De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

De nieuwe IOC richtlijnen voor intersex en transgender atleten

Professor Wim Derave is sportwetenschapper aan de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen van de UGent. Hij verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens.
Sporter Sportprofessional Blog Sportgeneeskunde

In de sportwereld is er tegenwoordig heel wat discussie over de deelname van intersex en transgender atleten in verschillende competities. Professor Wim Derave verdiept zich graag in de onderliggende biologie van de bewegende mens en geeft je meer info over de nieuwe IOC richtlijnen voor deze atleten.

De scheidslijn tussen mannen en vrouwen in de topsport staat onder druk. Terwijl die grens in de algemene samenleving voor een stuk lijkt te vervagen, houden we in de sport vast aan een strikte binariteit. Krampachtig, maar ook klungelig. De aanslepende problematiek rond Caster Semenya en de steeds grotere reeks atletes in haar slipstream, de onenigheid tussen federaties over de cut-off waarde voor testosteron die vrouwen van mannen zou moeten onderscheiden, en vooral de eerste deelnames van transgenders aan de jongste Olympische Spelen in Tokyo. Steeds toenemende voorbeelden die aantonen dat het hoog tijd werd voor een duidelijker kader van bovenaf, en iedereen keek vol verwachting naar het Internationaal Olympisch Comité. Het bleef verdacht lang stil, maar dan kwam het IOC op 16 november 2021 eindelijk met een -hou je vast- ‘Framework on fairness, inclusion and non-discrimination on the basis of gender identity and sex variations’ (1). Wat staat er in? En biedt het een oplossing voor één van de meest complexe problemen van de hedendaagse topsport? Ik waag me eraan.

Er is lang gestreden voor een eerlijke, veilige en volwaardige topsport voor vrouwen. Mannen meten zich met mannen en vrouwen met vrouwen, anders is het doorgaans niet eerlijk en soms ook niet veilig. Maar sommige mensen passen niet in die tweeledige organisatie. Bijvoorbeeld omdat ze biologische kenmerken van beide geslachten combineren, namelijk de intersex atleten, of -correcter- mensen met DSD (differences in sex development). Of omdat hun genderidentiteit niet overeenstemt met hun biologisch geslacht: de transgender personen. In de samenleving kan je dit oplossen door een extra vakje ‘x’ te maken, naast de ‘m’ en de ‘v’, om aan te vinken. Maar een ‘x’-categorie bijcreëren is praktisch niet organiseerbaar voor de (top)sport. Naast stigmatisering wordt voor de nadelen van een aparte categorie vaak verwezen naar die van de paralympische sport: veel te weinig atleten per categorie en veel te veel heterogeniteit in prestatie binnen elke categorie. 

Om uitsluiting en discriminatie te vermijden, mogen en moeten de mensen uit deze ‘tussengroep’ dus bij één van de bestaande geslachtscategorieën aansluiten. Soms doen ze dit graag; zo willen transvrouwen meestal maar wat graag erkend worden als vrouw. Soms willen ze toch non-binair blijven, zoals Quinn, die olympisch goud won in Tokyo met het Canadese vrouwenvoetbalteam. (Voor voetballers is het geen probleem om geen voornaam te willen hebben – Pele had er ook geen.) Reporters worstelden wel met hun voornaamwoorden (die/hun in plaats van zij/haar), of weigerden ze te gebruiken. Maar het reële probleem is niet die semantische discussie, en dus ook niet Quinn, die trouwens een vrouwelijk geboortegeslacht had, en dus nog altijd in de ‘juiste’ categorie speelt volgens velen. Het schoentje knelt pas als vrouwen met sterk androgyne/masculiene kenmerken deelnemen aan die sporten waarin een sterk geslachtsverschil in prestatie heerst. Dan bekruipt er een gevoel van oneerlijkheid. Topsportvrouwen voelen zich opnieuw benadeeld en bedreigd door mannen, halve deze keer.

Het gaat over transvrouwen die na hun puberteit een transitie doormaakten van een mannelijk geboortegeslacht naar vrouw. In Tokyo zagen we de Nieuw-Zeelandse Laurel Hubbard aan het werk in het vrouwen gewichtheffen. Laurel was in een vorig leven, als cis-man, nog recordhouder geweest van gewichtheffen bij de mannelijke junioren. En dat in een sport waarin mannen doorgaans 40-50% beter presteren dan vrouwen. Dat was voor menig supporter een brug te ver.

Het gaat ook over atleten met DSD. In Tokyo viel vooral de Namibische sprintsensatie Christine Mboma op, die als 18-jarige al fabelachtige tijden loopt, en ‘de nieuwe Semenya’ wordt genoemd, in elke betekenis van de term. DSD is een groep van aandoeningen waarbij bijvoorbeeld het genetisch geslacht mannelijk is (XY dus), maar de geslachtsorganen, of een deel ervan, vrouwelijk. Die aangeboren afwijkingen komen erg zelden voor (bijvoorbeeld 1:20.000 tot 1:50.000), maar in de topsport zijn ze relatief talrijk. Bij elke grote competitie (Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen atletiek) waarbij genetische screening werd gedaan, bleek maar liefst 1:200 tot 1:400 van de vrouwen over XY geslachtschromosomen te beschikken. Ze waren dus bij hun conceptie genetisch geprogrammeerd om man te worden, maar dat is er niet helemaal uitgekomen. Maar wel een beetje. Daarom hebben ze 100 keer meer kans om de top te bereiken in de vrouwensport dan XX-vrouwen. Is dat oneerlijk? Een beetje wel. Maar topsport is niet eerlijk. Ikzelf heb ook nooit de top bereikt, gelijk welke sport ik probeerde. Ik vond dat ook niet eerlijk.

Het IOC-rapport is sterk gericht op inclusie, op niet-discriminatie. Het trekt meer de kaart van de transgender en DSD minderheden, dan van de vrouwen. Het kreeg daarvoor al veel kritiek. Het bespreekt ook de transgender en de DSD problematiek tesamen, ookal zijn het totaal verschillende medische condities. Maar wat staat er nu juist in het rapport?

Het eerste advies lijkt wat ontgoochelend, maar is het niet. Het geeft aan dat elke federatie afzonderlijk haar huiswerk moet maken, op basis van het framework dat het IOC opstelde. Dus geen universele richtlijn voor de ganse sport. Je kan denken dat IOC dus gemakkelijkheidshalve de hete aardappel doorschuift. Maar persoonlijk had ik zelfs gehoopt op deze strategie. De evenwichtsoefening tussen enerzijds inclusie en anderzijds eerlijkheid en veiligheid is immers uiterst genuanceerd en voor elke sport anders. Neem nu paardensport vs rugby. Bij de paardensport lijkt er geen geslachtsverschil in prestatievermogen (ons -weliswaar - mannelijk jumpingteam dat brons pakte in Tokyo moest de duimen leggen voor onder andere Jessica Springsteen, dochter van), en er is ook geen veiligheidsprobleem want het is geen contactsport. Hun huiswerk is dus nu al gemaakt. Ze kunnen 100% voor inclusie gaan; duid gerust ‘x’ aan, want het maakt toch allemaal geen ene zier uit. Zelfs het geslacht van de paarden doet er niet toe. Hengsten, merries, who cares?

Niet zo in rugby, waar de World Rugby al hun richtlijnen klaar hebben: transvrouwen zijn niet welkom. Te gevaarlijk. Het is geweten dat vooral het contrast tussen spelers in spierkracht, vermogen, snelheid en impact een belangrijke oorzaak is van blessures. En de eerder mannelijke lichamen van transvrouwen - ookal zijn die na transitie een beetje minder mannelijk geworden - zijn niet compatibel met de andere vrouwenlichamen bij tackles en scrums.

Is het dan voor het IOC geen probleem dat World Rugby voor discriminatie kiest? Nee, op twee voorwaarden. Ten eerste moet je wetenschappelijk bewijzen dat de sport door inclusie disproportioneel oneerlijk of onveilig zou worden. Als je de opgebouwde argumentatie in de rugby richtlijn leest (2), lijken ze daar vrij goed in te slagen. Zo becijferen ze bijvoorbeeld in detail de resterende rugby-relevante voordelen in spierkracht en lichaamseigenschappen van transvrouwen na testosteron-suppressie. Ten tweede mag je de deur nooit volledig sluiten voor transgenders. Je moet met je federatie een alternatief aanbieden waar transgender atleten wel welkom zijn. World Rugby biedt al gemengde tag of touch rugby aan, en onderzoekt momenteel ook de mogelijkheden voor een gemengde contact-rugby competitie.

Het valt te verwachten dat de medische en wetenschappelijke commissies van elke federatie nu zelf de handen uit de mouwen moeten steken voor een ontzettend moeilijke opdracht: een lijn trekken door een grijze zone, op basis van betrekkelijk weinig sporttakspecifieke wetenschappelijke gegevens. Ook voor de sportwetenschappers ligt er dus nog veel werk op de plank.

En wat is er gebeurd met de testosteronwaarden? In de vorige consensus statement van het IOC uit 2015 (dat door het huidige document wordt vervangen), werd bepaald dat je bij de vrouwen kon deelnemen als je bloedconcentratie van testosteron onder de 10 nmol/L bleef gedurende 12 maanden voorafgaand aan de competitie. Daar lees je nu niets meer over. Die 10 nmol/L grens was trouwens fel gecontesteerd. De internationale atletiekfederatie (IAAF, nu World Athletics) heeft dit daarom ook nooit gevolgd, en opteerde voor een grens op 5 nmol/L, wat voor de meeste experts een veel correctere cut-off waarde lijkt om mannen en vrouwen zo goed mogelijk in twee afzonderlijke verzamelingen op te delen. 

Dat het IOC niet meer rept over testo, wil niet zeggen dat we die piste volledig verlaten. Ik hoor dat World Athletics gaat blijven vasthouden aan die 5 nmol/L om te controleren of trans of intersex atleten wel degelijk een hormoonbehandeling hebben ondergaan. Dit lijkt deels in tegenspraak met het IOC, dat stelt dat atletes niet onder druk mogen worden gezet om niet-essentiële medisch behandelingen te ondergaan, enkel en alleen maar om aan de deelnamecriteria te kunnen voldoen. Ik veronderstel dat de advocaten al klaar staan.

Tenslotte wil ik eindigen met een positieve noot. Het volledige IOC-denkkader heeft ruime aandacht voor mentaal welzijn en mensenrechten, voor de betrokkenheid van de stakeholders in de totstandkoming van de richtlijnen, voor de bescherming van de lichamelijke integriteit van alle atleten en voor de educatie van coaches en begeleiders omtrent de kwetsbaarheid van minderheden. In tijden waarin nog steeds oerwoudgeluiden en bananenschillen vanuit de voetbaltribunes komen, en ‘vadsige schijtwijven’ door de volleyzaal weergalmt, is een oproep voor meer respect voor elke sporter geen overbodige luxe, me dunkt.

  1. https://olympics.com/ioc/news/ioc-releases-framework-on-fairness-inclusion-and-non-discrimination-on-the-basis-of-gender-identity-and-sex-variations
  2. https://www.world.rugby/the-game/player-welfare/guidelines/transgender

Vind een expert

  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Karel Pardaens

  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • An Konings

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Johan Roeykens

  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Beleid
Corona en kinderen.png

Laat kinderen zoveel mogelijk normaal sporten

Sporter Sportorganisatie Sportprofessional Nieuws Gezond Sporten Beleid Sportgeneeskunde Gezond Sporten
Beleid
Grensoverschrijdend gedrag

Grensoverschrijdend gedrag in de sportclub: wat kan jij doen en bij wie kan je terecht?

Sporter Blog Ethiek Gezond Sporten Beleid Gezond Sporten
Sportgeneeskunde
ACL rupture.jpg

Voorste kruisbandruptuur: opereren of niet?

Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Sluiten