Boba

Boba

Na 20 jaar televisie radio en televisie richt Marc zich tegenwoordig op communicatie over gezondheid, geneeskunde en wetenschap. De materie is complex en delicaat maar mateloos boeiend, want uiteindelijk gaat het over het leven en welzijn van mensen. Als auteur publiceerde Marc reeds meerdere boeken over onvruchtbaarheid, huidkanker, ebola, darmziekten, het hart en de psychomedische begeleiding van jonge sporters.
Sporter Blog Gezond Sporten Gezond Sporten Klimmen

De wereld zit boordevol met plaatsen om te sporten. De ene verkiest sportvelden en sportzalen, anderen maken dan weer van de natuur hun sportveld. Zo heb je watersport, vliegsport en bergsport zoals rotsklimmen, alpijns bergbeklimmen, rotswandelen, ... Marc is één van die bergavonturiers. Hij vertelt je over zijn ervaringen in de bergen en kan je misschien zelfs overtuigen om van de bergen ook jouw sportveld te maken!

Ik schrijf deze blog met uitzicht op een majestueuze Italiaanse alp, zo’n berg-berg als die van Paramount Pictures. Telkens wanneer ik in de bergen kom, stel ik vast: oef, thuis, this is where I belong. Als kind al voelde ik de onbedwingbare drang steeds hogere hoogtes op te zoeken. Het begon met de Konijnenberg – een molshoopje van niks in de Stille Kempen. Daarna de Baraque Michel; die maakte al indruk op me. Maar dan: 1968, de eerste gezinsvakantie in Zwitserland, Les Haudères. Van mijn sokken geblazen. Daar leerde ik dat bergen tegelijk lokken en dreigen, een beetje als de zee op een stormachtige dag. Ik herinner me alsof het gisteren was hoe ik de eerste ochtend, bij de aanblik van zoveel grandeur uit pure verrukking de steile wei vol zomerbloemen langs onze chalet afholde, sneller dan mijn beentjes aankonden, en beneden in een sloot vol brandnetels belandde. En hoe vader te hulp snelde, en moeder me in een azijnlaken wikkelde. Al even onvergetelijk was het eerste toefje edelweiss dat we op een wandeling boven 2000 meter ontdekten. Er zouden nog veel alpijnse vakanties volgen, met het gezin maar ook met het Sint-Jozefcollege, mijn school, die elk jaar een bergkamp organiseerde, wat ik niet wou missen. 

Wat ik me niet herinner, maar bij elke winterse dia-avond wel van mijn ouders te horen kreeg, was hoezeer ik hun de daver op het lijf joeg door tijdens onze tochten regelmatig onopgemerkt uit beeld te verdwijnen, tot ze me tien meter hoger of lager tegen een bergwand zagen klauteren. Het was sterker dan mezelf. Ik lijd aan een zeldzame psychiatrische afwijking die dieptezucht heet – de tegenhanger van hoogtevrees. Zie ik een afgrond, dan zuigt hij me naar zich toe en ga ik tot het richeltje. Bij harde wind kruip ik er desnoods naartoe, zoals die keer met mijn eigen gezin toen ik mijn echtgenote in paniek bracht door met ons zoontje van vijf in buikligging over de Cliffs of Moher te gaan hangen.

Toch wist mijn vrouw maar al te best welk vlees ze met mij in de kuip had, want we hadden elkaar kennen aan de universiteit, waar ik binnen de kortste keren lid van de Leuvense Alpinistenclub was geworden. We gingen oefenen tegen de rotswanden in Freÿr, Tilff en het legendarische Marche-les-Dames, waar Albert I een schielijke dood had gevonden en waar ook de Belgische paracommando’s trainden, samen met ons. Hoe cool was dat? We spreken van begin jaren ’80, de tijd dat de eerste indoorklimzalen in Vlaanderen opengingen, waardoor ik ook ín de herfst en ’s winters mijn passie kon botvieren. 

Na mijn afstuderen sloot ik me aan bij de Belgische Alpenclub en schreef ik zelfs stukjes voor het ledentijdschrift Boba, al wist ik niet eens waar die vreemd klinkende naam op sloeg. Enfin, om maar te zeggen dat het hoogtevirus mij zwaar te pakken had en er sinds mijn kindertijd geen zomer meer voorbij is gegaan zonder dat ik tegen een rots heb gehangen, over een gletsjer heb geschuifeld of me op een of andere top de longen uit het lijf heb geschreeuwd. 

Het Parc National de Mercantour in Frankrijk, de Corsicaanse bergen, de Picos de Europa, Snowdonia in Wales, de Abruzzen, Croag Patrick in Ierland, de Julische Alpen in Slovenië, toppen in Kenia, Zimbabwe en Costa Rica… allemaal heb ik ze aan mijn degen geregen. Sinds 2007 zijn de Spaanse Pyreneeën het decor van onze jaarlijkse bergvakantie. De eigenaars van het Aragonese camping- en bungalowpark dat we als vaste uitvalbasis hebben gekozen, zijn met de jaren een tweede familie geworden. In 2020 en 2021 waren alarmcode rood van een vreselijke pandemie en het vooruitzicht van quarantaine nodig om er ons weg te houden en hebben we respectievelijk de Beierse en Italiaanse Alpen opgezocht. Dat is hooguit the next best thing, maar de essentie van het klimmen blijft dezelfde. 

Vlakkelanders vragen me soms wat daar dan zo leuk aan is, jezelf af te peigeren op een berg. Ik kan hun onbegrip begrijpen, want het moet gezegd: fysiek bekeken is bergsport, van rotsklimmen tot alpijns bergbeklimmen of gewoon bergwandelen, haast constant afzien. Bergop drijf je je longen en quadricepsen tot het uiterste. Bergaf worden je knieën en tenen tot tranen toe geteisterd. Ook mentaal word je terdege op de proef gesteld, door elke horizonnetje dat alweer niet het einddoel blijkt te zijn. Maar in de rustzone daarboven, op die ijle top of op die winderige rotsrichel waar je klimtouw eindigt… tja, dat is walhalla. Je bent dan immers op een plek waar je zonder die inspanning voor- en achteraf nooit zou zijn geraakt. Geen enkele andere vervoersmodus dan je eigen benen reiken zover. Ik ben ook motorrijder en met een geschikte terreinmachine kun je eveneens hoge en gekke doelen bereiken, maar nooit zo gek of zo hoog als met je eigen lijf.

En daar zit je dan. Bergschoenen en kousen uit. Je afgejakkerde voeten kraaien hun herwonnen vrijheid uit. Het zweet in je nek zorgt voor onmiddellijke afkoeling. Je haalt rillend je fleece uit je rugzakje, nog warm van daar beneden. De betterfoodkoeken zijn verkruimeld. Een sinaasappel rolt bijna de afgrond in. Je test de echo, maakt een selfie en schrijft je naam en de datum in het klimmerslogboek dat in een blikken doos beschut ligt onder een platte steen aan de voet van een verweerd kruisbeeld of een granieten markeerzuil. 

Schijnt de zon overal om je heen, dan kun je tot 100 kilometer ver kijken en op de stafkaart de andere toppen identificeren. Met wat geluk zie je een raaf, steenarend, vale gier, gems, steenbok, alpenmarmot, alpenkraai of alpenkauw. In 2019 had ik echt mazzel toen ik vlak bij de Monte Perdido in het Nationaal Park van Ordessa meer dan een kwartier lang een lammergier kon observeren, een van de grootste en zeldzaamste roofvogels in Europa. De ‘quebrantauesos’ of bottenbreker is een enorm en wonderlijk dier dat zich qua voeding heeft gespecialiseerd in de zwaardere botten van karkassen die andere aaseters niet stuk krijgen. De lammergier grijpt zo’n bot van een schaap of berggeit beet met zijn gigasnavel, vliegt er mee naar de zon en laat het dan van grote hoogte op een rots vallen, zodat het in gruzelementen uiteenspat en hij zich tegoed kan doen aan het voedzame beenmerg.

Ben je boven de wolken, dan kijk je neer op een deinend deken dat je van de rest van de wereld afschermt. Soms zie je hoe honderden meters lager hele wolkentreinen tussen de toppen zwemmen, in een ijle stilte die enkel door de wind wordt doorbroken. Dat zijn de momenten dat ik mijn afkeer van godsdienst doodjammer vind.

Maar ook als je zelf in de wolken zit en niet verder kunt kijken dan je zweetsokken, dan nog is het intens genieten op een top en het feit dat je er toch maar weer bent geraakt, al gebiedt het klimmersverstand dan onverwijld lagere oorden op te zoeken. In de Picos zijn we bijna verdwaald toen een zonnig gestarte bergwandeling vlakbij ons doel plots en zonder ernstig voorteken ontaardde in een zondvloed van ijsregen en rukwind waarin we amper overeind konden blijven. Mijn vrouw en ik hebben toen extra steenmannetjes geplaatst om het toekomstige avonturiers wat makkelijker te maken. Dat was een van de weinige keren dat ik in paniek sloeg, omdat er kinderen bij waren, die hun lot blindelings aan mij hadden toevertrouwd, ook letterlijk. Ik erger me altijd blauw wanneer ik volwassenen met kinderen op plastic sandalen en zonder regenjassen of proviand diep in de middag nog aan een beklimming in het hooggebergte zie beginnen. Waanzin. Zonder goede voorbereiding of degelijke uitrusting kan elke bergtocht in geen tijd uitdraaien op een survivalsituatie. Een clear blue sky aan de start zegt niks, doordat je horizon op geringe hoogte beperkt wordt en je eventueel slecht weer niet kunt zien aankomen. De dag dat ik met mijn gezin zelf in zo’n impasse was geraakt, is nog iets wat ik nooit zal vergeten.

Ik hoef je intussen niet meer duidelijk te maken dat bergsport mijn sport bij uitstek is, ook omdat het een heel complete vorm van lichaamsbeweging is, die zowel je spierkracht als uithouding traint, met als bonus de bovenaardse schoonheid van de landschappen die je bedwingt. Je kunt deze sport overigens tot hoge leeftijd blijven beoefenen, zolang je je tempo maar aanpast. Bergop heb ik al lang niet meer de luxe om te twijfelen tussen enerzijds grote en trage passen of anderzijds kleine en snelle – het zijn nu meestal sowieso kleine en trage pasjes geworden, maar eenmaal boven blijft de beloning zelfs voor een ketter als ik een godsgeschenk. 

Mocht de lezer zich nog afvragen wat Boba betekent, wel dat ben ik pas jaren na mijn toetreding tot de Alpenclub te weten gekomen tijdens een redactievergadering. Groot was mijn teleurstelling toen ik vernam dat Boba niet de naam van een of andere Italiaanse alp of een Nepalese achtduizender is, maar de afkorting van Berg Op, Berg Af. Vermoedelijk dankt het tijdschrift zijn naam aan het welbekende zuurstofgebrek op grote hoogte.

Vind een expert

 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • jana stevens

  Podoloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Coosemans

 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Kevin Robson

  Trainer
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Johan Roeykens

 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Peter Plessers

 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog

Gerelateerde items

Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten