De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

Professor Wim Derave is sportwetenschapper aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent. Hij verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens.
Sporter Sportprofessional Blog Sportgeneeskunde

In de sportwereld is er tegenwoordig heel wat discussie over de deelname van intersex en transgender atleten in verschillende competities. Professor Wim Derave verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens en geeft je meer info over de nieuwe IOC richtlijnen voor deze atleten.

De scheidslijn tussen mannen en vrouwen in de topsport staat onder druk. Terwijl die grens in de algemene samenleving voor een stuk lijkt te vervagen, houden we in de sport vast aan een strikte binariteit. Krampachtig, maar ook klungelig. De aanslepende problematiek rond Caster Semenya en de steeds grotere reeks atletes in haar slipstream, de onenigheid tussen federaties over de cut-off waarde voor testosteron die vrouwen van mannen zou moeten onderscheiden, en vooral de eerste deelnames van transgenders aan de jongste Olympische Spelen in Tokyo. Steeds toenemende voorbeelden die aantonen dat het hoog tijd werd voor een duidelijker kader van bovenaf, en iedereen keek vol verwachting naar het Internationaal Olympisch Comité. Het bleef verdacht lang stil, maar dan kwam het IOC op 16 november 2021 eindelijk met een -hou je vast- ‘Framework on fairness, inclusion and non-discrimination on the basis of gender identity and sex variations’ (1). Wat staat er in? En biedt het een oplossing voor één van de meest complexe problemen van de hedendaagse topsport? Ik waag me eraan.

Er is lang gestreden voor een eerlijke, veilige en volwaardige topsport voor vrouwen. Mannen meten zich met mannen en vrouwen met vrouwen, anders is het doorgaans niet eerlijk en soms ook niet veilig. Maar sommige mensen passen niet in die tweeledige organisatie. Bijvoorbeeld omdat ze biologische kenmerken van beide geslachten combineren, namelijk de intersex atleten, of -correcter- mensen met DSD (differences in sex development). Of omdat hun genderidentiteit niet overeenstemt met hun biologisch geslacht: de transgender personen. In de samenleving kan je dit oplossen door een extra vakje ‘x’ te maken, naast de ‘m’ en de ‘v’, om aan te vinken. Maar een ‘x’-categorie bijcreëren is praktisch niet organiseerbaar voor de (top)sport. Naast stigmatisering wordt voor de nadelen van een aparte categorie vaak verwezen naar die van de paralympische sport: veel te weinig atleten per categorie en veel te veel heterogeniteit in prestatie binnen elke categorie. 

Om uitsluiting en discriminatie te vermijden, mogen en moeten de mensen uit deze ‘tussengroep’ dus bij één van de bestaande geslachtscategorieën aansluiten. Soms doen ze dit graag; zo willen transvrouwen meestal maar wat graag erkend worden als vrouw. Soms willen ze toch non-binair blijven, zoals Quinn, die olympisch goud won in Tokyo met het Canadese vrouwenvoetbalteam. (Voor voetballers is het geen probleem om geen voornaam te willen hebben – Pele had er ook geen.) Reporters worstelden wel met hun voornaamwoorden (die/hun in plaats van zij/haar), of weigerden ze te gebruiken. Maar het reële probleem is niet die semantische discussie, en dus ook niet Quinn, die trouwens een vrouwelijk geboortegeslacht had, en dus nog altijd in de ‘juiste’ categorie speelt volgens velen. Het schoentje knelt pas als vrouwen met sterk androgyne/masculiene kenmerken deelnemen aan die sporten waarin een sterk geslachtsverschil in prestatie heerst. Dan bekruipt er een gevoel van oneerlijkheid. Topsportvrouwen voelen zich opnieuw benadeeld en bedreigd door mannen, halve deze keer.

Het gaat over transvrouwen die na hun puberteit een transitie doormaakten van een mannelijk geboortegeslacht naar vrouw. In Tokyo zagen we de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard aan het werk in het vrouwen gewichtheffen. Laurel was in een vorig leven, als cis-man, nog recordhouder geweest van gewichtheffen bij de mannelijke junioren. En dat in een sport waarin mannen doorgaans 40-50% beter presteren dan vrouwen. Dat was voor menig supporter een brug te ver.

Het gaat ook over atleten met DSD. In Tokyo viel vooral de Namibische sprintsensatie Christine Mboma op, die als 18-jarige al fabelachtige tijden loopt, en ‘de nieuwe Semenya’ wordt genoemd, in elke betekenis van de term. DSD is een groep van aandoeningen waarbij bijvoorbeeld het genetisch geslacht mannelijk is (XY dus), maar de geslachtsorganen, of een deel ervan, vrouwelijk. Die aangeboren afwijkingen komen erg zelden voor (bijvoorbeeld 1:20.000 tot 1:50.000), maar in de topsport zijn ze relatief talrijk. Bij elke grote competitie (Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen atletiek) waarbij genetische screening werd gedaan, bleek maar liefst 1:200 tot 1:400 van de vrouwen over XY geslachtschromosomen te beschikken. Ze waren dus bij hun conceptie genetisch geprogrammeerd om man te worden, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Maar wel een beetje. Daarom hebben ze 100 keer meer kans om de top te bereiken in de vrouwensport dan XX-vrouwen. Is dat oneerlijk? Een beetje wel. Maar topsport is niet eerlijk. Ikzelf heb ook nooit de top bereikt, gelijk welke sport ik probeerde. Ik vond dat ook niet eerlijk.

Het IOC-rapport is sterk gericht op inclusie, op niet-discriminatie. Het trekt meer de kaart van de transgender en DSD minderheden, dan van de vrouwen. Het kreeg daarvoor al veel kritiek. Het bespreekt ook de transgender en de DSD problematiek tesamen, ookal zijn het totaal verschillende medische condities. Maar wat staat er nu juist in het rapport?

Het eerste advies lijkt wat ontgoochelend, maar is het niet. Het geeft aan dat elke federatie afzonderlijk haar huiswerk moet maken, op basis van het framework dat het IOC opstelde. Dus geen universele richtlijn voor de ganse sport. Je kan denken dat IOC dus gemakkelijkheidshalve de hete aardappel doorschuift. Maar persoonlijk had ik zelfs gehoopt op deze strategie. De evenwichtsoefening tussen enerzijds inclusie en anderzijds eerlijkheid en veiligheid is immers uiterst genuanceerd en voor elke sport anders. Neem nu paardensport vs rugby. Bij de paardensport lijkt er geen geslachtsverschil in prestatievermogen (ons -weliswaar - mannelijk jumpingteam dat brons pakte in Tokyo moest de duimen leggen voor onder andere Jessica Springsteen, dochter van), en er is ook geen veiligheidsprobleem want het is geen contactsport. Hun huiswerk is dus nu al gemaakt. Ze kunnen 100% voor inclusie gaan; duid gerust ‘x’ aan, want het maakt toch allemaal geen ene zier uit. Zelfs het geslacht van de paarden doet er niet toe. Hengsten, merries, who cares?

Niet zo in rugby, waar de World Rugby al hun richtlijnen klaar hebben: transvrouwen zijn niet welkom. Te gevaarlijk. Het is geweten dat vooral het contrast tussen spelers in spierkracht, vermogen, snelheid en impact een belangrijke oorzaak is van blessures. En de eerder mannelijke lichamen van transvrouwen - ookal zijn die na transitie een beetje minder mannelijk geworden - zijn niet compatibel met de andere vrouwenlichamen bij tackles en scrums.

Is het dan voor het IOC geen probleem dat World Rugby voor discriminatie kiest? Nee, op twee voorwaarden. Ten eerste moet je wetenschappelijk bewijzen dat de sport door inclusie disproportioneel oneerlijk of onveilig zou worden. Als je de opgebouwde argumentatie in de rugby richtlijn leest (2), lijken ze daar vrij goed in te slagen. Zo becijferen ze bijvoorbeeld in detail de resterende rugby-relevante voordelen in spierkracht en lichaamseigenschappen van transvrouwen na testosteron-suppressie. Ten tweede mag je de deur nooit volledig sluiten voor transgenders. Je moet met je federatie een alternatief aanbieden waar transgender atleten wel welkom zijn. World Rugby biedt al gemengde tag of touch rugby aan, en onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden voor een gemengde contact-rugby competitie.

Het valt te verwachten dat de medische en wetenschappelijke commissies van elke federatie nu zelf de handen uit de mouwen moeten steken voor een ontzettend moeilijke opdracht: een lijn trekken door een grijze zone, op basis van betrekkelijk weinig sporttakspecifieke wetenschappelijke gegevens. Ook voor de sportwetenschappers ligt er dus nog veel werk op de plank.

En wat is er gebeurd met de testosteronwaarden? In de vorige consensus statement van het IOC uit 2015 (dat door het huidige document wordt vervangen), werd bepaald dat je bij de vrouwen kon deelnemen als je bloedconcentratie van testosteron onder de 10 nmol/L bleef gedurende 12 maanden voorafgaand aan de competitie. Daar lees je nu niets meer over. Die 10 nmol/L grens was trouwens fel gecontesteerd. De internationale atletiekfederatie (IAAF, nu World Athletics) heeft dit daarom ook nooit gevolgd, en opteerde voor een grens op 5 nmol/L, wat voor de meeste experts een veel correctere cut-off waarde lijkt om mannen en vrouwen zo goed mogelijk in twee afzonderlijke verzamelingen op te delen. 

Dat het IOC niet meer rept over testo, wil niet zeggen dat we die piste volledig verlaten. Ik hoor dat World Athletics gaat blijven vasthouden aan die 5 nmol/L om te controleren of trans of intersex atleten wel degelijk een hormoonbehandeling hebben ondergaan. Dit lijkt deels in tegenspraak met het IOC, dat stelt dat atletes niet onder druk mogen worden gezet om niet-essentiële medisch behandelingen te ondergaan, enkel en alleen maar om aan de deelnamecriteria te kunnen voldoen. Ik veronderstel dat de advocaten al klaar staan.

Tenslotte wil ik eindigen met een positieve noot. Het volledige IOC-denkkader heeft ruime aandacht voor mentaal welzijn en mensenrechten, voor de betrokkenheid van de stakeholders in de totstandkoming van de richtlijnen, voor de bescherming van de lichamelijke integriteit van alle atleten en voor de educatie van coaches en begeleiders omtrent de kwetsbaarheid van minderheden. In tijden waarin nog steeds oerwoudgeluiden en bananenschillen vanuit de voetbaltribunes komen, en ‘vadsige schijtwijven’ door de volleyzaal weergalmt, is een oproep voor meer respect voor elke sporter geen overbodige luxe, me dunkt.

 1. https://olympics.com/ioc/news/ioc-releases-framework-on-fairness-inclusion-and-non-discrimination-on-the-basis-of-gender-identity-and-sex-variations
 2. https://www.world.rugby/the-game/player-welfare/guidelines/transgender

Vind een expert

 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Renaat Huysmans

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Annick Viaene

  Annick Viaene

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Annelies Van Erck

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Mitch Malavolta

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Leonie Geukens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • An Konings

  Sportarts
 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Sofie Decamps

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Maaike Polspoel

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Tina Lambrechts

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Gert Droessaert

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Carl De Crée

  Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Marianne Cuyvers

  Sportdiëtist
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Marc Schiltz

 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Peter Wieme

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Inge Bru

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Dr Colmonts Wilfried BV

  Wilfried Colmonts

  Sportarts
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Luc Baeyens

  Sportarts, Gynaecoloog
 • Filip Noe

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Tom Smolders

  Huisarts
 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Denis Jaeken

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Dorien Meeusen

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • BVBA Samcon

 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Bruno Vanhecke
  Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Vincent Metsers

  Huisarts, Sportarts
 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

  Lieselot Wouters

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Sara Engels

  Gynaecoloog
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Karl Brack

  Gynaecoloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Hamza Laamarti

  Diëtist
 • Werner Vleugels

  Huisarts, Sportarts
 • Jan Van Meirhaeghe

  Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Joris Callens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Voorzitter

  Inge De Ridder

  Sportdiëtist
 • Koen Scheerlinck
  Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Roel Jacobs

  Roel Jacobs

  Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Inge D'eer

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Johan Roeykens

 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Leysen Joppe

  Leysen Joppe

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Eva De Mulder

  Podoloog
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Gezond en Ethisch Sporten

 • Steven Reyskens

  Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
 • Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Michel Herssens

  Cardioloog
 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Raf Coremans

  Huisarts, Sportarts
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Erik Van Lierde

 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut, Trainer
 • Angelique Veracx

  Angelique Veracx

  Osteopaat
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
ACL rupture.jpg

Voorste kruisbandruptuur: opereren of niet?

Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sluiten