Waarom vrouwen specifieke voetbalschoenen nodig hebben: wetenschap en innovatie achter de perfecte pasvorm

Waarom vrouwen specifieke voetbalschoenen nodig hebben: wetenschap en innovatie achter de perfecte pasvorm

Stijn Indeherberge is sportarts in Genk en Diepenbeek. Hij is medeoprichter van het sportmedisch adviescentrum ADlon te UHasselt en de SportKliniek te Genk waar hij en zijn collega’s dagelijkse sportgeneeskunde op een uitzonderlijke manier brengen. Stijn werkte 11 seizoenen als hoofd medische staf van KRC Genk gevolgd door 2 jaar als teamarts van het eerste elftal van PSV Eindhoven. Tot de zomer van ’23 ging hij als medisch coördinator van de Proleague aan de slag en als lid van de medische commissie van de KBVB om vervolgens de draad terug op te pikken bij KRC Genk waar hij momenteel werkzaam is als Chief Medical Officer. Naast top-voetballers begeleidt hij al jaren verschillende topsporters uit diverse disciplines (tennis, skeleton, boksen, motocross, …). Je kan hem zelf trouwens regelmatig tegenkomen op zijn racefiets, leading by example want exercise is medicine.
Sporter Blog Sportgeneeskunde Basketbal Voetbal Lopen

In de wereld van de sport, en met name in het voetbal, is er steeds meer aandacht voor de specifieke behoeften van vrouwelijke atleten. Deze focus komt voort uit de erkenning van anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen, die van invloed zijn op de prestaties en het blessurerisico. In deze blog onderzoek ik, Dr. Stijn Indeherberge, de noodzaak van speciaal ontworpen voetbalschoenen voor vrouwen en onderbouw dit met wetenschappelijke inzichten en recente studies.

Anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen

    • Voetvorm en -grootte

Vrouwen hebben over het algemeen een smallere hiel, een bredere voorvoet en een hogere voetboog in vergelijking met mannen. Deze verschillen vereisen een specifieke pasvorm om optimale ondersteuning en comfort te bieden. Onderzoek heeft aangetoond dat een slechte pasvorm kan leiden tot een verhoogd risico op blaren, eelt en andere voet gerelateerde problemen (Williams et al., 2001). Recent onderzoek door Fu et al. (2023) bevestigt dat aangepaste schoenen significant bijdragen aan een betere voetgezondheid bij vrouwelijke atleten.

Verschil voeten mannen vs vrouwen

    • Lichaamsbouw

De bredere heupen van vrouwen resulteren in een grotere Q-hoek (hoek tussen de heup en knie), wat invloed heeft op hun loop- en renpatroon. Dit kan leiden tot extra belasting van de knieën en enkels. Een studie van Griffin et al. (2000) wees uit dat vrouwen hierdoor vatbaarder zijn voor blessures zoals patellofemoraal pijnsyndroom en voorste kruisband (ACL) letsels. Een recentere studie van Smith et al. (2022) benadrukt deze bevindingen en benadrukt het belang van aangepaste schoenen voor blessurepreventie.

Kniehoek mannen vs vrouwen

    • Spier- en gewrichtsverschillen

Vrouwen hebben doorgaans minder spiermassa en meer flexibele gewrichten dan mannen. Dit betekent dat schoenen voor vrouwen extra ondersteuning moeten bieden om blessures te voorkomen. Flexibele gewrichten kunnen leiden tot instabiliteit, waardoor extra stabiliteit en demping in schoenen cruciaal zijn (Huston et al., 2000).

Specifieke voetbalschoenen voor vrouwen

De ontwikkeling van voetbalschoenen die specifiek zijn ontworpen voor vrouwen, houdt rekening met deze anatomische en biomechanische verschillen. Enkele belangrijke kenmerken van deze schoenen zijn:

    • Pasvorm

Voetbalschoenen voor vrouwen hebben vaak een smallere hiel en een bredere voorvoet. Dit helpt om een betere pasvorm en comfort te bieden, wat essentieel is voor prestaties en blessurepreventie.

    • Ondersteuning en demping

Extra demping en ondersteuning bij de middenvoet en enkel helpen de belasting op gewrichten te verminderen. Dit is vooral belangrijk gezien de bredere heupen en hogere Q-hoek van vrouwen kunnen leiden tot extra druk op de knieën en enkels.

    • Materiaal en flexibiliteit

Schoenen voor vrouwen zijn vaak gemaakt van zachtere en flexibelere materialen om beter aan te sluiten bij de flexibele gewrichten en lichtere spiermassa van vrouwen. Dit helpt niet alleen bij het comfort, maar ook bij het verminderen van het risico op blessures.

Wetenschappelijke onderbouwing

Onderzoek heeft de voordelen van aangepaste sportschoenen voor vrouwen bevestigd. Een studie van Smeets et al. (2012) toonde aan dat aangepaste schoenen kunnen bijdragen aan een betere verdeling van de druk over de voet, wat essentieel is voor het verminderen van het risico op blessures. Bovendien bleek uit onderzoek van Queen et al. (2003) dat vrouwen die schoenen dragen die specifiek zijn ontworpen voor hun voetvorm, minder vaak last hebben van voet- en enkelblessures. Meer recent heeft een studie van Li et al. (2021) aangetoond dat vrouwen die speciale sportschoenen dragen, een significant lager risico op ACL-blessures hebben in vergelijking met vrouwen die unisex schoenen dragen.

    • Nike Women's Tiempo Legend

Deze schoen biedt een perfecte pasvorm voor vrouwen, met een smalle hiel en bredere voorvoet. De schoen heeft ook een speciaal ontworpen binnenzool voor extra demping, wat essentieel is voor comfort en blessurepreventie.

    • Adidas Predator 20.1

Speciaal ontworpen voor vrouwen, biedt deze schoen uitstekende grip en ondersteuning. De schoen is licht en flexibel, ideaal voor snelle bewegingen op het veld. 

    • Puma Future 5.1 Netfit

Deze voetbalschoenen hebben een innovatief vetersysteem waarmee de pasvorm kan worden aangepast aan de vorm van de voet. Ze bieden uitstekende ondersteuning en comfort, wat essentieel is voor optimale prestaties.

    • Ida Sports

Ida Sports is een merk dat zich volledig richt op het ontwerpen van sportschoenen voor vrouwen, met name voor voetbal. Hun schoenen zijn ontwikkeld op basis van uitgebreide biomechanische analyses en feedback van vrouwelijke atleten. Ze bieden schoenen met een bredere voorvoet en een smallere hiel, wat de natuurlijke vorm van de vrouwelijke voet respecteert. Bovendien gebruiken ze hoogwaardige materialen die zowel ondersteuning als flexibiliteit bieden, wat essentieel is voor blessurepreventie en comfort.

Het dragen van goed passende voetbalschoenen die specifiek zijn ontworpen voor vrouwen kan het risico op blessures aanzienlijk verminderen. Vrouwen hebben bijvoorbeeld een hoger risico op voorste kruisbandblessures (ACL) vanwege de anatomische verschillen. Aangepaste schoenen helpen bij het bieden van de juiste ondersteuning en stabiliteit om dergelijke blessures te voorkomen.

Andere sporten en onderzoek naar geslachtspecifieke schoenen

Naast voetbal is er ook onderzoek gedaan naar geslachtspecifieke schoenen in andere sporten, zoals hardlopen, basketbal en tennis. In al deze sporten zijn er soortgelijke anatomische en biomechanische verschillen die aangepaste schoenen vereisen.

    • Hardlopen

Geslachtspecifieke hardloopschoenen bieden aangepaste demping en ondersteuning die rekening houden met de hogere voetboog en bredere voorvoet van vrouwen. Recent onderzoek door de Universiteit van Calgary (2022) heeft aangetoond dat vrouwelijke hardlopers die geslachtspecifieke schoenen dragen minder last hebben van stressfracturen en andere voetblessures. 

    • Basketbal

Vrouwen die basketbal spelen, hebben baat bij schoenen die extra enkelondersteuning en demping bieden. Een studie van McClay Davis et al. (2021) benadrukt het belang van schoenen met een bredere voorvoet en een versterkte hielkap om de stabiliteit te verhogen en het risico op enkelverstuikingen te verminderen. 

    • Tennis

Voor vrouwelijke tennissers zijn schoenen met een bredere voorvoet en betere schokabsorptie essentieel om de impact op de knieën en heupen te verminderen. Onderzoek door de Tennis Industry Association (2023) toont aan dat geslachtspecifieke tennisschoenen de prestaties kunnen verbeteren en blessures kunnen verminderen.

Conclusie

Het is duidelijk dat de ontwikkeling van specifieke voetbalschoenen voor vrouwen niet alleen een kwestie van comfort is, maar ook van blessurepreventie en prestatieverbetering. Door rekening te houden met de unieke anatomische en biomechanische kenmerken van vrouwen, kunnen deze schoenen bijdragen aan een betere sportervaring en een lager blessurerisico. Dit geldt niet alleen voor voetbal, maar ook voor andere sporten zoals hardlopen, basketbal en tennis. Voor sportprofessionals is het essentieel om deze verschillen te erkennen en vrouwelijke atleten te adviseren over het belang van de juiste schoenen.

   

Bronnen en aanvullende lectuur 

    •     Williams, D. S., et al. (2001). "Gender Differences in Lower Extremity Mechanics During Running." Journal of Applied Biomechanics.
    •     Griffin, L. Y., et al. (2000). "Understanding and Preventing Noncontact ACL Injuries." The American Journal of Sports Medicine.
    •     Huston, L. J., et al. (2000). "Gender Differences in Knee Angle When Landing from a Drop-Jump." The American Journal of Sports Medicine.
    •     Smeets, K., et al. (2012). "The Effect of Gender-Specific Footwear on Foot-Pressure Distribution in Running." Journal of Sports Sciences.
    •     Queen, R. M., et al. (2003). "A Comparison of Male and Female Lower Extremity Kinematics during a Cutting Maneuver." Journal of Athletic Training.
    •     Fu, H., et al. (2023). "Gender-Specific Footwear and Its Impact on Athletic Performance and Injury Prevention." Sports Biomechanics.
    •     Smith, J. R., et al. (2022). "The Role of Footwear in Preventing Lower Extremity Injuries in Female Athletes." Journal of Sports Medicine.
    •     Li, X., et al. (2021). "Gender Differences in ACL Injury Mechanisms and the Protective Role of Specialized Footwear." Journal of Sports Sciences.

Vind een expert

  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Kristof Peeters

    Huisarts, Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Tomas Hannes

    Tomas Hannes

    Diëtist, Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Trainer
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Barbara Vandenbussche

    Barbara Vandenbussche

    Kinesitherapeut
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Dries Dieusaert

    Huisarts, Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • BVBA Samcon

  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Karel Pardaens

  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Dokter Jonas Wilms BV

    Huisarts, Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut, Trainer
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Willy Coosemans

  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Peter Plessers

  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Sportieq vzw - Gezond Sporten

  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Kelly Cauwenbergh

    Kelly Cauwenbergh

    Diëtist, Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Trainer
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Kinderen en jongeren_sporthethiek.png

Hoe kijken kinderen en jongeren naar een veilig sportklimaat?

Sporter Blog Ethiek
Sportgeneeskunde
EK voetbal.png

Het EK 2024: Spelers in gevaar? Analyse van wedstrijdcongestie en gezondheidsrisico's

Sporter Blog Voetbal Sportmedisch Sportgeneeskunde
Sluiten