Maturiteit en invloed op het trainingsproces

Maturiteit en invloed op het trainingsproces

Dieter Deprez studeerde in 2006 af als master lichamelijke opvoeding (optie sporttraining, UEFA-A diploma voetbal), waarna hij assistent werd aan de Universiteit Gent. In 2015 behaalde hij een doctoraat in de bewegings- en gezondheidswetenschappen met een focus op talentidentificatie en -ontwikkeling binnen het jeugdvoetbal, met speciale aandacht voor het relatieve leeftijdseffect en maturiteit. Ondertussen werkte hij onder meer in de jeugdopleidingen van SV Zulte Waregem en Club Brugge, waar hij instond voor de fysieke opvolging van de spelers in en rond de groeispurt. In 2015 werd hij opgenomen in de technische staf van het eerste team van Club Brugge, waar hij 8 seizoenen werkzaam was als sportwetenschapper en coördinator van het ‘ClubLAB’. Vandaag werkt hij voor Cosmogroup als scientific accountmanager. Cosmogroup is een bedrijf gespecialiseerd in multiomics analyses (DNA, metaboloom en microbioom) om de (sport)voeding en suppletie op maat van de atleet te maken.
Sporter Blog Training Training

In de (top)sportwereld gaat er veel aandacht naar het zoeken van talent binnen alle sporten. 'Talent' wordt vaak gerelateerd aan atleten met bepaalde (tijdelijke) fysieke en/of biologische voordelen. Hierbij speelt de maturiteit van de sporters een grote rol: sommige van hen zijn vroeg matuur, andere dan weer laat matuur - wat nadelig of net voordelig kan zijn voor de sport in kwestie. Physical trainer Dieter Deprez vertelt je hier alles over maturiteit en diens invloed op het trainingsproces.

Inleiding

De zoektocht naar talenten binnen de sport start reeds vanaf een jonge leeftijd, die wordt gekenmerkt door een voortdurend proces van detectieidentificatieontwikkeling en selectie:

    • Detectie: Het ontdekken van potentiële atleten die nog niet in de sport aanwezig zijn.
    • Identificatie: Het ontdekken van potentiële elite atleten die al in de sport aanwezig zijn.
    • Ontwikkeling: Het aanbieden van de gepaste leeromgeving om het potentieel te bereiken.
    • Selectie: Het voortdurend selecteren van een individu/team om een taak uit te voeren. 

Vele clubs investeren in specifieke opleidingsprogramma’s om de beste talenten op te sporen, maar ook om zich te onderscheiden van andere clubs om potentiële elite atleten aan zich te verbinden. Hiermee gepaard gaand, is het van belang om de selectie zo efficiënt en eerlijk mogelijk door te voeren in de opleiding. En dit is net de grote uitdaging in dit selectieproces omwille van een niet-eenduidige en niet-lineaire (fysieke) ontwikkeling van het individu, inclusief hun biologische maturiteit.

Het gevolg is dat de term ‘talent’ wordt gerelateerd aan atleten met bepaalde (tijdelijke) fysieke en/of biologische voordelen en zo (al dan niet terecht) kunnen verder ontwikkelen in een elite omgeving.

Een cruciale periode in het selectieproces is de puberteit waar de verschillen in biologische ontwikkeling tussen individuen onderling significant kunnen zijn.

Vele studies hebben reeds aangetoond dat in sporten, gekenmerkt door snelheid en kracht, het vooral de meer mature atleten zijn die kansen krijgen in de puberteit om zich verder te ontwikkelen op elite niveau waarbij vooral eenzijdig de huidige fysieke prestatie wordt beoordeeld. Een studie van Malina (2012) in het jeugdvoetbal toonde aan dat naarmate de jeugdspelers ouder worden, het aandeel van de laat-mature spelers significant daalde (Figuur 1).

Maturatie & sport_1

Figuur 1. Aandeel laat, gemiddeld en vroeg mature spelers in jeugdvoetbal (Malina et al., 2012).

Wat is maturiteit?

Biologische maturiteit verwijst naar de progressie naar de volwassen status en kan worden gedefinieerd met betrekking tot statustempo en timing:

    • Status: De huidige fase waarin het individu zich bevindt op weg naar de volwassen status.
    • Tempo: Verwijst naar de snelheid waarmee het maturiteitsproces vordert.
    • Timing: Verwijst naar specifieke gebeurtenissen gerelateerd aan maturiteit die plaatsvinden op een bepaald tijdstip, maar op een verschillende chronologische leeftijd voor elk individu.

Een voorbeeld ter illustratie van de drie bovenstaande begrippen is de evolutie van de groei van de atleet. Zo kan een atleet van 13 jaar zich nu op 86% van zijn volwassen lengte bevinden (status), waarbij hij gemiddeld 8 cm per jaar groeit (tempo), met een specifieke geschatte ‘Age at Peak Height Velocity’ (APHV) van 14 jaar (timing).

Maturatie & sport_2

Figuur 2. Inter-individuele verschillen in timing en tempo van de groeispurt doorheen de puberteit.

De APHV is de leeftijd waarop de grootste toename in lengte gebeurt (‘groeispurt’) en wordt aanzien in de sport als een referentiepunt om het trainings- en selectieproces op af te stemmen. Hoe jonger de atleet bij de APHV, hoe meer matuur hij is in vergelijking met atleten die later hun groeispurt krijgen (zie Figuur 2).

Methodes om maturiteit in kaart te brengen

Er zijn verschillende methodes om de maturiteitsstatus en -timing van de atleet in kaart te brengen om zo waardevolle informatie te hebben om het trainings- en selectieproces te optimaliseren:

STATUS

    • Op basis van de mate van aan- of afwezigheid van secundaire geslachtkenmerken zoals schaam- en okselhaar bij jongens en meisjes, borstvorming en eerste menstruatie bij meisjes, en genitalia, stemverandering en gezichtsbegroeiing bij jongens.
    • Het bepalen van de skeletleeftijd op basis van een RX-foto van de linker pols, waarbij gekeken wordt naar het ossificatieproces (i.e., beenvorming). Er zijn drie methodes om de skeletleeftijd te bepalen, elk met een ander referentiekader (Greulich-Pyle, Tanner-Whitehouse en Fels).
    • De volwassen lengte kan ook geschat worden op basis van de leeftijd, lengte en gewicht van de atleet en de midden ouderlijke lengte. De huidige lengte van de atleet wordt dan uitgedrukt in percentage van de geschatte volwassen lengte: hoe hoger het percentage, hoe meer matuur de atleet is.

 

TIMING

    • De APHV verwijst naar de geschatte kalenderleeftijd van maximale groei in lengte tijdens de groeispurt, en kan geschat worden aan de hand van regelmatige (halfjaarlijkse of jaarlijkse) lengtemetingen. Bij meisjes wordt vaak ook de leeftijd van de eerste menstruatie als referentiepunt genomen.
    • Geslacht-specifieke formules met antropometrische variabelen worden vaak gebruikt om de maturity offset’(het aantal jaar dat een atleet nog verwijderd is van de APHV) te voorspellen. Op die manier kunnen atleten gecategoriseerd worden als pre- of post PHV, maar deze methode heeft zijn beperkingen.

 

Impact op prestatie & selectie

Onderstaande foto en informatie over de skeletleeftijd en lengte illustreert de impact van maturiteit op de (fysieke) prestatie en selectie.

Maturatie & sport_3

Laat het duidelijk zijn dat tijdens de puberteit, in sporten waar eigenschappen zoals snelheid, kracht, explosiviteit en uithouding vereist zijn, de rechter speler op de foto (vroeg matuur) waarschijnlijk succesvoller zal in zijn in vergelijking met de linker speler (laat matuur). Hoogstwaarschijnlijk zal de meer mature speler in de wedstrijd meer opvallen in positieve zin in vergelijking met zijn later mature concurrent (meer lopen, meer duels winnen, hoger springen, …), en zal die (op dit moment) bestempeld worden als ‘meer talentvol’, en dus meer kansen krijgen om verder door te ontwikkelen op elite niveau. Terwijl de minder mature speler (letterlijk) zal weggeduwd worden en geen kansen meer zal krijgen op elite niveau.

Een studie van Philippaerts et al. (2004) toonde aan dat er zelfs op het laagste regionale niveau quasi geen laat mature voetballers meer aanwezig zijn. Het toont aan dat laat mature spelers minder kansen krijgen of zelfs volledig uit de sport verdwijnen (drop-out).

Bij sporten waar uitgesproken fysieke eigenschappen eerdere een nadeel zijn, zoals gymnastiek, geldt de omgekeerde redenering: laat mature atleten zijn hier eerder in het voordeel omwille van de specifieke lichamelijke eisen om succesvol te zijn (bv. kleinere atleten zijn in het voordeel bij rotatiemomenten).

Take home message

    • Holistische benadering

Focus in de opleiding niet alleen op het fysieke aspect, maar heb ook aandacht voor technische (motorische), tactische en mentale vaardigheden. Uit onderzoek is gebleken dat motorische vaardigheden onafhankelijk zijn van de maturiteitsstatus.

    • Lange termijn ontwikkeling vs. korte termijn succes

Atleten die succesvol zijn op jonge leeftijd is geen garantie op succes op latere leeftijd omwille van de niet-lineaire ontwikkeling van de specifieke vaardigheden voor de sport. Beoordeel atleten dan met het in acht nemen van de biologische maturiteitsstatus.

    • Kans voor iedereen

Laat mature atleten hebben per definitie niet minder talent! Maar ze krijgen de kans niet om zich te bewijzen op latere leeftijd omdat ze in de puberteit een fysiek nadeel ondervinden. Uit onderzoek is gebleken dat laat mature atleten die toch doorgroeien op elite niveau, superieur zijn in technische, strategische en psychologische vaardigheden omdat ze deze vaardigheden als ‘coping’ strategie benut hebben omwille van het fysieke nadeel. Laat mature atleten worden uiteindelijk ook volwassen! Denken we maar aan laat mature voetballers Dries Mertens en Yannick Carrasco die pas later furore maakten op internationaal niveau in vergelijking vroeg mature voetballers zoals Romelu Lukaku of Vincent Kompany, die reeds op jonge leeftijd hun talenten konden tonen omwille van het fysieke voordeel.

    • ‘Relatief leeftijdseffect’

Verwar de maturiteitsstatus niet met het ‘relatief leeftijdseffect’ of ‘geboortemaand effect’ dat atleten die vroeg in het selectiejaar geboren zijn een fysiek voordeel geeft t.o.v. atleten die later in het selectiejaar geboren zijn. Dit effect is het grootst op de jongste leeftijden tot net vóór de groeispurt (tussen 5-10 jaar). 

    • Individualiseren

Probeer zoveel mogelijk rekening te houden met de maturiteitsstatus in de opleiding van jonge atleten. Hieronder een overzicht van de fysieke vaardigheden die optimaal getraind kunnen worden in functie van de APHV. Zo begin je pas met intensieve kracht en snelheidstraining wanneer de groeispurt voorbij is. Individualiseren is dus de boodschap!

Maturatie & sport_4

Een ander initiatief kwam in 2008 vanuit de voetbalbond om bij de nationale jeugdploegen ook laatrijpe spelers optimale ontwikkelingskansen en succesbeleving op topniveau te kunnen aanbieden, het zogenoemde ‘Futures project’. 

Tot slot, stel het welzijn van het kind voorop in functie van zijn persoonlijke ontwikkeling! Ga vanuit die visie jeugdspelers begeleiden, trainen, drillen en opvoeden tot het beste dat zij kunnen worden. Misschien is dat een topvoetballer, of -tennisser, … misschien…!

 

Referenties

    • Philippaerts et al. (2004). De jeugdvoetballer beter begeleiden. Het Ghent Youth Soccer Project (book).
    • Philippaerts et al. (2006). The relationship between peak height velocity and physical performance in youth soccer players (Journal of Sports Sciences).
    • Ford et al. (2011). The Long-Term Athlete Development model: Physiological evidence and application (Journal of Sports Sciences). 
    • Ostojic et al. (2014). The biological age of The biological age of 14-year-old boys and success in adult soccer: do early maturers predominate in the top-level game (Research in Sports Medicine International Journal).
    • Malina et al. (2015). Biological maturation of youth athletes: assessment and implications (British Journal of Sports Medicine).

Vind een expert

  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Marc Schiltz

  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Erik Van Lierde

  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Johan Roeykens

  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Ine Schops

    Podoloog
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten