Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Natasja is huisarts en Sportarts in de “Sportpraktijk” te Sleidinge. Ook is ze verbonden aan het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge als somatische arts. In 2017 startte ze een onderzoek naar Insuline Resistentie, Diabetes type 2 en lifestyle. Daaruit ontstond het project “Let’s move”. Ze was “internationaal dopingcontrole arts” tijdens de Olympische winterspelen in PyeongChang en “Doping control station manager” tijdens de European Games in Minks. Dr. Keereman is praktijkopleider voor Huisartsgeneeskunde aan de UGent en bestuurslid van Gezond Sporten.
Ria heeft 35 j ervaring met sportvoeding als sportdiëtist, lesgever, consultant, onderzoeker, deelnemer en partner. Het is haar passie om resultaten van wetenschappelijk onderzoek te vertalen in wat er op het bord komt en wat mee te nemen voor, tijdens en na het sporten, aangepast aan de individuele wensen en vereisten van het sportende lichaam en de sport. Haar expertise gaat van bergsport, wielrennen, cyclocross, mountainbikemarathon, triatlon en marathon over motorcross, roeien, boxen, bodybuilding, judo, cross fit en meerkamp naar voetbal, basketbal, padel, airsoft, duiken en zeilen tot paardensport, BMX, breakdance, gymnastiek, ballet en schermen. #iksportgezonddankzijmijnsportdiëtist‘
Sporter Artikel Blessurepreventie Blessurepreventie Voeding

Wetenschappelijke artikels beschrijven dat bepaalde voedingsmiddelen aanleiding kunnen geven tot een langdurige, maar niet altijd voelbare ontsteking van het hele lichaam. Dus niet alleen ter hoogte van pezen en spieren, maar ook t.h.v. andere organen zoals de lever, pancreas, bloedvaten, en zelfs de hersenen. Door deze aanslepende ontsteking zullen, bij een acuut letsel, de nodige snelle herstellingsmechanismen verstoord zijn. Aan de basis liggen een aantal biochemische kettingreacties waarbij zowel het immuunsysteem als het hormonaal systeem betrokken zijn.

Heb je last van hardnekkige blessures, al dan niet door overbelasting? Herstel je moeilijk na een blessure? Of wil je meer of harder trainen zonder je blessurerisico te verhogen? Neem dan eens je voeding onder de loep.

 

Wat vermijd je het best en waarom?

Te hoge calorie-inname in het algemeen

Door een te hoge calorie-inname zal je lichaam het teveel aan voeding omzetten naar vetten en dit opstapelen ter hoogte van het vetweefsel, maar ook in alle andere organen. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat die opstapeling een laaggradige ontstekingsreactie activeert en zo immuuncellen (= afweercellen) aantrekt. Eén van de gevolgen van deze niet-voelbare ontsteking in het lichaam is dat de opname van suikers uit de bloedbaan naar de lever en de spieren minder goed verloopt en er steeds meer insuline nodig is. Dat noemen we insulineresistentieNiet te verwarren met pre-diabetes en het metabool syndroom, dit zijn ziekten. Bij pre-diabetes stijgt de HbA1c boven de 5,7 en bij het metabool syndroom heeft men een vergrootte buikomtrek, verhoogde body mass index (BMI) en andere risicofactoren (meer uitleg zie HOMA-calculator).
 

Continu eten en drinken

Een koekje tijdens de pauze, een snoepje na school, een frisdrankje uit de automaat, een biertje na het werk, iets hartigs ’s avonds voor de televisie, … We worden voortdurend verleid om te eten of te drinken. Door het permanente eten verbranden we onze suiker- en vetreserves niet, wat het mechanisme dat insulineresistentie veroorzaakt nog versterkt.

Sedentarisme (te lang zitten/te weinig bewegen)

Een mens heeft beweging nodig voor een goede energiehuishouding. Bij regelmatige beweging verbranden we niet alleen suikers maar ook de hinderlijke vetreserve die insulineresistentie veroorzaakt. Verder kunnen we onze cellen trainen om efficiënt energie te verbruiken in de mitochondriën (= de energiecentrales van ons lichaam). In onze pezen stimuleert beweging het uitrijpen van jonge cellen tot stevige volwassen bindweefselcellen (fibrocyten) met sterke vezels.

Voedingsmiddelen bereid met suiker of fructosesiroop

Als je gesuikerde voeding eet, komt er te snel te veel suiker via de darmen in het bloed. Voedingsmiddelen die hoge suikerspiegels in het bloed veroorzaken, hebben een hoge glycemische index (GI). Deze voedingsmiddelen zorgen voor hoge insulinewaarden waardoor je al gauw opnieuw honger krijgt. De hoge bloedsuikerconcentraties zorgen ervoor dat suikermoleculen aan de eiwitten en vetten van allerlei weefsels binden. Daardoor ontstaan zogenaamd ‘advanced glycation endproducts’ (AGE’s). De aangetaste weefsels verliezen door deze versuikerde eiwitten en vetten hun normale functie en moeten door middel van een ontstekingsreactie worden opgeruimd. Verder kunnen AGE’s binden op celreceptoren (antennes aan het celoppervlak) waardoor deze cellen zich anders gaan gedragen of vernietigd worden. AGE’s spelen een rol bij een versneld verouderingsproces en bij het ontwikkelen van kankers. De productie van AGE’s in het lichaam is evenredig met de hoge suikerspiegels in het bloed.

Gefrituurde of geroosterde producten

AGE’s vind je ook in voeding dat een karamelliseringsproces heeft ondergaan door frituren, bruinbakken, toasten of grillen. Daardoor krijgt voeding een lekkere smaak en een mooie kleur, maar deze AGE’s uit de voeding komen via de darmen ook in het bloed en de rest van het lichaam terecht. Regelmatig dergelijke voeding eten, is niet gezond. Het is beter om voedingsmiddelen op een zacht vuurtje te garen.

Omega 6-vetzuren

In ons lichaam kunnen omega 6-vetzuren worden omgezet tot factoren die ontsteking stimuleren, terwijl omega 3-vetzuren ontsteking juist afremmen. Gezonde voeding bevat bij voorkeur evenveel omega 3- als omega 6-vetzuren. Helaas heeft westerse voeding doorgaans 30 tot 40 keer meer omega 6 dan omega 3-verzuren, waardoor veel meer ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt en de insulineresistentie in de hand wordt gewerkt. Omega 6-vetzuren vind je onder meer in zonnebloem-, maïs- en saffloerolie. Omega 3-vetzuren zitten vooral in vette vis zoals makreel, haring, heilbot, ansjovis of zalm, en in walnoten, koolzaad en lijnzaad.

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden (2)

Kan je het effect van een gezond voedings- en beweegpatroon meten?

Aan de hand van een nuchter bloedonderzoek en de HOMA-calculator kan je door je huis- of sportarts de insulineresistentie (IR), de gevoeligheid van je spieren voor suiker (%S) en de belasting van de insulineproducerende cellen (β-cellen) in de alvleesklier (%B) laten bepalen.

De arts kan zo tevens checken of aanpassingen van je levensstijl effect hebben want insulineresistentie is geen ziekte maar een omkeerbare fysiologische toestand. Het komt niet alleen voor bij oudere personen, maar ook bij jonge gezonde sporters met een normaal BMI (<25) en normale HbA1c (= diabetes parameter < 5,7). Als de insulineresistentie te lang aanhoudt, kan de overproductie van insuline de alvleesklier uitputten, met type 2-diabetes als gevolg. Andere gevolgen van langdurige insulineresistentie zijn hart- en bloedvatziekten, en zelfs depressie.

Let op: Het bloedonderzoek moet ’s morgens voor het ontbijt gebeuren en je mag geen gesuikerde dranken gedronken hebben. Ook ontstekingsremmers kunnen het resultaat vertekenen. Praat erover met je arts als je die neemt.

 

Hoe kan ik mijn levensstijl aanpassen?

Levensstijlaanpassing omvat twee grote luiken: regelmatig bewegen en voedingsaanpassingen.

Regelmatig bewegen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft de kennis over bewegen gebundeld in de bewegingsdriehoek. Daar horen drie belangrijke tips bij:

1. Zit minder lang stil

Het is belangrijk dat je niet te lang aan één stuk stilzit. Sta regelmatig op of loop wat rond, elk half uur als dat kan. Ga langs bij een collega die enkele bureaus verder zit in plaats van te bellen.

2. Ga stap voor stap

Introduceer meer beweging in je dagelijkse leven. Creëer nieuwe gewoonten waardoor je dagelijks een paar minuten extra beweegt, op je eigen tempo. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Wandel of fiets naar je werk of naar het station.

3. Ga voor een gezonde mix

Doe 3 maal per week een vorm van matige intensieve beweging. Pas je sport en beweging best individueel aan. Een veel gemaakte fout is om te snel te grote belastingen te willen doen zoals bijvoorbeeld binnen enkele maanden een (halve) marathon willen lopen. Als je niet of minder gewoon bent om te sporten, kies je beter voor een combinatie met minder belastende bewegingsvormen waardoor kwetsuren kunnen vermeden worden. Je pezen en spieren in een goede conditie brengen kost tijd en vraagt een aangepaste training. Als je toch geblesseerd geraakt, is het zeer belangrijk om te blijven bewegen omdat beweging de kwetsuur sneller zal helpen genezen. Uiteraard moet je dan niet opnieuw overbelasten met dezelfde sport maar kies je voor alternatieven zoals bijvoorbeeld aquajoggen, fietsen of zwemmen. 

Voor meer tips bij de bewegingsdriehoek kan je terecht op www.bewegingsdriehoek.be.

Bewegingsdriehoek (Gezond Leven)

Voedingsaanpassingen

Ook de kennis over gezonde voeding heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven in een voedingsdriehoek samengevat. 

​​1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd

Plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, bieden het grootste gezondheidsvoordeel. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul ze in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie

2. Beperk je inname van dierlijke producten 

Je hoeft vlees, kaas of andere dierlijke producten niet van je menu te schrappen, maar kleine(re) porties volstaan. Wissel af tussen vis, rood vlees, gevolgte en plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten of tofu. Bij intensief sporten zorgt een goede verdeling van de eiwitten over de volledige dag voor een goede recuperatie van spieren en pezen waardoor je blessures kan voorkomen.

3. Drink vooral water 

Water is de beste drank om je dorst te lessen. Wil je variëren? Laat er dan wat stukjes fruit in trekken of drink thee of koffie zonder suiker. 

4. Eet zo weinig mogelijk bewerkte producten 

Wat met snoep, koekjes, chips, frisdrank, wijn, bier, …? Deze producten bevatten vaak veel suiker, geraffineerd meel, vet, zout of alcohol waardoor je ze het best vermijdt.

Voedingsdriehoek (Gezond Leven)

5. Eet in verhouding tot je verbruik

Wist je dat je om één Mars te verbranden twee uur moet fietsen? Ook het tijdstip waarop je eet is heel belangrijk. Bij voorkeur eet je binnen de twee uren na of, in bepaalde gevallen, ook tijdens het sporten. Op dat moment staan alle glucosepoortjes open en kan de opgenomen energie rechtstreeks naar de spiercel of lever. Ook de eiwitten die je nodig hebt voor het spierherstel worden direct na het sporten het snelst opgenomen.

6. In rustperiodes eet je het best maximaal drie keer per dag

Je laatste maaltijd eet je bij voorkeur vroeg in de avond. Daarna eet je het best niets meer tot de ochtend. Dat geeft je lichaam de kans opgeslagen reserves te gebruiken. Je vermijdt het best een volumineuze maaltijd vlak voor het slapengaan zonder eerst te sporten. Continu eten versterkt het hongergevoel en verhoogt de insulineresistentie. Deze relatief nieuwe inzichten worden toegepast bij het periodieke vasten. Het blijft echter belangrijk voor de recuperatie dat je op de juiste momenten wél de juiste voeding eet.

7. Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Vermijd sportdranken, frisdranken, winegums, geroosterd brood met jam of honing, ... Als je minder dan anderhalf uur sport, volstaat het vooral veel water te drinken en na de inspanning een brikje magere melk, waar je een halve banaan of een ander stuk fruit bij eet. Het best neem je binnen de twee uur na het sporten een normale maaltijd. Koekjes of snoep vervang je door fruit. Smoothies en fruitsappen heten gezond te zijn maar hebben een zeer hoge glycemische index doordat het fruit erin vermalen wordt, waardoor de suikers zeer snel worden opgenomen. Ga voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index zoals havermout, muesli, bruine rijst of volkoren brood.

8. Beperk gefrituurde en gepaneerde voeding, koffiekoeken, bruin of krokant gebakken voedingsmiddelen of gegrild vlees tot een minimum

Dit soort voeding bevat veel AGE’s die het lichaam en je verbranding ontregelen. Je zal dan minder goed herstellen van een inspanning en je wakkert laaggradige ontsteking in je lichaam aan.

9. Eet antioxidanten 

Antioxidanten zitten vooral in groenten en fruit (hoe meer kleur, hoe liever). Verse keukenkruiden helpen afvalstoffen opruimen en zorgen voor een smakelijke maaltijd. Gebruik ze ruim.

10. Zorg voor een goede darmflora

Melkzuurgefermenteerde producten zoals yoghurt, kefir, karnemelk, skyr (IJslandse magere kwark) en kwark, maar ook zuurdesembrood, zuurkool of kimchi (Koreaanse gefermenteerde groenten) dragen bij tot een gezond darmmicrobioom. Probeer dagelijks minstens een voedingsmiddel uit deze categorie te gebruiken. 

11. Vette vis

Vergeet je wekelijkse portie vette vis niet. Die is goed voor je vitamine D en omega 3, en tegen slechte cholesterol.


Wil je een voedingsprogramma op maat, ga dan met je trainingsschema naar een sportdiëtist in je buurt. Die helpt je graag verder! 

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden

Vind een expert

 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Johan Roeykens

 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • An Konings

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Justine Vandenbroeck

 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Marc Schiltz

 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Jempi Wilssens

 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Bruno D'Hulster

 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • BVBA Samcon

 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Johan Docx

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Karel Pardaens

 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Plessers

 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Trees Dooms

 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten