Verschillende trainingsprincipes uitgelegd

Verschillende trainingsprincipes uitgelegd

Gezond Sporten is een multidisciplinaire vereniging die zoveel mogelijk (para)medische professionals uit de sportgeneeskunde in de brede zin van het woord wil samenbrengen om gezond sporten in Vlaanderen wetenschappelijk verantwoord te promoten. Wij staan zowel open voor verenigingen als voor sportmedische professionals die zich op individuele basis willen engageren binnen Gezond Sporten.
Sporter Artikel Training Training

Gezond sporten houdt onder meer in dat je een goed trainingsschema volgt met relevante, leuke en doelgerichte trainingen waarvan je ervaart dat je vooruitgaat richting je doel. Maar wat betekent dat nu juist een ‘goed’ trainingsschema? Om deze vraag te beantwoorden lichten we de belangrijkste basisprincipes uit de trainingsleer kort toe. Op deze manier krijg je een beeld van het theoretisch kader achter trainingsschema’s en kan je zelf rekening houden met deze algemeen gehanteerde en geldige richtlijnen in jouw eigen trainingsproces.

 
Het specificiteitsprincipe

Als je sport om je conditie te verbeteren, is het de bedoeling dat je trainingen uitvoert die je uithoudingsvermogen verbetert. Als kracht bijwinnen je doel is, heb je weinig aan alleen looptrainingen. Je kan zeker verschillende trainingen combineren, maar de trainingen die je voornamelijk helpen je doel te bereiken moeten de bovenhand nemen in je schema. Het is dan ook belangrijk dat de training die je uitvoert specifiek aan de noden van jouw doel en de sporttak voldoen. Als je je wilt specialiseren in een sport moet je dan ook jouw lichaam binnen die sport trainen. Zo moet je als je je zwemconditie wilt verbeteren, dit doen door te zwemmen en moet een loper dit doen door te lopen. Als recreant kan je uiteraard verschillende uithoudingstrainingen (zwemmen, lopen, fietsen) combineren als je gaat voor bijvoorbeeld algemene fitheid. 

Het overload principe

Als je traint wil je uiteraard de effecten van het sporten opmerken, anders zakt de motivatie weg en verdwijnt het doel waarom je sport. Om dit oefeneffect te verkrijgen, is het van belang dat je je lichaam voldoende prikkelt tijdens elke trainingssessie en moet het lichaam stelselmatig zwaarder belast worden door te spelen met het FITT-principe (zie verder). Hierdoor verstoor je het inwendige milieu (homeostase) van je lichaam. Je lichaam houdt echter niet van onstabiliteit en zal dus de homeostase herstellen met aanpassingsreacties (oefeneffecten) tijdens de recuperatiefase als gevolg. Een voorbeeld: wanneer je progressief langere afstanden loopt, zal dit je lichaam ertoe aanzetten om zich te wapenen tegen een volgende zware belasting en zullen er specifieke aanpassingen optreden. Lange duurtraining leidt bijvoorbeeld tot een verbeterde vetverbranding in de spieren. Snelheidstraining leidt tot een efficiënter gebruik van de anaerobe energieleverings-mechanismen. Krachttraining heeft voor gevolg dat de spierkracht toeneemt.

De minimale vereiste trainingsprikkel is afhankelijk van het beoogde doel. Zo is een dagelijkse stevige wandeling voldoende om je lichaam te prikkelen om je gezondheid te bevorderen. Wanneer een verbetering van de fysieke fitheid het beoogde doel is, is regelmatig joggen ideaal. Voor zij die competitief sporten ligt de vereiste intensiteit nog hoger aangezien verbeteringen slechts mogelijk zouden zijn wanneer de belasting hoger is dan de wedstrijdbelasting.


Principe van overload

Principe van de verminderde meeropbrengst

Wanneer je start met trainen, zal je zien/voelen dat je na enkele weken sporten al veel vooruitgang hebt geboekt. Deze lijn zal echter niet worden doorgetrokken in de rest van je trainingsweken. Het is zo dat de evolutie van het oefeneffect niet lineair verloopt, maar exponentieel zoals weergegeven op onderstaande curve. Naarmate je niveau verbetert, wordt de trainingswinst steeds kleiner. Dit wil tevens zeggen dat als je je niveau verhoogt, je ook meer en zwaarder zal moeten trainen om toch die steeds kleiner-wordende winst te realiseren. Dat zie je goed bij topsporters: zij trainen nagenoeg uren voor ‘slechts’ een honderdste te verbeteren of een cm verder/hoger te springen.

Er zijn twee aspecten die je persoonlijke curve typeren, namelijk je initieel niveau en het genetisch plafond. Als je net uit een zware blessure komt of je de eerste keer terug sport sinds jaren, zal de curve steiler verlopen de eerste weken – en zal je dus sneller vooruitgaan – dan wanneer je na je vakantie van twee weken terug begint met sporten. Verder is je hoogst bereikbare niveau begrensd door je genetische aanleg. Geen enkele topsporter, en jij ook niet, kan boven zijn of haar eigen maximale mogelijkheden uitgroeien.


Prinicipe van verminderde meeropbrengst

Principe van de omkeerbaarheid

Doordat je traint vinden specifieke aanpassingen plaats in je lichaam, zoals eerder vermeld. Wel heeft je lichaam de tijd nodig om deze adaptaties te stabiliseren. Het is dan ook zo dat als je stopt met trainen door bijvoorbeeld een blessure of omdat je geen tijd meer hebt, detraining snel zal optreden door het verdwijnen van de trainingsaanpassingen van je lichaam. Als je twee weken inactief of verminderd actief bent, kan je prestatievermogen verminderd zijn. Wel hangt dit sterk af van de techniciteit van je sporttak en van je trainingsniveau. De snelheid van de daling van je conditie is afhankelijk van de periode waarover je conditie hebt opgebouwd, zoals de curve onderaan weergeeft. Als je op twee maanden tijd je conditie hebt opgebouwd, zal de detraining sneller plaatsvinden dan wanneer je een lange opbouw had van 6 maanden of wanneer je een topsporter bent die al heel zijn/haar leven traint.

Principe van omkeerbaarheid

Principe van supercompensatie

Als je geregeld traint en tussendoor voldoende rust neemt, dan past het lichaam zich aan en dan boek je tegen volgde training vooruitgang. Je conditie verbetert (door bv. uithoudingstraining) en je spiermassa groeit (door bv. krachttraining). Deze optimale wisselwerking tussen inspanning en herstel noemen we supercompensatie: dankzij een goed herstel na een fysieke inspanning, heeft je lichaam de neiging het prestatieniveau van aan de start te doen verbeteren. 

Op de onderstaande grafiek wordt het principe van supercompensatie uitgelegd met op de horizontale stippenlijn je startprestatieniveau. Het proces kan in vier fasen worden opgedeeld. (1) Je start met trainen aan een bepaald prestatieniveau waardoor je energie verbruikt en er vermoeidheid zal optreden, met als gevolg een daling van je prestatieniveau. (2) Als je stopt met trainen en je eet iets en rust voldoende, zal het lichaam zich herstellen door je energievoorraad aan te vullen en microscopische spierscheurtjes te repareren. (3) Bijzonder is dat het lichaam zich herstelt tot een iets betere toestand dan vóór je eerste training. (4) Je moet wel opletten want die winst verdwijnt snel. Het is aan jou als sporter om slim in te spelen op deze supercompensatie door niet te lang te rusten en op het toppunt van de blauwe curve de training te hervatten – waarbij je je lichaam steeds weer iets meer belast.


Principe van de supercompensatie

Timing is dus alles. Je kunt als sporter in drie situaties terechtkomen als je herstelt van een fysieke inspanning en daarna weer traint. 

Als je te lang rust en je pas opnieuw begint te trainen op het moment dat je prestatieniveau is gezakt tot het basisniveau, dan hou je wel min of meer dezelfde conditie maar verbeter je ze niet. De nieuwe trainingsprikkel volgt als de supercompensatie al is verdwenen waardoor er geen trainingseffect zal plaatsvinden en je dus zal ondertrainen. Deze situatie is iets typisch voor als je maar één keer in de week zou trainen: je conditie zal stagneren. Dat kan op zich geen kwaad, maar ter plaatse blijven trappelen motiveert je niet echt om te blijven trainen.


Geen trainingseffect

Het is erger als je te vroeg je training hervat, voor je uitgerust bent van de vorige sessie. Op deze manier gaat je prestatieniveau met elke training niet omhoog maar zal het net dalen. Dit is uiteraard een negatief oefeneffectaangezien je keihard sport maar je toch stapjes achteruit zet i.p.v. vooruit. Je hebt een grotere kans op blessures en je riskeert dan om jezelf te overtrainen, dit is één van de belangrijkste oorzaken waardoor (beginnende) sporters afhaken.


Negatief trainingseffect

Om trainingswinst te genereren en dus je prestatieniveau te doen toenemen overheen de trainingen, moet je juist lang genoeg rusten. Dit wil zeggen dat je je volgende training hervat als je voldoende bent gerecupereerd en vooraleer het effect van de supercompensatie verdwenen is. Zo ontstaat de opwaartse curve van de supercompensatie. Hoe lang de rustperiodes precies mag of moet duren hangt af van de getrainde eigenschap en de duur en intensiteit van je voorgaande training. Het verschilt tevens van sporter tot sporter. Je kunt het leren uit ondervinding en door naar je lichaam te luisteren, maar meestal is het goed om na één trainingsdag 1 tot 1,5 dag te rusten. Zo kun je 2 tot 4 keer in de week trainen.


Positief trainingseffect

Principe van de individuele verschillen in trainingsgevoeligheid

Wanneer je hetzelfde trainingsschema om 10km te lopen volgt als je zus, je broer, je vriend(in), … is de kans zeer groot dat één van jullie twee dit doel sneller/trager behaalt dan de andere, en/of is het waarschijnlijk dat de ene een hoger/lager trainingseffect ondervindt na de hele trainingsperiode. Dit komt doordat je niet hetzelfde bent als die andere persoon en je verschilt in je lichamelijke ontwikkeling, je lichaamsbouw, je aanleg, … Deze individuele verschillen geven het belang weer om het trainingsschema aan te passen aan het individu, dus aan jou als sporter. Dit heet ook wel individualisering en vormt een belangrijk aspect binnen de trainingsleer.

Trainingsprincipes

Extra: het FITT-principe

Elke vorm van lichaamsbeweging of training kan objectief beschreven worden a.d.h.v. vier belastings-componenten:

    • F: de frequentie van de training ⟹ hoe vaak train ik?
    • I: de intensiteit van de training ⟹ hoe hard train ik?
    • T: de tijdsduur per training (of trainingsonderdeel) ⟹ hoe lang train ik?
    • T: het type training ⟹ welke training voer ik uit?

Met deze trainingsparameters moet je rekening houden wanneer je je training opstelt. Je kunt deze variëren maar ze moeten wel op elkaar zijn afgesteld. Het is bijvoorbeeld onmogelijk om een anderhalf uur te sporten aan een zeer hoge intensiteit. Je past dus beter de duur van je training aan aan diens intensiteit (en omgekeerd).

Vind een expert

  • Dieter De Clercq

    Sportarts
  • Sven Aertgeerts

    Sportarts
  • Michel Wynsberghe

    Kinesitherapeut
  • Sam Vermeire

    Sportarts
  • Herwig Vergucht

    Sportkinesitherapeut
  • Stijn Bogaerts
    Ondervoorzitter

    Stijn Bogaerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Toon Goossens

    Sportarts
  • Erik Van Lierde

  • Annick Viaene

    Annick Viaene

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dieter Vercaigne

    Sportkinesitherapeut
  • Adelheid Steyaert

    Adelheid Steyaert

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • BVBA Samcon

  • Koen Pansaers

    Sportarts
  • Mark Van Craenenbroeck

    Kinesitherapeut
  • Kathleen De Smet

    Kinesitherapeut
  • Peter Muylaert

    Sportarts
  • Bruno Van Hoecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Pascal De Smet

    Huisarts
  • Kris Demanet

    Sportarts
  • Anja Van de Putte

    Huisarts
  • Steven Pauli

    Sportarts
  • Steven Reyskens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Johan Pierret

    Sportarts
  • Koenraad Thuysbaert

    Sportarts
  • Marc Schiltz

  • Jo Verschueren

    Jo Verschueren

    Kinesitherapeut
  • Jean-Paul Van der Sypt

    Sportarts
  • Peter Plessers

  • Pieter Volcke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ingrid Dekelver

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ivan Ghillebert

    Huisarts
  • Katja Van Oostveldt
    Sportarts

    Katja Van Oostveldt

    Sportarts
  • Mathieu Maroy

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Rik Derveaux

    Kinesitherapeut
  • Charlotte De Jonckheere

    Charlotte De Jonckheere

    Podoloog
  • Trees Dooms

  • Marc Hemeryck

    Sportarts
  • Willy De Taellenaere

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stephan Ilsbrouckx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luk Buyse
    Huisarts, Sportarts

    Luk Buyse

    Huisarts, Sportarts
  • Alain Schutjes

    Sportarts
  • Marc Van Hauwermeiren

    Sportarts
  • Michel De Bruyne

    Sportarts
  • Kris Peeters

    Kris Peeters

    Sportarts
  • Marleen Lootens

    Sportarts
  • Jan Pieter Outtier

    Sportarts
  • Daniel Baesberg

    Sportarts
  • Jan Verstuyft

    Sportarts
  • Ruth Vanderheyden

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Eddy Van Keerberghen

    Sportarts
  • Dirk Van de Velde

    Sportarts
  • Patrick Detemmerman

    Huisarts
  • Wouter Van Den Broecke

    Orthopedisch chirurg
  • Frederik Van Acker

    Sportarts
  • Peter Germonpre

    Huisarts
  • Michèle Verhaest

    Sportarts
  • Myriam Willems

    Kinesitherapeut
  • Sportarts

    Rik De Kinderen

    Sportarts
  • Filip Parmentier

    Sportarts
  • Vik Corstjens

    Sportarts
  • Luc Itterbeek

    Sportarts
  • Bram Debaene

    Sportarts
  • Hans Talloen

    Sportarts
  • Maarten Cox

    Sportarts
  • Bart Gadeyne

    Sportarts
  • Steven Platteaux

    Sportarts
  • Ine Schops

    Podoloog
  • Bie Peremans

    Kinesitherapeut
  • Patrick Govaert

    Sportarts
  • Benjamin Goris

    Kinesitherapeut
  • Henry Carlier

    Sportarts
  • Sofie Decamps

    Sportarts
  • Mathias Peeters

    Sportarts
  • Bert Vankerschaver

    Bert Vankerschaver

    Sportkinesitherapeut
  • Leonie Geukens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Smits

    Sportarts
  • Georges Gillis

    Sportarts
  • Johan Docx

    Sportarts
  • Wilfried Colmonts

    Huisarts
  • Kris Vanderlinden

    Sportarts
  • Dr Colmonts Wilfried BV

    Wilfried Colmonts

    Sportarts
  • Bastiaan Verstraete

    Huisarts, Sportarts
  • Robrecht Dhollander

    Huisarts
  • John Roosen

    Cardioloog
  • Pascal Wernaers

    Orthopedisch chirurg
  • Jasper Van Criekinge

    Sportarts
  • Dirk Van Genechten

    Sportarts
  • An De Busser

    An De Busser

    Diëtist
  • Sjors Pietermans

    Sjors Pietermans

    Huisarts, Sportarts
  • Wouter Eraly

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Sofie Belis

    Sportarts
  • Mieke Van Vlaenderen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Eric Vandeputte

    Sportarts
  • Koen Nys

    Sportarts
  • Inge Bru

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Peter Claeys

    Sportarts
  • Lander Dewitte

    Huisarts, Sportarts
  • Bart Vandewynckele

    Sportarts
  • Yves Van Doninck

    Sportarts
  • Marc Bomans

    Kinesitherapeut
  • Ingrid Deweert

    Sportarts
  • Tyrone Devolder

    Huisarts
  • Jolien Vanendert

    Sportdiëtist
  • Michel Herssens

    Cardioloog
  • Margaux Stevens

    Margaux Stevens

    Podoloog
  • Jan Wanten

    Sportarts
  • Wouter Dierynck

    Sportarts
  • Maaike Polspoel

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Sophie Lambrecht

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Benedicte Heyndrickx

    Cardioloog
  • Jago Van Soom

    Jago Van Soom

    Sportarts
  • Gerrit De Loose

    Sportkinesitherapeut
  • Luc Vogelaers

    Huisarts
  • Roel Jacobs

    Roel Jacobs

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Willy Coosemans

  • Guy Vermeiren

    Cardioloog
  • Marianne Cuyvers

    Sportdiëtist
  • Michael Nicasi

    Michael Nicasi

    Trainer
  • Koen Scheerlinck
    Penningmeester

    Koen Scheerlinck

    Sportkinesitherapeut
  • Nick Baelde

    Radioloog
  • Peter Lagrou

    Sportarts
  • Antoine Lutin

    Antoine Lutin

    Kinesitherapeut
  • Dirk De Mey

    Kinesitherapeut
  • Kristof Peeters

    Sportarts
  • Sportarts

    Joris De Win

    Sportarts
  • Tina Lambrechts

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Liesbeth Stulens

    Huisarts
  • Kurt Heldenbergh

    Sportarts
  • Mitch Malavolta

    Huisarts, Sportarts
  • Guy Vandenhoven

    Sportarts
  • Jo Vandersmissen

    Radioloog
  • Ria Vanderstraeten

    Ria Vanderstraeten

    Sportdiëtist
  • Marco Guidi

    Sportarts
  • Guy Peeters

    Sportarts
  • Francis Lemmens

    Sportarts
  • Annelies Van Erck

    Sportarts, Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dominique Devriese

    Dominique Devriese

    Kinesitherapeut, Osteopaat
  • Guy Vanhees

    Sportarts
  • Kristof Ryheul

    Kristof Ryheul

    Trainer
  • Robin Vanhoudt

    Sportarts
  • Carl De Crée

    Sportarts, Endocrinoloog, Bewegingswetenschapper, Trainer, Andere
  • Frank De Winter

    Sportarts
  • Steven Bex

    Steven Bex

    Sportarts
  • Sara Kempeneers

    Podoloog
  • Eva De Mulder

    Podoloog
  • John Ijzerman

    Sportarts
  • Maries Aertgeerts

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Stefan Hooftman

    Sportarts
  • Toon Cruyt

    Sportarts
  • Karel De Crem

    Sportarts
  • Torsten Wauters

    Torsten Wauters

    Sportarts
  • Jempi Wilssens

  • Maarten Couturier

    Sportarts
  • Gerda Smets

    Sportarts
  • Jan Van Meirhaeghe

    Jan Van Meirhaeghe

    Orthopedisch chirurg
  • Gezond Sporten Vlaanderen

  • Luc Fr. Janssens

    Sportarts
  • Peter De Naeyer

    Sportarts
  • Luc Baeyens

    Sportarts, Gynaecoloog
  • Karolien Meersman

    Sportarts
  • Mileen De Vleeschhouwer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luc Roland

    Sportarts
  • Frederik Deconinck

    Frederik Deconinck

    Bewegingswetenschapper
  • Hugo Debouvere

    Huisarts
  • Karl Brack

    Gynaecoloog
  • Johan Wens

    Huisarts
  • An Konings

    Sportarts
  • Hendrik Roobaert

    Sportarts
  • Jan Vercammen

    Cardioloog
  • Inge D'eer

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Dirk Gyselinck

    Sportarts
  • Marianne Brabers

    Sportdiëtist
  • Kevin Robson

    Trainer
  • Chris Martens

    Orthopedisch chirurg
  • Bob Brouwers

    Huisarts
  • Voorzitter

    Inge De Ridder

    Sportdiëtist
  • Denis Jaeken

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annik Bosmans

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Karel Pardaens

  • Jan Notredame

    Kinesitherapeut
  • Wim Derave

    Bewegingswetenschapper
  • Bruno Vanhecke
    Secretaris

    Bruno Vanhecke

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Luus Tormans

    Podoloog
  • Peter Dieleman

    Sportarts
  • Stefaan Machiels

    Huisarts
  • Jean-Paul Pierreux

    Huisarts
  • Alain Van Noorbeeck

    Sportarts
  • Luc Peeters

    Sportarts
  • Tom Smolders

    Huisarts
  • Johan Haegeman

    Sportarts
  • Vincent Metsers

    Huisarts, Sportarts
  • Gretel Descheemaeker

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Annelies Harnie

    Sportarts
  • Baldwin Sondervan

    Baldwin Sondervan

    Sportkinesitherapeut
  • Jens Van Akeleyen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Angelique Veracx

    Angelique Veracx

    Osteopaat
  • Frank Pauwels
    Voorzitter

    Frank Pauwels

    Sportarts
  • Guy De Schutter

    Sportarts
  • Cedric Arijs
    Psycholoog, Sportpsycholoog

    Cedric Arijs

    Psycholoog, Sportpsycholoog
  • Elke Van den Steen

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Jan Leire

    Sportarts
  • Nathalie Van de Vyver

    Huisarts
  • Jettie Tempels

    Sportarts
  • Machteld Royackers

    Huisarts
  • Raf Coremans

    Huisarts, Sportarts
  • Johan Roeykens

  • Jan Boon

    Huisarts
  • Jonas Massa

    Sportarts
  • Nathalie Odeur

    Huisarts
  • Dirk Devleeschouwer

    Sportarts
  • Leon Ghijselinck

    Sportarts
  • Piet Bouquillon

    Sportarts
  • Jonas Docx

    Sportarts
  • Eddy Spans

    Sportarts
  • Gert Droessaert

    Kinesitherapeut, Sportkinesitherapeut
  • Renaat Huysmans

    Sportarts
  • Kris Claes

    Kinesitherapeut
  • Marc Royackers

    Sportarts
  • Peter Wieme

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Joris Callens

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Ben Corteville

    Cardioloog
  • Frédéric Van Burm

    Frédéric Van Burm

    Osteopaat
  • Hans Jaspers

    Radioloog
  • Ludovic Onkelinx

    Fysisch arts / Revalidatie arts
  • Leysen Joppe

    Leysen Joppe

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Dorien Meeusen

    Diëtist, Sportdiëtist
  • Philippe De Ryck

    Sportarts
  • Jens Demanet

    Sportarts
  • Frederik Ponet

    Sportarts
  • Ellen Beuckelaers

    Orthopedisch chirurg
  • Jeroen Stappers

    Jeroen Stappers

    Sportarts
  • Dries Dieusaert

    Sportarts
  • Henri Van Herpen

    Kinesitherapeut
  • Julien Ryckeboer

    Kinesitherapeut
  • Ellen Van Puyvelde

    Ellen Van Puyvelde

    Sportarts
  • Joost Blontrock

    Sportarts
  • Dana Neirinck

    Podoloog
  • Thierry Op de Beeck

    Sportarts
  • Carmen Vanhaecke

    Sportarts
  • Nick Hiltrop

    Cardioloog
  • Jos Vandevenne

    Sportarts
  • Paul Meersman

    Sportarts
  • Guido Van Hirtum

    Sportarts
  • Hamza Laamarti

    Diëtist
  • Lianne De Mey

    Sportarts
  • Jos Benders

    Sportarts
  • Johan Matthijs

    Huisarts
  • Michel D'Hollander

    Huisarts
  • Reinout Van Schuylenbergh

    Reinout Van Schuylenbergh

    Bewegingswetenschapper, Trainer
  • Werner Vleugels

    Huisarts, Sportarts
  • Filip Noe

    Fysisch arts / Revalidatie arts

Gerelateerde items

Training
Apneu

Apneutraining: Acute en chronische effecten op inspanningstolerantie

Sporter Artikel Training Training
Sportgeneeskunde
Doping

Cardiovasculaire risico's van prestatie bevorderende middelen en dopinggebruik

Sporter Sportprofessional Artikel Sportgeneeskunde
Blessurepreventie
enkelverzwikking

Veel voorkomende sportblessures: een enkeldistorsie

Sporter Artikel Factsheet Video Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Blessurepreventie
brace of tape .png

Sporten met een brace of een tape?

Sporter Artikel Blessurepreventie Training Gezond Sporten Blessurepreventie Training Gezond Sporten
Sluiten