Welke soorten krachttrainingen bestaan er?

Welke soorten krachttrainingen bestaan er?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Wanneer je het over krachttraining hebt, denk je gewoonlijk aan gewichtheffen, powerlifting of bodybuilding. Nochtans hebben die diverse sportactiviteiten een verschillende doelstelling. De eerste twee doen de maximale kracht toenemen zodat steeds zwaardere lasten getild kunnen worden. Bodybuilding daarentegen, streeft de toename van het spiervolume na. In tegenstelling tot wat veel wordt gedacht, vergen beide doelstellingen verschillende oefenprogramma’s. Lees hier welke soorten krachttrainingen er bestaan en hoe deze worden opgebouwd. 

 
Drie soorten krachten

Krachttraining kan omschreven worden als de fysieke voorbereiding bestemd om een bepaald aantal kwaliteiten in verband met spierkracht te verbeteren. In die context worden drie aspecten van de spierkracht beschouwd:

    • De maximale kracht is de capaciteit om de grootst mogelijke spierspanning te ontwikkelen om een zo zwaar mogelijke last te verplaatsen tijdens één herhaling. Denk hierbij aan gewichtheffen, maar ook aan judo en toestelturnen.
    • De explosieve kracht is de capaciteit om een gegeven last met de grootst mogelijke snelheid te verplaatsen (spiervermogen). Denk maar aan kogelstoten en speerwerpen.
    • De krachtuithouding is de capaciteit om met een relatief lichte last een zo groot mogelijk aantal herhalingen uit te voeren binnen een bepaalde tijd of om krachtinspanningen zo lang mogelijk vol te houden. Denk maar aan roeien, kajak en zwemmen.

De soort krachttraining die je uitvoert hangt af van welke van bovenstaande krachten je (verder) wilt ontwikkelen, met andere woorden: wat is je doel? Omdat elke kracht zijn eigen specificiteit kent, worden de modaliteiten van de krachttraining zo aangepast dat je doel wordt bereikt. Dit kan bijvoorbeeld spierversterking zijn (voor de algemene fysieke conditie of voor een expliciete krachtsoort) in de specifieke toename van de maximale kracht, de explosieve kracht, de uithouding of al die kenmerken samen. Het doel van krachttraining kan er ook in bestaan om je spiermassa toe te nemen (hypertrofie).

 

Maximale krachttraining: spierkracht of -volume

Bij het starten van (maximale) krachttraining voor krachtwinst heb je een basis nodig, waarnaar verwezen wordt als basiskracht. Hierbij ligt de focus op het algemeen versterken van je lichaam waarbij je evenwicht creëert in de spierkracht rond je gewrichten en bouw je kracht op i.f.v. je algemene fitheid.

Wanneer je voldoende basiskracht hebt ontwikkeld, is de eventuele volgende stap doorgedreven maximale krachttraining, wat je kan opbouwen via neuromusculaire adaptaties en/of hypertrofie. Beide soorten hebben een ander doel inzake krachtwinst waardoor de modaliteiten er anders zullen uitzien. Het is zo dat je bij een willekeurige contractie (onder invloed van ‘je wil’) niet al je spiervezels zal kunnen activeren om samen te trekken en kracht te leveren, dit zal ongeveer maar 70% van je spiervezels zijn. Door je maximale kracht op te bouwen a.d.h.v. neuromusculaire adaptaties via specifieke modaliteiten, zal je functionele aanpassingenontwikkelen doordat je meer spiervezels kunt activeren (die reeds bestaan) en zullen deze spiervezels gecoördineerder samentrekken (optimale samenwerking spiervezels) waardoor je geleverde kracht groter zal worden. Hypertrofie daarentegen draait om het vergroten van je bestaande spiervezels en het aanmaken van nieuwe spiervezels waardoor je spieren uitzetten en je spiermassa zal toenemen, zoals bodybuilders graag willen. Hier gaat het meer om een structurele aanpassing.

De minimale belasting nodig om een toename van de maximale kracht bij een beginnende sporter te verkrijgen, situeert zich rond de 30% van de 1RM. Een optimale aanpassing van de kracht verkrijg je met een belasting die heel wat hoger ligt tussen 60 en 100% van de 1RM.

Modaliteiten krachttraining 1

Basiskracht

Wanneer je start met krachttraining, focus je het best op het ontwikkelen van basiskracht. Dit versterkt je lichaam algemeen en dient als basis voor eventueel je maximale kracht (spierversterking of spiervolume) specifieker te vergroten. Onderstaande modaliteiten zijn dan ook algemeen bruikbaar voor een beginnende sporter. De intensiteit ligt niet te hoog zodat er niet te veel vermoeidheid wordt opgestapeld maar je wel je kracht traint. Verder wordt er voldoende rust voorzien tussen de reeksen zodat je lichaam zich nagenoeg volledig kan herstellen en de verbruikte energievoorraden de tijd krijgen zich opnieuw aan te vullen. Bij basiskracht wil je dus dat je spieren optimaal functioneren

Een mogelijke trainingsmethode voor deze soort kracht is constante belasting.

Basiskracht (tabel)

Neuromusculaire adaptaties: spierversterking

Om je maximale spierkracht specifieker te versterken kan je dit trainen via neuromusculaire adaptaties waarbij de focus ligt op volledige recuperatie. Doordat je spieren voldoende rust krijgen, kunnen ze optimaal functioneren bij elke oefening, de energievoorraden worden immers terug aangevuld. Als gevolg van deze training zal je meer spiervezels kunnen activeren en ze optimaal doen samenwerken (wat het doel is van maximale krachtontwikkeling via neuromusculaire adaptaties). De intensiteit ligt hoog (je wilt je maximale kracht trainen) maar je beperkt het aantal herhalingen en je voert veel reeksen uit. Nadelig hieraan is dat je je pezen en gewrichten zwaar belast. Bijgevolg zijn een goede basis en een goede uitvoering essentieel. Bij deze trainingsvorm is het van belang dat je je beperkt tot een aantal herhalingen dat je de oefening correct uitvoert. Wanneer je voelt dat dit niet lukt, stop je met je reeks (ookal heb je je vooropgestelde hoeveelheid herhalingen niet kunnen afronden). Kwaliteit staat centraal.

Mogelijke trainingsmethoden voor deze trainingsvorm zijn de trapsgewijze manier, de klassieke pyramide en de contrastmethode. 

Neuromusculaire adaptaties (tabel)

Hypertrofie: spiervolume

Als je graag visueel veel spieren wilt hebben, kan je verder gaan met hypertrofie. Hierbij is het van belang dat je deze trainingsvorm combineert met specifieke voeding, je moet namelijk bepaalde eiwitten binnen hebben voor optimale spieropbouw. Om spiervolume te creëren moet je je spieren echt uitputten, je moet het gevoel hebben na elke reeks dat je niet meer kan. Om deze reden ligt de rust tussen de reeksen laag zodat je niet volledig herstelt bent wanneer je een nieuwe reeks aanvangt. Op deze manier krijgt je lichaam de prikkel dat het structurele aanpassingen moet maken (spiervezels vergroten). De intensiteit ligt voldoende hoog voor het creëren van kracht, maar niet te hoog zodat je voldoende herhalingen kan uitvoeren om écht vermoeid te zijn. Het gebruik van een horizontale sequentie bewerkstelligt tevens deze lokale spiervermoeidheid.

Een mogelijke trainingsmethode voor hypertrofie is de constante belasting.

Hypertrofie (tabel)

Wanneer je zowel je maximale spierkracht wil ontwikkelen als je spiervolume, train je het best eerst hypertrofie gevolgd door neuromusculaire adaptaties. Door hypertrofie zal je spiermassa namelijk structureel worden aangepast (wat tegelijk gepaard gaat met een verstoring van je techniek), terwijl het bij maximale kracht via neuromusculaire adaptaties eerder gaat om functionele aanpassingen. Op deze manier kan je de vergrootte spiermassa door hypertrofie optimaal doen samenwerken via het neuromusculair trainen om zo je maximale kracht een extra boost te geven. Als je dit in omgekeerde volgorde zou uitvoeren, zal je eerst je spiervezels functioneler maken om ze dan te vergroten waardoor je je nieuwe spiervezels niet van een betere functie voorziet. Bijgevolg zou dit een gemiste kans zijn.

 

Explosieve kracht

Wanneer je voornamelijk zo snel mogelijk zoveel mogelijk kracht wil leveren, train je het best je explosieve kracht. Deze soort van krachttraining kan zeker ook gecombineerd worden in een algemeen krachttrainingsschema met basiskracht en krachtuithouding. Omdat het bij explosieve kracht voornamelijk draait rond snelheid, voer je deze oefeningen explosief uit en kies je het aantal herhalingen zo dat de uitvoering zijn ‘explosief’ karakter behoudt. Verder draait het net zoals bij de neuromusculaire adaptaties om de verbetering van de coördinatie (samenwerking) van de spiervezels waardoor je best je oefeningen in een verticale sequentie uitvoert en dat je voldoende rust zodat je je oefeningen kwalitatief kan uitvoeren.

Mogelijke trainingsmethodes voor explosieve kracht zijn constante belasting en trapsgewijze belasting.

Explosieve kracht (tabel)

 

Krachtuithouding

Voor krachtuithouding train je dan weer best meer in de lijn met de hypertrofietrainingen aangezien je ook hier je spieren wilt uitputten om ze zo structureel aan te passen (stijging van de energievoorraden). Het verschil is wel dat je voor je krachtuithouding traint met een lagere intensiteit. Lasten in de orde van 20 tot 60% van de 1RM leggen de nadruk op de ontwikkeling van krachtuithouding wanneer ze een groot aantal keren uitgevoerd worden aan een matig tempo. Je wil vermoeidheid creëren in je spieren waardoor je ook hier kiest voor korte rustpauzes en horizontale volgorde van je oefeningen (circuit). 

Een mogelijke trainingsmethode is ook hier de constante belasting. 

Krachtuithouding (tabel)

Keuze van oefeningen

Een training voor algemene spierversterking bevat gewoonlijk 6 tot 12 oefeningen waarvan een deel de grote spiergroepen trainen. Je legt de nadruk het best op de ontwikkeling van de rompspieren (verschillende buikspieren, lage rugspieren, schoudergordel) en de ledematen. Tevens is het belangrijk oefeningen te kiezen die het spierevenwicht in stand houden: je traint zowel je agonisten als je antagonisten om een onevenwicht tussen beide te vermijden en dus ook elk risico op verwonding. Als je bijvoorbeeld je quadriceps traint (grote dijbeenspier), moet je ook je hamstrings (achterste dijbeenspieren) trainen, hetzelfde geldt voor de biceps en triceps. Een agonist is een buigende spier die de beweging veroorzaakt, een antagonist is een strekkende spier die tegen de beweging van de agonist werkt.

Een algemeen krachttrainingsprogramma voor spierversterking is voldoende voor een vrijetijdssporter. Enkel als je traint voor een specifieke sport – zoals vele competitiesporters – kan je nadat je een algemeen krachtprogramma hebt doorlopen, specifieke spiergroepen trainen waarbij je je richt op het ontwikkelen van die spieren die aangesproken worden bij de sportbeoefening.  

 

Extra

Naast de klassieke krachttrainingsmethode zoals hierboven besproken, bestaan er ook nog heel wat (nieuwe) manieren om kracht te trainen met elk hun voordelen en nadelen. Aangezien deze methoden specifiek zijn en moeilijk zijn uit te voeren, wordt hier niet verder op in gegaan maar is het wel interessant te weten dat deze ook bestaan. Zo heb je de isometrische methode waarbij de statische kracht wordt getraind (geen lengteverandering spier) en er enkel krachtontwikkeling plaatsvindt in een specifieke gewrichtshoek, de isokinetische methode dat voornamelijk wordt gebruikt in de revalidatie en om kracht te meten, plyometrie om voornamelijk elastische kracht te ontwikkelen (springen op verschillende hoogten en dergelijke), electrostimulatie en whole-body vibration.

Vind een expert

  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • An Konings

    Sportarts
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Erik Van Lierde

  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Trees Dooms

  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Karel Pardaens

  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Peter Plessers

  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Willy Coosemans

  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Johan Roeykens

  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Marc Schiltz

  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Luc Peeters

    Sportarts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten