De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

Professor Wim Derave is sportwetenschapper aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent. Hij verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens.
Sporter Sportprofessional Blog Sportgeneeskunde

In de sportwereld is er tegenwoordig heel wat discussie over de deelname van intersex en transgender atleten in verschillende competities. Professor Wim Derave verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens en geeft je meer info over de nieuwe IOC richtlijnen voor deze atleten.

De scheidslijn tussen mannen en vrouwen in de topsport staat onder druk. Terwijl die grens in de algemene samenleving voor een stuk lijkt te vervagen, houden we in de sport vast aan een strikte binariteit. Krampachtig, maar ook klungelig. De aanslepende problematiek rond Caster Semenya en de steeds grotere reeks atletes in haar slipstream, de onenigheid tussen federaties over de cut-off waarde voor testosteron die vrouwen van mannen zou moeten onderscheiden, en vooral de eerste deelnames van transgenders aan de jongste Olympische Spelen in Tokyo. Steeds toenemende voorbeelden die aantonen dat het hoog tijd werd voor een duidelijker kader van bovenaf, en iedereen keek vol verwachting naar het Internationaal Olympisch Comité. Het bleef verdacht lang stil, maar dan kwam het IOC op 16 november 2021 eindelijk met een -hou je vast- ‘Framework on fairness, inclusion and non-discrimination on the basis of gender identity and sex variations’ (1). Wat staat er in? En biedt het een oplossing voor één van de meest complexe problemen van de hedendaagse topsport? Ik waag me eraan.

Er is lang gestreden voor een eerlijke, veilige en volwaardige topsport voor vrouwen. Mannen meten zich met mannen en vrouwen met vrouwen, anders is het doorgaans niet eerlijk en soms ook niet veilig. Maar sommige mensen passen niet in die tweeledige organisatie. Bijvoorbeeld omdat ze biologische kenmerken van beide geslachten combineren, namelijk de intersex atleten, of -correcter- mensen met DSD (differences in sex development). Of omdat hun genderidentiteit niet overeenstemt met hun biologisch geslacht: de transgender personen. In de samenleving kan je dit oplossen door een extra vakje ‘x’ te maken, naast de ‘m’ en de ‘v’, om aan te vinken. Maar een ‘x’-categorie bijcreëren is praktisch niet organiseerbaar voor de (top)sport. Naast stigmatisering wordt voor de nadelen van een aparte categorie vaak verwezen naar die van de paralympische sport: veel te weinig atleten per categorie en veel te veel heterogeniteit in prestatie binnen elke categorie. 

Om uitsluiting en discriminatie te vermijden, mogen en moeten de mensen uit deze ‘tussengroep’ dus bij één van de bestaande geslachtscategorieën aansluiten. Soms doen ze dit graag; zo willen transvrouwen meestal maar wat graag erkend worden als vrouw. Soms willen ze toch non-binair blijven, zoals Quinn, die olympisch goud won in Tokyo met het Canadese vrouwenvoetbalteam. (Voor voetballers is het geen probleem om geen voornaam te willen hebben – Pele had er ook geen.) Reporters worstelden wel met hun voornaamwoorden (die/hun in plaats van zij/haar), of weigerden ze te gebruiken. Maar het reële probleem is niet die semantische discussie, en dus ook niet Quinn, die trouwens een vrouwelijk geboortegeslacht had, en dus nog altijd in de ‘juiste’ categorie speelt volgens velen. Het schoentje knelt pas als vrouwen met sterk androgyne/masculiene kenmerken deelnemen aan die sporten waarin een sterk geslachtsverschil in prestatie heerst. Dan bekruipt er een gevoel van oneerlijkheid. Topsportvrouwen voelen zich opnieuw benadeeld en bedreigd door mannen, halve deze keer.

Het gaat over transvrouwen die na hun puberteit een transitie doormaakten van een mannelijk geboortegeslacht naar vrouw. In Tokyo zagen we de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard aan het werk in het vrouwen gewichtheffen. Laurel was in een vorig leven, als cis-man, nog recordhouder geweest van gewichtheffen bij de mannelijke junioren. En dat in een sport waarin mannen doorgaans 40-50% beter presteren dan vrouwen. Dat was voor menig supporter een brug te ver.

Het gaat ook over atleten met DSD. In Tokyo viel vooral de Namibische sprintsensatie Christine Mboma op, die als 18-jarige al fabelachtige tijden loopt, en ‘de nieuwe Semenya’ wordt genoemd, in elke betekenis van de term. DSD is een groep van aandoeningen waarbij bijvoorbeeld het genetisch geslacht mannelijk is (XY dus), maar de geslachtsorganen, of een deel ervan, vrouwelijk. Die aangeboren afwijkingen komen erg zelden voor (bijvoorbeeld 1:20.000 tot 1:50.000), maar in de topsport zijn ze relatief talrijk. Bij elke grote competitie (Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen atletiek) waarbij genetische screening werd gedaan, bleek maar liefst 1:200 tot 1:400 van de vrouwen over XY geslachtschromosomen te beschikken. Ze waren dus bij hun conceptie genetisch geprogrammeerd om man te worden, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Maar wel een beetje. Daarom hebben ze 100 keer meer kans om de top te bereiken in de vrouwensport dan XX-vrouwen. Is dat oneerlijk? Een beetje wel. Maar topsport is niet eerlijk. Ikzelf heb ook nooit de top bereikt, gelijk welke sport ik probeerde. Ik vond dat ook niet eerlijk.

Het IOC-rapport is sterk gericht op inclusie, op niet-discriminatie. Het trekt meer de kaart van de transgender en DSD minderheden, dan van de vrouwen. Het kreeg daarvoor al veel kritiek. Het bespreekt ook de transgender en de DSD problematiek tesamen, ookal zijn het totaal verschillende medische condities. Maar wat staat er nu juist in het rapport?

Het eerste advies lijkt wat ontgoochelend, maar is het niet. Het geeft aan dat elke federatie afzonderlijk haar huiswerk moet maken, op basis van het framework dat het IOC opstelde. Dus geen universele richtlijn voor de ganse sport. Je kan denken dat IOC dus gemakkelijkheidshalve de hete aardappel doorschuift. Maar persoonlijk had ik zelfs gehoopt op deze strategie. De evenwichtsoefening tussen enerzijds inclusie en anderzijds eerlijkheid en veiligheid is immers uiterst genuanceerd en voor elke sport anders. Neem nu paardensport vs rugby. Bij de paardensport lijkt er geen geslachtsverschil in prestatievermogen (ons -weliswaar - mannelijk jumpingteam dat brons pakte in Tokyo moest de duimen leggen voor onder andere Jessica Springsteen, dochter van), en er is ook geen veiligheidsprobleem want het is geen contactsport. Hun huiswerk is dus nu al gemaakt. Ze kunnen 100% voor inclusie gaan; duid gerust ‘x’ aan, want het maakt toch allemaal geen ene zier uit. Zelfs het geslacht van de paarden doet er niet toe. Hengsten, merries, who cares?

Niet zo in rugby, waar de World Rugby al hun richtlijnen klaar hebben: transvrouwen zijn niet welkom. Te gevaarlijk. Het is geweten dat vooral het contrast tussen spelers in spierkracht, vermogen, snelheid en impact een belangrijke oorzaak is van blessures. En de eerder mannelijke lichamen van transvrouwen - ookal zijn die na transitie een beetje minder mannelijk geworden - zijn niet compatibel met de andere vrouwenlichamen bij tackles en scrums.

Is het dan voor het IOC geen probleem dat World Rugby voor discriminatie kiest? Nee, op twee voorwaarden. Ten eerste moet je wetenschappelijk bewijzen dat de sport door inclusie disproportioneel oneerlijk of onveilig zou worden. Als je de opgebouwde argumentatie in de rugby richtlijn leest (2), lijken ze daar vrij goed in te slagen. Zo becijferen ze bijvoorbeeld in detail de resterende rugby-relevante voordelen in spierkracht en lichaamseigenschappen van transvrouwen na testosteron-suppressie. Ten tweede mag je de deur nooit volledig sluiten voor transgenders. Je moet met je federatie een alternatief aanbieden waar transgender atleten wel welkom zijn. World Rugby biedt al gemengde tag of touch rugby aan, en onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden voor een gemengde contact-rugby competitie.

Het valt te verwachten dat de medische en wetenschappelijke commissies van elke federatie nu zelf de handen uit de mouwen moeten steken voor een ontzettend moeilijke opdracht: een lijn trekken door een grijze zone, op basis van betrekkelijk weinig sporttakspecifieke wetenschappelijke gegevens. Ook voor de sportwetenschappers ligt er dus nog veel werk op de plank.

En wat is er gebeurd met de testosteronwaarden? In de vorige consensus statement van het IOC uit 2015 (dat door het huidige document wordt vervangen), werd bepaald dat je bij de vrouwen kon deelnemen als je bloedconcentratie van testosteron onder de 10 nmol/L bleef gedurende 12 maanden voorafgaand aan de competitie. Daar lees je nu niets meer over. Die 10 nmol/L grens was trouwens fel gecontesteerd. De internationale atletiekfederatie (IAAF, nu World Athletics) heeft dit daarom ook nooit gevolgd, en opteerde voor een grens op 5 nmol/L, wat voor de meeste experts een veel correctere cut-off waarde lijkt om mannen en vrouwen zo goed mogelijk in twee afzonderlijke verzamelingen op te delen. 

Dat het IOC niet meer rept over testo, wil niet zeggen dat we die piste volledig verlaten. Ik hoor dat World Athletics gaat blijven vasthouden aan die 5 nmol/L om te controleren of trans of intersex atleten wel degelijk een hormoonbehandeling hebben ondergaan. Dit lijkt deels in tegenspraak met het IOC, dat stelt dat atletes niet onder druk mogen worden gezet om niet-essentiële medisch behandelingen te ondergaan, enkel en alleen maar om aan de deelnamecriteria te kunnen voldoen. Ik veronderstel dat de advocaten al klaar staan.

Tenslotte wil ik eindigen met een positieve noot. Het volledige IOC-denkkader heeft ruime aandacht voor mentaal welzijn en mensenrechten, voor de betrokkenheid van de stakeholders in de totstandkoming van de richtlijnen, voor de bescherming van de lichamelijke integriteit van alle atleten en voor de educatie van coaches en begeleiders omtrent de kwetsbaarheid van minderheden. In tijden waarin nog steeds oerwoudgeluiden en bananenschillen vanuit de voetbaltribunes komen, en ‘vadsige schijtwijven’ door de volleyzaal weergalmt, is een oproep voor meer respect voor elke sporter geen overbodige luxe, me dunkt.

 1. https://olympics.com/ioc/news/ioc-releases-framework-on-fairness-inclusion-and-non-discrimination-on-the-basis-of-gender-identity-and-sex-variations
 2. https://www.world.rugby/the-game/player-welfare/guidelines/transgender

Vind een expert

 • Arts specialist in opleiding

  Simon Horckmans

 • Peter Muylaert

  Sportarts
 • Mathias Peeters

  Sportarts
 • Peter De Naeyer

  Sportarts
 • Bert Vankerschaver

  Bert Vankerschaver

  Sportkinesitherapeut
 • Ria Vanderstraeten

  Ria Vanderstraeten

  Sportdiëtist
 • Verhaegen Stijn

  Sportarts
 • Herwig Vergucht

  Sportkinesitherapeut
 • Jean-Paul Pierreux

  Huisarts
 • Windy Lycke

 • Ingrid Dekelver

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Filip Parmentier

  Sportarts
 • Jean-Paul Van der Sypt

  Sportarts
 • Marianne Brabers

  Sportdiëtist
 • Eddy Spans

  Sportarts
 • An De Busser

  An De Busser

  Diëtist
 • Gretel Descheemaeker

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Alain Schutjes

  Sportarts
 • Anja Van de Putte

  Huisarts
 • Leo Groenweghe

  Sportarts
 • Ignace Verscheure

  Sportarts
 • Jan Pieter Outtier

  Sportarts
 • Jozef Vermylen

  Cardioloog
 • Michel Creemers

  Huisarts
 • Daniel Baesberg

  Sportarts
 • Machteld Royackers

  Huisarts
 • Sofie Blondeel
  Algemeen manager

  Sofie Blondeel

 • Micha Van Roeyen

  Kinesitherapeut
 • Guy Vermeiren

  Cardioloog
 • Luc Van Landschoot

  Kinesitherapeut
 • Jo Verschueren

  Jo Verschueren

  Kinesitherapeut
 • Nathalie Van de Vyver

  Huisarts
 • Charlotte Hoeman

  Diëtist
 • Joris Callens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Jöry Pauwels

  Osteopaat
 • Leonie Geukens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Verstuyft

  Sportarts
 • Willy Coosemans

 • Peter Wieme

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • BV Huisartsenpraktijk De Vaart

  Sportarts
 • John Ijzerman

  Sportarts
 • Secretaris

  Bruno Vanhecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Lize Vaes

  Lize Vaes

  Huisarts, Sportarts
 • Guy Peeters

  Sportarts
 • Myriam Willems

  Kinesitherapeut
 • Johan Pierret

  Sportarts
 • Chris Martens

  Orthopedisch chirurg
 • Jempi Wilssens

 • Frank Pauwels
  Voorzitter

  Frank Pauwels

  Sportarts
 • Erik Van Lierde

 • Jan Notredame

  Kinesitherapeut
 • Etienne Van der Auwera

  Sportarts
 • Annelies Van Erck

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carl De Crée

 • Eric Vandeputte

  Sportarts
 • Mark Van Dijk

  Orthopedisch chirurg
 • Jolien Vanendert

  Sportdiëtist
 • Peter Germonpre

  Huisarts
 • Mark Van Craenenbroeck

  Kinesitherapeut
 • Jonas Docx

  Sportarts
 • Huisarts, Sportarts

  Sergei Barsegian

  Sportarts
 • Trees Dooms

 • Sportarts

  Joris De Win

  Sportarts
 • Peter Lagrou

  Sportarts
 • Hans Jaspers

  Radioloog
 • Thierry Op de Beeck

  Sportarts
 • Bastiaan Verstraete

  Huisarts, Sportarts
 • Dirk Devleeschouwer

  Sportarts
 • Kathleen De Smet

  Kinesitherapeut
 • Pascal Wernaers

  Orthopedisch chirurg
 • Dries Dieusaert

  Sportarts
 • Dana Neirinck

  Podoloog
 • Hugo Debouvere

  Huisarts
 • Tyrone Devolder

  Huisarts
 • Steven Reyskens

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Robin Vanhoudt

  Sportarts
 • Alain Van Noorbeeck

  Sportarts
 • Piet Bouquillon

  Sportarts
 • Frédéric Van Burm

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Charlotte Goemaere

  Sportarts
 • Kris Peeters

  Kris Peeters

  Sportarts
 • Bart Gadeyne

  Sportarts
 • Luc Vogelaers

  Huisarts
 • Stijn Bogaerts
  Ondervoorzitter

  Stijn Bogaerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sportarts

  Rik De Kinderen

  Sportarts
 • Kevin Robson

  Trainer
 • Johan Haegeman

  Sportarts
 • Jan Boon

  Huisarts
 • Jos Vandevenne

  Sportarts
 • Patrick Detemmerman

  Huisarts
 • Bart Vandewynckele

  Sportarts
 • Pascal De Smet

  Huisarts
 • Peter Verspeelt

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sophie Lambrecht

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Dirk De Ruyck

  Huisarts
 • Henri Van Herpen

  Kinesitherapeut
 • Jan Bonte

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Luc Itterbeek

  Sportarts
 • Johan Wens

  Huisarts
 • Toon Goossens

  Sportarts
 • Robrecht Dhollander

  Huisarts
 • Flore Stassen
  Sportwetenschappelijk medewerker

  Flore Stassen

  Bewegingswetenschapper
 • Rik Derveaux

  Kinesitherapeut
 • Sandra Lievrouw
  Projectmanager blessurepreventie

  Sandra Lievrouw

  Kinesitherapeut
 • Patrick Govaert

  Sportarts
 • Marco Guidi

  Sportarts
 • Annik Bosmans

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Nathalie Odeur

  Huisarts
 • jana stevens

  Podoloog
 • Maries Aertgeerts

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Mileen De Vleeschhouwer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Voorzitter

  De Ridder Inge

  Sportdiëtist
 • Koen Nys

  Sportarts
 • Kris Demanet

  Sportarts
 • Jos Benders

  Sportarts
 • Wouter Eraly

  Sportarts, Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Sara Kempeneers

  Podoloog
 • Liesbeth Stulens

  Huisarts
 • Michel Wynsberghe

  Kinesitherapeut
 • Jan Vercammen

  Cardioloog
 • Jan Van Meirhaeghe

  Orthopedisch chirurg
 • Sportpsycholoog

  Inez Swinnen

  Sportpsycholoog
 • Nick Hiltrop

  Cardioloog
 • Urgentie- en sportarts

  Sander Bomans

  Sportarts
 • Dieter De Clercq

  Sportarts
 • Georges Gillis

  Sportarts
 • Herlinde Bossaert

  Sportarts
 • Marc Bomans

  Kinesitherapeut
 • Karolien Meersman

  Sportarts
 • Peter Dieleman

  Sportarts
 • Cedric Arijs
  Psycholoog, Sportpsycholoog

  Cedric Arijs

  Psycholoog, Sportpsycholoog
 • Julien Ryckeboer

  Kinesitherapeut
 • Wouter Van Den Broecke

  Orthopedisch chirurg
 • Luc Baeyens

  Sportarts
 • Filip Noe

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Kristof Mentens

  Kristof Mentens

  Sportarts
 • Karel Pardaens

 • Dirk Gyselinck

  Sportarts
 • Ine Schops

  Podoloog
 • Dominique Devriese

  Dominique Devriese

  Kinesitherapeut, Osteopaat
 • Hendrik Roobaert

  Sportarts
 • Luus Tormans

  Podoloog
 • Luc Roland

  Sportarts
 • Wim Van Nieuwenhuyse

  Orthopedisch chirurg
 • Penningmeester

  Koen Scheerlinck

  Sportkinesitherapeut
 • michel herssens

  Cardioloog
 • Marc Schiltz

 • Jeroen Stappers

  Jeroen Stappers

  Sportarts
 • Wouter Dierynck

  Sportarts
 • Guy Vanhees

  Sportarts
 • Kristof Ryheul

  Kristof Ryheul

  Trainer
 • Stephan Ilsbrouckx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Joost Staelens

  Sportarts
 • Pieter Volcke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Maarten Couturier

  Sportarts
 • Stijn Delputte

  Sportarts
 • Marleen Lootens

  Sportarts
 • Karel De Crem

  Sportarts
 • Dirk De Mey

  Kinesitherapeut
 • Anesthesist

  Frederic Brillouet

 • An Konings

  Sportarts
 • Jasper Van Criekinge

  Sportarts
 • Johan Docx

  Sportarts
 • Jean-Paul Souffriau

  Tandarts
 • Mieke Van Vlaenderen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Toon Cruyt

  Sportarts
 • Jitse Maes

  Jitse Maes

  Huisarts, Sportarts
 • Ben Corteville

  Cardioloog
 • Guy De Schutter

  Sportarts
 • Mathieu Maroy

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Carmen Vanhaecke

  Sportarts
 • Baldwin Sondervan

  Baldwin Sondervan

  Sportkinesitherapeut
 • Jens Demanet

  Sportarts
 • Margaux Stevens

  Margaux Stevens

  Podoloog
 • Michel D'Hollander

  Huisarts
 • Henry Carlier

  Sportarts
 • Dieter Vercaigne

  Sportkinesitherapeut
 • Tom Teulingkx

  Sportarts
 • Andreas Goddeeris

  Sportarts
 • Johan Roeykens

 • Stefan Hooftman

  Sportarts
 • Peter Plessers

 • Ludovic Onkelinx

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Ingrid Deweert

  Sportarts
 • Francis Lemmens

  Sportarts
 • Caro De Koninck

  Kinesitherapeut
 • Dirk Van Genechten

  Sportarts
 • Nick Baelde

  Radioloog
 • Gerrit De Loose

  Sportkinesitherapeut
 • Vincent Metsers

  Sportarts
 • Bruno D'Hulster

 • Ivan Ghillebert

  Huisarts
 • Dirk Van de Velde

  Sportarts
 • Yves Van Doninck

  Sportarts
 • Michael Nicasi

  Michael Nicasi

  Trainer
 • Luc Peeters

  Sportarts
 • Gezond Sporten Vlaanderen

 • Charlotte De Jonckheere

  Charlotte De Jonckheere

  Podoloog
 • Sjors Pietermans

  Sjors Pietermans

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Claes

  Kinesitherapeut
 • Ellen Van Puyvelde

  Ellen Van Puyvelde

  Sportarts
 • Antoine Lutin

  Antoine Lutin

  Kinesitherapeut
 • Bruno Van Hoecke

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Koen Pansaers

  Sportarts
 • Lianne De Mey

  Sportarts
 • Marc Royackers

  Sportarts
 • Paul Meersman

  Sportarts
 • Sven Aertgeerts

  Sportarts
 • Koenraad Thuysbaert

  Sportarts
 • Ellen Beuckelaers

  Orthopedisch chirurg
 • Gert Van Deurzen

  Kinesitherapeut
 • Benedicte Heyndrickx

  Cardioloog
 • Luk Buyse
  Huisarts, Sportarts

  Luk Buyse

  Huisarts, Sportarts
 • Lander Vanhee

  Sportarts
 • Steven Platteaux

  Sportarts
 • Fabienne Van De Steene

  Sportkinesitherapeut
 • Reinout Van Schuylenbergh

  Reinout Van Schuylenbergh

  Bewegingswetenschapper, Trainer
 • Wouter Peters

  Huisarts, Sportarts
 • Vik Corstjens

  Sportarts
 • Hans Talloen

  Sportarts
 • Johan Matthijs

  Huisarts
 • Inge D'eer

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Eddy Van Keerberghen

  Sportarts
 • Torsten Wauters

  Torsten Wauters

  Sportarts
 • Jettie Tempels

  Sportarts
 • Willy Platteeuw

  Sportarts
 • Gerda Smets

  Sportarts
 • Stefan Smits

  Sportarts
 • Sam Vermeire

  Sportarts
 • Luc Fr. Janssens

  Sportarts
 • Ruth Vanderheyden

  Ruth Vanderheyden

  Diëtist, Sportdiëtist
 • Peter Claeys

  Sportarts
 • Jonas Massa

  Sportarts
 • Gino Devriendt

  Sportdiëtist
 • Frederik Ponet

  Sportarts
 • Frederik Van Acker

  Sportarts
 • Steven Bex

  Steven Bex

  Sportarts
 • Bie Peremans

  Kinesitherapeut
 • Willy De Taellenaere

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Steven Pauli

  Sportarts
 • Wim Derave

  Bewegingswetenschapper
 • Marc Van Hauwermeiren

  Sportarts
 • Benjamin Goris

  Kinesitherapeut
 • Jan Bertels

  Bewegingswetenschapper
 • Huisarts

  Luc De Pelecijn

  Huisarts
 • Frederik Deconinck

  Frederik Deconinck

  Bewegingswetenschapper
 • Sam Hendrix

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Jan Wanten

  Sportarts
 • Lander Dewitte

  Huisarts, Sportarts
 • Kris Vanderlinden

  Sportarts
 • Ann Willemans

  Huisarts
 • Kristof Peeters

  Sportarts
 • Dokter Jonas Wilms BV

  Sportarts
 • Elke Van den Steen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • John Roosen

  Cardioloog
 • Philippe De Ryck

  Sportarts
 • Adelheid Steyaert

  Adelheid Steyaert

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Osteopaat

  Frédéric Van Burm

  Osteopaat
 • Jan Leire

  Sportarts
 • Wilfried Colmonts

  Huisarts
 • Frank De Winter

  Sportarts
 • Werner Vleugels

  Huisarts
 • Stefaan Machiels

  Huisarts
 • Jo Vandersmissen

  Radioloog
 • Sofie Belis

  Sportarts
 • Maarten Cox

  Sportarts
 • Jens Van Akeleyen

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Guido Van Hirtum

  Sportarts
 • Denis Jaeken

  Fysisch geneesheer en revalidatiearts
 • Noegroho Handojo

  Radioloog
 • Katja Van Oostveldt
  Sportarts

  Katja Van Oostveldt

  Sportarts
 • Michel De Bruyne

  Sportarts
 • Jago Van Soom

  Jago Van Soom

  Sportarts
 • Joost Blontrock

  Sportarts
 • BVBA Samcon

 • Marc Hemeryck

  Sportarts
 • Pascale Berghmans

  Sportdiëtist
 • Bob Brouwers

  Huisarts
 • Annelies Harnie

  Sportarts
 • Ann Gillis

 • Kurt Heldenbergh

  Sportarts
 • Michèle Verhaest

  Sportarts
 • Guy Vandenhoven

  Sportarts
 • Neurochirurg

  Bart Depreitere

 • Bram Debaene

  Sportarts
 • Kristine Struyf

  Kristine Struyf

  Trainer
 • Leon Ghijselinck

  Sportarts
 • Renaat Huysmans

  Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
ACL rupture.jpg

Voorste kruisbandruptuur: opereren of niet?

Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sportgeneeskunde
Mentale vermoeidheid

Mentale vermoeidheid en sport-specifieke psychomotorische prestatie: een systematische review

Sportprofessional Artikel Voetbal Badminton Sportgeneeskunde
Sluiten