Het EK 2024: Spelers in gevaar? Analyse van wedstrijdcongestie en gezondheidsrisico's

Het EK 2024: Spelers in gevaar? Analyse van wedstrijdcongestie en gezondheidsrisico's

Stijn Indeherberge is sportarts in Genk en Diepenbeek. Hij is medeoprichter van het sportmedisch adviescentrum ADlon te UHasselt en de SportKliniek te Genk waar hij en zijn collega’s dagelijkse sportgeneeskunde op een uitzonderlijke manier brengen. Stijn werkte 11 seizoenen als hoofd medische staf van KRC Genk gevolgd door 2 jaar als teamarts van het eerste elftal van PSV Eindhoven. Tot de zomer van ’23 ging hij als medisch coördinator van de Proleague aan de slag en als lid van de medische commissie van de KBVB om vervolgens de draad terug op te pikken bij KRC Genk waar hij momenteel werkzaam is als Chief Medical Officer. Naast top-voetballers begeleidt hij al jaren verschillende topsporters uit diverse disciplines (tennis, skeleton, boksen, motocross, …). Je kan hem zelf trouwens regelmatig tegenkomen op zijn racefiets, leading by example want exercise is medicine.
Sporter Blog Sportgeneeskunde Voetbal Sportmedisch

Met het Europese kampioenschap (EK) voetbal in het vooruitzicht aan het einde van het voetbalseizoen 23-24, is het van cruciaal belang om de toenemende belasting van professionele voetballers te onderzoeken. Van internationale wedstrijden tot clubverplichtingen, spelers worden geconfronteerd met ongekende fysieke en mentale uitdagingen, die zowel hun welzijn als hun prestaties kunnen beïnvloeden. Recente ontwikkelingen hebben aangetoond dat de moderne voetbalkalender spelers steeds meer onder druk zet. Met de introductie van het Player Workload Monitoring (PWM) dataplatform in 2021 heeft FIFPRO een belangrijke stap gezet in het monitoren van deze belasting. Nu, met de lancering van de Player Workload Index (PWI), wordt een nieuwe norm vastgesteld voor het begrijpen en beheren van spelersbelasting.

PWI: Een nieuwe maatstaf voor spelersbelasting

De PWI is ontwikkeld om een eenvoudige, toegankelijke maatstaf te bieden voor het meten van de belasting van professionele voetballers. Deze index omvat vier belangrijke pijlers: de intensiteit van de competitie, de frequentie van wedstrijden, reistijd en rust- en herstelperiodes. Door deze factoren te combineren, biedt de PWI een holistisch inzicht in de totale belasting die een speler ervaart.

Op een schaal van 0-100 kunnen clubs, competities en spelers zelf de PWI gebruiken om hun werklast te evalueren. Een score van 80 of hoger geeft aan dat een speler de aanbevolen maximale belasting nadert, wat kan leiden tot overbelasting en blessures.

PWI

Het belang van spelersbescherming

Als sportartsen, kinesisten en begeleiders van sporters is het onze verantwoordelijkheid om de gezondheid en het welzijn van professionele voetballers te waarborgen.

Laten we samenwerken om een cultuur van duurzaamheid en respect voor spelers te bevorderen, zodat ze optimaal kunnen presteren tijdens een landenkampioenschap en gedurende het hele seizoen.

De PWI biedt een waardevol instrument om overbelasting te identificeren en risico's te verminderen, waardoor spelers gezonder en beter voorbereid zijn om te presteren. 

Spelersbelasting speelkalender

Overzicht van blessures in het seizoen 2022/23 in Europese topcompetities

Het moderne voetbal wordt steeds veeleisender, met spelers die op topniveau moeten presteren zonder voldoende rust- en hersteltijd. Blessures kunnen ernstige gevolgen hebben voor de carrière van een speler en de prestaties van clubs en competities beïnvloeden. Laten we eens kijken naar het blessurelandschap in de vijf belangrijkste Europese topdivisies: Engeland, Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk.

Engelse Premier League

Gedurende het seizoen 2022/23 werden bijna 700 blessures gemeld in de Premier League, waarvan ongeveer 63,7% zachte weefselblessures waren. De maand december zag een piek in zachte weefselblessures, wat wijst op een verband met het drukke speelschema rond de feestdagen.

Spaanse LaLiga

In LaLiga werden in hetzelfde seizoen tot eind april 2023 in totaal 487 blessures gemeld, waarvan meer dan 68% zachte weefselblessures waren. Oktober en april waren bijzonder kritieke maanden, met een hoog aantal blessures dat vermoedelijk verband hield met wedstrijdcongestie en vermoeidheid.

Duitse Bundesliga, Italiaanse Serie A en Franse Ligue 1

Deze competities vertoonden vergelijkbare patronen, waarbij zachte weefselblessures een aanzienlijk deel van het totale blessurebeeld vormden. Dit benadrukt de toenemende fysieke eisen waarmee spelers worden geconfronteerd.

Vergelijking speelkalenders

De impact van wedstrijdcongestie, reizen en toernooiwerkbelasting op voetbalprestaties tijdens het aankomende EK

Met het EK in zicht is het belangrijk om de impact van wedstrijdcongestie, reizen en toernooiwerkbelasting op spelersprestaties te begrijpen. Onderzoek toont aan dat deze factoren een significante invloed kunnen hebben op zowel de fysieke als de tactische aspecten van het spel.

Positie-specifieke prestaties tijdens congestie

Spelers vertonen verschillende prestatiepatronen en -vereisten tijdens drukke schema's, bijvoorbeeld de fysieke belasting van een keeper ten opzichte van een middenvelder, wat wijst op de noodzaak van slimme rotatie en conditionering om vermoeidheid, en dus blessure risico te beheersen.

Impact op tactische prestaties

Wedstrijdcongestie en het bijhorende reizen kan ook van invloed zijn op tactische prestatie, wat belangrijk is om te overwegen bij het plannen van toernooistrategieën.

Toernooiwerkbelasting en voorbereidingstijd

Spelers hebben voldoende rust- en hersteltijd nodig om blessures en burn-out te voorkomen. Dit vereist met name aandacht voor het monitoren van alle belasting van de speler gedurende het seizoen en vervolgens voor het plannen van rustperiodes en hersteltrainingen. Medische teams van clubs en nationale ploegen werken best zo nauw mogelijk samen gezien het gezamenlijke belang, namelijk een fitte en presterende spelersgroep.

Gevaarlijke wedstrijdcongestie na FIFA Wereldkampioenschap 2022

Na het FIFA Wereldkampioenschap 2022 zijn spelers geconfronteerd met extreme wedstrijdcongestie, met ernstige gevolgen voor hun gezondheid en welzijn.

Impact op spelers

Een voorbeeld is Kylian Mbappé, een stervoetballer die bekend staat om zijn explosieve snelheid en behendigheid. Mbappé wordt vaak opgesteld voor zowel club- als nationale teams, wat resulteert in een extreem druk speelschema gedurende het seizoen. Deze constante belasting kan zijn tol eisen van zijn lichaam, waardoor het risico op vermoeidheid en blessures toeneemt.

Workload journey Kylian Mbappé

Mogelijke oplossingen

FIFPRO pleit voor maatregelen zoals verplichte rustperiodes en een herziening van het speelschema om spelers te beschermen.

Mentale belasting niet vergeten

Naast de zware fysieke belasting worden voetballers ook blootgesteld aan intense mentale druk. De verwachtingen van fans, media-aandacht en de wens om te presteren kunnen allemaal bijdragen aan stress en mentale vermoeidheid. Het is daarom belangrijk om niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest van spelers te zorgen.

Het implementeren van mentale gezondheidsprogramma's en het creëren van een ondersteunende omgeving binnen clubs zijn cruciale stappen om spelers te helpen bij het omgaan met deze uitdagingen.

 

Besluit

Laten we ons gezamenlijk inzetten voor de gezondheid en het welzijn van voetballers door te pleiten voor meer onderzoek en actie vanuit FIFA, UEFA, FIFPRO en alle voetbalinstanties. In een voetbalwereld die voortdurend evolueert naar sneller en beter spel, is het van vitaal belang om de spelers te beschermen. We moeten streven naar een evenwichtige benadering waarbij gezond verstand en de bescherming van spelers centraal staan. Er is zoveel waardevolle data beschikbaar, en het is van cruciaal belang dat we deze data niet alleen gebruiken om wedstrijden te winnen, maar ook om onze spelers te beschermen en hun welzijn te waarborgen. Laten we samen een positieve verandering teweegbrengen in het voetbal, met oog voor de toekomst en het welzijn van degenen die het spel tot leven brengen.

  

* FIFPRO: De internationale vakbond voor professionele voetballers, die meer dan 65.000 spelers vertegenwoordigt via 65 nationale verenigingen. Het beschermt hun rechten, welzijn en arbeidsomstandigheden.

* Wedstrijdcongestie: Situatie waarin spelers te maken krijgen met een overvol speelschema, vaak met korte tussenpozen tussen wedstrijden. Dit kan leiden tot vermoeidheid, verhoogd risico op blessures en verminderde prestaties van spelers. 

Vind een expert

 • Jos Benders

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • BVBA Samcon

 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Willy Coosemans

 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Peter Plessers

 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Erik Van Lierde

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Luc Roland

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
Lies

Pubalgie, what’s in the name?

Sporter Blog Voetbal Sportmedisch Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde
Hamstringblessures

Een hamstringblessure? Nooit eenvoudig!

Sporter Blog Voetbal Sportmedisch Sportgeneeskunde
Sluiten