonnen vrijheid uit. Het zweet in je nek zorgt voor onmiddellijke afkoeling. Je haalt rillend je fleece uit je rugzakje, nog warm van daar beneden. De betterfoodkoeken zijn verkruimeld. Een sinaasappel rolt bijna de afgrond in. Je test de echo, maakt een selfie en schrijft je naam en de datum in het klimmerslogboek dat in een blikken doos beschut ligt onder een platte steen aan de voet van een verweerd kruisbeeld of een granieten markeerzuil. 

Schijnt de zon overal om je heen, dan kun je tot 100 kilometer ver kijken en op de stafkaart de andere toppen identificeren. Met wat geluk zie je een raaf, steenarend, vale gier, gems, steenbok, alpenmarmot, alpenkraai of alpenkauw. In 2019 had ik echt mazzel toen ik vlak bij de Monte Perdido in het Nationaal Park van Ordessa meer dan een kwartier lang een lammergier kon observeren, een van de grootste en zeldzaamste roofvogels in Europa. De ‘quebrantauesos’ of bottenbreker is een enorm en wonderlijk dier dat zich qua voeding heeft gespecialiseerd in de zwaardere botten van karkassen die andere aaseters niet stuk krijgen. De lammergier grijpt zo’n bot van een schaap of berggeit beet met zijn gigasnavel, vliegt er mee naar de zon en laat het dan van grote hoogte op een rots vallen, zodat het in gruzelementen uiteenspat en hij zich tegoed kan doen aan het voedzame beenmerg.

Ben je boven de wolken, dan kijk je neer op een deinend deken dat je van de rest van de wereld afschermt. Soms zie je hoe honderden meters lager hele wolkentreinen tussen de toppen zwemmen, in een ijle stilte die enkel door de wind wordt doorbroken. Dat zijn de momenten dat ik mijn afkeer van godsdienst doodjammer vind.

Maar ook als je zelf in de wolken zit en niet verder kunt kijken dan je zweetsokken, dan nog is het intens genieten op een top en het feit dat je er toch maar weer bent geraakt, al gebiedt het klimmersverstand dan onverwijld lagere oorden op te zoeken. In de Picos zijn we bijna verdwaald toen een zonnig gestarte bergwandeling vlakbij ons doel plots en zonder ernstig voorteken ontaardde in een zondvloed van ijsregen en rukwind waarin we amper overeind konden blijven. Mijn vrouw en ik hebben toen extra steenmannetjes geplaatst om het toekomstige avonturiers wat makkelijker te maken. Dat was een van de weinige keren dat ik in paniek sloeg, omdat er kinderen bij waren, die hun lot blindelings aan mij hadden toevertrouwd, ook letterlijk. Ik erger me altijd blauw wanneer ik volwassenen met kinderen op plastic sandalen en zonder regenjassen of proviand diep in de middag nog aan een beklimming in het hooggebergte zie beginnen. Waanzin. Zonder goede voorbereiding of degelijke uitrusting kan elke bergtocht in geen tijd uitdraaien op een survivalsituatie. Een clear blue sky aan de start zegt niks, doordat je horizon op geringe hoogte beperkt wordt en je eventueel slecht weer niet kunt zien aankomen. De dag dat ik met mijn gezin zelf in zo’n impasse was geraakt, is nog iets wat ik nooit zal vergeten.

Ik hoef je intussen niet meer duidelijk te maken dat bergsport mijn sport bij uitstek is, ook omdat het een heel complete vorm van lichaamsbeweging is, die zowel je spierkracht als uithouding traint, met als bonus de bovenaardse schoonheid van de landschappen die je bedwingt. Je kunt deze sport overigens tot hoge leeftijd blijven beoefenen, zolang je je tempo maar aanpast. Bergop heb ik al lang niet meer de luxe om te twijfelen tussen enerzijds grote en trage passen of anderzijds kleine en snelle – het zijn nu meestal sowieso kleine en trage pasjes geworden, maar eenmaal boven blijft de beloning zelfs voor een ketter als ik een godsgeschenk. 

Mocht de lezer zich nog afvragen wat Boba betekent, wel dat ben ik pas jaren na mijn toetreding tot de Alpenclub te weten gekomen tijdens een redactievergadering. Groot was mijn teleurstelling toen ik vernam dat Boba niet de naam van een of andere Italiaanse alp of een Nepalese achtduizender is, maar de afkorting van Berg Op, Berg Af. Vermoedelijk dankt het tijdschrift zijn naam aan het welbekende zuurstofgebrek op grote hoogte.

Vind een expert

 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Coosemans

 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Erik Van Lierde

 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Justine Vandenbroeck

 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An Konings

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Bruno D'Hulster

 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Ann Gillis

 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Johan Roeykens

 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten