Hoe bouw ik een krachtschema op?

Hoe bouw ik een krachtschema op?

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Wanneer je start met krachttraining moet je rekening houden met verscheidene zaken. Om deze reden is het interessant eens na te gaan wat nu juist belangrijk is bij het opstellen van een krachttrainingsprogramma en wat de richtlijnen en raadgevingen hieromtrent zijn. Hier vind je een kort stappenplan om jouw specifiek krachtschema te bepalen, gevolgd door algemene richtlijnen en praktische raadgevingen om je krachttraining tot een goed einde te brengen.

Vooraleer je verder leest is het nog van belang mee te geven dat er mogelijke risico’s verbonden zijn aan krachttraining. Om deze reden worden personen die geen enkele ervaring hebben met dit type van training, bij aanvang best bijgestaan door een ervaren begeleider. Het gebruik van goede oefeningen en een correcte uitvoering zijn immers essentieel. Kijk eveneens zeker eens op Ga voor 10.

 

Stappenplan

STAP 1: Wat is mijn doel?

Zoals het geval is bij elke nieuwigheid, stel je een haalbaar doel. Misschien wil je aan krachttraining doen voor een algemene verbetering van je fysiek of eerder i.f.v. een bepaalde sport? Heb je bepaalde blessures? Zijn er bepaalde zones van je lichaam die je belangrijk vindt?

Een mogelijkheid is dat je de soort kracht bepaalt die je graag wilt trainen, zie Verschillende soorten krachttraining. Dit is uiteraard afhankelijk van je niveau en sport. Wanneer je een beginneling bent, kies je het best voor het trainen van je basiskracht. Als je doelt op het verbeteren van je algemene fysiek, train je basiskracht eventueel in combinatie met explosieve kracht en krachtuithouding. Heb je reeds een basis ontwikkeld en wil je graag spiermassa bijkrijgen, kies je voor hypertrofietraining. 

STAP 2: Keuze van de oefeningen

Je kiest je oefeningen voornamelijk i.f.v. je doelstellingen, maar ook i.f.v. je eigen voorkeuren en je trainingsniveau. Als beginnende sporter start je het best met basiskracht waarbij wordt gewerkt aan toestellen met een vast gewicht (krachttoestellen: gesloten keten) of met eigen lichaamsgewicht waarbij alle grote spiergroepen worden getraind.  Zowel de houdingsspieren (rompspieren), de spieren rond de grote gewrichten (schouder- en heupspieren) en de spieren van de ledematen (arm- en beenspieren) moeten aan bod komen. Allereerst moet de aandacht wel gaan naar de houdingsspieren en de spieren van de schouders en heupen aangezien zij in je dagelijkse sedentaire leven het minst aangesproken worden. Hierna kan je eventueel overgaan naar een open keten met een licht gewicht als voorbereiding voor doorgedreven krachttraining. 

STAP 3: Volgorde van je oefeningen

De volgorde van je oefeningen binnen een training zijn van groot belang omdat ze een invloed heeft op het blessurerisico en je vermoeidheid waardoor je een daling krijgt van je werkcapaciteit. Er zijn verschillende basisprincipes die gelden bij het bepalen van de volgorde van je oefeningen waarbij dezelfde spiergroepen nooit na elkaar worden belast:

    • Oefeningen voor de grote spiergroepen van een bepaald lichaamsdeel komen eerst aan bod. Daarna de oefeningen voor de kleinere spiermassa’s.
    • Je zorgt voor een afwisseling van oefeningen die agonisten (buigers) en de antagonisten (strekkers) belasten.
    • Je streeft het best naar een afwisseling tussen oefeningen die het bovenlichaam en het onderlichaam belasten.
    • De complexe oefeningen (die meerdere gewrichten belasten) komen voor de oefeningen die slechts één gewricht belasten.
    • De oefeningen voor de spiergroepen die relatief zwakker zijn komen voor de oefeningen van je relatief sterkere spiergroepen.
    • Eerst train je de oefeningen met hoge belastingsintensiteit waarna de oefeningen met lagere belastingsintensiteit volgen.

STAP 4: Bepalen van de oefenmodaliteiten

Je krachttraining bestaat steeds uit een algemene cardiovasculaire opwarming (dit kan bijvoorbeeld 3 minuutjes springtouwen zijn of trappenlopen), gevolgd door een lichte stretching. Als beginneling is het interessant om daarna een specifieke warming-up te voorzien waarbij je één reeks van de oefeningen uitvoert aan een lager %1RM. Hierna wordt de eigenlijke krachttraining uitgevoerd gekoppeld aan de vooropgestelde haalbare doelstelling. Als afsluiter stretch je je spier licht. Als beginner gebruik je het best geen te zware gewichten zodat je je kan concentreren op de bewegingstechniek en train je 2 tot 3 keer per week. De vragen zoals Hoeveel herhalingen per reeks? Hoeveel reeksen? Hoeveel rust tussen de reeksen? Volgorde van mijn oefeningen?, beantwoord je het met de modaliteit van basiskracht. 

Basiskracht (tabel)


STAP 5: Keuze van de organisatievorm

Je kiest je organisatievorm o.b.v. je vooropgestelde soort kracht die je traint, rekening houdend met diens modaliteiten. Zo kan je een circuittraining uitvoeren of eerder een stationstraining (geïsoleerde oefeningen). Je maakt gebruik van vaste tussentijden en pauzes, van een vast aantal herhalingen en je kan werken met of zonder tijdsdruk. 

 

Algemene richtlijnen (voor beginners)

1. Goede dosering

Voornamelijk wanneer je start met krachttraining moet je bijzondere aandacht hebben voor de goede dosering van de oefenmodaliteiten (last, aantal herhalingen, aantal reeksen, aantal oefeningen, snelheid van uitvoering, opeenvolging van de oefeningen).
 

2. Goede opwarming

Een goede opwarming is ook bij krachttraining van groot belang. Aangezien het een zeer intensieve vorm is van trainen en veel energie vraagt van je lichaam, moet je je lichaam en spieren warm krijgen vooraleer je start met je krachttraining. Wanneer je spieren niet zijn opgewarmd, vergroot het risico op blessures. Na een goede opwarming stretch je.
 

3. Bij pijn of kramp: stoppen

Krampen of spierpijnen is een teken van je lichaam dat het de training/oefening/beweging niet (meer) aankan. Bij het minste gevoel van krampen of spierpijnen staak je dan ook je krachttraining.
 

4. Ken je zwakke punten

Iedereen heeft ooit wel een blessure gehad of heeft een zwakker gewricht. Zo vermijd je bijvoorbeeld zo veel mogelijk diepe kniebuigingen wanneer je zwakke kniegewrichten hebt.

5. Goed en stevig schoeisel

Je beschermt het best je voet- en enkelgewrichten door een aangepast schoeisel met verhoogde hiel of door gebruik te maken van een voetplankje.
 

6. Techniek staat centraal

Het allerbelangrijkste aandachtspunt om het risico op blessures te beperken en zoveel mogelijk krachtwinst te genereren, is je techniek. De uitvoeringen van je oefeningen moeten technisch correct zijn waarbij je een goede houding hanteert. Om deze reden is het sterk aangeraden om als beginner te werken met een begeleider of de techniek van je oefeningen zelf goed te bestuderen en dan uiteraard ook op te volgen. In het begin focus je dan ook op het correct uitvoeren van je oefeningen, hierna kan je overgaan naar het progressief opdrijven van de belasting van je oefeningen

Wanneer je voelt dat de oefening niet meer technisch haalbaar is, stop je met je aantal herhalingen zodat de kwaliteit van je krachttraining voldoende hoog blijft. Idealiter stop je één à twee herhalingen voor technisch falen. Dit punt kan je herkennen doordat je dan meestal een compensatiebeweging zal uitvoeren om de oefening toch nog te kunnen uitvoeren. Deze vermijd je het best om blessurevrij te blijven.
 

7. Progressief de belasting opdrijven

Wanneer je de techniek van je oefeningen goed beheert, kan je je krachttraining progressief zwaarder maken met oog op krachtwinst. Je wilt namelijk je spieren geleidelijk overbelasten zodat je steeds meer en meer kracht opbouwt. Zo kan je je onder andere richten op het uitvoeren van meer herhalingen of van meer reeksen, minder rust nemen tussen de reeksen of meer gewicht verplaatsen.
 

8. Oefen veelzijdig

Je ontwikkelt het best kracht over je hele lichaam waarbij je zwakke gewrichten (voeten, enkels, ellebogen) zoveel mogelijk worden bespaard.

9. Core stability

Je wervelzuil vormt letterlijk de ruggengraat van je lichaam en is ontzettend belangrijk voor je lichaam en je houding. Het is dan ook van groot belang dat je je wervelzuil versterkt door systematisch je rompspieren te oefenen. Je kan dit tevens gewoon thuis uitvoeren door te planken en evenwichtsoefeningen uit te voeren op een halve bal zodat je je core versterkt. Wanneer je alle oefeningen uitvoert van je krachtschema is het van belang steeds op je houding te letten. De rug moet bijvoorbeeld gestrekt blijven bij oefeningen waarbij de wervelzuil sterk wordt belast om op die manier de stabiliteit te verbeteren en de druk op de tussenwervelschuiven te verminderen.

10. Variatie

Er bestaan ontelbaar veel oefeningen voor al je spiergroepen. Breng dan ook variatie in je oefeningen – mits je deze technisch correct uitvoert – door verschillende oefeningen voor dezelfde spiergroepen af te wisselen tussen de trainingen (niet altijd de squat voor je quadriceps of push-up voor je armspieren). Verder kan je ook variatie in je oefeningen brengen door te spelen met verschillende trainingsmethoden en de opbouw van je trainingen. Zorg er vooral voor dat je trainingen leuk en doelgericht zijn, alleen zo hou je het trainen vol.

 

Praktische raadgevingen

Uitvoering

Het is belangrijk dat elke oefening correct uitgevoerd wordt, de meeste letsels komen immers voor door een verkeerde uitvoering. Concreet is het aan te raden om elke beweging eerst met een lichte belasting aan te leren. Dat minimaliseert niet alleen het risico op blessures, maar ook om de gehoopte krachtwinst te bereiken door het vermijden van compensatiebewegingen. In die context is het interessant erop te wijzen dat fitnesstoestellen (bv. Life-fitness, Cybex, Technogym, enz.) even doeltreffend zijn als losse gewichten (halters), maar ze meer zekerheid bieden op een correct bewegingsverloop voor de beginner. Het is tevens aan te raden om de oefening uit te voeren volgens de grootste amplitude toegelaten door het gewricht, zodat je de kracht over het hele bereik van de beweging kan vergroten. Onder die voorwaarden ontstaat er ook geen negatieve weerslag op de souplesse van de spieren in tegenstelling tot wat er gebeurt wanneer de oefeningen uitgevoerd worden over een beperkt bereikt.

Ademhaling

Veel (beginnende) sporters blokkeren bijna automatisch de ademhaling bij het tillen van een (relatief) zware last. In vaktaal wordt er gepraat over het zogenaamde Valsalva-manoeuvre. Tijdens dit manoeuvre kan de bloeddruk zeer hoge waarden bereiken en een overbelasting van het hart veroorzaken. Een volledige blokkering van de ademhaling moet dus vermeden worden. Dit kan je bekomen door bewust op je ademhaling te letten en je aan de frequentie van de beweging aan te passen. De regel is dat je uitademt bij de grootste krachtontwikkeling (meestal bij het inzetten van de beweging) en inademt bij de terugkeer naar de beginpositie. Voor het merendeel van de oefeningen (bijvoorbeeld liggend opdrukken, squat), adem je dus uit tijdens het opdrukken van het gewicht (de actieve fase) en adem je in bij het tegenhouden van het gewicht (terugkeer naar beginpositie). Voor andere oefeningen (bijvoorbeeld bepaalde rugspieroefeningen) is het net omgekeerd.
 

Progressie

Een klassieke beginnersfout bestaat erin om met een te grote intensiteit een programma te starten. De vermoeidheid en de pijn die daarop volgen werken dikwijls ontmoedigend. Daarom komt er het op aan om zeer progressief te beginnen en op te bouwen. Idealiter worden de twee eerste trainingen gewijd aan het aanleren van de oefeningen en het bepalen van de startbelasting. Tijdens de volgende sessie doe je één reeks per oefening met een weerstand die 12 tot 15 herhalingen toelaat. Langere reeksen (tot 20 herhalingen) worden aangeraden voor de rompspieren (buik en lage rugspieren) omdat ze een meer statische rol hebben dan de spieren van de ledematen. Daarna verhoog je, met behoud van dezelfde belasting, van week tot week (of per twee trainingen) het aantal reeksen per oefening tot je het vooraf bepaalde aantal bereikt hebt (in het algemeen 3 tot 6 reeksen). In dat stadium kan de belasting progressief van training tot training opgedreven worden zonder verandering van het aantal reeksen en herhalingen. Na ongeveer 2 tot 3 maanden training met een constante belasting, evolueer je naar een trapsgewijze manier van trainen. Pas nadien en alléén wanneer er geen (medische) tegenindicaties zijn, kan je de overstap naar een training van het piramidale type overwegen. 

De progressie van een trainingsprogramma (volume en dan belasting) en van de werkwijzen is de beste garantie voor een constante ontwikkeling van de spierkracht. Een krachttrainingsprogramma biedt geen vooruitgang meer na twee tot drie maanden identiek werken.

Vind een expert

  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Peter Plessers

  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • An Konings

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Karel Pardaens

  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Willy Coosemans

  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Wens

    Huisarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • BVBA Samcon

  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Jan Leire

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Jan Boon

    Huisarts
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Trees Dooms

  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten