Multiomics analyses in de sport: een nieuwe revolutie?

Multiomics analyses in de sport: een nieuwe revolutie?

Dieter Deprez studeerde in 2006 af als master lichamelijke opvoeding (optie sporttraining, UEFA-A diploma voetbal), waarna hij assistent werd aan de Universiteit Gent. In 2015 behaalde hij een doctoraat in de bewegings- en gezondheidswetenschappen met een focus op talentidentificatie en -ontwikkeling binnen het jeugdvoetbal, met speciale aandacht voor het relatieve leeftijdseffect en maturiteit. Ondertussen werkte hij onder meer in de jeugdopleidingen van SV Zulte Waregem en Club Brugge, waar hij instond voor de fysieke opvolging van de spelers in en rond de groeispurt. In 2015 werd hij opgenomen in de technische staf van het eerste team van Club Brugge, waar hij 8 seizoenen werkzaam was als sportwetenschapper en coördinator van het ‘ClubLAB’. Vandaag werkt hij voor Cosmogroup als scientific accountmanager. Cosmogroup is een bedrijf gespecialiseerd in multiomics analyses (DNA, metaboloom en microbioom) om de (sport)voeding en suppletie op maat van de atleet te maken.
Sporter Blog Training Training

Ooit al gehoord van 'sportomics'? Het is één van de nieuwe wetenschappelijke (r)evoluties die gebruikt kan worden in de sportwereld. Het kan in de toekomst misschien wel een rol spelen in sportprestatie en talentidentificatie! Bewegingswetenschapper Dieter Deprez vertelt je alles over 'sportomics' en geeft je een voorbeeld hoe het praktisch geïmplementeerd kan worden.

Inleiding

Sport en fysieke activiteit zijn complexe, multifactoriële en niet-lineaire activiteiten waarbij de omgeving en ervaring (voeding en training), samen met de biologische en genetische samenstelling van de atleet een heel belangrijke rol spelen, met daarnaast ook psychologische factoren (zoals motivatie). Deze combinatie van genetische eigenschappen en omgevingsfactoren bepaalt het atletisch fenotype, wat zichtbaar is (zie figuur 1).

Van genotype naar fenotype

Figuur 1Van genotype naar fenotype.

In het laatste decennium zijn de studies naar het effect van sommige genetische varianten (i.e., polymorfismen) op bepaalde fysieke eigenschappen (zoals uithouding, kracht en snelheid) exponentieel gestegen. Hoewel het onderzoek op dit gebied uitgebreid is, is er is nog steeds controverse en debat over de omvang van het potentiële effect van genetica op sportprestaties en over hoe de invloed van positieve/negatieve erfelijke eigenschappen kunnen overwonnen worden door training en dieet. MAAR, via multiomics analyses zou het mogelijk zijn om het atletisch potentieel te optimaliseren en te maximaliseren, en zou ook het risico op sportblessures te voorspellen en dus te vermijden zijn. Daarnaast zouden dergelijke analyses ook in de talentidentificatie bij jongere atleten een rol kunnen spelen. 

Multiomics analyses binnen de sport (i.e., sportomics) is een nieuwe, holistische aanpak waarbij de datasets van verschillende ‘omic’-groepen tijdens analyses worden gecombineerd.

Zo kunnen bij multiomics analyses in de sport verschillende markers geïdentificeerd worden die verband houden met de biologische processen in het lichaam én die relevant zijn voor sportieve prestaties.

Figuur 2 toont de verschillende omic-strategieën die tijdens multiomics analyses gebruikt kunnen worden:

  • Genomics*                     > Studie van het menselijk genoom (in kaart brengen van het DNA).
  • Epigenomics*                > Studie van de omkeerbare wijzigingen in de genexpressie.
  • Transcriptomics*            > Studie van hoe de genexpressie tot stand komt (via RNA transcriptie).
  • Proteomics*                   > Studie van alle eiwitten en hun functies in het lichaam.
  • Metabolomics*               > Studie van alle metabole processen in het lichaam.
  • Microbiomics               > Studie van de bacteriën in het verteringssysteem.

* zie verklarende woordenlijst

Met de komst van sequencing technologie is de biologie steeds afhankelijker geworden van gegevens die op deze niveaus worden gegenereerd. Deze geïntegreerde benadering combineert individuele omics-gegevens (single omics), om het samenspel van moleculen te begrijpen. Ze helpen bij het beoordelen van de informatiestroom van het ene omics-niveau naar het andere en helpen zo bij het overbruggen van de kloof tussen genotype en fenotype.

Multiomics vs

Figuur 2. Multiomics vs. single omics dataset. 

In de praktijk

Hoe kunnen we nu in de praktijk omgaan met deze nieuwe analyses en technieken? Om een beeld te hebben van de verschillende omics-datasets moeten stoelgang-, speeksel, zweet- en urinestalen worden verzameld (Figuur 3). Deze staaltjes worden in specifieke toestellen geanalyseerd en geïntegreerd doorheen de verschillende omics-lagen waarbij de resultaten geïnterpreteerd moeten worden naargelang de specificiteit van de sport. Bijvoorbeeld, de interactie tussen het genoom, metaboloom en microbioom zal voor een uithoudingssport (bv. wielrennen) anders zijn dan voor een explosieve sport (bv. voetbal).

Bij een multiomics rapport worden alle uitkomsten in kaart gebracht die relevant zijn voor een specifieke sport, en er kan gepersonaliseerd advies naar training, recuperatie en voeding gegeven worden. 

Multiomics analyses in de praktijk

Figuur 3. Multiomics analyses in de praktijk. 

Hieronder wat specifieke voorbeelden wat allemaal in kaart kan gebracht worden na multiomics analyses:

  • Recuperatie (al naargelang de sport)
  • Blessuregevoeligheid (in bindweefsel) 
  • Trainingstype (veel snelle of trage spiervezels)
  • Trainbaarheid (snelle of trage opbouw)
  • Persoonlijkheidstype (bv. ‘warrior’ vs. ‘worrier’)
  • Circadiaans ritme (ochtend of avondtype)
  • Microbioom variatie (aantal soorten en verhouding van bacteriën)
  • Intoleranties/gevoeligheden (voor lactose of gluten bijvoorbeeld)

Op deze manier kan een gepersonaliseerd trainings- en voedingsadvies gegeven worden. Een voorbeeld voor een voetbalspeler:

Multiomics

Resultaat

Recuperatie

48u

Blessuregevoeligheid

Laag

Trainingstype

Snelle spiervezels

Trainbaarheid

Laag

Persoonlijkheidstype

Warrior

Circadiaans ritme

Avondtype

Microbioom variatie

Uit balans

Intoleranties

Gluten

 

ADVIES voor deze speler: 

  • Stap 1: Aanpassen van het dieet, rekening houdend met gluten intolerantie en een microbioom uit balans > nutrigenomische oplossing: dieet zodanig aanpassen zodat de genen op een andere manier tot uiting komen, waarbij een zo groot mogelijke variatie in bacteriën wordt nagestreefd.
  • Stap 2: Trainingsproces aanpassen zodat het microbioom zo dicht mogelijk aanleunt bij het genetisch potentieel. Met andere woorden, een microbioom in balans zorgt voor een maximale expressie van het genetisch potentieel. In een volgende stap kunnen specifieke trainingsvormen geïntegreerd worden om het atletisch fenotype te wijzigen (bv. meer uithouding trainen voor middenvelders), waarbij ook de voeding zal afgestemd moeten zijn (bv. welke bacteriën zorgen voor een optimalisatie van het zuurstoftransport, wat belangrijk is voor uithouding).
  • Stap 3: Gepersonaliseerde supplementen ondersteunen de interactie tussen de genen, de bacteriën en de atleet (fenotype). Bij deze voetballer zal specifieke suppletie aangewezen zijn vóór middagwedstrijden om alerter en frisser te zijn omdat hij een avondtype is. 

 

Conclusie

De verschillende ‘omics’ specialiteiten lijken samen te komen in een unieke benadering, genaamd multiomcs (sportomics) en gedefinieerd als een ‘holistisch en top-down’ analyse, waarbij individueel advies en gepersonaliseerde trainings- en voedingsstrategieën uitgewerkt kunnen worden om het genetisch potentieel te maximaliseren. De kosten en wetenschappelijke uitdagingen lijken enorm, maar wat vandaag al wordt bereikt op het gebied van bijvoorbeeld gepersonaliseerde voeding door middel van multiomics en sensortechnologie leek twintig jaar geleden nog onmogelijk. Er lijkt evidentie vanuit de literatuur dat een gecombineerde ‘omics’-analyses de ontdekking van de genetische invloeden op sportprestaties, trainingsrespons, blessurerisico en andere potentiële determinanten van succesvolle sportprestaties aanzienlijk zal vergemakkelijken. Hoogstwaarschijnlijk zullen ‘omics’-analyses, binnen hier en 20 jaar, ook deel uit maken van de atleetscreening, naast de fysieke en medische screenings. Een aantal innovatieve clubs in België en Nederland zijn hier reeds mee bezig.

   

Verklarende woordenlijst

Genoom

Verzamelnaam voor al het DNA in de cel (een lang, kronkelend molecuul dat de instructies bevat die nodig zijn om cellen te bouwen en te onderhouden), voor alle genen van een organisme en voor alle chromosomen in een celkern. Elk genoom bevat alle informatie die nodig is voor de opbouw van dat organisme en zijn groei en ontwikkeling. Met andere woorden, het genoom bevat alle erfelijke informatie die zich in de cel bevindt.

Epigenoom

Het epigenoom is verantwoordelijk  voor het aan- en uitzetten van genen in een cel, en wordt dan ook het besturingssysteem van ons DNA genoemd. Het epigenoom kan gezien worden als een soort verpakking om het DNA heen. Omgevingsfactoren, zoals voeding, roken, of blootstelling aan bepaalde stoffen, kunnen veranderingen in het besturingssysteem van het DNA veroorzaken en zo levenslang invloed hebben op eigenschappen en kenmerken van mensen. Ook de sociale omgeving kan invloed hebben op het epigenoom.

Transcriptoom

Het menselijk genoom bestaat uit DNA. Deze instructies zijn vastgelegd in de vorm van 'basenparen' van vier verschillende chemicaliën, georganiseerd in 20.000 tot 25.000 genen. Om de instructies uit te kunnen voeren, moet DNA worden "gelezen" en getranscribeerd - met andere woorden, gekopieerd - in RNA. Deze genuitlezingen worden transcripties genoemd, en een transcriptoom is een verzameling van alle genuitlezingen die in een cel aanwezig zijn. Er zijn verschillende soorten RNA. Het belangrijkste type, messenger RNA (mRNA) genoemd, speelt een cruciale rol bij het maken van eiwitten. DNA kan ook worden getranscribeerd naar andere typen RNA die niet coderen voor eiwitten. Dergelijke transcripten kunnen dienen om de celstructuur te beïnvloeden en genen te reguleren.

Proteoom

Het proteoom is de verzameling van alle eiwitten van een organisme die op een bepaald moment tot expressie wordt gebracht of kan worden gebracht door een genoom. Het is de reeks tot expressie gebrachte eiwitten in een bepaald type cel of organisme, op een bepaald moment, onder gedefinieerde omstandigheden. Proteomics is de studie van het proteoom en houdt in dat je begrijpt hoe eiwitten functioneren en met elkaar omgaan. Veel eiwitten vouwen zich bijvoorbeeld in uitgebreide driedimensionale structuren, en sommige vormen complexen met elkaar om hun functies uit te voeren.

Metaboloom Het metaboloom is de verzameling van alle metabolieten (producten van de stofwisseling) in een cel, orgaan, lichaamsvloeistof of organisme. De term "metaboloom" is ontstaan als analogie op de termen "proteoom" (verzameling van eiwitten) en "genoom" (verzameling van genen). Door de transcriptie van het genoom komt het proteoom tot stand, en door de enzymatische activiteit van het proteoom komt het metaboloom tot stand. Een belangrijk onderwerp binnen de metabolomics is daarom het zoeken naar zogenaamde biomarkers: patronen en afwijkingen in het metabolietenprofiel die aanwijzingen geven over de gezondheidstoestand van een organisme.

Microbioom

Het microbioom is de verzameling van alle microben, zoals bacteriën, schimmels, virussen en hun genen, die van nature op ons lichaam en in ons leven. Hoewel microben zo klein zijn dat ze een microscoop nodig hebben om ze te kunnen zien, dragen ze in grote mate bij aan de menselijke gezondheid en welzijn. Ze beschermen ons tegen ziekteverwekkers, helpen ons immuunsysteem te ontwikkelen en stellen ons in staat voedsel te verteren om energie te produceren.

 

Referenties

  • Sportomics: metabolomics applied to sports. The new revolution? Bongiovanni et al. (2019). European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • Multiomics approach to precision sports nutrition: limits, challenges and possibilities. Nieman. (2021). Frontiers in Nutrition.
  • Metabolomics in team-sports athletes: current knowledge, challenges and future perspectives. Bongiovanni et al. (2022). Proteomes.
  • Genetics and sports performance: the present and future in the identification of talent for sports based on DNA testing. Varillas-Delgado et al. (2022). European Journal of Applied Physiology.
  • Perspectives in sports genomics. Gineviciene et al. (2022). Biomedicines.

 

Vind een expert

 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Marc Schiltz

 • Peter Plessers

 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • BVBA Samcon

 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • An Konings

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Johan Roeykens

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Jens Demanet

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten