Krachttraining bij kinderen en jongeren

Krachttraining bij kinderen en jongeren

Professor Trainingsleer - vakgroep LO & Bewegingswetenschappen, UGent
Sporter Sportprofessional Artikel Training Training

Er wordt vaak gedacht dat krachttraining schadelijk is voor kinderen en jongeren en dat de effecten verwaarloosbaar zouden zijn. Maar kloppen deze opvattingen wel? Professor Jan Boone geeft je een antwoord op al je vragen over krachttraining bij kinderen en jongeren.

Kracht is een belangrijke lichamelijke basiseigenschap die niet alleen het dagdagelijks functioneren faciliteert maar ook een impact kan hebben op blessurepreventie en de factoren die prestatie beïnvloeden binnen verschillende sportdisciplines (figuur 1).

Kracht als de motor achter de basiseigenschappen die prestatie bepalen

Figuur 1. Kracht als motor achter de basiseigenschappen die prestatie bepalen (Faigenbaum et al., 2016)


De maximale kracht die een individu kan ontwikkelen stijgt progressief met de leeftijd (zie figuur 2) waarbij er een sterke dissociatie ontstaat tussen jongens en meisjes tijdens de puberteit. De krachttoename is immers afhankelijk van de productie van het mannelijke geslachtshormoon testosteron, wat een eiwitopbouwende werking heeft. 

Evolutie kracht i.f.v

Figuur 2. Evolutie van kracht in functie van leeftijd (in %) van de maximale kracht bij volwassen mannen


Bij het ontwikkelen van kracht moet rekening gehouden worden met groei en biologische rijping. Het skelet van kinderen en adolescenten is minder druk- en buigbestendig, waardoor het passieve bewegingsapparaat in vergelijking met volwassenen een lagere belastbaarheid heeft. Het schadelijke effect van intensieve krachttraining bij jongeren zal dan ook voornamelijk tot uiting komen ter hoogte van het passieve bewegingsapparaat en dit ten gevolge van hetzij een éénmalig trauma, of hetzij herhaalde microtraumata en een langdurige overbelasting. Zo kan een overbelasting van het skelet en/of te sterk uitgesproken nadruk op hypertrofie (spierontwikkeling) op jonge leeftijd resulteren in verstoring van de harmonische groeiontwikkeling door het aantasten van de beenderkernen. 

Het feit dat de belastbaarheid van het houdings-en bewegingsapparaat kleiner is bij jongeren, is echter geen reden om krachtontwikkeling bij jongeren niet te oefenen en te stimuleren. De problematiek situeert zich voornamelijk in een juiste dosering van de aangeboden prikkels alsook in een correcte technische uitvoering van de krachtoefeningen. Zo treden meer dan 40% van de blessures ten gevolge van krachttraining op in een thuissituatie, op het moment dat kinderen niet begeleid worden. 

Omtrent het effect van training op krachtontwikkeling bij kinderen en jongeren bestaat vrij veel controverse. Dit is vooral gerelateerd aan het gegeven dat groei en maturatie eveneens een invloed hebben op krachtontwikkeling waardoor het additionele effect van training in de krachtwinst soms moeilijk te bepalen is. Tot in de jaren ’80 heerste de opinie dat krachttraining slechts zinvol was vanaf de puberteit, daarbij verwijzend naar het determinerend effect van het mannelijke geslachtshormoon testosteron. Sluitend wetenschappelijk bewijs werd hier echter niet voor gevonden en deze visie werd dan ook eerder ingegeven vanuit intuïtief aanvoelen. Vaak werd in wetenschappelijke studies een geringere krachtwinst gevonden bij jongeren in vergelijking met volwassenen maar hierbij dient de kanttekening gemaakt te worden dat de oefenmodaliteiten verschilden tussen beide groepen. Meer recente onderzoeken tonen aan dat kinderen/jongeren effectief in staat zijn om het krachtpotentieel via krachttraining te bevorderen boven het groei-en maturiteitsgebonden niveau. Een belangrijke factor hierbij is het nastreven van voldoende belastingsintensiteit, vergelijkbaar met klassieke krachtprogramma’s die voorgeschreven worden voor volwassenen. Het dient echter opgemerkt te worden dat de krachtwinst bij jongeren minder gepaard gaat met hypertrofie (een toename in spierdikte, spiervolume), maar eerder het resultaat is van een betere coördinatie en een toename van spieractiviteit (i.e., neuromusculaire adapataties). Een uitgesproken toename in spiermassa door hypertrofie zal pas echt tot uiting komen eens de biologische rijping voldoende is waarbij de productie van mannelijke geslachtshormonen een determinerende rol speelt. Bijgevolg is het periodiseren van krachttraining bij jongeren sterk afhankelijk van de individuele biologische ontwikkeling en maturiteit. Krachttraining op jonge leeftijd zal ook een preventief effect hebben op het optreden van blessures, vooral wanneer in georganiseerde en competitieve vorm sport beoefend wordt. Zo zal de toename van kracht de spieren en pezen zodanig versterken dat het absorptievermogen bij plotse bewegingen verbeterd wordt. Bovendien zal het spierevenwicht rond de gewrichten verbeteren wat eveneens een blessurepreventief effect heeft. 

Algemene richtlijnen

    • Krachttraining bij kinderen start altijd vanuit een veelzijdige krachtontwikkeling met als doel het houdings-en bewegingsapparaat te versterken en het lichaam klaar te maken voor doorgedreven krachttraining i.f.v. prestatie. Dit betekent enerzijds dat oefeningen ter bevordering van de rompstabiliteit en houding essentieel zijn in het schema alsook dat de oefeningen niet mogen focussen op eenzijdige ontwikkeling van spieren. Om de belasting op het lichaam onder controle te houden, wordt bij voorkeur gewerkt met oefeningen waarbij het eigen lichaamsgewicht of lichte supplementaire weerstand overwonnen moet worden. Dergelijk krachtprogramma dat inwerkt op functionele kracht kan uitgevoerd worden tussen de 8-13 jaar. De trainingsomvang kan progressief verhoogd worden over de jaren heen.
    • Vanaf de leeftijd van 14 jaar kan gestart worden met krachttraining met externe gewichten (isotone dynamische krachttraining). Het is aangewezen vooraleer hiermee gestart wordt een orthopedisch onderzoek uit te laten voeren om eventuele ontwikkelingsstoornissen op te sporen. Dit krachtprogramma wordt bij voorkeur uitgevoerd op vaste toestellen waarbij bewegingen verlopen in een gesloten keten waardoor het risico op blessure beperkt is. Het krachtprogramma kan bestaan uit 6-8 oefeningen die de belangrijkste spiergroepen aanspreken aangevuld met core stability oefeningen i.f.v. het versterken van rompmusculatuur. Bij de oefeningen op de toestellen wordt gewerkt aan een intensiteit tussen 60 en 75 % van het maximale gewicht dat kan verplaatst worden (i.e., Repetition Maximum, RM) waarbij 3 reeksen uitgevoerd worden van 10-20 herhalingen telkens met 3-5 minuten rust tussen de reeksen. Aanvullend kan eventueel gestart worden met krachtoefeningen met losse halters (squat, power clean, bench press, …) waarbij de bewegingen in een open keten verlopen. Deze oefeningen zijn vaak sportspecifieker (sluiten aan bij sport waarvoor getraind wordt), maar hebben een groter blessurerisico. Een correcte technische uitvoering is hierbij van cruciaal belang en dient reeds vanaf jonge leeftijd aangeleerd te worden. Deze oefeningen zullen in deze fase van beginnende krachttraining echter uitgevoerd worden met zeer lage belasting (bv. bezemsteel) zodat de volle aandacht kan gaan naar techniek van uitvoering. Naarmate de basiskracht opgebouwd wordt kan het aandeel van deze sportspecifieke krachtoefeningen toenemen alsook het gewicht dat gebruikt wordt bij deze oefenvormen.
    • Er dient rekening gehouden te worden met de biologische ontwikkeling van een individu in het kader van het periodiseren van krachttraining. Tijdens de puberteit (vooral de eerste fase bij aanvang van de groeispurt) is er een verminderde belastbaarheid van de wervelzuil. Daarnaast wordt een individu gevoeliger voor toename van spiermassa eens de productie van mannelijke geslachthormonen begint toe te nemen. Omwille van deze redenen dient de start van het basiskrachtprogramma (zoals hierboven beschreven) aangepast te worden aan de maturiteit van het individu. Zo kunnen vroegrijpe jongeren op jongere leeftijd starten met externe gewichten (12-13 jaar), terwijl laatrijpe jongeren hiermee beter beginnen op latere leeftijd (15-16 jaar). 

Opbouw krachttraining bij kinderen en jongeren

Figuur 3. Overzicht van de opbouw van krachttraining bij kinderen en jongeren

    • Elke krachttraining dient voorafgegaan te worden door een goede cardiovasculaire opwarming. Het verhogen van de lichaams- en spiertemperatuur maakt het lichaam klaar voor het uitvoeren van inspanningen. Zo zal de spier elastischer en meer ontspannen zijn na een goede opwarming wat het blessurerisico reduceert. 
    • Krachttraining dient ook gecombineerd te worden met lenigheidstraining. Doorgedreven krachttraining zal spieren doen verharden en verdikken (zowel acuut als chronisch). Het integreren van stretchoefeningen na de krachttraining is aangewezen - zonder daarbij de pijngrens te overschrijven - om de relaxatie van de spieren na de krachttraining te faciliteren en de spieren terug op rustlengte te brengen.

Vraag & antwoord

    • Is krachttraining bij kinderen gevaarlijk?

Krachttraining bij kinderen kan een negatieve invloed hebben op het houdings- en bewegingsapparaat. Door een éénmalig trauma of herhaalde microtraumata en overbelasting kan de harmonische groeiontwikkeling verstoord worden. Bij aantasting van de beenderkernen kan de groeisnelheid van botten beïnvloed worden. Hierbij dient echter opgemerkt te worden dat indien er aandacht besteed wordt aan een technische correcte uitvoering alsook aan goed opgebouwde belasting dat dit risico gereduceerd wordt tot 0 en krachttraining veeleer een positief effect zal hebben op blessurepreventie.

    • Is krachttraining zinvol bij kinderen?

Goed opgebouwde en gestructureerde krachttraining bij kinderen en jongeren zal het lichaam in zijn globaliteit versterken waardoor dit een positief effect heeft op blessurepreventie. Daarnaast is aangetoond dat krachttraining effectief de krachtontwikkeling stimuleert bij kinderen, voornamelijk door een verbeterde coördinatie en toename van spieractiviteit. Functionele krachttraining (met gebruik van eigen lichaamsgewicht) is bovendien een ideaal fundament om dan vanaf de leeftijd van 14 jaar op een veilige manier met externe gewichten aan krachttraining te doen i.f.v. sportprestatie.

    • Vanaf welke leeftijd kan een kind/jongere starten met krachttraining binnen een fitness-setting (externe gewichten)?

Als algemene richtlijn wordt gesteld dat de leeftijd van 14 jaar geschikt is om te starten met krachttraining gebruik makend van externe gewichten. Dit is de leeftijd waarop de groeispurt bereikt wordt en waar de productie (bij jongens) van mannelijke geslachtshormonen (testosteron) zal toenemen. Dit is een voorwaarde voor het ontwikkelen van spiermassa en dus ook maximale kracht. Hierbij dient wel gesteld te worden dat 14 jaar een richtleeftijd is en dat dit dus niet afgestemd te worden op de biologische ontwikkeling van het individuele kind/jongere: laatrijpe jongeren starten eerder op 15-16 jaar, vroegrijpe jongeren starten op de leeftijd 12-13 jaar. Het eerste programma binnen een fitness-setting dient echter gericht te zijn op het ontwikkelen van de basiskracht waarbij voornamelijk toestellen gebruikt worden (gesloten keten). De intensiteit dient te liggen op 60-75% van de 1RM en er dienen 3 reeksen uitgevoerd te worden van 10-20 herhalingen telkens met 3-5 min rust tussenin. Het programma dient te bestaan uit 6-8 oefeningen waarbij veelzijdige lichamelijke ontwikkeling centraal staat. Dit programma is een voorwaarde om te kunnen starten met losse halters.

    • Is het veilig voor kinderen uit vroeg-specialisatiesporten (gymnastiek, dans, zwemmen, ...) om vroeger te starten met krachttraining binnen een fitness-setting?

Kracht is in vele vroeg-specialisatiesporten een belangrijke prestatiebepalende factor. Het is dan ook niet mogelijk om te wachten tot de leeftijd van 14 jaar vooraleer te starten met doorgedreven krachttraining. Krachttraining binnen een fitness-setting op de leeftijd van 10-14 jaar kunnen zeker zonder risico gebeuren op voorwaarde dat er veel aandacht besteed wordt aan de correcte technische uitvoering en dat er een zekere mate van begeleiding voorzien is. Hoewel dit naar het opbouwen van spiermassa (hypertrofie) niet de ideale leeftijd is, is het noodzakelijk om hiermee vroeg te starten in functie van het bereiken van een topprestatie op de leeftijd tussen 16 en 22 jaar. Het dient echter gesteld te worden dat de vooropgestelde periodisering van kracht over meerdere jaren dient gevolgd te worden, waarbij gestart wordt met functionele kracht, gevolgd door krachttraining op vaste toestellen (basiskracht), en dan pas sportspecifieke krachttraining met losse halters (open keten). 

Vind een expert

  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Sara Engels

    Gynaecoloog
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Diëtist en Gedrags- & Mindsetspecialist

    Lieselot Wouters

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • John Roosen

    Cardioloog
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Roeykens

  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gezond en Ethisch Sporten

  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Marc Schiltz

  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Trees Dooms

  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Toon Goossens

    Sportarts

Gerelateerde items

Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten