De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

Professor Wim Derave is sportwetenschapper aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent. Hij verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens.
Sporter Sportprofessional Blog Sportgeneeskunde

In de sportwereld is er tegenwoordig heel wat discussie over de deelname van intersex en transgender atleten in verschillende competities. Professor Wim Derave verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens en geeft je meer info over de nieuwe IOC richtlijnen voor deze atleten.

De scheidslijn tussen mannen en vrouwen in de topsport staat onder druk. Terwijl die grens in de algemene samenleving voor een stuk lijkt te vervagen, houden we in de sport vast aan een strikte binariteit. Krampachtig, maar ook klungelig. De aanslepende problematiek rond Caster Semenya en de steeds grotere reeks atletes in haar slipstream, de onenigheid tussen federaties over de cut-off waarde voor testosteron die vrouwen van mannen zou moeten onderscheiden, en vooral de eerste deelnames van transgenders aan de jongste Olympische Spelen in Tokyo. Steeds toenemende voorbeelden die aantonen dat het hoog tijd werd voor een duidelijker kader van bovenaf, en iedereen keek vol verwachting naar het Internationaal Olympisch Comité. Het bleef verdacht lang stil, maar dan kwam het IOC op 16 november 2021 eindelijk met een -hou je vast- ‘Framework on fairness, inclusion and non-discrimination on the basis of gender identity and sex variations’ (1). Wat staat er in? En biedt het een oplossing voor één van de meest complexe problemen van de hedendaagse topsport? Ik waag me eraan.

Er is lang gestreden voor een eerlijke, veilige en volwaardige topsport voor vrouwen. Mannen meten zich met mannen en vrouwen met vrouwen, anders is het doorgaans niet eerlijk en soms ook niet veilig. Maar sommige mensen passen niet in die tweeledige organisatie. Bijvoorbeeld omdat ze biologische kenmerken van beide geslachten combineren, namelijk de intersex atleten, of -correcter- mensen met DSD (differences in sex development). Of omdat hun genderidentiteit niet overeenstemt met hun biologisch geslacht: de transgender personen. In de samenleving kan je dit oplossen door een extra vakje ‘x’ te maken, naast de ‘m’ en de ‘v’, om aan te vinken. Maar een ‘x’-categorie bijcreëren is praktisch niet organiseerbaar voor de (top)sport. Naast stigmatisering wordt voor de nadelen van een aparte categorie vaak verwezen naar die van de paralympische sport: veel te weinig atleten per categorie en veel te veel heterogeniteit in prestatie binnen elke categorie. 

Om uitsluiting en discriminatie te vermijden, mogen en moeten de mensen uit deze ‘tussengroep’ dus bij één van de bestaande geslachtscategorieën aansluiten. Soms doen ze dit graag; zo willen transvrouwen meestal maar wat graag erkend worden als vrouw. Soms willen ze toch non-binair blijven, zoals Quinn, die olympisch goud won in Tokyo met het Canadese vrouwenvoetbalteam. (Voor voetballers is het geen probleem om geen voornaam te willen hebben – Pele had er ook geen.) Reporters worstelden wel met hun voornaamwoorden (die/hun in plaats van zij/haar), of weigerden ze te gebruiken. Maar het reële probleem is niet die semantische discussie, en dus ook niet Quinn, die trouwens een vrouwelijk geboortegeslacht had, en dus nog altijd in de ‘juiste’ categorie speelt volgens velen. Het schoentje knelt pas als vrouwen met sterk androgyne/masculiene kenmerken deelnemen aan die sporten waarin een sterk geslachtsverschil in prestatie heerst. Dan bekruipt er een gevoel van oneerlijkheid. Topsportvrouwen voelen zich opnieuw benadeeld en bedreigd door mannen, halve deze keer.

Het gaat over transvrouwen die na hun puberteit een transitie doormaakten van een mannelijk geboortegeslacht naar vrouw. In Tokyo zagen we de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard aan het werk in het vrouwen gewichtheffen. Laurel was in een vorig leven, als cis-man, nog recordhouder geweest van gewichtheffen bij de mannelijke junioren. En dat in een sport waarin mannen doorgaans 40-50% beter presteren dan vrouwen. Dat was voor menig supporter een brug te ver.

Het gaat ook over atleten met DSD. In Tokyo viel vooral de Namibische sprintsensatie Christine Mboma op, die als 18-jarige al fabelachtige tijden loopt, en ‘de nieuwe Semenya’ wordt genoemd, in elke betekenis van de term. DSD is een groep van aandoeningen waarbij bijvoorbeeld het genetisch geslacht mannelijk is (XY dus), maar de geslachtsorganen, of een deel ervan, vrouwelijk. Die aangeboren afwijkingen komen erg zelden voor (bijvoorbeeld 1:20.000 tot 1:50.000), maar in de topsport zijn ze relatief talrijk. Bij elke grote competitie (Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen atletiek) waarbij genetische screening werd gedaan, bleek maar liefst 1:200 tot 1:400 van de vrouwen over XY geslachtschromosomen te beschikken. Ze waren dus bij hun conceptie genetisch geprogrammeerd om man te worden, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Maar wel een beetje. Daarom hebben ze 100 keer meer kans om de top te bereiken in de vrouwensport dan XX-vrouwen. Is dat oneerlijk? Een beetje wel. Maar topsport is niet eerlijk. Ikzelf heb ook nooit de top bereikt, gelijk welke sport ik probeerde. Ik vond dat ook niet eerlijk.

Het IOC-rapport is sterk gericht op inclusie, op niet-discriminatie. Het trekt meer de kaart van de transgender en DSD minderheden, dan van de vrouwen. Het kreeg daarvoor al veel kritiek. Het bespreekt ook de transgender en de DSD problematiek tesamen, ookal zijn het totaal verschillende medische condities. Maar wat staat er nu juist in het rapport?

Het eerste advies lijkt wat ontgoochelend, maar is het niet. Het geeft aan dat elke federatie afzonderlijk haar huiswerk moet maken, op basis van het framework dat het IOC opstelde. Dus geen universele richtlijn voor de ganse sport. Je kan denken dat IOC dus gemakkelijkheidshalve de hete aardappel doorschuift. Maar persoonlijk had ik zelfs gehoopt op deze strategie. De evenwichtsoefening tussen enerzijds inclusie en anderzijds eerlijkheid en veiligheid is immers uiterst genuanceerd en voor elke sport anders. Neem nu paardensport vs rugby. Bij de paardensport lijkt er geen geslachtsverschil in prestatievermogen (ons -weliswaar - mannelijk jumpingteam dat brons pakte in Tokyo moest de duimen leggen voor onder andere Jessica Springsteen, dochter van), en er is ook geen veiligheidsprobleem want het is geen contactsport. Hun huiswerk is dus nu al gemaakt. Ze kunnen 100% voor inclusie gaan; duid gerust ‘x’ aan, want het maakt toch allemaal geen ene zier uit. Zelfs het geslacht van de paarden doet er niet toe. Hengsten, merries, who cares?

Niet zo in rugby, waar de World Rugby al hun richtlijnen klaar hebben: transvrouwen zijn niet welkom. Te gevaarlijk. Het is geweten dat vooral het contrast tussen spelers in spierkracht, vermogen, snelheid en impact een belangrijke oorzaak is van blessures. En de eerder mannelijke lichamen van transvrouwen - ookal zijn die na transitie een beetje minder mannelijk geworden - zijn niet compatibel met de andere vrouwenlichamen bij tackles en scrums.

Is het dan voor het IOC geen probleem dat World Rugby voor discriminatie kiest? Nee, op twee voorwaarden. Ten eerste moet je wetenschappelijk bewijzen dat de sport door inclusie disproportioneel oneerlijk of onveilig zou worden. Als je de opgebouwde argumentatie in de rugby richtlijn leest (2), lijken ze daar vrij goed in te slagen. Zo becijferen ze bijvoorbeeld in detail de resterende rugby-relevante voordelen in spierkracht en lichaamseigenschappen van transvrouwen na testosteron-suppressie. Ten tweede mag je de deur nooit volledig sluiten voor transgenders. Je moet met je federatie een alternatief aanbieden waar transgender atleten wel welkom zijn. World Rugby biedt al gemengde tag of touch rugby aan, en onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden voor een gemengde contact-rugby competitie.

Het valt te verwachten dat de medische en wetenschappelijke commissies van elke federatie nu zelf de handen uit de mouwen moeten steken voor een ontzettend moeilijke opdracht: een lijn trekken door een grijze zone, op basis van betrekkelijk weinig sporttakspecifieke wetenschappelijke gegevens. Ook voor de sportwetenschappers ligt er dus nog veel werk op de plank.

En wat is er gebeurd met de testosteronwaarden? In de vorige consensus statement van het IOC uit 2015 (dat door het huidige document wordt vervangen), werd bepaald dat je bij de vrouwen kon deelnemen als je bloedconcentratie van testosteron onder de 10 nmol/L bleef gedurende 12 maanden voorafgaand aan de competitie. Daar lees je nu niets meer over. Die 10 nmol/L grens was trouwens fel gecontesteerd. De internationale atletiekfederatie (IAAF, nu World Athletics) heeft dit daarom ook nooit gevolgd, en opteerde voor een grens op 5 nmol/L, wat voor de meeste experts een veel correctere cut-off waarde lijkt om mannen en vrouwen zo goed mogelijk in twee afzonderlijke verzamelingen op te delen. 

Dat het IOC niet meer rept over testo, wil niet zeggen dat we die piste volledig verlaten. Ik hoor dat World Athletics gaat blijven vasthouden aan die 5 nmol/L om te controleren of trans of intersex atleten wel degelijk een hormoonbehandeling hebben ondergaan. Dit lijkt deels in tegenspraak met het IOC, dat stelt dat atletes niet onder druk mogen worden gezet om niet-essentiële medisch behandelingen te ondergaan, enkel en alleen maar om aan de deelnamecriteria te kunnen voldoen. Ik veronderstel dat de advocaten al klaar staan.

Tenslotte wil ik eindigen met een positieve noot. Het volledige IOC-denkkader heeft ruime aandacht voor mentaal welzijn en mensenrechten, voor de betrokkenheid van de stakeholders in de totstandkoming van de richtlijnen, voor de bescherming van de lichamelijke integriteit van alle atleten en voor de educatie van coaches en begeleiders omtrent de kwetsbaarheid van minderheden. In tijden waarin nog steeds oerwoudgeluiden en bananenschillen vanuit de voetbaltribunes komen, en ‘vadsige schijtwijven’ door de volleyzaal weergalmt, is een oproep voor meer respect voor elke sporter geen overbodige luxe, me dunkt.

 1. https://olympics.com/ioc/news/ioc-releases-framework-on-fairness-inclusion-and-non-discrimination-on-the-basis-of-gender-identity-and-sex-variations
 2. https://www.world.rugby/the-game/player-welfare/guidelines/transgender

Vind een expert

 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Bruno D'Hulster

 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy Coosemans

 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Trees Dooms

 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • An Konings

  Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Jempi Wilssens

 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • jana stevens

  Podoloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Yente Antonissen

  Bewegingswetenschapper
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Eline Vandersteen
  Projectmedewerker blessurepreventie

  Eline Vandersteen

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Sandra Lievrouw
  Algemeen & Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Justine Vandenbroeck

 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Gerda Smets

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Huisarts, Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Joke De Prest
  Coördinator project & partnerships

  Joke De Prest

  Bewegingswetenschapper
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Annelies Van Erck

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Karel Pardaens

 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
ACL rupture.jpg

Voorste kruisbandruptuur: opereren of niet?

Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde
Mentale vermoeidheid

Mentale vermoeidheid en sport-specifieke psychomotorische prestatie: een systematische review

Sportprofessional Artikel Voetbal Badminton Sportgeneeskunde
Sluiten