Boba

Boba

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten Klimmen

De wereld zit boordevol met plaatsen om te sporten. De ene verkiest sportvelden en sportzalen, anderen maken dan weer van de natuur hun sportveld. Zo heb je watersport, vliegsport en bergsport zoals rotsklimmen, alpijns bergbeklimmen, rotswandelen, ... Marc is één van die bergavonturiers. Hij vertelt je over zijn ervaringen in de bergen en kan je misschien zelfs overtuigen om van de bergen ook jouw sportveld te maken!

Ik schrijf deze blog met uitzicht op een majestueuze Italiaanse alp, zo’n berg-berg als die van Paramount Pictures. Telkens wanneer ik in de bergen kom, stel ik vast: oef, thuis, this is where I belong. Als kind al voelde ik de onbedwingbare drang steeds hogere hoogtes op te zoeken. Het begon met de Konijnenberg – een molshoopje van niks in de Stille Kempen. Daarna de Baraque Michel; die maakte al indruk op me. Maar dan: 1968, de eerste gezinsvakantie in Zwitserland, Les Haudères. Van mijn sokken geblazen. Daar leerde ik dat bergen tegelijk lokken en dreigen, een beetje als de zee op een stormachtige dag. Ik herinner me alsof het gisteren was hoe ik de eerste ochtend, bij de aanblik van zoveel grandeur uit pure verrukking de steile wei vol zomerbloemen langs onze chalet afholde, sneller dan mijn beentjes aankonden, en beneden in een sloot vol brandnetels belandde. En hoe vader te hulp snelde, en moeder me in een azijnlaken wikkelde. Al even onvergetelijk was het eerste toefje edelweiss dat we op een wandeling boven 2000 meter ontdekten. Er zouden nog veel alpijnse vakanties volgen, met het gezin maar ook met het Sint-Jozefcollege, mijn school, die elk jaar een bergkamp organiseerde, wat ik niet wou missen. 

Wat ik me niet herinner, maar bij elke winterse dia-avond wel van mijn ouders te horen kreeg, was hoezeer ik hun de daver op het lijf joeg door tijdens onze tochten regelmatig onopgemerkt uit beeld te verdwijnen, tot ze me tien meter hoger of lager tegen een bergwand zagen klauteren. Het was sterker dan mezelf. Ik lijd aan een zeldzame psychiatrische afwijking die dieptezucht heet – de tegenhanger van hoogtevrees. Zie ik een afgrond, dan zuigt hij me naar zich toe en ga ik tot het richeltje. Bij harde wind kruip ik er desnoods naartoe, zoals die keer met mijn eigen gezin toen ik mijn echtgenote in paniek bracht door met ons zoontje van vijf in buikligging over de Cliffs of Moher te gaan hangen.

Toch wist mijn vrouw maar al te best welk vlees ze met mij in de kuip had, want we hadden elkaar kennen aan de universiteit, waar ik binnen de kortste keren lid van de Leuvense Alpinistenclub was geworden. We gingen oefenen tegen de rotswanden in Freÿr, Tilff en het legendarische Marche-les-Dames, waar Albert I een schielijke dood had gevonden en waar ook de Belgische paracommando’s trainden, samen met ons. Hoe cool was dat? We spreken van begin jaren ’80, de tijd dat de eerste indoorklimzalen in Vlaanderen opengingen, waardoor ik ook ín de herfst en ’s winters mijn passie kon botvieren. 

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij de Belgische Alpenclub en schreef ik zelfs stukjes voor het ledentijdschrift Boba, al wist ik niet eens waar die vreemd klinkende naam op sloeg. Enfin, om maar te zeggen dat het hoogtevirus mij zwaar te pakken had en er sinds mijn kindertijd geen zomer meer voorbij is gegaan zonder dat ik tegen een rots heb gehangen, over een gletsjer heb geschuifeld of me op een of andere top de longen uit het lijf heb geschreeuwd. 

Het Parc National de Mercantour in Frankrijk, de Corsicaanse bergen, de Picos de Europa, Snowdonia in Wales, de Abruzzen, Croag Patrick in Ierland, de Julische Alpen in Slovenië, toppen in Kenia, Zimbabwe en Costa Rica… allemaal heb ik ze aan mijn degen geregen. Sinds 2007 zijn de Spaanse Pyreneeën het decor van onze jaarlijkse bergvakantie. De eigenaars van het Aragonese camping- en bungalowpark dat we als vaste uitvalbasis hebben gekozen, zijn met de jaren een tweede familie geworden. In 2020 en 2021 waren alarmcode rood van een vreselijke pandemie en het vooruitzicht van quarantaine nodig om er ons weg te houden en hebben we respectievelijk de Beierse en Italiaanse Alpen opgezocht. Dat is hooguit the next best thing, maar de essentie van het klimmen blijft dezelfde. 

Vlakkelanders vragen me soms wat daar dan zo leuk aan is, jezelf af te peigeren op een berg. Ik kan hun onbegrip begrijpen, want het moet gezegd: fysiek bekeken is bergsport, van rotsklimmen tot alpijns bergbeklimmen of gewoon bergwandelen, haast constant afzien. Bergop drijf je je longen en quadricepsen tot het uiterste. Bergaf worden je knieën en tenen tot tranen toe geteisterd. Ook mentaal word je terdege op de proef gesteld, door elke horizonnetje dat alweer niet het einddoel blijkt te zijn. Maar in de rustzone daarboven, op die ijle top of op die winderige rotsrichel waar je klimtouw eindigt… tja, dat is walhalla. Je bent dan immers op een plek waar je zonder die inspanning voor- en achteraf nooit zou zijn geraakt. Geen enkele andere vervoersmodus dan je eigen benen reiken zover. Ik ben ook motorrijder en met een geschikte terreinmachine kun je eveneens hoge en gekke doelen bereiken, maar nooit zo gek of zo hoog als met je eigen lijf.

En daar zit je dan. Bergschoenen en kousen uit. Je afgejakkerde voeten kraaien hun herwonnen vrijheid uit. Het zweet in je nek zorgt voor onmiddellijke afkoeling. Je haalt rillend je fleece uit je rugzakje, nog warm van daar beneden. De betterfoodkoeken zijn verkruimeld. Een sinaasappel rolt bijna de afgrond in. Je test de echo, maakt een selfie en schrijft je naam en de datum in het klimmerslogboek dat in een blikken doos beschut ligt onder een platte steen aan de voet van een verweerd kruisbeeld of een granieten markeerzuil. 

Schijnt de zon overal om je heen, dan kun je tot 100 kilometer ver kijken en op de stafkaart de andere toppen identificeren. Met wat geluk zie je een raaf, steenarend, vale gier, gems, steenbok, alpenmarmot, alpenkraai of alpenkauw. In 2019 had ik echt mazzel toen ik vlak bij de Monte Perdido in het Nationaal Park van Ordessa meer dan een kwartier lang een lammergier kon observeren, een van de grootste en zeldzaamste roofvogels in Europa. De ‘quebrantauesos’ of bottenbreker is een enorm en wonderlijk dier dat zich qua voeding heeft gespecialiseerd in de zwaardere botten van karkassen die andere aaseters niet stuk krijgen. De lammergier grijpt zo’n bot van een schaap of berggeit beet met zijn gigasnavel, vliegt er mee naar de zon en laat het dan van grote hoogte op een rots vallen, zodat het in gruzelementen uiteenspat en hij zich tegoed kan doen aan het voedzame beenmerg.

Ben je boven de wolken, dan kijk je neer op een deinend deken dat je van de rest van de wereld afschermt. Soms zie je hoe honderden meters lager hele wolkentreinen tussen de toppen zwemmen, in een ijle stilte die enkel door de wind wordt doorbroken. Dat zijn de momenten dat ik mijn afkeer van godsdienst doodjammer vind.

Maar ook als je zelf in de wolken zit en niet verder kunt kijken dan je zweetsokken, dan nog is het intens genieten op een top en het feit dat je er toch maar weer bent geraakt, al gebiedt het klimmersverstand dan onverwijld lagere oorden op te zoeken. In de Picos zijn we bijna verdwaald toen een zonnig gestarte bergwandeling vlakbij ons doel plots en zonder ernstig voorteken ontaardde in een zondvloed van ijsregen en rukwind waarin we amper overeind konden blijven. Mijn vrouw en ik hebben toen extra steenmannetjes geplaatst om het toekomstige avonturiers wat makkelijker te maken. Dat was een van de weinige keren dat ik in paniek sloeg, omdat er kinderen bij waren, die hun lot blindelings aan mij hadden toevertrouwd, ook letterlijk. Ik erger me altijd blauw wanneer ik volwassenen met kinderen op plastic sandalen en zonder regenjassen of proviand diep in de middag nog aan een beklimming in het hooggebergte zie beginnen. Waanzin. Zonder goede voorbereiding of degelijke uitrusting kan elke bergtocht in geen tijd uitdraaien op een survivalsituatie. Een clear blue sky aan de start zegt niks, doordat je horizon op geringe hoogte beperkt wordt en je eventueel slecht weer niet kunt zien aankomen. De dag dat ik met mijn gezin zelf in zo’n impasse was geraakt, is nog iets wat ik nooit zal vergeten.

Ik hoef je intussen niet meer duidelijk te maken dat bergsport mijn sport bij uitstek is, ook omdat het een heel complete vorm van lichaamsbeweging is, die zowel je spierkracht als uithouding traint, met als bonus de bovenaardse schoonheid van de landschappen die je bedwingt. Je kunt deze sport overigens tot hoge leeftijd blijven beoefenen, zolang je je tempo maar aanpast. Bergop heb ik al lang niet meer de luxe om te twijfelen tussen enerzijds grote en trage passen of anderzijds kleine en snelle – het zijn nu meestal sowieso kleine en trage pasjes geworden, maar eenmaal boven blijft de beloning zelfs voor een ketter als ik een godsgeschenk. 

Mocht de lezer zich nog afvragen wat Boba betekent, wel dat ben ik pas jaren na mijn toetreding tot de Alpenclub te weten gekomen tijdens een redactievergadering. Groot was mijn teleurstelling toen ik vernam dat Boba niet de naam van een of andere Italiaanse alp of een Nepalese achtduizender is, maar de afkorting van Berg Op, Berg Af. Vermoedelijk dankt het tijdschrift zijn naam aan het welbekende zuurstofgebrek op grote hoogte.

Vind een expert

  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Erik Van Lierde

  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • BVBA Samcon

  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Karel Pardaens

  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Willy Coosemans

  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Johan Roeykens

  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts

Gerelateerde items

Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten