Multiomics analyses in de sport: een nieuwe revolutie?

Multiomics analyses in de sport: een nieuwe revolutie?

Dieter Deprez studeerde in 2006 af als master lichamelijke opvoeding (optie sporttraining, UEFA-A diploma voetbal), waarna hij assistent werd aan de Universiteit Gent. In 2015 behaalde hij een doctoraat in de bewegings- en gezondheidswetenschappen met een focus op talentidentificatie en -ontwikkeling binnen het jeugdvoetbal, met speciale aandacht voor het relatieve leeftijdseffect en maturiteit. Ondertussen werkte hij onder meer in de jeugdopleidingen van SV Zulte Waregem en Club Brugge, waar hij instond voor de fysieke opvolging van de spelers in en rond de groeispurt. In 2015 werd hij opgenomen in de technische staf van het eerste team van Club Brugge, waar hij 8 seizoenen werkzaam was als sportwetenschapper en coördinator van het ‘ClubLAB’. Vandaag werkt hij voor Cosmogroup als scientific accountmanager. Cosmogroup is een bedrijf gespecialiseerd in multiomics analyses (DNA, metaboloom en microbioom) om de (sport)voeding en suppletie op maat van de atleet te maken.
Sporter Blog Training Training

Ooit al gehoord van 'sportomics'? Het is één van de nieuwe wetenschappelijke (r)evoluties die gebruikt kan worden in de sportwereld. Het kan in de toekomst misschien wel een rol spelen in sportprestatie en talentidentificatie! Bewegingswetenschapper Dieter Deprez vertelt je alles over 'sportomics' en geeft je een voorbeeld hoe het praktisch geïmplementeerd kan worden.

Inleiding

Sport en fysieke activiteit zijn complexe, multifactoriële en niet-lineaire activiteiten waarbij de omgeving en ervaring (voeding en training), samen met de biologische en genetische samenstelling van de atleet een heel belangrijke rol spelen, met daarnaast ook psychologische factoren (zoals motivatie). Deze combinatie van genetische eigenschappen en omgevingsfactoren bepaalt het atletisch fenotype, wat zichtbaar is (zie figuur 1).

Van genotype naar fenotype

Figuur 1Van genotype naar fenotype.

In het laatste decennium zijn de studies naar het effect van sommige genetische varianten (i.e., polymorfismen) op bepaalde fysieke eigenschappen (zoals uithouding, kracht en snelheid) exponentieel gestegen. Hoewel het onderzoek op dit gebied uitgebreid is, is er is nog steeds controverse en debat over de omvang van het potentiële effect van genetica op sportprestaties en over hoe de invloed van positieve/negatieve erfelijke eigenschappen kunnen overwonnen worden door training en dieet. MAAR, via multiomics analyses zou het mogelijk zijn om het atletisch potentieel te optimaliseren en te maximaliseren, en zou ook het risico op sportblessures te voorspellen en dus te vermijden zijn. Daarnaast zouden dergelijke analyses ook in de talentidentificatie bij jongere atleten een rol kunnen spelen. 

Multiomics analyses binnen de sport (i.e., sportomics) is een nieuwe, holistische aanpak waarbij de datasets van verschillende ‘omic’-groepen tijdens analyses worden gecombineerd.

Zo kunnen bij multiomics analyses in de sport verschillende markers geïdentificeerd worden die verband houden met de biologische processen in het lichaam én die relevant zijn voor sportieve prestaties.

Figuur 2 toont de verschillende omic-strategieën die tijdens multiomics analyses gebruikt kunnen worden:

  • Genomics*                     > Studie van het menselijk genoom (in kaart brengen van het DNA).
  • Epigenomics*                > Studie van de omkeerbare wijzigingen in de genexpressie.
  • Transcriptomics*            > Studie van hoe de genexpressie tot stand komt (via RNA transcriptie).
  • Proteomics*                   > Studie van alle eiwitten en hun functies in het lichaam.
  • Metabolomics*               > Studie van alle metabole processen in het lichaam.
  • Microbiomics               > Studie van de bacteriën in het verteringssysteem.

* zie verklarende woordenlijst

Met de komst van sequencing technologie is de biologie steeds afhankelijker geworden van gegevens die op deze niveaus worden gegenereerd. Deze geïntegreerde benadering combineert individuele omics-gegevens (single omics), om het samenspel van moleculen te begrijpen. Ze helpen bij het beoordelen van de informatiestroom van het ene omics-niveau naar het andere en helpen zo bij het overbruggen van de kloof tussen genotype en fenotype.

Multiomics vs

Figuur 2. Multiomics vs. single omics dataset. 

In de praktijk

Hoe kunnen we nu in de praktijk omgaan met deze nieuwe analyses en technieken? Om een beeld te hebben van de verschillende omics-datasets moeten stoelgang-, speeksel, zweet- en urinestalen worden verzameld (Figuur 3). Deze staaltjes worden in specifieke toestellen geanalyseerd en geïntegreerd doorheen de verschillende omics-lagen waarbij de resultaten geïnterpreteerd moeten worden naargelang de specificiteit van de sport. Bijvoorbeeld, de interactie tussen het genoom, metaboloom en microbioom zal voor een uithoudingssport (bv. wielrennen) anders zijn dan voor een explosieve sport (bv. voetbal).

Bij een multiomics rapport worden alle uitkomsten in kaart gebracht die relevant zijn voor een specifieke sport, en er kan gepersonaliseerd advies naar training, recuperatie en voeding gegeven worden. 

Multiomics analyses in de praktijk

Figuur 3. Multiomics analyses in de praktijk. 

Hieronder wat specifieke voorbeelden wat allemaal in kaart kan gebracht worden na multiomics analyses:

  • Recuperatie (al naargelang de sport)
  • Blessuregevoeligheid (in bindweefsel) 
  • Trainingstype (veel snelle of trage spiervezels)
  • Trainbaarheid (snelle of trage opbouw)
  • Persoonlijkheidstype (bv. ‘warrior’ vs. ‘worrier’)
  • Circadiaans ritme (ochtend of avondtype)
  • Microbioom variatie (aantal soorten en verhouding van bacteriën)
  • Intoleranties/gevoeligheden (voor lactose of gluten bijvoorbeeld)

Op deze manier kan een gepersonaliseerd trainings- en voedingsadvies gegeven worden. Een voorbeeld voor een voetbalspeler:

Multiomics

Resultaat

Recuperatie

48u

Blessuregevoeligheid

Laag

Trainingstype

Snelle spiervezels

Trainbaarheid

Laag

Persoonlijkheidstype

Warrior

Circadiaans ritme

Avondtype

Microbioom variatie

Uit balans

Intoleranties

Gluten

 

ADVIES voor deze speler: 

  • Stap 1: Aanpassen van het dieet, rekening houdend met gluten intolerantie en een microbioom uit balans > nutrigenomische oplossing: dieet zodanig aanpassen zodat de genen op een andere manier tot uiting komen, waarbij een zo groot mogelijke variatie in bacteriën wordt nagestreefd.
  • Stap 2: Trainingsproces aanpassen zodat het microbioom zo dicht mogelijk aanleunt bij het genetisch potentieel. Met andere woorden, een microbioom in balans zorgt voor een maximale expressie van het genetisch potentieel. In een volgende stap kunnen specifieke trainingsvormen geïntegreerd worden om het atletisch fenotype te wijzigen (bv. meer uithouding trainen voor middenvelders), waarbij ook de voeding zal afgestemd moeten zijn (bv. welke bacteriën zorgen voor een optimalisatie van het zuurstoftransport, wat belangrijk is voor uithouding).
  • Stap 3: Gepersonaliseerde supplementen ondersteunen de interactie tussen de genen, de bacteriën en de atleet (fenotype). Bij deze voetballer zal specifieke suppletie aangewezen zijn vóór middagwedstrijden om alerter en frisser te zijn omdat hij een avondtype is. 

 

Conclusie

De verschillende ‘omics’ specialiteiten lijken samen te komen in een unieke benadering, genaamd multiomcs (sportomics) en gedefinieerd als een ‘holistisch en top-down’ analyse, waarbij individueel advies en gepersonaliseerde trainings- en voedingsstrategieën uitgewerkt kunnen worden om het genetisch potentieel te maximaliseren. De kosten en wetenschappelijke uitdagingen lijken enorm, maar wat vandaag al wordt bereikt op het gebied van bijvoorbeeld gepersonaliseerde voeding door middel van multiomics en sensortechnologie leek twintig jaar geleden nog onmogelijk. Er lijkt evidentie vanuit de literatuur dat een gecombineerde ‘omics’-analyses de ontdekking van de genetische invloeden op sportprestaties, trainingsrespons, blessurerisico en andere potentiële determinanten van succesvolle sportprestaties aanzienlijk zal vergemakkelijken. Hoogstwaarschijnlijk zullen ‘omics’-analyses, binnen hier en 20 jaar, ook deel uit maken van de atleetscreening, naast de fysieke en medische screenings. Een aantal innovatieve clubs in België en Nederland zijn hier reeds mee bezig.

   

Verklarende woordenlijst

Genoom

Verzamelnaam voor al het DNA in de cel (een lang, kronkelend molecuul dat de instructies bevat die nodig zijn om cellen te bouwen en te onderhouden), voor alle genen van een organisme en voor alle chromosomen in een celkern. Elk genoom bevat alle informatie die nodig is voor de opbouw van dat organisme en zijn groei en ontwikkeling. Met andere woorden, het genoom bevat alle erfelijke informatie die zich in de cel bevindt.

Epigenoom

Het epigenoom is verantwoordelijk  voor het aan- en uitzetten van genen in een cel, en wordt dan ook het besturingssysteem van ons DNA genoemd. Het epigenoom kan gezien worden als een soort verpakking om het DNA heen. Omgevingsfactoren, zoals voeding, roken, of blootstelling aan bepaalde stoffen, kunnen veranderingen in het besturingssysteem van het DNA veroorzaken en zo levenslang invloed hebben op eigenschappen en kenmerken van mensen. Ook de sociale omgeving kan invloed hebben op het epigenoom.

Transcriptoom

Het menselijk genoom bestaat uit DNA. Deze instructies zijn vastgelegd in de vorm van 'basenparen' van vier verschillende chemicaliën, georganiseerd in 20.000 tot 25.000 genen. Om de instructies uit te kunnen voeren, moet DNA worden "gelezen" en getranscribeerd - met andere woorden, gekopieerd - in RNA. Deze genuitlezingen worden transcripties genoemd, en een transcriptoom is een verzameling van alle genuitlezingen die in een cel aanwezig zijn. Er zijn verschillende soorten RNA. Het belangrijkste type, messenger RNA (mRNA) genoemd, speelt een cruciale rol bij het maken van eiwitten. DNA kan ook worden getranscribeerd naar andere typen RNA die niet coderen voor eiwitten. Dergelijke transcripten kunnen dienen om de celstructuur te beïnvloeden en genen te reguleren.

Proteoom

Het proteoom is de verzameling van alle eiwitten van een organisme die op een bepaald moment tot expressie wordt gebracht of kan worden gebracht door een genoom. Het is de reeks tot expressie gebrachte eiwitten in een bepaald type cel of organisme, op een bepaald moment, onder gedefinieerde omstandigheden. Proteomics is de studie van het proteoom en houdt in dat je begrijpt hoe eiwitten functioneren en met elkaar omgaan. Veel eiwitten vouwen zich bijvoorbeeld in uitgebreide driedimensionale structuren, en sommige vormen complexen met elkaar om hun functies uit te voeren.

Metaboloom Het metaboloom is de verzameling van alle metabolieten (producten van de stofwisseling) in een cel, orgaan, lichaamsvloeistof of organisme. De term "metaboloom" is ontstaan als analogie op de termen "proteoom" (verzameling van eiwitten) en "genoom" (verzameling van genen). Door de transcriptie van het genoom komt het proteoom tot stand, en door de enzymatische activiteit van het proteoom komt het metaboloom tot stand. Een belangrijk onderwerp binnen de metabolomics is daarom het zoeken naar zogenaamde biomarkers: patronen en afwijkingen in het metabolietenprofiel die aanwijzingen geven over de gezondheidstoestand van een organisme.

Microbioom

Het microbioom is de verzameling van alle microben, zoals bacteriën, schimmels, virussen en hun genen, die van nature op ons lichaam en in ons leven. Hoewel microben zo klein zijn dat ze een microscoop nodig hebben om ze te kunnen zien, dragen ze in grote mate bij aan de menselijke gezondheid en welzijn. Ze beschermen ons tegen ziekteverwekkers, helpen ons immuunsysteem te ontwikkelen en stellen ons in staat voedsel te verteren om energie te produceren.

 

Referenties

  • Sportomics: metabolomics applied to sports. The new revolution? Bongiovanni et al. (2019). European Review for Medical and Pharmacological Sciences.
  • Multiomics approach to precision sports nutrition: limits, challenges and possibilities. Nieman. (2021). Frontiers in Nutrition.
  • Metabolomics in team-sports athletes: current knowledge, challenges and future perspectives. Bongiovanni et al. (2022). Proteomes.
  • Genetics and sports performance: the present and future in the identification of talent for sports based on DNA testing. Varillas-Delgado et al. (2022). European Journal of Applied Physiology.
  • Perspectives in sports genomics. Gineviciene et al. (2022). Biomedicines.

 

Vind een expert

 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Karl Brack

  Andere arts-specialist
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • michel herssens

  Cardioloog
 • jana stevens

  Podoloog
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Willy Coosemans

 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Marc Schiltz

 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Trees Dooms

 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Peter Plessers

 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • BVBA Samcon

 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Johan Roeykens

 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist, Bewegingsdeskundige, Andere
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
Weerstandsband.png

Weerstandsbanden: waarvoor dienen ze?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten