Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden?

Natasja is huisarts en Sportarts in de “Sportpraktijk” te Sleidinge. Ook is ze verbonden aan het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge als somatische arts. In 2017 startte ze een onderzoek naar Insuline Resistentie, Diabetes type 2 en lifestyle. Daaruit ontstond het project “Let’s move”. Ze was “internationaal dopingcontrole arts” tijdens de Olympische winterspelen in PyeongChang en “Doping control station manager” tijdens de European Games in Minks. Dr. Keereman is praktijkopleider voor Huisartsgeneeskunde aan de UGent en bestuurslid van Gezond Sporten.
Ria heeft 35 j ervaring met sportvoeding als sportdiëtist, lesgever, consultant, onderzoeker, deelnemer en partner. Het is haar passie om resultaten van wetenschappelijk onderzoek te vertalen in wat er op het bord komt en wat mee te nemen voor, tijdens en na het sporten, aangepast aan de individuele wensen en vereisten van het sportende lichaam en de sport. Haar expertise gaat van bergsport, wielrennen, cyclocross, mountainbikemarathon, triatlon en marathon over motorcross, roeien, boxen, bodybuilding, judo, cross fit en meerkamp naar voetbal, basketbal, padel, airsoft, duiken en zeilen tot paardensport, BMX, breakdance, gymnastiek, ballet en schermen. #iksportgezonddankzijmijnsportdiëtist‘
Sporter Artikel Blessurepreventie Voeding

Wetenschappelijke artikels beschrijven dat bepaalde voedingsmiddelen aanleiding kunnen geven tot een langdurige, maar niet altijd voelbare ontsteking van het hele lichaam. Dus niet alleen ter hoogte van pezen en spieren, maar ook t.h.v. andere organen zoals de lever, pancreas, bloedvaten, en zelfs de hersenen. Door deze aanslepende ontsteking zullen, bij een acuut letsel, de nodige snelle herstellingsmechanismen verstoord zijn. Aan de basis liggen een aantal biochemische kettingreacties waarbij zowel het immuunsysteem als het hormonaal systeem betrokken zijn.

Heb je last van hardnekkige blessures, al dan niet door overbelasting? Herstel je moeilijk na een blessure? Of wil je meer of harder trainen zonder je blessurerisico te verhogen? Neem dan eens je voeding onder de loep.

 

Wat vermijd je het best en waarom?

Te hoge calorie-inname in het algemeen

Door een te hoge calorie-inname zal je lichaam het teveel aan voeding omzetten naar vetten en dit opstapelen ter hoogte van het vetweefsel, maar ook in alle andere organen. Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat die opstapeling een laaggradige ontstekingsreactie activeert en zo immuuncellen (= afweercellen) aantrekt. Eén van de gevolgen van deze niet-voelbare ontsteking in het lichaam is dat de opname van suikers uit de bloedbaan naar de lever en de spieren minder goed verloopt en er steeds meer insuline nodig is. Dat noemen we insulineresistentieNiet te verwarren met pre-diabetes en het metabool syndroom, dit zijn ziekten. Bij pre-diabetes stijgt de HbA1c boven de 5,7 en bij het metabool syndroom heeft men een vergrootte buikomtrek, verhoogde body mass index (BMI) en andere risicofactoren (meer uitleg zie HOMA-calculator).
 

Continu eten en drinken

Een koekje tijdens de pauze, een snoepje na school, een frisdrankje uit de automaat, een biertje na het werk, iets hartigs ’s avonds voor de televisie, … We worden voortdurend verleid om te eten of te drinken. Door het permanente eten verbranden we onze suiker- en vetreserves niet, wat het mechanisme dat insulineresistentie veroorzaakt nog versterkt.

Sedentarisme (te lang zitten/te weinig bewegen)

Een mens heeft beweging nodig voor een goede energiehuishouding. Bij regelmatige beweging verbranden we niet alleen suikers maar ook de hinderlijke vetreserve die insulineresistentie veroorzaakt. Verder kunnen we onze cellen trainen om efficiënt energie te verbruiken in de mitochondriën (= de energiecentrales van ons lichaam). In onze pezen stimuleert beweging het uitrijpen van jonge cellen tot stevige volwassen bindweefselcellen (fibrocyten) met sterke vezels.

Voedingsmiddelen bereid met suiker of fructosesiroop

Als je gesuikerde voeding eet, komt er te snel te veel suiker via de darmen in het bloed. Voedingsmiddelen die hoge suikerspiegels in het bloed veroorzaken, hebben een hoge glycemische index (GI). Deze voedingsmiddelen zorgen voor hoge insulinewaarden waardoor je al gauw opnieuw honger krijgt. De hoge bloedsuikerconcentraties zorgen ervoor dat suikermoleculen aan de eiwitten en vetten van allerlei weefsels binden. Daardoor ontstaan zogenaamd ‘advanced glycation endproducts’ (AGE’s). De aangetaste weefsels verliezen door deze versuikerde eiwitten en vetten hun normale functie en moeten door middel van een ontstekingsreactie worden opgeruimd. Verder kunnen AGE’s binden op celreceptoren (antennes aan het celoppervlak) waardoor deze cellen zich anders gaan gedragen of vernietigd worden. AGE’s spelen een rol bij een versneld verouderingsproces en bij het ontwikkelen van kankers. De productie van AGE’s in het lichaam is evenredig met de hoge suikerspiegels in het bloed.

Gefrituurde of geroosterde producten

AGE’s vind je ook in voeding dat een karamelliseringsproces heeft ondergaan door frituren, bruinbakken, toasten of grillen. Daardoor krijgt voeding een lekkere smaak en een mooie kleur, maar deze AGE’s uit de voeding komen via de darmen ook in het bloed en de rest van het lichaam terecht. Regelmatig dergelijke voeding eten, is niet gezond. Het is beter om voedingsmiddelen op een zacht vuurtje te garen.

Omega 6-vetzuren

In ons lichaam kunnen omega 6-vetzuren worden omgezet tot factoren die ontsteking stimuleren, terwijl omega 3-vetzuren ontsteking juist afremmen. Gezonde voeding bevat bij voorkeur evenveel omega 3- als omega 6-vetzuren. Helaas heeft westerse voeding doorgaans 30 tot 40 keer meer omega 6 dan omega 3-verzuren, waardoor veel meer ontstekingsbevorderende stoffen worden aangemaakt en de insulineresistentie in de hand wordt gewerkt. Omega 6-vetzuren vind je onder meer in zonnebloem-, maïs- en saffloerolie. Omega 3-vetzuren zitten vooral in vette vis zoals makreel, haring, heilbot, ansjovis of zalm, en in walnoten, koolzaad en lijnzaad.

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden (2)

Kan je het effect van een gezond voedings- en beweegpatroon meten?

Aan de hand van een nuchter bloedonderzoek en de HOMA-calculator kan je door je huis- of sportarts de insulineresistentie (IR), de gevoeligheid van je spieren voor suiker (%S) en de belasting van de insulineproducerende cellen (β-cellen) in de alvleesklier (%B) laten bepalen.

De arts kan zo tevens checken of aanpassingen van je levensstijl effect hebben want insulineresistentie is geen ziekte maar een omkeerbare fysiologische toestand. Het komt niet alleen voor bij oudere personen, maar ook bij jonge gezonde sporters met een normaal BMI (<25) en normale HbA1c (= diabetes parameter < 5,7). Als de insulineresistentie te lang aanhoudt, kan de overproductie van insuline de alvleesklier uitputten, met type 2-diabetes als gevolg. Andere gevolgen van langdurige insulineresistentie zijn hart- en bloedvatziekten, en zelfs depressie.

Let op: Het bloedonderzoek moet ’s morgens voor het ontbijt gebeuren en je mag geen gesuikerde dranken gedronken hebben. Ook ontstekingsremmers kunnen het resultaat vertekenen. Praat erover met je arts als je die neemt.

 

Hoe kan ik mijn levensstijl aanpassen?

Levensstijlaanpassing omvat twee grote luiken: regelmatig bewegen en voedingsaanpassingen.

Regelmatig bewegen

Het Vlaams Instituut Gezond Leven heeft de kennis over bewegen gebundeld in de bewegingsdriehoek. Daar horen drie belangrijke tips bij:

1. Zit minder lang stil

Het is belangrijk dat je niet te lang aan één stuk stilzit. Sta regelmatig op of loop wat rond, elk half uur als dat kan. Ga langs bij een collega die enkele bureaus verder zit in plaats van te bellen.

2. Ga stap voor stap

Introduceer meer beweging in je dagelijkse leven. Creëer nieuwe gewoonten waardoor je dagelijks een paar minuten extra beweegt, op je eigen tempo. Neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift. Wandel of fiets naar je werk of naar het station.

3. Ga voor een gezonde mix

Doe 3 maal per week een vorm van matige intensieve beweging. Pas je sport en beweging best individueel aan. Een veel gemaakte fout is om te snel te grote belastingen te willen doen zoals bijvoorbeeld binnen enkele maanden een (halve) marathon willen lopen. Als je niet of minder gewoon bent om te sporten, kies je beter voor een combinatie met minder belastende bewegingsvormen waardoor kwetsuren kunnen vermeden worden. Je pezen en spieren in een goede conditie brengen kost tijd en vraagt een aangepaste training. Als je toch geblesseerd geraakt, is het zeer belangrijk om te blijven bewegen omdat beweging de kwetsuur sneller zal helpen genezen. Uiteraard moet je dan niet opnieuw overbelasten met dezelfde sport maar kies je voor alternatieven zoals bijvoorbeeld aquajoggen, fietsen of zwemmen. 

Voor meer tips bij de bewegingsdriehoek kan je terecht op www.bewegingsdriehoek.be.

Bewegingsdriehoek (Gezond Leven)

Voedingsaanpassingen

Ook de kennis over gezonde voeding heeft het Vlaams Instituut Gezond Leven in een voedingsdriehoek samengevat. 

​​1. Neem plantaardige producten als basis voor elke maaltijd

Plantaardige voedingsmiddelen die niet of weinig zijn bewerkt, bieden het grootste gezondheidsvoordeel. Eet volop groenten, fruit, volle granen en peulvruchten. Vul ze in kleinere hoeveelheden aan met noten en plantaardige olie

2. Beperk je inname van dierlijke producten 

Je hoeft vlees, kaas of andere dierlijke producten niet van je menu te schrappen, maar kleine(re) porties volstaan. Wissel af tussen vis, rood vlees, gevolgte en plantaardige eiwitbronnen als peulvruchten of tofu. Bij intensief sporten zorgt een goede verdeling van de eiwitten over de volledige dag voor een goede recuperatie van spieren en pezen waardoor je blessures kan voorkomen.

3. Drink vooral water 

Water is de beste drank om je dorst te lessen. Wil je variëren? Laat er dan wat stukjes fruit in trekken of drink thee of koffie zonder suiker. 

4. Eet zo weinig mogelijk bewerkte producten 

Wat met snoep, koekjes, chips, frisdrank, wijn, bier, …? Deze producten bevatten vaak veel suiker, geraffineerd meel, vet, zout of alcohol waardoor je ze het best vermijdt.

Voedingsdriehoek (Gezond Leven)

5. Eet in verhouding tot je verbruik

Wist je dat je om één Mars te verbranden twee uur moet fietsen? Ook het tijdstip waarop je eet is heel belangrijk. Bij voorkeur eet je binnen de twee uren na of, in bepaalde gevallen, ook tijdens het sporten. Op dat moment staan alle glucosepoortjes open en kan de opgenomen energie rechtstreeks naar de spiercel of lever. Ook de eiwitten die je nodig hebt voor het spierherstel worden direct na het sporten het snelst opgenomen.

6. In rustperiodes eet je het best maximaal drie keer per dag

Je laatste maaltijd eet je bij voorkeur vroeg in de avond. Daarna eet je het best niets meer tot de ochtend. Dat geeft je lichaam de kans opgeslagen reserves te gebruiken. Je vermijdt het best een volumineuze maaltijd vlak voor het slapengaan zonder eerst te sporten. Continu eten versterkt het hongergevoel en verhoogt de insulineresistentie. Deze relatief nieuwe inzichten worden toegepast bij het periodieke vasten. Het blijft echter belangrijk voor de recuperatie dat je op de juiste momenten wél de juiste voeding eet.

7. Vermijd voedingsmiddelen met een hoge glycemische index

Vermijd sportdranken, frisdranken, winegums, geroosterd brood met jam of honing, ... Als je minder dan anderhalf uur sport, volstaat het vooral veel water te drinken en na de inspanning een brikje magere melk, waar je een halve banaan of een ander stuk fruit bij eet. Het best neem je binnen de twee uur na het sporten een normale maaltijd. Koekjes of snoep vervang je door fruit. Smoothies en fruitsappen heten gezond te zijn maar hebben een zeer hoge glycemische index doordat het fruit erin vermalen wordt, waardoor de suikers zeer snel worden opgenomen. Ga voor voedingsmiddelen met een lage glycemische index zoals havermout, muesli, bruine rijst of volkoren brood.

8. Beperk gefrituurde en gepaneerde voeding, koffiekoeken, bruin of krokant gebakken voedingsmiddelen of gegrild vlees tot een minimum

Dit soort voeding bevat veel AGE’s die het lichaam en je verbranding ontregelen. Je zal dan minder goed herstellen van een inspanning en je wakkert laaggradige ontsteking in je lichaam aan.

9. Eet antioxidanten 

Antioxidanten zitten vooral in groenten en fruit (hoe meer kleur, hoe liever). Verse keukenkruiden helpen afvalstoffen opruimen en zorgen voor een smakelijke maaltijd. Gebruik ze ruim.

10. Zorg voor een goede darmflora

Melkzuurgefermenteerde producten zoals yoghurt, kefir, karnemelk, skyr (IJslandse magere kwark) en kwark, maar ook zuurdesembrood, zuurkool of kimchi (Koreaanse gefermenteerde groenten) dragen bij tot een gezond darmmicrobioom. Probeer dagelijks minstens een voedingsmiddel uit deze categorie te gebruiken. 

11. Vette vis

Vergeet je wekelijkse portie vette vis niet. Die is goed voor je vitamine D en omega 3, en tegen slechte cholesterol.


Wil je een voedingsprogramma op maat, ga dan met je trainingsschema naar een sportdiëtist in je buurt. Die helpt je graag verder! 

Hoe kunnen voeding en levensstijl de kwaliteit van je pezen en spieren beïnvloeden

Vind een expert

 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager Letselpreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Sportarts
 • Mark D Haese

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Cedric Arijs

  Cedric Arijs

  Sportpsycholoog
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karel Pardaens

 • Erik Van Lierde

 • Johan Roeykens

 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Sylvie Latour

  Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Julie Zels

 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Ann Gillis

 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Carl De Crée

 • Bruno D'Hulster

 • Wouter Eraly

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Trees Dooms

 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dominique Devriese

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Emmy Mornie

  Kinesitherapeut
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Nicole Dillemans

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Natasja Keereman

  Natasja Keereman

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Sanne Boonen

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Marielle Van Aken

  Sportkinesitherapeut
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Justine Stevens

 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Marc Hertens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Joris De Win

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Bastiaan Verstraete

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • BVBA Samcon

 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Roben dedecker

 • Servaas Binge

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Marc Schiltz

 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Edwig Schatteman

  Sportarts
 • Guido De Romagnoli

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Windy Lycke

 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Stefan Mattheeuws

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Peter Plessers

Gerelateerde items

Voeding
Sprint wielrennen

Natriumbicarbonaat suppletie verbetert de sprintprestatie na een gesimuleerde wielerwedstrijd

Sportprofessional Artikel Voeding
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
GF2Snow Week 6.png

Get Fit 2 Snow - Week 6

Sporter Artikel Snowboarden Skiën Blessurepreventie Training
Sluiten